Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 4x22 - YHWH (évadzáró)

2015. július 07. 15:00 - AaannnaaA

Szerelő egyensúlyoz egy villanyoszlopon, valamiféle elektromos dobozt szerel le és helyez helyette másikat üzembe, miközben a hírek arról szólnak, hogy az ország elektromos rendszere túlterhelődött. Az irodában Harold és Forrás konstatálja, hogy a Szamaritánus vszg bemérhette a Gép helyét, és most megpróbálja elvágni az energia-utánpótlását – mindenesetre a nővel azóta nem beszél, hogy hőseink eljöttek a kórházból.

Ekkor távolról telefoncsörgés hallatszik, méghozzá az egyik fal mögül. Miközben Forrás egy hatalmas kalapáccsal gyorsan nekiugrik, hogy betörje, Főncsi megállapítja, hogy a metróállomás felújításakor befalazhatták a készüléket, ami most csörög. Mikor elérik felveszi a kagylót, de a gép mindössze a nullát ismételgeti (pontosan kilencszer) – ezt vészjelzésként programozta bele, azt jelenti „haldoklik”. Aztán végül csak belök még három számot 3,1,4 (azaz pí), ez ugye a táska kódja (amit nemrég kerítettek, és most üresen áll), nyilván így kér segítséget tőlük. A nő kinyitja a táskát, belehajít egy laptopot meg még valami kütyüt, aztán indul neki a világnak. Főncsi ellenveti, hogy talán elő kellene keríteniük Johnt, hogy segítsen a veszélyes küldetésben, de Forrás nemet int. Némi gondolkodás után a férfi vele tart.

1.jpg

Dominic még mindig fogva tartja Johnt, Fusco-t és Eliast; hősünket épp arról győzködi, hogy ezentúl dolgozzon neki és adja elő Haroldot, aki – úgy gondolja – minden titkok tudója. Mikor nemleges választ kap, elküldi női segítőjét Lionelért (ő még mindig egy másik helyiségben van megkötözve), hogy hozza ide és durrantsa fejbe, hátha attól Reese együttműködőbb lesz. A nő el is megy érte, ám Harper megelőzi – kiszabadítja nyomozónkat és eltünteti, mielőtt rátalálnának.

Greer egyik emberével beszél a gép utáni hajszáról (a tagot Zachary-nak hívják, végre még egy Decima tag nevet kap), ami elég jól halad, lévén az ország elektromos hálózatának nagy részét túlterhelték. Az öreg utasítást ad a folytatásra, hogy mielőbb sikerrel járjanak.

2.jpg

Irányítás immár a Pentagonban van, a műveleti központban elrendeli, hogy próbáljanak meg rájönni, mi lehet a számsor, amit múltkor családanyu noteszében talált – talán valamelyik leendő célpont koordinátája. Hát, nem nyert. A nő ekkor félrevonja kolléganőjét, hogy négyszemközt vitassák meg a dolgot, mert ő továbbra is támadástól tart, ám beosztottja semmiféle műveletről nem hallott, ami erre utalna. Illetve egy dolog mégiscsak van, valami zajlik egy Columbia Heights-i címen, amit Irányítás adott meg – de a nőnek leesik az álla, mégcsak nem is hallott semmit erről.

Dominic beosztottja jelzi főnökének Fuszkó eltűnését, mire az rögtön Harperre gyanakszik (a nő egy időre eltűnt aztán előkerült), és hiába tagad, gyorsan megkötözik és a foglyok közé vágják. A bandavezér utasítja embereit, hogy zárják le a kijáratokat és lőjék le szökésben lévő nyomozónkat, ha megtalálják. Grrr!!

3_1.jpg

3_3.jpg

A gép végre újra beszél Forráshoz, egy elegáns házba irányítja hőseinket, aminek portáján a tűzoltók győzködik a házmestert, miszerint tűzriasztást kaptak. Hát pedig semmi nem ég, köti a tag az ebet a karóhoz, és a vita hevében észre sem veszik, hogy Forrás leakasztja egyikükről a lift kulcsát, amivel a legfelső, amúgy zárt emeletre juthatnak. Aholis épp illegális fegyverbicnic zajlik – ide sétál be lazán a két hekker, a nő térden küldi az eladókat, aztán lenyúlja a megvételre kínált éjjellátójukat. Gyorsan visszaruksolnak a liftbe, de annak csak az ajtaja csukódik be, nem indul el lefelé; Forrás szerint a tűzoltók állíthatták le.

Az egyik fegyverkereskedő lábra küzdi magát és mordályával nekiáll a liftajtóra lőni. Nem ártana, ha a szerkezet újra beindulna, de átprogramozására már nincs idő, ezért Forrás a liftben lévő kamerán át szól a géphez, hogy avatkozzon közbe, ha azt akarja, hogy életben maradjanak és megmentsék a seggét. Az MI megfogadja a tanácsot, és az uccsó pillanatban, mielőtt a rosszfiúk komolyabb kárt tehetnének hőseinkben, megindul a lift és sikerül elmenekülniük.

4.jpg

Innen Caleb cégéhez mennek, mert a gép arra utasította hekkerünket, hogy törjön be „főnöke” irodájába és lopjon el onnan valamit. Nem járnak sikerrel, alig látnak ugyanis munkához Caleb beállít két biztonsági őrrel és kérdőre vonja Forrást, mégis mit akar itt. Hát, megmenteni a világot, jön a válasz, persze a srác nem hisz neki. Oké, akkor talán egy régi ismerősnek fog – azzal előlép Finch, akit Caleb Mr. Swift-ként ismer.

’Egykori tanára’ elrebeg pár kedves szót, hogy mennyire örül a karrierje alakulásának, és szeretné elmagyarázni miért van szüksége a srác által fejlesztett tömörítő algoritmusra, de ő nem vár a miértekre, csupán letölti a programot és némán átadja egy pendrive-on. Forrás közli, hogy kölcsönvettek még néhány adathordozót, gyors mosolyt váltanak, aztán hőseink távoznak. (Oké, így leírva elég semmilyen, de amúgy tök megható jelenet volt.)

5.jpg

Dominic beosztottja jelenti, hogy a kijáratnál kiiktatták az embereiket (én Fuszkóra tippelek), szóval ideje lenne olajra lépniük, ám ő erről nem nyit vitát. Inkább Johnra parancsol, hogy hívja ide Haroldot. A férfi először nem áll kötélnek, de mikor Harperre és Eliasra is fegyvert fognak felhívja társát. Főncsi épp Forrással trappol az utcán és konstatálja, hogy meglehetősen szerények a készleteik az MI megmentésére, mikor megszólal a mobilja. Örömmel szól bele, hogy mennyire boldog amiért Reese jelentkezik, viszont a túlvégen nem társa, hanem Dominic szólal meg – így ki is adta Riley nyomozó igazi nevét a Testvériség vezetőjének. Az utasítja, hogy legyen a megadott címen 15 percen belül, különben Johnnak baja esik, majd leteszi a telefont.

Ezzel Főncsi kilép az akcióból, neki ugyanis fontosabb John, mint az MI megmentése. Forrás győzködni kezdi, miszerint a gép pusztulása egyben mindannyiuk halálát és az eddigi világrend végét jelentheti, szóval a nagyobb dologra kell koncentrálniuk, a gép majd gondoskodik Johnról. Némi ellenkezés után végül nyer, Harold vele tart (nem kicsit lepődök meg, csak mondom, még akkor is, ha amúgy talán igaza van). Gyalogosan nem trappolnak messze, a következő sarkon ugyanis látják, hogy két járőr betér egy kifőzdébe, ők pedig becsüccsennek a járőrkocsiba, aztán balra el. Mi a fene!

6.jpg

Miután Mini úgy véli, hogy nemsokára megcsípi Haroldot, Eliasra és Harperre már nincs szüksége, őket le lehet durrantani, Johnnal pedig ideje odébb állni. Ekkor váratlanul besípol a helyiségben lévő használaton kívüli faxgép, és üzenet pottyan ki belőle.

A bandatagok nem tudják mire vélni az egyikük által hangosan felolvasott szöveget, olyasmiket mint „bal térd, kés, stb.”, ám Reese azonnal veszi, hogy ez a gép üzenete neki, úgyhogy szó szerint végrehajtja: nekiesik az előtte álló rosszarcnak, kirúgja a bal térdét, elveszi a kését, aztán a fegyverét, kiszabadítja magát és lelövi a helyiségben lévő többi ellent. Méghozzá nem is akárhogy, a fülesén ugyanis a gép ad utasításokat hova lőjön, mint régen Forrásnak. Csak Dominic tud elmenekülni, végül ő sem jut messzire, a bejáraton ugyanis betület Fuszkó és letartóztatja.

7.jpg

A korábban említett titkos műveleti helyszínre Irányítás érkezik Grice ügynök kíséretében (mi a manó!), és feltörik a lakást. A férfi kérdi mégis miért ő kíséri felettesét, hiszen némileg renitensnek számít – hát pont azért. Mert elengedte Shawt, szóval van emberi oldala, és nem csupán lélektelen ítélet-végrehajtó (épp ideje volt, hogy Irányításnak ilyesmire is legyen szeme). Nem kell sokáig kutatniuk, hogy robbanószer nyomaira bukkanjanak, de az anyag már nincs itt, szóval bárki készített bombát, már elvitte a célponthoz.

Kora délután nyomozóink elégedetten szemlélik, ahogy a két alvilági vezért közös rabszállítóba lapátolják – Fuszkó velük tart, hogy a lesittelés rendben menjen, ám John továbbáll, mert Főncsinek szüksége van rá. Megköszönik egymásnak a segítséget, lekezelnek aztán ki-ki megy a maga útjára. Nem mellesleg a rabokat szállító furgon túloldalán olyan rosszarcok szemlélik a jelenetet, hogy a hátamon áll a szőr, de Johnnak nem tűnik fel a jelenlétük.

8_1.jpg

8_2.jpg

Haroldék a gép megmentésének további segédanyagait gyűjtik egybe, most például tucatnyi zacskónyi jeget – ez mégis mire kellhet? Nos, ezt ők sem tudják, de ha egyszer a gép ezt üzente, hát evvan. Főncsit amúgy némileg aggasztja, hogy a nő ennyit kommunikál a fülesén keresztül, ez felkeltheti a Szamaritánus figyelmét – a falra festett ördög pedig a következő pillanatban megjelenik ügynökei képében, akik vadul lőnek rájuk. Forrás visszalő, aztán bepattan Harold mellé a járőrkocsiba (ami szerencsére golyóálló), és gyorsított ütemben elsöpörnek.

A rész elején látott dobozok villanypóznára szerelése tovább folyik, illetve folyna; a két szaki szerelés helyett azon agyal, hogy tkp. mégis mi a franc lehet bennük, ami miatt tilos kinyitniuk. Egyikük nagyon szeretné az egyiket belülről megvizslatni, felettese óva inti ettől, és elmeséli, hogy kollégájuk nemrég belenézett, mire eltűnt. Szóval akármennyire piszkálja a csőrét, hogy mit találhat odabent, fogja vissza magát és irány a meló. A tag bólint, mindketten beugranak a furgonjukba, melyen ugyanaz a logo szerepel, mint a dobozokon, csak itt már cégnév is van kiírva mellé: „Thornhill Utilities”. Hm, úgy látszik a gép sem tétlenkedik.

9.jpg

Garrison szenátort Irányítás az irodájába rendelte, elkéri a telefonját és berakja egy hangszigetelt dobozba a sajátja mellé, hogy a Szamaritánus ne hallhassa a beszélgetésüket. Mégis miért? Mert ő maga a téma. A nő azzal indít, hogy ki kell húzni az ellengép dugóját, mert Greer átverte őket, és hatalomátvételt tervez, amit egy támadással óhajt megtámogatni. Oké, és mi a B-terv? Újra üzembe helyezni a Gépet – jön a logikus válasz. Garrison faszságnak minősíti az ötletet, vigyázzba vágja magát és irányba áll az ajtó felé, csak előtte még visszakéri a mobilját. Meg is kapja, de Irányítás telefonja közben leklónozta, szóval mégis az övé lesz az utolsó szó a buliban.

9_1.jpg

Hősünk betrappol az őrsre, és arra kéri Irist, hogy menjen el pár napra a városból, hogy biztonságban legyen. (Lelkem!) A nő semmit nem ért, de John csak annyit kér bízzon benne, és ígéri, ha az egész cirkusznak vége mindent elmond, elejétől a végéig (na persze). Baszki, ha valami baja lesz, vérdíjat tűzök ki Nolanék fejére, csak mondom!

10_1.jpg

10_2.jpg

A Pentagon műveleti központja kora este full üres amikor Greer betrappol, mert szenátorunk hívására érkezett, ám helyette Irányítás várja fegyverrel a kezében. A párbeszédüket most nem halljuk, helyette Főncsiékre váltunk, akik épp úton vannak – a gép most közölte, hova kell menniük. Forrás kérésére egy kis segítséget is kapnak, hogy siethessenek, konkrétan a közlekedési lámpák zöldre váltanak, hogy szabad útjuk legyen.

Este tíz elmúlik, mire ideérnek, elég erőteljesen magánház kinézete van az épületnek. John is betoppan, Harolddal őszintén megörülnek egymásnak. A bejáratnál küldönc várja Harold Admint (felkuncogok), hozott 15 laptopot. Hehh! Elkezdik betrógerolni az eddig szerzett cuccokkal együtt (a jég még mindig nem tudom mire kell), közben megérkeznek a Szamaritánus ügynökei és veszettül tüzelnek. De bejutni nem is olyan egyszerű – biztonsági ajtó, biztonsági zárral, fel kellene törni. A gép küldi a kódot John és Forrás fülére egyszerre, mindketten hangosan sorolják mit kell beütni, így pillanatokkal később biztonságban vannak odabent. Ez tkp. valamiféle elektromos állomás egy lakóépületen belül – hm, elég érdekes.

11_1.jpg

11_2.jpg

A maffiásokat szállító furgon még úton van a Rikers felé, a hátsó ülésen a két bukott bandavezér szájkaratézik egymással. Elias kijelenti, hogy nem megy böribe, azzal ráhajol az előtte lévő ülés támlájára, a következő pillanatban pedig kaminyon durrant az oldalukba. Tripla szaltót vetnek, de mielőtt tovább moziznák visszaváltunk hőseink búvóhelyére, amit az ellen egyre inkább körülvesz. John aggódik a túlerő miatt, jó lenne mielőbb megtalálni a gépet aztán olajra lépni. Hát, az nem lesz olyan egyszerű, lévén itt biztosan nincs, fizikailag el sem férne. Akkor mégis miért vagyunk itt? Ez a tízmillió forintos kérdés – jön a válasz Főncsitől. Forrás közben valamiféle kütyüt rak össze, Harold szerint úgy néz ki, mint egy ősrégi gép, amit ő is épített fiatalon. Aztán azt az utasítást adja, hogy csatlakozzon rá a nagyfeszültségre, ő pedig nem érti, ez mégis mire kellhet.

Meglátja a „Thornhill Utilities” feliratú dobozt, John pedig megerősíti, hogy az ablakon kinézve hasonlókat lát a villanypóznákon. Végre megérti amit lát: a gép mégiscsak itt van, mert legutóbb, mikor elköltöztette magát, akkor nem fizikailag ment át egy másik, ismeretlen helyre, hanem feltöltötte magát az ország elektromos hálózatra (mi vaaan?). John rákérdez a lényegre: de ha a hálózaton mindenhol ott van, mégis hogyan mentjük meg?

12_1.jpg

12_2.jpg

Irányítás megfenyegeti az öreget, ha nem mondja meg mit fognak felrobbantani 05.06-án, akkor két embere zsákot passzint a fejére és sötét likba lökik. Greer azonban bírja a kiképzést, inkább azt ajánlja a nőnek, hogy profitáljon a feltételezett támadásból – még nagyobb lehetne a költségvetés, amit a csapata kapna, még több illegális megfigyelést hajthatna végre, a bíróságok kérdés nélkül hozzájárulnának.

A nőnek beugrik, hogy a szám amit családanyu füzetében látott bírósági ügyszám, méghozzá egy legfelsőbb bírósági ügy, amit holnap tárgyalnak a megfigyelésekről. Greer nyilván a bírákat akarja kifüstölni, hogy utána beleszólhasson az utánpótlásukba. De ez nem fog menni – Irányítás utasítja Grice-t, hogy menjen a bírósághoz, ürítse ki és vizsgálja át az épületet robbanószer után.

13.jpg

Főncsi elmagyarázza, hogy a laikusok is értsék (vagy nem), miszerint a gép az elektromos hálózatba „rejtőzött”, ide töltötte fel magát, a dobozok pedig segítik a működését, ezért hát a Szamaritánus-féle áram-túlterhelés országszerte, így akarja elpusztítani riválisát. Zachary odakintről erősítőn át beszél hozzájuk és felszólítja őket, hogy hagyják el az épületet, különben bemennek és mindenkit kilikasztanak. Forrás elhadarja a tervet: letöltik az általa most összerakott „táskába” a gép agyát, illetve annak is inkább a lényegi részét, a Calebtől kapott algoritmussal összetömörítik annyira, hogy beleférjen, bár innentől kezdve nem fog tudni kommunikálni, de a kódjának alapja megmenekül. Harold aggódik, hogy ezt még sosem próbálták, de nincs más választás, mert enélkül a Szamaritánus megöli az MI-t aztán őket is.

Halandzsa nyelven (legalábbis nekem az) előadja, hogyan fog megtörténni a lementés amivel megmenthetnek annyit a gépből, amivel újraépíthetik, aztán elnézést kér hősünktől, amiért ilyen helyzetbe hozta. Nos, nincs miért, John sehol sem lenne szívesebben, mint itt és most. Miközben Grice átkutatja a bíróság épületét Irányítás és Greer szájkaratét vív egymással, illetve leginkább utóbbi tesz kinyilatkoztatást arról, miszerint a világ mindigis erőszak által változott mássá, ugyanakkor tény, hogy random nincs értelme embereket ölni, az nem változtat semmin; a megfelelőeket kell megölni a dolgok menetének megfordításáért.

14.jpg

Miközben Eliasért eljött az embere, hogy kiszedje a sérült autóból és elvigye a helyszínről, Johnékra rátörik a hátsó ajtót a Decima ügynökei. Veszettül tüzelnek a hekkerekre, ezért hősünk úgy dönt ideje kimennie a ház elé és szétcsapni közöttük. Kéri a gépet, hogy kapcsolja le a fényeket, aztán kilő pár füstgránátot az ellenre, majd fülesén várja az utasítást hova lőjön. Óbazmeg, egyre kisebbek a körmeim az ideges rágástól, csak mondom! Odabent Forrás veszettül tüzel, hogy védje a hátukat, miközben a rendszer tömöríti magát.

Grice jelenti, miszerint semmiféle robbanószert nem talált, ezért Irányítás morcosan kérdi az öregtől: hol a retekben a bomba? Nos, nincs semmiféle bomba, a Szamaritánus nem él ilyen módszerekkel (felhorkanok!). Ehelyett csendben lép közbe úgy, hogy senki nem tudja, hogy ő volt – azzal a kamera átvált a rosszarcra, aki Eliasék letartóztatásánál meredten bámulta a furgonukat, és aki most mesterlövészként figyeli a sérült rendőrségi jármű körüli fejleményeket.

15.jpg

A maffiavezért ugye kiszedte az embere, épp a kocsijához kísérné, mikor hátba lövi az utánuk botorkáló Dominic. Aztán ellenfelére is fegyvert fog, de ledurrantani már nem tudja, mert végre Fuszkó is megtalálta a furgonból a kijáratot és arra utasítja Minit, hogy dobja el a stukkerét. Mikor végül megadja magát váratlan lövés érkezik – mi látjuk, hogy a mesterlövésztől – mely fejnél likasztja ki a bandavezért, majd a kocsiba ülő Eliast teríti le (ne mááár!), bár ahogy én látom csak vállon. Fuszkó az egészből semmit nem ért, mi is csak azért kapunk választ a miértekre, mert Greer folytatja a kiselőadását: a Szamaritánus már egy éve figyel az embereket, meghatározta a sarkalatos pontokat ahol korrekció szükséges, és végrehajtja azokat – nyilván itt a két alvilági vezérre céloz.

Ám ezzel még nincs vége a sornak, mert nemcsak az alvilág tehet keresztbe az új rendnek, hanem azok is, akik nem követik a parancsokat – ezen logika mentén holtan végezte Grice és Irányítás kolléganője; hozzájuk konkrétan a ma’am vezette el a Szamaritánust.

16_1.jpg

16_2.jpg

A gép „letöltése” folyamatban, hőseink egyre szorongatottabb helyzetben próbálnak kitartani. Még egy villanógránátot is a nyakukba kapnak, aztán egyszer csak az MI „megszólal” az egyik laptop kijelzőjén, és megható szavakkal elbúcsúzik alkotójától. Mikor az érkező áramtúltengés tönkretenné az eddigi munkájukat Harold közbelép, és lekapja a gép „új házát” az áramforrásról. Fogócskázik a testében pár elektron, de azért túléli a löketet, amit ezzel a manőverrel kap.

Greer nagymonológja közben a Szamaritánus kiböki, hogy nem volt semmiféle támadás, ez egy teszt volt, Irányítás hűségét tesztelték, de ő elbukott – kap egy fekete zsákot a fejére, és elvezetik. Te jó ég!

17_1.jpg

17_2.jpg

Hekkereink konstatálják, hogy a terv sikerült, gép a dobozban, ideje továbbállni. Odakint mindenki megkönnyebbülésére (az enyémre pláne!) a sok halott és sérült közül John élve mászik elő – gyors örömködés, aztán olaj, mert jönnek az ellengép további ügynökei.

18.jpg

Na jó, úgy az igazi, ha megnézzük a gép megszólalásától az utolsó perceket. Fandrasztikus!

78 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2015.05.11. 16:10:08

Mi az ördög az a YHWH?

AaannnaaA 2015.05.11. 16:10:58

@Is: A fel nem használt 15 zsák jég kódneve :P

Neoprimitív 2015.05.11. 16:24:31

Én nagyjából mindent leírtam az évadzáró kritikában, változatlanul nem vagyok kibékülve az ide vezető úttal. Az évadzáró önmagában akár jónak is tekinthető, de a PoI-t soha nem azért szerettem, mert volt benne egy-egy jó rész.

Pl. most a hogyvoltot olvasva ugrott be, hogy mennyire bután volt összerakva Caleb szerepe. A jelenete Harold-dal nagyon jó volt, de a zizi biztonsági szoftveres muksó helyett jobban örültem volna, ha inkább az ő cégénél van valami heti alany, hogy egy kicsit jobban előtérbe kerüljön.
Egy szó mint száz, sok esetben félkésznek éreztem a sztorit, a kapcsolódási pontok vagy hiányoztak, vagy olyan hebehurgyán voltak odaszórva, ami nem volt jellemző eddig.

A másik, immár állandó kritikám a nagy akciójelenetekre vonatkozik. A következő évad (nagyon remélem, hogy lesz) majd eldönti, hogy megbocsátok értük vagy lehúzzák az egészet. Ha gondosabbak lesznek, mint idén, akkor hajlandó leszek ugyan úgy egy értelmetlen, de kötelező tipikus látványelemnek betudni, mint Superman kívül hordott piros alsógatyáját. Ha nem, akkor viszont jön a gyorstekerés gomb - ne lövöldözzenek már egymásra profi fegyveresek húsz méterről géppisztollyal úgy, hogy senki, de még a tizenöt nyomorult noti egyike sem kap még egy kósza golyót sem.

A Pink Floyd ettől persze még hatalmas volt a jelenet kísérőzenéjeként. :)

Neoprimitív 2015.05.11. 16:25:34

@Is: Jahve, vagyis az Úr neve, héberről angol fonetikára átírva.

AaannnaaA 2015.05.11. 16:36:09

@Neoprimitív: Ezt nem tudtam, köszi az infót!!
Igen, pont említettük @Is: -sel, hogy az a lövöldözés ott elég gáz volt, hogy nem találtak el senkit. Legalább egy nyomorult gellert kapott golyó érhetett volna célt (úgy értem laptopot, nem humant, ugye)...
Másrészről azért a főszereplőket sem lehet állandóan liggatni, John is lassan olyan, mint a szita :(

Neoprimitív 2015.05.11. 16:59:03

@AaannnaaA: Egyetértek, persze, hogy nem lehet őket állandóan kilyuggatni. Csakhogy a számomra ez a forgatókönyv írás technikai finomsága: van egy esemény (jelen esetben az ostromlott erőd helyzet), tessék ezt úgy megcsinálni, hogy a néző ne essen ki a hangulatból. Nyilván nem egyszerű, ha egy mindenható ellenfelem van, de hát azért ők kapják a vastag pénzt és nem én, hogy ők találják ki.

FPS játékokban ezt hívják pályatervezésnek, amikor pl. direkt megfosztanak a jobb fegyverektől, de akkor olyan környezetet csinálnak, hogy mégis le lehessen gyakni a hullámokban érkező ellent.

Neoprimitív 2015.05.11. 17:10:21

Ja és persze a rendőrautók nem páncélozottak, de az "autó/asztal/konyhapult/kanapé megvéd a golyóktól" annyira általános filmes-tévés toposz, hogy azzal nem foglalkoztam.

Nézőke 2015.05.11. 18:28:56

azért van itt egy kis érdekesség még: egy lopott rendőrautóban,ráadásul közlekedésrendészetiben (fényhíd, dupla hangszórók) ülnek b+,és várni kell a pirosnál,hogy a gép kapcsolgassa a lámpákat?

mi folyik itt írók???????

tnsnames.ora 2015.05.11. 19:46:19

Én a 220-as villanyvezetéken futó internetet sem bírom megemészteni (pedig létezik), nemhogy a rajta szétterülő öntevékenyen működő mesterséges intelligenciát. ;)
Értem én, hogy ötlet, meg jópofa, meg valamit varázsolni kellett az utolsó részben, de azért én rendesen dobtam egy hátast. ;)
De legalább el lehet képzelni, hogy van honnan folytatni, még akár jól is a következő évadban.

Kedves AaannnaaA!
Nekem már csak egy hiányérzetem van egy tökéletes hogyvolt után. Neked mi a konklúziód így az évad után? Mennyire tetszett ez az évad az előzőekhez képest (összegzésképpen), mennyire vagy még lelkes a sorozattól stb. Írsz-e c:c-re ismét egy posztot netán, mert annyi mondandód lenne?

AaannnaaA 2015.05.11. 20:37:14

@tnsnames.ora: Ari vagy, hogy kérded. Igazából úgy érzem, hogy a harmadik évad végével nagyon magasra került a léc, és nem feltétlenül tudták megugrani. Sokat markoltak, és annak egy része kifolyt a kezük közül. A megengedettnél többet sürgölődött a takarítónőjük is :)
De az érzéseim nagyjából átjöttek a hogyvótokból (remélem), szóval nem szeretném hosszan ragozni. Az évadzáróval azért egész jól elvoltam, van még mit emészteni rajta - majd később újranézem az évadot, hogy leülepedjen és helyére kerüljön minden.
C:c-re gondoltam, hogy írok, de úgy vagyok vele, hogy nem akarok kavarni, ilyenkor elég sokan bedolgoznak sixx-nek, én hiányzom oda a legkevésbé.

Neoprimitív 2015.05.11. 20:47:49

@tnsnames.ora: pedig ebben a részben az volt a legkevésbé scifi. Egyrészt akár boltban meg lehet venni a lakás konnektorából hálózati csatlakozót csináló kütyüket - a wifi sebességének a megugrásáig egész reális alternatívának látszott a dolog.

Másrészt ez a decentralizált működés már egy nagyon régi projekt. Legalább húsz éve lehet, hogy olvastam a HP egy kísérletéről, amelyikben több ezer asztali számítógépet kötöttek össze és azon futtattak valami nagyobb gépet igénylő programot.

A poén nem is ez volt, hanem az, hogy egyik gép sem működött 100%-ban. Részben eleve hibás alkatrészeket építettek beléjük, részben mesterségesen idéztek elő bennük változó hibákat. A programnak folyamatosan át kellett szerveznie a folyamatok leosztását a gépek között, de működött a dolog.

tnsnames.ora 2015.05.11. 20:48:42

@AaannnaaA: köszönöm válaszodat. Csak egy dologban nem értünk egyet, de abban nagyon nem. Mégpedig az utolsó félmondatodat illetően :) Speciel én (és biztosan nem egyedül) nagyon örültem a múltkori c:c-s posztodnak is, sőt emlékeim szerint sixx is kedvesen vezette fel.

Tény hogy ilyenkor az egy hétre eső évadzárók száma rendesen megugrik, na de hány sorozat bírhat fontosabb lenni a PoI-nál, arról a "csekélységről" már nem is beszélve, hogy hány minimum negyedik évadjukat futó sorozatnál volt maradéktalanul teljes, komplett, használati és élvezeti értéket kimaxoló hogyvolt is?! :)

Neoprimitív 2015.05.11. 20:58:59

Berendelték az 5. évadot (kő legurul), de majd szerdán kiderül, hogy egyben az utolsónak szánják-e?

AaannnaaA 2015.05.11. 21:00:39

@Neoprimitív: Közben majd' elfelejtettem megkérdezni, hogy Eliasról mit mondasz? Nekem úgy tűnt, hogy ez a váll-lövés, nem feltétlenül a halálos fajtából. Vagy igyen? Olvastál erről valami "hivatalos" nyilatkozatot? Gyanítom egyelőre csak a rajongók csócsálják ezerrel a dolgot :)
A berendelés hivatalos vagy pletyka???

@tnsnames.ora: Mondjuk az tény, hogy országos sorozatot más nem hogyvótoz ríl tájmban (na jó a Forever, de ott is én voltam a felbujtó), viszont ez a c:c-n nem nyom semmit a latban. Csak kell egy jó összefoglalót írni az évadról, és annyi. Az az igazság, hogy attól kicsit tartok, hogy lehúzó kritikát ír majd valaki, ennek ellenére nem csápolok, hogy én írhassak. Majd egyszer elmesélem miért.

tnsnames.ora 2015.05.11. 21:02:14

@Neoprimitív: Értem én, hogy az ajtónkon dörömbölnek már ezek a nem sci-fi technológiák, de akkor is basszus 220-as hálózatból használható internet vagy vezeték nélküli töltés már terjed, miközben akkumulátor-technológiában alig-alig látszik számomra előrelépés évtizedes távlatokban. Nem tudom én ezt sehogyse jól eképzelni, arányítani: valószínűleg azért, mert ehhez konkréten abszolút nem értek.

Igen egy seti@home projekt is, minden kliens bead valamit a közösbe. Az "összérték" meg csak növekedni tud (csökkenni nem), ha csak egy kliens is benne van a hálózatban. Vagy például a raid vagy tömörítő technológiák is kiváló példák arra, hogy arányaiban pici redundanciával komoly károk/veszteségek hidalhatók át.

tnsnames.ora 2015.05.11. 21:08:45

@AaannnaaA: @Neoprimitív:

WoW! Ha a 6.évad kasza, akkor most mondják meg évad elején: akkor legalább nagyobb esély van egy ütős záróévadra (részemről). Erre a kiidegelésre sem pályáznék hosszabb távon, mint amit most csináltak a PoI-val, hogy még pletyka szinten sem lehetett tudni (afaik), hogy kasza vagy nem kasza.

By the way, értem én, hogy a finálé-nézettség nem volt az igazi, de mekkora nézettséget produkált így is a PoI, nem?! Nincs rálátásom az összefüggésekre, ezért kérdezem ilyen jól (vagy jobb) teljesítésnél kaszáltak már el sorozatot, tudtotokkal?

AaannnaaA 2015.05.11. 21:13:23

@tnsnames.ora: Ez a nézettség a régi önmagához képest lófütty :(

tnsnames.ora 2015.05.11. 21:23:08

@AaannnaaA: Lehet, hogy igazad van és én vagyok nagyon eltévedve. Számtalan dolog kavarog bennem ennek kapcsán.
- Én, ha döntéshozó lennék, nagyon nehezen tudnék jó és megalapozott döntést hozni akármelyik sorozat esetében is (csak a kilógó nagyon rosszakat leszámítva esetleg). Egyszerre kell megbecsülni a sorozattrendet, a sorozatban lévő potenciált, az esetleges hullámvölgy nagyságát és hatását. Egy nagy feltámadás lehetősége vagy egy stabil nagyobb fan-tömeg éppúgy lehetne életbentartó motivációja egy sorozatnak, mint egy esetleg növekedő nézőszám utáni új évadbeli érdektelenségbe-fulladás (pl.: mert az újak tarolnak).
- Azért vannak/lehetnek sorozatok, amiknek a kaszáját, a kaszálók is bánhatják. Ott van például a Veronika Mars, ami Kickstarton gyűjtött elég pénzt egy mozifilmhez. Nekem laikusnak nehéz elhinnem, hogy annyira halálraítélt sorozat volt az, pláne egy erős 3.évad után.

Neoprimitív 2015.05.11. 22:43:09

@AaannnaaA: Elias a készítők nyilatkozata szerint "nem láttuk holtan" státuszban van. Gondolom Colantoni jövő évi terveitől függ, hogy életben marad-e vagy csak flashback-ekben látjuk viszont.

A berendelés még ténye hivatalos, az, hogy az utolsó évadnak szánják-e, az majd szerdán derül ki. Ennél a sorozatnál én kifejezetten elvárnám, hogy a készítők tudják az évad elején, hogy nincs tovább és úgy alakíthassák a szálakat. Végül is Nolan hat évadban gondolkodott, nem akkora a különbség.

@tnsnames.ora: A PoI sajnos a CBS sorozataihoz képest is most már az átlag alatt teljesít, ráadásul két plusz rossz pontja is van. Az egyik, hogy a kritikai elismerése nulla (ellentétben pl. a Good Wife-fal, amelyiket még kevesebben nézik, mint a PoI-t). A másik, hogy nem CBS gyártmány. Így egy szindikátusi utósugárzásből, vagy a most egyre nagyobb szerepet kapó stream szerződésből nem a CBS zsebébe menne a zseton.

A közhiedelemmel ellentétben a nagy fanfavorit kaszák mint a Veronika Mars vagy a Firefly teljesen megalapozottan kerültek lapátra. Egyszerűen a nézettségük meg se közelítette az akkori szintet, olyan volt, mint ha ma a PoI 0.7-0.8-as nézettségekkel reménykedne a folytatásban.

Az, hogy pár százezer rajongó (az egész világon, nem az USA-ban!) összedobott fejenként kb. egy díszdobozos dvd-nyi összeget egy (1) alkalommal, az nem jelenti azt, hogy ennyi néző elég lenne egy sorozat képernyőn tartásához.

tnsnames.ora 2015.05.11. 22:59:32

@Neoprimitív:
Étterem. Meg sajnálom, hogy ilyen hendikeppel kell küzdenie a PoI-nak, mintha minden összeesküdne ellene, gondolok itt még Nolan másirányú elfoglaltságaira, az alkotókra is nyilván ható/visszacsatoló negatív jelek stb.

AaannnaaA 2015.05.12. 05:12:02

@Is: @Neoprimitív: @tnsnames.ora: Most olvasom, hogy csak 13 részre szól az új évados berendelés :((( Ennyiben el tudják mesélni a sztorit, ha csak tényleg ennyi lesz??

Neoprimitív 2015.05.12. 06:00:07

@AaannnaaA: Ha ennyi lesz, akkor ennyiben kell elmesélni. 13 rész egyébként nagyon sok, a kábeles sorozatok egy teljes évada, szóval lehet.

Az egyetlen, amivel gond lehet, az Shaw, mert kérdés, hogy Sarah Shahi mennyire lesz "hadra fogható" alig fél évvel a szülés után. Másik oldalról viszont így mondhatják neki, hogy csak egy hónapra vagy kettőre kell NY-ba jönnie, az 5-6 rész lenne.

tnsnames.ora 2015.05.12. 06:00:57

@AaannnaaA: És mi van, ha ez az utolsó esély, viszont siker esetén meghosszabbítható?

Neoprimitív 2015.05.12. 06:20:56

@tnsnames.ora: Elvileg előfordulhat, de erre nagyon kicsi az esély. Se nézettségi oldalon nem jellemző egy hosszú lecsúszás utáni hirtelen feltámadás, se berendelői oldalon.

Ez utóbbinál főleg az időfaktor miatt nem. A forgatások július elején-közepén kezdődnek, mire az évadnyitó adásba kerül már készen vannak 5-6 résszel. A stáb szerződését viszont nagyjából 4-5 leadott rész után meg kellene hosszabbítani, különben elmennek máshova pilotozni.

Akár mennyire szeretem, gyakorlatilag példátlan lenne, ha a mostani nézettséget az évad első harmadában stabilan 1.6 fölé tudnák vinni, márpedig ez a minimum ahhoz, hogy a csatorna meggondolja magát. Arról nem is beszélve, hogy ha a készítők a 9-10. rész forgatása környékén kapnának egy telefont, hogy "bocsi, szúrjatok be még 9-10 részt a finálé elé", az ennél a sorozatnál éppen a történetet vágná haza.

tnsnames.ora 2015.05.12. 06:39:35

@Neoprimitív:
OK. De akkor mire megy ki az egész a CBS oldaláról? Van egy negatív nézettségi tendenciát mutató sorozat, tele hendikeppel, majd a CBS még közli ezzel a 13 résznyi dologgal, hogy igazándiból én sem bízom benne. Ki fogja nézni a PoI-t, miért jó ez a CBS-nek? Ördög ügyvédjeként kérdezem, nem kéne hagyni akkor az egészet?

A másik dolog ami egyébként engem személyesen brutálisan zavar, már a negyedik évadban is, hogy Nolan kifelé kacsintgat más munkákba (nem filmre gondolok, mert az nem probléma, hanem másik sorozatra). Én nagyon kételkedem abban, hogy egy fenékkel több lovat lehetne megülni.
Sőt én gyanakszom is arra, hogy Nolan ártott evvel a tempójával legtöbbet ennek a sorozatnak. A hatodik évad lezáró részleteket illetően is koherens ütősségét előrehozta a harmadik évadra (amikor még apait-anyait beleadott), aztán majdhogynem sorsára hagyta a PoI-t, lesz ami lesz. Az egész negyedik évaddal tulajdonképpen ez az egy nagy bajom van: sokkal kevesebb odafigyelés volt érzékelhető összességében (csak felvillanások szintjén)

Neoprimitív 2015.05.12. 07:08:53

@tnsnames.ora: Ki fogja nézni? Mindenki, aki eddig. Szerinted van olyan néző, aki oda van érte, de ha meghallja, hogy csak 13 részt kap, akkor azt mondja, hogy ááá, így nem is érdekel? Vagy fordítva - többen néznék csak azért, mert hosszabb évadot rendeltek belőle?

Nolan: nagyon sok sikeres showrunner több sorozatot is visz párhuzamosan. Shonda Rhimes-nak az ABC-n három is van, Dick Wolfe-nak az NBC-n azt hiszem négy, de ilyen volt David E. Kelley is. Ráadásul a PoI esetében Greg Plageman-nel végig közösen vitték a sorozatot, egyenrangú társként.

Az más kérdés, hogy ettől még könnyen lehet, hogy Plageman-ben nincs meg az az ösztönös arányérzék, ami ahhoz kell, hogy egy egyébként jó forgatókönyvben hol van az a három-négy pont, ahol változtatni kellene, hogy egészen ütős legyen. De az is lehet, hogy ketten együtt jobbat tudnak kihozni, mint a két ember külön. Meg persze az is, hogy túl nagy volt a falat és nem tudtak megbirkózni vele.

A rajongók mindig szeretnek egy embert felelőssé tenni a kudarcért vagy csalódásért, de ez nagyon ritkán van így. Ráadásul egy negyedik évében járó sorozatnál, ahol az írók nagy része is az elejétől ott van, elvárható, hogy minőségileg önjáró legyen, hiszen már elkapták a stílust.

tnsnames.ora 2015.05.12. 08:28:08

@Neoprimitív:

Ha csökken a nézőszám annak oka van. Azt meg nem tudjuk, hogy a hardcore fan-tömeg mennyire sérült be a 4.évad miatt, azaz csak a lazább kötődésűek hagyták-e ott a sorozatot az első negatívabb jel hatására.

Abban nyilván egyetértünk, hogy a 13 részt a fanok fogják nézni. Én csak arra akartam utalni, hogy más a 24 9.évadának 12 része és más egy futó sorozat esetében. Illetve továbbra sem értem a CBS gondolatmenetét, mit vár a PoI 5.évadtól.

Két sitcomot vagy könnyeb sori esetén (az általad említetteket nem ismerem) el tudom képzelni, hogy lehet őket párhuzamosan vinni. Két PoI-t sokkal kevésbé. Az utóbbinál nem elég az ötleteket "gyártani", koncepcionálisan is jónak kell lenni, dinamikusan alkalmazkodva a változó világhoz no meg a budget-korlátokhoz. Sokkal inkább érzem úgy, hogy egy minden idegszálával rákoncentráló ember ezt sikeresebben teheti meg. De nem kell velem egyetérteni :)

Én azt gondolom a képesség megvan a PoI-csapatban, hiszen bizonyítottak már eddig is. Én motiváció-gyengülést éreztem az "ERŐ-ben" :), no meg a time-managementben (outsiderként). De ebben sem kell velem egyetérteni. Bizonyítani nem tudom, de így érzem.

Is 2015.05.12. 11:42:52

@Neoprimitív: Köszönöm, ez eszembe sem jutott volna, így már értem. Azt hittem, valami számítógépes szakszó vagy rövidítés :)

tnsnames.ora 2015.05.13. 00:22:50

Kicsit OFF, de megnéztem a Nolan testvérek által jegyzett Csillagok között-et.
Nem mondanám, hogy a PoI profiljába vág, de azért bizonyos rokonságot tükröző releváns markerek a 2:49 perces filmben is detektálhatók :)
Az biztos, hogy egy másodpercnyi üresjárat nincs a filmben, ad bőven gondolkodnivalót, nagy élmény (szvsz).

Flankerr 2015.06.21. 03:17:52

Sajnos too late to the party, de ideértem.
Egész jó rész volt, a zene ütött a végén mint a cölöpverő gép.
Használták valahol az éjjellátót? Mert azt hittem John azt teszi fel, és nem csak god mode-ra áll át. Az még úgy-ahogy elment, de a legvégén amikor jön négy autónyi, 15-20 rosszfiú, ők meg csak úgy lassítva lőnek.. az fájt egy kicsit, pedig én Expendables-en és Strike Back-en edződtem :D
Az évad tényleg több sebből vérzett mint az eddigiek, de a karakterek miatt fel se merült bennem hogy ne tartsak ki továbbra is :)
És ismét egy "back to square one" típusú évadzárót kaptunk, nincs igazi cliffhanger (egyértelmű hogy a gép valamilyen szinten túlélte), és bármerre el lehet indulni. Igaz, most nincs több nyitott szál, csak a Szamaritánus.

AaannnaaA 2015.06.21. 09:40:10

@Flankerr: Látom végére értél :) Örülök, hogy a hullámzás ellenére azért tetszett. Én nagyon örülök, hogy lesz új évad, csak kicsit sajnálom, hogy rövid lesz. De majd meglátjuk mit hoznak ki belőle!
Köszönöm, hogy elolvastad az írásaimat! Annak örömére, hogy vége az évadnak (és végre nem kell "időre" írnom) tegnapelőttig hogyvót közelébe se mentem :) De ami késik nem múlik.

Neoprimitív 2015.06.21. 12:11:29

@AaannnaaA: Jelenlegi állás szerint 15 részt rendeltek be, az azért nem annyira kevés. Ráadásul ha tényleg csak januártól kezdenek, akkor szinte megszakítás nélkül mehet, nem lesz a mostani egy rész - egy szünet műsorrend.

AaannnaaA 2015.06.21. 12:32:09

@Neoprimitív: 15-öt? Na, erről lemaradtam. Az annyira nem is rossz. Köszi az infót! A megszakítás nélküli vetítés szuper, de hogyvótíróként zokogok :P

Flankerr 2015.06.21. 13:58:38

@AaannnaaA: "zokogásodat" megértem, részvétem. Cserébe a nézők és olvasók jól járnak majd :)
@Neoprimitív: Köszi az infót, valahogy eme infó felett elsiklottam, pedig olvasni olvasok mindent :)

Neoprimitív 2015.06.21. 21:48:11

@Flankerr: @AaannnaaA: A héten jött ki a hivatalos CBS epizód rendelési sajtóanyag. Kezdési időpont ugyan még nincs benne, de tavaly a 22-ből 10 rész ment le decemberig, szóval 15 résszel egy januári kezdésnél csak alig lenne szünet.

Flankerr 2015.06.21. 22:16:22

@Neoprimitív: Köszi, ahogy a Sarah Shahis twins twitter képet is a Junkien :)

Neoprimitív 2015.06.23. 05:45:35

@Neoprimitív: Na, a franc egye meg, frissítették a sajtóanyagot, csak 13 részt rendeltek be :(((

AaannnaaA 2015.06.23. 07:18:38

@Neoprimitív: Hát, kár! Ez a 13 olyan kevésnek tűnik, pedig a 15 se sokkal több :)

Neoprimitív 2015.06.23. 17:24:52

@AaannnaaA: Az sajnos tényleg kevés. Nem is abszolút számban, hanem műsorrendben. A 15 rész egy nagyjából folyamatos sugárzást jelentett volna, a 13 megint ezt az idei hol volt, hol nem volt összevisszaságot. Sajnos a CBS képtelen (vagy inkább nem hajlandó) leszokni erről, pedig ez még bőven a DVR és streaming előtti idők öröksége.

Neoprimitív 2015.06.24. 15:45:04

4. évados bakiparádé. "Utolsó tubus síkosító" - mik mehettek itt a színfalak mögött :)))

www.youtube.com/watch?v=nlR53I-RS6A

AaannnaaA 2015.06.25. 11:59:05

@Neoprimitív: Jaj, köszi szépen!! Tényleg nagyon jó - mondjuk azért az a tornázás sem utolsó. Meg az a halk nyávogás faarccal :)

Neoprimitív 2015.06.26. 20:18:24

@AaannnaaA: Miaúú :)) Fogadok, hogy ez ellen a macsek ellen semmi kifogásod nem lenne!

AaannnaaA 2015.06.26. 20:39:21

@Neoprimitív: De nem ám, trónolhatna az ágyam közepén egész nap :D

AmOr 2015.09.24. 11:58:58

Sziasztok! A segítségeteket kérem, hogy hol lehet megtalálni a sorozat előző évadait? Természetesen próbáltam keresni, de sok oldal már nem működik, az indavideón pedig az 1. évad csak feliratosan van meg, a 2. évadból pedig talán talán csak két rész. Ha jól láttam, a 3. és 4. évad szinkronnal egészében megvan. Bármilyen információt szívesen veszek! Előre is köszönöm.

AaannnaaA 2015.09.24. 12:11:40

@AmOr: Szia! Írj Rám légyszi privátban, és megbeszéljük, ne itt. A poszt tetején ott van a szerző, AaannnaaA, arra kattints rá, úgy tudsz nekem üzenni - a saját mail fiókomba pottyan amit írsz :) Várom.

Árpád15 2015.12.13. 15:21:45

A film jó, de én valahogy Forrással nem vagyok kibékülve. Neki mindennél fontosabb a gép, az ember az nem számít. Ő ezt nevezi Istennek! Emlékezzünk az 1. évad utolsó részében egy csellel Finch közelébe került és elrabolta őt és gyilkolni is hajlandó volt, azért, ahogy ő fogalmaz felszabadítsa a Gépet. Finchet tiszteli és bár az utolsó évadban láttuk az ő védelmében hajlandó gyilkolni is, mikor csak Finch leleményessége mentette meg egy hölgyet attól, hogy Forrás kiiktassa! Nem tudom ezek után, hogy lehetett megbízni benne? A szerepe nem túl élethű! A színésznő jól játszik, de Forrás gunyoros stílusa és érzéketlensége nem ér fel Finch emberszeretetéhez, még akkor sem, ha Forrás is sok mindent később meg tesz Johnért is, de itt az utolsó részben is elég közömbös és hangsúlyozza a Gép a legfőbb prioritás!

AaannnaaA 2015.12.13. 15:42:58

@Árpád15: Hát igen, maradjunk annál az udvarias megfogalmazásnál, hogy Forrás nem feltétlenül egy átlagos lelkületű ember :D
De úgy nézem a rajongók ezzel együtt elfogadják, sőt kedvelik is. Én személy szerint elvagyok vele bár a motivációit valóban lehet olykor vitatni. Viszont azt se feledjük, hogy feltétel nélkül szereti Finch-et, és ennek érdekében még Johnnal is együttműködik, és ilyen mostanában nem sok akad, ugye...

Árpád15 2015.12.13. 16:22:03

@AaannnaaA: Ebben tökéletesen igaza van. Johnt először kifutó fiúként csúfolta, amikor még
Finch nem bízott benne annyira, de azért valljuk be szemtől-szembe tartott tőle, mert amikor elrabolta Finchet és John a nyomára akadt meg tudhatta, hogy elég tehetséges Reese is a nyomkövetésben és ő is elismerte alábecsültem őt, ahogy Finchnek mondta. Ezen kívűl Johnhoz inkább Shaw állt közelebb, mert ő akart minden áron segíteni neki, mikor el is kellett kábítani őt, nehogy Samaritánus felfedezze őt vakmerősége miatt.
Nekem Forrás főként akkor okozott meglepetést, amikor 4. évadban megjelent Finch tanári, akkor éppen professzori fedőállásban volt szobájában és minden emberi élet fontosságáról szónokolt és szinte kötelezte, hogy mentse meg az akcióban lévő Reese-t és Shaw-t. Ez a minimum, amit tehet. Ez nagyon emberi volt és az is, amikor könnyezett az autóban Reese mellett. Ami nem tetszik az a kínzáshoz való hozzáállása igaz most már ezt a jó ügy érdekében teszi és már nem lő le senkit legfeljebb lábon és ha nincs más választás. Reese viszont nem szereti a merev erőszakot, ezért is engedi át ezt a terepet, ha erőteljesebb fellépésre van szükség Forrásnak! Azt is megértem a szőke gyilokkal mindenképp végezni akart, mert Shaw sorsáért őt tartja a fő felelősnek!

Flankerr 2015.12.13. 16:26:26

@Árpád15: A kiinduláskor, és most is Forrás egy ellenpont. Egy harmadik szem volt, Föncsi és a Gép között, háromszöget alkotva. És ez a Szamaritánus megjelenésével se változott. Mások a motivációi. Ahogy a Föncsinek, Johnnak, és Shaw-nak is (én csak a kutyáért vagyok, :) ).
Plusz ott van hogy az 1. évad végén feltűnt mániákushoz képest rengeteget alakult, "fejlődött", finomodott a karakter. Ahogy mindenki más is.

AaannnaaA 2015.12.13. 16:28:27

@Árpád15: Az viccel volt eleinte valóban, hogy Johnt a háta mögött kutyázta, de arccal előre azért jól lehetett látni, hogy tart tőle. Most sem azért segít neki, mert szereti, hanem mert John Finch-nek fontos, Forrásnak meg Finch.
Azt azért elmondhatjuk, hogy ahhoz képest, amilyen volt, mindenképpen pozitív irányba fejlődött, és emberibb oldalát is megmutatta, de nem mindenkinek ajánlanám, hogy hátat fordíthat neki :D

AaannnaaA 2015.12.13. 16:29:33

@Flankerr: Két perc eltéréssel jutottunk ugyanarra a konklúzióra :)

Árpád15 2015.12.13. 17:45:24

@Flankerr: Pont ezt mondtam, ahogy Forrás megjegyezte öten, ja ha hozzávesszük Medvét hatan vannak a világ ellen! A csoporton belül Fusco nyomozó inkább Reese-hez kötődik, aki itt szintén nyomozói fedésben dolgozik. Finch korábbi emberét Shaw ölte meg megbízásból láthatjuk egyik részben a korábbi évek felidézéséből. Ha azt veszem emberölésben Finch kivételével mindenki sáros! Fusco korrupt rendőr, de megjavul és segít a rossz fiúk ellen! Shaw mentette meg Reese-zel együtt Finch életét, mikor a feldühödött Forrás megakarta ölni, mert nem találta meg a Gépet és vállon lőtte! Finch nagyon ragaszkodik Johnhoz és én ezt a két figurát tartom abszolút szerethetőnek még akkor is, ha John CIA múltjában, mint azt Cara Stanton történetén keresztül láthatjuk van szégyellni való, de John komoly ember és én, ezért jobban kedvelem őt, mint Forrást, aki sokszor gúnyolódik saját korábbi életén illetve egy-kétszer mutat csak megbánást. Fusco pedig furcsa egy kétkulacsos alak, néha úgy érzem kétbalkezes is Carter nyomozó vagy John segítsége nélkül a végére aztán egész jól belejön és emberi alakká válik.

Árpád15 2015.12.14. 05:20:38

@AaannnaaA: Annyit még a feltétel nélkül szereti Finchet Forrás módjával kezelném inkább csodálja a Gép megtervezéséért, mert nem jelentéktelen alak, de a többi emberrel nem szeret foglalkozni, csak a Gép utasítására teszi ezt, mert Finch megtörte a Gépet, hogy az emberekkel folalkozzon, ahogy magát Forrást is meg akarja törni, ami azért a 4. évad elejére többé-kevésbé sikerül is. Ennek tudható be a 4. évad eleji pálfordulása, bár néha a gyilkos természete még fel-felbukkan. Én ezért tartom fokozatosnak átalakulását. Emlékezzünk az 1. évadban még megöli megbízóját, miután rájön, hogy egy Gép figyeli elrabolja Finchet egy megtévesztés árán és holttesteken át, a 2. évad végén még mániákusan keresi a Gépet, és Finchre is veszélyes és bekattan, a 3. évadban már javul és nem teljesen gátlástalan bár elmondja segíthet Finchnek, de az emberek nem igazán érdeklik, a 4. évadra válik emberivé, noha gyilkos hajlamai itt-ott még felbukkanak és néha ahogy Shaw fogalmaz a vidám pszichopata is eltűnik, de régi énje már csak nyomokban van Shaw eltűnése megrendíti és reménykedik, hogy életben van. Örül az utolsó részben is, hogy Johnt megmentette a Gép, de azért ő a bálvány szolgája marad. Persze nem volt könnyű gyerekkora ezt ismerhettük meg a 2. évad 2. részében és ez visszatükröződik a felnőtt korban.

AaannnaaA 2016.03.16. 21:40:30

@Neoprimitív: @Is: @Nézőke: @tnsnames.ora: @Flankerr: @Árpád15: Nah, megvan az ötödik évad premierdátuma - köszönöm Neo és Flankerr kollégának az infót - május 03! Tessék vastagon a naptárba vésni :)
A Ti szempontotokból dupla öröm, hogy heti két részt adnak, nekem írás szempontjából extra szívás.
Vettem egy nagy levegőt, és úgy döntöttem kivételesen nem csinálok presztízskérdést abból, hogy nem leszek naprakész a hogyvoltokkal, lévén heti két posztot nem tudnék összehozni, ha megszakadok sem (plusz még közben nyaralok is), a kezemből meg nem adom ki azt a sorozatot, amivel anno hv írói tevékenységemet indítottam, és ami a mai napig abszolút kedvencem.
Azért remélem annak ellenére olvasni fogtok, hogy Ti már jóval előrébb jártok majd nézésben, mint én írásban.
Várok mindenkit!

Nézőke 2016.03.16. 21:47:14

@AaannnaaA:
köszönjük,és várjuk nagyon, beírtalak a naptárkába.

Azt azért ígérd meg,hogy nem leszel Candieparfumegirl,aki csak úgy otthagyta a House-t,mert sok volt,,és amúgy is részhegyekkel el volt maradva mindig(értsd: hónapokkal), élvezhetetlen volt, nem emlékeztünk már semmire...

AaannnaaA 2016.03.16. 21:54:23

@Nézőke: Aranyos vagy! Megígérem, természetesen! Sosem követnék el ilyesmit egy hogyvolttal; ha tudom, hogy valamire nincs időm, inkább el sem kezdem, vagy ha már nyakig ülök benne, és olyankor üt be valami rendkívüli, akkor kérek segítséget - lásd Ray Donovan, amit a második évadtól @tinipuma kolléganővel felesben viszünk.
Nem mellesleg @Neo most azonnal felajánlotta, hogy átveszi az évad felét, hogy aktuális tudjak maradni, de miután még nyaralni is megyek pont május végén, egyszerűen túl sok részt írna más, annak meg nem látom értelmét. Szerintem marad a szokásos hétvégén megírom / hétfőn megjelenik felállás (ld. Night Manager most :P)

Flankerr 2016.03.16. 22:12:11

VÉGRE VÉGRE VÉGRE van időpont!
A leadás mikéntjét én nem bánom, ezt a sorozat már rég elengedte a CBS, és erre elvileg az írók is számoltak. Persze nekem könnyű :) Meglássuk. de főleg:
VÉGRE VÉGRE VÉGRE van időpont!

Természetesen egy ezredmásodpercre se merül fel bennem hogy ne olvassam. ÉN meg ugye egy szót se szóljak aki a 4. évad második felét két darab 7 részes etapban néztem meg, közte semmi :D Na most nem így lesz. Bár A Night Managerrel le vagyok 1 (2) résszel, de azt behozom :)
Meg alapból is: ez a HV egy ajándék nekünk. Amit pedig nem sürget a ember :)

tnsnames.ora 2016.03.16. 22:38:43

@AaannnaaA: Nagyon köszi az infót, Isten király császár(nő) vagy.
De ugye azért el lehet majd mindent spolierezni neked és csak neked az egyes hv-k után? :)
(csak viccelek)
Nem semmi meló lesz, de nekünk csak jó, hogy nem adod ki a kezedből.
Kicsit félek a sorozattól, hogysmint alakul majd a szinvonal, de ki nem hagynám.

AaannnaaA 2016.03.16. 22:39:09

@Flankerr: Aranyos vagy, köszönöm!!

AaannnaaA 2016.03.16. 22:45:15

@tnsnames.ora: Köszi :) Igen, nagy meló lesz még hetiben is (ez az időre írás hátránya), most már csak azon imádkozom, hogy a Ray Donovan S04 ne kezdjen 06.05 előtt (addig nyaralok), mert akkor az is csúszik. Ujjak keresztben :D
Na igen, az évad alakulása nagyon nagy kérdés...
Erről jut eszembe, még évad előtt, és utána is lesz blogtali, ott úgyis ez lesz az egyik fő téma, aki még nem volt, de jönne, dobjon rám egy mélt.
@Nézőke: ez Neked is szól, ha érdekel :)

Flankerr 2016.03.16. 22:45:31

@tnsnames.ora: A minőség miatt én pont nem aggódom. Általánosságban egy 13 részesnek tervezett 13 részes évad gyakran jobb minőségű mint egy 22 részesnek tervezett 22 részes évad. Plusz az írók is tudták, lehet ez lesz a vége.

Flankerr 2016.03.16. 23:02:36

Közben megjött a hivatalos bejelentés arról hogy ez lesz az utolsó évad:
tvline.com/2016/03/16/person-of-interest-cancelled-cbs-season-6/

AaannnaaA 2016.03.17. 00:09:38

@Flankerr: Hát, most már extrán ajánlom nekik, hogy jó legyen :D

Is 2016.03.17. 08:42:48

Nagyon remélem, hogy méltó lezárást csinálnak.

tnsnames.ora 2016.04.03. 09:18:52

@Flankerr: @AaannnaaA: @Neoprimitív:

Na skacok, a blogtali az nagyon jól sikerült, egyébként pompás helyen (szvsz, magamtól is fogok még odamenni), imádtam, a hely is, kaja is nagyon jó volt, az egész étlap kívánatos volt.

Azt az egyet azért sajnáltam, hogy rögtön az első öt percben egyetlen mondattal sikerült minden jelen- és esetleges jövőbeli reputációmat totálisan lenullázni a Sherlock kapcsán (ami szerintem világrekord a maga nemében). AaannnaaA pár percre kézbe is vette a mobilját, gondolom azért, hogy a mail-címemet törölje. :D

Amúgy csak egyetlen fura volt a hét óra időtartam alatt, amikor 15-20 perces csönd állt be, mert senkinek nem jutott semmi az eszébe. :DD (viccelek)

A tali vége meg nagyon ütős lett avval, hogy egy nem rögzített nagy reklámtábla, a hatalmas melegben(90 fokban) eldőlt hangrobbanásossal, tőlem 2 méterre, pont amikor felálltam a búcsúzkodáshoz: gondolom az égi zsűri evvel adott nyomatékot a kritikájához, személyemmel kapcsolatban. :)

Na de hogy ontopik is is legyek: lesz-e valaki, aki MÉG EGYSZER megnézi majd a PoI-t (utolsó része után). Ha nem a válasz, akkor volt-e, létezhet-e olyan sori, ami tudhat ilyen státuszba kerülni. Én bizony láttam már sorozatot egynél többször, de semmilyen kínzás hatására nem vallanám be melyiket. Egyszer már megégettem magamat... :DDDDDDDDD

AaannnaaA 2016.04.03. 09:50:13

@tnsnames.ora: Én folyamatosan újranézem a PoI-t, mármint egy-egy részt, ha időm engedi, ez a vége után is így lesz. Szerintem vagyunk ezzel így még egy páran :)

Flankerr 2016.04.03. 10:20:21

@tnsnames.ora: Örülök hogy jól érzeted magad (magam is így voltam ezzel), ez volt a cél :)
A Sherlock "blamát" szerintem csakis úgy tehet jóvá hogy bepótolsz egy Cumberbach és egy Armitage sorozatot: tudom javasolni a Strike Back 1. évadot és a The Last Enemy-t :)
Az a tábla @AaannnaaA: -tól 2 centire volt, szerintem ő még jobban megijedt :) Na jó, kicsit én is :)
Újranézés: 40/60 perces sorozatot nem nagyon néztem még újra. Ami biztosan tervbe van véve az a Jóbarátok HD verziója angolul, és a Scrubs. Majd egyszer. Valamikor :)

Pácsó Ármándó 2016.04.03. 11:07:25

@tnsnames.ora: Jó szívvel ajánlhatom a Fekete Vitorlák - Black Sails sorozatot! Izgalmas, látványos, sokanszeretik :-)

@AaannnaaA: Bocs az Offért! :-)

AaannnaaA 2016.04.03. 11:22:19

@Pácsó Ármándó: Na igen, azt én is ajánlom, mert nagyon jó!

tnsnames.ora 2016.04.03. 11:34:09

@Pácsó Ármándó: Köszönöm legalább a linked is meglett (ha már nem tudtalak beklikkolni téged is).

Gabba 2016.04.03. 15:11:26

@tnsnames.ora: Pácsó nem volt ott :)

én viszont egy másik vitorlás sorit ajánlok, bár annak nemsokára vége, O-val kezdődik és -dinnel végződik :)

Pácsó Ármándó 2016.04.03. 15:31:21

@Gabba: Odin? :-)
(Látod, olyan hatással vagyok a nőkre, hogy ott se kell lennem :-DD)

AaannnaaA 2016.04.03. 15:44:04

@tnsnames.ora: @Gabba: @Pácsó Ármándó: Komolyan, ez egyre jobb lesz :) Nem nő, férfi.
De most már tessék befejezni az offolást, mert mindenkit kizavarok az erdőből :D

Pácsó Ármándó 2016.04.03. 15:55:13

@AaannnaaA: (Most már tuti, hogy nem voltam ott!:-D)
Micsoda remek sori ez! Még kutya is van benne! :-)

Gabba 2016.04.03. 19:27:43

@Pácsó Ármándó: @AaannnaaA:
gyertek át offolni oda, ahol lehet! :D

Pácsó Ármándó 2016.04.03. 19:45:51

@Gabba: Én má leégettem magam mára :-)

AaannnaaA 2016.04.03. 19:51:27

@Pácsó Ármándó: Dehogy!
@Gabba: Még megérheted, hogy mindannyian átcsekkolunk és ott rosszalkodunk tovább.
süti beállítások módosítása