Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 6x10 - The Fortune Hunters (Hozományvadászok) ÉVADZÁRÓ

2015. július 04. 11:00 - Gabba

Nem csak évadzáró, de egyben jubileumi poszt is a mostani, ugyanis majd’ napra pontosan öt éve kezdtem el poszterkedni itt a blogon, virágokat és egyéb ajándékokat az öltözőmbe, köszönöm.

A német epizódcím szerint Der Schatz der Skelettküste, azaz a Csontváz-part kincse, ez majdnem olyan félelmetesnek hangzik, mint Az élőhalottak éjszakája. Szomorú hangulatú képsorokkal nyitunk, James szótlanul és magábazuhantan áll a kikötőben Baines mellett és figyeli a berakodást az Afrikába, Walvis Baybe készülő Osprey nevű vitorlásba. Egy bizonyos Peterson lép oda hozzájuk, aki bár tudja, hogy az Osprey nem utasszállító hajó, de neki nagyon fontos lenne eljutnia Afrikába. Kérdőn néz Jamesre, aki éppen indulni készül és csak annyit vet oda, beszélje meg a dolgot Baines-szel.

fortune01.JPG

Az Onedin-házba látogatni érkezik Sarah és Elizabeth, mindkettő talpig gyászban, sajnos beigazolódott legrosszabb sejtésünk, Letty babája csak két napot élt, és most már tíz nappal vagyunk a temetés után. Búfelejtésül Elizabeth családi összejövetelre hívja magukhoz Lettyt, aki hálás ugyan, de nem akarja elfogadni a meghívást. Egy darabig tartja magát, de aztán kitör belőle a sírás: a tragédia óta James egyáltalán nem beszél vele, Elizabeth szerint ilyenkor az az egyetlen gyógymód, ha Letty gyorsan ismét teherbe esik. Letty tiltakozik, ő soha többé nem akar gyereket, nem akar még egyszer átmenni ezen az egészen. Sarah igyekszik praktikus oldalról közelíteni: Letty kezdjen el ismét az üzlettel foglalkozni, a varrónők ugyanis egyre hanyagabbul dolgoznak, mert nem érzik a közvetlen felügyeletet.

fortune02.JPG

Este James és Letty szomorúan ül egymás mellett, szívfacsaró látvány, ahogy egymás kezét fogják. Letty beszámol a hugi meghívásáról, de James fáradtan csak annyit kérdez: Miért nem tudnak békén hagyni? Majd bevallja, neki nincs kedve senkivel sem beszélgetni. Velem sem, ugye?, kérdezi Letty, James erre már nem mond semmit.

fortune03.JPG

Fogartyéknál jobb a hangulat, Daniel azt fejtegeti, mennyire eltávolodtak egymástól Elizabeth-tel, ha érzelmileg nem is, de üzletileg mindenképpen. Ezért úgy döntött, lemond a csatornaépítő cégben betöltött igazgatósági posztjáról, át is adja nejének az erre vonatkozó levelet, olvassa el. Sz Sz boldog mosollyal fogadja a hírt, ó Daniel, annyira szeretlek, búgja. Persze N Sz gesztusa nem teljesen önzetlen, ugyanis Manchester parlamenti képviselője nemrég meghalt, emiatt időközi választásokat fognak tartani, Daniel ezen akar indulni, és ezért mondott le a másik tisztségről. Elizabeth úgy dönt, nem sértődik meg, sőt elismerő mosollyal adózik férje politikusi képességeinek, és engedékenységében politikai megbeszélés helyett teljesen más képességeket igénylő együttműködésre hívja férjurát a hálószobába. N Sz nem áll ellen, érthető módon a vacsorára készült rostélyos szépasszony módra helyett inkább a szépasszony megdolgozása férfimódra opciót választja.

fortune04.JPG

James felkeresi az Ospreyn Bainest, kedvenc tengeri medvénk ravaszul arra tereli a szót, mennyire örül, hogy útra kelhet, milyen jó lesz neki újra a tengeren ennyi szomorúság után, milyen szép a Horn-fok környéke, szabad élet, szabad madár, ilyesmi. James egy idő után gyanút fog és odamorogja, ha Baines ezzel a monológgal őt is utazásra akarja csábítani, akkor nyugodtan hagyjon fel vele, ő majd eldönti, akar-e Afrikába utazni vagy nem. Amikor hazafelé indul, Baines a háta mögött titokban vigyorogni kezd, rákapott a gazda a horogra. Odahaza Letty sokkal egyenesebb módon ugyanezt javasolja, mindkettőjüknek jót fog tenni, ha pár hónapra elválnak, úgy esetleg könnyebben túlteszik magukat a szomorú eseményen. Letty még a sors keze fordulatot is beveti, ami ellen nem tehettek semmit, de James ezt másként látja: Ha nem tettem volna semmit a sorsom ellen, akkor még mindig nincstelen hajós lennék! A vége természetesen az lesz, hogy a kihajózó Osprey fedélzetén újra egymás mellett áll William Baines és James Onedin.

fortune05.JPG

Samuel Letty és Sarah társaságában váratlan ötlettel rukkol elő: rukkola nem kell neki, annál inkább Charlotte! Ugyanis titokban felkereste és megkérte a kezét, amire a lány igent mondott. Sarah csak hápog, és Letty sincs elragadtatva az ötlettől: szerinte Sam akármilyen jó gyerek, Charlotte nem szereti, így a házasság nem lenne szerencsés, különben is meg kell várni James beleegyezését is, aki ugye most utazott el. Samuel azonban magabiztos, ő már mindent megbeszélt Charlotte-tal, és ha a család nem egyezik bele, akkor az ő engedélyük nélkül házasodnak össze, punktum.

fortune06.JPG

Az Osprey jó széllel halad Afrika partjai mellett, az egyetlen utas, Peterson, hogy fitten tartsa magát, ugrálókötelezik a fedélzeten, egészen hihetetlen látvány. James és Baines a térképet vizsgálva betájolja a hajót, hamarosan elérik a Csontváz-partnak nevezett szakaszt, gyakorlatilag az egész olyan, mint valami sóteknő, élet sehol.

fortune07.JPG

Ekkor Peterson lép oda hozzájuk és közli, pár éve birtokába került egy régi térkép, ami szerint ezen a részen óriási értékű kincs van elásva. Tavaly két haverjával már partra szállt itt és megtalálták a lejáratot, de végül nem jártak eredménnyel, ráadásul a másik kettő meg is halt. Peterson most újra próbálkozna, ezért kapott az alkalmon és választotta ki magának az Ospreyt. Felbiztatja Jameséket, szálljanak partra vele, és gazdaggá teszi őket. Onedinünk ugyan olvasta A kincses szigetet, de ezt a térkép dolgot átverésnek tartja, ennek ellenére beleegyezik, hogy Baines-szel hármasban pár órát eltöltsenek a parton. A sekély víz miatt James arra utasítja az Ospreyt, hajózzon ki jópár mérföldre a tengerre és három óra múlva térjen vissza felszedni őket. Ennek megfelelően csak némi kekszet meg két kulacs vizet visznek magukkal, rutinos sorozatnézők ebből már sejthetik, hogy itt valami gebasz lesz.

fortune07_1.JPG

A homokdűnék között magas rúd meredezik, ami a tengerről is jól látható, pont úgy néz ki, mint egy hajóárboc. Talán azért, mert az is, közelebb érve Peterson beavatja hőseinket a titokba: ez bizony egy régi spanyol gálya maradványa, ami a part közelében süllyedt el, és amikor a tenger visszahúzódott, az állandóan vándorló homok az egész hajót betemette, csak a főárboc látszik ki. A part a nevéhez híven emberi koponyákat és csontvázakat rejt, az oszlophoz érve viszont Peterson megtalálja a tavaly társaival már félig kiásott lejáratot és munkára biztatja Onedinéket. Baines szkepticizmusa alábbszáll, lehet, hogy tényleg flúgos a pasas, de ha itt valóban kincs van, akkor veszek magamnak egy négyárbócos klippert, mondja Jamesnek.

fortune08.JPG

Alkalmi ásókkal nekilátnak kimélyíteni a lejárót, és egy idő után Peterson diadalmasan felordít, talált egy ládát, amiben tényleg aranypénzek vannak. Szerinte még két másik láda is van a mélyben, csak ásni kell tovább, James viszont a készülődő homokviharra figyelmezteti, jobb lenne menedéket keresni, majd legfeljebb később folytatják a munkát. Baines-szel meglapulnak az egyik domb oldalában és magukra húzzák a köpenyüket, Peterson viszont nem törődik a viharral, csak megszállottan lapátol tovább.

fortune09.JPG

A vihar elülte után Jamesék előbújnak és döbbenten látják, hogy az árboc kidőlt és agyonütötte a szerencsétlen Petersont. Elátkozott arany, nekem ugyan nem kell, változtat véleményén Baines. A nagyobb baj viszont az, hogy a kidőlt árboc többé már nem szolgál jelzésül az Ospreynek, most hogy találják meg őket? Messzelátóval kémlelik a tengert, de a vitorlásnak semmi nyoma, a part egy távolabbi részén viszont rengeteg roncsdarab hever, köztük egy mentőöv, Osprey felirattal… Na, ez a legnagyobb baj. Szerencsére találnak egy viszonylag épen maradt csónakot, evezőt csinálnak hozzá a roncsokból és a vízre tolják. Mindenáron el kell jutniuk a hajózási útvonalig, ami a parttól vagy 150 mérföld, na ez lesz szép feladat azzal a kevés kajával és vízzel, ami náluk van.

fortune10.JPG

Nő a feszültség Liverpoolban is, Samuel és Charlotte esküvője ugyan csendben lezajlott a szűk család részvételével, William viszont azzal lepi meg szüleit, hogy el kívánja adni a Frazer céget egy konzorciumnak. Az új cégben ő továbbra is igazgató maradna, és mellé csinos részvénycsomagot is kapna. Elizabeth és Daniel határozottan ellenzi ezt a lépést, és főleg nem 300 ezer fontért, ami nevetséges ár. A céget a nagyapád alapította és én is tíz évemet tettem bele, emlékezteti Elizabeth. Amikor meg az is kiderül, hogy a vételi ajánlatot tevő konzorciumban Beaumont a tanácsadó, a szülők számára bizonyossá válik, hogy a simlis bankár valami disznóságra készül.

fortune11.JPG

Az ifjú házasok otthon ücsörögnek, Letty kicsit aggódik, amiért a lisszaboni ügynökön keresztül hetekkel korábban Jamesnek írt levélre még mindig nem kapott választ, hogy lehet ez, elvégre James nem a világ végére hajózott, csak nem történt valami a hajóval? Mrs. McGahy érkezik, a varrónőkre felügyelő szenior munkaerő, és érdekes dokumentet mutat Lettynek. Az egyik varrónő férje pár napja meghalt és a zsebében hevenyészett térképet találtak, Samuel szakértő szemmel máris vizsgálni kezdi a rajzot. Azok a folyóparti telkek vannak rajta, amiket a Portside Holding meg akar venni, mint tudjuk, ez Beaumont fedőcége. Többet azonban most nem érnek rá foglalkozni a dologgal, mert Charlotte-nál beindul a szülés, Sam rohan az orvosért.

fortune12.JPG

A csónakban már 12 napja hányódik James és Baines, a vizük elfogyott, arcukat összeégette a nap, Baines a partról hozott magával két kavicsot, az egyiket átadja a gazdájának, vegye a szájába, segít megtartani a nedvességet. (Tudod, ki vágyódik a tengerre, maradok a biciklizésnél, motyogom magamban.) Kimerülten hevernek a padon, a legyengült James kezéből kiesik a lapát, így már csak az áramlásra hagyatkozhatnak. James számvetést készít: Sok mindenen mentünk keresztül együtt az eltelt húszegynéhány évben, kivéve azt az ötöt, amit külön töltöttünk. (Emlékszünk az 5x01 részre, ugye?) De azt meg is érdemelte, felesel vissza Baines. Majd Lettyről kezd beszélni, milyen kedves asszony, és ő még részvétet sem nyilvánított neki a kisbaba miatt, mert ilyenkor nem jönnek a szájára a szavak. Tudom, én aztán tudom, ért egyet James. Baines ismét felveti, hogy halála után az ő nevét senki sem viszi tovább, az enyémet sem, mondja erre James.

fortune13.JPG

fortune13_1.JPG

Charlotte egészséges kisfiúnak ad életet, nagy az öröm, de Letty közben továbbra is James miatt aggódik, lassan már három hónap óta semmi hír felőle. Az időközi választáson Fogartyt választják meg képviselőnek, és ez alkalmul szolgál arra is, hogy helyretegyék Beaumontot. Megbeszélésre hívják a Frazer irodába, ahol Fogarty kiteríti az összes bizonyítékot, amit ellene talált: vesztegetés, hatalommal való visszaélés, sőt egy levél, amit a bankár írt a kikötőigazgatóságnak. Ebben a Portside Holding nevében vállalja, hogy a Frazer cég vízparti telkeit átengedi 50 000 fontért. Tekintve, hogy az a terület a hajógyár legértékesebb része, egy ilyen lépés a cég részvényeinek teljes elértéktelenedését jelentené. William elhűlten pislog, Beaumont feje egyre vörösebb, végül tehetetlen dühében felpattan és elrohan, de szokása szerint még befenyegeti Fogartyt: Nem nyugszom, amíg tönkre nem teszem magukat!

fortune14.JPG

A bankár távozása után a szülők visszautasíthatatlan ajánlatot tesznek a srácnak: Elizabeth egy évre átveszi a vezetést a cégben, Will meg utazzon el külföldre feltöltődni és tanulni olyan tengerhajózási tapasztalatokkal rendelkező országokba, mint Svájc, Luxemburg vagy Csehország. Sarahban és Elizabethben erősödik az az érzés, hogy James odaveszett, hiszen már a hajózási közlöny is eltűntnek nyilvánította az Ospreyt. Letty azonban érzi, hogy férje életben van és végül neki lesz igaza, mert egy szép napon az ajtóban feltűnik a világbajnok barkóval keretezett ismerős arc, mögötte meg a cukibácsi tengeri medve! Hosszas hányódás után végül egy gőzhajó talált rájuk és hozta haza őket, Letty boldogan öleli át emberét.

fortune15.JPG

És még nincs vége a meglepetéseknek, ugyanis a Baines által eltett két kavicsról kiderül, hogy az két gyémánt! El persze nem adja, egyet megtart magának, egyet átad Jamesnek, emlékeztesse erre a viszontagságos útra. James utólagos nászajándékot ad át a fiatal szülőknek: 15%-os részesedést az Onedin Vállalatban! Majd következik a legifjabb Onedin megtekintése, Charlotte a karjában behozza a babát.

fortune16_1.JPG

A keresztelőre is sor kerül, a kicsi keresztapjának Bainest kérik fel, az öreg örömmel vállalja, a fiúcska teljes neve így Robert Baines Onedin lesz. James kicsit hátramarad a babával és büszke nagyapai mosollyal hosszan nézegeti, majd elindul vele a többiek után a keresztelőre.

fortune16.JPG

Mindenkinek köszönöm az egész évados figyelmet, kedvenc sorozatunk most pár hét szünetet tart, de olvasnivalóval ez alatt az időszak alatt is el fogom látni a blogot. (Ezt vehetitek fenyegetésnek is :)

Címkék: onedin család
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2015.07.04. 11:11:33

Gratulálok a nagyszerű jubileumhoz Gabba Mester! :-)

KapitányG 2015.07.04. 11:26:35

Gyanítottam, hogy valami ilyesmi, csak lusta voltam bizonyosságot szerezni: túl sokat kellett volna visszafelé lapozni a legelső posztodig :)
Gratulálok az elmúlt öthöz, a továbbiakhoz pedig kívánok kellő ihletet és hűséges múzsát!
(Azt majd csak egy-két hét múlva kérdezem meg, hogy a pár hét az hány hét..)

Gabba 2015.07.04. 14:04:16

köszke, köszke!

@KapitányG: na, csak hogy ebben a nagy melegben ne kelljen sokat keresgélned:

hogyvolt.blog.hu/2010/07/02/minden_leben_ket_kanal_1x01_nyitany_overture

a poszthoz: a magyar címnek nyilván semmi köze a hozományhoz, elég lett volna meghagyni az eredeti jelentését: szerencsevadászok

a pikniket amúgy a múltkor nem teljesen hülyeségnek szántam, ha összejön elegendő számú érdeklődő, megszervezhetünk egy szabadtéri író-olvasó találkozót

Kapitánylány 2015.07.04. 15:47:04

@Gabba: nagyon boldogat! :-)

Piknikre én is jelentkezem, ha fogadtok külsősöket! :-)

Gabba 2015.07.04. 16:07:04

@Kapitánylány: yesss, hát már hogyne!

elsőkörös időpontjavaslatom a következő hétvége vagy utána, helyszín a Margitsziget

jelentkezni itt vagy a gabbahutt@yahoo.com-on

Flankerr 2015.07.04. 17:41:03

@Gabba: Gratulálok én is, és majd kérem a meghívót a találkozóra, érdekel :)

Gabba 2015.07.04. 22:05:11

@Flankerr: ez már itt a meghívó :)

@Pácsó Ármándó: belsős külsős :)

Pácsó Ármándó 2015.07.04. 22:48:04

@Gabba: Ha nem laknék ilyen messze a Karib-szigetvilágban, még én is szívesen mennék :-)

Gabba 2015.07.05. 10:30:44

@Pácsó Ármándó: ne már, akkor kedvenc pinkkirálynőm se jön? :)

Pácsó Ármándó 2015.07.05. 11:28:16

@Gabba: Én is sajnálom, mert hoztam volna a Dögös Vörös Annet :-) De Max hétfőre készül neked egy kis meglepivel!

tinipuma 2015.07.05. 12:14:23

Gratula és egyben köszönet a sok-sok remek posztért :)

AaannnaaA 2015.07.05. 12:30:48

Öt év!! Gratula :)
Felteszem a mancsom, bár rég olvastalak, de szerencsére nem olyan rég láttalak, és szívesen megismételném :) Küldök mélt.

Gabba 2015.07.05. 21:22:00

meghat, hogy ennyien ragadtatok klaviatúrát ebben a dögmelegben, kösz mindenkinek : )

a tonnaszámra beérkezett mailek alapján a júl.18-19-i hétvége tűnik nyerőnek, a 19-e kicsit esélyesebb, a végleges időponttal hamarosan jelentkezem.
Új Onedin poszt csak augusztustól lesz, de addig jövök a beígért fenyegetéssel : )

@tinipuma: @KapitányG: piknik játszik?

Gabba 2015.07.07. 22:41:10

na kérem, felszállt a fehér füst, az újabb zsáknyi levelek alapján végül is a július 18. szombat lett a befutó, találkozó du. 2-kor a margitszigeti centenáriumi emlékműnél (www.budapest-foto.hu/Pest-Buda%20egyesitesenek%20emlekere_Margitsziget_1.htm), a James Onedin poszter alatt (azt én viszem).

piknik, tehát mindenki hozza a kedvenc kajáját, piáját, amit majd bedobunk a közösbe.
aki nincs regelve, szégyenlős, stb, de mégis szívesen csatlakozna, az a fent említett email címen jelezze. first time ever, mindenkit várok!

Neoprimitív 2015.07.08. 05:34:51

@Gabba: Szia, Aaannnaaa szólt, hogy jelentkezzek be - egyelőre fogalmam sincs, hogy el tudok-e jönni, de felírtam az időpontot!

mijazaki 2015.07.10. 20:18:37

@Gabba: Olvastam itt is, meg a másik posztban is, hogy lesz piknik, köszönöm a szívélyes invitálást! Elképzelhető, hogy a kiskorúmmal elnézek, de ez nálunk soha sem biztos, így ígérni nem merek.

És gratulálok az öt évhez!

Lelkesen olvasom egyébként a posztokat (szinte majdnem az összes hv-t, ami a blogon megjelenik), de csak olvasó üzemmódban mostanában.

Gabba 2015.07.10. 21:24:06

@mijazaki: köszi a visszajelzést, jó lenne, ha sikerülne jönnöd/jönnötök :)

Pácsó Ármándó 2015.07.10. 21:42:39

@mijazaki: Tudtad, hogy a Fekete Vitorlák sorozathoz kimondottan szabad hozzászólni? :-)

@Gabba: Már hamarabb kellett volna piknikelned, látod, hogy van rá igény :-)

Gabba 2015.07.10. 22:17:39

@Pácsó Ármándó: van rá, persze, bár Nassauból nem képesek rá ideérni, pedig még van addig 1 hét ....

Pácsó Ármándó 2015.07.11. 12:09:41

@Gabba: Most nem lehet itt hagynom az azúrkék tengert, mert tele vagyunk izgalmakkal, ármánnyal és szerelemmel :-)

KapitányG 2015.07.18. 07:10:56

@Gabba: Jó piknikezést, én majd gondolatban veletek...

Gabba 2015.07.18. 07:36:28

@KapitányG: sajnálom, pedig a jó időt is elintéztem :)

Pácsó Ármándó 2015.07.18. 10:18:04

@Gabba: Említsd meg, hogy viszel császármorzsit és írsz a piknikről hv.-t, hátha az segít :-)

KapitányG 2015.07.18. 13:15:01

@Gabba: ENNYIRE jót nem kellett volna :)

Gabba 2015.07.18. 18:32:52

@KapitányG: kicsit túltoltam, igaz :)

@Pácsó Ármándó: csmorzsa nem volt végül, hogyvolt meg másról készül, de azért jól sikerült szerintem :)

Pácsó Ármándó 2015.07.18. 19:19:48

@Gabba: Érezzétek jól magatokat és egymást! Csak vigyázzatok a Nyulak szigetén a harapós kutyákkal :-)

Flankerr 2015.07.18. 19:51:50

@KapitányG: @Gabba: Ez így jó mulatság, férfi és női munka volt :)
@Pácsó Ármándó: Kutya nem sok volt, csak mólót rongáló BKK hajó :)

Pácsó Ármándó 2015.07.18. 20:36:54

@Flankerr: A kutya egy közelgő Gabba remekműre utal csak :-)
süti beállítások módosítása