Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Derrick 3x04 - Halott madár nem énekel (Tote Vögel singen nicht)

2015. június 28. 10:30 - wolfbeisz

Hull a hó, midőn a München környéki szeméttelepen a kukáskocsik borogatják ki éppen tartalmukat. A szemétdombokon bucskázik lefelé mindenféle lim-lom, mígnem a kamera ráfókuszál egy vörös hajú lány kofferből kiesett holttestére… Derrickről eddig is tudtuk, hogy szeret bokszolni (Horst Tappert kedvenc sportja volt, amit éveken át gyakorolt is, innen az ötlet), s most „meló” közben láthatjuk rögtön a főcím után, egy bokszzsákot püföl keményen. Harry az edzőteremben keresi fel, s közli vele, hogy „várja egy lány a szeméttelepen”, mire jutalomként kap egy cuppanós puszit a homlokára főnökétől.

19_tote_voegel_singen_nicht.jpg

A hulla megtekintése után Derrick és Harry megállapodik abban, hogy a munka ezen részéhez még évek elteltével sem lehet hozzászokni. A lányt közvetlen közelről lőtték le, majd savval csúfították el az arcát halála után. Schröder közben átnézte a bejelentett eltűnéseket, de fiatal lányt egyelőre nem keres senki. A következő jelenetet már Ewald Malenke uralja, akit éppen ügyvédje látogatása rángat ki otthoni úszómedencéje kényelméből. Malenkének rengeteg lokálja és fotóstúdiója van, plusz egy egész hadseregnyi csicskása maga körül – az előnytelen külsejű férfi az élet igazi császára. Az ügyvéd azonban nem ebbe a világba való, szenved is Malenkétől és környezetétől eleget. Már csak az a kérdés, hogy a halott lány utáni nyomozás szálai mikor vezetnek el ehhez a körhöz…

01.jpg

A rendőrségen megjelenik egy idősebb férfi, aki a már négy hete nem látott lányának eltűnését szeretné bejelenteni. Anni Rothe művész és keresett modell volt. A leírás minden eleme egyezik a szeméttelepen talált holttesttel, s a fényképről az apa azonosítja is a lányát. A férfit Derrickék elviszik Anni albérletébe, ahol egy gyanús külsejű alak lapít és hallgatózik, miközben a főbérlő asszonyság gardírozza a látogatókat. Azonban egy óvatlan mozdulattal elárulja magát, mialatt a nyomozók éppen azon csodálkoznak, hogy a főbérlőt miért nem érdekelte a négy hete eltűnt lány sorsa. Harry a gyanús alak, Karl-Maria Reeke után veti magát, s hirtelen tűzharc is kialakul köztük mind a lakásban, mind pedig a lépcsőházban. A figura azonban motorral végül meg tud lépni, de hamarosan Derrickék eggyel már beljebb vannak: a láthatóan halálra rémült főbérlő tájékoztatása szerint Reeke a Mona-Lisa bárban dolgozott pincérként. Irány tehát a lokál.

02.jpg

Harry persze ismeri a Mona-Lisát, szerinte tele van prostituáltként dolgozó fiatal lányokkal. A rendőrök azonban elkéstek: Reeke a bezárt szobájában, szíven lőve terül el a karosszékében. Negyedóra alig telt el, s már két halottnál járunk – hiába, kemény világ ez, s messze még a vége! Derrick az epizód elején már megismert ügyvédet faggatja, hogy látott-e valakit menekülni, azaz lassan szorulni kezd a hurok Malenke körül. A Mona-Lisát működtető üzletvezető mondja ki először az udvaron egy leesett gombot is találó Derricknek a világfi gazember nevét, hiszen ő ennek a lokálnak is a tulajdonosa. Harry hatalmas lelkesedéssel jár körbe a bárban Anni Rothe fotójával, s a lengén öltözött fiatal hölgyek persze fel is ismerik a lányt a képről. Sokat azonban nem akarnak róla beszélni, ami érthető is: ők nem akarják a szeméttelepen végezni.

03.jpg

A legbeszédesebb Anni főbérlőjének szintén a Mona-Lisában dolgozó lánya lenne, de inkább minden nap merevrészegre issza magát félelmében. Derrick és Harry azért persze legurít két sört a lokálban, majd a főfelügyelő még aznap este otthonában látogatja meg a nagymenő Malenkét. A két férfi jól láthatóan ismeri egymást korábbról, az M-betűvel díszített fürdőköpenyben (ez nagy divat lehetett akkoriban Némethon boldogabbik felén a pojácák körében, korábbi részben is láttunk már hasonlót) brillírozó Malenke még arra is emlékszik, mit szokott inni Derrick. Anni Rothét persze éppúgy nem ismeri, miként arra sem tud magyarázatot, hogy az ügyvédje hogy nem látott senkit menekülni az udvaron a Reeke megölése utáni pillanatokban. Közben éles szemmel felfedezhetjük, hogy Malenke személyi csicskása, a beszédes nevet viselő Bubi az elfogadhatónál bensőségesebb viszonyban van főnöke barátnőjével, ami az ilyen közegben általában nem szokott jó ómen lenni. Bubi kíséri ki a látogatása végén Derricket, majd a fiatalember fegyvertartási jogosultságát firtató szópárbaj végén elereszt egy laza „rohadt zsaru” kitételt. Na, ezt nem kellett volna: Derrick agya bedurran, s bemos egyet Bubinak, aki szépen végigszánkázik a folyosó kövezetén. Hiába, megy ez akkor is, ha nem csak egy bokszzsák az ellenfél…

04.jpg

Estére befut az őrszobára az immár kijózanodott, s igen jól kinéző Gerti Hager, hogy nyugodtabb körülmények közt beszélhessen a zsarukkal Anniról. Sokat azonban nem mond, s Derrick felhívja rá a figyelmét, hogy sokat tudó tanúként jó lesz vigyáznia magára, mert Malenke környezetében mostanság nehéz napok járnak a sokat tudó tanúkra. Derrick – tudtán kívül, persze – rendőri védelem alá is helyezteti a főfelügyelő szerint mindent tudó Gertit, aki ijedtében az anyjához is megy haza, nem pedig az otthonába. Helyette Derrick és Harry keresi fel a lány utcáját, s kézikamerán át követhetjük, amint azt vizslatják, vár-e ott valaki Gertire. Persze, hogy vár: Bubi egy autóban ül (s újabb közelharcba keveredik Derrickkel, miközben megint elsütheti a „rohadt zsarut”), kollégája, Winkler pedig a kapualjban strázsál. Utóbbi jár rosszabbul, mikor a pisztolyáért nyúlna, Derrick meglövi a kezét, így őt el is tudják kapni, ellentétben az autóján elmenekülő Bubival.

05.jpg

Az eset után immár komoly rendőri sereglet keresi fel több kocsival Malenke villáját: elfogatóparancsot hoztak a jó Bubi ellen. Nem találják a „munkahelyén”, így nem tehetnek egyebet, mint hogy elbeszélik Malenkének, mit művelt a két alkalmazottja előző este a rendőrökkel Gerti Hager lakása előtt. Derrick szerint ha elkapják Bubit, akkor nem lenne utána Malenke bőrében: ebből már sejthető, hogy nem lesz hosszú a csicska földi pályafutása. Bubi már hívta a banda közös ügyvédjét, s a szövegéből Malenke egyik verőlegénye rájön, hol rejtőzködhet, s el is indul elintézni. Bubi egy iszapfürdőben ejtőzve ér élete végére: miután elmeséli a kollégának, miként fogja megzsarolni Malenkét, az belefojtja a szurkos vízbe.

06.jpg

Harry a lakásán keresi Schöne ügyvédet, de mindhiába, csak a házvezetőnőt találja otthon. Már éppen indulna a dolgára, amikor befut egy tisztítócég autója, s egy zakót vesz át, amelyen egyrészt vérfoltok vannak, másrészt hiányzik róla egy gomb. Mikor Schöne megtudja, hogy a rendőrség lefoglalta a bizonyítéknak is kiváló minőségi ruhadarabot, közli az asszisztensével, hogy ki akar szállni ebből az egész Malenke-bizniszből. Bár a pincért Winkler lőtte le, ő is jelen volt, s simán el tudja képzelni, hogy a már rendőrkézen lévő gyilkos rákeni majd az egészet. Egykori felesége, ma már csak titkárnője hathatós segítségével meg óhajtja ő is zsarolni Malenkét, így már az ügyvédért is elkezdhetünk aggódni.

07.jpg

Az állandó félelemben élő Gerti végre újra felkeresi a rendőrséget, és elmeséli, milyen üzletben utazott a végül meggyilkolt Anni Rothe. Tehetős üzletemberek szokásait figyelték ki Malenke emberei, a lány feladata pedig annyi volt, hogy az autójukkal éppen elinduló férfiak kocsija elé ugorjon egy óvatlan pillanatban. Komoly baleset nem történik, de az ijedtség persze nagy. A terv szerint Anni ilyenkor Schöne ügyvéd erre a célra „kibérelt” házához viteti magát a kiszemelt áldozattal, s kacéran be is invitálja oda a férfiakat. Ott egy jó kis pornófilm forgatókönyve szerint zajlanak tovább az események, természetesen meg is örökítik a légyottokat, amivel aztán nekiállhatnak zsarolni a vérüknek ellenállni nem tudó, persze családos urakat. Mindenki hatalmasat kaszált az üzleten, egyedül Anni nem. Ő több pénzt akart, megzsarolta Malenkét, s ez lett a végzete.

08.jpg

Schöne időközben egy kihalt ipartelepre beszél meg találkozót Malenkével – ennél hülyébb nem is lehetne. A Bubit is megfojtó samesz, Merks hozza főnökét, aki át is engedi a piszkos munkát a beosztottjának. A férfi beszáll a döbbenetesen amatőr ügyvéd kocsijába, s egy rövid szóváltást követően fejbelövi Schönét, majd a pisztolyt a kezébe illesztve igyekszik az öngyilkosság látszatát kelteni. Tette elkövetése után rohanna vissza főnöke kocsijához, de Malenke közben őt is lelövi… A randevú helyszínét azonban a rendőrök is megtudták közben Schöne titkárnőjétől, s végszóra szirénázva meg is érkeznek. Minden utat lezárnak, így Malenke nem tud meglépni, kénytelen megadni magát végül. Schöne egykori felesége az ügyvéd kezéből kirángatott pisztollyal még rálőne a férfira, de Harry időben lép közbe, így nem lesz féltucatnyi hullánk.

09.jpg

Szűk egy óra alatt rekordot döntött ez a Derrick-epizód a maga öt halottjával, amit lassan már csak egy kisbusz felrobbantásával lehetne túlszárnyalni. Láttunk temérdek vért, rengeteg pisztolylövés dörrent, voltak ledér hölgyek, sőt még iszapfürdőbe betérő pucér férfi hátsók is – a forgatókönyvíró és a rendező derekasan igyekezett tehát kiszolgálni mindenki ízlését. A Hamburger Abendblatt hasábjain a Derrickkel szemben korábban mindig erősen kritikus Peter Dreessen nem is rejtette véka alá, hogy ez az epizód így még neki is nagyon tetszett. Az Edgar Wallace-krimiket rendező Alfred Vohrer most tényleg odatette magát, s egy, a megszokottól teljesen eltérő Derrick-epizódott vitt filmre, felgyorsítva és sokkal akciódúsabbá téve Reinecker eredeti forgatókönyvét egy olyan főfelügyelővel, aki a gentleman-stílt bátran félredobva lazán bemos egyet a neki beszóló gengszternek. Ami azonban Dreessennek, s a rajongók döntő többségének tetszett (azaz a rengeteg hulla és vér), az sok kritikusból éppen hogy ellenérzést váltott ki, s a hírek szerint a ZDF ekkor döntött úgy, hogy a jövőben nem lehet három (különleges esetekben maximum négy) hullánál több egy Derrick-részben – így ez az epizód örök rekorder maradt a gyilkosságok száma tekintetében.

Címkék: derrick
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2015.06.28. 19:21:08

a kritikusok hüjjék!
hajrá bunyós Derrick!
süti beállítások módosítása