Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) - Visszatekintés (a 4x11. rész után)

2015. június 22. 15:00 - Neoprimitív

Újabb állandó szereplőtől vált meg a Célszemély, ebben az esetben viszont nem kell a készítőket szidni. Sarah Shahi ikreket vár és mivel a "terhesen játszom akcióhőst" projektet már 2009-ben letudta, többször nem kért belőle. Tavaly Carter távozása után is volt egy kis visszatekintő, most AaannnaaA megkért, hogy írjak én egy búcsúztatót Sameen Shaw-ról (HV fedőneve: Rico).

first.jpg

"I would have taken a head shot, but Finch gets annoyed when I kill people."

Lehet, hogy tudatos volt, hogy Shaw bemutatkozása és távozása is egy-egy olyan epizódban történt, ami elütött a sorozatban megszokottaktól, nem tudom. Azt sem fogjuk megtudni, mennyiben változott volna a történet, a negyedik évadot már nem végig annak tudatában írják a készítők, hogy félévtől nem számolhatnak vele? Egy biztos, bár én az első perctől kezdve nagyon kedveltem a karakterét, a távozása kevésbé (pontosabban a már lement újabb rész alapján inkább máshogyan) lesz meghatározó, mint Carter-é volt. Shaw-t én első pillanattól kezdve egy funkcionális adaléknak tekintettem és bár a harmadik évad elején úgy nézett ki, lesz valami komolyabb háttér sztorija is, végül úgy éreztem, a készítők egy kicsit elfeledkeztek róla - amit őszintén sajnálok. 

twogun.jpg

"It means when I kill you and your friends, I'm not really gonna feel anything."

A második évadban (a róla szóló Relevance kivételével) szinte csak a végjátékban bukkant fel újra és ekkor állt be végleg a csapatba. Nem zökkenőmentesen: eleinte minden találkozásuk egyben új telefont is jelentett és Finch ízléséhez képest egy kicsit túlságosan is híve volt az egyszerű megoldásoknak. Aztán a Razgovor-ral bepillanthattunk egy kicsit a múltjába és azóta reméltem, hogy ezzel a szállal majd még találkozunk. Nem vagyok pszichiáter, nem tudom, mennyire reális az, hogy a nála diagnosztizált Axis II. személyiségzavar elmúljon vagy enyhüljön? Minden esetre innen kezdve fokozatosan megjelentek olyan apró momentumok, amelyekből úgy látszott, kezdi meghallani azokat a hangokat, amelyek Gen szerint addig le voltak némítva benne. Ez a Crossing ominózus telefonos jelentében vált igazán nyilvánvalóvá, amikor - talán életében először - megpróbálta azt tenni, amiről úgy gondolta, valaki másnak a legfontosabb.

"You look fine Shaw. You just look angry. All the time."

Ezen a pár jeleneten kívül viszont a készítők nem is nagyon igyekeztek neki más funkciót találni. Ő volt az örökké morgó második puska, a vadember, akinek jó egysoros beszólásai voltak, de a mostani évadban érezhetően inkább csak lézengett és humorforrás volt. Az Éberség-Szamaritánus elleni nyílt harcban nagy szükség volt rá - Reese teljesen egyedül még PoI mércével is abszurd lett volna -, de talán nem véletlen, hogy idén pont ő volt az egyetlen, akinek nem volt testhez álló az álcája, sőt. Ráadásul ő volt az egyetlen szereplő eddig, akinek az ábrázolásában a készítők rendre túlzásokba estek, gondolok itt főleg a zabálós jelenetekre. 

"We are so good at this together"

Bár a harmadik évadban még határozottan tagadták, idén egyértelmű volt, hogy a készítők valami románccal próbálkoznak a kezdeti ősellenség Root és közte. Lehet, hogy ez csak Sarah Shahi korábbi L Words-ös háttere miatt volt, lehet, hogy így gondolták a búcsúját hatásosabbá tenni. Egy biztos, vagy az én antennáim nem működnek jól, vagy az íróknak nem fekszik ez a romantikus dolog (ld. a semmiből előrántott Carter-Reese csók), de én erőltetettnek éreztem. A poszt írása alatt jöttem rá, hogy azért, mert Root az első találkozásuktól kezdve ugyan úgy cukkolta Shaw-t, ahogy azt az "egyszerűsített szimulációban" tökéletesen be is mutatták. Nem volt olyan pont, amire azt tudtam volna mondani, hogy na innen és ezért változott meg benne valami, kezdett őszinte érzelmeket érezni iránta. Az minden esetre jó pont, hogy legalább egyoldalú maradt a dolog, nem csináltak Shaw-ból egy romantikázó kislányt. A kapcsolatuk Shaw részéről végig megmaradt a kutya-macska barátság szintjén és csak remélni tudom, hogy az elvesztését Root karakterénél majd jól fogják felhasználni.

 

"To be honest I'm only in it for the dog."

Egy valaki volt a csapatban, akivel azonnal egy hullámhosszon volt - Bear. A közös jeleneteik mindig nagyon jópofák voltak, de sajnos a vágók annyira mindig Bear cuki pofájára koncentráltak, hogy csak ezt a két jó közös képet találtam róluk.

Búcsúzásnak próbáltam olyan képeket keresni, amelyeken valamilyen okból kivételesen hagyták elmosolyodni - ha Shaw-ra nem is ez volt a jellemző, Sarah Shahi-t kár lenne csak durcásnak megőrizni.

(SPOILER!!!: az e heti részből és a következő előzeteséből egyértelmű, hogy a készítők komolyan gondolták, hogy visszavárják a sorozatba. Mivel nincs hulla és a Gép sem közölte Root-tal egyértelműen a halálát, pillanatnyilag a történet szempontjából nyitott a kérdés. Sarah Shahi viszont egyértelműen azt nyilatkozta, hogy legalább egy évet a babákkal akar tölteni, ezért érdemben a 6. évad előtt nem lehet rá számítani. Másfél év pedig nagyon nagy idő mind a sorozatban, mind a való életben, szóval egyelőre itt úgy gondolom lezárult Sameen Shaw története. Ha valaha visszatér, akkor az már szinte biztosan nem ugyan ezen a szálon fog haladni.)

13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2015.01.20. 17:33:16

Köszönet az összefoglalásért, jó kis búcsúztató lett; a legkedvencebb karakterem volt mindig is Shaw / Rico, több okból kifolyólag is. A mosolygós képekért külön köszi :)

encek 2015.01.20. 17:55:14

Nagyon jó poszt, sajnálom Shaw-t nagyon szerettem, hiányozni fog.

Neoprimitív 2015.01.20. 18:47:15

Én nagyon szerettem kezdettől fogva Shaw-t, talán azért mert a karakter sokban hasonlított örök nagy kedvencemben, a Life-ban megformált karakterére. (Az első évadosra, a másodikban elkezdték csajossá tenni, ami szerintem nem volt jó ötlet.) Végig azt vártam, hogy hátha valahol kikacsintanak a sorozatból, mert ott ugye az ő neve volt Reese.

Csak azt sajnálom, hogy amikor itt Pesten járt és találkoztam vele, akkor még a Fairly Legal-ben játszott, azt reklámozta, szó sem volt a PoI-ról, pedig mennyivel jobb lett volna az interjú!

AaannnaaA 2015.01.20. 19:35:18

Köszönöm szépen a megemlékezést/visszatekintést!!!
Az nem titok, hogy én nem tettem le a hajam a karaktertől, ennek ellenére nagyon sajnálom a távozását. Tegyük hozzá (a junkie-n már elvekengtem) minden karakter távozását sajnálom, mert nem és nem akarok megbékélni azzal, hogy mindig valamelyikükért paráznom kelljen. De legyen ez az én bajom. (Azt aláírom, hogy a terhesség miatt ez esetben ki kellett szállnia, de az egyáltalán nem biztos, hogy a készítők megállnak ennyi vezéráldozatnál - túlságosan rákaptak a vér ízére :P)
Én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy kiből mit vált majd ki a távozása. Mert mindenkinek fontos volt a maga módján, ez egyértelmű. Nyilván leginkább Forrás reakciója érdekel, de Fuszkóé is, hiszen neki megmentette a fia életét, és azóta elég jóban voltak. De nem sorolom...
A leszbikus vonalhoz: azt tudni lehetett, hogy a két színésznő nagyon jóban van egymással, valószínűleg emiatt, meg azért is, mert az én radarom sem állt rá rendesen (vagy az adás nem volt jól behangolva), több érzelem nekem sem jött át.
Ja igen, a Life tényleg nagyon jó volt, főleg az első évad (Damian Lewis, yess :D), újra adják valamelyik csatornán késő este, néha elcsípek egy-egy jelenetet belőle.

AaannnaaA 2015.01.20. 19:38:02

@Neoprimitív: Annak az interjúnak van még valamilyen netes elérhetősége? Hálás lennék érte!

Neoprimitív 2015.01.20. 19:57:49

@AaannnaaA: persze, tessék:
www.sorozatjunkie.hu/2012/09/14/sarah-shahi-interju-%E2%80%93-irta-harsanyi-laszlo/

Fusco-ért szerintem nem kell aggódni, ahogy már többször mondtam, ő a kötelező "kisember" a szuperhősök között. Az viszont, hogy megint csak négyen vannak azt is jelenti, hogy több idő juthat a maradék stábra, így őrá is.

Gondolom a múlt heti, 12. részt még nem láttad - igazából nem tudom, miért trilógiának hirdették a 9-10-11. részt, mert a 12. szervesen kapcsolódott hozzájuk, sőt! És igen, Root-ra meglehetős hatással vannak a dolgok. :) Korábbi részeknél panaszkodtam, hogy mennyire megszelídítették...

AaannnaaA 2015.01.20. 20:02:18

@Neoprimitív: Persze, hogy nem láttam, majd írás előtt megnézem, úgy az igazi :)
Szerinted van rá reális esély, hogy a négyes hamarosan bővül??
A linket köszönöm szépen, mindjárt el is olvasom.

Neoprimitív 2015.01.20. 20:11:19

@AaannnaaA: állandóval szerintem nem, legalább is ebben az évadban szinte biztosan nem. Visszatérővel lehet, mert John gondolom ezzel most kiesett a rendőri melóból és szerintem Fusco mellé fognak hozni valakit.

(Ugyan akkor a PC miatt nem tartom kizártnak, hogy jön majd mégis valaki - jelenleg csupa fehér szereplő van, ilyesmi miatt baszogathatják a készítőket.)

Stiel 2015.01.20. 23:47:07

@Neoprimitív: Nem a 10-11-12-t hirdették trilógiának?

Köszi az írást! Szerintem is más ez most, mint Carter.

Neoprimitív 2015.01.21. 06:14:46

@Stiel: De, jogos, viszont az előzetes alapján a következő, 13. rész is szervesen kapcsolódik majd ezekhez, a csapat ugyan azt a szálat viszi tovább. (És gondolom a másik fél is.)

angryculture 2015.01.22. 10:02:08

itt egy kis baki, még a 3. évadból, Amy Acker fordítva veszi fel a bukósisakot. Mindketten rendesen röhögnek :)

imgur.com/a/vTz4C

AaannnaaA 2015.01.22. 13:13:08

@angryculture: Itt a teljes, ismerted? Nekem a csomagtartós a kedvencem :P
www.youtube.com/watch?v=rnw6vfBYZH0

Flankerr 2015.01.26. 10:54:53

@AaannnaaA: És Neo, egyikőtök radarjával sincs gond, bénán és erőltetetten, összecsapottan építették fel és "bontották ki" ezt a szálat
Sajnálom a távozását mert én nagyon csíptem, de hát az ikrek azok ikrek, tökre megértem.
süti beállítások módosítása