Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 4x10 - The Cold War

2015. június 19. 15:00 - AaannnaaA

Kínai kajáldában Harold osztja az észt az őt gyilkos arccal méregető kiszolgálónak, és sorolja el sokadszorra, hogy pontosan milyen kaját kér. Gyorsan megtudjuk kukacossága okát: a hamit békejobbként viszi a megláncolt Riconak. De míg odáig eljut, láthatjuk haladása útvonalát, így derül ki, hogy az irodának használt metróállomás a kínai negyedből közelíthető meg, nem is akármilyen módon: miután lebattyog a föld alá, egy kajaautomatába dobott apró nyitja az állomáshoz vezető átjárót. Közhelyes, de jó. Odalent kolléganője plusz egy ember nagyságú plüss medve várja: na jó, ez utóbbi Forrás medve jelmezben – a szerkó a mai álcája volt (kisgyerekek szórakoztatása). Hehh!

Szóval Shaw megbilincselve, amit meglehetősen rosszul tűr, még a béke-szendvics ellenére is, hiába hajtogatja Főncsi és Forrás, hogy jelenleg a meglapulás az egyetlen opció mindannyiuk testi épsége érdekében. A fogva tartás nem lesz egyszerű történet, ez már abból látszik, hogy a bilincset észrevétlenül leszedi magáról, és faarccal grasszál az irodában, mintha mi sem történt volna.

1.jpg

Eközben John az új számot figyeli: mai célszemélyünk egy nő, aki épp ebédre vár valakit. Ám olyan személy érkezik, akire egyikük sem számított: a Szamaritánus bérgyilkosa – nem Martine, hanem férfi párja, aki immár nevet is kap: Jeremy Lambert. A tag hívatlanul és ismeretlenül leül a nő asztalához, előad neki egy nagymonológot, amiből kiderül, hogy jól ismeri az előéletét és a szándékait: a férje veri, méghozzá komoly sérüléseket okozva, ő pedig le akarja lőni, de ezt nem tanácsolná. Azért, mert azonnal bukta lenne, és azért, mert körmönfontabb és egyben bizonyíthatatlanabb módszer is van a gyilkosságra: például a cukorbeteg mérője adatainak meghekkelése, ezzel az inzulinadag eltolása, aminek a vége halál. Sőt, valójában már megtörtént, mondja Lambert, mi pedig látjuk, hogy a találkozóra érkező férj eldől az utcán – probléma ellengép módra megoldva,

Hőseink kispadról figyelik tátott szájjal az eseményeket: a Szamaritánus mégis miért foglalkozik irreleváns számokkal? A gyilok ezután távozik, de előtte még belenéz az egyik kamerába és átadja a Szamaritánus üdvözletét a Gépnek.

2_1.jpg

2_2.jpg

A főhadiszálláson Harold és Sameen az ellengép tettén vitatkoznak – utóbbi szerint rendben van ami történt, előbbi azonban szkeptikus: még rosszfiúkat sem ölünk ok nélkül. Közben a Forrás üzenetet kapott a fülére a géptől, miszerint a mai célszemély esete nem az első volt, a Szamaritánus napok óta ezt csinálja: segít a rászorulókon. Plusz – teszi hozzá Főncsi – mindent rendben tart, még a tömegközlekedés is óramű pontosságú. A két informatikus egyszerre állapítja meg: a Szamaritánus irányítja a várost. Talán így akarja jelezni, hogy beszélne a Géppel, és egyben békejobbot nyújt.

Főncsi szerint sem két kiegyező, sem két versengő gép nem tenne jót az embereknek; akármennyire barátságosnak alkotta is saját teremtményét – végeredményben csak egy mesterséges intelligencia, nem pedig ember, így logikailag hozhat megfelelő döntéseket, de erkölcsi alapon kizárt.

3.jpg

1973-ba nézünk vissza, Londonban járunk az MI6 központjában. Fiatal ügynök érkezik feletteséhez, a srác nem más, mint Greer. Eszerint ma az öreg múltjában mozizunk. Új megbízásért jött, egy köreikbe épült KGB ügynököt kell kiiktatnia, akinek a neve Oleg Luski. Greer tiltakozik, inkább átállítaná, mint megölné, de felettese köti az ebet a karóhoz: nincs szükség újabb átállt oroszra, a likvidálás egyszerűbb és gyorsabb. A fiatal ügynök bólint, és a feladat után indul.

A jelenben Martine, Lambert és Greer egy lepukkant gyárépületben törpölnek: egyrészről némi fejfájást okoz Shaw ismeretlen holléte, másrészről az öreg ismerteti a Szamaritánus következő lépését: 24 óra következik bűntény nélkül – ez gondolom csak a bevezető a táncrendben.

4.jpg

Fuszkó társát hívja az örömhírrel, miszerint a fogdából szinte kicsordul a sok lecsukott bűnöző. Akiknek egy része – ne lepődjünk meg – egy mail-en bukott meg. Kutya legyek, ha ez nem az ellengép műve. John ezalatt egy irodában van, újabb számot figyel meg. Bontja a vonalat, mert helyzet van: a célszemély fiókjában detonátort pillant meg, ideje lekapcsolni a tagot. De fegyvert rántani sem marad ideje, beront ugyanis a helyi TEK és lenyomják a fickót: fülest kaptak, hogy a gyanúsított neten keresett rá a „robbanószergyártás házilag” címszóra, így tudtak időben ideérni. (Lassan kezdek ugatni, aztán a vakaródzás jön.) Shaw szerint ideje hátradőlniük és elmenni nyaralni, ha már az ellengép dolgozik helyettük, de főnöke nem osztja az elképzelést, szerinte ez a vihar előtti csend.

Ezt erősíti meg Forrás is, akit a városba vezényelt a gép ismeretlen céllal, ám nagyon gyorsan kiderül kivel van „vakrandija”: Lambert az. A nő gyorsan hatástalanítja (mondjuk nagyon nincs mit, mert nincs nála fegyver), aztán kérdi: mi a randi célja? Nos, a Szamaritánus szeretne beszélgetni a Géppel – így az üzenet. Miután Forrás nemet int, Lambert közli, hogy eddig megmutatták milyen a város ha rendben irányítja a gépük, most jön az, amiikor nem. És már látjuk is, ahogy a Szamaritánus elkezdi a hadműveletet, Forrás pedig hívást kap a géptől a közelében lévő fülkébe egy új számmal.

5_1.jpg

5_2.jpg

Másnapra valóban megnő a bűnesetek száma. John kétségbeesetten próbál egy lehetséges célszemélyt követni, ám a mobiljának jele hirtelen a város másik végén tűnik fel, mi pedig gyanítjuk, hogy ez nem a véletlen műve. Közben Harold maga is egy szám után indul – sok lesz ez így egyszerre, én mondom. Közben Lionel is telefonál, szüksége lenne társa segítségére, ugyanis a nyilvánosságra kerültek a tanúvédelemben szereplők adatai, oda robog éppen, hogy mentsen akit tud. Fuszkó sejti, hogy a mai rengeteg bűntény nem véletlen, amit John részben megerősít, de konkrétumot azt nem mond.

Rövid időre visszatérünk 1973-ba, Greer társával jött elcsípni a beépült oroszt. Oleg kiszúrja őket, ügynökünk társát lelövi, ám végül Greer beleereszt párat. A KGB-s túléli, így az MI6-os autójában végzi, gyanítom jó lesz még valamire sérülten is. És tényleg, nem sokkal később hívja felettesét, hogy kicsit vallatja a sebesültet némi információért, főnöke erre szó nélkül bontja a vonalat.

6.jpg

A jelenben Martine és az öreg állomásukon kajánul figyelik a városi zűrzavart – Greer szerint itt az ideje, hogy a Gép rájöjjön, hogy az emberiséget irányítani kell, nem pedig terelgetni. A csapat eközben egyre elkeseredettebben konstatálja az események alakulását: a városban káosz, leállt a tömegközlekedés egy része, jópár gyilkosság történt, köztük néhány tanúvédelmis sem úszta meg. Forrás kullog be az irodába, hogy már hét célszemély esetében jártak kudarccal, mire Shaw felveti, hogy talán ideje lenne szóba állni a Szamaritánussal. Harold veszettül tiltakozik, de ez most nem rajta múlik, a gép ugyanis üzent Forrásnak, miszerint eljött a két istenség párbeszédének ideje.

Mielőtt a továbbiakat megtudnánk irány vissza 1973-ba. Greer ügynök immár biztos helyre vitte a sérültet, ahol nyugodtan ki tudja kérdezni. Fut két kört aztán a tárgyra tér: Oleg mégis hogyan ismerte fel őket? (Most mondjam azt, hogy a fejetekről üvöltött, hogy ügynökök vagytok?) Az orosz bevallja, hogy két kapura játszik (nem úgy!), az MI6 is beszervezte, méghozzá Greer főnöke. Oké, de ha a főnökömnek dolgozol, ő miért akar megöletni téged? Hát mert ő is kettős ügynök, jön a válasz némi nyaggatás hatására. Greer megrendül a hírre, aztán közli Oleggel, hogy elmehet, a közelben van egy kórház, akár túl is élheti a mai kalandot. Sok ráhatása már úgysincs az eseményekre, ügynökünk pedig ezentúl tojik az MI6-re – ezzel távozik.

7.jpg

31 évvel később az öreg utasítást kap az ellengéptől, miszerint vesse be az ügynökét. Hogy ez pontosan melyiket takarja, egyelőre nem derül ki. Kora reggel Lambert egyedül csücsül egy templom padjában, mikor Forrás ül le mögé és szorít fegyvert a buksijához. A vallásról kibontakozó bájcsevejt Martine érkezése szakítja félbe, ő kettejük mögé ül, és Forrás fejéhez tartja a pisztolyát. Szép sorminta! Ekkor a karzaton felbukkan John egy hatalmas mordállyal, így újra kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Lambert inti társát, hogy tegye le a fegyvert, Martine némi pofavágás kíséretében így tesz, majd Forrás is. A gyilok ezután átad neki egy fecnit a címmel, ahova mennie kell, hogy végre leüljön tárgyalni az ellennel, majd távozik. Elmenetel közben Martine John felé emeli jobb kezét, és lövést imitál, hogy törném le a qrva tappancsát menten.

8_1.jpg

8_2.jpg

Az irodában Rico halomnyi fegyvert lapátol veszettül egy táskába, merthogy aggódik Forrásért, és menne hátvédnek. Harold nyugtatni próbálja, hogy bár ő sem érzi teljesen helyén valónak a dolgokat, úgy véli a nő nem lesz egyedül (gondolom a Gépre céloz, vagy nemtom).

A találkozóra New Rochelle-ben kerül sor (pff!), méghozzá a helyi iskola egyik termében – a Szamaritánus „közvetítő ügynöke” pedig nem más, mint egy 10 éves kisfiú (név szerint Gabriel Hayward), akinek ugyanúgy füles van a fülében, mint korábban Forrásnak. Szóval akkor most kettejük száján keresztül a két isten beszélget egymással. Hm, nézzük. Némi pofavizit után az ellengép a lényegre tér: a) saját képére (saját elgondolása szerint) óhajtja formálni az embereket, b) elpusztítja Gépet, c) ha szükséges annak ügynökeit is.

9.jpg

A továbbiak előtt visszatérünk 1973-ba, aholis Greer érkezik a sikertelen akció végén főnökéhez az MI6 központjába. Felettese Olegről kérdez, de ő sem tudja hol lehet a sérült ügynök (lévén szélnek eresztette, ugye). A főnök ettől meglehetősen morcos lesz, élből árulásnak nyilvánítja a dolgot, és már emelné a telefont, hogy lecsukassa renitens ügynökét, mikor ő visszavág az orosztól kapott infóval, miszerint főnökét beszervezte a KGB. Ezzel együtt fegyvert ránt, aztán folytatnak egy rövid és emelkedett szájkaratét arról, hogy a munkájuk ugyan mire jó és mi értelme egy elcsalt meccsen játszani, majd ügynökünk meghúzza a ravaszt, és végez az árulóval. Utána feltöri az iratszekrényt és megsemmisíti saját aktáját, majd gondolom szélnek ereszti magát, immár lényegesebb erkölcsi aggályok nélkül.

10.jpg

Ezalatt tovább folyik a két MI tárgyalása, a Szamaritánus épp azt bizonygatja szócsövén keresztül, hogy neki is van létjogosultsága, nemcsak a Gépnek, ám utóbbi szerint az ellengépnek működnie sem szabadna. Gépünk ugyanis azért hiszi fedhetetlennek magát, mert belé alkotója erkölcsi szabályrendszert programozott. A Szamaritánus kontráz, hiszen látta már meginogni ellenfelét. Amúgy ő irányítani óhajtja az embereket, de végső soron szüksége van rájuk (plusz ők alkották, ugye), kivéve a szabad akaratukat, mert arra nincs. A végén egyetlen hitük lesz: hinni benne, és istenként imádni őt. A Gép erre isten helyett szörnynek nevezi vetélytársát, ő azonban vállat rántva közli, hogy ellenfele ebben a harcban nem győzhet.

Nos, ebben egyetértenek. A Szamaritánus mindössze bukásra álló konkurenciáját óhajtotta látni, hogy tanulhasson annak hibáiból. Végül felteszi a lényegi kérdést: a Gép megadja-e magát önként, vagy magával rántja emberi ügynökeit (azaz Főncsiéket)? Nem, mert a világ az embereké, nem egy rajtuk uralkodó mesterséges intelligenciáé. Hát, ez érdekes volt. Kár, hogy nem rakta fel valaki a youtube-ra, az jobban visszaadná, ha egészben látnátok, mint ahogy én próbálom megfogni a lényegét.

11.jpg

Néhány órával később John gyilkosság helyszínén csatlakozik társához – újabb áldozata van a tanúvédelmisek nyilvánossá vált listájának. Hősünk némán kitép egy lapot jegyzetfüzetéből, és átadja Lionelnek: a rajta szereplők veszélyben lévő emberek, nem is kevesen, irány utánuk, méghozzá külön-külön, úgy több helyre jutnak el.

Ugyanekkor a metróállomáson Rico megunja a partvonalról figyelést, felnyalábolja fegyverkészletét és Medvétől való érzékeny búcsú után útnak indul. Pont nincs itt senki, hogy egy jól irányzott jobbegyenessel megállítsa? Bazz, ha emiatt a hülye picsa miatt Johnnak, Főncsinek vagy Lionelnek baja esik, kereshetek másik hogyvótírót kedvenc sorozatom mellé…

12.jpg

Lambert csatlakozik Greerhez „irodájukban”, aholis az öreg boldogan újságolja, hogy a Szamaritánus most csap igazán a lovak közé, bár egyelőre csak sejtése van arról, mi következik.

Főncsi az állomáson konstatálja az idióta szökését, és azonnal jelzi Forrásnak, és egyben kérdi tőle, hogy merre jár? A Wall Streeten, ide küldte a gép, bár pontos infók nélkül, szóval nem tudja mit akarhat tőle. Mi viszont látjuk az ellengép szemén át: meghekkeli a tőzsdét és telepít a szerverekre némi vírust nyilván a még nagyobb káosz előidézése érdekében, miközben ennyit üzen Greernek: elkezdődött...

13_1.jpg

Zárásként beteszek egy cukisággalériát, ki tudja mikor lesz kedvünk legközelebb ilyesmit nézegetni:

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitánylány 2014.12.26. 17:44:37

Hát ez is eljött... Első rész, amit félbe hagytam és inkább elolvastam... :-D Milliószor jobb volt. :-)

Addig húzták nálam az egészet, hogy már meguntam várni, és már nem érdekel, vagy csak rossz passzban vagyok PoI ügyileg. :-D

Rico teljesen azt tette, ami várható volt, te sem képzelhetted, hogy ott marad. Az már szívás, hogy ennek nem lesz jó vége.

Is 2014.12.26. 18:44:22

Neo és az én kedvemért tegyük hozzá, hogy az elején, mikor Rico a bilincsből szabadult, megint volt némi évődés/sikamlós utalás kettejük között a bilinccsel kapcsolatban. :)

Kapitánylány 2014.12.26. 18:54:49

@Is: tegyük azt hozzá, hogy Rico úgy viselkedett a szendviccsel, mint egy ősember, nekem az már sok volt

macis képről meg mindig azt hiszem, hogy valamit elő akar húzni Rico részére... XD

AaannnaaA 2014.12.26. 19:11:12

@Kapitánylány: Félbe hagytaaad??? Melyik résznél adtad fel?
A kövi részektől mondjuk én is félek, nagyon rühellek azon totózni, ugyan kit fognak kiírni. Bazz, hogy enélkül a para nélkül nem lehet meg a kedvenc sorozatom...

@Is: A fiúk kedvéért legközelebb szó szerint beidézem az évődést :) Akkor az új sorozatom, amit most kezdtem el írni, igazán kedvetekre való lesz. (Ja, bocs, a megjelenésére még várni kell kicsit/sokat, cserébe 18+-os lesz :P)

Kapitánylány 2014.12.26. 19:47:35

@AaannnaaA: konkrétan ezt a részt, nagyon nem fogott meg...

Lackapac 2014.12.28. 00:21:53

"31 évvel később az öreg utasítást kap az ellengéptől, miszerint vesse be az ügynökét. "
Az 41 lesz, ha jól számolom. :P Boccs, csak a munkámat végzem.

De egyébként remek volt a hogyvolt, úgy, ahogy volt. A két gép közti beszélgetés számomra eddig az évad csúcspontja, így az évad felénél járva ez várható volt. A hogyvoltban is jól visszaadtad a lényegét a jelenetnek.

AaannnaaA 2014.12.28. 07:52:45

@Lackapac: Rég jártál erre! Köszi a helyesbítést. Csak fiatalítani próbálom a hetvenes években születetteket, de ezek szerint marad a szemránckrém, a számokkal kár trükközni :P

Stiel 2015.01.07. 13:26:25

Feszült rész volt, de igazából még nem indult be az ipari daráló. Na de a következő részben...

AaannnaaA 2015.01.07. 13:38:24

@Stiel: Igen, a lényeg majd csak most jön...
Tessék jönni a kövi rész hogyvótja alá is, újabb sörözés a láthatáron :)

Nézőke 2015.01.14. 19:33:06

..és mikor lesz kövi rész hogyvolt? mert én már nem tudok várni, annyira kiváló rész volt ,és ki kéne beszélni. Hogyvoltot akarunk!!!! D

AaannnaaA 2015.01.14. 19:40:31

@Nézőke: Aranyos vagy! Vasárnap írom, ha lesz szabad hely hétfőn, akkorra lesz időzítve. És a hogyvót után lesz egy visszatekintő poszt is, egy nagyon kedves, régóta inaktív írótársunk tollából :)

tnsnames.ora 2015.04.24. 07:57:16

Ütős rész volt, pedig a lényeg még csak sejttetve van. Mi lesz itt, ha beindul a gőzhenger. A Hogyvolt nagyon jó lett, giga-geg volt Shaw mentális és fizikai állapotának perspektívába helyezése. Én drukkolok Shawnak (persze nem mási főszereplő ellenében),, de ami jó az jó, azt el kell ismerni. Amúgy meg furcsa, hogy Shaw egyszerre képzett ügynök illetve hektikus és végletekig fegyelmezetlen.
A gépek beszélgetése humán-médiumokon keresztül, az meg ultrabrutális volt. És sajnos azt kell mondjam, hogy nagyon jól lett megformálva Szamaritánus és Greer karaktere hozzá.
Hány részes a sorozat ebben az évadban?
Mi esélyem van, hogy a topikkal együtt fejezzem be, vagyis a hogyvoltot elkészültének másnapján olvashassam? Egyáltalán mikorra várható pontosan (tudom ez így hülyén hangzik kívülállónak) az évad-utolső hogyvolt?

AaannnaaA 2015.04.24. 09:39:18

@tnsnames.ora: 22 részes. Évadzáró hogyvót május 11/12. Záróbuli május 23/30.
süti beállítások módosítása