Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Zoltán, a Farkasember 1x01

2015. június 17. 11:00 - Chat Géza

z2_1.png

Van egy fickó, Horkai Zoltán, aki vadállatokkal foglalkozik. Ennyi, nem nagy truváj. A fity fenét nem az! Ő ugyanis nem a Facebookon teszi az agyát valami állatvédő gittegylet nyílt csoportján belül, hanem egy többhektáros birtokon képzi ki több tucatnyi állatát. Figyeltétek, hogy Zoltánt még egyszer sem cirkuszi idomároztam le? Mert Zoltán nem az, hanem állat koordinátor, bármennyire is szakbarbár bullshitnek hangzik, de a Discovery új műsorának első  kockáiból kiderül, hogy amit ő művel az nem bóhóckodás.

A narrátor azt mondja, hogy az állatoknál az alfahím nem mindig a legerősebb egyed, hanem a legokosabb. A Horkai központban még csak állatnak sem kell lenni ehhez a titulushoz, hisz itt Zoltán a vezérürü. Cirka 100 vadállat él egy akkora farmon, amit még a hollywodi sztárok is megirigyelnének. Zoltán kiképző tábora annyiban több mint a többi, hogy ő a vadállatok ösztönös viselkedésére épít. Hát már csak ezért sem nevezhetjük őt idomárnak. Arra kell rávenni a közgazdász szakzsargonnal élve vett jószágokat, hogy maguktól akarják csinálni azt, amit a forgatókönyv előír. Ez elsőre nem annyira tiszta, de a lényeg, hogy ezek a vadállatok nem futnak A-ből B-be csak mert Zoltán füttyentett egyet, az ösztöneiket figyelembe véve kell motiválni őket. Mondjuk hússal.

Péter, Zoltán cégtársa egy ausztriai dokumentumfilmes megbízással a hóna alatt antrézik a jelenetbe. Nincs sok infó, csak annyi, hogy lesznek farkasok meg medvék és majd improvizálni kell meg természetesen viselkedni. A farmon élő farkasok 100 kiló kaját esznek meg egy nap. Mivel a rezsicsökkentés nem terjed ki a farkas eledelre, ezért Zoltánnak el kell fogadnia a melót, hogy a számlákat ki tudja fizetni.

z3_1.png

Kicsit rágyúrnak a három nap múlva esedékes forgatásra. Zoltán ketrecből ketrecbe futtatja a farkasokat. Mindezt úgy éri el, hogy a célállomáshoz friss húst pakol. A farkasok futnak, de az egyik nem megy be a ketrecbe, hanem elcsámborog. Semmi gond, van ilyen, hogy az egyik megnéz valami nyuszit vagy valami ilyesmit. Hamar befogják és beterelik a ketrecbe, ahol hirtelen eszkalálódik egy kis hierarchia harc. Morgás, vicsorgás harapdálás, így fenyítik egymást a farkasok, de Zoltán egy pillanat alatt becsicskítja őket. Bemászik ő is a ketrecbe, nem használ erőszakot, csak kicsit meghúzza a második rangú farkas szőrét, lenyomja a földre, míg a másik kettőt megsimizi, megpaskolja a pofájukat és közben azt mondja, hogy jól van, kuss legyen.

Ma is tanultam valamit: ha egy farkas vicsorog, akkor az azt jelenti, hogy elfogadja, hogy ő az alárendelt.

Egy másik tipikus kliséjelentre is fel kell készíteni egy farkast. Babóka a kiszemelt, aki egy európai szürke farkas. Ezt sem olvastam az általános iskolás biológia tankönyvben, de a farkasok nagy része tériszonyos. Babóka hálistennek úgy ugrik egyik szikláról a másikra, mint az álom, így ő hatalmas főnyeremény lehet az ausztriai filmes prozsekthez, ahol a rendező majd biztos akar egy olyan rém sablonos jelenetet, amin egy farkas egy szikla széléről valahova ugrik.

Babóka műszakja ezzel lejárt, Zoltán visszaviszi a falkába, de nem fogadják valami szívesen. Babókát körbe veszik és csoportosan letámadják. Zoltán berohan a futtatóba – nevezzük így azt a helyet, ahol a farkasok élnek – és rendet rak, pórázon kivezeti Babókát, majd beviszi Brumihoz, a medvéhez, akit látványosan nem hat meg a dolog. Zoltán a muskátlinak háttal ülve magyarázza, hogy számára is rejtély, hogy miért akarta a falka kivégezni Babókát, de szerencsére Brumi befogadja, így nem lesz gond.

z1_1.png

Mivel Zoltán kiemelte Babókát a falkából, ezért most vissza kell mennie, hogy megmutassa ki a faszagyerek, azaz ki a falkavezér, mert félő, hogy Rúfusznak, hirtelen túl nagy lett az arca. A helyzet nem annyira vészes Zoltán négykézlábra ereszkedik, és bár kicsit lassan bufferelnek a farkasok, de Dakota csak megérkezik, hogy adjon egy nyelvest Zoltánnak, mire Rúfusz is becsatlakozik. Ezzel a hierarchia megmaradt. Zoltán azért egy kicsit még erőfitogtat, hogy Rúfusz tudja hol a helye, de ez nem jelenti azt, hogy nyakon harapja és indokolatlanul morog rá, csupán lenyomja a földre, aztán megpuszilgatja.

Brumival is foglalkozni kell, mert ő is megy Ausztriába forgatni. Általában azt szokták kérni a rendezők, hogy a medve másszon fel a fára. Zoltán ezt úgy éri el Brumival, hogy bekeni a fát epres joghurttal, mert Bruminak speciel az a kedvence. A mászás működik, jutalmul kinyalhat egy csupor mézet, mint Mici mackó, aztán két nap koplalás, hogy a felvételkor is megcsinálja ugyanezt.

Máris Ausztriában vagyunk, megkezdődik a forgatás, ami egy természettudományos film lesz, ami az állatok természetbe való visszaengedését mutatja majd be. Na itt álljunk meg !Hogy ezek a felvételek így készülnek? Nem ülnek indokolatlanul túlfizetett természetfilmesek a pusztában, hogy felvehessenek egy jó kis jelenetet? Nyilván naiv és hülye voltam, de most esik le, hogy eddig teljesen vakon éltem. Vajon a cápákról készült felvételekre is van egy helyi Horkai Zoltán, aki a nap 16 órájában cápákkal úszkál és finoman koordinálja őket? Ezek után ez a minimum. Na mindegy. Simán lemennek a művészi farkasos és medvés jelenetek, aztán már jönnek is vissza Magyarországra, mert biznisz van: ki kell menteni egy elég vad farkast a veresegyházi farkas és medvemenhelyről, ami amúgy a legnagyobb egész Európában.

A befogott farkas nem tudott beilleszkedni a falkába, így megszökött, két napig a váeosban kolbászolt, majd végül befogták és egy szállító ketrecbe rakták. Abban „pihen” már 5 napja, amitől nem valami boldog. Zoltán, miután lepacsizott a menhely tulajával, egykori főnökével, felméri a terepet. Semmi gond nincs, igaz, hogy el akarja harapni a ketrec rácsát, de csak azért, hogy kiszabaduljon végre. Ez a farkas is, Rege ritka békés jószág. Kicsit felemelik a ketrecen a rácsot, mire Zoltán Rege szőrét a fejénél fogva kiemeli és berakja egy másik ketrecbe, hogy vihesse a farmra. Az állat már az utazáskor is látványosan nyugodtabb, szemmel láthatóan jót tesz neki a hibátlanul megépített magyar autópálya üdítő látványa.

Zoltán jobbnak látja Regét Babókához és Brumihoz berakni, mert amint megérkeztek a birtokra nem csinált mást, csak jelölgetett, ami arra utal, hogy nagyon domináns. Ezt figyelembe véve elég lesz, ha Babókával lefutja a kötelező köröket és már kész is egy új falka. Szépen beviszi Brumiékhoz. Brumi odacammog, de nem nagyon izgatja a dolog. Rege az első pillanatban ledominálja Babókát és ez így van jól.

Ezt nézzétek! Babóka visszaöklendezte neki az ételt.

A narrátor besegít, hogy az ilyen csak családon belül szokás, szóval Babóka részéről ez nem más, mint egy lírai önvallomás, hogy szereti.

Jövő héten ugyanitt. Az audiovizuális élvezetekért kedd este 22:00-kor kell a Discovery Channelre kapcsolni akkor megy a Zoltán, a Farkasember.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majolie 2015.06.17. 12:20:04

Köszi az összefoglalót, nagyon érdekes sorozatnak tűnik. A következő részt tutira megnézem :)

martineden 2015.06.17. 12:28:27

Egy baj van,ha tenyleg vezeruru lenne,mar reg megettek volna a farkasok.A falkavezert viszont tisztelik.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2015.06.17. 12:44:17

Vissza lehet valahol nézni az 1. részt?
Most néztem, hogy az Animal Planeten is megy, holnap ott a 3. részt adják (többször is), de hogy a korábbiak mikor voltak, nem tudom.

zuiko 2015.06.17. 13:57:59

Érdekes, hogy csak most jutott eszükbe filmet forgatni róla. Legalább 15 éve dolgozik farkasokkal, elképesztő történetei vannak. :)

Chat Géza · http://chatgeza.tumblr.com/ 2015.06.17. 14:33:04

@zuiko: Nm tudom pontosan, de az első részben az hangzott, el, hogy 14 éve van meg a Horkai központ, előtte meg a Veresegyházi Medvemenhelyen dolgozott hét évig. A műsornak köszönhetően most hétvégén el is megyünk oda.

zsiroskenyér_lilahagymával 2015.06.17. 14:38:43

irigylem Őt. Imádom a farkasokat.....

zuiko 2015.06.17. 14:53:35

Zoli valamikor 2000 körül vette át az egykori MAFILM-telepet, Veres 1997-ben épült.

csicserierika 2015.06.18. 08:27:12

pár éve az ozone networkön volt egy film róla Vadállat a barátom címmel. Az is nagyon érdekes volt.

smemi 2015.07.02. 22:09:40

A Medveotthonban is mindig leragadok a farkasok kifutójánál, főleg ha éppen valamilyen bemutatót tartanak a gondozók. Ők is fantasztikusak, de egyértelműen Zoltánunk az igazi zseni :) Az első részt sikerült visszanéznem, a másodikat még vadászom.... Addig is kárpótol a hogyvolt :)
süti beállítások módosítása