Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 5x09 - Sárkányok tánca (18+)

2015. június 09. 09:00 - sixx

Deres alatt

Ramsay és húszfős szabadcsapata eredményes volt, annak ellenére, hogy a logika és az észérvek (na jó, a Trónok harcán belül uralkodók nem) azt diktálják, hogy egy maroknyi partizán nem tud nagy kárt tenni egy kibaszott hadseregben, de igen, tud, felgyújtanak pár sátrat, elengednek pár lovat és kész, szevasz Stannis, szarban vagytok. A vörös rébék földbe gyökerezet lábbal figyeli a mayhemet, arcán kétségbeesés. Ser Davos másnap beszámol Stannisnak, meg vagyunk baszva, felség, lovakból, emberből, sátorból és kajából is kevesebb van, mint ideális, így támadni nem lehet. Márpedig én nem megyek vissza a Falra, mondja Stannis, akinek a fejében végtelenítve megy a Szaladt Sir Robin, a gyáva című sláger. Őröket kihallgatni majd lefejezni, elhullott lovakat kiosztani húsnak a krumpli mellé, szaftosan, there, I fixed it. És Stannis közben Mellisandrét fixírozza a beesett szemeivel, Ser Davos meg legszívesebben darabokra szaggatná a banyát.

screen_shot_2015-06-08_at_07_21_52.png

Stannis később terepasztalozik, van neki nyúzott emberes Bolton-figurája is, ezek ilyen készletben kaphatók, és járnak minden királynak? Ser Davos jön hozzá, mert Stannis visszaküldi a Falra, Havashoz, hogy hozzon lovakat meg kaját, embert is, ha lehet. Ser Davos nem nagyon érti a dolgot, ém vagyok a segítőd, minek menjek oda? Egy futár is elég ehhez. Van egy nagyon rossz érzésem, kérem szépen, ne legyen igazam, hogy miért küldik el Ser Davost innen. Stannis láthatóan feszült, Davos meg dettó megsejt valamit, és azt kéri, Stannisné meg e lánya legalább hadd menjen vele. Nem, a család marad. És Davos ekkor már pontosan tudja, miért kell maradnia Shireennek, mert Stannisné csak díszítőelem, ugye. Be is megy a kislány sátrába, és ad neki egy faragott szarvast, ajándékba (ahhoz képest, hogy Ser Davos ujjait kalózkodás miatt lemetszették, egész jó lett), és nekem meg a szívem szakad meg, a jelenetért én adnék Liam Cunninghamnek egy Emmy-jelölést.

screen_shot_2015-06-08_at_08_00_23.png

Stannis, most hogy Davos már nincs képben, bemegy Shireenhez, és beszélgetnek egy kicsit a Sárkányok tánca című könyvről, amiben két Targaryen-rokon esett egymásnak a trónért tán, és ebből azt szűri le Stannis, hogy az elve elrendeltetés az nagy erő, és ha valakinek van egy sorsa, azt be köll teljesítenie, mindegy milyen áldozatok árán. És bazdmeg, a karaktergyilkosságok történetének non plus ultrája jön, mert az írók Stannisszal ELEVENEN ELÉGETTETIK A SAJÁT LÁNYÁT, mert kell a királyi vér, legalábbis Mellisandre szerint, akit Ser Davos a táborba visszaérve nagyon meg fog pofozni szerintem. A kislány sikolyai, a jelenet az üvöltve síró anyjával és a keménységét mindvégig megőrző, az emberi hitetlenkedő tekintetét is álló Stannisszal a soroztat eddigi legmegrázóbb pillanata nekem, jobban sokkolt, mint a Vörös nász. De ha már itt tartunk, Stephen Dillane Emmy-je is jogos lenne.

screen_shot_2015-06-08_at_08_37_07.png

A Falon

Jon megérkezik a Falhoz a vadakkal, és egy pillanatig úgy néz ki, hogy Ser Alliser kibaszik vele, és ott fagynak meg a fal alatt, míg meg nem jönnek a Mások és zombit nem csinálnak belőlük, de hát Havas az egyik főszereplő, nem halhat meg csak úgy, így beengedik őket. Persze a Fekete Várba benyomuló vadakat nem nézi senki jó szemmel, Oly pl. kifejezetten idegesnek tűnik. Jó, ki nem szarja le.

screen_shot_2015-06-08_at_07_50_38_copy.png

Dorne

Jaimie meg Doran Martell elé audienciára, és micsoda meglepetés, nincs lefejezés a mai menüben, sőt, Doran hazaküldi Myrcellát Jaimie-vel, DE vele megy Tristan vőlegény is, és a frigy továbbra is sínen, a két fiatal párás szemmel örül. Mi a csapda, kérdi Jaimie, hát, mondja Doran, Oberyn helyet kapott a kistanácsban, arra a helyre igényt tartanék, ha lehet, és majd Tristan foglalja el. Oké, von vállat Jaimie, abban a tanácsban simán elfér, sőt. Ellaria Sand persze emberkedik, nem fogad hűbéresküt Tommennek, és kiönti a borát, de Doran rászól, hogy ebből mostan elég legyen, még egy ilyen hiszti, és kettéhasíttatja. Jaimie ezen elmulat, aztán megkérdezi, hogy oszt Bronn? Vele mi lesz? Hát, megütötte a fiamat, majd ő eldönti. Tristan aszongya, megkegyelmez neki, de lesz egy feltétel.

screen_shot_2015-06-08_at_08_10_05.png

Közben lent a tömlöcben, a legutóbb kerek csöcsöket villantüó csaj meg egy másik pirospacsit játszik, a másik nyer, mert a bögyös nem túl gyors, cserébe viszont az agyára megy a másiknak, azaz lélektani hadviselésben igenis fasza, de ez mindegy, mert Bronnért jönnek az őrök és elviszik, utoljára még odavágja a bögyösnek, hogy a világ legszebb nője, az meg mosolyog egy sort, a harmadik testvére meg leribancozza. A trónteremben Bronn megkapja a kegyelmet, és egy baszinagy pofont Doran testőrkapitányától, egy-egy. Ellaria szépen hűséget fogad Dorannak (amit szerintem nem fog betartani), majd bemegy Jaimie-hez, aki bal kézzel ír levelet, rondát, és elárulja, hogy tudja, hogy Jaimie és Cersei kúrnak, és hogy a gyerekeknek ki az apja, mármint Joffnak, Tommennek és Myrcellának, és megnyugtatja Jaimie-t, hogy ezen itt, Dorne-ban senki nem akad fent. 

screen_shot_2015-06-08_at_08_29_30.png

Braavos

Arya megy végrehajtani az első bérgyilkosságát, a mérget beteszi a kis erszényébe, hogy kéznél, legyen, amikor a gennyláda fogadós ember majd kéti a négy osztrigáját ecettel, de amint leér a kikötőbe, megtorpan, mert pont akkor köt ki a királyi delegáció Lord Tyrell vezetésével és a ki még fontosabb, ott van mögötte Meryn Trant, aki Arya halállistáján előkelő helyen szerepel. Le is szarja a fogadós embert, inkább követi a küldöttséget, ami a Vasbankhoz jött ugye, pénzt vagy kedvezőbb hitelfeltételeket kikönyörögni. Arya és Meryn összenéz párszor, de úgy tűnik Meryn nem ismerte fel a gyereket. Miután Lord Tyrell kellőképpen hülyét csinált magából a Vasbank egyik bankára előtt (énekel az utcán, stb), Meryn az embereivel elmegy kurvázni, Arya meg a bordélyba is követi.

screen_shot_2015-06-08_at_08_26_09.png

Odabent van sok nő, meg sok vendég, akik vesznek osztrigát Aryától, Meryn meg közben kurvát válogat magának, akik, a Trónok harcától meglehetősen szokatlanul, nem egy szál pinában álldogálnak előtte. Meryn nem egy egyszerű ember, három csajt is elzavar azzal, hogy öregek, én egy ponton azt hittem, Arya lesz az, akit majd kiválaszt magának, de nem, ő csak osztrigát ad Meryn embereinek, miközben a madám kerít neki egy gyereklányt, mert ha nem lett volna eddig egyértelmű, hogy Meryn egy gyökér, aki halált érdemel, mostantól az. A madám elzavarja Aryát, aki hazamegy a halál rémes kőházába, és azt hazudja Jaqennek, hogy nem jött össze a dolog, mert a gyenyóember nem volt éhes. Jaqen szerintem tudja, hogy hazudik.

screen_shot_2015-06-08_at_08_27_08.png

Meereen

Eljött a nagy nap, a központi arénában gladiátorjátékokat rendeznek, amin részt vesz Dany, Tyrion, Daario, Missandei meg Dany jövendőbelije is, aki kicsit késik, mert utána akart nézni mindennek, hogy stimmoljon, na persze. Az első menetben egy nagydarab meg egy kisebb csávó esik egymásnak és a hótt féltékeny Daario végig stuffolja Hizdahr zo Loraqot, hogy a kicsi fog nyerni, mert gyors, és okos, és közben mutatja is neki, ő milyen mozdulatokkal nyert az arénában, amitől a nemesben vigyázzban áll a szar is. Dany is beszáll a játékba, és kedvesen arról érdeklődik, ugyan a vőlegény úr mikor is harcolt saját kezüleg utoljára. Tyrion csak hallgat, aztán megjegyzi, hogy nagyjából annyi igazság van abban, amit Hizdahr zo Loraq mond, mint egy imbecilis szavaiban, helló. Odalent a nagydarab ember levágja a kisebbik fejit.

screen_shot_2015-06-08_at_09_07_39.png

Jön az újabb adag harcos, ezúttal tán vagy nyolcan, köztük Ser Jorah, és Dany ettől rángást kap, mármint a szemöldöke, de komolyan, Emilia Clarke azt hiszi, hogy a szemöldökráncigálás = színészi játék, én meg a térdemet csapkodtam örömömben. Danynek ELMÉLETILEG lenne lehetőse leállítani a viadalt, és Tyrion szeretné is, de nem teszi, hanem hagyja, hogy Ser Jorah végigszopja a délutánt, és kétszer is csak nagy mákkal kerülje el a halált, de a végén ő lesz a nyertes, mert ügyesebb és okosabb, mint a többi harcos. De mielőtt megtudnánk, hogy most akkor miafasz lesz vele, esetleg megint száműzik-e (ami azárt túlzás lenne már), felkap egy dárdát odalent, és a Dany életére törő maszkos alakba vágja úgy 28 méterről, nem rossz. És ekkor szabadul el a pokol, a nézőtéren kurva sok hárpiamaszkos bérgyilkos kezdi el egyelni a lakosságot, és a Makulátlanokat, akiket amilyen félelmetes harcosnak adtak el az évad elején, olyan mértékben hullanak, mint a legyek.

screen_shot_2015-06-08_at_09_10_12.png

Az alapgondolat persze az, hogy az egészet Hizdahr zo Loraq szervezte meg, de amikor őt is leszúrják, akkor ebben már nem vagyok bizonyos, mindenesetre elkeseredett élethalélharc megy az arénában, Daario terminátor módban gyakja le az ellent, Ser Jorah is beszáll a buliba, és ontják a beleket, sőt, még Tyrion is megmenti Missandei életét egy alkalommal, majd lemenekülnek az arénába, ahol a megmaradt Makulátlanok veszik őket körbe, meg vagy hatszáz maszkos, minden elveszni látszik, DE Dany csendben Drogont szólítja, aki megjelenik, és elkezdi felégetni/megzabálni/kettétépni a maszkos gyökereket, ez vagy tíz percen át megy, és kurva jó a CGI, egy percig meg nem mondanám, hogy a sárkány nincs ott az arénában. Az eleinte ijedt maszkosok magukhoz térnek, és elkezdik lándzsákkal hajigálni szegény sárkányt, de Dany odalép hozzá, és ugyan van egy pillanat, amikor Drogon kis híján leszakítja a fejét, de inkább nem, Dany meg felszáll a hátára, és ismét egy Targaryen lovagol egy tüzet okádó sárkányon a birodalom felett. Ebből legutóbb kurva nagy problémák akadtak, mi lesz vajon az évadzáróban?

screen_shot_2015-06-08_at_09_12_45.png

Címkék: 18+ trónok harca
647 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cérnahuszár 2015.06.09. 09:08:50

A vörös nász megfeküdte a gyomrom, sansa pocsíkolása is, de shireen égetését már nem veszi be :(
Sajnálom, ezzel túllőttek a célon, elhiszem hogy az ingerküszöb magas az embereknél, de a sorozat jó volt idáig ilyen nélkül is.
Stannis sose volt a kedvencem mert szerintem egy féreg, ezzel nem cáfolta meg az igaz, hozza a karaktert de akkor is a qva annyját a történetírónak, még akkor is ha esetleg martin is így írta meg.

lilcsi manó 2015.06.09. 09:12:14

stannison en is total kiakadtam, most eloszor gondoltam azt hogy minek nezem en ezt a nyomorek sorozatot, de mar keso, fuggo vagyok az elso resz ota, nyilvan megnezem a maradek 2 evadot is

lilcsi manó 2015.06.09. 09:14:35

Merynt miert utalja Arya? hiaba agyalok rajta nem ugrik be..
remlik hogy o verte meg Sansat de azt Arya nem lathatta

szmoti 2015.06.09. 09:16:38

Ha jól emlékszem ő fejezte le Nedet

Winter is coming 2015.06.09. 09:17:46

@lilcsi manó:
Mert Meryn ölte meg Arya táncmesterét, Syrio Forelt.

A vége jelenetnél Tyrion arca volt durva, ahogy szinte vágyakozva nézi a sárkányon repülő Dany-t, hiszen gyerekkorában neki is ilyen álmai-vágyai voltak.
És persze itt szembesült először a "csodával", hogy Dany nem csak szöszi Targaryen bige, hanem durva sárkánya(i) vannak, talán mégis érdemes lenne szolgálni őt :)

,, 2015.06.09. 09:24:42

Van olyan aki még ezután is Stannisnek drukkol?
Nem kötözkédésképpen, kíváncsi vagyok.

Ha Arya terve az, hogy a bosszú érdekében beáll gyerekprostinak... jaj.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 09:35:14

Stanis karakterében simán benne volt az, hogy a saját lányát is beáldozza a hatalomért (ahogy azt egyébként Agamemnon is megtette). Nyilván meglesz ennek a böjtje is.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 09:35:15

A vörös nász engem nem sokkolt igazán, ez viszont igen. Annyira, hogy beletekertem.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 09:37:06

"Ramsay és húszfős szabadcsapata eredményes volt, annak ellenére, hogy a logika és az észérvek (na jó, a Trónok harcán belül uralkodók nem) azt diktálják, hogy egy maroknyi partizán nem tud nagy kárt tenni egy kibaszott hadseregben..."
Ja a finneknek se sikerült a téli háborúban, és még sorolhatnám a példákat ;)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 09:39:18

@Winter is coming:
Semmiképpen se kell drukkolni neki, viszont mindenképpen komolyan kell venni.

Dekatlon 2015.06.09. 09:41:04

"a gennyláda fogadós ember "

az egy sima biztosítási ügynök!!!!

teszt123456789 2015.06.09. 09:41:47

@Cérnahuszár: shireen égetésére annyit mondott haverom: örüljünk, hogy nem úgy volt, mint a könyvben.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 09:44:52

@Cérnahuszár:
Mit lehet erre mondani? "Ez egy ilyen világ". A vérengző vadállatokat nem a hősök győzik le, hanem más vérengző vadállatok. Épp ezért olyan fontos Dany karaktere, mert egyedül benne van meg a lehetőség arra, hogy megállítsa ezt a körforgást. Nem véletlenül mondta, hogy összetörné azt a kereket, aminek a különböző "királyi" családok a küllői. Az se lehet véletlen, hogy a maradék épelméjű szereplőnek (Tyrion, Havas Jon) esélye sincs a hatalomra.

agnesko 2015.06.09. 09:45:05

@foxglove (F6): Eddig Stannis max. hidegen hagyott, mert egy sótlan-prűd-merev figura volt, de most már ha Arya volnék, bizonyára első helyen szerepelne a halállistámon. Mert a vallási fanatikusokat egyszerűen mindennél jobban utálom. Én katonaként sem szívesen szolgálnék olyan királyt, aki képes a saját lányát elevenen elégetni valami ködös jóslat, meg a egy vörös ribi manipulációja miatt.

Arya terve pedig szerintem igen csak ez.

Amúgy, azt nem tudom, hogy Dany tényleg tudatosan hívta-e Drogont, vagy csak azért csukta be a szemét, mert egyszerűen úgy volt vele, hogy jöjjön, aminek jönnie kell, ha meghalok, hát ez van, és ezzel valahogy tudat alatt üzent neki, mert Dany is elég meglepett volt, mikor megjelent a sárkány.
Amúgy, ha pár lándzsás kis híján kinyírta Drogont, akkor még erősen nőnie kell ezeknek a sárkányoknak, ha csatába akarják vinni őket.
Tyrion arca valóban priceless volt. :)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 09:45:42

@teszt123456789: A könyvben emlékeim szerint Shireeen-nek kutya baja se esett, ezért is volt ez ilyen sokkoló.
Kinyírták az egyetlen olyan gyerekszereplőt, akitől nem kaptam agyvérzést, ha megjelent a képen (Aryát nem számolom már gyereknek)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 09:48:35

Az éjjeli őrség pofavágásait meg nem értem, most már nem csak Jon meg Sam van ott, hanem azok a srácok is, akik most elkísérték Jont, ők is tanúsíthatják, hogy jönnek azok a rohadt mások, és minden halottal nő a seregük, de még most is csak azon húzzák az orrukat hogy 100 vadat át kellett engedniük a falon -.- Értem én, hogy nem westeros krémje van a falon, ami az erkölcsöket illeti, de hogy IQ-ban is ilyen lightosak legyenek...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 09:48:42

@agnesko: Az a baj, hogy Danyről sosem tudom, hogy most tényleg meglepett, vagy csak a szokásos arckifejezése. Szerintem hívta, nekem úgy jött le.

borzlány 2015.06.09. 09:49:00

Ez brutális volt. Shireen elégetésén kb már nem is csodálkoztam (nem, nem így írta meg Martin), viszont hogy fognak kamillázni, amikor ettől se történik csoda... a Davos-Shireen jelenet tényleg nagyon jól sikerült, szeretem ezt a karaktert. Csoda is, hogy eddig kihúzta...

A bordélyházas jelenet sztem elég béna volt. A madám hogy nézett, hogy egyre fiatalabbakat kér a csávó? Nem létezik, hogy még nem látott pedofilt, ugye. Plusz nekem nagyon úgy tűnt, hogy a pasi el fogja használni a csajt, akit végül kapott - ezt most komolyan hagyja egy madám? Az ilyesmire biztos hogy felkészülnek, különben nem sokáig marad fent az intézmény, pláne a GoT extra erőszakos világában. Amúgy én is azon paráztam, hogy Aryát kéri Meryn, de eszerint kapott egy nap haladékot :P

Viszont a fene egye meg, hogy már csak egy rész van, mit fognak csinálni ezzel a rengeteg szállal egyetlen részben?

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 09:51:08

@borzlány: Nekem az a tippem, hogy mindegyiket egy vaskos cliffhangerrel hagyják lógni, hogy anyázhassunk meg kombináljunk 1 évig, mert ha valami csoda folytán kijön a következő könyv, már az se támpont :D

,, 2015.06.09. 09:52:33

@agnesko: a vörös ribit nem tudom hova tenni. Nem tudom, mennyire valós a hatalma. Szerintem csak jó a marketingje. Vagy ha van is hatalma, szerintem csak balszerencsét hoz mindenkire és a végén a saját bűvészkedésinek az áldozata lesz. Én biztosan kerülném:)

Dekatlon 2015.06.09. 09:53:22

@borzlány: Na, ha ettől se történik semmi, nem lennék a Vörös Rébék helyében, mert amit azért kap....

Felagund 2015.06.09. 09:54:55

@agnesko: Azért ez nem mondható klasszikus vallási fanatizmusnak, lévén Melisandre (meg ha már itt tartunk Myri Thoros) _tényleg_ tud varázsolni, szóval itt nem vakbuzgó hitről van szó, sokkal inkább egy varázslathoz szükséges, különlegesen drága és ritka "anyagi komponensről".

Amugy meg katonaként, ha X napja vánszorognál és a kilátásadban csak az a bizonytalanság, hogy a fagy- vagy az éhhalál visz el, lehet hogy te is végig tudnád nézni, ha valaki magabiztosan közli, hogy ezáltal elmúlik a nyomorod...

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 09:54:56

@foxglove (F6): Hát nem tudom, azért mégis ott az árnyékharcos akit megszült, ezzel a technikával most mi van? Elfelejtette? Semmi ehhez hasonló mértékű varázslatot nem láttunk azóta tőle. Stannisban meg pont azt bírtam, hogy 2 résszel ezelőtt elküldte Melt anyjába mikor pedzegette hogy öljék meg Shireent, ehhez képest most.... Én végig, az utolsó snittig azt hittem jön valaki vagy valami ami megakadályozza a ritut (még Ramsay gerillatámadásának is örültem volna) de neeeeem :(

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 09:55:58

@Dekatlon:
Remélem majd kap egy sárkánypuszit a végén, úgyis imádja a tüzet.

agnesko 2015.06.09. 09:56:06

@foxglove (F6): Nem tudom, mert elvileg ő keletről jött, ahol azért van még mágia bőven. Meg ott volt Renly meggyilkolása, az nem volt más, mint mágia. Ugyanakkor, pl. Robb vagy Joffrey halála mind levezethetőek a korábbi történésekből, logikusak, így nem biztos, hogy a királyi véres hókuszpókusz okozta, viszont remekül rá lehet fogni, hogy igen, és ezzel meggyőzni Stannist, akit már évek óta manipulál Melissandre. A vallási fanatizmus pedig nagyon veszélyes fegyver (ezt Cersei is megtapasztalhatta, höhö), láthatjuk a valós világban is.

csudri82 2015.06.09. 09:56:30

Stannis arcával mi a fene volt? A bal oldala alig mozgott, fel is volt dagadva...

Eddig az egyik kedvencem volt, mert szigorú volt, de nem agyatlan. Shireen megégetésével fanatikus idiótává lépett elő, úgyhogy Ramsey-vel egy szintre zuhant.

A sárkánnyal azért több küzdelme volt Dannynek, mire felülhetett rá, itt ez túl Disney volt.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 09:57:18

@borzlány: Hát ez jó kérdés, Biztos marad nyitott kérdés bőven. Néhány szálra azért van tippem, mi lesz a zárása a következő évadig, de ezek csak olyan kis, ideiglenes zárások lesznek szerintem, semmi igazán lényeges.

@Dekatlon: Ő mondjuk pont nem hagyna kínzó űrt maga után. Bár tudom, a cicik. Azok igen.

,, 2015.06.09. 09:58:02

@Hüpna: igen valami hatalom van mögötte, kérdés h ő csak eszköze ennek a hatalomnak v irányítani is tudja. Én úgy érzem h ő is csak egy bábu, csak jól adja elő magát.

agnesko 2015.06.09. 09:58:56

@Felagund: Oké, nem klasszikus fanatizmus, bár ld. előző hozzászólásom, a Renly-gyilkos árnyemberen kívül nem tudom, hogy valójában Melisandre melyik varázslata volt kamu, és melyik nem.
Ugyanakkor, egy király, akit minden jó érzése ellenére ennyire befolyásol egy "boszorkány", hááát...én továbbra sem szolgálnám, köszi.

qtyasorsu 2015.06.09. 10:01:40

Úgy tudtam bazdmeg hogy kinyírják Shireen-t ,(vagyis éreztem) de akkor is sokkolóra sikerült! A végén meg nagyon vártam Drogont ésss meg is jött!! Imádom ezt a sárkányosDanyt! :)

Felagund 2015.06.09. 10:03:06

@agnesko: Egy vezető, aki az alattvalóit képes a családja és az egyéni boldogsága elé helyezni. Horthy pl ezt nem ugrotta meg...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 10:04:20

@raczsandor: Az klassz lenne. De nem hiszem, hogy megérné, hogy sárkányokat lásson.:)

@Felagund: Egy megvezetett, aki... szerintem így meggyőzőbben hangzik a mondat.

Cérnahuszár 2015.06.09. 10:04:31

@teszt123456789:
ÁÁÁv!%@~˝˝É$Łł@}#đÁÁÁ :( :(

Cérnahuszár 2015.06.09. 10:06:19

@raczsandor:
ha Davos ezek után még szolgálja, akkor neki is v!%@~˝˝É$Łł@}#đ

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:06:27

@foxglove (F6): Arról nem beszélve, hogy bár itt nincs annyira jól felvezetve, de Mel is messze nem tévedhetetlen, víziók ide vagy oda.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:08:44

@Cérnahuszár: szerintem Davost tuti azért küldte el, mert az öreg Hagyma ha beledöglik is megmentette volna a kislányt. Így viszont ha Davos egyáltalán megtudja, mi történt...(hosszú az út a falig és veszélyes is, az infók meg a hóviharban nem szállnak)

agnesko 2015.06.09. 10:08:44

@Felagund: Nem tudom, nekem mindig riasztó volt az effajta hidegvér. Nekem egyből az jut eszembe, hogyha a vörös ribi úgy kel majd fel reggel, hogy most épp minden barna hajút kell áldozatnak bemutatni, akkor az lesz. Azt is meg lehet magyarázni, hogy a nagyobb jó érdekében történik. Szerintem az uralkodáshoz nem csak erős kéz és határozottság, hanem emberség is szükséges. Bár lehet, hogy emiatt nem volnék jó uralkodó. :)

JorgoszBaia 2015.06.09. 10:10:32

@Littlewood: én is beletekertem... sejtettem, hogy ez lesz, fel is készültem rá, de ez igazi b+ volt...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 10:11:24

Az jutott eszembe, hogy a színész, aki Shireent játssza, csak 16 éves. Akkor elvileg nem nézheti vissza a saját jeleneteit, mert káros a lelki fejlődésére. Kíváncsi vagyok, lesznek-e rémálmai, vagy ilyesmi. Az a jelenet olyan volt, hogy szerintem még színészként sem volt valami ártalmatlan dolog résztvenni benne.

Felagund 2015.06.09. 10:11:37

@Littlewood: Erre csak annyit tudok mondani, hogy nézd meg a 10. rész előzetesét :)

Amúgy meg, mint fentebb is mondták, ez egy klasszikus Agamemnón-Iphigenia mozzanat volt, és ugye tudjuk, mi lett Agamemnónnal...

oszt jónapot 2015.06.09. 10:14:11

Ez elég metál volt. Dany viszont jól otthagyta a haverjait, mint eb a szarát, velük mi lesz?

Felagund 2015.06.09. 10:15:15

Kerry Ingram meg amúgy egy tünemény cuki csaj, es nem mellesleg kiváló színésznő, szerintem tudja a helyén kezelni a dolgot

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 10:15:55

@Felagund:
Egyetértek!
Visszaküldhette volna Shireent a falra, de akkor tutira éhen halnak. Így viszont kapott egy esélyt. Az árát meg majd később fizeti meg.

Fleurs Du Mal 2015.06.09. 10:16:52

@Littlewood: Csak akkor megvezetett ha tényleg nem jön valami mágia. Érdekes gondolatok jöhetnek ha Stannis ezek után mégis beveszi azt a várat. :)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:17:16

@foxglove (F6): Közben az is eszembe jutott, hogy Mel vagy 2 résszel ezelőtt mondta, hogy látta magát végigsétálni deres tetején és ezt győzelemnek értelmezte. Nekem meg simán eszembe jutott az István a királyból Koppány lányának dala, hogy" Fenn láttalak a 4 legnagyobb vár fokán" és hát a felnégyelt Koppányt ki is tűzték....szóval simán lehet, hogy Mel végig fog sétálni Deres falain,d e mondjuk a Boltonok onnan dobják le, vagy ilyesmi...

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 10:18:45

@Cérnahuszár:
Miért ne maradna a szolgája? Már régóta tudnia kell, hogy mire képes Stannis, és azt is tudta, hogy Shireennek vége. Ezért adta neki a búcsúajándékot.

oszt jónapot 2015.06.09. 10:19:12

@Hüpna: Remélem megnyúzzák a gecibe.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 10:21:00

@Cérnahuszár:
Miért ne szolgálná? Már rég leeshetett neki, hogy milyen "ember" Stannis, mégse lépett le. Azt is tudta, hogy Shireennek vége, ezért adott neki búcsúajándékot.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:21:57

@Fleurs Du Mal: Amúgy az oké, hogy így Stannis ESETLEG győz Deres felett, és oké, menjünk tovább, tételezzük fel, hogy ő lesz a király, oszt örököst így honnan szed, hogy Shireent megmurdeli? Mert azt már láttuk, hogy az asszony épkézláb gyereket Shireen-en kívül nem tudott összehozni ennyi év alatt se.

Cérnahuszár 2015.06.09. 10:22:24

@raczsandor: de ezzel egyetértett vele, nem bírom ezt elfogadni francba már. Davos rendes krapek volt, még a fattyút is megszöktette, most miért nem csapta a hóna alá shireent, stannist meg tegye máglyára a boszi ha annyira királyi vér kell... v!%@~˝˝É$Łł@}#đ v!%@~˝˝É$Łł@}#đ v!%@~˝˝É$Łł@}#đ
remélem ha stannis eléri hogy király legyen, mielőtt még befut dany, jutalmul felteszi pirítósnak a banyát hadd talizzon személyesen az istenével

Zsoofka 2015.06.09. 10:23:10

Na jó. Nem olvastam még, de ezt muszaj leírnom: Lehet nem fogom tovabb nézni. Tudom, az én bajom. De:a jo k.anyját annak aki Stannisbol gyerekgyilkost csinalt. Ezzel ot is vallalhatatlanna tette az apagyilkos Tyrion utan. (nem mellesleg lehet igy készítik elő a terepet arra, hogy westeros elzullott es megerett a Masok es \ vagy sárkányok általi pusztulásra. Szoval jelentem innestől en Ramsaynel szurkolok. Remelem Bűzös 2.0-t csinal Stannisbol. Ramsay legalabb nem álszent. Kivancsi vagyok mit tesz Davos ezutan.... Szoval utaltam. A vörös naszban is gyereket öltek, de nem sajátot.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 10:25:32

@Felagund: Megnéztem, és persze, az Agamemnónos hasonlatban is van valami, csak nem tudom betájolni, hogyan lenne a jövőre vonatkoztatható. Vagy csak az áldozat-részére gondolod?

@Fleurs Du Mal: Szerintem nem csak akkor. Nyilván kell mindenféle lelki hajlam a vallási fanatizmus kialakulásához, de Rébék azért elég keményen befolyásolja hülyécske királyát. És kicsi esélyét látom, hogy a Baratheonok trónigénye érdekében.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:26:07

@mokamini: Igen, Stannisban eddig pont az volt a jó, hogy olyan karakternek festették le, aki akarta a hatalmat, de nem MINDEN áron -.-

exterminador 2015.06.09. 10:26:09

Úgy gondolom, hogy Shireen megégetése teljesen abszurd fordulat, a készítők már nagyon túllőttek a célon. A (könyvbeli) Stannis jellemétől ez a húzás nagyon idegen.

SPOILER!

Ott persze semmi ilyesmi nem történik. Ott Stannis még Viharos Edricet sem égeti meg, akihez jóval kevesebb köze van, akármennyire kapacitálja rá Mellisandre.

SPOILER vége

A helyszíneken kívül a sorozatnak szinte már most semmi köze a könyvhöz, és hol van még a hatodik évad! Persze, Stannis igen nagy valószínűséggel mind a kettőben el fog hullani, a sorozat nézői pedig ezek után ennek nagyon fognak örülni.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.09. 10:29:09

visszanézem a kettes évad Blackwaterjét, mert egyre erősebb a gyanúm, hogy ugyanez a Meryn Trent igyekezett eltenni Tyriont láb alól (igen, a könyvben Mandon Moore volt az).
ha Shireen áldozata nem elég a győzelemhez, Melisandrén végig megy az egész sereg a megmaradt lovakkal együtt. megrázóbb volt a Red Weddingnél a néma sereg miatt.
Drogon és Dany menekülését nem gondoltam, hogy meghagyják a könyvből, szerintem sokkal logikusabb folytatást lehetett volna vágni a Martin-féle meereenese knot átvágásánál. mihez kezd így Tyrion, Jorah, Missandei, Daario és Grey Wolf. csak lesz Tyrionnak valami ötlete, valahogy hajókat kéne szerezni - netán majd Euron Greyjoytól?

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:31:26

@adamskij: vagy feljön a fejvize, és kiengedi a maradék két sárkányt is, mert ő is akar repkedni :)

William Hunter 2015.06.09. 10:32:23

@agnesko:
Szerintem Dany a halálra készült amikor becsukta a szemeit és imádkozni kezdett. Csak így tudom értelmezni, hogy pár pillanattal előtte megfogta Missandei kezét. Drogon megérezhette a félelmét mikor elkezdődött a hárpia fiak támadása, így volt ideje odarepülni. Érkezésén Dany is meglepődött.

:) "a gennyláda fogadós ember" mondatnál megakadtam egy pillanatra.
Miről maradtam le, miféle fogadósról (vendéglátó egység üzemeltetőről) ír Sixx :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.09. 10:33:03

@exterminador: Drogon és Dany menekülése pontosan egybevág a könyvvel - pont az a szál, amire legkevésbé sem gondoltam volna, hogy meghagyják.
már felkészültem Dany westerosi partraszállására, erre tessék.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 10:33:35

@oszt jónapot:
Hát igen remek alternatíva:
- drukkohatunk az embernyúzó erőszakoló aberráltnak, hogy csinálja ki a kőszívű gyerekgyilkost
- drukkohatunk a kőszívű gyerekgyilkosnak, hogy törje össze az az embernyúzó erőszakoló aberráltat

,, 2015.06.09. 10:34:42

@exterminador: pedig ez papika kívánsága volt állítólag, a készítők is csak pislogtak, mint hal a szatyorban.
Másrészt én kb ebben a szezonban kapcsolódtam be teljesen a soriba, és könyvStannistól simán kinéztem ezt, sőt számítottam is rá, mert annyira csőlátású volt ott is. Nem is lepett meg a dolog az igazat megvallva.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:35:53

Az egyébként csak nekem tűnt fel, hogy Jaquen-ék ilyen jószolgálati bérgyilkosok? :D
Más: ki a franc volt az, aki képes volt anno Jaquent lesittelni? :D

,, 2015.06.09. 10:36:11

@Hüpna: kíváncsi vagyok. Nem kizárt h sikeres lesz az áldozat, de biztos vagyok benne, h valamilyen formában lesz megtorlás.

**Valcsa** · http://zenefuleimnek.blog.hu 2015.06.09. 10:37:17

@szmoti: Nedet a királyi hóhér, Ilyn Payne fejezte le (az a kopasz, aki sosem szólt egy szót sem, mert anno az Őrült Király kivágatta a nyelvét).
Meryn Trant szerintem is azért szerepel Arya halállistáján, mert megölte Arya "tánctanárát". Remélem, sikerül a kiscsajnak eltennie láb alól...

Amúgy totális egyetértésben sixx-szel, Shireen szó szerinti kivégzése engem is jobban sokkalt, mint anno a Vörös Nász... Mondjuk tény, hogy se Robb-ot, se Catelyn-t nem kedveltem, meg amúgy is tudhatták, hogy nem járnak jól, ha g*ciznek Walder Frey-jel, Robb meg ennek ellenére mást vett feleségül, hát magának kereste a bajt... Nem hihette, hogy majd Frey megveregeti ezért a vállát, hogy "nem baj fiam", mikor nyilvánvalóan az volt a szándéka, hogy szövetségüket a Stark-okkal egy házassággal pecsételje meg - és persze hogy nem fogja beérni helyette egy Tully-val... Szóval nem, engem annyira nem taglózott le az a rész (nyilván sajnáltam őket, hogy így kellett meghalniuk, de valahogy sorsszerűnek is éreztem, ők kezdték...). De Shireen meg csak egy ártatlan kislány volt; nagyon remélem, hogy Stannisnek meg a vörös ribancnak is hasonló sorsot szánnak, vagy még rosszabbat... :@

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:38:19

@foxglove (F6): Azért azt a jelenetet megnézném...Melt le akarják dobni a várfalról a Boltonok, de túl vastag a hó a vár alatt. Ramsay kiküldi bűzöst havat lapátolni, odalapátolja a szerencsétlen a várfal túloldalára halomba, onnan meg Sansa leszánkózik egy lopott pajzson, mint Legolas a Gyűrűk urában

Ruadhnait 2015.06.09. 10:39:01

Megszakadt a szivem, ahogy szegeny kislanyt hozzakotoztek a maglyahoz es a szulei vegigneztek, ahogy elevenen eleg, sot nem csak neztek, ok ideztek elo. Ultem a tv elott es neztem magam ele, hogy miert is nezem en ezt a szart? Persze voros nasz is durva volt, de annak volt ertelme, ertettem, hogy miert kellett. De itt azert lett volna megoldas, lassuk be es ez nem tortenne igy a valo eletben, akarki akarmit mond. Persze felhoztak az epizodot a sarkanylovaglassal, de bassza meg, nem volt szukseges kinyirni a kislanyt es kicsit mar ugy erzem, hogy valahogy csak arra mennek az irok, hogy minel nagyobb megdobbenest keltsenek es, hogy minel tobb ember kiakadjon, aztan a valasz az legyen, hogy hat ez tronok harca, itt barmi megtortenhet.

Lady Ann 2015.06.09. 10:39:03

De hol ebben a logika? A három király-jelölt kinyírására a vörös rébék szerint elég volt a 3 királyi vérrel töltött pióca. Szóval most mi szükség volt Shireen megégetésére? Kifogytak a piócából?!

,, 2015.06.09. 10:39:21

@Hüpna: igen azok:)
Nekem nagyon szimpatikus ez a Jaquen amúgy, leszámítva azt h gyilkos, végül is itt senki senki sem patyolat:) ha választani kéne, hozzájuk állnék be:)

Felagund 2015.06.09. 10:40:06

Tehát akkor summázom: Stannis egy geci, mert feláldozza az (1 db) lányát (akit ti, nézők ismertek és szerettek), hogy megmentse többezer katonájának életét (akiket nem ismertek, pusztuljanak csak nyugodtan)

"Explain to me whz it is more noble to kill 10.000 men in battle than a doyen at dinner." -Tywin Lannister

Dekatlon 2015.06.09. 10:40:31

@oszt jónapot: Nem hagyta ott. Az egyetlen jó lépést lépte (tőle meglepő módon)
Ha ott marad, megdöglenek mind. A sárkányt előbbb-utóbb ledobálják, a haverjai meg eléggé vesztésen voltak.
A sárkány meg max egy személyes. Ha ő lelép, a támadás okafogyottá válik, maszkosok visszavonulnak, mert őmiatta jöttek, nem a személyzete miatt.

**Valcsa** · http://zenefuleimnek.blog.hu 2015.06.09. 10:41:26

@Winter is coming: Ugyanez fordult meg az én fejemben is Tyrion arca láttán, hogy mikor Daenerys elrepült Drogon hátán, biztos arra gondolt, hogy Varysnak igaza volt, tényleg Daenerys-nek kellene uralkodnia. :)

,, 2015.06.09. 10:41:48

@Hüpna: :DD szinte látom magam előtt:D

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 10:43:11

@Cérnahuszár:
Persze, hogy rendes karapek Davos, de minden rendes krapeknak lehetnek gyengeségei. Davos gyengesége a kutyahűség. Simán visszabeszél a gazdájának, de a parancsait akkor is végrehajtja. Ezt Stannis pontosan tudja. Nem véletlen, hogy éppen őt nevezte ki segítőnek.
Azt hiszem Shireen feláldozása Stannisban se marad nyom nélkül. Az idióta fanatikus feleség fanatizmusa is csak addig tartott, amíg nem hallotta sikítozni az egyetlen lányát a máglyán.
Stannis meg tippem szerint arra fog rájönni, hogy éppen a mértéktelen hatalomvágya teszi alkalmatlanná a trón elfoglalására.

,, 2015.06.09. 10:45:18

@Felagund: szerintem semmi nem ér meg annyit, semmilyen hatalom v pénz v akármi h a saját gyermekét feláldozza valaki.
másrészt ki kérte h háborúzzon? muszáj bárkinek is háborúznia?

Cérnahuszár 2015.06.09. 10:45:23

@raczsandor: de a fattyú elengedésével nem volt a kutyahűség mintaképe, azt bevállalta. Shireent meg szereti is, nekem ez összeegyezhetetlen

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 10:45:24

@Hüpna:
Szerinted Melisandre nem szülne szívesen trónörököst Stannisnek? Nem lehet, hogy épp ez a terve?

,, 2015.06.09. 10:46:42

@foxglove (F6): leszámítva Jon Snowt, akinek tényleg muszáj lesz a Másokkal:)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 10:47:55

@Cérnahuszár:
Mármint a könyvben, vagy a sorozatban engedte el?
A sorozatban - emlékeim szerint - ilyen nem volt. A könyvből rémlik valami, de ott meg Shireen is életben maradt.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:49:10

@raczsandor: Hát az még mindig olyan, mint a kutya vacsorája - vagy összejön vagy nem, az első asszonyka se úgy indult neki a gyerekprojektnek szerintem hogy a 4-ből 3-at feltesz a polcra befőttnek...., és abban a korban a minél több gyerek volt csak biztosíték arra, hogy 1-2 megmarad addig, hogy örökölni tudjon. Szóval egy egygyerekes "királyi" családban így elpocsékolni azt az 1 gyereket...

**Valcsa** · http://zenefuleimnek.blog.hu 2015.06.09. 10:51:03

@Felagund: A kérdésem az, hogy mi garantálja, hogy Shireen halálától most jobb lesz bármi is? Valaki ezt aláírta, lepecsételte neki, maximálisan biztosította róla, hogy igen "ha a lányodat megsütöd, akkor osztán helyre jön itten minden, ni"? Zsákbamacska az egész, rohadtul senki nem garantálta neki, akkor mégis miért...? Szerintem egy elvakult idióta ez a Stannis, aki képes lenne bárkit és bármit feláldozni a trónért, és aki vakon követi a vörös ringyót és issza minden szavát... Mindenki jobban járna, ha legközelebb azt mondaná neki Melisandre, hogy áldozza fel saját magát, mert majd feltámad, és f*sza lesz minden, amilyen IQ light, meg is tenné...

Ruadhnait 2015.06.09. 10:51:17

@Felagund: Jaj ne mar. O vezette oda a katonakat, o vitte oket a halalukba, o volt a balfasz, amiert nem hallgat senkire csak a voros banyara. Belekeveri magat a szarba, aztan nekiall artatlan embereket egetni, hogy az istene kihuzza belole. Nevetseges. A hatalomvagya felulkerekedik minden embersegen, es nem hallgat a jo szora. Remelem benezi a felesegevel meg a voros ribanccal egyutt.

,, 2015.06.09. 10:51:30

@mokamini: Stannis megnyerte a GoT legrosszabb szülője címet, pedig aztán...:)

Dekatlon 2015.06.09. 10:52:04

@Felagund: Tulajdonképpen maga a Jóisten is ezt csinálta egyszülött fiával... csak mondom.
Aztán meg templomai vannak és imádkoznak hozzá...

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:53:46

@foxglove (F6): Azért a pillanat, amikor rájön az ember, hogy a Got szülők között Bolton apuka még egész korrekt....BANGGG

Fleurs Du Mal 2015.06.09. 10:53:59

@Hüpna: Kinevez egy utódot. Ahogy én látom Stannis karakterét, neki előrébbvaló a hűség (az alattvalói/uradalma felé) mint a család.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 10:55:22

@mokamini:
"nem mellesleg lehet igy készítik elő a terepet arra, hogy westeros elzullott es megerett a Masok es \ vagy sárkányok általi pusztulásra"
Ez már nekem is eszembe jutott. Mellisandre vérmágiája nagyon gyanús, és ki tudja, lehet hogy csak azért indultak el a mások, hogy megfékezzék az igazi gonosz, vagyis a "vörös isten" felemelkedését.
"Szoval jelentem innestől en Ramsaynel szurkolok. Remelem Bűzös 2.0-t csinal Stannisbol. Ramsay legalabb nem álszent."
De pont ez a helyzet csapdája! Pár résszel ezelőtt még mindenki Sansa meggyalázásán háborgott, most meg már megbocsájthatók Ramsay bűnei, ha Stannisséval vetjük össze?

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 10:55:23

@Dekatlon: valahol ez az Ábrahám-Izsák probléma....mert ugye ha Ábrahám nem tudta, hogy Isten meg fogja állítani az utolsó pillanatban, akkor mégis milyen apa, aki "csak úgy" feláldozza a fiát mert egy hang azt mondta enki (ott még jövőbeli jutalom se volt belengetve csak "meraztmondtam".
Viszont, ha tudta, hogy Isten úgyis meg fogja állítani, akkor meg mi értelme az ilyen színjátéknak?

furmintszaraz 2015.06.09. 10:56:25

@Lady Ann: Ezúttal nagyobb áldozat kellett az istennek. Ahogy korábban is írták az Iphigeneia-párhuzam kapcsán, ez a klasszikus szakrális áldozat szerepe volt. (Csak itt nem volt senki, aki elragadja az áldozatot a máglyáról, mint a mítosz egyik változatában...)

furmintszaraz 2015.06.09. 10:58:56

@Dekatlon: Kis különbség, hogy az Isten tudta, mit csinál, míg Stannisnál ez kétségbeesett kapálózás... Vagy ő is fel tudja támasztani Shireent?

Cérnahuszár 2015.06.09. 11:01:32

@**Valcsa**: szerintem Tyrion most találkozik olyannal ami az ész felett áll, eddig a játszmákat kézben tudta tartani az eszével. A sárki olyan jolly joker amit még ő sem tud kiiktatni akármennyit is fondorkodik vagy dumál

Dekatlon 2015.06.09. 11:02:41

@Hüpna: Ábrahám meg a hátizsákja... Ott is a főnök volt a mocsok, ő találta ki a próbát. Lehetett volna más próba is, vágja le a saját mellbimbóját, vagy valami. De nem, gyereket köll ölni!
Aztán persze a saját fiát is kiszegeztette! Legalább következetes. De hogy ezt senki nem rója fel neki? Na ez fura.

Dekatlon 2015.06.09. 11:04:01

@Cérnahuszár: jaja, mintha sakkoznánk, erre valaki lerak egy jokert. :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 11:04:43

@Littlewood:
Agamemnon feláldozta a saját lányát Iphigeniát, mert csak így engesztelhette ki Artemiszt, aki szélcsendet küldött a Trójába tartó görög flottára.
A görögök tovább hajózhattak és Tróját is elfoglalták. A győztesen hazatérő Agamemnont viszont meggyilkolta a saját felesége.

mosomacilany 2015.06.09. 11:06:09

@lilcsi manó: Ő ölte meg a vívástanárát az első évadban

William Hunter 2015.06.09. 11:06:13

@Dekatlon:
Jó érvelés :)
Bár a Jóisten tudta, hogy a fia feltámad és később újra együtt lesznek.
Továbbá biztos volt benne, hogy fia halálával megváltja a világot.
A projekt sikere számomra kérdéses.
A világ jelenlegi állása szerint lehet, hogy már egy második vízözönön dolgozik.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 11:09:23

@William Hunter: Volt pár éve egy jó Noés film, ahol a vízözön után Noé megfáradtan mondja az Úrnak, hogy "Na azért remélem többet ilyet nem csinálsz!" mire az Úr csak megjegyzi neki, áhh, legközelebb nem kellek én ahhoz hogy az emberiség kipusztuljon...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 11:10:36

@raczsandor: igen, ezt értem.:) Azzal a talányos résszel nem boldogulok, amit Felagund írt, hogy "tudjuk, hogy járt". Ezt általában nem egy sikeres háborúra szokták mondani, Stannisné pedig nem tűnik annak a tipikus fiatal szeretőt beújító és azzal férjet leölető típusnak.

@furmintszaraz: Lehet, hogy fel tudná. Csak nem akarja. Amúgy az öncélú fájdalom okozása volt ennél a máglyás jelenetnél is a legrosszabb, ha fejbe csapják a kislányt, valószínűleg kevésbé lett volna kiakasztó. Mondjuk még mindig gyorsabb, mint a kiszögelés, ez igaz.

Cérnahuszár 2015.06.09. 11:10:55

@William Hunter: "A világ jelenlegi állása szerint lehet, hogy már egy második vízözönön dolgozik. "

Nem kell csinálnia semmit, megcsináljuk azt mi magunk, neki csak újra kell ültetni a földet

pocokman 2015.06.09. 11:11:16

@szmoti: Nem, az a királyi hóhér volt, Ser Ilyn Payne. Trantot azért utálja, mert a fegyvermesterét ő gyakta le.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 11:12:07

@foxglove (F6): Így van! A könyvbéli Stannisban simán benne volt ez a lépés. Nem is volt szimpatikus egy másodpercre se. A forgatókönyvírók meg még rátettek egy lapáttal, hiszen ha kicsit is sikerül megkedveltetni, akkor még nagyobbat üt az áldozat.

XocoLatte 2015.06.09. 11:12:53

@teszt123456789: A könyvekben MÉG nem volt, mert az "író" még nem szíveskedett befejezni a következő könyvecskét. Azonban a sorozatkészítők megkérdezték tőle, mi lesz Shireen sorsa és az apja általi élve elégetés címszó alatti választ kapták attól a beteg gyökértől... Úgyhogy lehet köpködni a sorozatkészítőket és írókat, azért a klinikai eset maga a főgyökér író, hogy alvadjon bele a vére...

Dekatlon 2015.06.09. 11:13:59

@William Hunter: ha tudta, az is necces, mert akkor nem is igazi áldozat, csak "színjáték". Mintha egy szarvas "álodozná fel" az aggancsát, miközben tudja, hogy visszanő.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 11:15:40

@Littlewood: Hát hogy járt? A dicsősége legmagasabb csúcsáról taszították le. A megcsalták, félrevezették végül pedig dicstelen halálra ítélték. Mondhatni, hogy elvakították a saját sikerei és épp ez a vakság okozta a vesztét.

,, 2015.06.09. 11:16:08

@raczsandor: ilyenkor csak fordul a kerék (kőszívű gyerekgyilkos vs. embernyúzó aberrált), aztán majd jön Dany és jól szíjjeltapossa:)

Dekatlon 2015.06.09. 11:18:08

@raczsandor: Hát Stannist ez a veszély nem fenyegeti jelenleg. A jelenlegi sikereitől nem hogy elvakulni, de hunyorogni se nagyon fog.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 11:18:27

@Bicepsz Elek77: oké, a piócák tényleg nem. De könyörgöm, már abban a korban is ismerték az érvágást...

teszt123456789 2015.06.09. 11:18:45

@XocoLatte: Kicsit erősnek érzem azért gyalázni valakit, hogy mit ír le a saját könyvébe, de ti tudjátok...

borzlány 2015.06.09. 11:19:41

@raczsandor: én ugyan nem drukkolok Ramsaynek. Dögöljön meg a rohadt, beteg pszichopatája iszonyú kínok között.
Viszont Stannisnek régóta nem drukkolok, most pedig egyre kevésbé, csőlátásos kretén, és kb hasonlóan népszerű és rátermett utalkodó lenne, mint az Őrült Király.
A Tyrellek kurva nagy szarban vannak, és hiába van agya a nőknek abban a családban, ha csak a saját pecsenyéjüket sütögetik.
Jon Snow egyre szimpibb, de hihetetlen önsorsrontó tehetsége van.
Dany béna döntéseket hoz, és most otthagyta a többieket, Tyriont is, mint eb a szarát, pedig együtt talán vitték volna valamire.
A megmaradt Starkok csak kínlódnak szétszóródva a világban.
A Lannistereknek annyi, Cersei egy beszámíthatatlan hisztigép, Jaime hiába jószándékú, ha egyszer meggondolatlan, Tyrion meg egyedül nem megy semmire.

Szóval, kinek is drukkoljunk? :P

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 11:19:48

@Ruadhnait: Szerinted mi lett volna a másik megoldás? Mit tettél volna Stannis helyében?

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 11:19:49

@XocoLatte: A könyvben ez csak azért lenne nehezen kivitelezhető, mert Melt, Shireent és Stannisnét otthagyják a Fekete Várban Stannis meg Bear Gryllist játszik a fagyos pusztában, úgy meg bajos kiadnia a parancsot hogy égessék meg a lányát odahaza.

Dekatlon 2015.06.09. 11:20:16

@foxglove (F6): Dany meg a forradalma... :)
Mint a városban: szétkúr egy évszázados rendszert az elégedetlenkedőkre alapozva, aztán mi van? Jön a restauráció meg a maszkos hárpiák, és őt csak a csoda menti meg (szó szerint)

Cérnahuszár 2015.06.09. 11:20:47

@Bicepsz Elek77: "A piocak sem elnek meg sajnod a hidegben :("

Hát dugja be a sunája mellé, úgy is feszített havas jonnak hogy milyen meleg mindig, sose fázik mert egy kétlábon járó biokazán

netsike00 2015.06.09. 11:21:46

Nekem van egy olyan erzesem, hogy Melisandre Stannist csak kihasznalja es igazabol nem is ot tartja a "megvaltonak" (Azor Ahai, The Lightbringer), hanem Jon Snowt, de az is lehet, hogy Danyt. Ki tudja mi a szart lat a tuzben. :D Egeszen biztos vagyok benne, hogy nem lesz itt semmifele csoda, vagy ha igen, akkor az nem fogja Stannist segiteni megnyerni a csatat. Nagyon kivancsi vagyok a kovetkezo reszre es arra is, hogy melyik elkepzelesem fog megvalosulni.

,, 2015.06.09. 11:21:55

@Dekatlon: én csak idéztem h ő ezt hogy képzeli el:)

Dekatlon 2015.06.09. 11:23:53

@borzlány: szerintem Dany csak repül egy kört, aztán szét zuhanóbombázza a hárpiákat jól.
De az is lehet, hogy azok okafogyottá válva a megölésére szőtt tervük, hazamennek.

Amúgy ez a kripli, tolószékes arab... ez most egész vállaható döntéseket hozott. Nálam felkerült a térképre.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 11:24:15

@raczsandor: Ez kb ugyanennyire igaz Cersei-re is. Meg Tywinre. Meg a szomszéd Béla bácsira. Gondoltam, ha a gyerekáldozás konkrét, van valami konkrét analógia kéznél Agamemnón bukására is.

Ruadhnait 2015.06.09. 11:27:30

@raczsandor: Ne belolem induljunk ki, mert en nem mennek haboruzni. De lenne egy kerdesem nekem is. Es szerinted most mi fog tortenni? Most hogy elegette a gyereket, mire var, milyen csodara? Hogy fog csatat nyerni? Vagy most, hogy vegignezte ahogy kislanya elevenen eleg, lesz kajajuk, tobb lovuk, meg napsutes, es 25 fok?

Dekatlon 2015.06.09. 11:28:53

@Bicepsz Elek77: Doran ezzel kockáztat, ennyit nyilván tud. Ami fura, az a kitanácsos rész. Az annyira súlytalan névleges lófasz lett, hogy vagy nagyon nem naprakész a faszi, vagy forral valamit :)

Dekatlon 2015.06.09. 11:29:45

@Bicepsz Elek77: nem jó, ha fényt kap, elég, mint egy vámpít. Ő csak sötétben sompolyogva hatékony :D

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 11:31:01

@borzlány:
Hát Dany tényleg "béna" döntéseket hoz, de legyen inkább olyan, mint Stannis?
Stannis népszerű sohase lehetne, viszont rátermettnek rátermett. Vele csak egy gond van. Alkalmatlan az uralkodásra mert nem tud uralkodni a hatalomvágyán.
Stannissal szemben Dany nem önmagáért akarja a hatalmat, hanem azért, hogy jót tegyen. Azt is megtanulta, hogy jót sok esetben csak akkor tehet, ha a rosszat is hajlandó megcselekedni. Nem véletlen, hogy az egész rendszert fel akarja rúgni, hogy ne kerülhessen olyan csapdahelyzetbe mint Stannis. Stannis csak tovább forgatja a hatalom kerekét, Dany viszont szét akarja verni azt.

Dekatlon 2015.06.09. 11:31:08

@Ruadhnait: ha nem lesz, a vörös boszit minimum beküldik a Boltonokhoz nyúzásra...

JorgoszBaia 2015.06.09. 11:31:10

Ha Mellisandre tényleg látja a jövőt, akkor sürgősen kinyírja Stannis feleségét... Mert különben ennek a házasságnak nem jósolok nagy jövőt a történtek után...

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 11:31:11

@netsike00: Az a baj, hogy ha így is van (mármint hogy átnyergelt - volna- Jonra) az nincs felvezetve a sorozatban. Az hogy egyszer úúúgy megnézte egy évaddal ezelőtt, meg hogy megpróbálta meglovagolni még nem alapozna meg egy ilyen váltást, mert ez még csak simán annyi hogy "deszíp legény!" :D Semmi célozgatás, semmi tépelődés a részéről hogy tán mégse Stannis a főmegváltó, és rosszul értelmezte a jeleket eddig...

NAR 2015.06.09. 11:33:13

Szerintem is borzalmasra sikerült Shireen feláldozása (a mitológiai előképek is borzalmasak). Nem illik Stannis jelleméhez. Ugyanakkor szegény lány életkilátásai egyébként sem voltak jók: vagy megfagy a hóviharban, vagy éhenhal vagy a Boltonok ölik meg (Robert király unokahúgáról, vérrokonáról és potenciális örököséről van szó, miközben egy fattyú ül a vastrónon). A halálos betegségéről nem is beszélve. A vörös banya szerint Stannis Azor Ahai reinkarnációja, aki a felesége szívével készítette el a kardját. R'hllor kegyetlenebb isten, mint az ószövetségi.

borzlány 2015.06.09. 11:33:18

@Dekatlon: @Ruadhnait: Igen, Doran most tényleg jó döntéseket hozott. Bár nem vagyok benne biztos, hogy Trystan pont tanácsba való, nekem nem tűnik se okosnak, se érettnek, de legyünk őszinték: Qyburn meg a többi gyökér mellett pont elférne.

KÖNYVSPOILER:
Nekem egyébként a kislány élve elégetésénél is durvább volt, amit Cersei művelt azzal az idősebb házaspárral, talán pont a Lollys szüleivel (fater párbajra felbujtása, muter Qyburnre bízása). Szerintem az volt a legborzalmasabb, pedig elég erős a mezőny...

Zsoofka 2015.06.09. 11:33:35

@raczsandor: Az utsó kérdésedre: a való életben nem, de a GOT univerzumban igen.....
Mint írtam, a Vörösnászban is (még meg nem született gyereket gyilkoltak), de legalább nem a sajátot. Ezt nem kellett volna. Már az évad elején fejtegettem a Tyrion tettét elemezve, hogy a gyilkosság (ITT) megbocsátható, az apa (és most már a saját gyerek) legyilkolása NEM. Hangsúlyozom: kizárólag a GOT -világról beszélek :)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 11:33:36

@JorgoszBaia: Egyébként az tökre meglepett, hogy pszichoanyu volt az a végén, aki mégis le akarta állítani a dolgot, pedig utálta a kislányt.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 11:34:16

@Ruadhnait:
Van egy olyan mondás, hogy akkor ítélj meg, majd ha te is jársz az én cipőmben. (Vagy valami hasonló.)
Válaszolva a kérdésedre: Feltételezem, hogy történik valami csoda és eljutnak Deresig.

furmintszaraz 2015.06.09. 11:34:33

@raczsandor: Hogyhogy másik megoldás? Ez megoldás volt? :)

sipi119 2015.06.09. 11:36:14

elég ironikus h pont a tűz miatt lépték meg (ugye Ramsay-ék elégetik a kaját)

másik h már az előző rész kapcsán előjött az Azor Ahai teória, és van olyan verzió h Stannis az. Anno az eredeti Azor Ahai megölte a saját feleségét -- most Stannis a saját lányát

awoiaf.westeros.org/index.php/Lightbringer

furmintszaraz 2015.06.09. 11:36:18

Jut eszembe, Ser Jorah nem fertőző? Mert Danyt is nagyon érintgette...

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 11:37:29

@furmintszaraz: sajnos sokat nem tudni erről a betegségről, de szerintem az a terület az igazán fertőző ahol az a szürke kérges izé van, és minél nagyobb testfelületet borít be, annál nagyobb a pech

JorgoszBaia 2015.06.09. 11:37:49

@Hüpna: engem is... de pont emiatt gondolom, hogy Stannis jobban teszi ezek után, ha nem marad vele kettesben egy pillanatra se...

XocoLatte 2015.06.09. 11:38:26

@Hüpna: de jó, hogy te jobban tudod, mint az a faszkalap író...

Dekatlon 2015.06.09. 11:38:45

@furmintszaraz: na, az de remek lenne... Dany megnyeri az egészet a picsába, de hopp, kicsit kérgesülni kezd.
Anarchia 500 évre, számláló indul...

Zsoofka 2015.06.09. 11:39:38

Bocs, ha már volt: Jaqen tényleg nem veszi észre, hogy Arya hazudik, vagy pontosan tudja mi történik és igazából Meryn ellen küldte oda?

vastyúk is .. 2015.06.09. 11:39:54

@furmintszaraz: csak akkor lenne az, ha a már elváltozott bőrfelületet dörzsölgetné Danyhez. Pont mint a herpesz. Ezért nem kapta el Stannis és az anyja sem Shereentől, és ezért lett Shereen az arcán beteg, ahova a babát szorította.

Dekatlon 2015.06.09. 11:40:01

@JorgoszBaia: pszihoanyú egész emberi lett a végére, pedig nagyon utáltam.

borzlány 2015.06.09. 11:40:43

@Hüpna: Pszichoanyuban csak megszólalt az a csökevényes anyai ösztön, ezt a részt vártam. Stannis meg körömszakadtáig ragaszkodik a faszságaihoz, sajnos...

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 11:40:50

@mokamini: szerintem csak simán kíváncsi, hogy mire képes a lány :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 11:41:03

@Dekatlon: Nem bánnám. eljönne az Éjkirályság. :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 11:41:46

@Joji: Mert a sztori szerint kb annyi. :) Jól sminkelik és maszkolják. Amúgy elég kislányos feje van eleve.

Zsoofka 2015.06.09. 11:42:32

@furmintszaraz: Szerintem csak ott fertőz, ahol már elérte a bőrét a redva... Davos is puszilgatta a kislányt és gondolom nem először....

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 11:42:42

@XocoLatte: Nem tudom jobban, csak meglepő hogy a nagy egymást elkerülős kvázi középkorban össze tudna egy ilyet rántani azok után ami történéseket már beépített a könyvbe, hacsak nem csinál most hirtelen brutál huszárvágásokat.

NAR 2015.06.09. 11:42:49

@Dekatlon: Azzal, hogy Cersei a Vörös torony vendégszeretetét élvezi és Kevan nagybácsi vette át az ügyek intézését, elvileg normalizálódik a helyzet és visszatér a kistanács súlya. Persze a verebek problémája még mindig ott van...

Dekatlon 2015.06.09. 11:43:07

@mokamini: szeritnem tudja. És "magánemberként" (höhö) kedveli a kiscsajt. Behozta a melóba, de tudja, hogy sose lesz igazi arcnélküli. Kicsit segít neki beteljesítenie a saját bosszúját. (Hiszen intézményesen is ezt csinálják: segítenek embereknek beteljesíteni a bosszújukat) Az istenüknek meg teljesen mindegy... ahogy azt a másik tanítványlánynak meg már kifejtette. Végül midnenki meghal.

sipi119 2015.06.09. 11:43:08

@mokamini: sztem tudja h hazudik Arya és nem Meryn ellen küldte oda (könyv alapján) ; sztem kivár h mit csinál Arya most

William Hunter 2015.06.09. 11:43:08

@teszt123456789:
Az író gyalázásával én sem értek egyet. Ha valakinek nem tetszik a stílus, ne nézze vagy olvassa.
Viszont fantasy kedvelőként beetettek az első évaddal, jelenleg már függő vagyok, tudni akarom, mi lesz a végkifejlet. Sok mindenen megbotránkoztam eddig, az 5x09 rész már az ingerküszöbömet is átlépte, de kíváncsi vagyok a végére.

Nem tudom eldönteni George R. R. Martin egy beteg lelkű író, vagy csak nagyon okosan adagolja az erőszakot, hogy folyamatosan fenntartsa az érdeklődést és média visszhangot.

Szvsz Martin szerelmes a főhősnőjébe, Dany-be. Ezt a szerelmét pedig Ser Jorah-an keresztül közvetíti. Mondhatni Ser Jorah G.R.R.M megtestesülése a történetben. A halál ami az öregedő (66 év) Martin fejében valószínűleg időzített bombaként ketyeghet, pedig Ser Jorah kőemberektől kapott fertőzése. Szigorúan szvsz.

vastyúk is .. 2015.06.09. 11:43:36

@Dekatlon: Egyébként az volt a bizar a jelenetben, hogy az egyetlen épeszű embernek Selyse látszott.. ez épp nem dícséret a többiekre nézve. Szerintem vérfagyasztó volt, ahogy Mel elmosolyodott az áldozás végén. Phejjj.

sipi119 2015.06.09. 11:44:31

@mokamini: sztem tudja hogy hazudik Arya és nem Meryn ellen küldte (könyv alapján). Sztem most kivár h Arya mit csinál

Zsoofka 2015.06.09. 11:44:55

@borzlány: Igen. Én is azt hittem anyu a zakkantabb... Még az is felmerült bennem ,hogy Stannis nem áll rá az égetésre és a banya, meg anyu együtt stikában feláldozzák a kislányt a SZENT CÉL érdekében, Ez valahogy jobban benne volt a levegőben, mint Stannis őrült tette, főleg a 2-3 résszel ezelőtti apa-lánya jelenet után...

oszt jónapot 2015.06.09. 11:45:02

@Dekatlon: Hát szerintem egy ilyen szituban sanszos, hogy a maszkosok leaprítanak mindenkit. Öltek azok mindenkit, aki szembejött.

Ruadhnait 2015.06.09. 11:45:51

@raczsandor: Maradjunk annyiban, hogy (remelem) te sem jartal meg Stannis cipojeben es ha most tortenik valami "csoda", akkor sok sikert Stannisnak a morfondirozashoz, hogy a "csoda" alapbol is megtortent volna e vagy sem. Mint Joeffrey meg Robb halala, en nem vagyok biztos benne, hogy a voros isten keze van a dologban, mivel mindketto jatszott a tuzzel.

Balfars 2015.06.09. 11:46:35

Davosnak a rosszabbik kezéről vannak levágva az utolsó ujjpercek. Szerintem simán tud még dolgozni.

Stannis sztorivonala most tökéletesen lett megvalósítva. (Az, hogy mi ment benne más kérdés). Bár a 20 fős északi kommandó ami lebénít egy 3000 fős sereget nettó baromság szerintem is. Így egy kicsit valóban mesterségesen lett generálva az egész esemény.

Dekatlon 2015.06.09. 11:48:03

@oszt jónapot: Ez mondjuk igaz. De nem csak a zavarkeltés végett, meg akiútban volt a Dany-hez vezető úton?

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 11:49:42

@teszt123456789: Te vagy az, akit a haverja átvágott a könyvet illetően, aztán ráadásul megpróbált vagánykodni vele? Jó a neved. Könnyű megjegyezni.

Zsoofka 2015.06.09. 11:50:53

@Hüpna: Biztos van erre is ötlete a banyának...

Dekatlon 2015.06.09. 11:51:54

@Balfars: Simán. A mai kommandók se nagyobbak. Bemennek, lecsapnak valami létfontosságúra, kimennek. Főleg ismert (saját) terepen, kipihent emberekkel, 3000 lázongó, fázós, egyhelyben toporgó sereg ellen. Az általuk választott időben, helyben és célpontban.

Zsoofka 2015.06.09. 11:52:33

Szerintem a banya következő máglyára állított embere Stannis lesz: ő is királyi vér és szerintem már tudja M., hogy nem Stannis a kiválasztott....

vastyúk is .. 2015.06.09. 11:53:11

Stannisen látható azért, hogy vívódott kicsit, mikor bement a lányához a sátorba. Ugye milyen történetet mesélt a kislány: Mindenki azt hitte, jogos a saját trónigénye, egy hatalmas polgárháborúba torkollott, és kurvasokan meghaltak, de igazából nem nyert senki, mert egy megtépázott országot kaptak, megtépázott családdal. Hát ugye a tanmese a "mostani" helyzetre is igaz. Shereen mondja is, hogy nem lenne szabad oldalt választani, mert az bassza el az egészet, deStannis mondja neki, hogy hát de mikor tudod, hogy a sorsodat be kell teljesíteni, akkor nincs mit tenni, mindent alá kell rendelni a célnak. Stannis annyira elhiszi, hogy ő Azor Ahai, hogy mindent megtesz, hogy beteljesítse a jóslatot. Ez a beszélgetésből teljesen kiderül. A legrosszabb, hogy Shereen felajánlja a segítségét látatlanban is, de persze Stan-nek ez már jogalap. Bocsánatot kér, oszt el van intézve.
Nyugalom, jön még kutyára kamion.

Zsoofka 2015.06.09. 11:55:38

@Dekatlon: + ugye a tél már nem csak közeledik, hanem ott is van és nemkicsit akadályozza Stannist. Hajrá Ramsay. Remélem ő nyer Deresnél. Aztán majd jön Jon és legyakja, hogy elérje őt is a megérdemelt halál. De a tegnapi gyerekgyilkosság után AKAROM, hogy Ramsay megnyúzza Stannist.

Dekatlon 2015.06.09. 11:55:55

@Balfars: + a 3000-es sereg angy része zsoldos, ráadásul heterogén szerkezetű... egymást se ismerik. Sokkal könyebb vegyülni.

Dekatlon 2015.06.09. 11:57:51

@mokamini: ejnye már, hát egy hete még azt akartad, hogy a nyúzó pszihopatát süssék meg :)))
Amúgy tippre akárki is nyerjen, megjön Kisujj, és leveri a győztest a picsába és ő lesz észak megmentője az oldalán a hálás Sansával. :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 11:58:05

@mokamini: Nem tudja. MEl végig vakon hiszi, hogy Stannis a kiválasztott. A csapda ott van, hogy minden látomást ennek tükrében akar értelmezni, és mindent megtesz, hogy a látottak beigazolódjanak. Persze sétálgatott Deresben a várfalon, de nem volt időpecsét. Ebből ő azt hiszi, hogy győzni fogunk Stan, csak követni kell R'ho***(mittom én hogy írják) óhaját és útmutatását. Mikor grillezi Shereent, akkor is azt kántálja, hogy R'h** mutass utat.. mert az éj sötét, és tele van iszonyattal.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 11:58:20

@teszt123456789: TESZT123456789 2015.06.09. 09:41:47
"shireen égetésére annyit mondott haverom: örüljünk, hogy nem úgy volt, mint a könyvben."

@vastyúk is ..: Nem is aggódok nagyon, hogy ne kapná meg Stannis a magáét. De akkor is, ez kemény volt, és bármi történjen is vele, az nem jóvátétel.

furmintszaraz 2015.06.09. 11:59:02

@Hüpna: @mokamini: @vastyúk is ..: Köszi az infókat! Egyébként egy alkarlevágás ilyenkor nem segítene Jorahon? Drasztikus, de ugye a másik opció is az...

kszanaksz 2015.06.09. 11:59:15

Már a nyolcadik hogyvoltban is benne volt, szóval úgy tűnik a "mayhem" lesz az új "kontent". :-)

teszt123456789 2015.06.09. 11:59:38

@Littlewood: értettem, hogy miért mondtad, azt nem, hogy miért akarod megjegyezni a nevem. vagánykodni se vagánykodtam semmivel szerintem.

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:00:11

@mokamini: öööö. Ha Jon elhagyja a falat, és megtámadja Derest, az bizony árulás. Én makulátlan Janimnak nem kívánnék ilyen sorsot. Milyen király lenne így ;)

furmintszaraz 2015.06.09. 12:00:20

@mokamini: Ha már drukkolni kell valakinek északon, én maradnék a Sansa-Brienne tengely mellett...

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 12:00:28

@Bicepsz Elek77:
Akkor Dany egy komcsi? :)
Bár a komcsiknak nem volt sárkányuk.
Egyébként nem is rossz a párhuzam! A megváltás lényege pont az, hogy a messiás újraírja a szabályokat.

Zsoofka 2015.06.09. 12:01:32

@Dekatlon: Egy hete még szentül hittem, hogy Stannis nem öli meg a gyereket. Fanatikusan utálom a fanatizmust. Főleg a vallásit. Ramsy motivációi legalább emberiek... Bár gyerekgyilkos még belőle is lehet, ha megszületik az öcsikéje.... :)

Ruadhnait 2015.06.09. 12:03:01

De meg most nem azert, de milyen kivalasztott az, aki semmit nem tud egyedul csinalni, allandoan masokra var, hogy megoldjak a problemait. Eloszor is, senki nem tamogatta mig Renly elt, a banya kiiktatta Renlyt. Aztan megprobalt egyedul valamit, de elvesztette Blackwater Bayt, mert a banya nem volt ott, hogy segitsen. Aztan piocakat egetett, hogy az ellenfelei meghaljanak. Aztan nyalogatta a sebeit, mikor Davos kitalalta, hogy szerezzenek sereget a Vasbanktol. Aztan megprobalta a vadakat maga melle allitani, de nem sikerult. Aztan most megint belevezeti az embereket a fagyhalalba, es arra var, hogy masok tegyenek csodat, es attol sem riad vissza, hogy az egyetlen kislanyat elevenen elegesse annak remenyeben, hogy valaki megint kihuzza a szarbol. Hat en mar Stannis helyeben is elgondolkodtam volna, hogy en vagyok e kivalasztott, nem hogy a kovetoi helyeben.

Zsoofka 2015.06.09. 12:03:38

@vastyúk is ..: Nem feltétlenül: most is elhagyta, ment Rideghonba támogatásért. Emlékezz rá, mit mondott Stannis: az eskü arról szól, hogy meg kell védeni a Falat... Toborzás, meg egyéb ok miatt korábban is jártak emberek Falról Deresben..

agnesko 2015.06.09. 12:03:39

@mokamini: Ramsey motivációja az, hogy egy szadista pszichopata. Félre ne érts, én is gyűlölöm a fanatizmust, de szerintem a pszichopátia sem emberibb egy cseppet sem, mert az meg azt jelenti, hogy nincs lelkiismerete.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 12:04:37

@furmintszaraz: Hát nem tudom, szerintem egy próbát mindenképp megérne egy amputáció. Mi lehet a legrosszabb? Nem jön be, oszt ugyanúgy meghal, ha meg bejön, megmenekül, oszt kap egy szép aranykezet, mint Jamie.

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:05:30

@Littlewood: Igazad van. Nem teheti ezt jóvá semmi. Viszont nekem tetszik az üzenet: "Nincs igazság". Merthát felnövünk és élünk abban a tudatban, hogy a jó elnyeri méltó jutalmát a rossz meg a büntetését. Persze ez csak egy kamu, amit azért neveltek belénk, hogy ne rosszalkodjon mindenki, hogy legyen valami visszatartó erő. De persze ott bukik a mutatvány, hogy jóemberek lesznek rákosok, ütik el őket az autók stb.. És nyilván valóan semmi olyat nem tettek, amivel megérdemelték volna. Szóval szerenénk hinni, hogy lesz büntetés, de nincs rá garancia.

@furmintszaraz: Dede. Úgy is kezeik az ilyen betegséget, hogy korai stádiumban lenyisszantják a végtagot/ sérült felületet, aztán azért kell szurkolni, hogy elég korai stádiumban legyen levágva, illetve ne fertőződjön el.

Zsoofka 2015.06.09. 12:06:09

@agnesko: A szadista oké. A motiváció alatt a havasságát és a folytonos apukának-meg-akarok-felelni részt értem, erre gondoltam, hogy emberi. De ne értsetek félre: nem akarom R-t felmenteni, csupán csak ki vagyok akadva S-re és sarkítok ezerrel...

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 12:06:48

@mokamini: Azon is elgondolkodtam, hogy milyen lenne már, ha Sansa közben Bolton papának bejelentené, hogy terhes. Bolton papa meg úgy döntene, hyg ha már a következő gyerek+ az unoka is úton van, minek neki a következő parasztlázadás lehetséges okát megtartani, és kizárná Ramsayt a várból megfagyni?

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:07:23

@mokamini: épp azért írtam, hoyg ha megtámadná Derest. Akárhogy feszegetjük a Fal esküjét és etikai kódexét, Délre háborút viselni TILOS. Rideghon igen a falat védő küldetés, de nincs az a mondvacsinált ürügy, amivel a Fal érdekében megtámadhatná Derest.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 12:07:40

@Ruadhnait: Csak remélhetjük, hogy sohase kerülünk olyan helyzetbe, amikor csak akkor tehetünk jót, ha bepiszkoljuk a kezünket, és nincs harmadik lehetőség.
Stannis öccsének halála egészen konkrétan a mágiának köszönhető. Tehát most is "jogosan" remélheti a csodát.

Zsoofka 2015.06.09. 12:08:56

Csak én gondolom úgy, hogy ezer és egy szál van nyitva, így a 9. rész után? Vajon mindent lezárják rohamléptekben (mert azért korábban egy egy évad végén eléggé tiszták voltak a viszonyok) vagy most több nyitva marad?

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:10:46

@mokamini: nem. NYitva marad itt még a Fal kapuja is. Én öt éve várom, hogy a szálak folytatódjanak. Már nincs körmöm. hihihihihihihihi

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 12:14:29

@Dekatlon:
Én másképp látom. Szerintem beveszi Derest, és kiiktatja a Boltonokat. Mit "szabadító" megnyeri az északiak támogatását. Ezután jöhetnek a Fry-ok, akik nyilván nem tudnak ellenállni Stannis és az északiak seregének. Ha jól tudom a Lannistereknek már nincs pénzül, tehát ők se fognak sok vizet zavarni. Az egyedüli aki még bezavarhat az Kisújj.

furmintszaraz 2015.06.09. 12:15:42

@mokamini: Egy-két szálat össze lehet vonni, pl. ha a dorne-iakat már visszaviszik Királyvárba, aztán néznek, hogy ott meg mi zajlik épp. Danyt a mai után gyorsan le lehet pihentetni egy jelenetben, a Falon a vadak ügyét valahogy le kell zárni, Aryát nem lehet nyitva hagyni a bosszújával és a küldetésével, mint ahogyan északot sem. Tippre Királyvár és Észak játssza majd a főszerepet, de beleférhet egy részbe tkp. minden, egy-két cliffel...

furmintszaraz 2015.06.09. 12:17:44

@mokamini: De persze az is lehet, hogy Jaimiék még nem mennek sehová, és Királyvár nélkülük kezd valamit a verébrajjal...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 12:18:23

@vastyúk is ..: Hát igen, ezzel az üzenettel lett ennyire népszerű a könyv is meg a sorozat is. Eléggé összhangban van a világ folyásával. Viszont, mivel mégiscsak kitalált történet, bármennyire próbál, mégsem tud annyira elszakadni az ideáktól, mint a valóság. Mert itt (eddig) még mindig igaz, hogy mindenki megkapja előbb-utóbb a büntetését, többnyire szemet szemért elven. A valóságban még ez sem, az teljesen randomgenerátor. Olyat még ez a szadista sem tud írni.:)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 12:19:06

@Littlewood:
Ja konkrét analógia az nincs. De azért a görög sorsszemléletnek mégiscsak az a lényege, hogy aki túl magasra hát és elveszíti a "mértéket", azt az istenek megbüntetik, mert csak így állhat helyre a kozmikus egyensúly.

Zsoofka 2015.06.09. 12:22:30

@furmintszaraz: Én már a múltkor írtam, hogy Dorne segíteni fog a Lannistereknek a verebek ellen, de le lettem hurrogva :)
Most is azt gondolom, hogy Doran józan ember és háborúellenes, J. valahogy (madár-sms) megtudja mi a szitu Királyvárban és Doran ad neki segítséget a verebek ellen, más kérdés, hogy C. megérdemli-e....

borzlány 2015.06.09. 12:23:54

@Hüpna: Sansának egészséges fiút kéne ehhez szülnie először. De amúgy támogatnám az ötletet :D

kaneki 2015.06.09. 12:24:28

heh, még drogon is tudja hogy nem pörkölünk meg családtagokat...

tyrion nézéséből ítélve ő is csatlakozik a dany fanclubhoz :D mindenesetre eddig nagyon bejönnek együtt.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 12:26:39

@borzlány: Elég ha Mrs. Bolton, született: Walda "Kövér" Frey egészséges fiúnak ad életet, márpedig nagyon arra utalnak a jelek :)

furmintszaraz 2015.06.09. 12:26:47

@Littlewood: "A valóságban még ez sem, az teljesen randomgenerátor." Ezt egyáltalán nem mondanám. Nem méltányossági és erkölcsi érdem alapján, de a valóságban sem véletlenül történnek a dolgok (még ha balesetek vannak is, persze).

furmintszaraz 2015.06.09. 12:27:35

@mokamini: Arra befizetek :) Közben meg otthon a homokkígyók kiszabadulnak, és...

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:27:58

@Littlewood: :D. Igen. Mert a végén kell a felemelés. Muszáj, mert erre vagyunk kondicionálva. Hiszünk a végsőkig, és akarjuk, hogy a rossz darálóba kerüljön. Azért van ennyi karakter, hogy legyen miből aprítani a jókat, hogy a végén úgy érezzük, mégiscsak igazságot nyert a néhány túlélő. Az az érdekes, hogy a sztori kifutásán rengeteg minden fog múlni. Mármint hogy megmarad-e az emberekben vagy sem. A történetek végét a legkönnyebb "elrontani", és sok esetben azon múlik, hogy az idő próbáját kiállja-e és csinálnak-e belőle remake-et 20 év múlva. :D

Zsoofka 2015.06.09. 12:28:07

@kaneki: NEkem még Tyrion is kevés, hogy D. mellé álljak. Épp kezdtem volna S-t megkedvelni, erre tessék.
Ebben a sorozatban akit megszeretek azt vagy legyakják, vagy valami vállalhatatlant csináltatnak vele :(

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 12:29:51

@furmintszaraz:
Mivel a probléma az volt, hogy miképpen marad meg és jut tovább a sereg, mindenképpen megoldás.
Stannis nem jó családapa akar lenni, hanem uralkodó.
A másik lehetőség az lett volna, hogy a sereget hagyja megfagyni, ő meg visszalovagol a Falhoz a családjával.
Bármit választ valamit fel kellett volna adnia magából. Ő pedig már rég a hatalomhoz vezető utat választotta.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 12:33:49

@raczsandor: Igaz. És igazán nem kötözködésnek szántam, csak érdekelt.

@furmintszaraz: Az érdemek mellett a megfelelő energiaszinten rezgésben és a bevonzásban sem hiszek.:)

@vastyúk is ..: Szerinted lesz ennek olyan, hogy "vége"? Mármint az ötleten kívül, ami a leg-vége-vége lesz (valószínűleg, legalábbis ami a címből következne) létezik egyáltalán olyan megoldás, ami érdekeltté teszi az olvasót/nézőt a szereplők sorsában, és legalább egy kis elégtételt jelent a sok szívás után? Mert én kételkedek mostanra. :)

furmintszaraz 2015.06.09. 12:34:54

@raczsandor: Rendben, de én azért megvárnám, hogy tényleg megmarad-e sereg, illetve hogy mi lesz ennek az áldozatnak a jutalma - egyelőre még nem derült ki, hogy bejött-e a dolog.
Egyébként például el lehetett volna indulni alles zusammen vissza a Falhoz, közben előreküldeni embereket Jonhoz, hogy hozzanak mielőbb ellátmányt, lovakat.

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:35:23

A Stannis csapatból egyértelműen Davos a szimpifej. Sajnos előismereteim alapján "ügyesen" nem kötődtem Shereenhez. Nagyon is várható volt, amit Mel meghúzott tegnap este. Szóval nekem az volt az öröm, mikor Davost elküldte Stan, most már tudni vélem, hogy bármi is lesz a Nyúzós klánnal, a hagymalovag biztonságban van.

furmintszaraz 2015.06.09. 12:36:04

@Littlewood: Azokban én sem :) Abban viszont igen, hogy ha teszel valamit, annak meglesznek a következményei.

furmintszaraz 2015.06.09. 12:37:47

@vastyúk is ..: Az lesz a nagy felemelés, ha majd a végén a White Walker leül a vastrónra :D

kaneki 2015.06.09. 12:39:19

@mokamini:
Nem csoda ha az ember a végén már a WW-nek szurkol...

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:40:14

@Littlewood: Én még mindig remélek! Hiába, már gyerekkoromban is imádtam a meséket. ;) Tényleg, azért van három karakter, akik érinthetetlennek tűnnek. Persze Martin Bepróbálkozik néha ilyen hárpiákkal, kőemberekkel meg egyebbekkel, de mostanra azért már kirajzolódott, hogy kábé kik fogják a végén a vastrónt körbeállni. Van azért még a sztoriban kraft. Én inkább attól félek, hogy Martin soha nem fejezi be. Mármint megírja a hét könyvet, aztán ír egy nyolcadikat, mikor kifogyott a zséből egy kilencediket, stb.. Szóval lehet, hogy a 20 éves remake-et majd annak a tiszteletére készítik el, hogy kiadták az utolsó kötetet :D. hihihihihihihi

Tóthi 2015.06.09. 12:41:38

@furmintszaraz: Igen sajnálom, hogy Stannis-Agamemnon neje nem kifejezetten Klütaimnesztra-alkat.

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:42:37

@furmintszaraz: Ki lennék békülve ezzel a verzióval is, csak persze attól függ, hogy ki lenne az a White Walker. hihihihihihihihihi

furmintszaraz 2015.06.09. 12:43:16

@vastyúk is ..: No, ki az a három? Viserion, Rhaegal, Drogon? :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.09. 12:43:26

remélem visszajön a hagymalovag és végre kardélre hányja azt a mocsok vörös papnőt, mert már nagyon kijárna neki.

a zebralovag meg nem semmi, hogy féltékenységében hagyja, hogy kinyírják Danny férjét.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 12:44:15

@furmintszaraz: Így megfogalmazva viszont ez már nem hit kérdése, hanem tény.:)

@vastyúk is ..: Ja, elég sokan gondolják úgy is, hogy jobban járna, ha szépen meghalna, mielőtt befejezi. És akkor megőrzi a zsenialitás látszatát, amit egyébként lenne ideje lerombolni. Na, majd meglátjuk.

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:47:36

@doggfather: Én konkrétan meglepődtem, hogy Hizdart megkéselték. Mindig azt hittem, hogy ő a hárpia feje. Úgy néztem a jelenetet, hogy most biztos meghalt? biztos? nem lehet, hogy csak eldőlt, mint egy krumpliszsák? Végülis nem szíven szúrták... Szóval meg voltam lepve. Daario is meg volt lepve. :D

Wyrfarkas 2015.06.09. 12:49:00

@szmoti:
nem Ő fejezte le a fatert,hanem :Ser Ilyn Payne(Királyi ítélet végrehajtó,magyarul hóhér)

kaneki 2015.06.09. 12:49:39

Én azért megnézném Tyiont is egy sárkányon ülni, remélem ez a teória beigazolódik. :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.09. 12:50:56

@vastyúk is ..: én is meglepődtem, főleg,hogy mikor kérdezték hol volt azt mondta, hogy elrendezte a dolgokat azt hittem később, hogy na akkor ezt rendezte. erre...

Wyrfarkas 2015.06.09. 12:51:00

@lilcsi manó:
Ő ölte meg a "tánc"tanárját Syrio Forelt.Meg egyébként is egy állat. :-)

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:51:31

@furmintszaraz: Ha gondolod nézd meg a kövi rész előzetesét, sejtet pár dolgot, de persze semmi konkrétat
KÖVI RÉSZ ELŐZETESE: www.youtube.com/watch?v=1EWFpo37qAU

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 12:52:24

@William Hunter:
"Szvsz Martin szerelmes a főhősnőjébe, Dany-be. Ezt a szerelmét pedig Ser Jorah-an keresztül közvetíti. Mondhatni Ser Jorah G.R.R.M megtestesülése a történetben. A halál ami az öregedő (66 év) Martin fejében valószínűleg időzített bombaként ketyeghet, pedig Ser Jorah kőemberektől kapott fertőzése."
Ez egy nagyon érdekes és hihető elmélet :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:54:45

@doggfather: dettó.

@kaneki: hát szerintem bajosan, Tyrion lovat is csak speckó nyereggel tud ülni. Nem tudom, hogy menne-e neki a sárkány.

Nemzeti Dohányos 2015.06.09. 12:55:39

Hah, még hogy a zombis hülyeség volt az évad része..

furmintszaraz 2015.06.09. 12:56:23

@vastyúk is ..: Észak tűnik kiemelt helyszínnek, érdekes, hogy két helyszínről nincs képkocka sem. A legjobb viszont a nyitókép, ahogy a három muksó ül a lépcsőn :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.09. 12:56:39

@vastyúk is ..: az viszont konkrétan sokkolt, hogy stannis ennyire fanatikusan vallásos...

Főleg, hogy a múlt héten beszéltük még, hogy én csípem is és nem rossz ember ő.

Viszont as feleségét nem tudom szánni, egy szívtelen ribi volt eddig...

vastyúk is .. 2015.06.09. 12:58:57

@furmintszaraz: jaja. Vicces ahogy ott csücsülnek, hogy akkor most mi legyen. hihihihihi. hát igen, majd meglátjuk, a következő héten, de szerintem biztos hogy a többi helyszínt is beleveszik.

Kartontigris 2015.06.09. 12:59:33

Azért az már akkor lehett tudni mi lesz amikor szegény kislány kapott egy szarvast, mert elég erős párhuzam azIphigenia történetre. Én személy szerint azt hittem ez lesz a részcsúcspontja, de szerencsére a kidobták a sárkányonlovaglás kártyát is!

Pandacsöki 2015.06.09. 12:59:55

Az megvan, hogy Ser Jorah a mentése közben megfogta Dany KEZÉT?!? Megfertőzte! Pedig megható jelenetnek szánták, nem tudom, hogy erre az "apróságra" gondoltak-e a készítők? Meg arra, hogy aztán a csaj megfogta a tolmácsa kezét, tehát neki is szevasz...

,, 2015.06.09. 13:00:52

@vastyúk is ..: ki lesz a 3 finalista szerinted?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.09. 13:01:41

@Pandacsöki: jajte a másik kezével fogta meg, így nem számít...

(gondolom)...

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:03:08

@doggfather: igen. Fel volt ez építve rendesen.. Mikor már Stannist is el tudná képzelni az ember a trónon, tett valamit, amivel megnyomta a csengőt az emberek fejében, hogy bakker, ő ilyen embert véráldozós, öccs megölős, jellem, szóval nem, nem neki kell drukkolni.

,, 2015.06.09. 13:04:52

@Nemzeti Dohányos: nekem ez a rész egyáltalán nem jött be.

furmintszaraz 2015.06.09. 13:05:11

@vastyúk is ..: A három "tanácsadó" :D
Braavos-szal biztosan kell kezdeni valamit, és remélem, Arya lehúzhat egy nevet a listájáról.

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:05:39

@Pandacsöki: Nyugalom, NEM fertőzte meg. Jorah csak azon testrésze ferőz, amin már van elváltozás, az pedig nem a tenyerén van, Sőt le is van fedve textillel.

,, 2015.06.09. 13:07:07

@vastyúk is ..: és Arya? Sansát sem meri kiírni szerintem

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:07:49

@furmintszaraz: Biztosan annyi Ser Merynnek, nagyon adja magát :D

William Hunter 2015.06.09. 13:08:27

@Pandacsöki:
Igen :)
Azután Dany megérintette Drogon-t. Így készül a "kőpáncélos" sárkányt :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.09. 13:09:12

@furmintszaraz:
A visszavonulás rossz stratégiai lépés lett volna. Többet ér egy szétzilált sereg a harctéren, mint egy ugyancsak szétzilált sereg a harctértől nagyon messze. Stannisnak pedig nincs ideje. Csak most van alkalma arra, hogy visszakerüljön a játékba. Nincs több dobása.

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:11:16

@foxglove (F6): Hát nem tudom, Arya és Sansa odaérhetnek a végére, ahogy Rickon is, csak szerintem a főbb súlypontok inkább azokon vannak, akiket leírtam. Janival eltűnne az egyetlen főbb szereplő, aki képes lenne a Másokat visszatartani addig, amíg megjönnek Dany sárkányai Tyrion tanácsadásaival és Bran wargolásával :D hihihihi. Meg persze semmire sincs garancia. Sansa talán azért lehet veszélyben, mert neki már halott a rémfarkasa, azaz az egyik fele már halott. Persze ez csak spekuláció

Leadfoot 2015.06.09. 13:14:55

Mikor Ser Jorah odavágta a lándzsát, az nem kicsit volt badass, valljuk be. Ahogy utána felmegy a királynői emelvényre, összenéznek Daario-val, majd azzal a kisgyerek arcával, elolvadva nyújtja a kezét Danny-nek, azt is imádtam.

Stephen Dillane fancsali arcú, citromba harapott Stannis-e mindig is az egyik kedvencem volt, és ez most se változott...

Viszont valóban, szegény Emilia Clarke-ot mindenki lejátssza, akivel egy jelenetbe kerül.

furmintszaraz 2015.06.09. 13:15:13

@vastyúk is ..: Nekem az egy "mini-felemelés" lesz, pióca egy figura, már az első évadtól érik neki a dolog.

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:26:20

Mikor Dany a vérmágiát hívta segítségül, hogy feltámassza Khal Drogot, akkor nem tudta, hogy mivel fizet. -> a fia élete. Mikor Mirri Maz Durrt hozzákötötte Drogo mágjájához, és besétált a tűzbe a tojásokkal, a halál megfizette a 1. a három sárkánya megszületését 2. a saját életét, mert túlélte a tüzet.
Most akkor azon gondolkozom, hogy vajon Shireen halála mit fog megváltani? Szerintem ezt még Mel sem tudja előre. Nyilvánvaló, hogy Stan győzelmét akarta megvenni, de vajon lesz-e mellékhatása? Esetleg megváltja-e ezzel valaki életét is, mondjuk Stanét, vagy Sansáét vagy valaki másét.

szmoti 2015.06.09. 13:27:25

@Hüpna: köszi a helyesbítést :) kicsit megkeveredtem :)

,, 2015.06.09. 13:27:40

@vastyúk is ..: azért ez fura lesz, h az utsó részre maradnak kb 5-en, mint túlélők:)
a többieknek nem sok esélyt látok én sem.

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:28:01

@furmintszaraz: Bizony. Figyelembe véve, hogy Sansát is milyen szívesen verte, meg milyen lyányt kért a bordélyban, a világ jobb hely lesz nélküle.

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:30:53

@foxglove (F6): :D leszeónek még reméljük. Biztos Kisujj is megússza meg Varys. Én még szurkolok Samunak, Davosnak meg Daarionak is, csak mert olyan jó a segge :D hihihihihihihihihihihi

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:31:45

@foxglove (F6): @vastyúk is ..: lesznek még. csak nem megy az írás :D

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 13:32:18

@szmoti: Nagyon szívesen :) Ebben a világban csoda? :D (pláne hogy a könyv-film eltérések miatt bonyolódik is XD )

Cérnahuszár 2015.06.09. 13:32:40

@vastyúk is ..: bran vargolása tényleg, az öreg fószer a fában mondta hogy repülni megtanítja. Bran lehet okoz még meglepit danynak ha belebújik az egyik sárkányba? Milyen csavar lenne, a jolly joker mégis megfogható.

,, 2015.06.09. 13:34:41

@Cérnahuszár: de ha így lesz, a kis buksija már nem fogja bírni. szerintem.

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:35:29

@Cérnahuszár: én is így gondolom. Bran szerintem képes lesz sárkányba wargolni. Bár lehet, hogy a repülés csak a varjakra vonatkozott, de akkor szomorú lennék. Végül is Dany egy seggel csak egy sárkányt tud megülni.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 13:36:33

@vastyúk is ..:Remélem, a három lépcsőn agyal a trailerben azt agyalja ki, hogy engedjük el a három sárkányt aztán kövessük őket, hátha megtalálják tesót/anyut

Cérnahuszár 2015.06.09. 13:38:40

@vastyúk is ..: lehet hogy stannisét váltotta ki :( Annyira értelmetlen, nem derül ki konkrétan mi a cél mint pl a piócáknál, lett mondva valami név. De ha élet megváltása élettel... a piócánál miért nem adtak életet 3 életért? Csak a vér.
Na de. Vérmágia? Az arcnélküli isten csinálja ezt a módszert hogy 1 életért 1 kell neki, ezért adott 3 bérgyilkot cserébe egy férfi Aryának mert segített meglógni nekik a ketrecben elégéstől. Az arcnélküli isten nem egy tök más kategória mint a rébék istene?

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:40:58

@Hüpna: lehet, de azért bevallom, én nem szívesen mennék le közéjük, hogy eloldjam a láncait a két lekötött sárkánynak. Legfeljebb csak az anyjukat nem pörkölik meg. Szóval ember legyen a talpán aki lemegy hozzájuk, felmászik a nyakukra és kioldja a nyakörveket. Előbb tudom elképzelni azt, hogy a sárkányok maguktól szabadulnak el.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 13:43:34

@Cérnahuszár: Ez nekem is fura, ott 3 királyaspiráns kicsinálására használtak 3 piócányi királyi vért. Én nem hiszem el, hogy ne lehetett volna mittom én tálba felfogni némi vért a kislánytól és azt tűzre dobni.
Az arc nélküli istennél én azt sejtem hogy valamiféle kiegyenlítődésre törekszenek. Mert Jaquennek (még mindig: ki fogta el?!) és cellatársainak minden emberi számítás szerint meg kellett volna halnia a ketrectűzben, csak Arya "elorozta" az életüket a Haláltól. Ezért, hogy meglegyen az egyensúly, 3 halált adtak vissza cserébe Jaquennel közösen. (vagyishát a végén többet az őrök miatt de a fene se érti...."Az arcnélküli istennek nem számít"

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:45:54

@Cérnahuszár: Ha Jaquent kérdezed, ő biztos azt mondaná, hogy az arcnélküli isten mindegyik isten egyben. A piócáknál szerintem azért volt kicsit más a helyzet, mert a hatást nem azonnal akarta Mel. Csak azt akarta, hogy meghaljanak a bitorlók, de ugye van akit méreg ölt meg, van akit a Freyek, van akit meg a vihar meg a csúszós sziklák. Ezek nem egyből következtek be. Mikor Shireent pörköli, azt kántálja, hogy mutasson utat a tűz istene, világítsa meg merre kell menni. Valahogy olyan érzésem volt, mintha ezzel Magát, a saját mágiájának erejét akarta volna feltápolni hosszabb időre, és persze hirtelen eredményt akart, hogy a sereg elindulhasson végre a hóból. Szerintem érdekes lesz látni, hogy esetkeg hosszútávon mire lesz még "elég" az áldozat vére.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 13:45:56

@vastyúk is ..: lehet hogy Jorah bevállalja. Végtére is őt pici koruktól ismerik, meg neki úgyis mindegy...

Dekatlon 2015.06.09. 13:47:48

@Hüpna: ... a végén mindenki meghal. Az arcnélkülinek bejött Arya. Ezért haverkodik vele.
Arya harmadiknak magát Jaquen-t jelölte. És csak a sok katonáért cserébe vonta vissza. Az már úgy új üzlet volt :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 13:48:47

@Hüpna: na azt érdekes lenne megnézni. :D MEg azt is, ahogy közben Tyrion azon gondolkozik, hogy is volt a könyvekben, amiket olvasott, hogy kell nevelni a sárkányokat?

Dekatlon 2015.06.09. 13:51:06

@vastyúk is ..: meg szerkeszt egy speckó nyerget magának. Elvégre nyeregtervezési gyakorlata van neki.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 13:53:33

@Dekatlon: Végtére is, ha így nézzük :D Lehet, Meryn felé is azért hagyja elkalandozni Aryát, mert az is egyfajta "jószolgálati" cselekedet volna, ha megmerényelné azt a piszok pedobeart... Tehát illeszkedik az arcnélküliek profiljába

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 13:58:24

@vastyúk is ..: Amikor Dany nyújtotta a kezét Drogon orra felé, nekem is az jutott eszembe, hogy Hablaty is így csinálta :D

oszt jónapot 2015.06.09. 13:59:44

@Dekatlon: Nem tudom. Szerintem az lenne logikus, hogy csalódottságukban lemészárolják Dany haverjait, de gondolom nem így lesz, nem hinném, hogy a törpét így kicsinálják a beautiful friendship elején.

vastyúk is .. 2015.06.09. 14:00:28

@Dekatlon: tűzállónak kell-e lennie a nyeregnek. Tudom-tudom, a sorozatban Dany mintha tűzálló lenne, de a könyvekben Drogon simán megégeti a bőrét.

vastyúk is .. 2015.06.09. 14:01:49

@Hüpna: Meg Jaquen megmondta, az arc nélküli istennek mindegy, hogy ki hal meg, csak meg legyen a napi adag.

Cérnahuszár 2015.06.09. 14:02:52

@vastyúk is ..: de én úgy emlékszem hogy a harmadik pióca a bolton papa volt, és az még él. most nem szeretném mazsolázgatni a részeket, túl sok órába telne mire megtalálnám, az egyik pióca szerintem még nem teljesedett be vagy rosszul tudom?

vastyúk is .. 2015.06.09. 14:03:37

Vannak még ilyen megkövült tojások elszórva Westeroson meg a világban, azokat is megpróbálhatnák kikeltetni, próba szerencse. Minél több sárkány annál jobb. Mindenkinek jutna belőle. :D

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 14:03:41

@Cérnahuszár: Nem nem a harmadik pióca Balon Greyjoy volt, ő meg kötél nélkül bungee-zott egyet az öbölbe valami "csúszós szikla" miatt

vastyúk is .. 2015.06.09. 14:04:45

@Cérnahuszár: Nope. 1. Robb Stark, 2. Joffrey és 3. Balon Greyjoy - Büdöske apukája

furmintszaraz 2015.06.09. 14:05:59

@Cérnahuszár: Balon Grayjoy volt a harmadik, és róla nem kaptunk hírt a sorozatban újabban.

vastyúk is .. 2015.06.09. 14:07:46

@Cérnahuszár: Lehet, hogy a sorozatban még nem mutatták Balon Greyjoy halálát, de mintha említették volna. Na meegállt a tudományom, nem tudom, hogy a sorozatban él-e még.

Ruadhnait 2015.06.09. 14:10:31

@Felagund: Egyebkent amikor ezt Tywin mondta, akkor o kinyiratta a hadsereg vezetoit, tehat ezaltal a katonak szetszeledtek, nem kellett csataba vonulni, megelozte a gyilokot. (Mondjuk hozzateszem, hogy nem csak egy tucat embert nyirtak ott se ki, hanem az osszes Stark embert aki ott volt). Stannis viszont a kislanya elve elegetesevel azert menti meg a tobb ezer katona eletet, hogy aztan vele menjenek harcolni es lehetoleg az ott levo csataban haljanak meg erte, hogy o a tronra ulhessen es onnan mogorvan nezhessen bele a semmibe. En erzem a kulonbseget a ketto kozott.

Cérnahuszár 2015.06.09. 14:12:37

Á ok, akkor a hallásom már nem a régi :D Akk. Balon Greyjoy

furmintszaraz 2015.06.09. 14:28:44

@Ruadhnait: "ogy o a tronra ulhessen es onnan mogorvan nezhessen bele a semmibe." Ez jó volt :)

Dekatlon 2015.06.09. 14:29:26

@oszt jónapot: csalódottságukban le is mészárolnák. De azok ott azért keményen védekeztek.
Ha nincs ott Dany, kimegy a Hárpiákból a nagy harci hév. És úgy már nem poén azokkal a verekedős idegennek hancúrozni a homokban.

furmintszaraz 2015.06.09. 14:31:47

Tehát akkor a mereeni Dany-reformcsomag következő pontja jó eséllyel a T.Ű.Z. adózás lesz, legalábbis az eddigiek alapján nem lepődnék meg rajta. De akkor ez a Hizaq gyerek ennyire béna volt, hogy nem tudta megfékezni a hárpiákat, vagy lepaktált velük, de őt is falhoz állította hirtelen az arénaforradalom?

pocokman 2015.06.09. 14:39:56

@mokamini: Az teljesen valid, hogy az őrség tagjai ellovagolnak északra, felderítés, harc, stb céljából. Ha persze azért hagyják el, hogy csatlakozzanak az ellenséghez, vagy egy kis kommunát hozzanak létre maguknak az erdőben, az persze más tészta.

valackyatömegből 2015.06.09. 14:42:54

Szörnyű, következetlen, buta és rosszul felépített karakterek, döntések, helyszínek, katasztrofális rendezés, fertelelem... és ez úgy az egész évad.
Stannis miért égetné el például az _egyetlen_ örökösét? Mert nem lesz másik, azt tudja. Azaz Shireen-nel el lett tüzelve a Baratheon családfa. (jó, persze, lehet Robert fattyait törvényesíteni, de akkor is.) Pláne úgy, hogy a sorozatban MELISANDRE MÁGIÁI NEM MŰKÖDNEK. És úgy, hogy ezt Stannis is tudja.
Daznak: Ezek a fasz polgárok _tényleg_ egymással ellentétes irányba menekültek?! Ilyen ez, ha nincs rendezés...
Nagyon gáz, és ez csak rosszabb lesz: az E10 előzetesében olvad a hó...

Felagund 2015.06.09. 14:47:45

@valackyatömegből: Ja, Renlyt egy váratlan szívroham vitte el, és Joffrey meg Robb is vígan élnek még...

Oh wait ;)

valackyatömegből 2015.06.09. 14:50:06

@Felagund: Tudod te nagyon jól, hogy Balonra gondolok... 3:)

pocokman 2015.06.09. 14:50:21

Amúgy Jorah ugye megfogta Dany kezét... Szép és megható, de remélem, hogy az a betegség tényleg csak akkor fertőz, ha már az elváltozott bőrfelülettel érintkezik valaki.

Ruadhnait 2015.06.09. 14:55:25

@Felagund: Joffrey-t a pocsfejsege, az oreg Toviskiralyne meg Kisujj, Robb-ot pedig a kanossaga, Roose Bolton, Walder Frey es Tywin Lannister nyirta ki, nem a piocak.

Felagund 2015.06.09. 14:58:56

@Ruadhnait: Utólag könnyű okosnak lenni ;)

Zsoofka 2015.06.09. 14:59:12

Akkor játszunk: mit fog tenni Davos, amikor megtudja mit művelt az ő jó királya?
a.) ott rögtön legyakja S-t.
b.) magában füstölög, de a banyát a következő éjjel valami baleset éri
c.) magában puffog, de beáll Stannis mellé a sorba a Boltonok ellen
d.) otthagyja a picsában S-t és beáll Varjúnak vagy megtanul embert-nyúzni és R. jobbkeze lesz.
Nos?

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 14:59:25

@Ruadhnait: Davos is valami ilyesmire célozgatott Stannisnak, amikor megpróbálta lebeszélni arról, hogy meggrillezze Gendry-t de Stannis persze nem hallgatott rá

Blobov 2015.06.09. 15:01:00

@Bicepsz Elek77: "Yara nevet adtak(miertvis?), mert kozben mar visszafoglalta tole Deepwood Mottet)."
Mert nagyon hasonlít a könyvbéli neve Osha-ra,.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:01:31

@Bicepsz Elek77: Állítólag azért kapta a Yara nevet, hogy a nézőknek ne legyen bonyolódás a hasonló hangzású Osha karakterrel. Én mondjuk nem bánom, hogy kimaradtak "a vas szigetek legjobb gyilkosai" akik pár kutya meg egy-két martalóc+késes félpucér hülyegyerek elől is megfutamodnak

Zsoofka 2015.06.09. 15:01:50

@Bicepsz Elek77: Értem én, hogy nem akartak Greyjoy mellékszálat. Én azt nem értem miért kellett a Dorne-i szál. Nagyon vérszegény. Értem én, hogy a kedvenc Jameinknek és Bronnunknak kellett valami szerep, de ez így nagyon gyenge. Mintha ők (rendezők) sem gondolták volna komolyan, lsd Kígyócskák elcseszett castingja....

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:06:04

@mokamini: Igazad van, az az egész szál olyan súlytalan "futkározás" lett. Ellaria is 2 snitt alatt megváltoztatja a markáns nézeteit és könnyezve térdre borul Doran előtt aztán pacsizik egyet Jamie-vel. Én onnan erősen hiányoltam valamit. Mondjuk valami ráébresztő "hűbazzeg" beszédet Doran részéről, hogy mit jelent az acsargás mega háború, meg hogy ezt Oberyn se akarta volna vagy valami....amitől hihető lesz egy ilyen fordulás.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:07:46

Egyébként teória-time: Cerseinek ugye azt jósolja a banya az elején, hogy jön majd egy fiatalabb, szebb királynő aki letaszítja. Cersei kapásból Margitkára gondol, megy is a cicaharc, de most a múltkori dorni jelenet alapján nekem eszembe jutott, mi van, ha Myrcella lesz az a fiatalabb, szebb királynő?

Ruadhnait 2015.06.09. 15:08:57

@Hüpna: En azert meg remenykedek, hogy nem veletlenul tettek bele a kigyos szalat a forgatokonyvirok. Meg lehet, hogy valami lesz ott, csak fel kellett epiteni. Meg az Ellaria "kedvessege" is kb arra volt jo, hogy tudatta Jamie-vel ,hogy tudja, hogy Myrcella nem Baratheon, tehat nem hercegno, es Tommen se kiraly, tehat kit erdekel mit akar.

Zsoofka 2015.06.09. 15:10:38

@Hüpna: Azért arra ott van még Danny is. (csak egy kicsit lenne szimpibb Emília és játszana jobban - lenne kinek drukkolni, de így.... )

furmintszaraz 2015.06.09. 15:11:32

@Hüpna: Színjáték lesz az, nem fordulat :)

Dekatlon 2015.06.09. 15:12:28

@Hüpna: és ha a sárkánymeghajtású Kalisi lesz az?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.09. 15:12:40

@furmintszaraz: Hizdahr annyira kétfelé játszott, hogy biztosabb volt kiiktatni a hárpiafik részéről - túl sokat tudott.
amúgy nekem nem tűnik józan és átgondolt döntésnek Danyé - csak Drogont menti meg és magát egy kelepcéből: az udvartartása és a serege ugyanúgy ottmarad a hárpiákkal szemben. a Makulátlanok meg eléggé visszaestek korábbi erejükhöz képest, elég szorult Tyrionék helyzete.

valaki említette a szétesett Starkokat: most tényleg nem túl fényes a helyzetük, ám ha Arya felnő a jaqueni szintre, Bran wargként irányít északon, Jon a Falon, Sansa meg túléli ezt a borzalmat, akkor picsaerősek lesznek ám és ketten közülük láthatatlanok mindenki más számára. óriási előny.

Doran Martell meg egy fület és gyorsabb hírjárást ér el Tristannal - azért van összehasonlítási alapja, milyen volt még Elia-Aerys idején a fekvése és pozíciója Westeroson, meg milyen volt Tywin mészárlása után - mostanáig. érzi ő, hogy meg lehet fogni a Tyrell-Lannister párost és már csak a Vale marad háttérben.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:13:05

@mokamini: Jó igaz, de Dannyval egyelőre westeroson senki sem számol :) Úgy le vannak foglalva egymás gyepálásával, hogy szerintem már arra se emlékeznek, hogy van :D Dehát a látomásokat/jóslatokat sokféleképp lehet értelmezni. Cersei értelmezése Margeryvel is jogos, de szerintem még Myrcella is lehet, főleg, hogy dorne-i törvények szerint ő a jogos örökös és nem Tommen. De mondjuk, ha Sansát sikerült valahogy Észak Úrnőjévé tornázni, akár ő is lehetne az a bizonyos

Dekatlon 2015.06.09. 15:14:07

@Ruadhnait: Ellariának valahogy nem tudok őszintén hinni a megtérésében. Bolond az a nő, nem kicsit.

Zsoofka 2015.06.09. 15:14:58

@furmintszaraz: Szerintem is.

@Bicepsz Elek77: nekem a Greyjoyok hiányoznak. Arya nem fajsúlyos, de legalább érdekes. Dorne is érdekes lehetett volna és volt némi irónia a szavaimban: kár egy J-t és egy B-t egy ilyen érdektelen szálra elfecsérelni... Persze a 10. részben még villanthatnak. Csak nehogy hattyúdal legyen a vége és kinyírják őket ....

Asszem 2015.06.09. 15:16:26

@valackyatömegből: az a hó lehet azért olvad, mert elkezd hatni a vörös mágia. továbbá Ramsay helyében én az elkövetkező napokban nem tartózkodnék sem sötétben, sem sátorban, sem úgy leginkább sehol.

Stannis lehet szarik az örökségre, ő nem dinasztiát akar építeni, hanem megvédeni Westerost attól, ami északról közeleg és ehhez kell a Vastrón. Plusz nem tudjuk, hogy a lányának lehetett-e volna gyereke a kőfertőzése miatt.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:16:51

@furmintszaraz: ha tényleg az, akkor meg pláne fel kéne tűnnie egy Doran kaliberű embernek (bár a sorozatban nem sokat villantott ebből, de nem ejtették őt a fejére).

Dekatlon 2015.06.09. 15:17:00

@adamskij: Dany mi mást léphetett volna? A földön sündisznót csinálnak a sárkányából. Ha kivonja magát, mint elsődleges célpontot, azzal csökken a hárpik motiváltsága + picit demoralizálódhatnak is, hogy a nő egy kurva sárkány hátán távozott!!!

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.09. 15:18:04

@Ruadhnait: Dorne és Doran célja hosszútávon a hercegi pár Vastrónra juttatása lehet. végül is hullanak a királyok sebesen, Tommen is bármikor pórul járhat vagy eleshet csatában, pl Stannis ellen.

furmintszaraz 2015.06.09. 15:19:17

@adamskij: Nekem az jutott eszembe, hogy nem elmegy Drogonnal, hanem átvált légierőbe egy kör megtétele után... De ki tudja.

furmintszaraz 2015.06.09. 15:20:24

@Hüpna: Szerintem tudja, hogy nem őszinte a hűségfogadás, de úgy van vele, hogy erőből (fenyegetés) megoldja a dolgot, és nem mer ellene fordulni a nő.

Dekatlon 2015.06.09. 15:22:59

@furmintszaraz: vagy ha igen, a lányai előtt tett hűségesküt, miközben szólt Doran, hogy második esély van, harmadik nincs.
Ezek után simán kinyíratja, hacsak egy falsot fingik, és senkinek nem lehet egy rossz szava sem.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.09. 15:23:52

@Dekatlon: ha én hárpia volnék, már csak azért is elégtételt vennék azon, aki ottmaradt. Tyrion és Missandei meg túsz lenne, felkészülve Dany visszatérésére: egyből csukva tartja Drogon a száját, ennyit a légierőről.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:23:59

@Bicepsz Elek77: Nem ajánlotta fel, annál jobban szerette az asszonyt (állítólag Tywin azóta nem mosolyog, amióta Joanna meghalt, akkor tört el benne valami), csak az őrült király "viccelt" azzal, hogy az ilyen Joanna szépségű nők miatt sajnálja, hogy nem él már az első éjszaka joga (ami Boltont mondjuk nem zavarta, dehát az mégiscsak parasztlány volt)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:26:29

@Dekatlon: Én arra gondoltam (mert miért mutatnának ilyet) hogy azért állnak ott talpig vasban a lányok, mert Doran velük revolverezi anyucit. Még az is hihető lenne.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:29:28

@adamskij: szerintem a hárpiák egyén szinten úgy voltak vele, hogy "miért pont én süljek meg azért hogy legyakjam a királynő tolmácsát/törpéjét/szeretőjét/lovagját? Menjen a Jóska, én léptem!" és mind elmentek inkább meereni lottót játszani :)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:35:31

@Bicepsz Elek77: jogos, jogos, de ezt is lehet úgy értelmezni, hogy Tyrion az aki ÉSZBEN apuci nyomába léphet, mert hát Jamie.... mondjuk úgy, ez sosem volt prioritás neki :D Tywin meg utálta Tiryont és még a sorozatban is mondja neki egyszer hoyg "Mivel NEM tudom bebizonyítani, hogy nem vagy a fiam..." szóval olyna teória is van ugye, hogy Tyrion targ, vagy legalább is ez Tywinnak vigaszt jelentett volna (meg felhatalmazást hogy kicsapja)

Dekatlon 2015.06.09. 15:35:34

@adamskij: de azok nem voltak ám zsebben! Még Süsü feltűnése előtt is keményen ellenálltak. Oké, hogy már látszott a vége, de azért elszántan harcoltak.
@Hüpna: igen így gondolom én is. A morál elszállhatott, ahogy Dany.

Dekatlon 2015.06.09. 15:37:02

@Hüpna: jaja, a kérdés gondolom arra is vonatkozott, ha anyu nem tesz hűségesküt, lehet a lányoknak is annyi... mondjuk ez ellen szól, hogy ők azért mégiscsak kiházasítási potenciál, még ha fattyak is.

sipi119 2015.06.09. 15:37:31

@vastyúk is ..: sztem martin előbb döglik meg mint befejezi ezt

én őszintén örülök h elmondta a két hbo-s rendezőnek h miket tervez

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 15:40:12

@Dekatlon: Nem kell ott fejeket csapdosni egyből. Egy anyának az is elég sokkoló, ha a keménykedése miatt az egyik lánya fül/orr/kisujj nélkül marad

sipi119 2015.06.09. 15:42:28

amúgy itt vki írta h megnézné Tyriont sárkányon - ehhez kapcsolódoan olvastam olyan teóriát is a neten, hogy valójában Tyrion meg nem Tywin fia, hanem az őrült targaryen király megfektette Tywin nejét és ezért gyűlölte annyira Tyriont
+ Tywin verte a csajt miközben terhes volt, ezért lett Tyrion ilyen kis gnóm

elég elborult elmélet, dehát Martin beteg

sipi119 2015.06.09. 15:43:00

@Dekatlon: " Még Süsü feltűnése előtt is " -- ezen besírtam :D :D

sipi119 2015.06.09. 15:50:39

@vastyúk is ..: "Valahogy olyan érzésem volt, mintha ezzel Magát, a saját mágiájának erejét akarta volna feltápolni hosszabb időre" - vmi ilyesmi nekem is eszembe jutott amúgy, meg még az h lehet h ahogy közeledik a tél / közelednek a mások úgy gyengül Mel mágiája / hatalma

vastyúk is .. 2015.06.09. 15:54:00

@sipi119: nem kizárt. Az biztos, hogy valami olyan melót akart elvégezni, amit csak a halál válthat meg.

Joji 2015.06.09. 15:58:15

@Pandacsöki: még a tenyere nem fertőz jonasnak

William Hunter 2015.06.09. 16:13:28

@Joji: "még a tenyere nem fertőz jonasnak"

Elméletileg nem fertőző. De nem csak a fertőzött bőrfelület érintése veszélyes, hanem minden tárgy is ami a fertőzött bőrrel érintkezett. Például Shireen is egy játékbabától kapta el a kórságot.

Dekatlon 2015.06.09. 16:17:34

@William Hunter: Akkor lehet a következő katapult dobálásban Jonash szennyes ruhái lesznek...

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.09. 16:20:03

@Dekatlon: elképzeltem, most nagyon röhögök :D

William Hunter 2015.06.09. 16:20:20

Ugyanakkor a kőszerű bőrelváltozás valószínűleg csak tünet és egy esetleges gyógyulás után már csak esztétikai probléma. Shireen arca sem volt már fertőző.

oszt jónapot 2015.06.09. 16:21:44

@Dekatlon: Szerintem meg az író úgy döntött, nem nyírja ki őket. :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 16:21:46

@Dekatlon: heheheheheheheheheheheheheheehe. hihihihihihihihihihihihihihihihihih

William Hunter 2015.06.09. 16:22:02

@Dekatlon:
: D Köszi. Ez volt a nap "fémpontya" : D

,, 2015.06.09. 17:51:57

@mokamini: c.)

Mi lehet majd az évadzáró cliff? Abban reménykedtem h az utolsó jelenetre előkerül majd Bran.

rest of boys 2015.06.09. 18:08:28

A meereeni viadalt nagyban elrontja a sárkányán meglógó és az ő seggét védő társait cserbenhagyó Daenerys (még mindig az egész sorozat leggagyibb szereplője), az egész részt egyfajta népmesei jellegűvé butítva le.
Amúgy bármelyik nő jobb lett volna erre a szerepre az őt megformálónál.
Bocs, ízlések és sárkányok.

Zsoofka 2015.06.09. 18:42:35

@foxglove (F6): Én meg abban, hogy Jamie. valami nagyot villant.... Szerintem Bran jegelve van erre az évadra...

,, 2015.06.09. 19:01:23

a junkien hőbörögnek, h "na?! na?! most nem veri ki a biztosítékot h elégettek egy kislányt? a nemi erőszak az súlyosabb ennél?" (kb ilyen stílusban, és engem moderáltak ki amiért beírtam h ezt már unom)
Másrészt meg a többség Stannist sajnálja h milyen nagy áldozatot kellett hoznia szegénynek.
LOL. (mármint mindét vonatkozásban)

High Marshal of the Reach 2015.06.09. 19:36:56

@foxglove (F6): Amerikában nagy hagyománya van a furcsa egyházaknak... Szerintem ők elhiszik, hogy (ahogy Melisandre mondta) ez az egyetlen út.

vastyúk is .. 2015.06.09. 19:50:32

@foxglove (F6): Bran majd csak jövő áprilisban kerül elő sajnos :(. Nem túl izgi a betanulási időszak wargéknál, szóval HBO úgy döntött, hogy erre az évadra nem fizet nekik (Bran+ Hodor+ Bloodraven+Child+ Meera) csak a következőre.

vastyúk is .. 2015.06.09. 19:52:12

@foxglove (F6): Az évadzáró utolsó 10 percét meg nem akarod tudni ;)

vastyúk is .. 2015.06.09. 19:55:47

@rest of boys: szerintem ott volt a hiba, hogy amikor castingolták Daeneryst, még butácska - naiv lányt kerestek. Emilia Clarke meg bement, nézett kutyaszemekkel, és azt mondták, jól van, ez elég buta lesz. Vakarózok tőle, de a könyvekben sem szerettem, viszont ismerek egy csomó "I'm not a princess, I'm a khaalesi"-s polós csajt, szóval nagyon sokan imádják Emilia Clarke Dany-jét.

ta152 2015.06.09. 19:57:46

@vastyúk is ..: bizony nem... Az elején örülni fognak, aztán már kevésbé. Még többen fognak anyázni, mint most. Valar morghulis...

Zsoofka 2015.06.09. 20:07:36

@ta152: Jáj. Kezdek aggódni!

Cérnahuszár 2015.06.09. 20:09:48

@ta152: ne már, nem szeretném megutálni a sorozatot. Nagyon pengeélen áll, ha ennél nagyobbat is csalódok-döbbenek, annyi ennek.

,, 2015.06.09. 20:11:29

@vastyúk is ..: "Nem túl izgi a betanulási időszak wargéknál"
ezt fordíthatom úgy h papikának még gőze sincs a sztoriról?:)

,, 2015.06.09. 20:12:22

@vastyúk is ..: @ta152: Juuuj. A Lány nem kérdez, mert nem akarja h sixx kimoderálja.

vastyúk is .. 2015.06.09. 20:12:38

@Cérnahuszár: Nyugalom, meg kell nézni, aztán eldönteni. Én biztos nem tudnám a wtf?! momentum után otthagyni, de ez én vagyok. Arra kell gondolni, hogy a végére valami bittersweet megoldás lesz Martin papa szerint, azt meg már fél lábbal is kivárjuk ;)

Zsoofka 2015.06.09. 20:14:59

@Cérnahuszár: Én is itt tartok! Már csak Sansa és Jon a két vállalható karakter Danyvel szemben! El a kezekkel tőlük!!!!!!!

ta152 2015.06.09. 20:15:38

@foxglove (F6): Egy férfi sem akarja ezt :)
Azért (az én olvasatomban legalábbis) valami halvány remény marad, de hogy hogy lehetne feloldani, azt nem tudom... Az esély talán még megvan :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 20:18:11

@foxglove (F6): dede
inkább az a probléma, hogy annyi szálat írt bele a könyvbe, hogy sorozat formátumban uncsi lenne,hogy ezer ember sztoriját követed, de mindenkiről keveset tudsz meg. Ez a helyzet Brannel is, meg egy kicsit Aryaval is, hogy azért nem mutatnak többet róluk, mert a könyves sztorikban sincs egyelőre több. Szóval tudja a pap hogy mi a helyzet, csak a figyelme túl sok felé van osztva. A könyvek is folynak széjjel, meg persze a sorozat is kicsit.

Zsoofka 2015.06.09. 20:18:15

@ta152: Honnan tu ilyeneket a férfi?

ta152 2015.06.09. 20:20:01

@mokamini: Egy férfi látta amit látott ;)

,, 2015.06.09. 20:22:03

@vastyúk is ..: bezzek a homokgyíkok milyen érdekesek voltak:)

Zsoofka 2015.06.09. 20:22:49

@ta152: És most gyorsan regelt itt a férfi, hogy dicsekedjen és ijesztgesse a törzsközönséget? :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 20:23:36

@ta152: tuti van esély, én öt éve tagadásban élek :D

vastyúk is .. 2015.06.09. 20:26:02

@foxglove (F6): az a helyzet, hogy a könyvben igenis van szerepük, de nagyon jól mutatja a példájuk, hogy sorozatban egyszerűen esetlen a dorne-i szál, és jelenleg érthetetlennek tűnik, hogy egyáltalán minek castingolták őket.

ta152 2015.06.09. 20:27:17

@mokamini: Egy férfi olyan, mint Tyrion, nem mindig tudja befogni a száját :D

ta152 2015.06.09. 20:28:15

@vastyúk is ..: Jó lehet :P
Amúgy a dorne-i szál tényleg siralmas, a Greyjoy-ok érdekesebbek lettek volna...

XocoLatte 2015.06.09. 20:30:11

Azért maradt még néhány függőben lévő szál az utolsó epizódra, amiket vagy tovább kell vinni, vagy elvarrni. Amúgy már így is kb. háromszor annyi fut (illetve helybentoporog a nagy semmiben), amennyit normális mozgóképtechnikával át lehet fogni anélkül, hogy parttalan, kaotikus vagy unalmas legyen. A megoldás, hogy teljes évadokra pihentetnek belőlük párat, főként olyanokat, amivel az "író" is max a saját faszát szopogatta a könyveiben.

Zsoofka 2015.06.09. 20:30:38

@ta152: Hihi. Ezt már ma egyszer én is pont így leírtam!

Wyrfarkas 2015.06.09. 20:35:25

Jó ez a kis "csapat".Imádok itt olvasgatni.F@szomba Martinnal,majd Mi megírjuk azt a 6.könyvet közösen :-)

Duke Silver 2015.06.09. 20:35:42

@sipi119: ezzel kapcsolatban korábbi hogyvoltokban volt már okfejtés, de szerintem (hangsúlyozom, csak szerintem) erőltetett. Sokan nem csípik Tywint, és okkal. (Engem Charles Dance játéka meggyőzött, hiányzik is az évadból, mint egy falat kenyér). Ettől függetlenül a feleségét szerette. Sőt, megkockáztatom,h Cerseit és Jaime-t is szereti, csak nem képes a csonttá merevedett berögződéseiből (dinasztia, stb) lejjebb adni.

XocoLatte 2015.06.09. 20:36:22

Hogy Dany "cserben hagyta" volna az udvartartását? Ez még nem lesz igaz attól, hogy néhányan ismételgetitek. Drogon megsérült és valamiért mintha a tűzokádó ereje is kifogyott volna (CGI büdzsé?), és Dany-n kívül senkit a közelébe nem engedne, akkor az egyetlen kiváló megoldás volt, hogy felmerészkedett a hátára és elrepült vele biztonságba, ami simán lehet a palota teteje is, ahol egyszer már ücsörgött is Drogon, ha jól rémlik.
Nem kicsit fura, hogy hirtelen mindenki DD-től várja a maszkosok elleni támadást, miközben 20 ezer (mínusz 500) töketlenkedő ivartalan a kupikban ringattatja magát álomba... Miért nem tőlük várjátok a harcos csodát?

Zsoofka 2015.06.09. 20:38:09

@Duke Silver: Igen. Végülis Stannis is szerette a lányát.... Ebben a sorozatban a SZERETET is külön értelmet nyer.... :)

XocoLatte 2015.06.09. 20:39:17

@Duke Silver: szerintem nagyjából kurvára mindegy is, Tywin kit és mennyire szeretett, anekdotikus jelentősége maradt csupán, igaz, most aztán szó szerint csonttá merevedhet, és senki nem is sürgeti.

Zsoofka 2015.06.09. 20:40:19

@XocoLatte: Ja. Daario is csak a féltékény ficsúr figutáját fixirozva fut a farka után, ahelyett hogy a makulátlanokat irányítaná...

XocoLatte 2015.06.09. 20:40:52

@mokamini: fura szeretet az ilyen, szerintem lesz ebből még mondás is, kb. ilyen formán: "úgy szeressen téged XX, mint Stannis a saját lányát!"

,, 2015.06.09. 20:41:25

@Wyrfarkas: ugyehogy. De pont azon gondolkodtam h mindjárt vége és akkor nem lesz több kommentálás:(

XocoLatte 2015.06.09. 20:42:07

@mokamini: könnyen bele lehet szokni a jóba, főleg, ha Dany kiügyesített puncijáról van szó, amikor csak kedvük szottyan...

XocoLatte 2015.06.09. 20:45:55

@foxglove (F6): amúgy talán eleddig a lejobban elkúrt évad volt az idei, 6 epizódonát szinte semmi a köbön, aztán az utolsó 3 részben sűrített paradicsom... Az HBO-nakmeg ha esze volna és nem csak teli puttonya (pénzzel), akkor évadonként 20 epizódot rendelne meg, simán ki lehetne hozni, lehetett volna hozni eddig is, persze nyilván sokkal komolyabb lélegzetű kreatív munkával és a színészek dupla ekkora erőfeszítésével. Így megint lesz egy kellemetlen utánérzet, hogy a rohadt életbe, megint 1 teljes évet kell kivárni, hogy folytassák...

ta152 2015.06.09. 20:47:08

@XocoLatte: nem csak 8000 Makulátlant vett anno Danny?

,, 2015.06.09. 20:47:53

@Wyrfarkas: majdcsak összefújja a szemetet a szél hamarabb is, mint 1 év:) én szeretném:)

,, 2015.06.09. 20:49:12

@XocoLatte: a 20 rész nekem sok egy évadból az ideális kb 13 körül van (nálam)

XocoLatte 2015.06.09. 20:49:25

@vastyúk is ..: pina faktorilag, ez a legelejétől fogva fontos nézettségi szempont volt ezen a rendezvényen

XocoLatte 2015.06.09. 20:50:39

@ta152: de valóban, csak 8000-et -- az amfiteátrumban így csak a negyedük fért volna el, nem az egytizedük...

vastyúk is .. 2015.06.09. 20:50:56

@ta152: Úgy hallottam, hogy hatodik évadban jöhetnek a Greyjoy-ok, már várom.

Zsoofka 2015.06.09. 20:51:34

@ta152: Nem a darabszám a lényeg, hanem szervezetlenség. Dany balfasz egy uralkodó. Azt hiszi, azzal lesz azzá, hogy hetente 3-szor 2 óra audienciát tart. Ennyivel el lehetett vezetni egy törzset, de egy város és még inkább egy birodalom irányításához apparátus kell. Westerosi nyelven Kistanács, meg kémek, meg kis és nagymadarak. A hatalom szolgái és valaki, aki átlátja a politikát. Ez utóbbinak talán már ott lesz Tyrion, de egyedül ő is kevés lesz, főleg ha Dany továbbra is királylánykodik vezetés helyett.

Cérnahuszár 2015.06.09. 20:52:51

@vastyúk is ..: nekem is van olyan érzésem hogy nem tudják annyira kézben tartani a dolgot amióta nem martin írja a frankót. Lehet érezni hogy más a stílus.
Én személyszerint szerettem a sok karaktert, mindig szivatott valaki valakit. De ha nagyon fogynak, már nem lesz trollface élményem

XocoLatte 2015.06.09. 20:53:41

@foxglove (F6): végül is mindegy, mert ha a forgatókönyvek alapján néznénk egy évadot, akkor is szörnyen feltűnő volna egy a 7/3 arány a semmi/valami között. én azt hiszem, ebben részben szrepet játszik az is, hogy az eredeti könyvek "írója" az eltelt 5 évben szart letenni újat az asztalra.

ta152 2015.06.09. 20:54:47

@mokamini: Na jah. Mondjuk furák ezek a Makulátlanok, tökéletes katonának voltak beharangozva, erre rohangálnak összevissza a 3 méter hosszú lándzsájukkal, mint a töketlenek ( :DD ), és holmi jöttment bugrisok legyakják őket. Legalább egy kardot vinnének magukkal a lándzsa mellé, ha már városi környezet...

XocoLatte 2015.06.09. 20:56:20

@mokamini: ez a Makulátlanokra soha nem volt jellemző, 100% katonai életvitelt szoktak, vagy úgy érzed, a kupikba járkálás felpuhította a pöcsük helyét és a moráljukat?

Zsoofka 2015.06.09. 21:01:33

@XocoLatte: @mokamini: Szervezetlenség alatt a város feletti uralom szervezetlenséget értem. Ha pl. lenne egy jó kémhálózat vagy városőrség, akkor az, ami a stadionban történt, a meglepi támadás, az nem történhetett volna meg...

XocoLatte 2015.06.09. 21:03:38

@mokamini: megvédendő Dany-t, honnan a 'csából tudna jobb uralkodó lenni? 2 éve még a végtelen pusztában lovagolt a lószíven rágódva és dugni tanult, nem uralkodni. A sárkányos buli beindulásával és a városállamok legyakásával csak a hadserege létszáma nőtt, nem az uralkodói jártassága. Ráadásul konkrétan olyan városállamokat gyakott le, amelyeket rabszolgatartó berendezkedés alapon uralkodó törzsek és famíliák vezettek, jellemzően nem egyeduralkodói berendezkedéssel. Dany tapasztalat, apparátus és államszervezet nélküli hódítóként lépett fel, ami kizárólag a rabszolgaság dekrétumszerű eltörléséig "látott".
Ez Westeros-on annyira kevés, mint macisajtban a brummogás, Tyrion kb. utalt is erre bátor első szösszenetében.

XocoLatte 2015.06.09. 21:05:52

@mokamini: szerintem ez csak a naivoknak (Dany és vidéke ÁFÉSZ) volt meglepi, az arab gyökér közvetlen előtte is pont azt szervezte (emiatt késte le majdnem a kezdőrúgást).

ta152 2015.06.09. 21:10:13

Amúgy én a legtöbb rációt egy Varys-Tyrion kettős uralkodásában látnám, ennek a kettőnek van messze a legtöbb esze a sorozatban (Kisujj is ész, de ő alattomos kis genyó - persze valamilyen szinten a Pók is...). Persze a kopasznak származása nincs hozzá, a törpének meg az apagyilkosság után jogalapja :) Esetleg a Töviskirálynő, neki még van sütnivalója. Kiváncsi leszek a Doranból mit hoznak ki, az eddigiek alapján ő is értelmes, csak azt a sötét szemű ribit kéne lefejeztetni a benga csatabárdos szerecsennel, amíg lehet...

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:11:48

@Cérnahuszár: Nem értek egyet. Szerintem a sorozat színvonala esése a könyvek színvonalának esését tükrözi. Ha visszagondolok a sorozatban is, és a könyvekben is a harmadik kötet volt a csúcspont a vörös násszal. Aztán jött a ketté szedett negyedik-ötödik kötet, ami tér szerint szeparált. Szerintem ha szó szerint filmesítenek a HBO-nál, már nem lenne, aki nézné a sorozatot.

XocoLatte 2015.06.09. 21:15:40

@vastyúk is ..: +1
nagyon így lehet, bár én dafkéból sem olvasom

rest of boys 2015.06.09. 21:15:53

@vastyúk is ..: Ezt a részletet nem tudtam, köszönöm. Nyilván attól, hogy Danaerys fehérorosz libapásztorlánynak néz ki, még lehet nagyon okos nő, én az első benyomásaim után ítéltem meg, ami persze, hogy teljesen szubjektív és - legtöbbször - teljesen hibás is. :)

rest of boys 2015.06.09. 21:18:39

Amúgy a Cersei-vonal még elvarratlan szál, nagyon érdekel, hogy a filmben hogyan oldják meg a királynő további sorsát, akit lassan porig aláz a nagyon maszkulin és nagyon szado apáca...

Cérnahuszár 2015.06.09. 21:19:15

@vastyúk is ..: hát erre nem tudok mit mondani, nem olvastam a könyveket. A sorozatból indultam ki, amit érzékelek h hiányzik valami feeling egy ideje + amit írtak az elválásról a neten, azt gondoltam ott a bibi h elvált a kettő. Na de lehet hogy lesz egy évem hogy olvasgassak, persze ha a jövő héten meg nem utálom azegészetdenagyon

Cérnahuszár 2015.06.09. 21:23:14

@rest of boys: hú cercei nagyon érdekel engem is, remélem gyötrik még egy darabig, lenyűgözött amikor lefogták és üvöltött, hihetetlen félelmetes volt, ahogy csapdába szorult, az a nyers kegyetlenség mutatta magát. Még azt is kinéztem volna belőle hogy puszta kézzel kiszedi az őrei belét

rest of boys 2015.06.09. 21:24:04

@ta152: Számomra - lehet, hogy a maszk teszi - a Makulátlanok nagyon a velencei karnevál maszkjai mögé megbúvó olasz bérgyilkosokra hajaznak, láthatóan sokkal jobb kard - (és tőr-) forgatók Danaerys reguláris hadseregénél és sokkal összetartóbbak és szervezettebbek is, ezenkívül a vakmerőségük és kitartásuk sem elhanyagolható. Az, ahogy Drogonnal is szembeszálltak, miután pár társukból rostonsültet fújt az egyfejű, bizonyítja, hogy nem a majrés típusból valók.

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:24:26

@Cérnahuszár: :D értem. Szerintem a könyvekben is megfigyelhető a minőségromlás. Nem kicsit. Látszik, hogy az öreg eredetileg csak 3 kötetesre szánta, aztán eljutott a harmadik kötetig, és látá, hogy ez jó, hogy lehet belőle nyaralót venni Baja Californiaban, és széthúzta, csak elfogytak a király ötletek, és ahelyett, hogy a szálak varrogatásával foglalkozott volna, ezer új karaktert hozott be. Van akit tényleg teljesen értelmetlenül. (pl: volt egy srác, elindult Danyhez, aztán odaért Mereenbe és meghalt. Na itt a falhoz basztam a könyvet, hogy akkor minek is olvasom. MEg minek kellett behozni a képbe. A HBO nagyon helyesen ezt az egész szálat kihagyta.)

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:25:42

@XocoLatte: én beszoptam, előbb olvastam, minthogy kijött volna a sorozat, amit meg persze muszáj volt megnéznem :D

rest of boys 2015.06.09. 21:25:45

@Cérnahuszár: A lehető összes parancsolat ellen vétett már az a nő, kevés romlottabb figura van a sorozatban, valószínűleg méltó véget szán neki a forgatókönyvíró.

Cérnahuszár 2015.06.09. 21:27:23

@vastyúk is ..: lehet hogy mivel a fő karaktereket nagyon megtizedelte, muszáj volt egy új karakterrel a teismehetszalevesbe dolgot hozni?

ta152 2015.06.09. 21:28:40

@rest of boys: Makulátlanok helyett gondolom a Hárpia Fiaira gondoltál :)
Amúgy van benne valami, azonban kissé nevetséges is. A Makulátlanok elvileg a világ (vagy földrész?) legjobban képzett katonái, akiket gyerekkoruk óta a harcra treníroztak és semmi másra.
A maszkosok meg sima városlakók, rabszolgatartók, pékek, kereskedők. Oké, hogy esetleg sokan vannak, meg ismerik a terepet, de kissé nevetséges, amilyen könnyedén elbánnak a Makulátlanokkal. Valami nem stimmel :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:28:50

@rest of boys: Mármint a Hárpia fiaira gondolsz? (a Makulátlanok Szürke Féregék. ) jah, a Hárpia fiai képzett harcosok, nem csak ilyen hipp-hopp utcagyerekek.

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:29:41

@rest of boys: hihihi az első benyomás tapasztalatainkon alapul, szóval nem feltétlen teljesen hibás ;)

Cérnahuszár 2015.06.09. 21:30:44

@rest of boys: de én azt még nagyon szeretném látni hogy teljesen megőszül a haja a börtönben :) Néhány árokszerű ránc sem ártana, amikor jamie látja mi lett belőle.

rest of boys 2015.06.09. 21:31:27

A Fal-jelenetben érdekes volt amikor a lilára fagyott fejű óriás becaplatott a vadakkal együtt, ahogy a fal-védők néznek rá, olyan "vajon ez most feleszi a félévi készletünket vagy esetleg bennünket zabál meg?"-tekintettel...:)

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:32:24

@ta152: Szerintem a Hárpia Fiai a küzdővermeket is megjárt harcosok lehetnek. Nekem nem tűnnek sima pékeknek, meg szabóknak. A ruházatuk alapján felsőbb "osztályba" tartoznak. A Makulátlanok meg nagyon szar békefenntartók. Egyszerűen nem gerillaharcra vannak kiképezve, hanem sima face-to face harcterepre. Szerintem ezért tudják így aprítani őket a Hárpia fiai.

rest of boys 2015.06.09. 21:32:41

@Cérnahuszár: Valószínűleg nem hagyják túl sokáig megöregedni odabent őfelségét, de valóban nem ártana pár árok a szájszögleteibe...

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:33:13

@Cérnahuszár: Nem kizárt, de beszélni is tök fölösleges róla, mert tényleg teljesen értelmetlen volt.

rest of boys 2015.06.09. 21:33:32

@vastyúk is ..: Igen, a fenti hozzászólásom a Hárpia Fiai-ra vonatkozott :)

Wyrfarkas 2015.06.09. 21:40:15

@rest of boys:
nekem azért sokat sejtetett Qyburn kijelentése,hogy a munkát folytatja....

Cérnahuszár 2015.06.09. 21:41:58

@rest of boys: szerintem marad még egy darabig, 1 rész alatt nem csinálhatják ki a verebek, ezek a tárgyalások eltolódnak a következő évadra, túl sok lehetőség van a témában. A jóslat szerinti királynő aki letaszítja a trónról, az dany lesz sztem.
Azért addig remélem átváltozik bözsi néni szerűvé, 0.32-nél
www.youtube.com/watch?v=hRXQzmbLCVs

rest of boys 2015.06.09. 21:46:05

@Wyrfarkas: Gregor Clegane-ra gondolt valószínűleg.

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:51:20

@rest of boys: @Wyrfarkas: Jaja, szinte biztos, hogy a Hegyre gondolt. Cerseinek anno az volt a parancsa, hogy nemérdekli, akármilyen zombi lesz is, csak erős maradjon. Hátha egyszer kell neki egy Trial by Combat-hoz. :D

ta152 2015.06.09. 21:53:42

@vastyúk is ..: Nem értem hogy az aranyköpenyesek miért nem gyakták már rég le a verebeket...

rest of boys 2015.06.09. 21:57:14

@vastyúk is ..: Gregor Cleganeból csak valami még rosszabbat lehet fabrikálni...:)

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:57:32

@ta152: mert eddig Cersei védte őket, most meg Tommen a kiscicái mellől nem jön ki egy annyira sem, hogy akkor kedves testőrbácsik, hozzátok ide anyámat, meg a nőmet. Mikor a szentélybe be akart menni és a verebek elállták a z útját, akkor is azt mondták neki, hogy csak ki kell adni a a parancsot, és keresztülvágják magukat a verebeken. Akkor sem adta ki, most sem (egyelőre)

vastyúk is .. 2015.06.09. 21:58:49

@rest of boys: nekem is ez a félelmem.. De Dr. Frankenstein biztos az életművét fogja majd benne látni. Persze nem tudom, hogy azt hogy oldja meg, hogy azért bizonyos embereknek engedelmeskedjen.

Cérnahuszár 2015.06.09. 22:00:40

Szerintem Tommen most már kiadja a parancsot, mert anyuci sem jött haza. Nem fogja lebeszélni mint előtte, már egyszer meglengette cercei előtt hogy hívom a hadsereget.

rest of boys 2015.06.09. 22:01:18

@vastyúk is ..: Lehetséges, hogy pont kiszabadítja a rossz szellemet a palackból, ahogy ez ilyenkor lenni szokott...

rest of boys 2015.06.09. 22:02:00

(Közben a dothraki nyelvről olvasgatok érdekes dolgokat) :)

hu.wikipedia.org/wiki/Dothraki_nyelv

rest of boys 2015.06.09. 22:04:24

@Cérnahuszár: Szegényt annyira megbűvölte Myrcella szűzies teste,
hogy tökéletesen függővé vált tőle. Az gyerek önálló döntésre aligha képes már.
Már csak a koronája tartja össze a fejét.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.09. 22:07:07

@vastyúk is ..: nagyszerű ;)) hasonlóképp vélem én is. ezért is volt furcsa, hogy a logikus szál-nyesegetés mellett hogy a fenébe' maradt Dany és Drogo menekülése a sorozatban. lehet, hogy én nem látom át most még a kozmikus nagy tervet, de ez az esemény a Life of Bryan ufójára emlékeztet - egyáltalán nem logikus és idétlen deus ex machina. Dany túlságosan védett karakter, már a történet rovására is.

rest of boys 2015.06.09. 22:07:15

:) Itt a neveket sorra keverem, Margaery-ről írtam fennebb, nyilván...

vastyúk is .. 2015.06.09. 22:08:13

@rest of boys: Margaery Tyrellre gondolsz? Myrcella a nővére :D. Reméljük azért köztük nincs olyan kapcsolat, mint a szüleik között.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.09. 22:09:52

@ta152: ó, le fog sújtani az az alabárd. nem véletlen hangzott el a kérdés-felelet Doran és a csóka között, hogy ugye még tudja forgatni a szerszámát. tudja hát.

rest of boys 2015.06.09. 22:10:46

@vastyúk is ..: Valóban, így van. Egyik legcsábosabb színésznőt választották erre a szerepre, a The Counselorban is - bár csak egy pár perc erejéig szerepel - nagyon jól alakít (és csábít) a csaj. :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 22:15:35

@adamskij: Azért kellett ez az "itt vannak a sasok" - hirtelen előjön a sárkány, hogy aztán senki fejében meg ne forduljon, hogy nem Dany a kiválasztott. Valahogy el kellett érni, hogy felmásszon már végre Drogon hátára, és elindulhasson a sárkánylovasok útján. De igen, a sötét oldal még ködbe burkolja a jövőt. hihihihihihi

vastyúk is .. 2015.06.09. 22:16:40

@rest of boys: Én a Tudorokban láttam, Anne Boleyn volt és kb ugyyanezt a Margaery Tyrell "szűzkurva" karaktert játszotta :D

rest of boys 2015.06.09. 22:16:40

@vastyúk is ..: "Füstös is vagy, forró is vagy, tüskés is vagy, de az enyém vagy mégis..." :)

rest of boys 2015.06.09. 22:19:08

@vastyúk is ..: Echte angol a csaj, nem tudom, honnan sikerült ilyen kalmük vonásokat összegyűjtenie, arrafelé nem portyáztak hasonló törzsek :)

vastyúk is .. 2015.06.09. 22:22:02

@rest of boys: hát azt nem tudom, de mikor meghallottam, hogy ő lesz Marg. tapsikoltam, hogy igen, ez egy jó casting.

rest of boys 2015.06.09. 22:24:13

@vastyúk is ..: Pontosan ráillik a szerep, amúgy a 33 évéhez ígéretes színésznő.

vastyúk is .. 2015.06.09. 22:31:10

@rest of boys: Hát még olyan igazán nagy szerepeket nem kapott, nem tudom, hogy befuthat-e még a szó Hollywood-i értelmében.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 22:37:26

@rest of boys: Szerintem van már neki elég. A rendszeres biggyesztés nem úszható meg ráncok nélkül.:)

Szerintem Cersei sorsa és Stannis csatája lesz a két nagy évadzáró, a többi szál csak úgy hibernálódik, ahogy van, vagy kisebb előrehaladás várható (pl Arya első neve törlődik a listáról).

rest of boys 2015.06.09. 22:37:42

@vastyúk is ..: Mindez valójában igény és aspiráció kérdése, lehet, hogy ő ezekre a szerepekre vágyik és nem Oscarra meg világhírnévre.

Felagund 2015.06.09. 22:38:52

@Littlewood: Nononono, vannak még ott érdekes szálak :)

rest of boys 2015.06.09. 22:39:24

@Littlewood: Azért egy Fal elleni támadásra még befizetnék feltámasztott vad-zombikkal még meg nem ölt vadak ellen, ahol az előbbiek egyre többen, az utóbbiak egyre kevesebben vannak...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 22:42:10

@Felagund: @rest of boys: Persze, hogy vannak más izgalmasak is, ez csak tipp. Mintha ezekre lenne annyira kihegyezve most, hogy talán nem hagyják úszni egy évet. Azért nagyobb összegben nem fogadnék rá.:)

rest of boys 2015.06.09. 22:43:35

@Littlewood: Lassan ott fogunk tartani, hogy a sorozat hatodik évadát jobban fogják várni, mint a hatodik GRRM-kötetet :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 22:45:04

@rest of boys: Hát gyorsabban halad, az biztos. Lehet, hogy Martin hátsó szándéka az volt, hogy ha pár ügyes forgatókönyvírónak elmeséli a sztorit, nem kell már szőröznie a megírásával.:)

Felagund 2015.06.09. 22:45:48

@Littlewood:

Anélkül, hogy spoilereznék (mert igazából fogalmam sincs, csak a mintázat érdekes), a finálék eddig:

Season 1: Daenerys
Season 2: Night's Watch
Season 3: Daenerys
Season 4: Arya

Ha folytatják a mintázatot, most is Dany lesz a legvégén :D

rest of boys 2015.06.09. 22:47:21

@Littlewood: Martin úgy jár, mint Balzac, aki egy findzsa kávé mellett, írva töltötte az éjszakáit, mert hajnalban már tépték ki a kezéből a lapkiadók az újabb regényrészletet, hogy azon melegében - és elsőnek - publikálhassák a reggeli lapszámukban... :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 22:48:17

@Felagund: Négy példa az lehet minta is, meg lehet véletlen is. De logika lenne benne. Végül is, akárhogy nézzük, minden szemöldökráncolásával is Dany a legfontosabb szereplő. A másik a fal.:)

Felagund 2015.06.09. 22:51:53

@Littlewood: Jó, hát, ahogy már talán fentebb már szóba került: "two is a coincidence, three is a pattern"

Meg végülis ez a mostani rész is Danyvel ért véget...

rest of boys 2015.06.09. 22:53:01

@Littlewood: Többször elgondoltam, hogy egyedül írja-e a regényt az öregúr: ennyi családot, nevet és cselekményszálat észben tartani igencsak tágas szellemi kapacitást igényel. Az a gyanúm, hogy külön regényíró számítógépes programmot írtak számára, hogy az ellentmondásokat, ismétléseket, logikátlanságokat kiszűrje a regényfolyamából.

Knapp75 2015.06.09. 22:56:07

Tényleg ez a gyerekégetés volt a sorozat legsokkolóbb jelenete, már a megelőző párbeszédeknél anyáztam és megfogadtam, hogy soha, de soha nem fizetek elő az HBO-ra! :)

Este meg úgy aludtam el, mint ahogy Arya szokott, neveket suttogtam a kispárnámnak: Stannis Baratheon..., R.R.Martin..., David Benioff..., D.B.Weiss...

A regényekben (szerintem) vigyázott Martin a kiemelt gyerekszereplőkre, itt meg szopóágon vannak, mert az ugye "nagyot üt" és muszáj egyre sokkolóbbnak lenni.
Sansa és Shireen sorsából kiindulva Arya jobban teszi, ha egy csupor vazelinnel megy legközelebb osztrigát árulni, mert "ezek" mindenre képesek.

Azt nem tudom egyébként, hogy Stannis miért rendelkezik be a királyi véráldozatra, mert ha rászoktatja az istenét, és legközelebb emelni kell a tétet, akkor már csak az ő elégetése jöhet szóba...
Másrészt azt sem látom át, hogyan akarja úgy maga mellé állítani egész Westerost, ha pár ezer zsoldoson kívül nincsen más mellette csak egy kefélgetési bevándorló vörös punci. (valószínűleg Stannis döntésében közrejátszott az is, hogy megvonta tőle a szexet a vörös rébék)
Jelenleg Stannis stábjában nevesített statiszták sincsenek, az meg keveseket hoz lázba, ha élő gyerek égetését kell végignézniük.

Valószínűleg Sárkánykő megmaradt lakosai őszintén szurkolnak Stannisnek, hogy sikerrel járjon és végre Királyvárba költözhessen. Westerosr lakosaira is az a sors vár, hogy megéget mindenkit, aki nem vált vallást parancsszóra.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 22:57:43

@rest of boys: Ha igen, nem működik valami jól az a program.:) Egyébként biztos van valami titkárnője, vagy cetlirendezgetője, vagy valami ilyesmi, aki rendszeresen visszaolvas a már meglévő kötetekben aztán referál. Ekkora mennyiségű anyag valószínűleg akkor sem fejben tartható, ha te találtad ki.

rest of boys 2015.06.09. 23:00:12

@Littlewood: Ha a Tolkien prűdériájával rendelkezne, talán nem is ért volna el világsikert, ide az a (történelmi áthallásokra is alapuló) nyersesség és durvaság kellett, jó kemény erőszakkal és nemiséggel nyakonöntve, amit Martin bátyánk elénkzudít a lapjairól :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 23:01:03

@Knapp75: "Este meg úgy aludtam el, mint ahogy Arya szokott, neveket suttogtam a kispárnámnak: Stannis Baratheon..., R.R.Martin..., David Benioff..., D.B.Weiss.." :D :D :D
Ez az érzésem nekem is, hogy emelik a tétet, de szerintem ez hibás koncepció. Még nagyon-nagyon sok jelenetnek kéne meghaladni az emberek ingerküszöbét, és nagyon-nagyon sok szereplő sorsáért kéne tudni jobban aggódni, mint Stannis lányáén.

Felagund 2015.06.09. 23:02:37

@Knapp75: Stannis igen jó eséllyel arra bazíroz, hogy ha leveri a Boltonokat, akkor a velük nem szimpatizáló, és jelenleg fülüket-farkukat kussolva behúzó északi házak majd melléállnak, és akkor meg már egy emberesebb haderővel tud elindulni délnek, ahol hasonló forgatókönyv szerint szerzi meg a folyóvidéki urak seregeit, amikor kidobatja Walder Freyt az Ikrek legmagasabb tornyából :)

rest of boys 2015.06.09. 23:03:06

@Knapp75: Arya van már akkora kislány, hogy otthon hagyhassa ama vazelines tégelyt :) Az osztrigát pedig remélhetően kellő időben átitatja a nála levő méreggel, ha arra kerül sor.

Knapp75 2015.06.09. 23:04:11

@rest of boys: Szerintem miután elakadt az írással, a fórumokat olvasgatja, mert jó ötleteket kaphat az olvasók találgatásaiból. :)

@Littlewood:
Az utolsó részben Dany lehet, hogy benne sem lesz, vagy csak azért, hogy legyen egy kis cgi orgia. A Falon lehetnek események, de ott sem igazán fontos most haladni.
Cersei, Stannis, no meg Brienne szála "szomjazik" folytatásra.

Arya kaphatna egy új arcot a szezonzáróra, mert Meryn Trant egyszer csak kiszúrja, hogy minden helyszínen ugyanaz a lány árul osztrigát.

rest of boys 2015.06.09. 23:05:34

@Knapp75: Érdekes lenne, ha szavazni lehetne, hogy egyik vagy másik szereplőjével mi, vagy mi ne történjen. :)

Asszem 2015.06.09. 23:07:00

@Felagund: aztán megszerzi a vastrónt, Cerseit bilincsbe vereti, kihallgattatja majd lefejezteti (mindezt egy mondatban kiadva parancsként), majd miután megszilárdította a hatalmát visszafizeti a vastrón és a saját adósságát Braavos-nak, majd a Dorne-i még érintetlen hadsereget felküldi északra a Mások ellen és megmenti Westeros-t... Tulajdonképpen még sikerülhet is neki.

Szerintem a lelke mélyén a Vastrón megszerzése után akarja kinyírni Melisandre-t, addig szüksége van rá, de a vallásában nem hisz.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.09. 23:07:02

@Knapp75: Valószínűleg ki is fogja. Összenéztek már egyszer-kétszer. Az osztriga egyébként is túl egyszerű és nem katartikus.

Brienne-ről el is feledkeztem. Vele is történhetne valami, tényleg.

Felagund 2015.06.09. 23:08:52

@Asszem: A probléma csak ott lehet, hogy Westeros egyik fő szarkeverője és macchiavellisztikus lángelméje is pontosan ezekben a régiókban érintett elsősorban... ;)

sipi119 2015.06.09. 23:11:11

amúgy ha kicsit máshogy nézzük, lehet Stannis még nagyobb karakter lett mint azelőtt

- imádta a lányát ez kiderült a pár résszel ezelőtti apa-lánya részből
- nagyon hisz abban h ő neki kell lennie Westeros megmentőjének (Genry - mi egy fiú halála meg stb)

ha így nézitek akkor viszont kurva nagy ember, feláldozta azt akit tényleg igazán szeret, mindenki másért

Asszem 2015.06.09. 23:13:40

@Felagund: Stannis majd jól levágja a kisujját.... :P

Knapp75 2015.06.09. 23:14:15

@Felagund: Ha jobban átgondoljuk és valóban Stannis célja és küldetése, hogy az egyesült seregeket vezesse a falon túli erők ellen, akkor minden belső háború csak gyengíti.

Azt meg kicsit furcsállom, hogy néhányan felmentést adtok neki a saját gyermekének feláldozására, mert állítólag a katonái érdekében cselekedet!
Már a Blackwater csatában kiderült, hogy nagy ívben tojik rá, mekkora emberáldozatot kell hoznia egy remélt győzelemért. (ott ugye a tűzijáték után visszavonulást javasolnak neki)

Abban egyébként reménykedem, hogy nem lesz eredménye Shireen feláldozásának, mert nem lenne jó, ha a jelenlévők között elterjedne, hogy a problémák megoldásának kulcsa a családtagok megégetése. :)

Felagund 2015.06.09. 23:18:50

@Knapp75: Ja, csak most a visszavonulás még annyira sem volt opció, mert hiányzik a biztonságos hátország, ahova esetleg visszavonulhat. És ott van egy baszomnagy hóvihar kellős közepén egy Xezer fős éhező, fázó és napról napra kevésbé ütőképes sereggel - and winter is coming. Ez egy most vagy soha döntés volt részéről.

Amúgy meg Királyvárat minden futótűz ellenére simán bevette volna, ha Lorasék nem támadják oldalba meglepetésszerűen a(z ex)Renly-hű seregekkel...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.06.09. 23:18:56

Úgy látom, nagyon profin megoldották, hogy a könyveket hamarosan lehagyó filmsorozat ellenére a könyveket is megvegyék, hiszen teljesen más a sztori.

Knapp75 2015.06.09. 23:19:19

@rest of boys: Ha szavazhatnánk a szereplők sorsáról, akkor az írók perverz gondolkodását követve arra voksolnék, hogy Wun-Wun kényeztesse egyszer hátulról Mellisandre kisasszonyt, mielőtt eltapossa.

Asszem 2015.06.09. 23:19:50

@Knapp75: Eleve Stannisnak nem kellett volna a családját magával vinnie már amikor elindult Északra. Szerintem sejthette, hogy egyszer még szükség lehet ilyen áldozatra.

A katonáitól Stannis azt várja el, hogy feláldozzák az életüket a célért. Önmagától is ezt várja el, de nyilván mint vezető, ezt nem teheti meg, de így is meghozza a legnagyobb áldozatot amit lehet és amit szükségesnek ítél. Mivel nem egyértelműen a nyers hatalomvágy hajtja ezért morális szempontból sem egyértelmű a megítélése.

rest of boys 2015.06.09. 23:23:31

@Knapp75: Melisandre étvágyát ismerve, még két-három Wun-Wun-t odarendelne, különböző irányokból...:)

Felagund 2015.06.09. 23:24:34

Btw a hogyvolt nem pontos, mert Stannis _akasztást_, nem pedig nyakazást rendelt el az őröknek :D

(egyébként azért miért nem hörög senki, hogy simán, egyetlen félmondattal a halálba küldött minimum 15-20 szerencsétlent, akinek az volt az egyetlen bűne, hogy miközben éhezve-fázva-kialvatlanul próbálta a kötelességét teljesíteni, kijátszotta őket egy képzett, jól felszerelt és nagyságrendekkel jobb helyismerettel bíró különítmény... :P)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.06.09. 23:25:23

@rest of boys: Biztosan jegyzetel és nem véletlenül van családfa minden könyv végén. Tolkien is elég sok szereplővel dolgozott és csak egyszer került elő egy olyan szereplő a Gyűrűk Urában, aki a Szilmarillokban meghalt.

Meridian74 2015.06.09. 23:25:50

Amúgy nem lehetett volna az egész évadot ezzel kezdeni? Mert a 7. részig a nagy büdös semmi történt. Most meg még van egy rész aztán újabb egy év szünet.

rest of boys 2015.06.09. 23:27:32

@Online Távmunkás: Valóban, aki erre vállalkozik, annak szüksége van a lexikális jellegű szereplő- és cselekménynyilvántartásra, hogy ne keveredjen ellentmodásba, ami aztán csökkentené az epikus mű értékét.

Knapp75 2015.06.09. 23:31:16

@Felagund: Nem is lett volna szükség biztonságos hátországra a visszavonuláshoz (bár nem tudom, hogy a Fal és az ahhoz kapcsolódó várak miért nem biztonságosak), mert a lehullott hó nem csak Stanniséket akadályozta az előrejutásban, hanem azokat is, akik őket támadták volna.
A 8. részben kiderült, hogy Bolton papa számára az utolsó lehetséges opció volt, hogy kimászik a várából harcolni.

Stannis nem harcászati szempontokat mérlegelt, hanem simán makacskodott. Már az elindulása is vicces volt a Faltól: "holnap reggel indulunk".
Mert az úgy megy, miközben az ellátmány mondjuk a hajókon van még. :)

Knapp75 2015.06.09. 23:38:52

@Felagund: Az, hogy az összefagyott őreit is megkínoztatta és lemészároltatta szintén azt bizonyítja, hogy elgurult a gyógyszere és egyáltalán nem racionális döntéseket hoz.
Normál esetben másnap reggelre a serege fele otthagyná és nem is tudná üldözni őket, vagy egyszerűen fellázadnának ellene.
(ezért van szerencséje, hogy ugye nevesített statiszták sincsenek mellette.
Izgalmas lehet egyedül haditanácsot tartani...)

Egyébként ez az esemény eltörpül az égetés mellett, de ugyanilyen okokból nem foglalkoznak Meryn Trant pedofíliájával, ami szintén sok. Martin pont a több dimenziós szereplőivel hasít, akiknek érted a motivációját, láthatod a jó és rossz oldalát is.
Most Trant a gonosznál is gonoszabb lett, ez már inkább hálivúdi klisé.

vontod75 2015.06.09. 23:40:34

@Knapp75: Hát, ha valaki király, akkor bizony úgy megy. Max egy két ellenvéleményt megfogalmazó rövidebb lesz egy fejjel.

Felagund 2015.06.09. 23:41:05

@Knapp75: Az nem opció, mondja is korábban, hogy ha most a Falon ragadnak télire (ami ugye ki tudja, milyen hosszú lesz, figyelembe véve a Mások ismételt feltűnését igencsak rohadthosszú), akkor a kvesztnek annyi, szóval bizony csak előrefelé tudtak menekülni.
Igen, a jó hadvezérnek mindig van B-terve, de ez azért egy eléggé extrém helyzet volt...

Knapp75 2015.06.09. 23:47:03

@Asszem: Elgondolkodtató, amit írsz.
Csak ilyen megközelítésből bármelyikünknek elég, hogy higgyen valamilyen ostobaságban és a képzelt (bár mások által nem ismert és így nem is támogatott) közös cél érdekében másokat feláldozzon.
Ha valaki magát áldozza fel, azt hajlamos vagyok jobban értékelni. :)

Stannis engem azokra a "bölcsekre" emlékeztet, akik pontosan tudják a fotelből ülve, hogyan kell elvezetni az országot vagy akár az egész Uniót, miközben a saját seggüket sem találják meg segítség nélkül.
Neki is van egy víziója, de nincsenek barátai, szövetségesei és igazából családja sem. Azért ezek nem egy jó ember vagy egy jó vezető jellemzői.

Knapp75 2015.06.09. 23:51:23

@Felagund: Ha van a közelben egy hajóflottád, akkor azért nem muszáj a Falon ragadnod. :)

@vontod75: Tywin elmondta Tommennek, hogy miként viselkedik egy bölcs király. Talán ha Stannisnek komolyabb kémhálózata van, hozzá is eljutott volna az a beszélgetés és tudná, hogy nem árt hozzáértő emberekkel körülvennie magát. :)

Felagund 2015.06.09. 23:54:28

@Knapp75: Ja, játszhat keleti parti vasembert, de azzal nem nagyon jut előrébb...

Asszem 2015.06.10. 00:25:56

@Knapp75: A pedofil vonal behozását tök felesleges és erőltetettnek éreztem. Stannis viszont szerintem a rendelkezésére álló információk alapján logikusan döntött, bár nyilván ez a döntés kurva nehéz lehetett. De ő látta Melisandre erejét, tudja, hogy nem a levegőbe beszél. Megértette Északon a falon, hogy geci nagy gebasz közeleg, még akkor is, ha a Hardhome-i mészárlásról még nem tud. Olyan helyzetbe lavírozta magát, ahonnan nem nagyon van visszaút. Vagy megfagynak mind és akkor is meghal a lánya, vagy a katonái lázadnak fel és akkor még meg is erőszakolhatják a lányát, vagy visszamennek valahogy a falhoz, hogy átvészeljék a telet, de minek, ha közben jönnek a walkerek és csak a vastrón teljes ereje lehet képes a megállításukra.

Mindez megspékelve azért egy jó nagy adag hiúsággal is, mert nem akar ő lenne az a király, aki mindig visszavonult. Ezért józanabb sokkal Bolton, aki megmondta Ramszinak, hogy a jó hadvezér nem adja fel a stratégiai előnyt jelentő pozíciót.

Szóval Stannisban sok hiba van, kicsit több füvet szívhatna, de azt nem lehet elmondani róla, hogy délibábokat és illúziókat kergetne.

Centurio Q 2015.06.10. 00:35:01

@Cérnahuszár:
Az nem árt a sorozatnak, hogy elvált a könyvtől, mert most úgy tűnik, legalább tart valahova, akár még befejezést is lehet neki csinálni.

Szemben a könyvvel, ahol a vén idióta a 4. 5. kötetben is képes új szálat nyitni - miközben tartogatja a többit és küzd velük mint malac a jégen, mert némelyiknek semmi funkciója nincs és ötlete sincs már hozzájuk.

Szóval nem az a baj, hogy nem Martint követik, hanem egész egyszerűen ez - bármennyire is fáj - csak egy szappanopera. Csak míg a vénember képes ezt egy soha nem befejeződő brazil szappanoperaként kezelni, ahol az 5. kötetben is újabb soha addig nem említett esélyesek tűnnek fel (ez kevés könyvspoilernek, a sorozatba pedig szerencsére nem tették bele),, addig a sorozat készítői szeretnék valahova elvezetni a sztorit és lezárni - akár már a következő évadban, mert a végtelenségig nem lehet húzni, nem éri meg, félbehagyni mint egy Stargate Universe-t meg nagyon gáz lenne.

Knapp75 2015.06.10. 00:38:07

@Asszem: "azt nem lehet elmondani róla, hogy délibábokat és illúziókat kergetne."

:D
Szóval az a realitás és a logikus lépés, hogy feláldozod a lányodat egy olyan vallásért, amit csak rövid ideje ismersz, egy remélt harcászati "csodáért" és ilyenkor nem kergetsz illúziókat?
Vagy amikor elhiszed, hogy te vagy a "megváltó" reinkarnációja?
Melisandre legnagyobb ereje szerintem a lába között van. (Renly gyilkosa is annak a gyümölcse. :) )

Azért akik magyarázzák Stannis döntését, erősítsék meg, hogy nincsen gyerekük, de még egy macskáért sem vállaltak soha felelősséget! ;)

Felagund 2015.06.10. 00:47:26

@Knapp75: Egy varázslónőnek, akinek az eddigi varázslatai eléggé bejöttek...

Knapp75 2015.06.10. 01:10:40

@Felagund: Szerencsére nekünk (és ha jól emlékszem Gendrynek) megmutatták, hogy egy része kifejezetten szemfényvesztés, egy másik részéről maga Melisandre sem tudja, miért működik.
Azért ismételten felteszem a kérdést: ha folyamatosan királyi vér(áldozat) kell a problémák megoldásához, akkor mi lesz a következő lépés?

Egyébként ha én azt látnám a tűzbe bámulva, hogy mekkora király vagyok (leszek), akkor ezt nem kötném egybe kapásból azzal, hogy élve el kell égetnem a lányomat.
Mert ugye a tűzben nem látta Stannis, hogy ez lenne az egyetlen út. Egyszerűen a pina rábeszélte.

Asszem 2015.06.10. 01:50:07

@Knapp75: Stannis pontosan tudja magáról, hogy nem a megváltó reinkarnációja, nem is hisz ilyesmit, de látta a varázslat erejét működés közben, ő is és mi, olvasók is tudjuk, hogy Melisandre nem a levegőbe beszél, Renly-t sem a placebohatás ölte meg.

De még ha kivesszük a fantasyt a történetből, sajnos akkor is működhet a dolog, tegyük fel, hogy nem létezik semmi mágia, csak pszichológia. Stannis és Melisandre elhiteti a végletekig demoralizálódott sereggel, hogy van egy felsőbb istenség, aki megsegíti őket, de csak akkor, ha a legnagyobb áldozatot mutatják be neki. Ez ott és akkor, miután Ramsay 20 jó embere szétpusztította a tábort, lehetséges, hogy az egyedüli megoldás arra, hogy a katonákban a morált fenntartsa (de persze ez csak akkor működik, ha a sereg már régóta meg van dolgozva vallásilag, és azért azt láttuk, hogy Melisandre szerette nevelő célzattal elégetni az embereket, szóval a katonák erősen hihetnek benne).

Asszem 2015.06.10. 01:51:29

@Centurio Q: én sem szeretem nagyon a 4. és 5. könyvet, szerintem is túlírta őket, de nem értem miért kell ettől vén idiótának hívni, meg pocskondiázni. Miért nem lehet tisztelettel beszélni róla, mert amit letett az asztalra, az szerintem zseniális, a hibái ellenére is.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2015.06.10. 07:54:21

@Felagund: na de milyen már az, hogy egy kb feudális rendszerben az egyetlen vér szerinti örökösét nyuvassza meg?

ta152 2015.06.10. 07:55:50

@Knapp75: Igen, az érdekes hogy Stannis flottája egyszercsak non-factor lett, megvárhatta volna míg Jonék visszatérnek (vagy oda sem kellett volna adnia), és akkor nincs ez a szipi-szopi a hóviharban. Lehajókázik White Harbour-ig, aztán felsétál Winterfellig, nincs hó, nincs tél :)

Jah, és hol van Benjen Stark?? :)

Gyula_80 2015.06.10. 08:22:31

És az megvan, hogy a véreb a 3x09-ben kifejti, hogy a disznó legjobb része a köröm?
Sándornak hívják és sertéskörmöt eszik, ez nem lehet véletlen. Ne edd el a sertéskörmünket!!

paráznabillegető 2015.06.10. 09:41:09

ez jó szar rész volt, sok logikai hibával.
a vége a great facepalm: dárdákat dobálnak a sárkányra, de előtte a királynőre meg a csapatára késsel mozdulnak.
najóvan... rendezői epic fail.

31/48 2015.06.10. 09:50:56

@Centurio Q: nekem márpedig tetszenek azok a szálak és szerintem pedig pont az ötödik volt a legjobb kötet. Különösen az a szál, amiről te is beszélsz, mert nagyon is szervesen illeszkedik a történetbe, olyan segít bemutatni, amelyeket nagyon szépen kidolgozott és érdekesek, olyan történetíve van, ami magában is érdekes és szórakoztató és ami a legfontosabb, bemutatja egyes emberek, egyes tartományok/országok olyan oldalait, amik később rendkívül fontosak lehetnek.

És merem remélni, hogy csak arra céloztál, aki "csak utazgat" jobbára és nem arra, a kékhajúra, aki "készülődik", mert ha ő is teljesen kimaradna az engem nagyon elszomorítana, mert az egyik legszimpatikusabb figura/csoport és az egyik legakciódúsabb/filozófikusabb cselekményszál. Nekem Dany után, persze.

Amúgy meg a részletgazdag és kidolgozott univerzum, a sok-sok szereplő és sok szálon futó történet pont a könyv és valamennyire a műfaj sajátja. Aki egy egyszerűen ívelt, egyetlen gondolat köré szőtt, szépen "tanulsággal" ellátott regényt akar olvasni az tegye azt. Ne egy másik műben keresse a saját ízlését. Nekem pont az tetszik a Tűz és Jég Dalában, hogy van egy nagy, monumentális ív amire a mellékszereplők saját története is felfeszül, de mindegyik megállna egy-egy külön történetként is. Ezért nem "fordulatos", inkább összetett és több perspektívából is bemutatott elbeszélés. Így a Vörös Nász sem volt igazán fordulat a Blackwater (Fekevizi?) csata sem volt fordulat, mert ugyebár a lényeg egy verseny Westeros "megmentéséért" és csak egy módszer, egy "klikk" diadalmaskodhat és lehet a Megmentő (ugye az Azor Ahai-narratíva, a jóslatok is erre készítik az olvasót).

@Felagund: pont ez az, kár fennakadni azon, hogy micsoda brutális ember, kinyírta a saját lányát; mert morális szempontból is megindokolható az ő értékrendszere szerint (és sok tradicionális társadalom értékrendszere szerint). Sok kultúrában szerepel, hogy a királyt védeni kell minden áron, mert ő a birodalom, az ország, az állam megtestesülése; de a társadalmi szerződés másik oldala pedig az, hogy az országnak pedig meg kell védenie a lakosait, különben nincs értelme az egésznek, különben a lázadás kifizetődőbb. Örmény hőseposzoktól kezdve mindenhol vannak történetek királyfiakról, királylányokról, akiknek vállalniuk kellett a halált, vagy ami még annál is rosszabb (legalábbis a narratíva szerint): a megaláztatást, csak hogy az ország megmeneküljön.

Stannis sem akkor válik szörnnyé, amikor egy teljesen reménytelen helyzetben beleegyezik, hogy a lánya élete árán nyerjenek egy esélyt. Ő egy tragikus figura aki nem hoz rossz, vagy morálisan teljesen elítélhető, méltatlan döntéseket; de nem is képviseli a jót, azt a tényleges meleget és fényt amire a népnek és a családjának szüksége lenne a megmeneküléshez és a makacs meggyőződése egyre súlyosabb és súlyosabb helyzetekbe húzza bele amíg végül ide nem jut.

nnnnnnnn 2015.06.10. 09:53:46

@paráznabillegető: egyetértek. faszság volt a köbön sajnos.

31/48 2015.06.10. 10:01:44

@paráznabillegető: egy sárkányt könnyebb eltalálni dárdával. Dárdát akkor hajítanak, ha baromi nagy a célpont (elefántra, esetleg gnúra vadászva), vagy nagyon sokan vannak. Nos, nyilván mint csatajelenet egy tévésorozatban, kissé leegyszerűsítve és a lehetőségekhez kötötten jelenik meg, de gondolom az volt a cél, hogy mint a könyvben egy kaotikus és elkeseredett harcot jelenítsenek meg, ezért is nem uralhatja az ötezer makulátlan a színteret, mert egyrészt nincsenek ott, másrészt egy kaotikus kavalkád volt az egész, az egész városra kiterjedő harcokkal, zárt alakzatok, irányítás nélkül. Dárdaként és csak azt használhatták amit a makulátlanoktól szereztek, mivel elég nehéz lenne ilyesmit valaki köntöse alatt rejtegetni.

Egy az egy elleni harcban, vagy egy forgatagban pedig nincs értelme dobálózni, mert egy dárda elől könnyű kitérni, a másik esetben pedig jó eséllyel baráti célpontot találna el.

Az is fura, hogy itt a gesztusok szerint Dany maga ül fel a sárkányre, nem pedig Drogon "rabolja el" kvázi amikor megelégeli a helyzetet. Így pedig tényleg olyan, mintha otthagyná Missandeit és a többieket, hogy csináljanak amit akarnak.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 10:12:53

Stannis cselekedetét még 1féleképp lehetett volna "menteni" (bár ez sem mentené fel), ha legalább leütik/elbódítják Shireent előtte, hogy azt se tudja szegény, mi történik vele. Emlékeim szerint a vére kellett az istennek, nem volt előírva, hogy kell hozzá a fájdalma/félelme/sikolya.... szal nekem itt IS bukik Stannis karaktere, mert miből tartott volna máktejet itatni vele (a felcsernek biztos volt készleten) vagy leütni hátulról oszt úgy felrakni a tűzre? Vagy eddig már nem jutott el a nagy elvakultságában? Még az inka/maja papok is bekómáltatták a gyerekáldozatokat -.-

paráznabillegető 2015.06.10. 10:24:14

@31/48: jó érvek... csakhogy!
egy dárda elől aztán rohadtul nem könnyű kitérni, pláne ha egy zárt alakzat kellős közepén kell dekkolnod. a másik meg a szuper bérgyilkosok, soha nem gyakoroltak dárdával, de elsőre pont úgy vetik, ahogy kell. aha.
de meg miközben már van dárdájuk, akkor sem a királynőt célozzák meg vele, mint primer célpontot, hanem a sárkányt, mert azt könnyebb eltalálni. teszik ezt hidegvérrel aközben, hogy a sárkány éppen pirítja a csapattársakat, azok meg lángolva, sikoltozva fetrengenek. nyilván.
már csak egy kérdésem van: mit szívtak akció előtt?

Kelly és a szexi dög 2015.06.10. 10:24:39

Tyene Sand a legfaszább karakter!

Bikli néni 2015.06.10. 10:41:37

@raczsandor: Nem tudom, válaszolt-e már neked valaki. Az alábbiakban azt írom le, ami a könyvben történt a Shireen-sztori helyett, ha valaki nem akarja elolvasni, ugorja át!

A könyvben Mance Raider nem lett kivégezve, ellenben volt neki egy újszülött gyereke, aki a Fal ostroma alatt született. Mivel a vörös banya szerint az a baba is királyi vér, őt akarta megégetni. De Jon sejtette, hogy mire utazik a banya, ezért titokban kicserélte Szegfű gyerekére a babát, és erről még Sam se tudott egy darabig, nem értette, Szegfű mitől lett olyan depis. A Szegfű-baba megégetését végülis bizonyos ok miatt, úgy emlékszem, nem olvashattuk, tehát nem tudom biztosan, végül bekövetkezett-e. Többet nem írok, mert az már spoileres lenne.

m.vito 2015.06.10. 11:05:36

A Brant és Rickont játszó színészgyerekek kis/népes családjainak nem valami jövedelmező ez az évad.

31/48 2015.06.10. 11:19:13

@paráznabillegető: "pláne ha egy zárt alakzat kellős közepén kell dekkolnod."

Na de épp ez a különbség. Hogy itt nincs zárt alakzat, a célpont szabadon kitérhet, szabadsági fokainak száma 2+. Dárdát alakzatokra, nagy dolgokra volt szokás dobálni, hogy valamit csak eltalál.

@Hüpna: "szal nekem itt IS bukik Stannis karaktere"

mármint komolyan? EZ a probléma. Nem az, hogy megöleti a saját gyerekét, aki soha nem nő fel, soha nem lesznek gyerekei, soha nem lesz esélye a boldog, felnőtt életre? Hanem hogy szenved 3-4 percig?

Hát én inkább szenvednék akár fél órán át a legborzalmasabb módon, mint hogy meghaljak. Ha már választani lehetne. Amúgy meg Stannist az "mentheti fel" az emberáldozat alól, hogy a serege ÉS a kis családja is odaveszett volna a hóban, ha nem tud kiszabadulni (legalábbis a könyvben így van, az ábrázolás a sorozatban kicsit gyenge volt, drága volt a műhó és a színész sem tud hirtelen 20 kilókat ledobni - ezért van előnyben mondjuk egy 2-3 év alatt forgatott film, ahol a jeleneteket ilyen szampontok szerint is lehet produkciós sorrendbe tenni);

de az alól semmi nem menti fel, hogy a családját, a "barátait"/vazallusait, az embereit mind-mind feláldozza a saját hübriszének oltárán.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 11:26:17

@31/48: azért van ott az IS mert nem csak ez a probléma. Ha már meg "kellett" ölnie a gyerekét (erős idézőjel) az nem volt előírva neki, hogy hagyja szenvedni. Lásd, a nyomoronc apuci aki pár résszel ezelőtt elviszi a fekete-fehér házba a nagybeteg lányát. Ő is eljut addig hoyg meg kell ölnie a gyerekét (más az ok, de az eredmény ugyanaz) de nem akarja, hoyg szenvedjen, ezért elviszi azokhoz, akik meg tudják oldani neki a szenvedésmentes halált. Ha már Stannis úgy döntött, hogy Shireennek halnia kell, legalább maradhatott volna benne annyi hogy legalább azt megoldja, hogy ne szenvedjen. Így ez egyszerűen a "szent célja" szempontjából is felesleges kegyetlenség volt, és EDDIG úgy tudtuk, hogy Stannis nem az a fajta ember aki különösebben kegyetlen. Szigorú, rideg de nem feleslegesen kegyetlen. Itt az volt. Újabb karaktergyilkos mozzanat.

Zsoofka 2015.06.10. 11:45:53

@Hüpna: Én értem amit írsz és hajlamos vagyok egyet is érteni. Ne felejtsük el, hogy a GOT univerzumban vagyunk, ahol a gyilkosság mindennapi dolog és max a gyilkosság és gyilkosság, meg az erőszak és erőszak, meg a kínzás és kínzás között tehetünk különbséget.

paráznabillegető 2015.06.10. 11:52:34

@31/48: mivan? :)))
vetettél már dárdát? láttál már profit dárdát vetni? egyáltalán szerinted mégis mire és hogyan vadásztak a régebbi korokban dárdával, csakiskizárólag nagy célpontra? és védett célpont körbevétele mióta nem zárt alakzat?
megannyi kérdés... de ne válaszolj!
csak gondolkozz el, mielőtt féligazságokat írsz.
csók.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 12:00:02

@mokamini: Pontosan, ahogy ugye Jon is szíven lőtte ugye Mance-ot, amit ugye alapból a "nem szép dolog" kategóriába sorolunk, de azt még Tormund is elismerte, hogy ez kegyelem volt, mert a másik opció az lett volna, hogy megég az öreg. Mindjárt más.
Ha mondjuk Stannsit a lányával együtt körbefogják Ramsay-ék, és esély sincs a szabadulásra, senki nem háborodott volna fel azon, hogy Stannis előbb lecsapja Shireen fejét, aztán megy kamikaze akcióba, mert akkor mindenki tudta volna, hogy bár megölte a gyermekét, rosszabbtól menti meg. Itt meg, előbb érzelgősködik, meg bocsánatot kér, aztán végignézi/hallgatja a kínhalálát, de a kisujját nem mozdítja azért, hogy legalább a fájdalomtól megkímélje... bleh...

Duke Silver 2015.06.10. 12:10:04

@XocoLatte: elnézést, h foglaltam a helyet a hozzászólásommal :S Abban az okfejtésben szerintem releváns, ettől függetlenül azt hiszem meg fogok tudni birkózni azzal, ha te nem így látod :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.10. 12:17:00

@31/48: Van azért olyan sok év alatt forgatott film, ahol szereplők egyre tokásodnak a nagy nehézségekben és nélkülözésben. Új-Zélandon pl biztos jó a catering.:)

@Hüpna: Nem csak a fizikai szenvedés része, hanem a tudat is, hogy ezt a saját apja csinálja vele, akiben bízott. Ez szerintem legalább annyira kegyetlen, mint a megégés maga.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 12:22:01

@Littlewood: Na az volt a másik, amit rettenetes volt hallgatni, ahogy a kislány hívta az apját/anyját, hogy segítsenek neki, Stannis meg bujkál a hátsó sorban az oszlop mögött...

William Hunter 2015.06.10. 12:22:45

@Hüpna:
Igen, számomra is érthetetlen a kegyetlenség. Fájdalommentes halált és a lányát elvesztő apa szenvedést vártam volna még Stannis-tól is. Ugyanakkor, ha nincs kegyetlenség, most nem beszélnénk róla. Valami céljuk volt vele, ha más nem a médiavisszhang.

A könyv/sorozat mintha évadról évadra végiglépkedne a kegyetlenség fokozatain.
Megpróbáltam összeszedni melyik évadban, melyik volt a legkegyetlenebb dolog számomra.
1. évad: Viserys olvadt arany
2. évad: Rickon és Bran helyett megölt, megcsonkított, megégetett gyerekek
3. évad: terhes Talisa öszeszúrkálása
4. évad: Oberyn fejének összezúzása
5. évad: Shireen élve elégetése

Zsoofka 2015.06.10. 12:30:51

@William Hunter: Fasza egy sor... Azt meg se merem kérdezni, hogy hová "fejlődhet" még...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.10. 12:37:56

@mokamini: Hát ez az... nem tudom elképzelni, ezt hogyan lehet túlugrani. Pontosabban el tudom, de nem akarom.:/

mézescsók 2015.06.10. 12:46:48

Ne éljétek bele ennyire magatokat! Ez csak egy mese!
Az irodalomban, de főleg a hitvilágban nem példátlan a gyerekgyilkosság (Iphigénia, Izsák és biztos volt még több is, de most nem jut eszembe).
Olyan jó volt eddig olvasni benneteket!!!

Zsoofka 2015.06.10. 12:48:19

@mézescsók: :) Jogos. De ezt már kifejtettem Tyrion apagyilkosságánál: nekem egy mesében is van határ. Az apa és (saját)gyerek gyilkosság azon túl van....

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 12:56:15

@mézescsók: Hát de nem az a jó mese lényege, hogy beleéljük magunkat? :D És tényleg nem példa nélkül való, de azt sem szabad elfelejteni, amit már sixx is írt a hogyvoltban, hogy ez a lépés -szerintem- nem következett egyenesen Stannis jelleméből, vagyis a karakter kicsavarása. Előbb néztem volna ki pszichoanyuból, hogy megteszi, tőle lehetett volna valami ilyesmire számítani.

Zsoofka 2015.06.10. 12:58:28

@Hüpna: Nekem is anyu tűnt zakkantabbnak... reméltem, hogy Apu ellenáll a vörös banyának...

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.10. 13:07:55

Szerintetek, hogy zárják le a történetet?
Nekem van egy olyan érzésem, hogy a „vörös istennek” döntő szerepe van abban, hogy a „sors kereke” sohase állhat meg, és ezért a sohase győzhet az „igazság”. Mindenkit a saját végzete irányít és ez a végzet mindenkit arra kényszerít, hogy tönkre tegyen másokat, végül pedig saját magát is. Eddig talán Stannis áldozata a legjobb példa erre.
A nagy kérdés pedig az, hogy a megváltó szerepre predesztinált Dany több-e mint a „vörös isten” egyik eszköze, vagy képes lesz szembenézni a sorsával és elszakad attól. A második esetben az se kizárt, hogy fel kell áldoznia a sárkányait és talán még önmagát is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.10. 13:10:21

@Bikli néni:
Köszi az infókat! Valószínűleg ezek az infók keveredhettek össze a megkérdezett emlékezetében. :)

Zsoofka 2015.06.10. 13:16:16

@raczsandor: Olvastam itt valakitől egy elgondolkodtató hsz-t: mi van, ha a vörös isten a "rossz" és a WW-k azért indultak meg északról, mert ők hivatottak ellenük harcolni és ők a kevésbé rossz?
Dany=megváltó. EZT NEM AKAROM. Még Tyrionnal együtt is kevés. Ha lesz győztes az Jani legyen. Légyszi. Pedig az ő fancsali kutyaszemét se bírom, de ezerszer jobb vezető, mint Dany valaha lesz. És ő legalább már kezd tudni valamit :)

William Hunter 2015.06.10. 13:20:47

@raczsandor:
Ha figyelembe vesszük, hogy Martin bácsi mennyire szereti a váratlan, megbotránkozható, fontos és kedvelt szereplőt feláldozó lezárásokat, akkor valószínűleg törekedni fog az irodalom/film történelem legnagyobb csattanójára a végén. Másrészt az élete fő művét nehéz szível fogja lezárni, ezért lehet, hogy élete végéig folytatja az írását.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.10. 13:22:55

@mokamini:
Az tuti, hogy a vörös istentől semmi jót se lehet remélni.
Pedig Dany karaktere a legesélyesebb a megváltó szerepkör betöltésére :)
Neki van a legnagyobb sansza a fő hatalom megszerzésére tehát neki kell megvédeni a birodalmat a Másoktól. Ez viszont lehet hogy csak úgy történhet meg, ha odaadja magát nekik.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.10. 13:25:03

@William Hunter:
Ebből az is következik, hogy ő legalább már tudja a lezárást, ami azért megnyugtató. :)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 13:25:21

@raczsandor: Igazából szerintem Martin papa arra fűzte fel az egészet, hogy minden karakter küzd valamiféle "hatalomért", végigkísérteti velünk az odavezető útjukat, aztán, amikor megkapják, amire vágytak, bemutatja, hogy szúrják el, és a csúcsról jön a bukás. Így minden karakternek van egy íve, amit be kell járnia, majd alá kell hullania.
Ott volt Ned, akinek az volt a célja, hogy felgöngyölítse Arryn halálát, aztán amikor MINDEN a kezében volt (bizonyíték Cersei félrelépésére, Arryn kutatása, az összefüggések, és még Robert is élt) elbaszta egy emberi hibája (becsületmánia+kegyelmeskedés) miatt. Az ő esetében a hatalom az volt, hogy a markában tartotta Cerseit és egész kis famíliáját, de nem élt vele a kellő időben, kiadta magát, bele is bukott. Szégyenbe taszították, mint árulót, odalett a becsület, és a fejét is elhagyta.
Robb: csatában verhetetlen volt, komplett észak teljes mellszélességgel mögötte volt, MINDENt elérhetett, de ő is maga alatt vágta ki a fát azzal, hogy felrúgta a Frey szövetséget egy emberi hiba (szerelem/becsület)miatt.
Cersei: elérte, amit annyira szeretett volna, apuci halott, már nem dirigálhat neki, a kistanácsot kiherélte, gyakorlatilag ő lett az uralkodó, és tudjuk, mi lett vele, nem tudott mit kezdeni vele, azt hitte, ha eleget mondogatja, hoyg "Nőstény oroszlán vagyok" már megold mindent, aztán a verebek megmutatták, hoyg sok veréb oroszlánt győz :)
Szal az egész olyna, hogy mindenkinek tök jó terve van arra, hogyan érje el a célját, de arra mintha egyik karakter se tervezne, hogy "oké, de mi lesz, ha elérjük a célt?!" :D

vastyúk is .. 2015.06.10. 13:25:35

Egyébként elkerülte a figyelmeteket, hogy Melisandre szótárában az áldozatbemutatás elengedhetetlen kelléke a tudatánál lévő ember sikoltozása. Korábbi évadokban is volt már, mikor Shireen nagybácsiját pörkölték a vesztes feketevizi csata után, ott fejtegeti, hogy ez kell a rituáléhoz, és elég durcás arcot vág MEl, mikor Jon megkönnyíti Mance mágjahalálát. Az egy "elvesztegetett alkalom volt", mert nem a tűz ölte vette el végül az életét.
Stannis azért az uccsó sorban bújkált mert legalább nem akarta panorámából nézni, elég volt hallania. Buggyant Selyse persze feleszmélt végül, de már túl késő volt.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.10. 13:28:00

@mokamini: Hát... itt szerintem senki nem rossz, mert ahhoz kéne lenni valaki jónak is, hogy legyen kontraszt. Abszolút értelemben vett jóval pedig nem nagyon sikerült eddig előállni. Eléggé erkölcsi relativista ez az egész bagázs.:) Még a házaknál is fordul időnként, amikor egy másikra ugrik a figyelem, és megismered az indokait annak is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.10. 13:29:33

@Hüpna:
Pontosan! Ezért mondom, hogy az lenne a "megváltás", ha valaki módot találna arra, hogy "elszakadjon" a sorstól.

Zsoofka 2015.06.10. 13:30:35

@Littlewood: Moondom én, hogy Ramsay a legegyenesebb jellem itt.... És ezzel mindent elmondtam a többiekről.... hihihi

JorgoszBaia 2015.06.10. 13:31:34

Azért a bordélyban Meryn választása és az, ahogy a Madame odadobja neki a kislányt, nos, az se egy könnyen emészthető történet. Csak a vizuális megjelenítése volt néző barátabb. Ezért sem beszél róla senki. Én is a Shireen-jelenetbe tekertem bele, pedig Meryntől felfordult a gyomrom. Ebben az epizódban KÉT gyerek halt meg szörnyű kínok közepette...

Gyula_80 2015.06.10. 13:33:56

@Hüpna: Robert példája is: "I swear to you, I was never so alive as when I was winning this throne, or so dead as now that I've won it.." Más dolog megszerezni a trónt, és megint más dolog ülni rajta. Amúgy szerintem Kisujjnak komplett terve van, de szerintem neki se fog összejönni.

Zsoofka 2015.06.10. 13:36:01

@Gyula_80: Lehet, hogy őt is eléri a karakter-fejlődés és az ő végzete Sansa lesz? Meglepne. De végre a + irányba...

vastyúk is .. 2015.06.10. 13:37:32

@Littlewood: Brienne of Tarth ő szerintem az abszolút lovagias karakter, de pl Barristan is ezt képviselte a tiszta jót. Aztán vannak a világos szürkék, meg a sötétszürkék, meg a feketék (én ide sorolnám R'hllor-t meg a Great Other-t) :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.10. 13:41:06

@vastyúk is ..: Brienne nem véletlenül a kedvencem. És nem véletlenül elenyésző a világra gyakorolt hatása az igazi nagy genyákhoz képest.:D A kettő között lehet valami összefüggés.
De támadt egy ötletem! Brienne-t a Vastrónra!

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 13:43:05

@Gyula_80: Vagy Tywin, aki már majdnem elérte élete célját Tyrion tárgyalásán (Jamie belement, hogy megházasodik, folytatja a Lannister vérvonalat, Tyriontól pedig egy életre megszabadulhatott volna a falon, ráadásul ott Tywin nem csak a póz kedvéért ült a vastrónon, MINDEN a kezében volt), de ő is beleesett egy hibába, meg KELLETT forgatnia a kést még egyszer Tyrionban Shae-behozásával (azt ugye senki sem hiszi el, hogy Shae vallomása bármilyen mértékben is döntő lett volna az eleve lezsírozott tárgyalás kimenetelében?), és itt borult a bili, ami oda vezetett, hogy a budin ülve lelte halálát, akut bélbántalmak (nyílvessző) közepette. Még a legnagyobb játékosok is belebukhatnak, ha emberi hibát vétenek. Tywin, amíg hideg feje volt, verhetetlen volt, de amint engedett az emberi érzelmének, túltolta a köcsögöt, és vesztett.
Én ettől féltem Kisujjat is. Profi is, hidegfejű is, de ha Sansáról van szó, eldurran az agya (lásd Lysa kilökése...NEM hiszem, hogy ezt ilyen hamar/látványosan tervezte volna)

William Hunter 2015.06.10. 13:43:13

A történetet uraló két erő a TŰZ és a JÉG lehetne két egymással versengő isten, akik az embereket mint bábukat használják a játékukban. A játékszabályokat még nem ismerjük. A végén az egyik isten nyer, a másik gratulál neki és elkezdik felrakni a játéktáblára a visszavágóhoz szükséges új "bábukat".

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 13:44:27

@Littlewood: rögtön több kérője lenne szegénynek :D

sterimar 2015.06.10. 13:47:35

A könyvben nem égetik meg a lányát, ez durva volt. Elég betegek a forgatókönyv írók, az biztos. Egyébként ennyi buzulás sincs a könyvben.

vastyúk is .. 2015.06.10. 13:52:45

@Littlewood: Nem jó ómen, ha valakinek elkezdünk szurkolni, hogy a Vastrónra üljön. hihihihi egyébként az abszolút jónak nem is az a sorsa, hogy uralkodjon, hanem hogy "tanácsot adjon" - szolgáljon és védjen. Valahogy a totál pozitív karakterek mind szolgálnak. Ide sorolnám Aemon mestert és Luwin mestert is, és még bizonyára vannak páran. Szóval az ő feladatuk, hogy ott üljenek a szürkék vállán angyalkaként, emlékeztetve őket arra, hogy mi lenne a helyes. Brienne pl Jamie lelkiismeretének ébredését katalizálta leginkább.

Ruadhnait 2015.06.10. 13:53:39

@Hüpna: Egyebkent az ennyire nyilvanvalo volt, hogy Shae kenyszeritve volt arra a vallomasra? Hogy Tywin hozta be a Tyrionba rugas vegett? Mert en mielott ez az evad elkezdodott vegigneztem az elso negyet ujra, hogy naprakesz legyek mire jon az uj, es elso nezesre az jott le, hogy kenyszeritettek a vallomastetelre, de most amikor masodszorra neztem vegig, ugy tunt, hogy Shae feltekeny volt Sansara es azert volt a tanuk padjan, hogy besarozza Tyriont, magyaran bosszut alljon rajta amiert elhagyta ot a Sansaert, nagyon is onszantabol. Mert annyira hulye volt, hogy nem fogta fel, hogy mi mert van. Nem vagyok benne biztos, hogy Tywin hozta be a kepbe, szerintem behozta o sajat magat. Vagy valaki tud valamit amit en nem? Konyvekben mas van?

vastyúk is .. 2015.06.10. 13:55:03

@sterimar: DE megfogják! Martin mondta nekik, hogy Shireenből angyalt kell csinálni.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 13:55:08

@JorgoszBaia: Főleg, hogy úgy néztem a ruházat alapján, hogy a Madame az egyik padlósúroló/tangabugyimosó kislányt kapta elő :( Meg amikor a Madame arcáról hervad le a vigyor, hogy Mery egyre fiatalabbat kér, úgy tűnik Braavosban nem dívik a pedofília, hogy még egy bordélyban sincsenek felkészülve ilyen "igényre". Szerintem Jaquen ezért is hagyja Aryát elkalandozni mellékküldetésre, mert tudja, hogy úgyis jönni fog egy "igénylő" az arcnélküli istenhez a bordélyban történtek miatt.

vastyúk is .. 2015.06.10. 13:59:08

@William Hunter: Elvileg a tűz és jég dala a kiválasztott (promised prince) dala / története a jóslat szerint. Szóval lehet, hogy a két elemi erő vagy isten összecsapása, de sokkal valószínűbb, hogy egy többrétegű szimbolika, mely önmagában is jelképezi a kiválasztottat, és a történetét is egyben.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 13:59:23

@Ruadhnait: Tywin volt az, aki magához hozatta Shaet. Dönthetett volna úgy is, hogy simán "csak" felakasztatja, ahogy ígérte Tyrionnak. Azt én se hiszem, hogy Shae kényszerítve volt, belement ő szépen a játékba, még össze is feküdt Tywinnal (kár hoyg nem mutatták azt a találkozót ahol ezek ketten így egymásra hangolódtak), de ettől még Tywinnak akkor is nyert ügye volt Tyrionnal szemben, egy kurva vallomása már nem számított volna, mondhatta volna azt, hogy "Figyu babám, várjál a szobámban, majd intézkedek". De azért hozta be Shaet, mert tudta, hogy ezzel még jobban kínozhatja Tyriont. Nos, a terv túl jól sikerült.

rest of boys 2015.06.10. 14:01:00

@Hüpna: Kisujj szerintem az egyik legnegatívabb figura, egy hideg vasat ő is megérdemelne, de kiegyeznék egy jól irányzott sárkányköhintésben is...Hosszában, hogy jobban átjárja...

rest of boys 2015.06.10. 14:03:03

@Hüpna: Annak a jelenetnek is eléggé prózai a vége nyomtatott formában (is), hogyaszongya Tywinról ezzel az alhaslövéssel mégis kiderült, hogy az aranyat nem a déli végén gyártja...

rest of boys 2015.06.10. 14:06:27

@William Hunter: Valóban, ha a címek és a cselekmény mögé nézünk, eléggé jól körvonalazódik az a félelmetes logika és jól átgondolt rendszer, ahogy GRRM a történetek szálaiból a cselekményt megszerkeszti, egymáshoz támasztja, egymásba akasztja, összeszövi és megint szétválasztja. Zseniális.

Ruadhnait 2015.06.10. 14:07:05

@rest of boys: Kisujj negativ az teny, de nem banom, amig a nala negativabbakat apritja :D

vastyúk is .. 2015.06.10. 14:07:43

@Ruadhnait: Számomra Shae mindig is egy számító ribi volt, akit ugyan "szeret" Tyrion, de ő pusztán haszonvágyból van vele (mint afféle prosti). Mikor Tyrionnak el kell vennie Sansát Shae-nak az nem tetszik, hogy a saját pozícióját félti, az ajándék aranynyakláncokat, nem Tyrion szívének elvesztését. Cersei ajánl neki egy házat, meg egy lovagot, akihez hozzámehet, és hipp-hopp máris vall Tyrion és Sansa ellen. Tywint meg még magába engedi, mert hát az előrelépés a Lannister ranglétrán. Szóval nem, semmiféle kényszer nem volt ott Shae részéről.

rest of boys 2015.06.10. 14:10:56

@Ruadhnait: Ez így van,a regényfolyam/film nagyszerűsége abban is rejlik, ahogy a jót és rosszat is kategorizálja, rengsorolja, illetve ezek egymásba történő átfordulását érzékletesen ábrázolja. És tényleg, Kisujj csak rossz, de nem a legrosszabb :))

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.10. 14:11:28

@William Hunter:
És ha egy olyan személyiség mint Dany átlátja ez a játékot, akkor esélyes, hogy borítani fogja az "istenek" játéktábláját is.

Cérnahuszár 2015.06.10. 14:12:07

@raczsandor: van pár isten a történetben, vajon ki dönti el hogy melyik a legfőbb, a vörös isten, a sokarcú ahol Arya okosodik, vagy a régi isten akiknek a fák kapcsolódnak egymáshoz és Bran is kiképzésre kerül? Tűz és jég harca, a jég istene mikor kerül elő, a WW-k irányítva vannak általa, vagy csak önjáró szörnyek és nincs közük hozzá?
Stannis a vörös istent választotta, most azért mert melisandre azt mondja h a jövőt látja, vagy mert mert az királyt csinálna belőle és mutatja hogyan, de ehhez a legborzalmasabb áldozat is kell. Ha nem adná az áldozatot, akkor a jövő már más lenne?
A végzet szerintem nem létezik, olyan van hogy megyünk egy irányban ami nem ami utunk, már a legborzalmasabb dolgok is történnek, de csak csináljuk, mert nem értjük meg hogy nem arra kell menni, van az az ár amit nem fizetünk meg... először mindig kis kővel jelzi az élet h nem ok amerre mész, de ha tovább mész, egyre nagyobbak a kövek, jön a szikla (megégeted a saját lányod), végül a hegy esik rád. A végén beledöglesz mert ár ellen úszol.

Bikli néni 2015.06.10. 14:15:52

@raczsandor: Nincs mit :) Mondjuk ehhez a fentihez még annyit tennék hozzá, hogy a vörös banyának lehet valami ilyesmi fixációja, annak minden szar királyi vér, mert Jon sikertelenül próbálta győzködni arról, hogy Mance nem volt király, csak valami közfelkiáltással megválasztott csoportvezető, aki egyesítette a vadak klánjait, előéletét tekintve meg egy mezei varjú a Falról. De Mel kitalálta, hogy márpedig Mance király, meg akkor már a gyereke is az, meg köll égetni oszt punktum.

vastyúk is .. 2015.06.10. 14:22:02

@raczsandor: hát szerintem Dany csak egy stróman. Olyannyira az arcunkba van tolva a legeleje óta, hogy ő "kiválasztott", hogy ezért tartom kizártnak. Martin nem szeret ennyire direkt lenni, szereti a leszakadós arcokat az olvasói reakciókban, szóval nem hiszem, hogy egy ennyire "egyszerű" lenne a válasz.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.10. 14:27:39

@Cérnahuszár:
A végzet nem létezik, ha van megváltás. Talán pont az a lenne a történet egyik mögöttes tartalma, hogy a GOT világában nincs megváltás, tehát nagyon is van végzet. A megváltás lényege tehát az lenne, hogy ne legyél vak, amihez meg az kell, hogy képes légy elengedni a dolgokat és visszalépni egyet.
Az se kizárt, hogy megváltáshoz az "istenek" uralmát is meg kell szüntetni. Végül is miért válnak vakká az emberek? Azért mert az isteni erők egyensúlya csak akkor maradhat fenn, ha vannak eszközök, akik helyrebillentik a dolgokat.
Ebből következhet, hogy a megváltáshoz össze kell olvasztani a többfelé szakadt istenségeket is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.10. 14:30:05

@vastyúk is ..:
Benne van a meglepetés faktor is. Mindenki arra számít, hogy ő lesz majd a király mert ugye vannak sárkányai. Arra viszont kevesebben számíthatnak, hogy fel kell áldoznia magát.

Zsoofka 2015.06.10. 14:31:12

@rest of boys: És ki a legrosszabb? Van erre válasz? Vagy mindig van egy épp aktuális legrosszabb. Az első évadban még J. volt, amikor kilökdöste Brannt az ablakon..
Szerintem nem a jó és a rossz a lényeg, hanem az út, amit a karakterek bejárnak. Ezért nem szeretem Danyt. Ő az ura halála óta egyhelyben áll... Jamie és Jon a legtöbbet tanuló karakter, ők szívemnek kedvesek. Kíváncsi vagyok a 10. részben Sansa lép e előre karakterileg...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.10. 14:54:46

@mokamini: Sansa már így is egy csomót fejlődött, és igen, még mindig azt hiszem, hogy lesz egy nagy húzása. Az elején olyan volt kb, mint valami Disneyhercegnő-rajongó ötéves, szóval ahhoz képest nem is rossz már. Azt mondjuk az elejétől nem értettem, miért nevelték ilyen kis magatehetetlennek (kb=feleségnek), mikor sejthették azért, hogy ebben a világban nem ez a stratégia a nyerő.

A legrosszabb meg attól függ, milyen az ízlésed. Nekem pl az agyatlan gonoszok a félelmetesebbek, akikben még minimális önmérséklet sincs (pl Locke vagy a Hegy). Pedig az okos genyók tetteinek hatására mindig többen szívják meg.

Ruadhnait 2015.06.10. 14:56:09

@mokamini: Szerintem Dany nem all egyhelyben. Sose allt egyhelyben. Nem a kedvencem, mert hatalmas az arca, pedig sokszor csak szerencses. Aki egyhelyben all az Sansa meg Cersei. Semmit nem fejlodnek, mindig tudjuk mire kell szamitani toluk. De nekem is nagyon tetszik Jamie meg Jon fejlodese. Az elso evadban Joffrey volt a fokocsog. Nekem az utobbi idoben a Boltonok lettek azok.

Gyula_80 2015.06.10. 14:56:20

Egy újabb elmélet, ezt most gyártottam: Martin meglepetésnek szánta Jon Snow származását, és szerintem bosszantja, hogy sokan rájöttek, és mostanra már minden fórumozó kész tényként kezeli. Elképzelhető, hogy úgy lesz vele, hogy igen? a kurva anyátok, akkor csak azért se úgy fogom megírni. Akkor lesz nagy pofáraesés.

Ruadhnait 2015.06.10. 15:00:32

@Littlewood: Szerintem Sansa semmit nem fejlodott. Egyszer lepett egy "jot", ami meglepett mindenkit, amikor nem kopte be Kisujjat. Aztan azota megint egyhelyben toporog. Probalja nyitogatni a szarnyait, de semmire nem megy vele. En is azt remelem, hogy itt az utolso reszben villant valamit, megiscsak Stark, nem lehet ennyire teszetosza.

vastyúk is .. 2015.06.10. 15:01:57

@Gyula_80: Nope. Azt nyilatkozta, hogy a rengeteg teória között ott van a története a könyveknek, de ettől még nem fogja átírni. Nehéz is lenne, mert akármilyen vonalat választana, valószínű azt már felvetette valaki. Ez a hátránya annak, ha 5+ évente jelentetsz meg könyveket, a népnek van ideje gondolkozni rajta, és az internet csodájával van ideje megosztani a világgal. Szóval elvileg ez nem fogja befolyásolni az írásban.

mézescsók 2015.06.10. 15:04:06

@mokamini: @Hüpna: Persze, Értem. Arról már nem is beszélve, hogy a hogyvoltozásban - többek között - éppen az az élvezetes, hogy egy picit mindenki "átmehet" pszichológusba, rendezőbe, íróba, gyerekbe, szülőbe, hadvezérbe, sárkányok anyjába...
Beleélés. Ja. Egy sztori - nekem - akkor igazán jó, ha képes magával ragadni. De a mese után piszok jó összecsapni a könyvet, kinyomni a tv-t, hogy "húúú, a francba, de jó, hogy csak mese volt".
Hogy hol a határ? Mindenkinek máshol. A művészetben talán sehol. A hozzászólásomban csupán arra akartam utalni, hogy az ókori, majd később a kora keresztényi hitvilágban az emberáldozat nem példátlan.Még a saját gyermeké sem. (Az én ingerküszöbömmel is ellenkezik nagyon egyébként.)

Zsoofka 2015.06.10. 15:04:29

@Ruadhnait: Sansa szerintem jó úton haladt, szépen falazott Kisujjnak a nagynéni-reptetés után... Kezdtem azt hinni, most már érti a játékszabályokat. Reméltem, hogy legalább megpróbálja R-t manipulálni, persze esélye nem sok lenne, mert R. nem kispályás... Viszont meg sem próbálta, és ez csalódás. Megint másra vár (az "ismeretlen" segítőre, meg Theonra) ahelyett, hogy próbálkozna.
Cercei karaktere csalódás: az erdős visszaemlékezős jelenet után azt reméltem megismerhetjük a múltját és ennek okán a motivációit... De sajnos nem tudtunk meg többet róla.
Jaime ennek az ellentetje: ha egyszer valamiért újra megnézem a sorozatot, az ő lesz, illetve az ő útja Briennel, amikor megismerjük és igen, megszeretjük az első évad elején még oly elvetemültnek tűnt szőke herceget....
Jon pedig sajnos már sose mutathatja meg a vörös vad csajnak, hogy lassan már kapizsgálja bizony a dolgokat :)

Zsoofka 2015.06.10. 15:05:13

@Ruadhnait: Nagyon egyet gondolunk Sansáról és egyek a reményeink is :)

Gyula_80 2015.06.10. 15:10:24

@mokamini: Vörös vad csaj: Kissed by the Fire, és tényleg! :)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 15:14:09

@Littlewood: Hát azért abban a korban a lányokat kb tényleg annak nevelték, hogy feleség legyen, szüljön hatot, oszt kész :) (Ha emlékszel, az első évadban Sansa nagy "álma" is csupán annyi, hogy hozzámegy Joffrey-hoz, aranyhajú fiúkat szül neki, aztán valami majd felírja nekik a "És boldogan éltek, amíg meg nem haltak" cédulát... és attól parázik, hogy mi lesz, ha nem tud fiút szülni neki?) A Starkok meg szerintem magukból indultak ki, ahol mindenki nyílt kártyákkal játszik és talpig olyan, mint Ned, ezért nem nevelték manipulátornak a kiscsajt :) Ned is elég "életképtelen" volt, amint fifikásabb közegbe került, mint Deres, ahol mindenki vagy a csontig hűséges alattvalója, vagy lecsapni való fali dezertőr/vad.

Dekatlon 2015.06.10. 15:18:47

@mokamini: azért az cuki volt, amikor énekelte neki, hogy Wildling, you make my heart sing... :)

Dekatlon 2015.06.10. 15:20:37

@Hüpna: ennek csak épp a huga mond kurvára ellent :)
Ugyanaz az alaphelyzet, aztán személyiségből levezethetően teljesen más történések

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.10. 15:21:24

@Gyula_80: Én kinézem belőle. De komolyan.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.06.10. 15:24:09

@Hüpna: Mint Dekatlon mondá.:) Sansához képest még Catelyn is egy terminátor.

@Dekatlon: És közben a nő, ahogy odasúgja büszkén, hogy that's me :)

Ruadhnait 2015.06.10. 15:25:50

@mokamini: Hat most talan azert felebred, hogy megtudta, hogy a kistesoi elnek. Van kiert kuzdeni, nem egyedul van a vilagban.

High Marshal of the Reach 2015.06.10. 15:36:25

@Littlewood: "Catelyn is egy terminátor".
Ja, szépen terminálta a saját családját.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 15:40:43

@Dekatlon: Hát a Hugi valóban kakukktojás volt abban a családban, ment is az össznépi fejvakarás Ned és Cat részéről, hogy hogy csinálnak ebből tisztességes Lady-t valami várúr oldalán :D Bár ott Ned mindig mondogatta, hogy Lyannára hasonlít, aki szintén vad volt a korabeli átlaghölgyikéhez képest :) Kivételek mindig voltak, vannak, de nagy átlagban nem az Arya-féle lánykák voltak a jellemzőek :)
Cat meg szerintem az évek kemény tapasztalatai alapján lett finom úrikisasszonyból kemény várúr-feleség. Azért neki se volt egyszerű élete. Végignézi, ahogy a gyerekkori barátját (Kisujj) kettéhasítja majdnem a vőlegénye (Brandon), aztán meghal az első vőlegénye, a másodikkal kb az esküvő napján találkozik, aki a nászéjszaka után elmegy háborúzni, ő meg elkerül egy idegen várba úrnősködni, miközben az első gyereket is várja, és soha nem lehet biztos abban, hogy élve kapja-e vissza a férjét, akit alig ismer...stbstb... Szerintem egyszerűen belekeményedett a helyzetbe, nem engedhette meg magának, hogy királylánykodjon. Cat-et mint karaktert sosem kedveltem, de a fejezetei, a belső lelki tusái ZSENIÁLISAN vannak megírva.
Sansa is bekerült most egy igen szívós helyzetbe (nem az elsőbe) de egyelőre még nem látom nála, hogy belekeményedne.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 15:42:08

@High Marshal of the Reach: Littlewood nem azt mondta, hoyg okos, hanem azt, hoyg kemény :D

Dekatlon 2015.06.10. 15:56:12

@Hüpna: oké, a szopóroller megkeményít, ettől kemény Cat. Viszont ez alapján Sansa is lassan karcolhatná az üveget.... :)

vastyúk is .. 2015.06.10. 16:09:20

@Dekatlon: ohhh. Catelyn Tully egy igazi gyökér volt. Elég csak megnézni hogy bánt Jonnal, és Tyrionnal. Meg hogy rávette Nedet, hogy Petyrben bízhatunk. Elengedte Jaime-t -> Robb kénytelen volt lefejezni Karlstarkot => ugrott a fél északi sereg. Gratulá, nem kell ide ellenség, ha Catelyn Tully a közelben van. Sansa jobban teszi, ha nem lép anyja nyomdokaiba, mert úgy jár, mint ő.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 16:14:10

@vastyúk is ..: Pedig egyelőre pont az Sansácska egyetlen szerencséje, hogy hasonlít anyuba, ezért Kisujj belehabarodott és a szárnyai alá vette :D Tény, Cat-et én se bírtam, rettentő idegesítő tudott lenni a folytonos Tully imádatával (kb csak azokat a gyerekeit vette emberszámba, akik rá hasonlítottak, folyton Sansáért aggódott, Aryát szerintem el is felejtette, hogy valaha is volt, a Jon utálata meg már beteges volt)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 16:16:56

@Dekatlon: Lassan halad a szentem :D El kell érni neki egy bizonyos szintet szerintem ahhoz, hoyg lépjen. Ha annyira "lent" lett volna, akkor simán meglógott volna a Vérebbel, amikor az felajánlotta neki, hogy kiviszi (Ez milyen mák már a kiscsajnál, hogy csak mert szép, mindenki "beleszeret" és a kellő pillanatban megmenti...a Véreb, Tyrion aki megkíméli a nászéjszakától, Kisujj), de nem ő inkább maradt a biztos szarban, amit legalább már ismert. Ha Ramsaynak siekrül elég mélyre taszítania a kislányt, akár még meg is keményedhet...vagy bedarálódik

,, 2015.06.10. 16:30:40

@Hüpna: én bevallom vagyok olyan perverz h mindig is láttam fantáziát egy Sansa/Littlefinger románcban:)
Jobban járt volna Sansa, ha ő avatja be úgymond:)
bár vagy nagyon önmegtartóztató LF, vagy aszexuális (jó tudom ez vótmár, nem az:))
meg aztán olyan jó úton haladt LF-el, h legyen belőle egy kis Lady Macbeth

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2015.06.10. 16:32:49

@Cérnahuszár: Stannis az egyetlen a trónért küzdők közül, aki királyként viselkedik. A falat, a vadakat, a másokat, mindenki telibeszarta, egyedül ő nem.
A gyerekégetés kemény, de nem meglepetésszerű esemény, és illik a filmhez.
Ha valaki kifakad, hogy ez neki sok, és nem kér többet a sorozatból, az lökött.

vastyúk is .. 2015.06.10. 16:41:39

@Hüpna:@foxglove (F6): hát igen. Csak annyit állítottam, hogy ha úgy viselkedik, mint az anyja, úgy is végzi mint az anyja. Kisujj volt a veszte mindegyiknek. Szerintem idealizáljátok nagyon Kisujj és Sansa kapcsolatát. Ha szeretné Kisujj Sansát, nem adta volna a Boltonok kezére. Egy eszköznek tekinti csaki. Állítólag Petyr Cat-et szerette egész életében, mégis tevékenyen részt vett benne, hogy meghaljon. Szegény Lysa-t ne is említsük, akik a buggyant Tully-k csimborasszója volt. Nekem időnként úgy tűnik hogy Kisujj csak simán bosszút áll a Tully-kon és Starkokon, és csak azért is nagy úr lesz a végére.

,, 2015.06.10. 16:48:55

@vastyúk is ..: tudom, mivel odaadta így nem szereti:(
de a könyben nem adta oda, ezért sokáig reménykedő shipper voltam.

High Marshal of the Reach 2015.06.10. 16:52:28

@vastyúk is ..: Littlefinger szerintem akkor jött rá, hogy Catelynben hiába reménykedik, amikor átadta neki Ned koporsóját. Akkor Cat keményen beszólt neki. Az az érzésem, hogy onnantól kezdett Sansára fókuszálni helyette. Az elsődleges szempontja továbbra is a hatalom, de talán ha két módja is van rá, talán azt választja, amiben senki nem vágja el Sansa torkát is.

vastyúk is .. 2015.06.10. 16:54:37

@High Marshal of the Reach: @foxglove (F6): :D
hát majd meglátjuk, még sok minden történhet két évad (ill. kötet) alatt. Kíváncsi vagyok, mi lesz :D

rest of boys 2015.06.10. 18:02:14

@mokamini: Valóban, Danaerys mintha Khal Drogo nyársa után lecövekelt volna és nincs az a push, ami mozgatná, amúgyis kissé nehézkesen alakítja az egzotikus mindenható déli hercegnőt, a modell talán Kleopátra lenne, de ahhoz még az intelligencia és valóban értékes ravaszság is hiányzik. Ő inkább olyan, mint egy kislány, aki a játékai fölött uralkodik, aztán időnként, ha megfájdul az alhasa, eltapos egyet-egyet közülük. Jamie a jobbja levágása után sokat nőtt morális téren, Havas mindig szimpatikus volt, bár a vadnője halála őt is összetörni látszott. Sansa akarattalan báb, sajnos.

Cérnahuszár 2015.06.10. 18:24:00

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang:
nekem nem az jön le hogy királyként viselkedik, hanem egy féregként, mindenhol csak a romok maradnak utána. A falat, vadakat és másokat telibecarta és telibecarja most is rendesen, csak melisandre utasítására ment el arra. Amikor ott volt nem fogta fel hogy az az érdeke hogy ne tegye máglyára a vadak vezetőjét, kell neki egy szövetséges, mert nem lesz senki aki irányítsa őket, mert őt sose fogják elfogadni vezetőnek. Egy király gondolkodik és mérlegel. Maga alá akarta gyűrni, ezért máglyára bacta, aztán hagyta hogy jonra maradjon hogy oldja meg ezt a dilemmát, hogy nem lehet irányítani a vadakat, és zombihadsereg válhat belőlük. Tovakocogott Deres felé mert melisandre azt mondta, mindent otthagyott a picsába, holott a fal túlfeléről a fenyegetés még mindig ott van, és kellene ember-hadsereg aki védi még mindig.
A gyerekégetést sejtettem, kitalálható volt az utalásokból, de mégis undorító volt.
Az meg hogy kifakadtam hogy nekem sok a gyerekégetés, nem ez tesz lökötté. Gondolom valami kevésbé sértőt kerestél, és ezt a szót sikerült találnod, ragaszthatsz rám címkéket és lebírálhatsz, de ezzel aztán nem fogod megváltoztatni a véleményem.
Én nem kezdtem el senkit győzködni az álláspontomról, mindenkinek megvan a joga a véleményéhez.

Ruadhnait 2015.06.10. 18:28:46

@rest of boys: Nem ertem miert mondjatok, hogy Drogo halala utan lecovekelt. Szerintem tok jo otletei voltak es hajtotta magat elore. Eloszor Quarth, abbol is hogy kivagta magat, aztan Astapor, ahogy ellopta a 8000 unsullied-ot milyen kis trukkos volt, aztan Yunkai, aztan Mereenbe is ahogy bevette magat. Szerintem joval tobbet ert el egyedul (persze voltak segitoi, de kinek nincsenek?), mint akarmelyik masik uralkodo a tobbi kozul. Es ha hozzavesszuk hogy az egyetlen elo rokona (akkori tudasunk szerint) a fogyatekkal elo balfasz testvere volt, ra nezett fel, o volt a peldakepe, akkor meg foleg dicseretre melto ahova eljutott. Az mas kerdes, hogy nem tud uralkodni, de az a fiatal korabol is adodik, meg, hogy a gyoker batyja "nevelte". Most kicsit megtorpant Mereenben, de szerintem menni fog hamarosan, foleg most, hogy sarkanyrepulozni is tud. Hozzateszem, hogy nekem sem a kedvencem, nem sirnek, ha nem nyerne, de nem is idegesit, meg szeretem a sarkanyait. :D

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.10. 19:33:29

@Ruadhnait: Szerintem sem lehet azt mondani, hogy lecövekelt volna. Meg is mondta, hogy gyakorolni akarja az uralkodást, gyakorol, és hibázik :D csak még arra nem jött rá szegény, hogy úgy ez sosem fog menni, hogy mindenkinek jó legyen a rendszerben, még ha a kánaánt hozza el, akkor sem.

Knapp75 2015.06.10. 19:37:34

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Ha már ilyen kedvesen lököttezed a kiakadókat, akkor én is megosztom veled a véleményem: aki nem akad ki a saját gyerek élve megégetésén, az nem is ember valójában.

Stannis nem viselkedik királyként, mivel nem érdekli a népe (rájuk erőltet egy új vallást), nincsenek szövetségesei, nincsenek barátai, csak egy messze földről érkezett "tanácsadója", aki ugye a szeretője is, ugyanakkor az ellenfelei ellen sem "lovagiasan" küzd, hanem mágiával.
Makacs, unfair, unortodox (haha), hiú és a farka után megy.

Egy vezetőnek mérlegelnie kell a döntéseit, szerintem ezt nem tette meg Shireen megégetésénél, egyszerűen 19-re lapot kért és kockáztatott.
A lehető legnagyobb áldozatot hozta, s lehet, ti tudjátok, hogy miért, de nekem nem derült ki a sorozatból, hogy Melisandre mit ígért ezért cserébe!

Egyébként a Fal megvédése sem a saját ötlete volt.

@JorgoszBaia: Meryn a bordélyházban szűz lányt akarhatott, jobban belegondolva, ezért lehetett másnapra új lányra szüksége.
Szerintem fiatal, kislányos prostit találtak volna neki, de láthatóan nem csak fiatal, hanem tapasztalatlan lánykát rángattak elé. Persze ettől függetlenül kinyírhatta (van az a pénz), de az a bordélynak sem jó üzlet, ha gyorsan fogy a személyzet.

Ruadhnait 2015.06.10. 22:29:00

@Knapp75: Egyetertek veled majdnem mindenben. Szerintem is, ha valaki nem akad fenn a gyerek elve elegetesen, ott problemak vannak, nagyok. Egyebkent a legdurvabb az egeszben, hogy minel tovabb olvasom a hsz-eket, annal jobban elkezdem elfogadni, hogy Stannis egy aldozat. Tenyleg szerencsetlen, mit csinalt volna? Es tudjuk, hogy szerette a kislanyt, es ha ez mind igaz, akkor neki lehet a legnehezebb, mondjuk ettol nem lesz jobban kedvelt, vagy kevesbe fereg a szememben. Persze egy vallasi fanatikus, bizott egy csodaban, amit - ismerven game of thronest - valoszinuleg megkap, tehat mindenki nyugodtan aludhat ejszaka, Stannis megmenekul es azt a csodas uzenetet is atadja, hogy gyerekeket egetni igenis megeri. Ha lattad a 10es elozeteset, olvad a ho, bassza meg.

Ruadhnait 2015.06.10. 22:38:32

@Bicepsz Elek77: Cersei a "nagyok" jatekat jatsza kiskora ota. Nem tudom elkepzelni, hogy Tywin ne kiralynonek nevelte volna. Dany nem kiralynonek lett nevelve. Persze tudta honnan jott, de Viserys volt a kiralynak szant anyag, nem o. Szerintem egy Cersei nem tudta volna azt elerni amit Dany, ha o lett volna a helyeben, hiaba gondolja magat nagyon okosnak. Nincs meg benne az alazat es tisztelet masok fele. Ha belegondolsz hany evet elt Robert mellett es nem csinalt semmit, csak hagyta hogy megalazzak, megcsaljak, ami belefer. Aztan amikor kitort a balhe kinyilt csipaja, azota azt hiszi mindent o iranyit, nem tisztel se istent, se embert, es ez a fagyi nyalt most vissza es nagyon remelem, hogy vegre megtorik es porig alazzak. De kocsog vagyok :D

lilcsi manó 2015.06.10. 23:32:33

@Bicepsz Elek77: hmm, volt a királlyal közös gyerekük és kinyírta? köcsögebb mint gondoltam..

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.11. 03:40:11

@Knapp75: pontosan így, ráadásul Shireen elvesztése (=kivégzése) csökkenti a lehetséges híveit is. nincs örököse, tehát esetleges uralkodása után újból hatalmi harcok következnek. a Targaryenek is egy furcsa dinasztia volt tele őrültekkel, de gyerekgyilkosság náluk sem fordult elő.
Stannis vs Bolton egyetlen eredménye, hogy két ellenszenves tábor irtja egymást. így lesz szabad föld a wildlingeknek is, már aki túléli a White Walkers' The Wall turnét.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.11. 03:48:47

@Bicepsz Elek77: hasonlóképp vélem, ugyan a most taglalt ötös könyv az egyik legjobb, de így is számos felesleges szálat foltoz, miközben a lényegesekkel nem halad. nekem már jobban tetszik a sorozat, mégha a Greyjoyoknak kisebb is a szerepe: viszont jövőre érkezik Euron, aki több eseményt boríthat.

Gyula_80 2015.06.11. 09:43:46

@Bicepsz Elek77: Catnek mondta, amikor azt a kis babát, vagy mi a baszt készítette ott Bran ágya mellett. Hogy volt egy fekete hajú baba, de odalett.

ta152 2015.06.11. 12:16:28

Eddig az első évad kilences részéhez érkezett a legtöbb komment (574), ez a mostani túlszárnyalta, eddig 608...
Szerintem az évadzárónál még több lesz.

Zsoofka 2015.06.11. 12:38:52

@ta152: Egy monty python idézetet írnék szívem szerint egy idős, mentálisan sérült, férfiak után érdeklődő férfiről neked, de inkább hagyjuk :)))))))))))))))))))

Zsoofka 2015.06.11. 12:50:24

Inkább hozok egy ilyet.... A poén a végén :))))) Na ezért van ilyen sok komment :)
www.szeretlekmagyarorszag.hu/15-bizonyitek-hogy-alapvetoen-ketfele-ember-van/

nota19 2015.06.11. 13:23:27

Még nem tudtam végigolvasni az összes hszt, úgyhogy elnézést, ha valaki már írt erről. Mel végig arra kapacitálta Stannist, hogy az áldozathoz királyi vér kell, ezt már az előző évadban is előkészítették, amikor Mel ragaszkodik hozzá, hogy Shireen velük menjen. Az pedig senki sem tudja Martinon kívül, hogy vajon a 6. kötetben mi fog történni, lehet, hogy valami hasonló. Ennek ellenére szörnyű volt, pedig már kezdtem megkedvelni Stannist. Arra gondoltam, hogy ezt az áldozatot Mel vajon nem az Azor Ahai jóslat miatt erőltette-e? Mert ugye ő nemcsak királynak, hanem AA-nak is tartja Stannist. Azor Ahai-nak is hatalmas áldozatot kellett hoznia a győzelemért, Stannisnak viszont egyértelműen nem Selyse volt a legkedvesebb, hanem Shireen.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.11. 13:34:53

@nota19: Még ha Martin azt is mondta az íróknak (amivel itt sokan takaróznak) hogy Shireen-nek halnia kell, az még akkor sem jelenti azt, hogy Stannis fogja feláldozni ott is. Hiszen Stannis a könyvben perpill 1-elég messze van a családtól 2-épp más dolgok kötik le de nagyon, és nem tud hazaszólni skype-hollóval Melnek hogy "tedd fel a gyereket főni, megyek haza!" :) Shireent ott lehet hogy a pszichoanyu-Mel páros fogja megsütni, vagy valami egyéb, egészen triviális halála is lehet, pl megfázik, vagy kiújul a szürkehám rajta. Ott egyébként a vadak félnek is tőle, és egy karakter aki a sorozatban nincs, mondja is Jonnak, hogy az ilyen gyerek a halált hordozza magában, szóval addig kéne agyonütni, amíg nem fertőz le mindenkit.

nota19 2015.06.11. 13:45:24

@Hüpna: nem azt mondtam, hogy pont így történne, nyilván az 5. könyv végi felállás miatt kevés a valószínűsége. Takarózni pedig végképp nem akarok vele. Stannist én eddig egyáltalán nem kedveltem. Egy sértődött, savanyú, kockafejű, kellemetlen alaknak tartottam, aki csak azért akar király lenni, mert jog szerint őt illeti a trón. Még mondja is, hogy nem akarta ezt a megtiszteltetést, de kötelessége élni vele. És ha úgy vesszük az öccsét is megölte, ha nem is az ő kezében volt a tőr, vagy micsoda. Ebben az évadban viszont mintha kezdett volna emberibb lenni, és ez számomra rosszat jelentett, igaz én arra gondoltam, hogy kinyírják.

William Hunter 2015.06.11. 13:46:38

Érdekesség:
Az 5. évadnak 18 betétdala van és ez a 18. azaz az utolsó szám.
www.youtube.com/watch?v=AxtO2mKY6QI&index=16&list=PLo-lF9fUuCDSGk_vsi-HsC8icjT0K5quA

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.11. 13:56:54

@William Hunter: Nekem erről a címről az jutott eszembe, amit Drogo mond a Visszeresnek mielőtt nyakon önti arannyal "Crown for the King" :D

William Hunter 2015.06.11. 14:09:44

@Hüpna:
Gondolom ez lesz a 10. rész utolsó jelenete alatt hallható zene. A könyvet ismerők talán magát a jelenetet is el tudják már képzeli hozzá :)

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.11. 14:18:30

@William Hunter: lehet, hogy valakinek a lábujjára dobják a trónt :D

Zsoofka 2015.06.11. 14:40:05

@William Hunter: Én nem olvastam, de itt valaki belőtt korábban egy spoliert.... Arra gondolsz?

William Hunter 2015.06.11. 14:53:30

@mokamini:
Én sem olvastam. Igen a spoiler-re gondoltam én is.

Zsoofka 2015.06.11. 15:02:01

@William Hunter: Grrrrrrrrrrrrrrrrr :)))))))))

,, 2015.06.11. 15:17:40

@William Hunter: attól tartok idegállapotba fogok kerülni:)
@mokamini: ez nagyon jó, főleg az első kommenttel együtt:)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.06.11. 17:50:08

@Littlewood:
"A legrosszabb meg attól függ, milyen az ízlésed."
Így is fel lehet fogni, de ez erkölcsi relativizmushoz vezet (ami meg a fanatizmus melegágya).

akdestroyer 2015.06.11. 19:47:28

Na végigolvastam a kommenteket (végre :D), egy dolog bassza csak a csőröm, a makulátlanok kutyázása, meg az értetlenkedést, hogy milyen gagyi harcosok.
Azt a szót, hogy túlerő, ne becsüljük már le.
A krav-maga edzőm nagyon szépen levezette ezt a dolgot: 1v1 sima liba, jöhetnek bármilyen fegyverrel. 2v1 is sikerülhet, de ahhoz már szerencse is kell. 3v1 meg 4v1 az meg már nagyon kemény, még akkor is ha fegyvertelenül jönnek és mondjuk nála van.
Ezt jelenti a túlerő.
És itt nem képzett harcosokról van szó, hanem mondjuk 4 csíráról akik bicskával betámadják az embert. Márpedig a hárpia fiai között bőven vannak képzett harcosok, és mind a sikátorban, mind az arénában bőven túlerőben támadták be a makulátlanokat. Több olyan snitt is volt, ahol 1v1 harc közben odalép egy makulátlanhoz egy második hárpia és hátulról hasbaszúrja/elvágja a torkát. Ez az ami védhetetlen, lehet az ember bármilyen jó harcos.
Arról nem beszélve, hogy a makulátlanok ereje igazából az alakzatban meg a fegyelmezettségben van, itt meg ilyenről ugye nem beszélhettünk egyik esetben se.
Mégis megy a hőbörgés, gondolom javarészt olyan emberektől akik soha egy jó bunyóban nem vettek részt, tán még pofont se nagyon kaptak. :D

Zsoofka 2015.06.11. 19:48:00

@mokamini: @foxglove (F6): Nekem azert tetszik ez, mert nalunk ez ugy volt, hogy amikor a Terápia 1 miatt beneveztunk a hbo-ra a zuram ledaralta az 1-2evadot, beleszerelmesedett. En ellenalltam mert tul véresnek meg szexistanak tartottam, meg amugy se szeretem a fantazit... Erre tavaly télen annyira nem volt mit nézni hogy nekiálltam es beszippantott ezerrel. Az első 3 évadot 4 het alatt néztem meg... Aztán rögtön jött a 4es. Es előállt az ideális állapot: Ketten egyformán rajongunk a férjemmel a sorozatért... :)

Bikli néni 2015.06.11. 19:57:03

@Ruadhnait: A könyvben hosszan ecseteli Martin Dany vívódását, hogy a népe segítségére induljon Westerosba, vagy maradjon még Meereen-ben, ahol mindenáron a kollektív jólétet akarja kivívni, megreformálni egy megcsontosodott rabszolgatartó rendszert. Ser Barristan, aki mellesleg a könyvben életben van, kapacitálja is rendesen, hogy Westeroson van az ő népe és menni kéne lassan, de Danyt visszahúzza a lelkiismerete.

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2015.06.11. 22:29:40

@Bikli néni: Még Dany víziói is azt mondják neki, hogy ne lopja itt az időt, az ő helye ott van
És tényleg, Dany kvázi "időutazik" Mereenben, olyan mintha visszamennénk a mi értékrendünkkel egy ókori rabszolgatartó társadalomba, amelyik még magától nem jutott el arra a pontra, hoyg ezt ledobja. Westeroson ezzel már nem kéne vacakolnia, elvégre az az ő "ideje"/kultúrája, oda való a gondolkodása (bár ott meg más gebasz borulna a nyakába)

limbekcs 2015.06.12. 00:52:55

az megvan, hogy Dany ruhája hátulcipzáras?

(kép a szerkesztőségben kepfeltoltes.hu/view/150612/Dany_zip_www.kepfeltoltes.hu_.gif
... : )

sárkányok anyja?

vagy inkább Villámzárba öltöztetetett Daenerys.

,, 2015.06.12. 11:38:43

Állítólag kiszivárgott a finálé, ha vki szpojlerezni mer, máglyán égetem el.

Dekatlon 2015.06.12. 13:08:23

@limbekcs: az ottan csak egy rés... lehet bene cipzár, de lehet benne mágikus lepkenyál ragasztó is. :)

vastyúk is .. 2015.06.12. 13:59:35

@Dekatlon: szerintem mágikus lepkenyál, vagy trolltakony

vastyúk is .. 2015.06.12. 14:05:20

@foxglove (F6): mert az éj sötét és tele van iszonyattal? :D

Gyula_80 2015.06.12. 14:47:11

@foxglove (F6): Rákerestem, nem találom. De mindegy is, már csak 3 nap, aztán meg 42 hétig kuss van.

Zsoofka 2015.06.12. 14:58:00

@Gyula_80: @foxglove (F6): Hihi . Én is megpróbáltam megkeresni, de ugyanilyen indokkal feladtam.... :) Viszont elkeztem olvasni a könyvet a legelejétől...
:)

fenrirr 2015.06.12. 17:05:40

Am csak nekem tűnik fel, hogy a teljes vasszigeteket kihagyták a sorozatból, miközben a könyvekben már régóta komoly szerepet kaptak? Illetve Dorne is teljsen más szerepet kap mint a könyvekben, plusz Brandon Stark vonala is teljesen eltánt pedig a mások elleni harcban elv fontos szerepet szánnak neki a jövőben, ezen kívül, bár eddig jobban tetszett a sorozat mint a könyv (sokkal) lassan kezdem úgy érezni, hogy a legutóbbi komoly változtatások a könyvhöz képest a sorozatban teljesen öncélúak és logikátlanok sokszor, és kezd szétesni az egész történet a sorozatban, és kíváncsi vagyok képesek lesznek-e logikusan és értelmesen összehúzni majd, de jelenleg egyre kevésbé tűnik úgy, és egyre inkább úgy látom, hogy a végéhez közeledve egyre kapkodóbban és huszárvágásokkal fogják a szálakat lezárni, hogy legyen végkifejlet. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy hülyeség, hogy pár jelentéktelen szálat kihagytak a sorozatból és sok szereplőt összevontak illetve pár főbb szereplőnek más utat adtak, de sok olyan komoly változtatás van ami teljesen értelmetlennek tűnik és logikátlanná teszi a történéseket ami nem igazán tetszik.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.06.12. 17:30:27

@fenrirr: majd a hatodik évad után olvasd végig ezt a hozzászólásod. tényleg nem értem a hasonlítgatást a könyvhöz, már a negyedik évad felénél se volt túl sok értelme - az idei szezon pedig végképp más utakon jár (szerencsére).

,, 2015.06.12. 19:27:13

@vastyúk is ..: az internet is sötét és tele van szpojlerrel:)
@mokamini: jól tetted! mmkk mesélj majd, hogy tetszik-e.

Zsoofka 2015.06.12. 20:09:33

@foxglove (F6): Oke! Majd jövök trollkodni, hogy a könyvben igy meg úgy....

nota19 2015.06.13. 09:58:17

Hát igen, mostantól a hasonlítgatásoknak nincs értelme. Majd ha Martin papa végre kegyeskedik befejezni a 6. kötetet. Bár szerintem így sincs sok értelme. A könyv az a könyv, a sorozat pedig a sorozat, ahogy azt Sixx is leszögezte. Érdekes én nagyon szeretem a könyveket, de a sorozat eltérései legtöbbször nem zavarnak. Sőt, így még izgalmasabb is. A 9. résznél többször is sokkot kaptam könyvolvasóként is. Nagyon kíváncsi vagyok meglépik-e a Dance utolsó részeit, remélem igen. Na akkor lesz csak felháborodás! Más: amikor Dany elrepült Drogonon nekem teljesen olyan érzésem volt, amikor Harry Potter kergette az arany cikeszt a második részben, : )

Wyrfarkas 2015.06.13. 17:13:02

@nota19:
Teljesen igazad van,ezt én is tudomásul vettem,hogy van a könyv,és a sorozat.Megjegyzem,mind 2öt imádom.Külön tudom választani.Azt is megértettem,hogy a sorozat az HBO saját készítése, egyszerűen nincs mindenre pénz.
Az pedig később fog kiderülni,hogy jó ötlet volt-e a sorozat után elkezdeni a könyvet.. :-)

rest of boys 2015.06.14. 08:48:34

Nyilvánvalóan Martin papát sem a fejére ejtették, tudja ő, hogy mi a szoros összefüggés az alkotás és az érte járó busás haszon közt: ha egy az egyben megegyezne a könyv a forgatókönyvvel, akkor vagy az egyik vagy a másik művet kötelezően hanyagolná az olvasó-/nézőközönség - az idősebbek a jobb vizuális memóriájuk révén a betűt, a fiatalabbak a pixeleket perferálnák. De így a kíváncsiság és a már szenvedéllyé vált GoT arra készteti mindannyiukat, hogy meg is vegyék a vaskos köteteket és meg is nézzék tízrészes adagokban a kedvenc mákonyukat. Dupla haszon GRRM-nek. Business is business, ez már csak így működik.

rest of boys 2015.06.14. 08:50:32

@rest of boys: preferálnák, azaz preferálnák, bocs :)

Scagnetti 2015.06.14. 17:30:40

Erre csak annyit tudok mondani, hogy baszódjál meg Stannis és te is vörös ribanc! Ez azért túlzás volt.

Wyrfarkas 2015.06.14. 21:06:58

Havas Jon meg az RTL-en nyomja gladiátorként :-)

Wyrfarkas 2015.06.15. 01:06:50

érdemes kattintani a 2 fenti linkre

vastyúk is .. 2015.06.15. 04:26:21

Brühühühü, most akkor újra egy év várakozás

tejfölösbableves 2015.06.15. 09:41:32

Na, megnéztem az évadzárót és most vagyok ám csak igazán kíváncsi sixx hogyvoltjára.

sixx · http://comment.blog.hu 2015.06.15. 11:17:30

az isten verje mar meg az osszes spoilerezot, holnapig nem birjatok ki?

tejfölösbableves 2015.06.15. 11:33:11

@sixx: Nehéz, mert most különösen kíváncsi vagyok a véleményedre a történésekkel kapcsolatban.

vastyúk is .. 2015.06.15. 11:38:32

@vastyúk is ..: wtf? Csak azt a tényt közöltem, hogy egy évet várni kell a folytatásra, és hogy ez elszomorít. Na legközelebb majd vigyázok. ;)

vastyúk is .. 2015.06.15. 11:41:10

@sixx: hoppá, ezt a kanosszát neked szántam @vastyúk is ..: de sikerült elbénáznom. Hihihi

tejfölösbableves 2015.06.15. 11:41:56

@vastyúk is ..: Nem rád és gondolom nem is rám utalt, volt még egy-két hsz, ami erősen spoileres volt - törölve is lett.

vastyúk is .. 2015.06.15. 11:57:01

@tejfölösbableves: ja, csak azt figyeltem, hogy mi voltunk ketten, akik nem bírták megvárni a holnapot. :D

Nézőke 2015.06.15. 12:21:26

na,ezt a 10ik hogyvoltot én is várom már, sztem sixx belead mindent, ezért is dolgozik rajta sokat,és jelenik meg csak holnap.. kérünk sixx, minden betű adja vissza az élményt :D
egyébként mostantól a tizedik az új kilencedik rész.

XocoLatte 2015.06.15. 13:16:05

@sixx: nem könnyű, ezt azért szögezzük le... =(

Cérnahuszár 2015.06.15. 17:22:19

Hát nekem ez kibacott csalódás. Majd holnap kifejtem miért

Meridian74 2015.06.15. 18:51:24

Szvsz ez az éved nagyon el lett kúrva... 7 részben nem volt semmi érdemleges, aztán a 8-9-nem elkezdték azt, amit már a 3. részben meg kellett volna kezdeni, osztán a 10. részben szorított a 10 órás keretidő, kapkodós lett, és ráadásul mivel eddig semmi "igazi fordulós" (be)áldozat nem volt, most aztán pótolták, jócskán túllőve a célon, ez így most már erősen izzadtságszagú lett.

Meridian74 2015.06.15. 18:52:11

... és ami azt illeti ezért ezt az évedat kár volt leadni így. Inkább csinálták volna meg a következőt is, és azzal együtt.

vastyúk is .. 2015.06.15. 23:12:25

@mokamini: hihihihihihi. hát ez nagyon jó
süti beállítások módosítása