Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Derrick 3x01 - A kolibrik halála (Tod der Kolibris)

2015. május 31. 11:00 - wolfbeisz

Ázsiai hölgy menekül egzotikus ruhában valaki elől a harmadik évadot nyitó epizódban. Az arcán rémület, a parkoló autók mögött bujkál, majd megpróbál felkapaszkodni egy arra járó villamosra, de mindhiába, a jármű tovasuhan az éjszakába. Berohan egy üres telefonfülkébe, de nem tudja, mihez kezdjen, s végül ott éri utol a végzete. A következő jelenetben már egy erősen ittas házaspár autózik hazafelé egy jól sikerült buli végeztével, nagyokat vihorászva. A parkolóházban az asszony veszi észre, hogy zöld ruhadarab lóg ki kocsijuk csomagtartójából. Eleinte ez is nagyon tetszik nekik, egészen addig, amíg a férfi fel nem nyitja a csomagtartót, s meg nem pillantják a halálra késelt lány tetemét…

16_tod_der_kolibris.jpg

Tizenkét büntetőponttal a tarsolyában a már nagyon nem szomjas férfi nem szívesen hívná fel a rendőrséget ebben az állapotában, így némi ütleggel arra kényszeríti az asszonyt, hogy nyalábolják fel a holttestet, s tüntessék el a kocsijukból. Kicibálnák a hullát az utcára, de éppen akkor hajt be a mélygarázsba egy autó, s premier plánban bukik le a lányt cipelő pár. Derrick éppen 24 órázásból hazafelé vezetve eléggé morcos, hogy neki kell kimennie az esethez, de hiába hajtogatja, hogy a főnöke tehet neki egy szívességet, ha munka van, hát munka van. Harry szinte elnézést kér tőle a parkolóházban, majd Egonnal, a nemrég még jókedvű férjjel elvitetik magukat a nyomozók a parti helyszínére. A férfi a zuhogó esőben mutatja meg, hol parkolt az autója. Hamarosan már a Hiebach-házban láthatjuk az open house-buli nyomait, s a házigazda, valamint a vendége azonnal egymásra is akarja kenni a felelősséget a gyilkosságért.

01.jpg

Kilépve a házból a rendőrök gyorsan fel is fedezik az ominózus telefonfülkét, amely mellett ott hever a pocsolyában a halott lány fél pár cipője is. A nyomozók újsághirdetésben teszik közzé a hölgy adatait a személyazonossága tisztázása céljából, s elég gyorsan be is fut Derrick irodájába egy hívás. Egy női hang a lehető legpontosabban írja le a halott külsejét, majd azt javasolja a főfelügyelőnek, hogy dr. Scheibnitzet kérdezzék arról, kiről is van szó – még egy címet is megad a doktorhoz. A reggeli madárcsicsergés már a grünwaldi Scheibnitz-villa előtt éri a házkutatási paranccsal érkező Derricket és Harryt. Morcona házvezetőnő közli velük, hogy a doktor úr nincs otthon, s be sem igen akarja engedni a rendőröket. Derrick belengeti az erőszak alkalmazásának lehetőségét, így végre nyílik a villa kapuja, de az asszony közli velük, hogy azonnal hazahívja a doktor urat.

02.jpg

Az idős férfi a telefonvonal túlvégén tökéletesen hozza a társadalmi helyzetével teljesen tisztában lévő potentát figuráját, de fél óra múlva csak kénytelen hazafurikázni. Kulm asszony, a házvezetőnő éppen nem volt otthon előző éjszaka, a húgát látogatta meg, így nem jelent nagy segítséget Derrick számára. Közben az emeletet átkutató Harrynak jut a megdöbbenés kiváltsága: az egyik szobába benyitva ugyanis nagy meglepetésére egy mozgássérült hölggyel találkozik, akiről hamarosan kiderül, hogy Scheibnitz doktor lánya, Anita. Harry ráadásul azonnal fel is ismeri a lány hangját: ő telefonált nemrégiben a rendőrségre, megadva az apja nevét és a házuk pontos címét…

03.jpg

Az igen öntudatos Anita ennek ellenére alibit biztosít az apjának: egészen éjszakáig együtt, de csak kettesben voltak otthon, nem volt semmiféle vendégük. Elegáns verdáján aztán befut a papa is, aki persze nem tud semmiféle thaiföldi lányról. Scheibnitz annyiban ellentmond a lányának, hogy mégiscsak volt vendége előző este: egy Judix nevű üzlettársa, akivel egy közös építőipari cégben érdekeltek. Derrick lejátssza a dokinak a hozzájuk befutott telefonhívás felvételét, s Scheibnitz persze szintén azonnal felismeri a lánya hangját, odakinn pedig Anita is érdeklődve fülel. Scheibnitz nagyon berág, nekiesik a lányának, ráncigálni kezdi a hívás miatt, majd Kulm asszonyt veszi elől, hogy milyen állapotban ébredt reggel Anita. Derrickéknek aztán a lánya fogyatékossága miatt rendszeresen fellépő pszichés zavaraival magyarázza a rendőrségre befutó telefont: Anitának ugyanis szerinte semmi más célja nincs ilyenkor, mint hogy felhívja magára a figyelmet. Abban megegyezhetünk, hogy ez most sikerült neki.

04.jpg

Anita az apja nógatására azt vallja, hogy csak kitalálta az egész sztorit, így Scheibnitz bocsánatkérést vár a zaklatás miatt Derricktől, de addig nem kaphatja meg, amíg nem tisztázzák: a lány miként tudta leírni az elhunyt thaiföldi lány ruházatát annak dacára, hogy arról semmit sem közöltek a sajtóban. A rendőrök közben találnak egy másik ázsiai lányt, aki ismerte az elhunytat, Derrick azonnal ki is hallgatja a Pham Thi nevű hölgyet az őrszobán. Ő azonosítja a halottat: az általa utoljára még fél évvel korábban, Bangkokban látott Phu Tham Nu személyében. A németül egy szót sem beszélő halott lány egy titokzatos férfi közvetítésével, eredetileg ápolónőképzői szerződéssel érkezett a müncheni egyetemi klinikára, legalábbis papíron. Amikor Pham Thi is kért egy esélyt ilyen szerződésre, a pasas őt már visszautasította.

05.jpg

Derrick ezt követően Scheibnitz doktor barátját, Judixot hallgatja ki, akinél modorosabb ripacsot szerintem egész Münchenben keresve sem lehetne találni. Természetesen kettesben töltötték az előző estét Scheibnitz úrral, komoly üzleti tárgyalást folytatva, Anita pedig az emeleten tartózkodott; thaiföldi lány se közel, se távol… Derrick be is kíséri Judixot az őrszobára aláírni a vallomását, a kollégák eddigre már nyolc eltűnt thaiföldi lányról tudnak, akik egytől-egyig ilyen fal-szerződésekkel érkezhettek Münchenbe. Pham Thi segítségével használható fantomkép készült a kontraktusokat nyélbe ütő titokzatos férfiről, Judix pedig meglepően zaklatottá válik, amikor meglátja a zsaruknak segítséget nyújtó lányt, majd Phu Tham Nu csupa vér zöld ruháját.

06.jpg

A franciául, angolul és németül is jól beszélő Pham Thiről aztán – amikor Derrick és Harry hazakíséri – kiderül, hogy valójában prostituáltként dolgozik Münchenben. Azonnal meg is jelenik a stricije, de a nyomozók nem foglalkoznak vele, egyszerűen kidobják a lakásból. A rendőrök Scheibnitz munkahelyén, az építőipari cég irodájában megmutatják a fantomképet a doktornak és a lányának is, s bár mindketten azt állítják, hogy nem ismerik a rajta látható férfit, Harry szerint egyértelmű, hogy hazudnak. Scheibnitz több cégben tulajdonos, így például elég nehézsúlyú bűnözőkkel is kapcsolatba hozható mulatókban, sőt bordélyházakban is.

07.jpg

A müncheni rendőrség által jól ismert Birkmann által irányított bordélyban is eredménytelen a fantomkép kőrözése: az üzletvezető szerint ő egyáltalán nem alkalmaz ázsiai lányokat, mert túl sok velük a baj. Pham Thi jelenti újra a segítséget: az amerikai Jerry Scheppmann személyében időközben be tudta azonosítani az ázsiai lányokat szerződtető férfit. Derrick azonban már hiába hívja telefonon Pham Thit: a lányt közben a lakásában meggyilkolták. A reptéri szolgálat szerint Bangkok és München között rendszeresen fiatal thaiföldi lányok társaságában, de álnéven repkedő Scheppmann igyekszik elébe menni az eseményeknek, s maga keresi fel a rendőrséget, ahol kihallgatják, rabosítják, amit alaposan végig is követhetünk, de a procedúra eredménytelen, bizonyíték híján Derrick a meggyőződése ellenére kénytelen szabadon engedni Scheppmannt.

08.jpg

Derrick azonban nem hagyja annyiban a dolgot, s rövidesen bemutatja Scheppmannt a Scheibnitz család tagjainak is: a doktor persze nem ismeri a férfit, ellenben Anita szabályos pánikrohamot kap a láttán. Miközben Scheppmann minden lépését követik, a nyomozók számára egyértelmű, hogy a lány lenne a döntő tanú, de az apja az egészségi állapota miatt megtagadja, hogy Anita vallomást tegyen. Scheibnitz kórházba is vitette a lányát megfigyelésre, ami elég veszélyes dolog abban az értelemben, hogy Scheppmann tisztában lehet vele: van egy esetleg ellene valló tanú. A végjáték így a kórházban játszódik: mivel a Derrick szerint befektetésével most vastagon korpa közé keveredett Scheibnitz elmondta a bordély üzletvezetőjének, melyik intézményben fekszik a lánya, nem csoda, hogy a rendőrök által követett Scheppmann arra is veszi az útját: végleg el kell hallgattatnia Anitát.

09.jpg

A csúcsponton Scheibnitz vallomást tesz a kórházban (ahol a vezető főorvost egyébként maga az epizód rendezője, Dietrich Haugk alakítja). Pontosan tudta, hogy Scheppmann mivel foglalkozik, de nem érdekelte, honnan szerzi be az üzlethez a lányokat. Annál is kevésbé törődött a morális kérdésekkel, mert Judix egyenesen odavolt a friss ázsiai húsért, s bizony alkalomadtán ő sem vetette meg őket, így a végzetes éjszakán is thaiföldi lányokkal kényeztették magukat az otthonában. Phu Tham Nu azonban egyszer csak „megkergült”, s kirohant az utcára. Scheppmannt küldték ki utána, hogy hozza vissza, mielőtt teljesen fellármázná a jómódú környéket, de a keményfiú ehelyett megölte a lányt. Mire Scheibnitz a vallomása végére ér, megjelenik a kórház folyosóján Scheppmann, s egyenesen Anita kórterme felé sétál. Hangtompítós fegyverrel ront be hozzá, de a rendőrök megviccelték: élethű babára cserélték a mozgássérült lányt. De egyébként is a fél müncheni rendőrség az ajtóban várja az elvetemült férfit, s villámgyorsan le is csapnak rá, mielőtt még bármit tehetne. Az egész epizódot álmatlanságtól végigszenvedő Derrick így végre hazamehet már aludni...

10.jpg

Az 1976. január 11-én bemutatott epizód azon ritka korai Derrickek egyike, amelyben nem tisztázott a tettes személye már a cselekmény legelején. Ez azonban most nem sokat segített, ugyanis hiába izgalmas, s sokat ígérő a kezdés, hamarosan teljesen ellaposodik a sztori a szinte kiszámítható végkifejletig. A rajongók egyöntetűen osztják, hogy a korai időszak leggyengébb darabjai közt van a helye ennek az epizódnak, egyedül a kialvatlanságtól szenvedő Derrick ironikus, szarkasztikus humora ment rajta valamit. Az idegrendszere lehetőségeinek határán táncoló főfelügyelő egyszer még a kor egyik nagy német tabujának számító "Scheiße" kifejezést is használja, miközben van olyan jelenet, amikor az irodai asztalánál ülve a villanyborotvájával beszélget... Itt is problémát jelent, hogy Scheibnitz 18 éves lányát egy valójában 10 esztendővel idősebb színésznő játssza - az meg már sorstragédia, hogy az Anitát alakító művész, Sylvia Manas alig egy évvel később, mindössze 29 éves korában halálos autóbalesetet szenvedett.

Címkék: derrick
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2015.05.31. 17:00:13

köszi a hv-t, jó lett megint. nem volt ez olyan gyenge rész szerintem, innentől kezdett lassacskán felpörögni a sorozat.

"a németül egy szót sem beszélő halott lány" - ezen hosszan vihogtam

KapitányG 2015.05.31. 19:03:09

Az oldalsávban olvasom a hozzászólást, itt meg nincsen semmi. Nem értem!

KapitányG 2015.05.31. 19:03:45

Na, most már itt is látszik :)

Terézágyú 2015.06.03. 16:29:58

"a kor egyik nagy német tabujának számító "Scheiße" kifejezést is használja"

Ó sajsze, ma meg minden egyes német filmben tucatszor elhangzik...

dr. v.b.1990 2015.06.15. 16:59:49

"(ahol a vezető főorvost egyébként maga az epizód rendezője, Dietrich Haugk alakítja)."

Érdekes, hogy későbbi részekben is előfordul párszor , hogy az aktuális rendezője is szerepet kap az adott részben (vagy pár perceset vagy, mint pl. a Tossner Ende (Tossner Vége) című részben a címbeli karaktert Günter Gräwert alakította)
süti beállítások módosítása