Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dominion 1x01 - Pilot

2015. május 18. 09:00 - Szencsike

Üdvözlök mindenkit a Dominion, a magyar keresztségben Bukott angyalok (vetítés: Pro4) címen futó szériában. A sorozat előzménye a Légió című film. A sorozatot tavaly adták le, az első évad 8 részes, a második idény nyáron érkezik, immár 13 résszel. A főbb szerepekben Alan Dale (Reisen tábornok), Anthony Head (David Whele) illetve Tom Wisdom (Mihály) látható. Egy nagyon kellemes, igazi limonádé sorozat, de nekem nagyon bejött, már csak az angyalos téma miatt is. Jó szórakozást a sorozathoz és a hogyvolthoz! 

25 évvel ezelőtt az Úr eltűnt, az angyalok Gábriel vezetésével megtámadták az embereket és birtokba vették a világot. Néhány magasabb rendű angyal nem harcolt, viszont az alacsonyabb rendűek követték Gábrielt. Az alacsonyabb rangú angyaloknak nincsen saját testük, így első lépésként megszállták az embereket. Mihály arkangyal, az angyalok leghatalmasabbika, az emberek oldalára állt. Erődítményeket építettek, ahol a visszavágásra készülhettek. A mendemondák egy gyermeket emlegetnek, akit Mihály megmentett. A Kiválasztottat a testén lévő jelekről lehet megismerni, az emberek pedig rájöttek, hogy hiába léteznek angyalok, ők a leggyűlöltebb ellenség.

1.png

A rövid kis bevezető után valahol egy romos épületben kezdünk, talán egy kaszinó lehetett régen. Egy fiatal szőke srácot látunk, Alex Lannen, az öltözéke alapján valami katonaféle lehet. Ez a titkos rejtekhelye, egy terepjáró hátsó részén mindenféle konzervkaját rejteget. Elpakolja a friss zsákmányt, de meghall egy éles, csikorgó hangot. A zajforrás három kártyázgató alak, észreveszik a srácot, maguk közé hívják, de jobb nem oda menni, mert ők emberbőrbe bújt angyalok. Egyiküket a srác megöli, a másik kettő, egy férfi és egy kövér nő, üldözni kezdi a hősünket. Spuri ki a kocsihoz, gázt neki, és rohanás vissza, ahonnan jött. Leadja a segélyhívó üzenetet, a főhadiszálláson a radarfigyelő és a főnök habozik, hogy kinyissák-e a kaput. Az úton a szárnyas hapsi már a kocsiból rángatná ki a gyereket, de ő jó ütemérzékkel pont a kapu előtt lefékez, a szárnyas lerepül a kocsiról, és a légvédelmi automata fegyverek lövik ki az angyalt. A kaput kinyitották, de a társak csőre töltött fegyverrel várják a kollégát, ellenőrzik egy szemszkennerrel, hogy nincs-e megszállva, az eredmény negatív. A srác jelentené az angyalokat, egy bizonyos Reisennek el kell mondani, de a felettese az Arkangyalhoz viteti, az ő csapatába tartozik, ő megy jelenteni Reisennek. A város egyébként a régi Las Vegas lenne, most Vega néven fut.

Estére ugrunk, a Sztratoszféra nevű hotel, szórakoztatóközpont legfelső szintje most Mihály arkangyal otthona. Az ágyát öt rendkívül csinos hölggyel osztja meg, egyikük Becca néven fut, ő az első számú szerető. Mihály, hiába a csajok, hiába a szex, morgós kedvében van. Ő is tudja, hogy nem kéne ezt csinálni, mégis az ágyban kötnek ki, pedig ha gyereke lesz… Becca vállalná, Vegának kell az utánpótlás, de Mihály nem vállalja a kockázatot. Fogja magát, leugrik és elszáll az ég felé. Lássuk a hősünket, épp kocsival viszik, így egy kicsit megnézhetjük Vegát. Elektromos áram van, minden fényárban úszik, a kivetítőkön lelkesítő szövegek futnak az eljövendő Kiválasztottról, illetve a Whele-arénában megrendezendő ünnepséget hirdetik. A város egész szépen megmaradt, a luxusszállók is állnak, ez megnyugtató. Viszont az utcán az emberek a piac előtt tolonganak, ahova csak V4-es besorolással lehet bemenni, vagyis kasztok vannak, borítékolható egy lázadás, ami nem jó. Alex megérkezett a kihallgatásra, ez a Caesars Palace hotelben lesz, igaz ott egy sötét kis lyukban üvölt vele a felettese. Nem csak rangban áll felette, hanem a kasztja miatt is, V3-as. Alex szemtelenül felelget, de megjön Mihály, mielőtt kiküldené a tisztet, elkéri tőle a korbácsot és a szentbeszéddel kezd. Vega alapszabályai szerint tilos a kapun kívül tartózkodni, különösen Alexnek. Meséljen inkább az angyalokról, hárman voltak, egyikük képes alakot váltani.  Alex jutalma korbács lesz, súlyos hibát követett el, legközelebb Mihály nem lesz kegyes. Pár ütés után beállít Reisen tábornok, elengedi a srácot, megtanulta a leckét. Mihály viszont fegyelmet követel, de az öreg védi a szökdöső katonát, a lányát korábban megmentette, lényegében a lekötelezettje a srácnak.

Akkor lássuk a lányt, Claire-t, a házi kápolnában gyerekeknek meséli a Kiválasztott legendáját. Az ajtóban megtörténik az őrségváltás, Alex a soros. Az oktatás után a fiatalok kettesben maradnak, hát persze, hogy szeretik egymást. Igaz a céljaik eltérőek, Claire egy leánykérést szeretne, még az apját is meg tudja győzni, hogy engedélyezze a házasságot. Alex pedig szökni készül, a kocsi készen van, a holnapi ünnepség alatt senkinek sem fog feltűnni a hiányuk. Egy Delphi nevű helyre menne, ott nincsenek kasztok. Claire a hivatalos út mellett van, még tárgyalnak erről. Csók, Alex lépne, de az ajtónál ott áll egy kb. velük egykorú srác. Tenyérbe mászó, sunyi képe van, Alexet leteremti, nem maradhat sose kettesben a hölggyel, egy másik őrnek is jelen kell lennie. Alex értette, lelép, a fiatalurat William Whele-nek hívják, hercegprímás (az angol eredetiben principátus hangzik el, a szinkronos verzióban lett ez a megnevezés) rangja van, ő a város tiszteletese és tetszik neki Claire. Udvarias bókok mögé rejti a csodálatát, mivel a lány a tanítás miatt nem ment el az istentiszteletre egy közös imát azért elmondhatnának.

7.png

Ugrás a katonák szállására, ez is csilivili csodahotelben található, amit nekik alakítottak át körletekké. Alexet egy kis barátnője látogatja meg, a 10 év körüli, az éhezéstől sápadt Bixby. Ad a kislánynak egy kis kaját és megígéri neki, hogy hamarosan nem lesz több éhezés. Se kasztok, se szabályok, mert hamarosan mindannyian elmennek innen. Reisen tábornok, meglehetősen bőséges vacsoráját fogyasztja, ekkor ugrik be hozzá a város konzulja, David Whele, ami Will-ünk édesapja, vagyis a sunyi pofát tőle örökölte. Egy ravasz rókát rejt a mosolygós arc, kicsit bájcseveg a friss gyümölcsről, amit Reisen nem szeret, pedig micsoda luxus. Viszont a lényeg, a mai három angyalból egy még életben van. Reisen nem aggódik, drónokat küldtek ki, nincs jele ellenséges mozgásnak. A konzul nem hisz a könnyen jött nyugalomban, Vega elpuhult, nincs semmi, ami miatt aggódni kellene, és ez még visszaüthet. A konzul a holnapi ünnepséget is várja, nagy bejelentés emleget, majd távozik. Katonák, eljött a fürdés ideje, Alex és egy Ethan nevű kolléga David Whele hóbortjáról sztoriznak, a konzulnak van egy oroszlánja, igen, egy oroszlánt tart, mint háziállat, és a dög igazi marhasteaket kap vacsorának. Bezzeg a derék katonák ócska tucatkaján élnek. Megismerünk egy kolléganőt, Noma, szintén 25 év körüli katonahölgy libeg be a zuhanyzóba és egy piát kér Ethantől, aki másodállásban seftel is. A srác ajándékként a piához hozzácsap egy steaket is, olyan vacsit csapnak ebből, mint az oroszlán.

A fürdés után Noma és Alex beszélgethet, a srác sokat van a Reisen-háznál. Alex a tábornokra fogja, nagyon félti a lányát. Aha, persze, Noma ezt nem veszi be, kissé féltékeny a hölgy... Kintről helikopterek zaja hallatszik be, az MGM Grand Hotel mellett kialakított leszállópályán landoltak, és a helenai küldöttség érkezik.  A katonák az ablakból figyelik az eseményeket, a triónknak nagyon homályos emlékei vannak arról, mióta nem jártak itt Helena városából. Ők egyébként ilyen női közösség, modern apáca-félék, akik a női istenségben hisznek. A küldöttséggel ott van egy gyerek, lehet ő a Kiválasztott? Kiválasztott nincs, ezt a mesét csak kitalálták, hogy a gyerekeknek mesélhessenek valamit, mondja ezt a mi Alexünk. David konzult és a helenai hölgyeket látjuk, a város erőműbvében sétálnak, a Főnéni, Arika még nem mondhat igent David ajánlatára. Ez kölcsönös segítségnyújtást jelentene, de most még nem. Ajándékkép David kap egy pisztolyt, ezzel a típussal ölték meg Lincoln elnököt. Vicceskedve ráfogja Főnénire, egyik kísérő utálkozva mered a férfira. David vigyorog egy nagyot, karon fogja Főnénit és Williammel együtt bevonulnak a reaktorterembe. Vegának innen jön az áram, Főnéni elámul a technikán, rögvest felajánl 500 menyasszonyt, mindegyik egészséges és szülőképes korban vannak, cserébe Vegától a technikát kérik. David befejezettnek tekinti a beszélgetést, az őrök a szálláshelyükre kísérik a hölgyeket. Kettesben a fiával, David a saját tervét pörgeti. Egyedül a Helenának van használható légiereje, Reisen öregszik, apa és fia megerősíti a pozícióját a városban, és kell Helena segítsége.

11.png

Ugrás a sivárföldekre, egy vándort látunk, aki rejtekúton érkezik, és egyenesen Mihályhoz jött. Ő lenne Jeep, akinek az elmúlt 14 és fél évben az volt a dolga, hogy megfejtse a testére rajzolt tetoválást. Eddig a küldetés sikertelen, mert a tetkók olyan ősi jelek, amelyekről nem szól semmilyen prófécia, sem egyéb szöveg. Jeep a fiúról kérdez, Mihály jellemzése alapján egyszerre lázadó és jó ember. Jeep látni akarja, de sok minden meg fog változni, háború érkezik. Reisen tábornok mereng az ablak előtt, lánya pedig most beszélgetne el vele a házassági terveiről. Viszont a lány bele sem kezdhet semmi ilyen szövegbe, mert az apja bejelenti, hogy lemond Vega vezetéséről a nép javára. Claire nem olyan naiv kislány, mint amilyennek elsőre tűnt, ért a politikához. A nép még nem kész ilyen változásra, David Whele pedig nem fogja kiengedni a kezéből a hatalmát, egy diktatúra is összejöhet emiatt. Talán már most is diktatúra van, ezért kell a tábornoknak háttérbe vonulni. Elég érettnek látja már a lányát arra, hogy elfoglalja a számára kijelölt helyet a város élén, hisz ő jelenti Vega számára az új irányt. Most pedig beszélgessenek arról, amiről a lánya szeretne, de Claire-nek nincs már semmi mondanivalója.

12.png

MGM egyik lakosztályában a Főnéni fürdőzik, negédes mosollyal az arcán és köntösben David köszön be hozzá. Az a fiúgyermek érdekli, akit a hölgyek magukkal hoztak, mitől olyan különleges? Roan nem az ő gyerekük, amolyan talált gyerek, Evelyn, a vezérara fogadott fia. Rendkívül különleges, nyelveket beszél, zenél, jól ismeri a történelmet, de rettenetesen félénk, Evelyn semmit se tagad meg tőle. David keze a habokban kutat Arika lába után, ő vajon mit gondol a srácról? Nagyon különleges, nincs nála különlegesebb. Davidnek kell a gyerek, mindenkinek van ára drágaságom, neki egy kis kényeztetés kell. A különleges kisfiú felébredt az álmából, a napfelkeltét nézi az ablakból. Alexet Claire hívatta, pár dolgot be kell szereznie neki az esti ünnepségre. Mikor a kis papírt átadja a katonának, suttognia kell, mert az ajtóban ott ácsorog egy őr. Az apjával történt valami, a terv változott, a kocsival még ma este elmennek, ahogy tervezték. Claire elküldi a fiút, de lent Mihály várja. Mihálynál pedig Jeep támad rá, csakhogy ellenőrizze a srác kiképzését. Jeep Alex (nevelő)apja, de 11 éves korában magára hagyta. Egy cetlin tudatta vele, hogy lelép, a srác nagyon nem örül ezek után a viszontlátásnak. Azzal, hogy elhagyta, a V1-es kasztba lökte vissza, ha nem állt volna katonának, meg is hallhatott volna. Alex lelép, Jeep összetört, Mihály bölcs szavai alapján majd eldől, hogy megérte-e. Viszont Jeep még az ünnepség előtt összehívná a tanácsot.

24.png

Whele Senior és Junior a börtön felé tartanak, Junior egy sálat mutogat az apjának. Ez a sál azoké, akik hiába minden pusztítás, mégis Gábriel hívői. Junior a saját kis csapatával keresteti őket, kevesen vannak, hamar meglesznek. Senior megáll a cella előtt, belépnek és ott azt a dagadt angyalt találják, aki Alexet üldözte. Junior menten összecsinálja magát, apuka arca meg sem rezdül, a Dagi reggel próbált meg átjutni a városfalakon, akkor fogták el. A lakosság túl régóta él békében, emlékeztetni kell őket, hogy kikkel is állnak szemben. Laktanya, Bixby megint belógott a jóbaráthoz, aki beavatja a szökési tervbe. Este 10-kor, az aréna déli oldalán, a kislány csak V1-es, oda csak V2-esek léphetnek be, de megoldja, hogy ott legyen. Szenátusi ülés, Reisen tábornok, Becca, illetve Junior és Senior. Nem tudják, miért jöttek össze, de végszóra megérkezik Mihály és Jeep. Jeep látványára kisebb sokkot kap a társaság, az ő fejükben a Jeep=halott egyenlet létezett, 14 éve nem látták, de a pali csökönyös fazon, valahogy életben maradt. A tetkók titkát még mindig nem tudja, viszont Gábrielről legalább hozott híreket. A Főangyal a Boulder melletti hegyekben vert tanyát, a serege is vele van és háborúra készülnek. Sajnos, sok olyan magasabb rangú angyal is Gábriel oldalára állt, akik teljesen olyanok, mint az emberek. Mihály bemutatja őket, a Hatalmasságok, akik a többi, alacsonyabb rangú angyalt irányítják, egyikük egy vörös páncélt visel és a Furiad névre hallgat, már csak mellékinfó, de gyűlöli az emberiséget. A két vendég az ünnepélyek lefújása mellett voksol, illetve hamarosan felfedik a Kiválasztott személyét. Reisen és Becca támogatná, de David ellenük voksol. Nincsen Kiválasztott, ez csak egy mese, sok gyermek született akkor, sőt az emberiség is újjászületett. Az emberek a kiválasztottak. Az ünnepélyt megtartják, ő pedig utána kész elrendelni a készültséget.

21.png

Akkor ünnepeljünk, cirkuszi mutatványosok szórakoztatják a közönséget, a Whele díszpáholyban Senior, Junior és a helenai Hölgyek foglalnak helyet. Arika egyik udvarhölgye nem nézi jó szemmel, hogy a nő eladta magát David Whele-nek. A Reisen páholyban Alex őrizheti a családot, Jeep kissé rongyosan jelenik meg, békülésképp odaadja Alex anyjákat a fényképét a fiúnak. Az estet David nyitja meg, a város ünnepelhet, többszörösen is. Egyrészt kemény évek után, ilyen csodás életük van, illetve bejelent egy eljegyzést. A fia, William és a Reisen-ház legfényesebb csillaga, Claire házasodik össze. Junior vigyorog, mint a fakutya, Claire az, akit villámcsapásként ért a hír. A közönség imádja a párt, de az estének nincs vége. David különleges meglepivel készült, a város angyalölő bajnokát jelenti be, aki eddig 22 angyalt ölt meg, most római gladiátornak van beöltöztetve és már a ketrecharca készül. Ő fog megküzdeni a Dagival, legyen meg a 23. győzelem. Behozzák a Dagit, odaláncolják őt a padlókampóhoz és megismerünk valakit. Magát Gábrielt, aki a trónján ücsörög, és a Dagit irányítja, megszállta őt onnan a messzi távolból. A közönség döbbenten hallgat, Mihály dühös, de David szerint nincs gond. Minden az ellenőrzésük alatt van, azért hozták be a Dagit, hogy emlékeztessék a jónépet, mi is vár rájuk odakint. Gábriel integetésre ösztökéli az angyalát, Mihály rögtön vágja, kivel nézhet szembe igazából. Dagi eltépi a láncait, lecsapja Angyalölőt, a közönség menekül. Így kell elrontani egy bulit…

Dagi életében sem volt szép nő, angyalként sem lett az, megöli, akit ér a menekülő nézők közül. Mihály végre aktivizálja magát és megöli Dagit. Sajnos azonban a veszélynek még közel sincs vége. Három angyal, köztük Furiad a levegőből támad, a légvédelem csődöt mond, a vészriadó az egész városban felhangzik. Szegény kicsi Bixby várja a barátját a megbeszélt helyen, de a rémült tömeg pont feléje tart. Mihály Reisenéket a 8-as bunkerbe kéreti, Alex feladata lenne odajuttatni őket, na, most mi legyen? A kislány vagy a nője? Kint a három angyalból kettő lett, egyiküket eltalálták, az embereket a kijelölt biztonságos zónába viszik, a katonákat kivezénylik. Az arénában Bixby egy lépcsőfordulónál bújt el, Alex végül őt választotta, Claire is megvan, a lány az eljegyzés vagy a Dagi miatt kér bocsánatot, nem tudni, de Alex másik irányba indul el, mint amerre a tömeg tart. A városvezetésből aki csak számít, lejutott a bunkerbe és élő közvetítésben nézhetik, ahogy Mihály és Furiad megküzd egymással a reaktornál, mert a két ellenséges angyal odatartott. A bunkerkapuhoz jutottak, Alex habozik, most lenne a legjobb elmenni, de Claire maradni akar. A városnak nagy szüksége van most rájuk, az esküvő dolgot pedig elrendezik. Ha ez a végső döntés, akkor legyen, mindhárman belépnek a bunkerbe, Reisen tábornok megkönnyebbülésében sóhajt egyet, itt a lánya! Senior és Junior hacsak nem vakok, láthatták, hogy Alex és Claire nem közömbös egymás iránt.

22.png

A reaktornál Mihály padlóra küldte az ellenfelét, de nem öli meg. Viszont még mindig ott a második angyal, a légvédelemnek nem sikerült lelőnie, így egyenesen a reaktortoronyba repülhet a kamikaze. Óriási robbanás, a város világításának vége, a bunkerben is sötét lesz. Alex segíteni indul, még Jeep sem tudja visszatartani, de a generátorok miatt a terem újra áram alatt lesz, látják a térfigyelő kamerák képeit, így Alex marad. Az erőműnél Mihály életben van, de Furiad is. Ő viszont gúnyos mosollyal repül vissza a gazdájához. A bunkiban a különleges kisfiú a kést és a plafonon lévő szellőzőaknát bámulja, valami készül. Junior eközben Claire-ért aggódik, de a lány kedvesen megnyugtatja. A kisfiú eközben fogja a kést és Jeep-be döfi, majd a szellőzőn keresztül elmenekül. Mivel az emberek nem tudnak falra mászni, kizárásos alapon ő csak egy angyal lehetett… Alexen kívül gyakorlatilag senki sem reagál, Jeep az ő karjai között hal meg és utolsó szavaival elmondja neki, hogy ő a Kiválasztott. Jeep meghal, Senior egy haldokló tévképzetének nevezi ezt, ugyan már, Kiválasztott… Azonban a Jeep testén lévő tetoválások eltűnnek, és Alex testét borítják be, mindez a varázslat a társaság előtt zajlik le, ezt letagadni már nem lehet.

17.png

Elsőként Claire térdel le előtte, de Alex nem akar hajlongást, főleg nem a barátnőjétől, gyors témaváltásként Senior letartóztatja Arikát, mert behozott egy angyalt. Arikát ugyanúgy megtévesztette a kölyök, mint mindenkit, de ez a kis lényegtelen infó David Whele-nek nem számít. Reisen parancsa szerint legalább kíméletesen bánjanak vele, mert nem hiányzik egy háború Helenával. Egyébként is már háború van David szerint, de Reisen nem védi őt. Arika lehet, hogy nem tudott semmit, de David egy szörnyet hozott be a városba, normális?! A lehető legnormálisabb, még örül is, hogy így alakult, most már tényleg lehet háborúzni. David most Alexet nézte ki magának, a tetkóit vizsgálgatja, de megakad a szeme a reszkető Bixbyn. Egy ócska kis V1-es a vezetőségi bunkerban és látott mindent? Nem folytathatja, mert Claire védelmébe veszi a kislányt, legyen így, csak hallgasson arról ami történt! Megérkezik Mihály, Becca szívéről egy óriási kő esik le. Jeep meghalt, itt volt egy angyal, a Hatalmasságok közül való, ezért verhette át a szkennereket, Jeep tehát igazat szólt róluk. Letérdel Alex előtt, majd megkéri, hogy ne mutogassa a tetkóit és igen, valóban ő az a gyermek, akit megmentett, mostantól az ő védelme alatt áll.

Senior immár otthon dühöng, Kiválasztott a fenét, ennél különb dolgok is történtek, mióta ez a háború elkezdődött. Junior számára nem kérdés, hogy az, amit látott és hallott igaz, Alex a Kiválasztott, ő segíthet megnyerni a háborút. Apuka amúgy is dühös, de a fiú szavai csak jobban felhúzzák. A kölyök tartogassa a hitét a gyülijének, ez politika, Alex Lannen veszélyes. Szerelmes Claire-be, ezzel csak sürgetőbbé vált a Whele-Reisen esküvő. Junior másban is ellent mond, Arika fogva tartása sem helyes. A nő Evelyn felesége, ebből csak rosszul lehet kijönni. Senior nem akarja hallani a dumát, a saját fia ne értsen egyet a Reisenekkel. Miközben Claire imádkozik a Kiválasztotthoz, addig szerencsétlen Alex Mihálynál dühöng. A srác sosem volt egyedül, Mihály elintézte, hogy a seregbe kerüljön, létrehozta az Arkangyal Egységet, így feltűnésmentesen vigyázhatott rá, miközben a fiú felkészülhetett a küldetésére. A srác teljesen össze van zavarodva, ezek a tetoválások, mi van, ha nem az övéi? Mihály adta át Jeep-nek a kezdet kezdetén, majd Jeep átadhatta Alexnek. Ezek a jelek jelentik a megoldást az emberiség jövőjére, ha Alex megtanulja értelmezni őket, akkor megtudják, hogyan győzhetik le Gábriel seregét. Mihály kíváncsi a jelekre, buzdítja a srácot, hogy próbálkozzon meg kiolvasni belőlük valamit. Alex koncentrál, nagy nehezen, de megjelenik egy felirat: Óvakodj a hozzád közelállóktól. A felirat amilyen gyorsan jött, el is tűnt, Alex azt hazudja, hogy nem látott semmit. Valahol, a városon kívül egy szentélynél egy köpenybe burkolt alak három angyal előtt térdel. A kisfiú, Furiad és maga Gábriel. A köpenyes alak pedig Junior, nohát, nohát, alamuszi nyuszi nagyot ugrik, érdekes, a srác jól játssza, hogy a legkisebb rezdüléstől is majd szívrohamot kap, de lám… az ellenséggel cimborál, és elmeséli, hogy felbukkant a Kiválasztott.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.05.18. 18:56:14

Még csak most? Örülök, h van róla hogyvolt. Követem :)
süti beállítások módosítása