Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 5x02 - A Fekete és Fehér Háza

2015. április 21. 11:00 - sixx

Elöljáróban annyit, hogy legkevésbé sem érdekel, mi a különbség a könyv és a sorozat között. Ez a hogyvolt a tévésorozatról szól, ha valaki kényszeresen a könyvről szeretne beszélni, és arról, hogy mi lesz másképpen a tévében, mint azokban, és ez (természetesen) mennyivel szarabb, és persze régen minden jobb volt, az keresse meg a releváns szakfórumokat, és ott okoskodjon, mert innen minden ilyen kommentet szó nélkül törlök - lévén offtopic.

Braavos

Arya megérkezik a Jaqen H'ghartól kapott érmén vett hajóút végállomására, Braavosba, ami egy bazinagy város, és egy bazinagy kolosszus őrzi a bejáratát, mármint az öbölét, ott áll terpeszben a szobor, te meg behajózol alatta, és közben nagyon kicsinek érzed magad. A lélektani hadviselés egyik pompás eszköze, kár, hogy az ide részekre jellemzően rém béna CGI a szobor és a megérkezés is, a greenbox valahogy nem működik ezeken a képeken, tán a világítás van elcseszve, nem tudom. Arya csak néz a szoborra és nyel nagyokat, a kapitány meg röhög, ne félj, kislány. Nem félek én semmitől, mondja Arya, mire eszembe jut egy nagy klasszikus, “majd fogsz!”

screen_shot_2015-04-20_at_5_24_31.png

A városba beérve csónakba szállnak, és eleveznek egy szigetre, ahol egy nagy épület áll, az ajtaja félig fehérre, félig feketére van festve, és aszongya a kapitány, hogy a taxi eddig jött, az érme ennyit bírt. Az épület neve: A Fekete és Fehér Háza, ami nagyon furán hangzik, de Arya az ilyen szemantikai baromságokon nem felakadós típus, és kopog bátran. Aztán megint. Kinyílik az ajtó, és egy öreg feka csávó áll szótlanul benne. Arya megmutatja neki az érmét, tessék, ezt Jaqen H'ghartól kaptam. A feka csak néz, az jó, de nem ‘tom ki az, és már zárja is az ajtót. Arya lefő, mint az EU-pályázatokat Gyurcsány cégéhez benyújtó Rasipasi, oszt akkor most mi lesz? Nincs hová mennem! Ó dehogynem, mindenfelé mehetsz, mondja a másik, és rázárja az ajtót, nesze neked vendéglátás.

screen_shot_2015-04-20_at_5_28_45.png

Arya leül a ház elé, és még este is ott ül a kezében az érmével, és sorolja azok nevét, akiket ki akar nyírni, aztán szakadni kezd az eső, de nem mozdul, és sorol csuromvizesen. Utána megint kisüt a nap, ő meg sorol, Walder Frey, A hegy, Cersei, satöbbi. Aztán megunja, és belegórja az érmét a vízbe.

Valahol Westerosban

Brienne és Pod megérkezik egy fogadóhoz, ahol nem mellesleg egy másik úri társulat is tanyázik, mármint Kisujj és Sansa karavánja, és asszem ez a második alkalom a sorozatban, hogy valaki, aki keresett valakit, rá is talált. Pod szól is Brienne-nek, aki háttal ül Kisujjéknak, hogy te, heló, az meg Sansa és Kisujj. Vagy tíz lovaggal. Brienne ideges lesz, és kizavarja, hogy nyergelje fel a lovakat, mire Pod rámutat, hogy csak egy van. Jó, akkor keríts többet, int mérgesen Brienne, mintha lovat csak úgy lehetne “keríteni”. A bebarnult és kicsit megasszonyosodott Sansa éppen arról beszélget Kisujjal, hogy mitől jó a sör, amikor Brienne odalép, hogy beszéde volna. Kisujj nagyjából annyira örül neki, mint egy kelésnek a két farpofája között, de közelebb inti, mondjad.

Brienne aszongya Sansának, hogy az anyja hűbérese volt, és esküt tett, hogy megtalálja, és megvédi, mármint Sansát. És most itt van, és hűségesküt tesz. Kisujj erre feláll, jaj, nem kell ez a formalitás, meg eleve, miféle hűbéres voltál te, akiről én nem tudok, pedig ösmertem Starknét. Renly halála után lettem az. Ja, tényleg, mondja Kisujj, és tovább folytatja a karaktergyilkosságot, nem úgy volt hogy te ölted meg Renlyt? Dehogy, én meg akartam menteni! Egy Stannis-arcú fekete köd nyírta ki! Ja, mondja Kisujj, akkor jólvan. De csak nem védted meg, ugye. Meg Starknét sem. Most meg jössz megvédeni Sansát? Nem jók az előjelek, halló.

screen_shot_2015-04-20_at_5_58_55.png

Te meg mit szólsz bele, kérdezi Brienne, de Sansa is leoltja, ott térdepeltél pöcsfejű Joffrey előtt, szóval nekem te nem kellesz, szevasz. Brienne ettől kicsit megrogy, Kisujj viszont elvarratlan szálat lát benne, és aszongya, maradj, Brienne, mire Brienne pofán vág egy lovagot, kirohan, elvágja pár ló kantárját, lóra pattan Podrick mellett, és elinal, pár lovaggal a nyomában. Lovaglás, menekülés, gyía, egy keresztútnál Pod jobbra, Brienne balra, nyomukban lovasok, de Brienne visszafordul, cselez, és utoléri Podrickot a folyóparton, ahol a ló leveti a hátáról, és éppen egy lovag akarja elemészteni. Meg egy másik is. És Brienne mindkettőt legyakja, mert olyan ereje van, mint a Hegynek. És követni fogják Sansát.

Királyvár

Cersei hívatja Jaime-t, mert kapott egy kis ajándékot Dorne-ból, egy kitömött viperát, rajta Myrcella nyakláncával, és ettől ideges lesz, de annyira, hogy kiabálva emlegeti “lányunkként” Myrcellát, amitől meg Jaime lesz ideges, ne már baszki, itt a falnak is füle van, vegyél már vissza. Cersei elkezdi a kést forgatni Jamie-ben, milyen apa vótál te, hallod, a lányod Dorne-ban, az egyik fiad halott, a másik meg most megy hozzá ahhoz a ribanchoz, na bravó. Jaime ettől magába száll, jólvan, akkor elmegyek Dorne-ba, oszt visszahozom a lányunkat. Te? A fél kezeddel? Oszt hogy? Elkéred a hercegtől? Nem kérem. Sereggel mégy? Nem. Van még valami, felség? Egyedül mégy? Nem.

screen_shot_2015-04-20_at_6_00_59.png

Stokeworth

Ser Bronn of Blackwater (muhaha) és jövendőbelije, Lady Stokeworth éppen az esküvőt tervezgetik a tengerparton, illetve a nő beszél, Bronn meg legszívesebben eret vágna magán. A menyasszony a családjára panaszkodik, Bronn meg nagyjából kilátásba helyezi, hogy előbb-utóbb úgyis az övék lesz Stokeworth kastélya, mert a gonosz embereket utoléri a sors. Vagy egy kard. Vagy a méreg. És ebben a pillanatban megpillantják Jaime-t, ahogy ott üldögél a dűnék között, mintha ez mindennapos volna. Bronn-né elájul, jézus, Jaime Lannister itt? Na, eredj haza, zavarja el Bronn. Minek vagy itt, Jamie? Az ad neki egy levelet, amiben az áll, hogy a menyasszony már nem Bronn menyasszonya, mert Cersei, hát, átbaszta. Vagy Jaime, mindegy is, a lényeg: gyere velem Dorne-ba, kiszabadítani a hercegőt, és utána sokkal jobb nőt és nagyobb kastélyt kapsz.

screen_shot_2015-04-20_at_6_09_45.png

Dorne

Ellaria Sand a fogát csikorgatva nézi Jaime és Cersei lányát egy erkélyről, majd odamegy Doran Martell, a helyi főnök, egyben a halott Oberyn bátyja kerekesszékéhez, és elkezd hepciáskodni, te itt nézed azt a kis Lannister-ringyót, az öcsédet meg lemészárolták Királyvárban, ez így nincsen jól. Ahhoz képest, hogy a nő egy zabigyerek, és emellett Oberyn ágyasa és vagy öt gyerekének anyja volt, a) jól néz ki, b) nagy a szája. Doran szerint az öccse egy párbajban esett el, és ezzel nem lehet mit kezdeni. Ellaria sereget küldene Királyvárba, mert jóhogy, idegbeteg gyökér, Doran viszont leszarja, és azt is, hogy Ellaria Oberyn zabilányaira hivatkozik, ők is mellettem vannak, hadd szedjem már szét velük ezt a Lannister-ribancot. Doran helyre teszi az arénázó nőt, amíg itt én vagyok a góré, te nem szabdalsz kis darabokra senkit, különösen nem kislányokat.

screen_shot_2015-04-20_at_6_17_53.png

Meereen

Daario és Szürke féreg az utcákat rója, és Daario kissé fölényesen közli a Makulátlanok vezérével, hogy gestapós módszerük nem jött be, ő viszont kiderítette, hol vannak a Hárpia fiai, és látványos mozdulattal benyit egy kunyhóba, ahol persze sehol senki, de Daario a falban is meglátja a bujkáló ellent, és beledöfi a tőrét, mire onnan kiesik egy vinnyogó kisfickó, a Hárpia egyik fia. Dany tanácsában Mossador, a felszabadított rabszolga, és a helyi érdekképviselet elnöke (vagy szakszervezeti bizalmi?) azt javasolja, hogy végezzék ki a Hárpia fiát, ezzel üzenetet küldve a terroristáknak, de Ser Barristan óvatosságra int, hátha van benne még infó. Daario szerint már mindent kivertek belőle.

screen_shot_2015-04-20_at_6_38_45.png

A Hárpia fiait a gazdag családok pénzelik, akik szeretnék a rabszolgaság visszaállítását. Barristan tárgyalást javasol a gyökérnek, bizonyítsa be Dany, hogy ő más, mint az előző rezsim. Ez akkora faszság, mint ide Lacháza, mondja Mossador, és ideges lesz, ezek csak az erőszakból értenek. Miután mindenki kiment, Barristan tart egy fejtágítót Danynek, apád, az őrült király, akit Jaime Lannister nyírt ki, tényleg bolond volt, az ellenségeinek felégette a kastélyát, apák előtt nyúzta meg a fiaikat, satöbbi. Ne kövesd el ugyanazt a hibát. Én nem vagyok olyan, mint a fater, mondja Dany. Nem, de ne is akarj olyan lenni, mondja az öreg lovag, mire Dany bólint, rendben van, kap egy tárgyalást a kisfickó.

screen_shot_2015-04-20_at_6_41_54.png

Közjáték

Úton Volantis felé Tyrion folyamatosan vedel, Varys meg elárulja, hogy aki elfogja Tyriont, lord lesz, és kastélyt kap, birtokot, meg nőt. Nahát, mondja Tyrion és iszik. Minek is megyünk Volantisba? Mert ott kezdődik a meereeni út. Ja, jó.

Királyvár II

Cersei elé egy fejet tesznek le, ami elég randa, de nem Tyrion. Faszom, ez sem ő, mondja a királyné. A fejet elkéri tőle az udvari boszorkánymester, mert a munkájához hasznos lesz. Cersei ezután megy a kistanácsba, ahol tisztába teszi, hogy nem ő a király segítője, csak tanácsadója, de ettől még ő hozza itt a döntéseket. Lord Tyrell megkapja a kincstárat, Maester Pycelle legnagyobb csalódására meg Qyburn lesz Varys helyettese, azaz a kémfőnök, akit ugye a Citadellából kiátkoztak, mert nekromanta volt vagy miafasz. Kevan Lannister lenne a hadsereg főparancsnoka, de neki nem elég, hogy Cersei mondja, neki Tommen királytól kell hallania, és nem azért jött vissza Királyvárba, hogy Cersei bábja legyen. Ennek megfelelően Cersei kapja be az összes faszát, ő visszamegy a Caster-hegyre, és majd ha a király hívatja, jön, szevasztok.

A Falon

Shireen, Stannis lánya Szegfűt tanítja olvasni, és közben elmeséli hogy ez a betegség, amitől fakéregszerű lesz a bőre, egyébként halálos, de Stannis mindenféle kuruzslót meg vajákost rászabadított, és tessék, most jól van. Illetve nem szarabbul. Szegfű mesél a saját gyerekkoráról, az sokkal szarabb volt, na. Megjön Stannisné és közli a lányával, hogy nincs bandázás Szegfűvel, mert egy vad, és majd átveri, amikor legkevésbé sem számít rá. Stannis sincs jókedvében, te, Havas, és azt akartam, hogy Mance elevenen égjen el a máglyán, az megvan? Te meg erre lenyilazod. Közben én vagyok a király. Szóval ezt így most hogy? Havas szarik a koronára, de nem mondja.

screen_shot_2015-04-20_at_7_05_59.png

Stannis ezen most túllendül, mert baja van: a vadak nem állnak mellé és sajnos Észak sem, mert hiába kéri a kisebb házakat, hogy álljanak mellé, és vonuljanak délnek, Királyvár ellen közösen, azt a választ kapja, hogy Északon a királyt Starknak hívják, és menjen Stannis a picsába. Mindezt egy tízéves kislány írta Medve-szigetről, ákombákom betűkkel. Havas vigyorog, és azt mondja, hogy ezek az északi népek már csak ilyenek. Ser Davos aszongya, hogy mivel az Éjjeli őrség ma este új parancsnokot választ, aki nagy valószínűséggel Ser Alliser lesz, jobb ha Havas végiggondolja az életét, mert szar lesz neki. Stannis azt ajánlja, hogy legyen Havas hivatalosan is Stark, és ő kinevezi Deres urának. Csak úgy. Hiszen ő a király.

Havas elmeséli az ajánlatot Samunak, aki szerint Havas kurvára megérdemli a dolgot, Havas meg erre aszongya, hogy ja, de ő nem kér belőle, mert esküt tett, és a Falon szolgál, és punktum. Na, kezdődik a választás, Janos Slynt Ser Alliser kampánybeszédét mondja, csak egy fokkal jobban, mint VV Cristofel, viszont támadja benne Havast, amitől Samu idegbeteg lesz, feláll, és szépen elmagyarázza, ki védte meg a Falat a támadástól - Havas, miközben Slynt egy lyukban kuporgott és összeszarta magát, mármint konkrétan. Van egy harmadik jelölt is, de őt hagyjuk. A szavazás végén fele-fele az állás, de ekkor Aemon mester előkapja a sajt kis zsetonját, és Havas mellé teszi le, fuckyeah, Havas Jon lett a Fal parancsnoka.

screen_shot_2015-04-20_at_7_14_45.png

Braavos II.

Arya az utcán vadászik galambra, hogy ehessen, de pár nyikhaj beleköt, viszont mire ebből valami izgalmas csörte lenne, megjelenik Arya mögött a fekacsávó, az első jelenetből, mire a nyikhajok elrohannak. Arya követi a faszit, vissza a fekete-fehér házhoz, ahol visszakapja az érméjét, a feka faszi arca meg átváltozik, és bizony, Jaqen H'ghar az, ki más, és azt mondja, ő senki, és semmi, és behívja Aryát az épületbe, ahová SOHA be nem mennék.

screen_shot_2015-04-20_at_7_18_16.png

Meereen II.

Ha valaki azt hitte volna, hogy Mossadort olyan fából faragták, hogy csak úgy hagyja, hogy egy szőke liba a vízirevüből megmondja neki, hogy miafasz, az téved, lemegy a tömlöcbe, és a Hárpia fiát kicsit megöli, de pont eléggé ahhoz, hogy Dany tolulást kapjon az engedetlenség láttán. Érted tettem, mondja Mossador amikor Dany kérdőre vonja, mert te nem tehetted, hiszen királynő vagy, és igazságosnak kell mutatkoznod, stb. Ez egy bátor kölyök, de sajnos Dany nem értékeli a dolgot, mert adott egy parancsot és az semmi volt véve. A szabál az szabál.

Ezért másnap kiviszik a kisembert a városfalra, ahol az egyik oldalon az egykori, mostanra felszabadított rabszolgák állnak, a másikon meg az egykori elnyomók, középen meg Dany és népi zenekara, az egyre idegesebb Ser Barristannal az élen. A tömeg anyának hívja Danyt, és élteti, de ez nemigen fog sokáig tartani, az ilyen tömegrendezvények ritkán sülnek el jól ebben a sorozatban. Dany elmondja, hogy ő azért jött ide, mert igazságot és szabadságot ígért, és ez a kettő nem elválasztható egymástól. Mossador viszont megszegte a törvényt, és ezért most levágják a fejit. S lőn. A tömeg az előre sejthető módon megvész, és Danyt alig bírják visszamenekíteni a palotába, ahol aztán este Drogon várja a várfokon, se nem akar vele barátkozni, inkább elrepül a picsába. Dany, Dany, ebből még nagy bajok lesznek.

Címkék: trónok harca
73 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moria 2015.04.21. 11:16:30

Dany innen fogja elveszíteni Meerent.

lilcsi manó 2015.04.21. 12:00:40

a sorozatkészítők jól átírták a történetet :) ami egyrészt azért jó mert tele van meglepetésekkel, másrészt meg a könyvből spoilerezők elmehetnek a picsába :DDD ez az évad sokkal jobbnak igérkezik mint az előző :)

NAR 2015.04.21. 12:03:31

Annyira kreatívok voltak az írók, hogy nem maradt ruhátlan jelenet :-)

Leadfoot 2015.04.21. 12:15:40

Ahogy Kisujj oltja Brianne-t, az hatalmas. :-)
Ha jól emlékszem, Cersei smirking whore-nak titulálja Maergery-t, az meg annyira de annyira betalált, hogy nem tudtam nem mosolyogni rajta.

A CGI-nél csak az öreg feka átváltozásakor alkalmazott "speciális effekt" volt gagyibb.

Nézőke 2015.04.21. 13:54:54

..most azért elképzelem,hogy egy 5 európányi világban hogyan is találkozhat Sansa meg Brienne "véletlenül"...de azt is elképzelem,hogyan tudnak emberek infókat szinte azonnal a megtörténtük után, mintha mobiltelefonok lennének a páncélokba rejtve... ilyen erővel azt miért nem tudják,hogy Dany már nem uralja a sárkányait?

Zsoofka 2015.04.21. 14:22:39

@Nézőke: Érdekes én másképp látom ezt mint Te, vagy mint ahogy sixx írta. Nekem az. hogy a sárkány pont egy ilyen válságos állapotban jelenik meg Dany-nek pont az jelenti, hogy számíthat rá a csaj: nem fognak "bandázni" és a sárkány nem tűri a kalitkát, de ha kell ott lesz a csajnak....

nicu71 2015.04.21. 15:14:49

@lilcsi manó: a legeslegundoritóbb állatfaj a jelen világban a mindentudó,minden résznél,évadnál előbújó könyből spoilerező Trónok harca -rajongó.
jajj de jó hogy most egy kissé elbizonytalanodni látszanak :DD

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.21. 15:47:15

még mindig nem az igazi ez az évad. értem én, hogy kell az építkezés, de akkor is.

vajh a lovag aki szerelmes volt a sárkányok anyjába, de az elhajtotta vissza fog térni valaha?

Pandacsöki 2015.04.21. 15:52:02

A közjátékban említi azt hiszem Varys, hogy Cersei vérdíjat tűzött ki Tyrion fejére, úgyhogy jobb, ha azt teszi, amit ő mond, mármint hogy minél messzebb "menekül", erre Tyrion epésen megjegyzi, hogy csak nem vágják le az összes törpe fejét a királyságban. A következő jelenet máris egy fej, jelezvén, hogy de... :) (bocs a szmájliért, de ez így vágva "vicces" volt)

mbm 2015.04.21. 16:27:38

Nyelvtannáciskodok kicsit, nem Caster-hegy, hanem 1. Kaszter-hegy 2. Castelry Rock.
@Nézőke: Rengetegszer van a sorozatban, hogy szereplők olyan eseményekre döbbennek rá, ami adott esetben az előző évadban volt. Amúgy meg vannak varjak, amik viszik a híreket Westeroson belül.

zizi77 2015.04.21. 17:48:09

@mbm: mármint hollók! :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2015.04.21. 19:17:39

@nicu71: Szerintem a pedofil sorozatgyilkosok rosszabbak, dehát nem egyforma az értékrendünk..
Kevan az tökös volt, ahogy beszólt Cersei-nek, aki meg ugye nem egy Tywin.
Sixx, a fekete-fehér házban mi olyan félelmetes? Oké, nem egy cukorkagyár, de nem tűnik gázosnak.

Zsoofka 2015.04.21. 19:24:50

@Yooha: Van egy olyan érzésem, hogy ezt később másként fogod latni... :)

Felagund 2015.04.21. 19:25:13

@Nézőke: Alapvetően azért, mert Westeros nagy ugyan, de elég gyéren lakott, főútból meg pláne kevés van. A Keresztúti Fogadóban már igen sok szereplő megfordult, mert két nagy út kereszteződésénél található (much surprise...)
A fontosabb hírek meg valóban hollószárnyon terjednek, ahogy fentebb már említették.

Zsoofka 2015.04.21. 19:25:28

@mokamini: Mármint nem a sorozatgyilkosos mondatodat....

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2015.04.21. 19:39:29

@mokamini: Valami bérgyilkosképzőre számítok, az azért nem egy durva hely. De olvastam a könyveket is...

Nézőke 2015.04.21. 20:17:19

oké, tételezzük fel,hogy hollók és varjak állnak rendelkezésemre, és tételezzük fel,hogy ezek telesítik a heti több tucat üzenet közvetítését,mert ugye az fontos,hogy Tywin meghalt (ámbár még el sem temették,de már mindenhol tudják , 1000 kmre onnan),de az olyanokat,hogy Brienne még nem lett lovag,azt mégis honnan kéne tudnia mondjuk Kisujjnak? Nem hiszem hogy ilyen piszlicsálé ügyekről is tájékoztat a varjúesemes,mégis szinte olvassák a szereplők a másik életét. De oké,elfogadom. Eszerint nemsokára mindenki tudni fogja,hogy ki lett a FAL kapitánya? Mert akkor Sansa is? És útrakel majd? Vagy legalább üzen? Vagy ha Cersei megtudja,hogy van még egy Stark életben,akkor mi lesz?

vastyúk is .. 2015.04.21. 20:22:58

Nem bírok aludni, mióta láttam a titánt, mert folyton azon gondolkozom, hogy:
1. : Mikor Arya áthajózott alatta és felnézett mit látott.
2. : Hogy a retekbe "faragták oda" a szorgos braavosi kezek.
Ötletek?

vastyúk is .. 2015.04.21. 20:57:25

@mokamini: hm. érdekes amit mondasz, de nekem is inkább a sixx féle olvasat jött át. A sárkány azt sem hagyja, hogy Dany megérintse, és továbbszáll, ki tudja mikor jön vissza alapon. Nekem nem tűnt úgy, hogy Dany számíthat rá. Ami meg Drogon kistesóit illeti, teljesen besérültek Dany nevelési praktikáitól, aminek bizonyítékát az előző részben meg is mutatták, úgyhogy egyértelműen szar irányt vett a sárkányok és anyjuk kapcsolata. A lázadó tiniket nem tudom, mivel fogja visszacsábítani a szoknyája mellé, de azt hiszem ide még a birkanyáj is kevés lesz, csakúgy mint a westerosi wellness jutalomnyaralás ígérete.

valackyatömegből 2015.04.21. 21:09:59

@lilcsi manó: Az. Persze. Úgy, hogy _semmi_ nem történik négy részen keresztül? (néhány apróságtól eltekintve...)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.04.21. 21:12:57

@mokamini: Én is úgy értettem, hogy Drogon alapvetően haverkodni jelent meg. Csak egy gyors udvariassági látogatás, annyi, hogy oké, látom, jól vagy mutti, akkor megyek is tovább.

Count di Luna 2015.04.21. 21:28:39

Dany hülye, de ez nem újdonság.

Lyanna Mormont for President.

furmintszaraz 2015.04.21. 23:21:19

@Nézőke: Na most, a "mindenki" az túlzás, de ha valaki, akkor Kisujj tudni fogja :D Valószínűleg neki van a legjobb hírszerző irodája szerte Westeroson.

furmintszaraz 2015.04.21. 23:22:49

@vastyúk is ..: @mokamini: Szerintem is inkább jó jel a sárkány - még a másik kettőre is kihathat, nem lepődnék meg, ha azok is el lennének majd engedve.

agent scully 2015.04.22. 00:12:47

szóval Dany kivégez egy embert tárgyalás nélkül, akinek az volt a bűne, hogy kivégzett egy embert tárgyalás nélkül.
ezzel nem csak az általa állandóan hangoztatott igazságosság, hanem a legalapvetőbb emberi logika ellen is elég nagy hibát követett el...

Dekatlon 2015.04.22. 00:16:45

@doggfather: láttam az egyik előzetesben, hogy harcol valami arénában a lovagúr. Szerintem egy olyanban, amilyet Dany most még nem akar megnyitni.

Dekatlon 2015.04.22. 00:22:03

@vastyúk is ..:
1. A rézfaszú bagoly homályba burkolt rézfaszát
2. Kis lépésekben. Valahogy a Rodoszi Kolosszust is összerakták... meglepően hasonlóra

Dekatlon 2015.04.22. 00:28:38

Te Sixx, miért nem mennél be azon a kapun? Nem tünt azért annyira ijesztőnek.

Dekatlon 2015.04.22. 00:31:56

Jaime - Bronn szál elég ígéretes. Megint sikerült két cinikus nagydumás badasst összeereszteni.

SziIu 2015.04.22. 08:26:56

Legalább egy szereplő lenne, aki az egyik pillanatban azt teszi, amit egy normális ember :-( De nem, ehelyett mindenki olyan baromira rejtélyes, hogy szmomra inkább idiótának tűnik.
Én is le szoktam tagadni magamat álruhában, hogy az engem kereső embert nem beengedve áztassam az esőben egy napot, de végül utánamenjek, és közlöm vele: csak játszottam veled, MERT CSAK. ... és ez a válasz minden cselekedetre, hátha telik vele a műsoridő.

vastyúk is .. 2015.04.22. 09:18:59

@Dekatlon: wááo én azt hittem tévhit, hogy a kikötőben állt, de mindig tanul valamit az ember. :D

vastyúk is .. 2015.04.22. 09:22:02

@agent scully: mégiscsak egy Targaryen Dany, azoknak meg nem erősségük a logikus gondolkodás, egy-két kivételtől eltekintve.

Andrei Chikatilo 2015.04.22. 11:18:03

@SziIu: Az ilyen kolostoros cuccoknál bevett dolog, hogy aki be akar jutni, azt szopatják. Az igazi szopatás meg csak azután jön, hogy bejutott. A középiskolákban a mai napig is ez megy, az egyetemen meg folytatódik :) Arya meg tanulni szeretne.

@Nézőke: Hogy mi van a falon, az a faltól délre élőket a legkevésbé sem érdekli. Tywin halálhíre meg terjed hollók nélkül is.

eveMarlowe 2015.04.22. 11:26:07

"Kisujj nagyjából annyira örül neki, mint egy kelésnek a két farpofája között, de közelebb inti, mondjad." - mai kedvenc :) Köszi!!

Drogon: én is jó jelként könyveltem el, hogy megjelent. Olyanok lehetnek szerintem most a tini sárkányok mint a 9-10 hónapos kölyökkutyák: kicsit fel akarják fedezni a világot, aztán majd visszamennek a gazdi/szülő mellé, mert ott mégiscsak jobb. :)

Arya: Én azt vártam, hogy azért fogja beengedni a bácsi, mert ott ült egész nap, éjjel, esőben legalább 3 napig és azt jó előjelként veszi a tanulás kezdetére. Mindegy, ezt a talit nem hozták jól össze nnna. A másik, hogy azt gondoltam, hogy ha a fehér kapun kopogtat akkor is más jön ki, meg ha a feketén akkor is :D De nem...és emiatt nagyon szomorú lettem. :(

Kisujj-Sansa-Brienne: Először azon akadtam fenn, hogy miért nem mondta el Sansának B., hogy talizott Arya-val, de rájöttem, hogy gondolom ezért akart vele négyszemközt beszélni, úgy hogy Petyr ne hallja. Egyébként az infóáramlásra visszatérve: a középkorban is annak ellenére, hogy nem voltak modernnek titulált eszközök, áramlottak a hírek rendesen. Petyr nyilván nem 1 év alatt, de kiépített egy egész országos hálózatot, mert felismerte, h ebből jól meg lehet élni és az információ (még a legapróbbnak hittek is, mint pl., hogy ki kivel házasodott, ki kitől örökölt, ki kinek adományozott...stb) igazi nagy kincs, és ezeket szorgosan küldik hozzá jelentések formájában. Ha valami nagy dolog történik, akkor meg rögtön. Az hogy bizonyos apró dolgokról még nem tud, az nem jelenti azt, hogy nem fog, szerintem Meeren-ben és környékén nem sikerült ugyanezt megvalósítani. Ott arrafelé nem Varys-nak voltak jó kapcsolatai?

@Nézőke: Szerintem ha Kisujj meg is tudja, mert meg fogja, akkor nem biztos, hogy el is mondja Sansának.

Dany: Valami történjen már, mert én is kezdem unni. Etesse meg a lakosságot a sárkányokkal 'szt jónapot.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.04.22. 11:58:46

@SziIu: Csak a kitartóak tanulhatnak, és ez volt a felvételi. Ja, látom, @Andrei Chikatilo kb ugyanezt írta. Csak viccesebben.

Danyt én is kezdem unni. Azon kívül, hogy aggodalmasan néz és életidegen (gondolom=királynői) tartással jár-kel, nem nagyon történik vele semmi.

SziIu 2015.04.22. 12:42:29

Srácok én is mindent megtudok magyarázni :-) Azért volt kitartó mert ott ült, majd elment?
10-ból 9 cselekedetre vagy az a válasz, hogy "mert csak", vagy valami nyakatekert szerencsétlenség. Havasra úgy szavaznak, hogy senki nem kérdezte, akarja-e. De most nem sorolnám fel egyesével a részvevőket. Én is gondolom mit miért cselekednek,
de várva várom, hogy csak egyszer ne az legyen a nagy körmönfontság vége, hogy két pillanat múlva kiderül, egy ovodás is jobb döntést hozott volna :-)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.04.22. 13:13:06

@tommygun: Nem mondom, hogy ez nem érv, még csak azt sem, hogy nem jó érv, de logikailag nem zárná ki, hogy történjen is valami.:)

Andrei Chikatilo 2015.04.22. 13:48:25

@SziIu: Nem akarok mindent megmagyarázni, max. azt ami az én logikai utam mentén ésszerűnek tűnik. A kung fu mesterek is úgy kezdik, hogy napokat áznak-fáznak a kolostor előtt és miután bejutást nyernek évekig csak sepregetnek, csapkodnak egy hordó vizet, jobb esetben egy pofonegyszerű mozdulatsort ismételgetnek. És ezt tudják is előre. Arya meg csak habira ment oda és miután elküldték, még ott maradt pár napot(?) (igaz, hova sietett volna).

Havasról meg teljesen nyilvánvaló, hogy akarja, hisz mondja is korábban, de "you know nothing Jon Snow" (még) nem olyan karakter aki odaáll, hogy na gyerekek itt vagyok. Ez is tök egyértelmű.

Ezer és egy, ezeknél kevésbé egyszerűen magyarázható anomália van a (filmes) sztoriban. Pl. hogy lehetett, Ser Janos Slynt a királyi testőrség parancsnoka olyan gyáva jellemmel, hogy elbújik a kamrában, amikor harcra kerül sor és a falon is egy utolsó senki, nem pedig egy messze földön híres kardforgató. És ez csak az ami most hirtelen eszembe jutott, akad még néhány...

Dekatlon 2015.04.22. 14:26:53

@SziIu: A kolostoros elzavarós dolog alap. Tényleg így volt, ezt tolták keleten-nyugaton, mindenféle szervezetben. Nameg 1000x feldolgozták, még a Harcosok klubbjában is elsütötték.
Inkább az a fura, hogy miután a kiscsaj elment galambászni (ergo feladta), az orgyilok utána ment és behívta. Ez kicsit protekció szagú nekem.

Dekatlon 2015.04.22. 14:30:42

@Andrei Chikatilo: Havas, ha annyira nem akarta volna, hangosan tiltakozik, visszlép, akármi. De hallgatás beleegyezés alapon nagyon is akarta. Csak jobb volt így, az imidzs, hogy ő nem hájpolja saját magát.
Az öreg vak nyult szavazása elég jó politikai üzenet. Meg nyilt támogatás. Ez jól fog jönni neki, mert Ser Slynt olyan elleszelet fog fújni nekik, hogy lerepülnek a falról.

Dekatlon 2015.04.22. 14:35:52

@vastyúk is ..: Úgy tudodom, a kikötőben állt. De nem tökmindegy? Állt. ;)

Andrei Chikatilo 2015.04.22. 14:36:16

@Dekatlon: Ugyanazt írtuk, cimbora. Spolier alert: Nem fog. :)

Tapmancs 2015.04.22. 18:44:25

@doggfather: Spoiler alert: Persze, a következő rész végén.

vastyúk is .. 2015.04.22. 18:58:01

@Dekatlon: hihihihihihihi. Igazad van, teljesen mindegy hol állt, meg hogy "csinálták meg" Bravoos-on, csak kíváncsi fáncsi voltam na. hihihihihihih

nota19 2015.04.22. 19:21:30

@Andrei Chikatilo: Janos Slynt nem a testőrség parancsnoka volt, hanem a városi őrségé, és nyilván nem a harci érdemei miatt nevezték ki, hanem mert eléggé kezelhető (megvesztegethető, és megfélemlíthető) volt.
@Nézőke: szerintem Brienne mint nő eleve nem lehet lovag, így ezt nem volt nehéz Petyrnek kitalálnia

Bicepsz Elek77 2015.04.22. 19:25:40

Ez amugy logikaltaln hulyeseg, hogy Westeros akarmegcsak europanyi meretu lenne. Anno a kozepkorban leirtak, hogy Nagy~Magyarorszagot nyugatrol keletre vagy eszakrol delre kb. hatvan nap alatt lehetett atszelni gyalog(mondjuk loval 20 nap, a kiralyoknak persze voltak futarai, de azok meghatarozott helyen lovat valthattak). Nagy~Magyarorszag volt kb. 300 000 km2 mig Europa 10 millio (kb. 33x nagyobb). Egesz Westeroson elhet kb. 4~5 millio ember, mig 1400 ban kb. Angliaban elt csak ennyi. A varjak(mint a galambok is) csak egyik helyrol a masikra repulnek. A romai/frank(ha letezett) stb. birodalmak ezert is nem maradtak meg sokaig(a vilag korbehajozasa, ami gyorsabb, is kb. 2 ev volt az 1500 as evekben).

nota19 2015.04.22. 19:36:48

Sam kortesbeszéde hatalmas volt : )
Dany: nem akarom védeni, mert engem is nagyon idegesít, de a srác bevallotta, hogy mit tett, azt is, hogy miért, a tárgyaláson, ha lett volna mi változott volna ehhez képest? Én úgy látom, mintha Dany kezdene végre rázizzenni, hogy mekkora lekvárba tenyerelt bele, persze ez nem akadályozza meg benne, hogy hülyeségeket csináljon. Istenem, mikor szedi már fel a sátorfáját és áll tovább?!
Ja, és hiányzik Sanyi.

Dekatlon 2015.04.22. 21:42:58

@vastyúk is ..: mivan?
Akkor mégegyszer. Tökmindegy, hogy a kikötőben állt a Rodoszi Kolosszus, vagy 5 kilóméterrel arrébb egy vakondtúrással szemben, a lényeg, hogy állt. Két lábon, egy bazinagy bronzszobor. Tehát már az ókorban is összedobtak egy ilyet, pedig még mágiájuk se volt. Tehát egyáltalán nem lehetetlen a mutatvány.

Dekatlon 2015.04.22. 21:43:25

@Andrei Chikatilo: Mi az úristenért spoilerezel?

vastyúk is .. 2015.04.22. 23:53:27

@Dekatlon: érdekes, én értem mit mondasz. :D Szóval felmerült bennem a kérdés, hogyan lehet ilyen szobrot építeni. Nem az hogy lehet-e ilyet, hanem hogy hogyan. Nem bosszantani akartalak. Ha költői kérdésnek marad meg az sem zavar, csak eszembe jutott a rész kapcsán. Igazad van, egyébként teljesen mindegy. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.23. 08:40:36

@Dekatlon: szuper, lemaradtam róla (mmint az előzetesről)

@Tapmancs: ennyi spoiler sztem belefér. :D

by the way ölni tudnék kingslayer bőrjakójáért. :D

SziIu 2015.04.23. 09:42:52

Kung-fu mesterek, meg kolostorok :D Atyaég, de hiszen ott mindkét fél tudja mit csinál milyen feltételek mellett. Itt a kiscsaj csak keres valakit, azon a módon, ahogyy az illető elmondta neki. De ő előszőr álruhában inkább letagadja magát, hagy üljön a lépcsőn tanácstalanul a gyerek, azt sem tudva, most mi lesz vele. Majd mégis utánamegy Arya-nak, leleplezi magát, beinvitálja. Az ég világon semmi nem indokolja ezt a cselekménysort, de jöhet még, jó olvasni, hogy sok ember szerint ez életszerű és természetes volt.
Én is szeretem a rónok harcát, de sajnos egyre kevésbé. Ésszerűtlen döntések sorozata tartja fennt a feszültséget, a misztikumot.

eveMarlowe 2015.04.23. 09:43:08

@vastyúk:
Egy kép az eredetinek vélt Rodoszi Kolosszusról, illetve, hogy a maradványok alapján kb. így nézett ki. is:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Rhodes0211.jpg/200px-Rhodes0211.jpg

SziIu 2015.04.23. 09:49:16

Brienne-t elküldi a francba a második Stark lány is, de ő persze továbbra is lohol a nyakukba, igaz az előző gyerekről gyorsan lemondott, de most tök ellenkezőleg cselekszik.
Össze vissza alázzák, de egy "maradj" kérés (felszólítás) már tényleg tarthatatlan. Természetesen, hogy a lovagok szó nélkül elállják az útját, sőt üldözőbe veszik, és megpróbálják kinyirni Sancho Panza. Miértek sora 2 percben, de tök érthető reakció volt ez is mindenkitől, 100ból 99 így tett volna.

kszanaksz 2015.04.23. 11:10:17

@vastyúk is ..: titán rejtély: nem faragta senki, régen ilyenek éltek ott. Aztán globális felmelegedés, sok víz mindenütt, ellepi a földet és a mi jó öreg titánunk nem mer megmozdulni, mert akkor kicsúszik a két talpa alól és egyrészt lespárgázna, másrészt nem tud úszni.

kszanaksz 2015.04.23. 11:39:35

@SziIu: Ha logikátlanságra próbálsz utalni, nem feltétlenül van igazad. Kisujjt bárki aki ismeri, úgy jellemezné, mint Simicska Orbánt, Brienne pedig ennyire azért ismeri és bár lehet, hogy nem az eszéért tartották eddigi gazdái, az még neki is simán levágós, pontosan amiatt, mert 5 percig alázta, hogy tűnjön el, aztán hirtelen egy magyarázat nélküli maradj-ot kap, akkor ott sziréna, vészvillogó, minden. Nekem legalábbis ez átjött. A lovagok nem szó nélkül állták el az útját, mivel a gazdi bemondta, hogy marad, az lett volna inkább fura, ha szó nélkül, illetve a gazdi elbocsátó engedélye nélkül elengedik. Nem tudom, nekem ez rendben volt, nem érzek problémát a jelenettel.

Dekatlon 2015.04.23. 14:46:58

@vastyúk is ..: ha nem bosszantani akarsz, akkor persze teljesen más :D
Először persze megcsinálták a szobrot kicsiben, gipszből... aztán felszeltelték, olyan sok szeletre, hogy a szelet (nagyítás után) még beleférjen a legnagyobb öntőformába, amit készíteni tudtak.
A szeleteket alapján elkészítették a felnagyított öntőformát, kiöntötték.
Az építés:
építettek egy bazinagy A betűt, valami jó tartós anyagból. Ez a szobor alapja lett, kb. a derekáig. Aztán egy nagy rúd felfele, esetleg egy elágazással a feltartott kezének.
Ha megvolt a szilárd váz, ráaggatták a kiöntött szeleteket. Olvadt bronzzal, csavarokkal, meg amijük még volt azzal tögzítették, fényesítették, átadták. :)

Dekatlon 2015.04.23. 14:49:01

@doggfather: ezzel szerintem néhány útonálló is így lesz majd :)))
várom nagyon azt a párost, hogy mire mennek egymással...

vastyúk is .. 2015.04.23. 16:52:24

@kszanaksz: nagyon tetszik a megközelítés!! így már tudok aludni. hihihihihi

@eveMarlowe: okéé :D

@Dekatlon: Köszönöm, és amiért ennyire komolyan vettél küldök egy KOLOSSZÁLIS puszit! :D

nota19 2015.04.23. 19:18:10

Tényleg, hogyan is csinálták a Titánt? Építészetileg valóban érdekes kérdés, mint ahogy a Kínai nagy fal, a piramisok, a Rodoszi Kolosszus, és még lehetne sorolni. Az persze teljesen normális, és egyértelmű, hogy sárkányok, rémfarkasok, és a Mások nevezetű nemtudom, hogy micsodák élnek ebben a világban. A vargok is teljesen rendben vannak, Melisandre látomásai szintén, a vörös papok is. De hogyan is csinálták a Titánt? Őrjítő kérdés valóban : )

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.24. 10:42:40

@Dekatlon: már az előző évad edzéseikor is jók voltak együtt. Na nem annyira, mint a zsoldos és az Imp, de majdnem.

Andrei Chikatilo 2015.04.24. 12:13:31

@SziIu: Arya is tanulni ment oda. Azért kapta a zsetont is, mert épp nem ért rá akkor amikor Jaqen invitálta. Az külön vicces, hogy egy fantasy sorozatban keresel logikai hibákat, ésszerűtlenségeket, aztán ha kapsz egy magyarázatot, akkor előveszed a náci (fanboy) kártyát. :)

@Dekatlon: Remélem nem rontottam el az egész évadodat.

nota19 2015.04.24. 16:16:20

@Andrei Chikatilo: mennyire igaz. Az persze természetes, hogy válaszokat keres az ember a történet kétséges elemeire, de ennyire nem kellene belemenni. Aki egy ilyen könyvben, filmben minden mozzanatra egzakt magyarázatot kíván, hát az sajnos lemaradt a legfontosabbról. Nevezetesen a történet által kiváltott olvasói és/vagy nézői élményről. Így is lehet persze nézni valamit, kérdés, hogy érdemes-e?

Dekatlon 2015.04.24. 20:32:53

@nota19: az a lényeg, hogy a film/könyv a saját teremtett világán belül legyen logikus és hiteles.
Pl.: ha azt mondja egy film/könyv, hogy vannak sárányok, akik repülnek, akkor az nem vita tárgya. Ha azt ismonja, hogy ennek ellenére mégis gyalog járnak mindenhova, az már igen! Oda már kell magyarázat, hogy de mégis miért?!? ;)

Dekatlon 2015.04.24. 20:34:12

@Andrei Chikatilo: én is remélem.
Mert ha ez valami fontos spolier volt, megkereslek, ésm egvérnászlak! :P

nota19 2015.04.24. 21:23:07

@Dekatlon: így van, egyetértek. De! Azt hiszem, hogy az én hibám, nem fogalmaztam egyértelműen. Nekem az nem tetszik (de nagyon nem), amikor a fanyalgásfaktor olyan méreteket ölt egyeseknél, hogy a történet helyett csak és kizárólag a logikai összefüggéseket vagy azok hiányát boncolgatják. Ha szeretsz egy storyt, és azt kibeszéled az összes hibájával és gyengeségével egyetemben a hasonszőrű kommentpajtásaiddal, szerintem az igazán szórakoztató. Nyilván sok olyan mozzanat van ami szerintem/szerinted, vagy a többi kommentelő szerint nem jó/nem olyan ahogy elképzelted/teljesen rossz/vagy éppenséggel super. A gond nálam ott kezdődik, amikor a történet megjelenítésének igazi kritikája helyett, apró, és tképpen lényegtelen kérdések kapcsán kijelentik, hogy hát hűha, itt aztán nincs semmi logika.
Na most elolvastam, amit eddig írtam, és én is elborzadtam tőle : ) A lényeg amit mondani akartam hogy bár fontosak a részletek, ha valaki elvész benne és mindenáron mindenre abszolut logikus magyarázatot követel, hát az soha nem fogja élvezni a sorozatot.

Dekatlon 2015.04.24. 23:44:14

@nota19: Van aki azért csinálja, mert ezzel igyekszik bizonyítani, hogy ő mennyire agyafúrt és logikus. Van akit meg csak simán kizökkent a történetből a következetlenség, mert eltávolít, rontja a hitelességet. Egy mesét nem lehet úgy elmesélni, hogy áthágjuk folyton a saját szabályainkat.
"És akkor Piroska megérkezett a nagymama házához, pókösztöne egyből jelezte, hogy gáz van. Elővette hát a rakétavetőjét, és ízzé porrá lőtte az egészet. Majd felhívta anyukáját: mission completed. Aztán légpárnás búgócsigájával elszökdécselt egy közeli Apple Store-ba, mert akciós volt a marhalábszár."

Lady Ann 2015.04.27. 15:26:01

Az egyik előzmény könyv szerint a sárkányokat amúgy is láncon tartották egy külön nekik kialakított épületben, és csak a lovasuknak engedelmeskedtek, de azoknak sem ártott, ha vittek korbácsot. Ráadásul egy embernek egy sárkánya lehet és fordítva. Szóval az, hogy Dany láncon tartja a két kisebbet úgy, hogy Drogon egyértelműen őt választotta és viszont, nem nevelési hiba. Viserion és Rhaegal majd "hallgat" a saját lovasára, aki még nem jött el.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.04.30. 17:29:05

@Dekatlon: Biztos közben megjött a varjú SMS Westerosból, hogy Aryát be kell venni.

Bicepsz Elek77 2015.05.03. 16:40:54

@Lady Ann: Na igen, de ha pl. Aegon a hodito felesegul vette a ket noveret, akkor majd most Danymeg ket fiu(unoka)testverevel fog hazasodni?
süti beállítások módosítása