Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Better Call Saul 1x06 - Five-0

2015. április 03. 15:00 - roxig

A vonat lassít, Mike Ehrmantraut pedig egy sporttáskával a hátán száll le az Albuquerque-i állomáson. Hosszú út lehetett, így egyből az utasváró felé veszi az irányt, ahol pár perccel később Stacey öleléssel köszönti. Indulás előtt még elmegy mosdóba, a nő addig ellenőrzi a kijáratot. Ehrmantraut először a női mosdó felé veszé az irányt, majd miután meggyőződik róla, hogy teljesen üres, egy csomag betétet vesz az automatából és átmegy a férfiba. Bevonul az egyik fülkébe, leveszi az ingét és széttépi a betétes dobozt. A vállán lévő kötés átázott a vértől, így gyorsan kicseréli az imént vásárolt sterilre. Sóhajt egyet és összepakolja a cuccait.

kepernyofoto_2015-03-11_16_17_06.png

A délutánt unokájával és Stacey-vel tölti: miután befejezik a hintázást Ehrmantraut arról érdeklődik, jól érzik-e magukat a városban és sikerült-e már beilleszkedniük. A nő erre annyit felel, hogy a kislány még mindig sokat kérdez az apjáról, Mattről, dehát mit lehet tenni, nyilvánvalóan hiányzik neki. Mike erre elnézést kér, hogy olyan sokáig nem számíthattak rá, de már sokkal jobban van és nem is megy sehová, itt akar lenni a családjának. Stacey erre bevallja, hogy van valami, ami jó ideje nem hagyja nyugodni: Matt a halála előtt néhány héttel furcsán viselkedett, durva hangulatváltozásai voltak, alig evett és a legjelentéktelenebb dolgokba is belekötött. Mike erre annyit reagál, hogy a rendőrök elég érzékenyek, biztos csak a munka miatt volt ingerült, a nő viszont biztos benne, hogy ennél többről van szó. Felhoz egy furcsa telefonbeszélgetést, ami a férfi halála előtt három-négy nappal történt: nem tudja, Matt kivel beszélhetett, hajnal volt és suttogott, viszont elképesztően dühös és ingerült lett. Másnap persze hiába kérdezett rá, egyszerűen nem volt hajlandó beszélni róla. Stacey egyre inkább azt bizonygatja, hogy szerinte Mike lehetett a vonal túlsó végén, az öreg viszont cáfolja és arra tereli a témát, hogy feleslegesen emészti magát, a történteken már sehogy sem lehet változtatni. A nő erre kicsit megsértődik és gyorsan a gyerekre és a tennivalókra tereli a szót, így Mike taxit hív és távozik.

kepernyofoto_2015-03-11_16_17_50_1.png

Az autóban ülve Mike észreveszi, hogy megint átázott a kötése, így burkoltan arra kéri az egyértelműen gyanús kinézetű sofőrt, hogy vigye már el valahova, ahol el tudják látni. Egy állatorvosi rendelőben varrják össze: 500 dollárt fizet az ellátásért és még néhány grátisz pirulát is kap, sőt, az állatorvos még azt is felajánlja, hogy akár munkát is tud szerezni, ha akarja. Mike erre viszont csak annyit mond, hogy aligha tudna olyan munkát szerezni, amit ő bevállalna.

kepernyofoto_2015-03-11_16_18_20.png

A következő jelenetben már két nyomozó faggatja, Mike viszont Goodman névjegyét csúsztatja át az asztalon: kizárólag ügyvéd jelenlétében hajlandó válaszolni. A rendőrök hiába bizonygatják, hogy nem vádolják semmivel és csak a segítségét kérik, végül kénytelenek engedni. Az ügyvéd nem sokkal később meg is érkezik, tetőtől talpig fehérben, amiért persze jól kis is röhögik, majd miután Ehrmantrauttal kettesben marad a férfi felvilágosítja, hogy csak annyit kell tennie, hogy nyakigönti a jegyzetelő nyomozót kávéval. Goodman nem igazán érti, ennek mi értelme, mire Mike elmagyarázza, hogy a rendőrök Philadelphiából jöttek és az alacsony, köpcös nyomozó a zakója belső zsebében tartja a jegyzetfüzetét, úgyhogy a kihallgatás végén, miután zsebrevágja, telibe kell önteni, hogy feltűnés nélkül ellophassa tőle. Goodman persze ellenkezik, ő aztán nem azért jött, hogy megtámadjon egy rendőrt, mire Ehrmantraut elmagyarázza, hogy úgyis balesetnek fog tűnni és Kettlemenékért cserébe amúgy is jön neki eggyel. Goodman ennek ellenére nem enged, annyit viszont megígér, hogy jól fogja végezni a munkáját.

kepernyofoto_2015-03-11_16_20_00.png

A gyors konzultáció után a nyomozók megkezdik a kihallgatást, meglepetésükre Goodman viszont gyorstalpalót kér az ügyből. A rendőrök elmondják, hogy a philadelphiai rendőrségtől jöttek, ahol 30 évig Mike is dolgozott. A fia, Matt halála után nyomoznak, akit két év szolgálat után öltek meg egy utcai lövöldözésben. Szerencsétlen eset, társai, Fensky és Hoffman hiába fedezték, nem tudták megmenteni és az elkövetőt sem kapták el. Három hónapja viszont ezt a két férfit is megölték egy elhagyatott gyárépületben, és bárki is tette ezt, valami nagyon azt súgja, hogy belekeveredhettek valamibe, egy rossz üzletbe, ami talán Matt halálát is okozhatta. Goodman nem érti, mégis mi köze van mindehhez Mike-nak, mire a nyomozó hozzáteszi, hogy csak segítséget kérnek, hátha tud valami olyat mondani, ami előrevinné a nyomozást. Ehrmantraut viszont annyit reagál, hogy csak néhányszor látta Fenskyt és Hoffmant, utoljára pont aznap este, mikor megölték őket, mert ugyanabban a bárban iszogattak. A nyomozók arról érdeklődnek, kivel voltak, mire Mike rávágja, hogy igazából nem nagyon emlékszik, mert már eléggé be volt rúgva, de hát pontosan tudják, milyen állapotban volt Matt halála után. Az egyik nyomozó erre megkérdezi, hogy van mostanában, mire Mike annyit felel, hogy nem igazán élvezi, hogy újra fel kell elevenítenie a múltat. A jegyzetelő rendőr arról faggatja, mikor érkezett Albuquerque-be, mire Mike bevallja, hogy a két férfi halálának másnapján, amiről egészen addig nem is tudott, míg megérkezett. A nyomozó viszont tovább firtatja a témát és arról kérdezősködik, mikor értesült a két rendőr haláláról, miért nem jött vissza legalább a temetésükre, mire a másik nyomozó visszatereli a témát a bárra és arról kérdezősködik, nem beszélt-e esetleg Fenskyvel és Hoffmannal aznap este. Mike továbbra is tagad: nem tud semmit, nem az ő emberei, úgyhogy sajnálja, úgyhogy felesleges volt egészen Albuquerque-ig repülni, mert nem tud segíteni. A szimpatikusabb nyomozó azért megköszöni a segítséget, majd kifele menet Goodman kézfogást színlelve, elképesztően megjátszott ügyetlenséggel nyakonönti a jegyzetelő nyomozót, akinek Mike azonnal a segítségére siet, majd miközben a kávéfoltos zakóját törölgeti, lenyúlja a jegyzettömböt a zsebéből.

kepernyofoto_2015-03-11_16_21_22.png

A kocsiban Mike előveszi az ellopott füzetet, Goodman viszont azon értetlenkedik, mégis milyen információ van benne, amiért megérte kirabolni egy nyomozót, és mégis honnan a fenéből tudta, hogy végül bevállalja a kávés akciót. Mike erre kiröhögi, mire Goodman hozzáteszi, hogy ugye tudja, hogy a gyilkossággal gyanúsítják. Mike erre rávágja, hogy persze, majd elindulnak.

kepernyofoto_2015-03-11_16_21_46.png

Hazaérve Mike alaposabban is átnézi a jegyzetfüzetet, amiből kiderül, hogy a nyomozók elképesztően precízen szedték össze, pontosan mit csinált az utóbbi időben, különös tekintettel Fensky és Hoffman halálának estéjén. A rendőrök azt is furcsának találják, hogy a fia halála után egy héttel visszavonult, a kettős gyilkosságot követően pedig pont Albuquerque-be költözött. Mike nem sokat tököl, azonnal felhívja Stacey-t és még aznap este átmegy hozzá. Egyből számonkéri a nőt, felhívta-e a philadelphiai rendőrséget, mire az bevallja, hogy igen, mivel teljesen kiakadt Matt társainak a halálán és kifejezetten furcsának tartja, hogy a társaival is végeztek. Ő csak segíteni akar elkapni a gyilkost, mert mi van, ha pont ugyanaz ölte meg a két nyomozót is, mint Mattel. Ehrmantraut erre számonkéri, pontosan mit mondott a zsaruknak, Stacey viszont csak arról az öt-hatezer dollár készpénzről beszélt, amit egy régi börtönben talált költözéskor. Nem érti, mégis honnan származhat a pénz, mivel hétről hétre kicentizve éltek. Mike erre még jobban kiakad és Stacey fejéhez vágja, hogy a rendőrök helyett inkább őt kellett volna kérdezni, a nő viszont azzal védekezik, hogy nem akarta felkavarni az idegileg egyébként is teljesen labilis Mike-ot. Nem érdekli, korrupt volt-e a férje vagy sem, a gyilkosnak viszont egy cellában kell megrohadnia. Mike már csak a feltételezésen, hogy a fia korrupt lehetett még  felhúzza magát, mire Stacey újra felhozza azt a bizonyos hívást, ami felkavarta a férjét azon a hajnalon. Mike erre bevallja, hogy ez Matt és az ő dolga és dühében kimegy az udvarra.

kepernyofoto_2015-03-11_16_22_23.png

A következő jelenetben Mike már a philadelphiai utcákat járja, mikor egy sikátorba érve észrevesz egy járőrautót. Nem sokat hezitál, mintha előre eltervezte volna, mit tesz: a zsebéből zsineget vesz elő, hurkot köt, amit villogón keresztül az utastérbe enged, a hurok összehúzásával pedig felengedi az autónyitó gombot. Miután meggyőződik róla, hogy senki sem figyeli, kinyitja az ajtót és körbenéz az utastéren.

kepernyofoto_2015-03-11_16_22_46.png

Mike felesüveget tart remegő kezében, a hangokat és az embereket csak torzulva érzékeli. A bár túlsó végén észreveszi fia két egykori parnerét: Fensky és Hoffman biccentenek, Mike viszont csak röhög rajtuk. Nagy nehezen összeszedi magát, feláll a bárpulttól és a nyomozók felé indul: barátságosan köszöntik, mire Mike magához húzza őket és tagadhatatlan részegséggel benyögi, hogy tudja, hogy ők ölték meg a fiát. A két nyomozó erre eléggé lefagy, Mike pedig visszakászálódik a helyére. Pár órával később záróra, ő mégis a pultnál iszogat még. A csapos felajánlja, hogy szívesen hazaviszi, Mike viszont visszautasíja és közli, hogy holnaptól Albuquerque-be költözik. A csapos sok szerencsét kíván, Mike pedig kisétál a bárból.

kepernyofoto_2015-03-11_16_23_33.png

Kint fagyos hideg, az utcán egy lélek sincs: Fensky és Hoffman viszont még épp a bár mellett járnak, így mikor a részegen dülöngélő Mike-ot meglátva lassítanak és felajánlják, hogy hazaviszik. A férfi ellenkezik és ellöki magától a rendőröket, azok viszont két oldalról lefogják és a hátsó ülésre ültetik. Mike nagyokat nyögve hever az ülésen, miközben Fensky átkutatja: az egyik zsebében talál is egy fegyvert, amit a részegségre hivatkozva elvesz, nehogy Mike véletlenül ellője a saját lábát. A nyomozók útközben felhozzák, hogy emlékszik-e, mekkora baromságokat beszélt a bárban, mégis hogy értette ezt a ‘Tudom, hogy ti voltatok’ beszólást. Mike erre nehézkesen artikulálva kinyögi, hogy tudja, hogy ők ölték meg a fiát, mert attól féltek, hogy beköpi őket. Szándékosan csőbe húzták és azt a sztorit adták be, hogy egy hajléktalan ölte meg, pedig pontosan tudja, hogy ők voltak azok és be is fogja bizonyítani. Fensky és Hoffman erre összenéznek és egy elhagyatott gyártelepre hajtanak.

kepernyofoto_2015-03-11_16_25_15.png

A két rendőr kiszáll a kocsiból, Mike pedig gyorsan zsebreteszi a hátsó ülésbe préselt fegyvert, amit még a sikátorban rejtett el. Miután kisegítik, a rendőrök a kerítésnél hagyják és arra kérik, várjon már egy percet, mindjárt megbeszélik, ami a kocsiban elhangzott. Fensky és Hoffman gyorsan félrevonulnak és gyorsan lezsírozzák, hogy öngyilkosságként simán el lehetne adni Mike meggyilkolását, hiszen egyébként is teljesen kikészült a fia halála miatt. Majd úgy állítják be, mintha agyonlőtte volna magát: tragikus, de senki nem fog kételkedni. Egyébként is halálra issza magát, úgyhogy szívességet tesznek. Ebben a pillanatban viszont megszólal a háttérben várakozó, színjózan Mike, aki csőre töltött fegyvert szegez a rendőrökre: ügyes terv, ő is pontosan ugyanezt tenné a helyükben. A nyomozókban persze még a szar is megfagy, mire a Mike-tól elkobzott fegyverrel egyikük azonnal az öregre céloz. Az a fegyver viszont nincs megtöltve, így Mike lelkiismeret-furdalás nélkül lövi szitává a férfit. Hoffman a fegyveréért nyúl, viszont túl lassú, úgyhogy őt is simán elintézi.Fensky viszont még valamennyire egyben marad és gyorsan a saját fegyveréért nyúl és vállon lövi Mike-ot, aki a sérüléstől függetlenül ellövi a férfi fülét. A rendőr még ezek után sem adja fel, a földön csúszva próbál menekülni, Mike viszont néhány lépéssel utoléri. Rálép a kegyelemért könyörgő Fensky lábfejére, hátára fordítja és hidegvérrel fejbelövi. Zsebreteszi a fegyvereket és elsétál a helyszínről.

kepernyofoto_2015-03-11_16_26_09.png

Ha lebuktatsz egy drogdílert, akinek több pénze van mint amennyiről te egész életedben sem álmodsz, az olyan, mintha magát Cézárt ölnéd meg - ott mindenki bűnős. Mike bevallja, hogy Matt nem volt korrupt, viszont ő és a körzet összes többi rendőre igen. Ez így megy – ha beköpöd a társad, saját magaddal baszol ki, onnantól kezdve pedig csak magadra számíthatsz. Matt viszont más volt: Hoffman felajánlotta neki, hogy ha besegít, akkor részesülhet a pénzből, a fia viszont egyből őt hívta és kérte, jelentsék a történteket és juttassanak mindenkit rács mögé. Próbálta lebeszélni Mattet, ekkor történt az a bizonyos telefonbeszélgetés. Mike azzal próbálta győzködni a fiát, hogy próbáljon a társai fejével gondolkodni: egy rendőr attól fél a legjobban, hogy sittre vágják - azok közé, akiket ő juttatott rács mögé. Ha egy rendőrt ezzel megfenyegetsz, akkor az ellenségként fog kezelni, ahogy Fensky és Hoffmann is tették. Ha Matt jelentette volna, vagy csak úgy tett volna, mintha jelentené ezt az egészet, akkor ott a vége az egésznek. Mike inkább arra kérte, vegye el a pénzt és használja valami jóra, ott a családja és a kislánya, jól jön a plusz pénz. Matt viszont nem hallgatott rá, egyre csak erősködött, hogy akkor is végigviszi, mire Mike kénytelen volt beismerni, hogy ő is nyakig benne van. A saját fia állította piedesztálra, és végül hiába érte el vele, hogy jelentés helyett eltegye a pénzt, Hoffmannék mégis inkább megölték. Ez az igazság, ezután nyomoznak a rendőrök. A kérdés csak az, Stacey együtt tud-e élni vele.

kepernyofoto_2015-03-11_16_27_26.png

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.27. 05:49:22

Legjobb BCS rész ez volt idén.

Mike lenyomta Sault, tényleg.
süti beállítások módosítása