Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 6x01 - No Smoke Without Fire (Ahol füst van, ott tűz is)

2015. március 28. 11:00 - Gabba

Izgalmas epizódcímmel nyitjuk a hatodik évadot, a német verzió szerint Die Feuerteufe, azaz tűzkeresztség, ezek szerint nem fogunk ma sem unatkozni. Amúgy a főcím ismét megújult, a bevezető képek az egyik Onedin vitorlás fedélzetén sürgölődő matrózokat mutatják, a főszereplők viszont már nem jelennek meg a képen, csak a nevüket írják ki.

Nosmoke00

Dél-Afrikában kezdünk, James gyapotbálákat rakodott be a Christian Radichba, amit a 4x10-ben már tömjéneztem, szerintem ez a legszebb tagja az Onedin flottának. Már csak Bainest várják vissza a partról, de késik, James idegesen járkál fel-alá a fedélzeten, Blake első tiszt is aggodalmasan pásztázza a partmenti vizeket a távcsővel. Végre feltűnik a révkalauz kis gőzhajója, azon érkezik Baines és még valaki: Daniel Fogarty, akit Blake amúgy már korábbról ismert. Én viszont alig ismertem meg, mert Fogarty mindig borotvált arcát most dús bajusz díszíti, azt nem mondom, hogy rosszul áll neki, de hogy nem jól, az biztos. (Méretes bajusza alapján ő is beköltözhetne a Sándor-palotába Ádár János mellé.) Terjedelmes ládát hoz magával, aminek beemelésére Baines már ki is adja a parancsot, de James leinti: csak olyan rakomány kerülhet a hajóra, amit ő engedélyez, úgyhogy bitte warten.

Nosmoke01

Az egyik mérsékelten rossz arcú, Barnabus nevű matróz piros sapkájában elgondolkodva nézegeti a ládát, mi lehet benne? (Ebben a sapkában amúgy úgy néz ki, mint Hókuszpók kémje a hupikék törpikék között.) A kabinban a két sógor leül beszélgetni, megtudjuk, hogy Danielnek többféle érdekeltsége volt itt Dél-Afrikában, de a fokozódó búr helyzet miatt úgy döntött, inkább eladja a részvényeket és aranyrudakba fekteti az értük kapott pénzt, ezek vannak most a böhöm nagy ládában, összesen 100 000 font értékben. Jamest nem hatja meg sem a sógori kapcsolat, sem Daniel lovagi címe, és a fuvardíjat az arany értékének 2%-ban állapítja meg, ami ugyebár 2000 font. Fogarty alig jut szóhoz, de mivel Frazer hajó csak másfél hónap múlva jár errefelé, neki viszont sürgős a dolog, végül kénytelen elfogadni a pofátlan ajánlatot. Téged viszont ingyen fuvarozlak, teszi hozzá viccesen James. Baines is megereszt egy poént, szerinte ekkora sarc kiszabása után Mr. Onedin nyugodtan felhúzhatna egy halálfejes kalózlobogót az Onedin zászló helyett. Én ugyan vigyorgok ezen, de Fogarty mosolya mintha nem tűnne őszintének.

Nosmoke02

Az ifjú William továbbra is nagy elánnal intézi a Frazer cég ügyeit, most éppen Dunwoodyt utasítja, hogy bocsásson el 40 embert költséghatékonyság miatt. Tojás Tóbiás mentegetőzik, sajnos neki Lady Fogartyval kell találkoznia, most nem tud ezzel foglalkozni. William így saját hatáskörében intézkedik, a távozó hivatalnoknak viszont utánaszól és kéri, jelezze anyjának (mármint Williamének), hogy a jövőben majd egy saját maga által kinevezendő munkatársat szeretne alkalmazni Mr. Dunwoody helyett.

Nosmoke03

Az irodába látogató érkezik, Josiah Beaumont, új karakter, ő vette át Mr. Harris bankját és most első útja ide vezet, az egyik legfontosabb ügyfélhez. (Én ugyan nem vagyok túl jó fiziognómiából, de ettől a fószertől nem vennék használt autót, bár az is igaz, hogy ezidőtájt Henry Ford még fel sem találta.) Beaumont el van ragadtatva, hogy a húsz éves Williamnek már ekkora gyára van, annak ellenére, hogy még egy évig minden döntését ellen kell jegyeztetnie Lady Frazerrel. William is örül az új ismeretségnek és elhívja a bankárt a klubba ebédre, Beaumont örömmel elfogadja és biztos benne, hogy ők ketten jól ki fognak jönni egymással.

Nosmoke04

Elizabeth meglátogatja Lettyt, aki éppen most fejezett be egy szép virágmintás gobleint, aminek helyet is talál a falon, ott, ahol korábban évekig Anne képe lógott. Bízik benne, hogy Jamesnek tetszeni fog ez a szép munka, a választ ugyan én nem tudom, de hogy engem ki lehet zavarni a világból a gobleinekkel, főleg a virágmintásokkal, az biztos. (Na jó, a bayeux-i falikárpit kivétel, azt azért el tudnám viselni a nappalimban.) Letty attól tart, hogy esetleg meddő, mert az esküvő óta még mindig nem sikerült teherbe esnie, bár a doki szerint minden rendben van vele. (Én ugyan nem vagyok nőgyógyász, de azt tudom, hogy ha a partnereket egy óceán választja el, akkor a teherbe esés esélye minimális.) Elizabeth szerint nincs ok aggodalomra, próbálkozzanak tovább és Letty szüljön fiút Jamesnek.

Nosmoke05

Sz Sz távozik, mert Dunwoodyval van találkozója, a tojásfejű hivatalnok tele van panasszal William úrfi vezetési stílusát illetően, tessék itt a legfrissebb eset: Mr. Symonds, akinek már négy hajót épített a cég, most elhagyni készül őket, mert William az ötödik hajó építése közben felemelte a korábban már megbeszélt árat. Elizabeth dühösen rágja cseresnyeajkait és úgy viharzik vissza az irodába, mint Rejtőnél a szőke ciklon. Pont jókor érkezik, mert ott van a kedves unszimpatikus Mr. Beaumont is, akivel Sz Sz nem hajlandó kezet fogni, merthogy kifúrta Mr. Harrist a bankból. Ugyan már, Lady Fogarty, az csak egyszerű adásvétel volt, Mr. Harris eladta én megvettem, mosolyog Beaumont, majd távozik. Elizabeth ekkor Williamre támad a Symonds ügyben: Ugyan csak 30%-os részvénycsomagunk van apáddal a cégben, de az ilyen döntéseket nem támogatjuk! William nem esik kétségbe, szerinte Symonds nem fog elmenni, megveszi tőlük az ötödik hajót is. Amúgy meg új hivatalvezetőre van szüksége Dunwoody helyett és mellesleg saját lakásra anyuci szoknyája helyett.

Nosmoke06

A tengeren a Christian Radich jó széllel hasítja a vizet, a fő-, kereszt-, orr-, tarcs-, sudár- és tatvitorlák mind felhúzva (nem hagytam ki valamit?), a kabinban Fogarty a tervezés alatt álló Panama-csatornáról beszél, ami, ha elkészül, végleg betesz a vitorlásoknak. Baines szerint abból nem lesz semmi, az mégsem olyan semmi távolság, mint a szuezi, James is azt hangoztatja, hogy a vitorlások még mindig menők. Sőt a fuvardíj ledolgozása érdekében azt javasolja, Fogarty az új gyárában (tehát nem a Frazerben) építsen neki egy új, acéllemez borítású négyárbocos vitorlást. Fogarty nem vállalja, szerinte a gőzhajóké a jövő, inkább majd más módon fogja rendezni a tartozását. Baines azért kicsit aggódik, mert ha esetleg mégis elkészül az a Panama-csatorna, akkor a hajósok bátorságpróbájának tekintett Horn-fok megkerülés elveszti a jelentőségét.

Nosmoke07

Hamarosan elérik az Egyenlítőt, az áthaladás két újonc matróz, köztük Tim, a fiatal hajósinas, ilyenkor szokásos beavatásával jár. A Neptunusnak és feleségének beöltözött két öreg matróz mindenféle „vicces” feladatot talál ki: szárazon borotválás, fejjel előre merítés egy dézsa vízbe (ez az igazi déja vu – bocs), tollban hempergetés. A két újoncot leszámítva mindenki remekül szórakozik.

Nosmoke07

Liverpoolban rég nem látott arc tűnik fel: Samuel érkezett vissza New Yorkból, akit csak Sarah vár a parton, mert Robertnek Londonba kellett utaznia áruért. Sam arca is furcsa kicsit, bakker, ő meg oldalszakállt növesztett, Sarah szerint ezzel a kinézete olyan felnőttes, szerintem meg borzalmas, de hát nem is vagyok anya. (Úgy érzem, kicsit túlteng a szőrzet a mostani részben, az epizód címe lehetne akár No Face Without Hair, azaz Ahol arc van, ott szőr is. És ha arra gondolok, hogy a múltkori részben Daniel is Sir lett…) Sarah kifejti, mennyire bíznak Samuelben, hiszen az egész szép nagy áruház egy nap majd az övé lesz, a srác bólogat, de látszik rajta, hogy neki teljesen más tervei vannak. (Például leborotválhatná a barkóját, vagy növeszthetne teljes szakállt, adom neki a jobbnál jobb tippeket.)

Nosmoke08

Este Mr. Beaumont fogadást rendez, összegyűlnek a városi potentátok, Sam itt találkozik Williammel. Megörülnek egymásnak, William szerint Beaumont igazán remek üzleti partner, nem olyan, mint ez a sok begyöpösödött agyú, akik közül senki sem szeret kockáztatni. Sara és Elizabeth is beszédbe elegyedik, hát igen, felnőttek a fiaink, közli Elizabeth. Ugyan, Samuel nagyon kötődik hozzánk, bár az igaz, hogy William meg mindig akaratos gyerek volt, válaszolja Sarah. (Lesz itt még pofáraesés, van egy olyan érzésem.) Sz Sz becserkészi Mr. Symondst és megértést kér tőle a fiával szemben. Symonds kimérten közli, hogy ezt a hajót még megépítteti a Frazer céggel, mert Beaumonttól csak ezzel a feltétellel kapott rá hitelt, de aztán ott fogja hagyni Frazeréket. Nem sokkal később Elizabeth jó hangosan közli Williammel, hogy ideje távozniuk, mert ez a légkör nem való neki, különben is másnap Mr. Harrissal fog ebédelni, az ám csak a tisztességes ember.

Nosmoke09

Sam másnap elmeséli az este történetét Lettynek, majd kihasználva az újkeletű rokonságot, elpanaszolja a gondját, amit mi már régóta ismerünk: szülei az áruház élére szánják, de őt a tenger vonzza, meg a mindenfelé utazás. Letty szerint várja meg, amíg Robert visszatér és utána óvatosan vezesse elő neki saját terveit. Megérkezik Charlotte is és Williammel fecserészik, de már megint arról panaszkodik, a srác túl sokat beszél az üzleti dolgokról és egy szóval sem mondja, hogy: jaj de hiányoztál drágám (ez mondjuk négy szó). Majd az előre megbeszélt esti színházi programról egyeztetne, az milyen jó lesz, de William sajnálkozva közli, hogy halaszthatatlan megbeszélése van valakivel, aki csak ma este tartózkodik a városban. Charlotte dúlt zsenge satöbbivel elrohan. Az igazmondó William azonban ismét Beaumonttal találkozik és együtt mennek el valami zenés lokálba, ott majd mesélhet nekem Daniel bácsikája bányaérdekeltségeiről, veszi a kalapját a bankár. (Én ugyan nem vagyok NER aktivista, de erre a bankárra nem bíznék rá 10 piculát sem, mondtam már?)

Nosmoke10

A Christian Radichon nagy pókercsata zajlik, ezt a kört Fogarty nyeri egy pompás full-lal, és éppen besöpri a pénzt, amikor a parancsnoki kabinba beront Blake: tűz van a raktérben! A hír persze hamar elterjed, Onedin és Baines egymást túlharsogva osztja a parancsokat a legénységnek: vödrökért rohanni, vizet szivattyúzni, a raktér tetején lyukakat fúrni, oda csöveken bevezetni, stb. Felnyitni ugyanis nem szabad a tetőt, mert akkor az egész rakomány berobban. Váratlanul egy kisebb hajó kerül elő, segítséget nyújtana az oltásban, de James elhajtja: Még csak az kéne, hogy aztán mentőakció címén jól megvágjon! Baines így hát sztentori hangon közli, hogy nincs szükségük segítségre, és csakugyan, a tüzet végül sikerül saját erőből eloltaniuk.

Nosmoke11

Örömében James három palack bort oszt ki a legénységnek a jól végzett munka jutalmaként, majd Fogartyval ő maga is koccint a nagy izgalomra. Kiderül, hogy James megint nem kötött biztosítást a rakományra, sőt a hajóra is csak félig, ez a csávó szeret veszélyesen élni, ez újra kiderült. Az izgalom tovább fokozódik, amikor Daniel észreveszi, hogy felfeszítették a ládáját és eltűnt három aranyrúd. A legénységet felsorakoztatják a fedélzeten, Baines ordít velük, Onedin meg azzal fenyegetőzik, hogy ha nem kerül elő a tettes, akkor mindenkit megvesszőztet. Barnabus a piros sapkájában tiltakozik: nem úgy van már, mint régen, a testi fenyítést tiltja a törvény, de James metsző hangon leoltja: Itt én vagyok a törvény! Ezalatt Blake és Fogarty a legénységi szállást kutatja át, végül Blake az egyik priccs mögé rejtve megtalálja a rudakat. Előzetes várakozásom ellenére a tettes azonban nem Barnabus, hanem Tim, az újonc hajósinas.

Nosmoke12

Tim beismerő vallomást tesz, de dacosan odavágja Fogartynak: Minek magának annyi arany? Mi vagyunk a keményen dolgozó kisemberek, ezt már Antal Rogán is megmondta! James eleinte a törvénnyel fenyeget, ami kemény büntetést szab ki lopásért, de aztán a srác fiatal korára és Barnabus védőbeszédére tekintettel megváltoztatatja a döntését. Barnabus ugyanis ismerte a srác apját, akivel barátok voltak, de az apa a múlt évben meghalt, így Tim félárva maradt. James úgy dönt, nem tesz feljelentést, hanem Liverpoolba érve átteszi a fiút és Barnabust a Valparaísoba induló Tridentre. Barnabus lesz érte a felelős, Tim meg majd a Horn-fok megkerülése közben bizonyíthatja bátorságát és talpraesettségét. A piros sapkás köszönetet mond Tim nevében is, és biztosítja Onedint, ilyen csúnyaság soha többet nem fog előfordulni. Ha a Horn-fok nem farag embert belőle, akkor semmi, bólogat Baines is.

Nosmoke13

Blake és Fogarty kettesben beszélget, megtudjuk, hogy jópár évvel korábban, amikor Blake Fogarty alatt szolgált, az egyik kínai hajóúton beleesett a tengerbe, és Fogarty az utolsó pillanatban mentette ki a cápák közül. Azóta is hálás vagyok ezért, mondja Blake, majd egy váratlan húzással olyat csap Fogarty fejére, hogy az leesik a székről (mármint Fogarty, nem a feje). WTF??, merül fel a kínzó kérdés Danielben, és meg is kapja rá a választ. Később ugyanazon az úton Blake megismerkedett Kínában egy gazdag selyemkereskedő lányával és már esküvőt is terveztek, Fogarty azonban nem engedte meg, hogy feleségül vegye a lányt. Pedig akkor most én is gazdag ember lehetnék, mondja Blake, aki úgy érzi, ezzel a sallerrel némi elégtételt vett Fogartyn.

Nosmoke14

A Christian Radich kiköt Liverpoolban, leengedik az összes vitorlát (ezúttal nem fogom felsorolni őket), elválás előtt James új ajánlattal támadja meg Fogartyt: acéllemezeket szállít majd neki az új gyárba, a részleteket majd megbeszélik délutáni teánál náluk. Így is lesz, de mielőtt asztalhoz ülnének, James el akarja helyezni a Dél-Afrikából hozott szuvenírt, egy zulu pajzsot a falon, de a fő helyet már elfoglalja Letty gobelinje. Remélem tetszik, pironkodik Letty, ó, nos, hát, öööö, igen, feleli határozottan James. Majd úgy dönt, nem várnak Charlotte-ra és nekilát felszeletelni a méretes sonkát, a kényesebb gyomrúakat meg Tesco gazdaságos háztartási keksszel kínálja. Ha Charlotte újabban ennyit csavarog, akkor majd mi is elutazunk valahová, de csak kettecskén, mosolyog James Lettyre sonkaszeletelés közben.

Nosmoke15

Címkék: q onedin család
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KapitányG 2015.03.28. 13:58:06

Elkéstem, te jöttél előbb :)))

Gabba 2015.03.28. 16:14:01

@KapitányG: és ha tudnád, hogy már múlt hét csütörtök óta fel volt töltve...

Gabba 2015.03.28. 20:21:14

@Pácsó Ármándó: köszi a megerősítést, cserébe megkínállak kossuthkiflivel :)

2015.03.30. 06:41:25

Ki az az Ádár János?

Gabba 2015.03.30. 09:09:15

@IKDFA: hát ez az...

az M1 csikócsapatának freudi elszólásos bakija, most nem tudok linkelni, de a gugli segít neked

fofofo 2015.03.31. 16:07:30

Köszi a posztot! sajnos a spanyolházim helyett olvasgattam. Jó fej ez a Letty, de én továbbra is azt gondolom, hogy Caroline volt az igazi tökös csaj :)

Gabba 2015.03.31. 17:28:35

@fofofo: dehogy sajnos !
(mármint nekem :)
süti beállítások módosítása