Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fargo 1x05 - Farkasok fia

2015. február 26. 09:00 - tinipuma

Flashbackkel kezdünk, a nyitóképen aranyló kalászok lengedeznek a mezőn, Bendijit még nem temette be a hó. Annyira azért nem tombol a nyár, Lester a szokásos narancssárga dzsekijében vásárolgat. Zoknit venne, de egy furcsa vélelten folytán a férfizoknik közé nőiek keveredtek, az eladó maga sem tudja, hogy melyik csomagban mi lapul. Lester kockáztat és alkuszik az árura, nagyszerűen csinálja, a végén az eladó rásóz még egy puskát is. Otthon anyu nem is dícséri meg a sikeres üzletkötést, figyelmezteti a férjét, hogy legyen óvatos, mert ha valaki képes szétlőni a saját fejét egy töltetlen fegyverrel, az Lester. Emberünk biztonságba helyezi a puskát a szekrény tetején.

1.jpg

Ugrunk egyet Pearl halálának estéjére, újra látjuk ahogy Lester előveszi a fegyvert és berakja a fürőszobába, majd érkezik Vern és nem sokkal utána Malvo, aki magához veszi a puskát és lelövi a rendőrt. Látjuk az apró sörétet, amint belefúródik Lester kézfejébe és szépen elfertőződik, fájdalmas, gennyedző, duzzadt sebbé alakul. Csodás képek.

Újra a jelenben, Lester a fájós kezével üldögél a fogdában rosszarcék társaságában, izzad rendesen. Bocsánatot kér a sokkolóért, de ő csak egy biztosítási ügynök, mondja, félreértés történt. Rosszarcéknak ez kevés, ők egy nevet szeretnének hallani. Kérésüket nyomatékosítandó, megszorongatják Lester bekötött kezét, a néma a zoknijával tömi be a száját, hogy ne ordítson fájdalmában. A művelet sikeres, rosszarcék megkapják a nevet: Lorne Malvo. Haladnak, de kellene a tartózkodási helye is. Lester benyögi, hogy mindjárt hányni fog, viszont ebben az esetben kinyírják, úgyhogy inkább elmeséli, hogy Malvo elvitte a kocsiját amit Duluthban találtak meg, a rendőrségnek pedig fotója is van a tettesről. Rosszarcékért közben valaki letette az óvadékot, mehetnek. A fiúk épp remekül érzik magukat, még maradnának kicsit, de Lester szerencséjére távozniuk kell, úgyhogy végre nyugodtan hányhat.

2.jpg

Molly otthon mosás közben gondol egyet és a házimunkát félbehagyva beballag a kapitányságra, hogy elmondja Billnek a nyomozás fejleményeit. A főnököt először szokás szerint csak az érdekli, hogy a lány miért önállósította magát. Molly elkezdi mesélni mire jutott, a kimenő hívást Lester házából a motelbe ahol Malvo megszállt akkor este, a szobában hátrahagyott, a sztriptízbárból származó zsetonokat, a motel tulajdonosát, aki a fényképről azonosította Billy Bobot. Bill nem nagyon figyel, a viharral van elfoglalva, megint egy csomó hó esett, hóekét rendel, a lelőtt rendőrfőnök háza előtt óránként takarítani kell, az özvegy ugyanis mindenórás. Akkor kezd végre Mollyra figyelni, mikor a lány odaér a történetben, hogy Hess a halála előtt a bárban azzal dicsekedett, hogy elintézett valami lúzert.

Molly szerint Sam Hess betörte Lester orrát, az a kórházban találkozott Malvoval, aki pedig megölte. Később vita támadhatott, talán a lúzer nem tudott fizetni, ekkor Lorne odament és lelőtte a pechjére épp ott tartózkodó főnöküket is. Bill végre rájön, hogy Mollynak igaza lehet és belegyezik, hogy kikérdezzék Lestert, szerencsére nem kell messzire menni, még úgyis a fogdán csücsül. A kihallgatásból nem lesz semmi, barátunk már nem nagyon van magánál, hallucinál, így beviszik a kórházba, útközben csak azt motyogja, hogy nem fizetett és zoknikról meg puskákról gagyog.

3.jpg

3a.jpg

Gust otthon sem hagyja nyugodni a magát lelkésznek kiadó Malvo, bekopog a lányához, hogy használná kicsit a számítógépet. Mindjárt a bekapcsoláshoz segítségre van szüksége, végül Greta telepszik a gép elé, de nem jutnak semmire a kereséssel. Gus azon morfondírozik, hogy mit keresett Malvo gyalogosan az úton, mikor ő kutyagyilkossági ügyben arra járt. (Mi persze tudjuk jól, hogy a szatócskirály gyötrését készítette éppen elő, sőt szegény kutyust is ő nyírta ki.)

Lorne a korábban megismert mozgóárust látogatja meg újra, most a furgon első traktusában elhelyezett műszaki részlegből vásárol, egy, a rendőrségi adások lehallgatására alkalmas készüléket (van rózsaszínben is, hölgyek számára), és egy walkie talkiet. Utóbbi csak párban kapható, az emberek általában a barátaikkal használják. Malvonak nincsenek barátai és nem is akar. A bevásárlást követően Dont látogatja meg, a tréner izgalmában össze-vissza fecseg, Malvo csendre inti, telefonálnia kell. Stavrost hívja (a beszélgetést persze felveszi), a király idegei végképp felmondták a szolgálatot a drog és az Isteni csapások hatására. Már tudja, hogy felelnie kell, mert ígéretet szegett, ismeri a bibliát és nem várja be a tizedik csapást, ami ugye az elsőszülöttek halála. Nem érdekli ha őrültnek hiszik, már szólt a gorillájának, hogy vigye biztonságos helyre a kicsi fiát, és fizetni akar, Lorne menjen érte, hogy összeszedjék a pénzt. A jó hír hallatán Don még jobban bepörög, be nem áll a szája, szeretne majd meghemperegni a bankjegyekben. Fantáziálás közben engedelmesen megmutatja Malvonak a sufnit, fúrót és csavarokat szed elő, csak akkor tér magához, mikor az már gondosan bezárta őt a szekrénybe. Elővigyázatosságból persze, nehogy a fiúcska meggondolja magát.

4.jpg

5.jpg

Késő van, de Gus nem bír aludni, egy pohár tej mellett üldögél az asztalnál. Felnéz, látja, hogy a szembeszomszéd is hasonló cipőben jár (ezek nem használnak függönyt?). Integetnek egymásnak, majd ablakot nyitnak, végül a szomszéd átjön. A pasasnak két gyereke és egy folyton beszélő felesége van, csak ilyenkor tud maga lenni. Mesél sanyarú sorsáról, lyukas zoknikról és a beteg gyerekeiről, de persze nem panaszkodik, hiszen mindez Isten ajándéka. Gusnak viszont erkölcsi dilemmája van, nem tudja mit tegyen Malvoval kapcsolatban, hisz nincsenek bizonyítékai, ráadásul nem is nyomozó (nem úgy, mint Molly, aki szerinte amúgy csodálatos), ráadásul a lányát is félti, talán annyiban kellene hagynia az egészet.

Mindjárt kap egy remek kis példabeszédet egy gazdag emberről, aki először minden vagyonát elosztogatja, hogy a szenvedőkön segítsen. Már csóróként rájön, hogy ez nem volt elég, donornak áll és vesét adományoz. Ez még mindig kevés, ő mindenét, minden szervét odaadná, de mivel ezt már az orvos nem engedi, hát felvágja az ereit és kiírja a falra, hogy szervdonor. A marha. A szomszéd szerint a történet lényege, hogy egyetlen ember nem oldhatja meg a világ minden baját, Gus nem nagyon érti, azért meg lehet próbálni, nem? Szegénynek nem segített a beszélgetés, továbbra sem tud aludni, végül kocsiba pattan és gondterhelt arccal elautózik az éjszakába.

6.jpg

7.jpg

Nem csak ő van úton, Malvo és Stavros a szupermarketbe tartanak összeszedni a pénzt. A szatócskirály a régi táskát veszi elő, azt amiben annak idején az induló tőkéjét találta a hóban. Pakolászás közben érkezik a fia, Dimitri, beszélt a rovarirtóval, aki szerint ezeket a sáskákat állateledelként árulják például gyíkoknak, és ő fel is hívott pár kereskedést. Nem is olyan hülye a kölyök, de sajnos nem folytathatja, hogy mit tudott meg, az apja szerint Isten keze van a dologban és kuss, a gyerek csak takarítson össze és menjen szépen a testőrrel a kunyhóba.

Molly a kórházban az orvossal beszélget, Lester rendbe fog jönni, de nem sokon múlt, hogy elveszítse a kezét. Most kezelik a fertőzést, kiszedték belőle a sörétet meg egy szövetdarabot, a doki szerint a lövedék átmehetett valamin mielőtt a kézbe fúródott. Vagy inkább valakin, motyogja Molly magában. Lestert egyelőre nem lehet kihallgatni, benyugtatózták, viszont Ida, a régi főnök felesége is bent van a kórházban, kislánya született, Bernadette a neve. Molly ettől kicsit felderül. Először viszont inkább Lester házához hajt, a lábtörlő alatti kulccsal beengedi magát és körülnéz. Lemegy az alagsorba is, még a tönkrement mosógépet is szétszedi, de nem talál semmit.

8.jpg

9.jpg

Stavros és Malvo visszafelé tartanak a pénzzel, utóbbi pont megfelelőnek látja az alkalmat egy tanulságos eszmefuttatáshoz. A rómaiakról beszél, akiket farkasok neveltek, ergo a történelem legnagyobb birodalmát is farkasok alapították. Ezek az állatok pedig vadásznak és ölnek, éppen ezért hülyeség a Dzsungel könyve is, egy farkasokkal nevelkedett fiú nem állna össze egy medvével és egy párduccal. Elmesél még egy kedves kis sztorit egy ismerőséről, akinek az agyament nője poénból hagyta, hogy a pasas kutyája meghágja, a dögöt végül le kellett lőni, hogy leszedjék a csajról. Stavros arcán ezen a ponton már látszik, hogy nem biztos benne, kettejük közül valójában kinek ment el az esze, pedig még nincs is vége. Az állatok királyságában nincsenek szentek, csak reggeli és vacsora van, zárja végül Malvo a monológját, szerintem mindenki megkönnyebbülésére. Időközben hazaérnek, az úton Gus ácsorog, de Malvo sikeresen elvakítja a fényszóróval, így a rendőrünk nem látja meg, hogy ki ül az autóban. A ház előtt Stavros kikapja a táskáját a kocsiból, Lorne kérdésére, hogy mikor jöjjön reggel, közli, hogy a továbbiakban nem tart igényt a szolgálataira, ad neki egy kisebb köteg pénzt, viszlát.

A hazaérkező Gust Molly hívja, a lány is meghallgathatja a férfi problémáját, pedig ő csak azért telefonált, mert másnap arrafelé lenne dolga, esetleg találkozhatnának. Áll a randi, Gus végre mosolyog, mégse végződött olyan rosszul az estéje.

10.jpg

Időközben Malvo is megérkezett a ház elé, az újonnan vásárolt készülékén egyelőre Gretát és a matekházi megoldásait hallgathatja, szerintem nem erre számított. Társaságot kap a szembeszomszéd személyében, aki ezúttal önkéntes polgárőrként tevékenykedik és távozásra szólítja fel. Mivel mindkét fél imád rébuszokban beszélni, újabb agyzsibbasztó beszélgetés kezdődik. A szomszéd szerint (aki valami rabbiféle lehet, azt hiszem), ez egy rendes környék, ahol az emberek figyelnek egymásra és segítenek, idegeneknek itt semmi keresnivalója. Lorne előad egy nem is annyira burkolt fenyegetést az emeleti lakások riasztóiról, illetve arról, hogy azok hiányában vajon milyen gyorsan érkezne a segítség, ha veszélyben lenne a családja. A szomszéd azt mondja, hogy a betolakodó valami ördögi lény, szerencsére erről a kérdésről nem nyitnak vitát, Malvo távozik.

Molly a kismamához érkezik a kórházba, a folyosón ott zsibong izgatottan a fél rendőrőrs, Ida kizavarta őket a szobájából, amiért túl hangosak voltak. A lány rámutat, hogy az ajtó előtt pont ugyanannyira zavarnak, így hazamennek a legények. A csajok sem beszélgetnek soká, eltérő okokból, de mindkettő elég fáradt.

11.jpg

12.jpg

Molly indulás előtt még megnézi Lestert is, aki alvást színlel, egyébként úgy tűnik, hogy már magánál van, de a lány ezt nem veszi észre, így távozik a kórházból.

Címkék: fargo
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zzsannaa 2014.10.07. 14:22:03

Végre ellátták Lester kezét, már elég ocsmány volt. Bár azt még mindig nem értem, miért nem vették észre a sebet, amikor az első rész végén kórházba került. Persze, akkor nincs sorozat:)

tinipuma 2014.10.07. 15:43:54

@zzsannaa: Észrevenni éppen észrevették a sebet, csak nemigen foglalkoztak vele, mert akkor még nagyon pici volt, így arra se jöhettek rá, hogy benne maradt valami (mármint a sörét). Gondolom én :)

2015.02.26. 14:00:13

Stavrosnál látszott, hogy végig gondolta a 10 csapást és az elsőszülöttek halála csapta ki nála a biztosítékot.

tinipuma 2015.02.26. 15:34:17

@Hadrian77: Igaz, szerintem végiggondolta ő azt is, hogy eleinte égi jelnek tekintette a táska pénzt a hóban, ami az induló tőke volt, aztán csak megkopott az a hit a rárakódott pénztől... de igazad van, a kettő összefügg.

Gabba 2015.02.27. 09:21:51

@tinipuma: köszi a hv-t, remek, mint mindig

a sörétes felvétel nagyon ott volt, Billy Bob kutyás sztorija meg beteg, de jó (ismétlem magam, de ha így van :)

a rosszarcok és Billy Bob találkozására kíváncsi leszek

tinipuma 2015.02.27. 17:20:45

@Gabba: Mert nincs rá jobb szó :)
süti beállítások módosítása