Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fargo 1x04 - Isten él

2015. február 19. 09:00 - tinipuma

Behavazott úton haladó autót látunk, magányos jármű a téli országúton, blabla, tudom én, hogy ilyen már volt, nem is egyszer, de ezúttal 1987-et írunk, akár még érdekes is lehet. A zene még mindig nagyon hangulatos, szerintem, egyébként teljesen botfülem van. A kocsiban egy család ül, anyu kissé feszült, apu nyugtatja, ismer valakit. Az illető szerintem fényév távolban létezik csak, anyu is így gondolja. Kifogy a benzin is, apu kiszáll a kocsiból, nem óhajtja a neje szemrehányásait tovább hallgatni. Fohászkodik Istenhez, jelet, vagy valamit vár, és kap is. Pici piros pontot a havon. Odamerészkedik, a piros izé egy jégkaparó, ásószerszámnak tökéletes. Emberünk ki is kapar egy táskát, tele pénzzel. Isten létezik! mondja, nem tudok nem egyetérteni.

1.jpg

Váltunk, immár a jelenben a szatócskirály vizsgáltatja a vízvezetéket (igen, ő találta meg a pénzt a hóban). Nyilvánvalóan azt szeretne tudni, hogyan változott a víz vérré a minap. Választ sajnos nem kap, a vízvezeték szerelő (Don Chump, a barnítókrémek nagy barátja alakítja) se hibát se döglött állatot nem talál a rendszerben. Stavros gorillája felveti, hogy esetleg szándékos rongálás történhetett, a szaki erre csak a fejét csóválja, viszont a történtekről eszébe jut a Biblia, abban volt valami véresős sztori, aztán ugye Istennel sem árt jóban lenni, teszi még hozzá - na ezt nem kellett volna, a király már rég nincs túl jó idegállapotban, rögtön nekilát megfojtani a fiúcskát, a szerencsétlen alig bír szabadulni. A nyakát fájlalva pakolássza be a motyóját a céges furgonba, tisztes távolban Billy Bob sziluettje tűnik fel, figyeli az eseményeket.

2.jpg

Grimly járőrt a reggeli kávézás közben riasztják, kutyagyilkosság történt, azonnali intézkedést kíván. Emberünk méltatlankodik kicsit, hogy már megint neki kell beugrania, mi van az állatossal, hogy ennyiszer beteget jelent, rákos talán? Leukémiás, mondja a diszpécser. Persze Gus is a megaszatócshoz igyekszik, az ő kutyáját nyírták ki a minap. Útban a tetthelyre felismeri az út szélén ácsorgó Billy Bobot, na meg a helyzetben megbújó lehetőséget: helyrehozhatja korábbi hibáját, ha most beviszi a korábban elszalasztott elkövetőt. Az mintha megérezné kedvenc járőrünk szándékát, rövid fazonátalakításba kezd, ingét begombolja, haját átfésüli, ártatlan ábrázatot ölt, elvégre a legújabb papírjai szerint éppen lelkész, vagy mi. A rend derék őre nekilát a letartóztatásnak, nagyon izgul, ez látszik. Billy Bob érdeklődne, hogy pontosan mi is lenne a vád ellene, erre Gus megzavarodik, de frissen szerzett magabiztossággal kivágja magát: majd az őrsön kitaláljuk. Ezután már tényleg csak egy kicsit szerencsétlenkedik és indulhatnak is, a meggyilkolt kutya már senkit nem érdekel. Útközben a fogvatartott közli Gussal, hogy hibát követ el, szegény hiába inti csendre, Billy Bob megint rejtélyes kedvében van, és pontosít: ezek a maga szavai lesznek pár óra múlva. Mivan?

6.jpg

Az őrsre érve a kolléga Grimlyt szívatja, tán elkapott egy cicabántalmazót? A hős Gus lehűti, gyilkost hozott és autótolvajt, nem mást kapott el, mint a Bemidjiben történt emberölések elkövetőjét. A szóváltás közben Billy Bob egy szemüveg lenyúlásával teszi teljessé a lelkészi megjelenését, mielőtt rabosítják.

Bemidjiben Molly még mindig Lester aktáját tanulmányozza elmélyülten, e-mailben épp megkapja a Nygaard házból intézett telefonhívások listáját a gyilkosságok napjáról, mikor őt is keresik. Gus jelentkezik, dicsekszik a hőstettel, bizony, elkapta a Lester kocsiját vezető fazont. Molly örül a hírnek, szedelődzködik, máris indulok Duluthba, mondja. Nem úgy lesz az. A lány becsörtet Billhez (az éppen eligazítást tart, marha nagy vihar közeleg, széllel, hófúvással, egyebekkel, lehet menni túlórát vállalni) és közli a jó hírt, na meg azt is, hogy távozna kihallgatni a gyanúsítottat. A főnök először besértődik, hogy miért nem őt hívták először, aztán közli a lánnyal, hogy maradjon szépen a fenekén mivel már nem dolgozik az gyilkosságokon. Bill parancsnok megy tehát Duluthba intézkedni, Molly nem boldog.

3.jpg

Lester hazaugrik néhány cuccot összeszedni, nem nagyon akar hazaköltözni ezek szerint. Az öcskös támogatólag elkíséri (mert a neje ráparancsolt), és majdnem rosszul lesz a padlón hagyott, beszáradt vértócsától. Lúzerünk felballag az emeletre összeszedni a motyót, de jaj, véletlenül odaveri az amúgy is fájós kezét, így most mi is megnézhetjük mi van a kötés alatt. Iszonyatosan ronda, bucira dagadt, gennyes, nem sorolom. Közben cseng a telefon, a hangjából ítélve rosszarc van vonalban (a beszédes). A hívó érdeklődik, hogy megérte-e, hogy a víg özveggyel kamatyolhat Hess halála után és még nagy lóvé is jön a biztosítótól. Lester nem teljesen érti, visszakérdez, mi érte meg? Az életed, jön a homályos válasz.

4.jpg

Rosszarcék egyébként Lou kifőzdéjében reggelizgetnek és pantomimben beszélik át a teendőket. A néma bizonytalan, mivel Lester nem vallotta be, hogy ő ölte volna meg Hesst, nem kéne rögvest kinyírni, biztosra kell menni. Társa nem ilyen óvatos, a lúzer dugja az özvegyet, tehát ő a gyilkos, logikus, lékbe vele, aztán mehetnek haza. Kicsit veszekednek még (a pantomimbe asztalcsapkodós mozdulatok vegyülnek), aztán megegyeznek: elkapják Lestert, kiszedik belőle a vallomást és jöhet a hirig. Alakul a terv.

A duluthi rendőrségen a fogvatartott tiszteletes (a.k.a. Billy Bob) kap lehetőséget egy telefonhívásra. Egy állatkereskedést tárcsáz, az ott lézengő Dont keresi. A fiúcskának elsőre nem esik le kivel beszél, Billy Bob meg is kérdezi tőle, mégis ki a frász tudhatja még, hogy pont ott vagy? Anyukám, jön a válasz, azt hiszi macskát veszek. Vonyítok. Billy tiszteletes viszont a türelem erényét gyakorolja, csendesen megkérdezi a srácot, hogy bevásárolt-e. Itt csak száz darab van, mondja Don, de van még vagy három kereskedés a városban, azokat is meg kell nézni, adja ki a további feladatot Billy Bob. Ha végeztél fiam, gyere értem a börtönbe, addigra kiengednek, teszi még hozzá, mielőtt lejárna a telefonálásra engedélyezett idő. Mit akarhatnak ezek?

16.jpg

5.jpg

A budiban közben a rend derék őrei (Gus, a főnöke és Bill parancsnok) gyülekeznek megbeszélésre. Grimly barátunk rögtön Molly után érdeklődik, de rápirítanak, fogja vissza magát. A java még csak eztán jön, semmilyen konkrét bizonyíték sincs Billy Bob ellen, a lefoglalt kocsi patyolattiszta, csak a Molly által szerzett ipari kamerás felvétel van, de az Bill parancsnok szerint nem jó semmire, túl szemcsés, mondja. Szegény Gus hiába bizonygatja az igazát, legfeljebb a tükör mögül követheti az eseményeket, a kihallgatást a két kapitányság egyesült esze vezeti. Billy Bob persze hülyére veszi mindkettőt, épp csak annyira tenyérbemászóan pofátlan, hogy ne akarjam szétverni a képernyőt. A két észlény persze mindent elhisz, a lelkész úr a véletlen áldozata, bingo est volt akkor este, mikor állítólag megállították. A főnökök távoztával Billy Bob kajánul vigyorog a tükörre, illetve a mögötte álló Gusra, szegénykémet majd szétveti az ideg.

7.jpg

Molly közben félretette a bánatát, halad tovább a nyomozással Lester híváslistája nyomán, az asztalánál a motelosnő és a segédje ülnek, és igen, volt egy nagyon fura vendég a gyilkosságok napján. Sebes volt a homloka, hülyeségeket beszélt, sajnos kápéban fizetett, de a vendégkönyvet mindenkinek alá kell írnia. Molly bedobja a fotóját, azonosítják a palit, végre valahára van egy név: Lorne Malvo. A nyomozónő hívja is újdonsült barátját, de az nem ér rá csevegni, Billy Bobot éppen elengedik, sűrű bocsánatkérések közepette. Az okosok ugyanis kiderítették, hogy minden teljesen rendben van a pap körül, nagyra becsült tagja a közösségnek, Grimlyt meg asztalhoz kötik az újabb baklövésért (fegyvert fogott egy civilre, ráadásul egyházi személyre minden bizonyíték nélkül). Szegény Gus kiborul és a főnök képébe vágja, hogy "Hibát követ el!" Alig ejti ki a száján a mondatot, rádöbben, hogy Billy Bob pontosan ezt jósolta korábban az autóban és leesik az álla. Az enyém is. A főnök persze nem ismeri az előzményeket, úgyhogy plusz egy hét bünti. Gus a távozó Billy Bob után ered, az őt is hülyére veszi, imádkozni fogok érted fiam, biztos vagyok benne, hogy elkapod a bűnösöket. Utolsó aduként a rendőr kimondja az igazi nevét: Lorne Malvo. A szólított erre leveti az álarcát és újra rébuszokban kezd beszélni, ezúttal van egy feladványa. Ha Gus rájön, hogy az emberi szem miért lát a zöldből több árnyalatot, mint az összes többi színből, akkor a saját kérdéseire is választ kap.

9.jpg

Lester bóklászik a városban, hívást kap a rendőrségtől, miszerint nem kaphatja még vissza a kocsiját, mert még vizsgálják. Telefonálás közben kapja rosszarcékat, illetve azok őt, egy szempillantás alatt berámolják egy csomagtartóba. Úton a hómező felé Lester szorult helyzetében felhívja az öcsköst, hogy elrabolták. Mítingen vagyok, mondja először az ifjabb Nygaard, szerintem meg pornót néz a pincéjében, de mindegy. Aztán hívná a rendőrséget, erre viszont Lester visszakozik, ne tedd bratyó, csak szívattalak. Persze, időközben meglelte a zsebében a korábban lenyúlt sokkolót, gondolom abban bízik. Az autó megáll végre, rosszarcék a bevált gyakorlatnak megfelelően indulnak a jégre, elöl a néma a lékfúró szerszámmal, őt követi társa maga után húzva a vinnyogó elítéltet, majd próbálja kiszedni belőle a nyilatkozatot, miszerint megölte Hesst. A beismerés csak nem jön össze, nem a barátunk ölte meg a néhai Samet, hanem az a másik, akinek kilétére nem derül fény, Lester egy alkalmas pillanatban használja a sokkolót és elmenekül. A susnyáson átvágva egy rendőrbe botlik, megörül nagyon, kéri, hogy vigyék be a városba. A járőr kikéri magának, szolgálunk és védünk, ebbe viszont a taxizás nem tartozik bele. Lester viszont nagyon szeretné a fuvart, jobb híján orrba gyűri a másikat, rögvest letartóztatják, hurrá, inkább a fogda, mint rosszarcék. Megértem. A két marcona a végére ér oda, csak lesnek egymásra, aranyosak.

10.jpg

12.jpg

A szatócskirály már tényleg nagyon szarul van, szárad a szája, izzad, a háttérhangok felerősödnek, rettentő rossz trip ez, és még csak nem is kérte. Kicsi fia bekopog, beszélgetni szeretne, apja durván elhajtja, kiscsillag szája lekonyul. Hirtelen egy rovarféleség jelenik meg a király előtt az asztalon, leüti egy könyvvel, a fiúcska tényleg sírva fakad. A megaszatócs fiához intézett intelmei (ölj, vagy téged ölnek meg) elszállnak, egyre több sáskának látszó rovar bukkan fel, az áruházban is, vevők visítoznak és menekülnek egymást taposva, Stavros a rovarözönben mélyponton. Újabb csapás. Csörög a telefon, egymillió dollár kell, holnapra, köszike. Malvo az áruház tetején áll, mosolyog.

15.jpg

14.jpg

Rosszarcék a kudarc után valahol piálnak, nem nagyon értenek egyet. Ebből kifolyólag egymásak esnek, nem érdekes.

Molly az apja kávézójában várja a barátját, Gus érkezik, beszélgetnek. A lány kapásból tudja a választ Billy Bob rejtvényére, a ragadozók miatt van az egész. Jelen ügyben viszont Lester a kulcs. Az érintett boldogan üldögél a fogdában, mikor társaságot kap. Rosszarcékat mi mást...

13.jpg

Címkék: fargo
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2015.02.19. 11:13:11

'87-ben idehaza is nagy havazás volt :)

Ez a Bill nevű rendőrfőnök minden döntését a klotyón hozza meg, meg is látszik az eredményességén.

Billy Bob nagyon cselesen fésülte át a haját, meg se ismertem :)

2015.02.19. 12:38:18

Az utolsó jelenet az valami oltári nagy volt. :D Kíváncsian várom a folytatást. Ez a Colin Hanks gyerek jól nyomja a sorozatokban, a apja vére úgy látszik.

tinipuma 2015.02.19. 17:48:22

@Gabba: Igazán irigylésre méltó az emlékezőtehetséged, vagy netán te is kincset találtál anno a hóban? :)
Bill főnök csak gondolkodni nem nagyon szeret, van igazsága, mások is ráfaragtak már erre :)

@Hadrian77: Egyetértek, nagyon jó a srác. Egyébként az anyja is színésznő volt.

Gabba 2015.02.19. 20:01:17

@tinipuma: nagy idők tanúja, yesss
de a hó alatt sajnos csak havat találtam :)
süti beállítások módosítása