Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Kojak Budapesten 2/1

2015. február 11. 15:00 - Gabba

„Fársángi víg húmor! csiklándj fel engemet”, jutnak eszünkbe a költő szavai és nyomában a gondolat: ideje folytatni a régebbi magyar filmeket szemléző nosztalgikus hogyvoltok sorát. Az eredeti Kojak sorozat 1973-78 között futott az Egybesült Államokban, és a hetvenes évek végén a cucilista rendszerben jópár részt bemutatott belőle a Magyar Televízió. Columbo után Kojak is elképesztő népszerűségre tett szert a magyar nézők körében, nem kis részben köszönhetően Inke László szinkronhangjának. Emiatt logikus lépés volt, hogy film készüljön a bőrhajú nyomozó budapesti kalandjairól, és 1980-ban be is mutatták mai vizsgálódásunk tárgyát, igazi all-star szereposztásban, még a kisebb szerepeket is az akkor legnépszerűbb színészek játszották. A mozikban egymilliónál is több néző látta a filmet, köztük volt a hogyvoltíró is. Lássuk hát, min szórakoztunk anno!

A Pan Am légitársaság gépe landol Ferihegyen, az utasok kíváncsian készülődnek első találkozásukra a gulyáskommunizmussal. Ahogy sorra lépkednek le a gép ajtajához tolt lépcsőn, egyszer csak ismerős alakot pillantunk meg: tovarisi konyec nyak, kopasz fej, napszemüveg… a férfi ekkor megfordul, és igen, ő az: Theo Kojak hadnagy! A látvány a felcsendülő főcímdallal együtt válik komplex élménnyé.

Kojak01

A nyomozó elindul a kijárat felé, szájában természetesen ott lóg az elmaradhatatlan 120 mm-es barna St. Moritz. A lesben álló újságírók hadával viszont nincs kedve találkozni, ezért pár szót vált egy éppen vámvizsgálatra váró bűvésszel. A mágus kétméteres varázsládáját megpillantva Kojaknek kitűnő ötlete támad: a ládában elhelyezkedő tökpucér asszisztenső helyét elfoglalja és így őt tolják ki az előtérbe. A trükk bejön, a nyomozó elégedett arccal lép ki a ládából és száll be egy várakozó taxiba. (Mondhatnám, hogy minőségi csere, de nem mondom, mert nekem a nő jobban bejön.)

Kojak02

A margitszigeti Thermal Hotelben nagyszabású rendezvényre készülnek: stílusosan rabomobillal érkezett csíkos ruhás fogvatartottak húzzák fel a homlokzatra a méretes táblát, miszerint: Éljen a nemzetközi krimiírók konferenciája! Az egyik erkélyen szőke csinibaba telefonál, és a taxival érkező Kojakot meglátva jelenti: Kojak è arrivato! A terem előtt gyülekező potentátok között sötét napszemüveges csávó mászkál (a megszólalásig hasonlít Láng Vincére), aki feltűnés nélkül rugós kést húz elő a zsebéből és levágja vele az egyik meghívott belépésre jogosító kitűzőjét. A levezető elnök megnyitja a konferenciát és felkéri a magyar származású angol írónőt, tartsa meg vitaindító előadását „A krimi helye a világirodalomban” címmel. A téma rendkívül érdekes, a hölgy éppen ott tart, hogy a krimi műfaját alapvetően lenézik, pedig egy tetszőleges Shakespeare drámában is több a hulla, mint egy átlagos krimiben. Ekkor belép Kojak, helló, Agatha! köszöntéssel üdvözli az írónőt és elnézést kér a késésért. Mindenki tapsol a konferencia díszvendégének, aki, mint azt a levezető elnöktől megtudjuk, a Belügyminisztérium, a Külügyminisztérium, a KISZ, valamint a Magyar Nők Demokratikus Tanácsa meghívására érkezett hazánkba.

Kojak03

Kojak03

A konferencia után Kojak a főváros számos taxitársasága (a „kockás” Főtaxi és a „csigás” Volántaxi) közül kiválasztja a Volántaxit és elhajtat a XXV. kerületi rendőrkapitányságra. Bekopog Kerekes százados irodájába, a „Hi, captain!” köszönésre a főrendőr elkerekedett szemmel néz fel látogatójára, mit keres itt a híres amerikai kolléga a tévéből? Hát még attól hogy meglepődik, amikor Kojak magyarra vált: Nem ismer meg, százados úr? Fejére teszi a főnök tányérsapkáját és úgy tiszteleg: Bort, búzát, békességet, szeressük a rendőrséget! Kerekes hirtelen megvilágosodik: Kócsag II tizedes, a Rákóczi téri őrsről, hát szerbusz, fiam! Felidézik a régi szép időket, amikor Kócsagnak még sűrű haja volt, mégis ő volt az őrs legnagyobb balfácánja, példa rá az a betörés, amikor fiatal rendőrként tévedésből a betörőnek tartott bakot és a háziakat ütötte le. Ahhoz képest viszont milyen sikeres pályát futott be az Óperenciás tengeren túl, ugyi.

Kojak04

Kojak este visszatér a szállodába, ahol a hallban régi kedves elítéltjével találkozik, Billyvel, akit ő juttatott rács mögé lányok futtatásáért. Billy tisztességesen leülte a rá kirótt büntetést és most már teljesen törvényesen él, jelenleg mint amerikai vőlegény működik itt a vasfüggöny mögött. Meghívja vacsorázni a hadnagyot leendő menyasszonya és annak családja társaságában, egy közeli asztalnál a sötét napszemüveges figyel feszülten.Szalánczynénak, az örömanyának be nem áll a szája, Amerikát dicséri, hogy ott minden mennyire szép és jó, és milyen öröm, hogy nagyobbik lányuk már révbe ért Billy oldalán. Itt van viszont még ez a fiatal, naiv és gátlásos kisebbik leány, most az ő jövendő sorsa nyomja a szülők vállát rettenetes módon. A monológ közben a gátlásos leány az asztal alatt harisnyás lábával egyre merészebben tapogat Kojak golyós fegyvere után, a nyomozó ezt megelégelve egy idő után kijelenti, hogy ő sajnos allergiás a tömjénfüstre, ezért nem tud megjelenni oltár előtt, majd szobájába távozik lepihenni.

Kojak05

Kojak05

Pihenésről azonban egyelőre nincs szó, mert a gátlásos és félénk leány ide is követi, test- és szájbeszédével egyértelműen jelezve, miféle esti testgyakorlás jár a fejében. Kojak hajlandó is lenne lefeküdni, de csak egyedül, és erre biztatja az übergátlásos lányt is. Szemtelen!, tör ki a csajból a méltányos panasz, és dúlt kebellel elrohan. Kojak kikíséri, de mire visszamegy a szobába, ott egy másik nő várja, az általunk korábban már látott szőke cicababa, ez vajon hol jött be? De szép forgalmam van máma, vakarja a fejét Kojak. A szőke nem tud angolul, a kopasz nem tud olaszul, így hát közös nyelvnek marad a magyar. Cicaba édes mamája ugyanis ungherese, ő maga pedig újságíró, aki jól meg… interjúvolná a híres nyomozót. Ilyen lábakkal legfeljebb a Playboynál dolgozhat kegyed, jelenti ki Kojak, a szőke kacarászik és lehívja a bárba, ott majd elmondja, mit akar tőle. Kojak indul a hálóba átöltözni, de még eszébe jut egy kérdés, mint Columbónak, ám mire visszafordul, a csajnak már csak hűlt helyét találja. Egy pillanat alatt eltűnt, ahogy Mrs. Frederic, a 13-as raktár gondnoka szokott, jó lesz vigyázni!

Kojak06

Kojak szép öltönyében beül a bárban az egyik boxba, a pulttól a sötét napszemüveges figyeli feszülten. A konferanszié bejelenti a következő műsorszámot, a csodálatos Dina Ballt, és közli, hogy amelyik boxnál a művésznő befejezi a számát, az ott ülő szerencsés vendéget a vezetőség meghívja egy dupla viszkire. A parkettre kipenderül a szőke cicababa, ezúttal fekete boglyas Rhoda Scott parókában, és erősen erotikus táncszámot kezd lejteni. Láng Vince eközben elhagyja a termet és miközben a pincér az egyik konyhalánnyal csajozik, belecsöppent valamit az italba. A mit sem sejtő pincér készenlétben áll az ajándék viszkivel, és a lány kérésére megengedi, hogy egy kicsit leigyon a ritka italból, úgysem veszik észre alapon. A művésznő természetesen Kojak ölében fejezi be a számot, a pincér már hozza is a jutalomitalt, és így nem veszi észre, hogy a konyhalány összeesik mögötte. (Mögötte a fene, mondaná Matula bácsi.)

Kojak07

A konferanszié köszönti a méltán híres külföldi nyomozót és átnyújtja neki a dupla viszkit jég nélkül, a háttérben Charlie művész úr elégedetlenül csettint. Kojak két kortyra lehúzza a piát, majd rendel még egyet, a művésznő hitetlenkedő csodálkozással kérdezi: Jól érzesz magad? Pillantásával megkeresi Láng Vincét, aki értetlenkedve húzza fel a vállát, fogalma sincs, miért nem hatott a szer. De legalább most már tudjuk, hogy itt valami összeesküvés forog fenn, akármi legyek, ha a szőke nem nemzetközi kémnő (mint Prücsök Az ellopott futárból), a napszemüveges meg bérgyilkos!

Kojak08

Kojak szervezetét nyilván a Rákóczi téri és a manhattani klíma edzette ilyen keményre, sőt a vasembert a másnap reggel már a szálloda medencéjénél találja, ahol ötnyelvű tábla hívja fel a nemzetközi vendégsereg figyelmét: Fürdősapka használata kötelező! A fürdőmester az érdemei elismerése mellett nyugállományba küldött Bástya elvtárs, akivel Kojak hiába próbálja megértetni, hogy az ő golyófejéről ugyan egyetlen hajszál sem veszélyezteti a medence higiéniáját, a szabál az szabál, úszósapka nélkül a medencébe lépni tilos, bérleti díj 50,- Ft. A medencében szembeúszik a szőke kémnő és megdicséri Kojak virágberakásos csinos gumisapkáját. Beszélgetni azonban nem tudnak, mert egy boy jelenik meg a parton telefonnal. Kerekes kapitány keresi Kojaket, hogy elhívja magához délutánra birkagulyás partira, ott lesznek a régi kollégák is, a cím: XXV. kerület, Kisliliom u.17.

Kojak09

A konferencián Kojak az egyik rendőr alezredestől érdeklődik, hogy jut el a fenti címre, de az alesnek fogalma sincs, ezért a közönség segítségét kéri. Őrmester elvtárs, jöjjön csak ide, hívja magához az egyik felszolgálólányt, a háttérben lappangó Láng Vince is közelebb húzódik. Az őrmester kötőjéből előkapja a manuális GPS-t (mindközönségesen noteszt), kicsit lapozgat benne, majd felsorolja, melyik felszíni viszonylatokkal hány megállót kell menni, és aztán balra. Az ales megköszöni és további jó munkát kívánva elküldi az őrmestert, akinek távozó alakját Kojak hosszan stíröli: Hát így öröm dolgozni, hej, ha Fürtöskének is ilyen alakja lenne!

Kojak10

Zuhogó esőben ér a megadott utcához, azonban a bérgyilkos már megelőzte, felmászott egy közeli ház állványzatára, és kabátja alól már húzza is elő az összeszerelhető távcsöves puskát, mint a merénylő A Sakál napja c. klasszikus opuszban. Kojak elveszetten toporog az utcasarkon, hűen követte az őrmester ajánlotta útvonalat, viszont az utcatáblán Keveházy Gottfried neve szerepel. Egy arra járó random fiatal aztán felvilágosítja: jó helyen jár, ez a Kisliliom utca, amit pár évvel korábban átneveztek Keveházyra, aki a Rákóczi szabadságharcban labanc létére átállt a kurucokhoz. De nemrégiben kiderült, hogy Keveházy labanc kém és áruló volt, ezért az utca visszakapta régi nevét, csak az illetékesek még nem cserélték ki a táblát. Még szerencse, hogy a Moszkva térrel ilyen marhaság soha nem fordulhat elő, gondolja Kojak. Bérgyilkosunk eközben sikeresen célbavette a hadnagyot, de ekkor az ideiglenes állvány inogni kezd alatta, majd összedől, Kojak ebből mit sem észlelve elindul a 17.sz. felé.

Kojak11

A birkagulyás remekül sikerült, a régi kollégák vidáman sztorizgatnak, a kikapós Piroska felidézi, amikor Kócsag János tizedes egy alkalommal felhívta magához a lakására. Igen, én csak egy alkalomra gondoltam, de mivel nemzeti ünnep volt, három napig maradtál, vigyorog Kojak. A jó hangulatnak az érkező Gergács alhadnagy vet véget, bonyolultnak tűnő gyilkosság ügyhöz hívja a századost. A gyilkosság az én reszortom, én is jövök, jelenti ki Kojak.

Kojak12

Kojak12

Az áldozat dr. Laczina Ádám, világhírű geofizikus és kőolajkutató, találmányai iránt már több ország érdeklődik. A lakásán fekszik holtan, kezében táviratot szorongat, aminek szövegéből a rendőrök egy szót sem értenek, Szekeres elküldeti a kódfejtőknek. A halottkém szerint a halál hajnali 2 és 4 között állt be, külsérelmi nyomok nincsenek, csak egy karcolás a jobb alkaron, többet majd boncolás után. A prof naptárán zaklatott betűkkel „megölnek! eltesznek láb alól!” beírás, a szekrényből előkerül egy virágmintás otthonka, ez az egyetlen női ruhadarab az agglegény tudós lakásán. A ruhán valami kódszámot vesz észre Kojak, ez csak a Patyolat szám rajta, világosítják fel a többiek, a hadnagy szúrós szemmel visszakérdez: Who the fuck is Patyolat? A tisztítóban aztán kiderül, hogy tévedésből összecserélték a tudós szmokingját és az otthonkát, és a patyolatosok javasolták, hogy a prof tartsa magánál a női ruhát, amíg a sajátja előkerül. A malőrtől persze Laczina roppant dühös lett, mert otthonkában mégsem utazhat el Hágába, ahová meghívták egy konferenciára. Megérkezik a boncolási jelentés, eszerint a halál oka ismeretlen eredetű szívbénulás, és a horzsolás a halott karján rozsdás dróttól származik, Kojak felvillanyozódva veti magát a nyomozásba. A százados meg is lepődik ezen az ügybuzgalmon és kijelenti: Ha itthon maradsz, sosem lesz belőled sorozat.

Kojak13

26 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2015.02.11. 17:38:15

Ki volt az a palóc költő akitől idéztél Gabba? Egyetértek, mivel Inke László ikertestvére lehetett volna Telly Savalasnak ezért a hangján kívül a kinézete is segített abban, hogy a nézők még jobban összemossák vele. A főcimzene szuper! :-)
Sikeresen becsempésztek már az első 5 percbe egy meztelen nőt, mégiscsak a bűnös nyugatról jött ez a kopasz, érezze már a néző az allegóriát :-)
A napszemüveges Harsányi Gáborra is hasonlított, aki maga is írt krimiket :-)
Agáta Kriszti is magyar? :-)) Jók a poénok a filmben!
És a hogyvoltban is! :-) Köszönet a DK-ért!!
Nekem úgy tűnt, hogy Mikó István észrevette végül az összeeső konyhalányt és hozott egy új duplawhiskeyt. Még Kojak sem méregálló :-))
Nem, nem! Prücsökhöz senki sem hasonlítható! Prücsök az egyedi, ez tudott! :-)
Birkagulyás csipetkével és cseresznyepaprikával! Megéheztem én is! :-)

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.02.11. 17:42:02

A Bujtor anno pengetett azért a Bádszpenszeres imázsért ?
Ezt most komolyan kérdem.

Gabba 2015.02.11. 17:49:21

@Pácsó Ármándó: Csokonai, a Vitéz: Dorottya

amúgy a bűvész is magyar, de a neve napok óta nem jut eszembe

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: szerintem a vasfüggöny mögött az nem volt szokás

Pácsó Ármándó 2015.02.11. 18:04:57

@Gabba: Nekem nem ismerős, nem jártam bűvészelőadásokra Pesten '80-ban, de hátha tudja valaki :-)
Hány részes lesz a hv.?

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.02.11. 18:15:13

@Gabba:
Azt legalább elérték hogy a hazai mozikat megtömték ezekkel a Pogány Madonnás filmekkel,de határon túl nem sokat termeltek.
Bár nekem a Bud Spenceres filmek után is elég gáznak hatott, pedig akkor tájt a tinédzser koromat éltem, nem voltam egy műértő.

W.Jack. 2015.02.11. 19:51:54

Köszönet a pompázatos hv-ért :) Bár jókat mosolyogtam miközben néztem, azért néha bennem volt az érzés, hogy az adott helyzet már annyira tragikus,hogy valójában komikus. Kb. 16 éve vallom azt, hogy ha egy jó tündér felajánlaná, hogy egyetlen egy időpontra és helyszínre visszautazhatnék a múltba, akkor az a 69-es Woodstocki fesztivál lenne, de minél több retro filmet nézek, annál több fantáziát látok a 70-es évek Magyarországában is .

Gabba 2015.02.11. 20:00:56

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős, Katgimis DOMINA: @Sigismundus:
köszi, kicsit rákészültem, mert már ősz óta tervben volt a dolog :)

Pácsó Ármándó 2015.02.11. 20:39:27

@nughop: A Kojak Budapesten rá is játszik ezeknek a kommunista furcsaságoknak a kifigurázására. Tényleg annyira tragikus, hogy már komikus :-)

Gabba 2015.02.11. 20:42:39

@nughop: gyerekként jó volt a 70-es években, felnőttként nem biztos

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: Bujtorral adtál egy ötletet, volt egy korai filmje még a budspenceres vonal előtt, arról is kéne hogyvolt

W.Jack. 2015.02.11. 20:52:46

@Pácsó Ármándó: @Gabba: Mivel nekem emlékeim nincsenek ezekből az időkből, tényleg csak a könyvek, filmek, beszámolók alapján ítélek. Lelkesen olvasok retro hv-okat is (általában meg is nézem az alapot szolgáltató filmeket, sorikat) így nekem is az jött le, hogy gyerekként nem lehetett az rossz időszak azért.
Ehhez hozzájön, hogy a baráti körömet alkotó kemény mag legifjabb tagja is betöltötte már a negyvenet, és a zöm a 45-50 éves korosztályba tartozik, náluk soha nem éreztem az ifjúkori sztorizgatások alkalmával, hogy szomorú gyerek/fiatalkoruk lett volna.

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.02.12. 08:45:41

@Gabba:
Ezzel a Bujtor vonallal nem fogod lefagyasztani a szervert a hogyvolton :)

@nughop:
Én 69-es vok, nem azt mondom hogy csutkababákkal játszottunk, meg porban a pötsünkel, de a grundon mindig lent voltunk, akkoriban nem volt konzol, a tv tenisz is újdonság volt, és rohadt drága, még a videó magnó is újdonság volt, szóval pont jókor voltam gyerek, persze ez a tanulás rovására ment, volt mikor este 10-kor mentem haza, úgy kellett könyörögni hogy legalább ebédelni menjek fel :)
Nem is értem hogy nem jukadt ki a gyomrom, örökmozgók voltunk a haverjaimmal, nem is voltunk kövér kis kölkök :P

W.Jack. 2015.02.12. 09:08:18

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: No, pont hasonló történeteket ismerek én a barátoktól is, és ez felettébb vonzó a számomra :) Igaz én már a nyolcvanas évek elején születtem, de szerencsére rém szigorú szülők gyerekeként, akik Tesómat és engem is hagytak örökmozogni (amikor nem mozogtunk, akkor pedig olvasni) és ezért mind a mai napig hálás vagyok. Próbálom ugyanezt a vonalat követni a saját gyereknél is, de látom, hogy baromira nehéz, ha a csak egyedül teng-leng a levegőn, mert a többiek a számítógép előtt lógnak otthon :(

Gabba 2015.02.12. 09:50:17

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: azért lehet, hogy megpróbálom :)

@nughop: hiúságból nem mondom meg, hanyas vagyok, de hogy csak este ültem otthon én is, az biztos.
én főleg bicajoztam, jó messzire, könyvvel a hátizsákban, elolvastam, aztán hazatekertem

W.Jack. 2015.02.12. 10:03:12

@Gabba: Annyira tetszik, amiket írtok, hogy a múltbautazós fantáziában lassan lenyomja az "élőben hallani Janis Joplint" projektet a "kölyöknek lenni a 70-es években" projekt :)

Számomra Bujtor István abszolút kedvenc, én örülök, ha írsz korai filmjéről :)

Terézágyú 2015.02.12. 10:35:19

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF:
"A Bujtor anno pengetett azért a Bádszpenszeres imázsért ?"

?????

Miért, le volt védve szabadalmilag, hogy "nagydarab szakállas manus csattanós pofonokat osztogat" az csak badszpenszer lehet, és akkor fizetni kell neki????????

@Pácsó Ármándó:
"A Kojak Budapesten rá is játszik ezeknek a kommunista furcsaságoknak a kifigurázására."

Hát még ha kivárod a végét...

2015.02.12. 10:41:53

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: a Bujtor saját bevallása szerint a Sándor Mátyás forgatásán beszélgetett a Bad Spriccerrel, és ő mondta neki, hogy pofonok, kiskölök, nyomozás tuti recept,. Ő adta neki az ötletet.

Vicces,de a Kojak Budapesten ironikussága a rendszerrel szemben nem egyedülálló eset volt. Akkoriban jó pár ilyen ironikus film született.

Pácsó Ármándó 2015.02.12. 12:11:12

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: @nughop: @Gabba: Panelba laktam gyerekkorom egy részében, ezért mindig kint voltunk Tesómmal és a haverokkal a töltésoldalba bogarászni vagy a játszótér körül ment a görkorizás/bicajozás. Gyakorlatilag a térdünk/könyökünk tavasztól-őszig le volt verve egyfolytában :-)

@Terézágyú: Kivárom :-)

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.02.12. 13:18:03

@Hadrian77:
Én úgy hallottam, legyen benne gyerek, kutya, és akkor már fél siker.
Akkor nem én vagyok a célközönség.

@Pácsó Ármándó:

Azt csodálom hogy még élünk.
Gyerekként az panel elemeken ugráltam az építkezésen, egyiken úgy fenn akadtam hogy egy tenyérnyi lyuk lett a belső combomon, úgy kocogtam fel a 4.-re, muter majdnem elájult, elég sok vért vesztettem de időbe ki ért a mentő, a műtőbe meg majdnem bepisáltam amikor jód került a sebbe :O
A bal alkarom is fent akadt egy aknában, mikor beestem, azt is varrni kellett, bringával is estem párszor, fiatalság bolondság.
Motorral még nem zúgtam, pedig a 900-as Hornettel, vagy a 800-as intruderrel lehet bukni elég szépen :)

budapest23 2015.02.13. 10:37:48

Gyerekként szuper volt, egészen a nyolcvanasok közepéig... Felnöttnek meg - hát, mondják, hogy diktatúra volt, de mégis más, mint most. Akkor mindenki valahogy tudta, hogy mennyi minden hamis és igaz(ság)talan van a rendszerben, de... hogymondjam... el-éltek mellette, összekacsintottak felette, lásd az ilyen filmek vagy pl. Hofi... és mivel békén hagyták a nem hangosan elégedetlenkedöket, csomó rendkívüli értéket, mai napig egyedülálló "kört" hoztak létre, legyen az film, tv, zene, egyes gimik az oktatásban, Kuczka a Galaktika-jelenséggel, garmadával lefordított remekmüvek a könyvesboltokban és így tovább...

Ami a mai diktatúrában irritál, hogy se nem néven nevezik (pedig mennyivel silányabb és könnyebben felismerhetö, mint az akkori), se nem el-élnek mellette és összekacsintanak felette. Nem, mindenki próbál egyénenként valami túlélési stratégiát találni magának, hozzáhasonulni a rendszerhez ("ez van...") és szépen lassan egy ország gerince roppan ketté néhány pénz- és hataloméhes véglény miatt, akik mögött mégcsak nincsenek is már ott az orosz tankok (habár... lassan...)

Lehet, hogy a sok konzol meg magányos túlélöharcos miatt van? Fogalmam sincs, de elnézve iskolát, elrabolt jövöt és agymosó herevasalt médiát, én kurvára nem lennék ma gyerek, és ha otthon élnék (lám, ez az én túlélési stratégiám), piszokul aggódnék a sajátomért.

Nagyon bocs az off-ért, de a nosztalgia meg a hsz-ek elindítottak bennem valamit. A posztért meg külön köszönet!

Gabba 2015.02.13. 12:12:46

@budapest23: a posztért nem jár köszönet, nem munka volt, hanem tiszta szórakozás :)

amit írsz, azzal tökéletesen egyetértek, nekem az általad felsoroltakra a retro hogyvoltozás a fő terápiám

Celtic 2016.06.10. 21:01:28

@budapest23:
"Kuczka a Galaktika-jelenséggel, garmadával lefordított remekmüvek a könyvesboltokban és így tovább..."

Masreszt viszont nagyon sokat NEM forditottak le, nagyon sok film NEM kerult be az orszagba (mai napig elottem van az aktualis havi Galaktika film-rovata, amin a nyalamat csorgattam, es nagyon sok fantay, ami egyaltalan nem volt, a szuperhos-kepregenyekrol nem is beszelve)

Aztan amikor a rendszervaltas utan elontott minket a szar, az meg azert volt rossz...Ugye, az a par amcsi film, ami bekerult, azt sugallta, hogy onnan csak jo dolog jon - hat, nem egeszen igy volt (es ehhez hozzajott az emlitett Galaktika-ismerteto, ami kb. 1%-a volt a kint bemutatott, nalunk kihagyott filmeknek...es nagyreszt tenlyeg jo, ha husz ev mulva is lattam oket)

De akkor nagy csalodas volt, a 10. fantasytol mar hanytam, olyan egy kaptafa volt, pedig elotte az egyetlen Conan-kepregeny mekkora szam volt (valamelyik Galaktika antologia, csak fantasy sztorik voltak benne)

Szoval nemigazan volt az ember felkeszulve arra, ami jott...egeszen mast vart. Valoszinuleg konnyebb lehetett annak, aki gyerekkoratol ezen nevelkedett, mint akire egyszerre razudult.

(Mint ma vegre megnezve - vagy elkezdeni megnezni - az Alfa holdbazis osszes reszet, ami egesz jo, viszont a Tamadas egy idegen bolygorol - iszonyuan gagyi, logikatlan marhasag. De akkor ha lement egy resz, egyszeri es megismetelhetetlen volt...ha nem latta az ember, ugy tunt, egesz eletere kimaradt belole)

Egyebkent tenyleg csodalatos, micsoda filmek keszultek akkor, orok kedvenc Gyula vitez vagy a Tanu (oke, hogy dobozban maradt, de akkor is...ENGEDTEK leforgatni)

Ma meg...annyira szar orszagban elunk, hogy meg egy normalis diktaturat sem vagyunk kepesek epiteni. Affele se hus-se hal, kis magyar tragikomedia meg a diktaturank is, percemberek cseszegetik egymast...eh.

Jaigen, gyereknek tenyleg nem volt rossz a '70-80-as evekben, amennyire lehet, igyekszem atadni ezt a lanyomnak is (7 eves) sok kirandulassal, vizparttal, allatokkal, stb. Ez mellett azert hagyom Sims-ezni is, hogyha sajat haziallata lesz, ne azon tanulja meg, milyen dolog valaki irant felelosseget erezni es torodni vele, kielegeiteni az igenyeit :)

Szoval en is gyakran menekulok a nosztalgiaba, akkori gyerekfilmek, vagy a Budapest/Balaton/Magyar retro ujranezesevel. Ettol fuggetlenul abba a korba sem szivesen mennek vissza...
süti beállítások módosítása