Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A falka 1x01 – Üdvözöljük Lengyelországban!

2015. február 11. 09:22 - Bruti

Nem is emlékszem, mikor néztem utoljára lengyel sorozatot. Persze a Loka és Bolka, vagy a gyakorlatilag sci-fi kategóriába sorolható Varázsceruza nem számít, de a Négy páncélos és a kutya, már annál inkább. (Fiatalabbak kedvéért: a Négy páncélos nem valami Tini Nindzsa teknőcöket rejt, hanem harckocsizókat.) Aztán a napokban eljutott hozzánk is az HBO új lengyel produkciója, és megszokhattuk, hogy az HBO valamibe belenyúl, akkor abból rendszerint minőségi produkció szokott kerekedni. De nézzük, mit művelnek a lengyelek, ha éppen nem bigost tolnak a fejükbe.

1.jpg

 A cold openben lengyel-ukrán határon járunk, csodaszép vadregényes erdőkben, ahol nem csak vadállatok bujkálnak. Jelen esetben illegális határátlépést kísérel meg néhány ukrán, csecsen, vagy ki tudja milyen nemzetiségű menekült. Persze nem egyedül, néhány lelketlen ukrán hidegburkoló szakmunkás (ezentúl nevezzük csempészeknek) vezeti őket, de valószínűleg hiányozhattak, a „hogyan bujkáljunk sikeresen határátlépés közben” óráról, mert megjelennek hőseink a határőrök. Egy ideges csempész fegyvert ránt és egy random terhes nőt használ fedezéknek. Már azt hinnénk, hogy vérengzés lesz, mikor az egyik szimpatikus határátlépőnő meggyőző karate mozdulatokkal leszereli a gonosz ukránt! A főszereplő gyanús határőrünk a másik csempész után veti magát és az ugyan egyenes irányban rohan előre, de tapasztalt katonánk tud az erdőben az egyenesnél egy rövidebb utat, vagy féregjáratot használ, mindenesetre egy nagyobb tölgyfánál elé kerül, és úgy vágja torkon emberünket, hogy az azt kívánja bárcsak ne vágták volna torkon.

2.jpg

A hangulatos főcím után főhősünk, Wiktor Rebrow otthon punnyad a csajával, majd váltunk egy kollégájára, aki éppen a szülészetre rohan az asszonyhoz. Aztán vissza Rebowhoz, aki valami nyugdíjas bulit szervezett egy erdei faházban. Indul a bulika, egy kivételével ott piál minden kolléga az egységből, amit Falkának hívnak. Az egyetlen kivétel a szülészeten látott fickó, akinek meg is születik a babája. De vissza a buliba, amit épp a főszereplő csaja próbál kinyírni, egy könnyfakasztó szláv dalocskával, de aztán győz a vodka. Rebow a buli hevében szívesen megpocsékolná a csaját, meg is beszélik, hogy öt perc múlva találkoznak a kocsinál. Emberünk már kint cigizik és várja a csajt, mikor meglát egy farkast, majd kap egy SMS-t amiben csak annyi áll, hogy: Bumm! És tényleg. Felrobban a faház benne a Falkával.

3.jpg

Egy kórházban vagyunk, Rebow fekszik az ágyon, tele kötéssel, meg zúzódással. Lázálmok gyötrik, de mikor felébred, mellette virraszt a friss apuka „Grzywa” (faguriga legyek, ha ki tudom mondani), az egyetlen, aki hiányzott a buliból. Hamar kiderül, hogy senki se élte túl a robbanást, még Rebow csaja se. Ezt meglehetősen higgadtan fogadja, vagy csak elájul.
Váltunk. Egy fickó pecázik a folyóban, láthatóan szabin van, mikor megjelennek főnökei és meggyőzik, hogy új csapat kell az ukrán határra. Két napot kap, ami arra se elég, hogy összepakolja a pecafelszerelését, nem hogy összehozzon egy szakaszt. Vissza a kórházba, ahol megjelenik a kerületi ügyész egy csinos, de kellemetlen csaj személyében és meggyanúsítja Rebowot, hogy köze volt a merénylethez. Na, emberünknek se kell több, mindjárt gyógyulttá nyilvánítja magát és inkább hazaköltözik.

4.jpg

Otthon aztán Grzywa haverja keresi meg azzal, hogy az új főnök, falkát épít és neki is helye lenne ott. Persze előkerül a vodka, Rebow kikukáz egy dekket a hamutartóból és megy az önsajnálat. Aztán besétál a melóhelyre, ahol az egyik új kolléga (Rambo) éppen gyerektől lejmol nyalókát, miközben Rebow, mint ámerikában, leadja a fegyverét és jelvényét. A főnök nem nagyon győzködi, hogy „ugyan maradj már öreg”, de ekkor bejön a titkárnő, hogy új csoport tart feléjük a határon, tudják az útvonalat is. Rebowból egyből kibújik a határőr, kettőt pillant a térképre és már vágja is, hogy kamu az egész. Szerinte máshol fognak átszökni embereink, mégpedig a szénégető boksáknál. Na, igen, a rutin, meg az évek…

5.jpg

Grzywa havert küldik a határátlépők után, és persze az eredeti útvonalon senkit se találnak, csak néhány mókust, amik ukránból csempésznek be makkot, szóval dönteni kell, merre keressenek. A főnök valami elképesztő intuícióra alapozva a boksák mellet dönt. No, mindjárt találnak is egy halott csecsen nőt.
Az ügyész csajra váltunk, aki éppen az ominózus „bumm”SMS után nyomoz. A szakértők szerint, (most figyelj!) az ukrán Prityjatyból küldték az üzit, ami ugye egy szellemváros, mióta’86-ban felrobbant Csernobil. Ezt már csak én teszem hozzá, mert sajnos erre nem tértek ki, pedig érdekes lett volna.
Na, mindegy, megyünk vissza önpusztító hősünkre, aki a jó tipp után újra egy kocsmában találja meg önmagát. Kever magának egy „tengeralattjárót” (ami annyiból áll, hogy egy korsó sörbe bedob poharastól egy fél vodkát), majd kiszúr egy ismerős, de felettébb gyanús alakot és rászáll.

6.jpg

A határon tovább folytatódik a keresés és Rambo határőr talál is egy remegő kislányt. Valószínű, hogy a keresett csapattal szökött. Egy újabb szereplő, Natalia határőr szállítja be a kórházba. Vissza a részeg Rebowra, aki tovább vegzálja gyanús ismerősét, és addig idegesíti, amíg az hasba nem rúgja. De sokáig nem jut az ürge, mert egy sikátor mélyén, egy rejtélyes alak, három lövéssel leteríti. Rebrow meg hazabotorkál, lefekszik, és megint lázálmai vannak a farkasról, mert biztos az küldte az SMS-t, meg egy égő fáról.
Másnap Nataliának szólnak, hogy a kórházból a kislányt átszállították a halottas házba, hátha azonosítja a halott nőt. Natalia és az ügyész csaj veszekednek kicsit a gyerek felett, de az már rég a halott mellett áll és kiböki, hogy az anyja. Az utolsó képekben Rebow végre összeszedi magát, felhagy az önsajnálattal és jelentkezik az új főnöknél. Innen folytatjuk.

12.jpg

11.jpg

 

 A sorozat első részét itt, az Indexen is meg lehet nézni.

Címkék: a falka
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.11. 09:54:36

Prityjaty az inkább Pripjaty. A sms küldője meg biztos vitt magával mobiladót. :) Egyébként jó volt.

Gabba 2015.02.11. 10:38:25

Bruti kérem, ez majdnem olyan jó volt, mint anno a 24 hv-k.

A torkon vágós mondatot beírtam az emlékkönyvembe :)

Pácsó Ármándó 2015.02.11. 11:59:08

A sorozat témája nem fogott meg, de a hv. jó és tetszett :-)
Az ügyésznőnek mi volt az indoka, hogy Rebrow holtan akarta látni saját csapatát? Pénzt kapott az ukránoktól? És a XXI. században ne csodálkozzanak már azon, hogy meg lehet hackelni a mobilhálózatokat.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2015.02.11. 13:26:29

Vannak benne elcsépelt klisék, de nem rossz a hangulata. Meglátjuk hova tart. Valami nagy összeesküvést remélek :)
süti beállítások módosítása