Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 5x07 - A Hard Life (Sanyarú sors)

2015. január 24. 13:00 - Gabba

A német epizódcím szerint Lebende Fracht, azaz élő rakomány, és hogy mi, az rögtön kiderül. James barátunk megvette a Vészmadár (Shearwater) nevű gőzöst, most komolyan, szerencsésebb elnevezésű hajót nem talált a piacon? Kihasználva a kivándorlási hullámot úgy döntött, emigránsokat fog szállítani Európából Amerikába, és bár már számos gőzhajó járja menetrendszerűen a tengereket, ő komplex jegyekkel próbál betörni a piacra. Lengyel kivándorlóknak kínál Hamburgtól Falmouthon át New Yorkig szóló hajójegyet, és onnan Chicacóig vonatjegyet mindösszesen 12 dollárért, a hülyének is megéri. A visszaútra mindig akad valami áru, így simán megkeres egy évben 7000 fontot, és ez a gőzös csak 5000-be került, hát nem megint jó üzletet csinált? Hát de, ismeri el ismét Baines kapitány és koccint főnökével az emigránsok szállítására.

Hardlife01

Az utasok közül csak a Rydze testvérpár beszél angolul, Maritza, a lány, csak keveset, de a bátyja Stepan, egész jól, így ő lesz a tolmács. Mr. Morgan, a fedélzetmester szerint egész úton jár a napi háromszori étkezés, ne aggódjanak. Stepan közli, nem is a kajával van gondjuk, inkább az állandó hullámzással. Majd az óceánon jobb lesz, addig is a szomszéd helyiségben találnak elegendő számú vödröt, mondja Morgan biztatólag. Nédda mán, a William gyerek is a hajón van, a mérnökpalánta természetesen a gőzgép körül tesz-vesz. Megtudjuk, hogy a múltkori apasági coming out után pár napot Robertéknál töltött, megpróbálva feldolgozni a sokkoló hírt. A tengeri útra is Robert beszélte rá, az majd biztos segít neki. William biztos benne, hogy James is tudott arról, ki az ő valódi apja, James ezt nem is tagadja és azzal vigasztalja, hogy William nem fattyú, hanem szerelemgyerek. Itallal kínálja a srácot, majd Charlotte-ra tereli a szót: ne legyenek olyan sokat együtt, hagyja, hogy a lány másokkal is ismeretséget köthessen. Ez persze nem egyszerű kérés, inkább utasítás, William nem is boldog tőle.

Hardlife02

Odahaza is parázs a hangulat, Elizabeth azt vágja Fogarty fejéhez, hogy túl korán mondta el a dolgot a fiúnak, ezen ismételten össze is vesznek, végül Sz Sz dúlt kebellel hagyja el a házat és felkeresi Robertéket. Ott is hisztérikus jelenetet rendez, szerinte amíg William náluk volt, Robert és Sarah mindenfélével telebeszélték a fia fejét. A házaspár ez ellen önérzetesen tiltakozik: Már évek óta kapacitáltunk, hogy te mondd el Williamnek az igazságot, nehogy másoktól kelljen megtudnia, emlékezteti Robert, de attól féltem, csúnyákat fog gondolni rólam, mentegetőzik a hugi némileg lenyugodva. Sarah felveti a szerinte egyetlen jó megoldást: Elizabeth menjen hozzá Fogartyhoz, de Sz Sz villámló szemeit elnézve ez nála egyelőre nem opció.

Hardlife03

A Balti-tengert elhagyva a Vészmadár viharba kerül, és egyszer csak leáll a gőzgép. William lesiet a kormányosfülkéből megnézni, mi történhetett, és így pont látja, amint az egyik cső elreped és a közelben tartózkodó mérnököt a forró gőz megöli. Nesze neked vészmadár, nomen est omen. James úgy dönt, vitorlával elnavigálnak Liverpoolig és ott átszállnak a Charlotte Rhodesra, mert a javítás akár három hétig is eltarthat. Morgan szerint az utasok ebbe nem fognak beleegyezni, de James magabiztos, majd ő beszél velük.

Hardlife04

Kikötnek Liverpoolban, James elővezeti a problémát, Stepan természetesen tiltakozik, ők gőzhajóra vettek jegyet, nem szállnak át vitorlásra, az lassú és bizonytalan. Egy darabig vitatkoznak, James tőle nem meglepő húzással kijelenti: rendben, kivárhatják azt a pár hetet, amíg a hajó javítása befejeződik, de addig kaja nem jár, mert a szerződés apróbetűs része szerint ő csak útközben, tehát a hajózás ideje alatt köteles élelmezni az utasokat, kikötői veszteglés idején nem. Végül azért sikerül megállapodniuk: hat emigráns segít a javításban és később a kazán fűtésénél az átkelés alatt, így James megspórolja plusz fűtő felvételét, a fene a dörzsölt kapitalistáját.

Hardlife05

A Frazer-irodában ismét jó a hangulat, Fogartynak a kapcsolatai révén sikerült szerződést kötnie a hadügyminisztériummal: évente hat járat Bombaybe, garantáltan 200 utas oda és ugyanannyi vissza, gyarmati tisztviselők és katonák, plusz a családtagok, tuti üzlet, jobb, mint egy magyar közbeszerzési pályázat. Majd mélyen Elizabeth szemébe nézve a nő fülébe búgja: Mi is újrakezdhetnénk. Majd meglátjuk, válaszolja Sz Sz, az időzítés bajnoka William pont ekkor lép be az ajtón. Elizabethnek jár a csók, anyu (Udvaros Dorottya egyik legjobb filmje ugye megvan?), Fogartynak viszont csak a jó napot, uram, William még a kéznyújtását sem fogadja el. Fogarty hamar le is lép, de előtte még meghívja őket estére vacsorázni. Miután távozik, anya és fia boldog öleléssel köszönti egymást.

Hardlife06

A vacsorára mindhárman szépen kiöltöznek, Fogarty éppen arról beszél, hogy ő maga árvaként nőtt fel, egyik szülőjét sem ismerte (ellentétben ugyebár Williammel), ezért úgy döntött, árvaházi alapítványokba fektet némi pénzt, így újabb tartalommal tölti meg az N Sz elnevezést: a nem szakállas jelző mellé felkerül a nagyszívű is. William kedve is megjavult, lelkesen ecseteli a mindenféle újítások iránti vágyát és azok szükségességét. Lám Robert bácsi is új alapokra helyezte az áruháza működését, sőt még reklámra is szán pénzt. A gyár viszont az öreg Frazer halála óta nem újult meg, pedig manapság más stílusban kell vezetni egy ilyen céget. Túl sok például a felesleges munkát végző irodai alkalmazott, és venni kéne egy írógépet is a hozzá tartozó gépírónővel, mert az két vagy három írnokot is kiválthatna, ráadásul garantáltan olvasható betűket állít elő. Méghogy egy zajos gép dolgozzon az irodában?!, biggyeszti le cseresnyeajkát Elizabeth. Az elbocsátásokkal Fogarty sem ért egyet, szerinte a munkaadónak igenis vannak kötelezettségei a munkavállalókkal szemben. Egyelőre tehát nincs fejlesztés, azt viszont felajánlja, hogy William költöztesse át a Lettyéknél kialakított műhelyét a gyárba és ott bütyköljön tovább.

Hardlife07

Robert új eladónőket készül felvenni az áruházba, Samuellel olvastatja fel nekik a kiemelkedően fontos belső rendelkezéseket: munkaidőben traccsolni, őgyelegni, hangoskodni tilos, ha mégis, a bírság fél korona; minden vásárlót ki kell szolgálni, ha mégsem, a bírság 9 penny, stb. stb. Sarah érkezik, valami utcai árustól kitűnő minőségű csipkéket vásárolt, mutatja Robertnek, aki máris behívatja az árust. Maritza az, a lengyel lány, ó, egy külföldi, morogja a bajsza alatt Robert nem túl lelkesen. De a munka minősége meggyőző, ezért végül felajánlja, hogy heti 15 shillingért munkát ad neki az áruház műhelyében. Maritza lelkes, mert bár ő Amerikába készült, de ott nem biztos, hogy kap munkát, itt meg máris alkalmaznák. Samuel félrevonja és figyelmezteti: inkább utazzon el, mert itt csak kizsákmányolják, nyomatékul saját zsebből ad neki három aranyat a teljes csipkekészletért.

Hardlife08

A lány visszamegy a Vészmadárra, ahol vitatkozni kezd Stepannal az itt maradok – együtt megyünk Amerikába tematika mentén. Maritza szerint itt jó dolga lesz, Samuel Onedin majd megvédi, ha kell, úgy vette észre, tetszik a fiúnak, és arannyal fizetett a csipkékért. Stepan ezt hallva siet beszámolni Jamesnek a dologról. Sam eközben gáláns gesztussal Charlotte-nak ajándékozza az egyik csipkét, a lány éppen felpróbálja, amikor megérkezik a zord atya. A készülő vihar elől Letty a szobájába terelné Charlotte-ot, aki nem akar menni, de James erőteljesen kiküldi. Felnőtt nő vagyok, meddig bánsz még úgy velem, mint egy kislánnyal?, önérzeteskedik a bakfis, de azért kimegy. James kifejti, mennyire rossz húzás volt ez Samueltől, mert most a fél emigráns csapat itt akar maradni Angliában azt hívén, hogy itt az arany az utcán hever, és ez neki személy szerint mekkora veszteséget okoz. A srác mentegetőzik, ő csak jót akart a lánynak, de James leinti, nincs harag, Samnek visszaadja a pénzt, a többit meg majd ő elintézi.

Hardlife09

Sam távozása után James Lettynek beszélni kezd arról, milyen jó üzlet a kivándorlók szállítása, a nő persze nem túl lelkes, már megint csak a pénzről van szó, ő tudna más témát is. De most James is, ezért kicsit változtat az irányon, ami azt jelenti, hogy minden átvezetés nélkül kivágja: Feleségül kívánom venni magát. Kívánom, hogy teljesüljön a vágya – majd amikor én is úgy döntök, válaszolja erre Letty.

Hardlife10

Samuel az éjszakai áruházban mászkál, miért nem alszik ez, nem hiszem, hogy apja éjjeliőrnek is őt alkalmazná, na mindegy. A műhelyben rátalál az asztal alatt megbújt Maritzára, aki ide menekült a bátyjával folytatott vita után. Angliában akar maradni, hangoztatja, majd emancipáltan kijelenti, tetszik neki Sam és meg is csókolja. Az időzítések másik mestere, Robert, pont ebben a pillanatban jelenik meg éjszakai ornátusban, és alig talál szavakat. A lányt elzavarja, és elhatározza, Samet vezeklésképpen elküldi egy New York-i áruházba dolgozni. Maritza visszamegy a hajóra és úgy dönt, mégis csak elutazik bátyjával Amerikába.

Hardlife11

Charlotte elhívja Williamet teára, James gratulál a srácnak, elkészült a gőzös javítása, a mérnökök szerint is az volt a hiba, amire William gondolt, kicserélték a csövet másmilyenre, és a másnapi dagállyal kihajóznak. William örül, de úgy véli, még más gond is lehetett a háttérben, ami a túlnyomást okozta. Később udvariasan elköszön, Charlotte vállalkozik, hogy a sarokig elkíséri, James szúrós szemmel néz utánuk, majd Lettyre, de nem szól semmit. Mit akar, álljak ki az ajtóba és úgy figyeljem őket?, kérdezi tőle Letty.

Hardlife12

A Vészmadár kihajózik, és már a nyílt tengeren jár, amikor az otthon maradt Williamnek beugrik, mi lehetett a hiba. Elrohan Lettyékhez és magyarázni kezd, a lényeg, hogy az automatikusan nyílódó szelep berozsdásodhat és akkor lezáródik, így minden előjel nélkül leállhat a gép, és a nyomás hirtelen megnő. És pontosan ez is történik a gőzössel, ráadásul pont egy vihar közepén, hánykolódik a hajó és hánykolódnak (érted?) az utasok. Az egyik vasajtó rácsapódik a szerencsétlen Maritza kezére, mégis jobb lett volna neki, ha Angliában marad. Miután a vihar elvonul, vitorlával hajóznak tovább, de mivel még öt napi útra vannak parttól, muszáj megműteni a lányt, nem várhatnak vele. James saját kezűleg végzi el a beavatkozást, az érzéstelenítő ópiumkivonat és rum keveréke, a fájdalomcsillapító egy parafadarab a szájba, az éles megvilágítást a plafonról lengő viharlámpa biztosítja.

Hardlife13

Mindezek ellenére a műtét sikeres, a lány kezét sikerül megmenteni, de csipkét többet nem tud szőni, más foglalkozást kell találnia. Bainesnek James kifakad a rohadt gőzgépre, egy úton kétszer krepált be, kár volt érte pénzt adni. Úgy dönt, az árufuvarozást továbbra is vitorlásokkal folytatja, az emigránsok szállítására meg bérelni fogja a gőzöst, így az összes javítási költség a gőzös tulajdonosát terheli majd, nem őt. Ebben a tervben megnyugodva ülnek le a sült oldalasból, véres hurkából és kolbásszal töltött sonkából álló könnyű villásreggelihez. Bon appetit, bon voyage!

Hardlife14

Címkék: onedin család
29 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2015.01.24. 13:20:14

Köszönet az N SZ (nagyszerűen) sikerült hv-ért :) Családi vonásnak tűnik a remek időzítőkészség, ám ami fontosabb: de, jó, visszatértek Sz Sz kapcsán a jellegzetes jelzős szerkezetek (dúlt kebel, villámló szemek, cseresnyeajkak) :)

"plusz a családtagok, tuti üzlet, jobb, mint egy magyar közbeszerzési pályázat. " No igen.

"Bainesnek James kifakad a rohadt gőzgépre, " Bevallom: ez az epizód nekem kimaradt, de ezt a szituációt mégis egész pontosan látom magam előtt :)

Gabba 2015.01.24. 13:29:22

@nughop: időzítésben te is jó vagy: jól tudsz elsőzni :)

amúgy belegondolva majd' minden rész egy NCIS epizód is lehetne: legalább egy ember mindig meghal

W.Jack. 2015.01.24. 13:41:00

@Gabba: Pedig bevallom őszintén, ez mostanában véletlen alakul így (hálás lehetek, hogy nálunk elvárás, hogy pontban 12-kor az asztalon legyen az ebéd, így egykor pont elcsípem az Onedin járatot:)) Amennyiben kéri valaki az első helyet, úgy lehet az övé, nem akartam elvenni szándékosan senkitől.

Apropó NCIS, erről beugrott, hogy csütörtökön rácsodálkoztam a Miami helyszínelőkben vendégszereplő Myka-ra, aki ugyancsak jól nézett ki. A jól kinézés persze alap, maga a szereplése lepett meg :)

Gabba 2015.01.24. 13:55:39

@nughop: bizony, itt akkora a tolongás, hogy igencsak meg kell küzdened az első helyért :)

a jól kinézés alap az általam írt hvknál...
és persze a jól kinéző avatar sem hátrány :)

Pácsó Ármándó 2015.01.24. 21:58:23

@Gabba: Ha már jól kinéző avatar, itt vagyok :-))
A hv.-t valószínűleg holnap el tudom olvasni, előre is köszi!

@nughop: Van benne Dúlt Kebel? Akkor csak jó lehet! :-) (Persze amúgy is jó, mert Gabba írta)

nandras01 2015.01.24. 22:49:40

legjobb tudomásom szerint a csipkét nem szövik. összeesküvést igen, terveket igen, de csipkét nem. azt verik. meg a kétfenekű dobot is, de az már egy másik történet.
ja, és nem lehetne megoldani, az agyzsibbasztóan bárgyú valóvilág helyett is onedin legyen?

Gabba 2015.01.24. 23:56:45

@Pácsó Ármándó: nem baj, én is majd holnap olvasom el a vitorlákat :)

@nandras01: jogos, szövöm is, azaz verem a fejem a falba

Onedin részemről csak heti egy fér bele, de bízom benne, hogy egy O. felér hét VV-vel :)

Pácsó Ármándó 2015.01.25. 09:22:21

@Gabba: James mintha hízott volna, nem? Tényleg ilyen nevet adni egy hajónak! Jó hogy nem már Jéghegymágnesnek keresztelték! Hány utast vihettek kb? Ez a kilövellő forró gőz dolgot azóta is rendszeresen használják az akciófilmekben a gonosz üldözők megzavarására. Hogy lehet árvaházi alapítványok pénzelése befektetés? Termelnek valamilyen hasznot amit visszakap NSz (nem szőrősmellű) Fogarty? Gondolom Robert főleg télen, nagy hóban szán pénzt reklámra :-)) Marica nem azért akar végül mégis Amerikába menni mert Samut is odaküldik? Charlotte csinoska :-) Nahát! James műt is? Ezek a hajóskapitányok tele vannak meglepetéssel! Oopsz, a végére megéheztem és eszembe jutott, hogy Besenyő Pista bácsi milyen jót reggelizett volna velük! :-)
Köszi a remek hogyvoltot!

Gabba 2015.01.25. 10:21:46

@Pácsó Ármándó: Jamest minden részben megetetjük valami finommal, még jó, hogy magára szedett pár fontot.

N Sz már van annyira tőkepénzes, hogy nem a haszonért pénzeljen alapítványokat.

Sam és Maritza simán összejöhet még abban a csöppnyi New Yorkban :)

Pácsó Ármándó 2015.01.25. 10:30:10

@Gabba: Ehetnének legközelebb töki pompost? (www.mindmegette.hu/toki-pompos-krumplis-kenyerlangos.recept)
Engem csak a befektetés szó zavart meg. M&S majd feltalálja a csipkeszövő gépet és meggazdagszanak! :-)

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.01.25. 10:59:48

Emlékszem az egyik csajom (mesélte) szerelmes volt Onedinbe :)

Gabba 2015.01.25. 11:37:37

@Pácsó Ármándó: persze, hogy lehet, mindenki ajánlhat kaját, volt már olyan többször is. Ne csak mindig az én kedvenceim szerepeljenek :)

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: csók a kisasszonynak! :)

Pácsó Ármándó 2015.01.25. 12:13:03

@Gabba: @ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: Én Elizabethbe voltam, de nem tud magyarul így semmi sem lett belőle :-)

Gabba 2015.01.25. 12:38:31

@Pácsó Ármándó: Elizabethbe ki nem? én még szakállt is növesztettem, de hiába

W.Jack. 2015.01.25. 12:44:57

@Pácsó Ármándó: Ezt se hittem volna soha, hogy majd én adok felvilágosítást egy másik nő dúlt kebleiről. Sőt: Dúlt Kebleiről :)

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: Ha most kiugrana James a hv-ból, szerintem simán bejönne egy csomó csajnak. Tulajdonképpen nem néz ki rosszul, egész jó, kissé pokróc jellegű, néha szórakoztatóan flegma a modora, üzletember, részvényes, és van egy csomó hajója :)

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.01.25. 12:57:26

@Pácsó Ármándó:
Én a Csárli angyalaiba voltam szerelmes,a barnákba :)

@nughop:
Ekkora barkóval ami így benövi az arcát, kétlem hogy rárepülnének tömegével a nők.
Kojaknak lenne esélye, meg Starskynak, és még Danny Wildenak a Minden lében kétkanálból :)

W.Jack. 2015.01.25. 13:01:20

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: Túl sokat forgolódok különböző kikötőkben ahhoz, hogy ne vegyem észre, mennyire megszépíti a legkevésbé vonzó férfit is - egy adott nőtípus szemében - a több tízmilliós hajók tulajdonlása :) Ettől persze még nem szeretnék általánosítani.

Pácsó Ármándó 2015.01.25. 13:04:51

@Gabba: És a mellszőrzeted is megnövesztetted? Ügyelni kell a részletekre! Tudod, ElsőFogarty :-)

@nughop: :-) Ha nem lennék ilyen szégyenlős, most azt írnám, hogy a Te saját ....
De szégyenlős vagyok! :-)

Pácsó Ármándó 2015.01.25. 13:18:46

Ha már kapitányok, hajók, kikötők és dúlt keblek: hogyvolt.blog.hu/2015/01/25/fekete_vitorlak_1x03_itt_a_kapitany_hol_a_kapitany

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: Voltak afroamerikai angyalai is Károlynak? :-)

ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF 2015.01.25. 13:22:53

@nughop:
De én a fizimiskara értettem, ezért vetettem fel a csoringer nyomozokat a múltból.
@Pácsó Ármándó:
Szerintem még afro afrikai is volt Károlynak :)

Gabba 2015.01.25. 13:34:43

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: Danny Wilde-ról találsz hogyvoltot itt a blogon :)

Kojakról meg... hamarosan lesz valami...

Pácsó Ármándó 2015.01.25. 13:39:39

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: És így jutottunk el Onedin kapitánytól egy merész ugrással Charly-ig :-) : www.youtube.com/watch?v=ie9E9cNwB68

W.Jack. 2015.01.25. 13:40:54

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: Oké, értve vagyon :) A minden lében kanalakat pedig ajánlom figyelmedbe itt a hv--on én is!

@Gabba: Most említed a Kodak projektet, amikor nekem megint kinéz pár hét hiányzás? :(

Gabba 2015.01.25. 13:52:25

@nughop: nem fotó lesz, semmi Kodak ;P
hiányozni lehet, de nem javallott

W.Jack. 2015.01.25. 13:59:41

@Gabba: Nem fényezni akarom magamat (dehogynem:)), de elég sokszor sikerül legyőznöm a fullfon beleszövegelését, bár ez esetben pont nem így volt :) Viszont így most jót vigyorgok magamon :D

Gabba 2015.01.25. 17:12:54

@nughop: szeretjük a fullfonozókat!

fofofo 2015.01.26. 22:40:48

@ɐʇzsılıG soɹoʇoɯɹɐF: én is szerelmes voltam Onedinbe.

Szuper volt a poszt, de el vagyunk kényeztetve. Enem eddi egy darabig elborított a munka, de elég durván. Mostanában elborít az utazgatás meg a kalandok, ez mondjuk nem annyira durva. De igyekszem rendesen visszatérni.

Gabba 2015.01.27. 11:54:58

@fofofo: höjj, végre csak idevonzott ez a könnyű villásreggeli téged is :)
süti beállítások módosítása