Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Fekete vitorlák 1x01 - Ragyogó napfény, ragyogó fogak (18+)

2015. január 11. 13:00 - Pácsó Ármándó

A Paramount Channel tegnap este bemutatta a Black Sailst, ennek örömére elővettük a hogyvoltokat, nehogy valaki kimaradjon a jóból. Lesz egy Facebook-játék is a sorozat örvén, tessék majd figyelni a hogyvoltot, és nyerni kalózkardot vagy koponyát, vagy mittudomén mit.

Egy remeknek ígérkező sorozat hogyvoltját ajánlom most mindenki figyelmébe, a Starz TV Channel - Black Sails sorozatát! A fő történetszál nem titkoltan Robert Louis Stevenson művének, a Kincses szigetnek szereplőit eleveníti meg, annak kvázi kitalált előzménye.

blacksails-1x01-1.jpg

1715-ben járunk a Nyugat-Indiai szigetek környékén. A kezdő narrációs feliratból megtudhatjuk, hogy a stratégiai elhelyezkedésű New Providence-sziget kalózai szanaszét fosztogatják a környéken áthaladó kereskedelmi hajókat. Mivel egyik uralkodónak sem jön be, hogy kilopják a zsebéből az aranyat-ezüstöt-mirhát, ezért ellenlépésként hadihajókat vezényelnek a térségbe. Két hajó tűnik fel a víz és az ég kékje között, egy üldözött és egy üldöző. Egy kétségbeesett lassú kereskedelmi hajó és egy csontvázzászlós sebes kalózhajó.

blacksails-1x01-2.jpg

Az előbbin mindenki készül a várható lerohanásra, kivéve egy kövérkés kopaszodó alakot, aki figyelmünk felkeltéséül gyanúsan körbekémlel a kamerától 20 centire. (A kamera persze nem tartozéka a XVIII. századi hajófelszerelésnek). A gyanús figura a zűrzavar közepette beoson a kapitány kabinjába és kitép egy kézzel írt lapot egy hajónaplóból, majd összehajtva bőrtokba és a ruházatába rejti azt. Miközben éppen elrejtőzködne az élelmiszer kamrában, hogy tervei szerint a tengeri zsiványoknak ajánlja fel szakácstudományát, kellemetlen meglepetésként tapasztalja, bizony más is oda akar bújni! A jövevény nem más, mint a cinikus John Silver, aki nem ma léphetett le a falvédőről, mert szintén nem akar az első sorokban elhalálozni. Sőt a másodikban sem. A fedélzetre eközben már Flint kalózkapitány renegát ágyúgolyói záporoznak a Walrusról, meglehetősen pontosan. Az egyik közeli találatnál az alkalmi szobatársak egyensúlyukat vesztik. A szakács balszerencséjére a titkos bőrtok kipenderül a patkányszaros deszkákra és vehemens visszaszerző mozdulata révén gyanús lesz a kalandor Silvernek, aki nem hiszi, hogy a cápauszony leves receptjét féltené ennyire. Szó szót követ, majd dulakodni kezdenek.

blacksails-1x01-3.jpg

Eközben befut a lelkes és egyben lelketlen vendégcsapat és a hazaiak bezárkóznak a fedélzetközbe bízva muskétájuk visszatartó erejében és az elreteszelt vastag tölgyfaajtóban, de az elnyújtott kalóztrillázás és a harci dobok hallatán inukba száll a bátorságuk. A haramiák stílusosan lőporos hordóval kopogtatnak, ami egyidejű fény és hangjelenségeket produkálva demokratikusan szilánkokra robbant tölgyfadeszkát és kikémlelő matrózt egyaránt. A légnyomást kapó kába kapitány szeme előtt legvadabb rémálma elevenedik meg, kezdve az elsőként berontó reszeltfogú kannégerel, folytatva egy szótlan szamurájjal és súlyosbítva egy cséphadaróként vagdalkozó sebhelyes bőrfejűvel. Tehetetlenül a földön fekve már a levegőben suhan felé Singleton főkolompos halálthozó fémpengéje, amikor a beduinnak öltözött Flint kapitány közbevág és smaragdzöld szemével nyomatékosítva véget vet a mészárlásnak.

blacksails-1x01-4.jpg

A hangulatos főcímzenére finoman cizellált elefántcsont faragványokat csodálhatunk meg, a film szereplőire és jeleneteire utalva. Nagyon epic!

blacksails-1x01-5.jpg

A harc befejeztével kezdődhet a békés privatizálás. A tetovált fejű testes Gates szállásmester irányítja a rakodást. Komoly munka ez, akármit nem visznek el, csak ami jó pénzért eladható. Eljutnak a bezárt kamraajtóig, ami az élelmiszer mellett az élő Mister John Silvert is rejti a leszúrt szakács holttestével együtt. A talpraesett bongyorhajú szerint a vízszintes delikvens öngyilkosságilag hátba szúrta magát, ő viszont szívesen csatlakozna a kalózokhoz aranysapkás mesterszakácsként.

blacksails-1x01-6.jpg

A megmaradt kereskedelmi legénység körében Singleton toborzó beszédbe kezd, ecsetelve az ő megbocsájtó szívét és a kikötözött eddigi kapitányuk zsarnoki természetét, Silvert közben bemutatják Billy Bones fedélzetmesternek. Gates felkeresi a hajó könyvelőjét Dufresnet (aki kiköpött Daniel Jackson az első Stargate filmből) és beszámol a zsákmányról. A pápaszemes irodista közli a rossz hírt, miszerint cirka 8 spanyol dollár/koponya a lesz a bevétel. A szállásmester is borúlátó és ezen nem segít az sem, hogy Flint kapitány a megszerzett hajónaplóban felfedezi a néhai szakács által kitépett lap hiányát, amely oldal pedig a valódi, de rejtett oka annak, hogy megtámadták zsinórban a negyedik nem túl gazdag kereskedelmi vitorlást. A fedélzeten Gates az orra alá dörgöli Singletonnak, hogy tudja miben mesterkedik a másik, a legénységet akarja hozzá hű emberekkel feltölteni, mert új szavazást akar a kapitány személyéről. Ne is csodálkozzon, hogy az öt igényelt fő helyett csak egy szakáccsal bővülhet a legénység. Mákja van John Silvernek!

blacksails-1x01-7.jpg

Váratlanul feltűnik a Scarborough hadihajó, ezért bátran hazafelé veszik az irányt. Randall (alias Argus Frics a HP-ból) a volt fedélzetmester és ideiglenes szakács nem örül az újbóli leváltásának és az új embernek. Silvernek végre van ideje megnézni az ellopott oldalt és rájön, hogy túl kevés infója van annak mibenlétéről. Gates egy újabb rossz hírrel keresi fel Flintet. A három hónapja tartó alacsony bevétel Singleton malmára hajtja a tengervizet, már elég előzetes szavazatot kampányolt össze, hogy leváltsa a kapitányt. Megszületik a döntés, fel kell keresni Richard Guthriet a környék legbefolyásosabb kereskedőjét és egyben orgazdáját, ő majd segíthet restaurálni az ellopott oldalon szereplő jegyzéket. Előtűnik Nassau, a kalózok bázisa.

blacksails-1x01-8.jpg

A legénység nagy része a partra hordja a zsákmányt. Gates megkéri Billyt, hogy kísérje el a kapitányt Guthriehez és tartsa ott kordában. Mintha lehetne - kételkedik a fedélzetmester, de végül rábeszélődik a feladatra.
Tolvaj Silver rakodás közben az jegyzékhez illő hajónaplót keresi, ezért Dufresnenél az elveszett receptkönyve felöl érdeklődik és megtudja, hogy amelyik kötet nincs a parton, azt a kapitány őrzi a kabinjában. Nincs idő tervezgetni, mert egy ösztövér figura keresi fel és közli vele, az új jövevényeket maga a rettenetes Feketeszakáll szemrevételezi. A levegő pillanatok alatt megfagy és Johnt aggódó arcú kalózok kísérik el a veszélyes találkozóra. A meglepetés ütősre sikerült! A fekete szakáll stimmel, csak egy nő hordja combtőben, nem pedig egy férfi állán van. Bár gyakran odakerül így is! Silvert kicsomagolják a kurvák és kap egy teljes körű, kóstolóval egybekötött árubemutatót.

blacksails-1x01-9.jpg

Gates szállásmester ismét intézkedik, felkeresi a Guthrie-kereskedőház helyi leányvállalatát és leányát a vállalat tulajdonosának. Jövedelmező befektetést ajánl. Kölcsönt kér, hogy Flint ellenkampányt indíthasson Singletonnal szemben a kapitányi státuszért és ezért cserébe a jövőben bőséges csempészárút igér. Bár Mr. Scott, Eleanor G. jobb keze ellenzi ezt, a nő mégis beleegyezik. Eközben a Harbour-szigeten Flint és Billy megérkezik Richard Guthreihez.

blacksails-1x01-10.jpg

A bordélyban ébredező John szétdobált ruhái között a titkos bőrtokot keresi, de balszerencséjére az már a legkíváncsibb prostituált, Max kezében billeg. A patthelyzet a feloldására beveszi őt üzlettársnak a jegyzék értékesítésébe, hiszen a nő népszerű révén mindenkit ismer a szigeten, így felderítheti a lehetséges vevőket is. Elcsónakáznak a Walrushoz és a tolvaj beoson a kapitány kabinjába. Kutakodás közben rálel az ominózus hajónaplóra, azonban elkövet egy hibát! Aktiválja a korabeli behatolás jelzőt, egy madártollat! Amatőr hiba csóválhatjuk a fejünket a képernyők előtt ülve.

blacksails-1x01-11.jpg

Gates közben kampányol, egymás után keresi fel a megvesztegethető érdekcsoportokat, köztük a befolyásos néger családfőt Mosiahot és saját érdekében sikeresen megvásárolja szavazatát. Ám valaki kifigyelte! A Ranger vitorlás dörzsölt szállásmestere Jack Rackham az (a kalózok Pierce Brosnanje), Gatesék konkurensei az útonálló bizniszben. Singletonnal szövetkeznek Flint kapitány megbuktatására. A fényűző rezidenciában nem haladnak jól a tárgyalások, bár a kalózok felfedik valódi céljukat az Urca de Limát, a leggazdagabb kincsesgályát ötmilliós rakománnyal, amely rövidesen útra kel az Újvilágból Spanyolországba titkos útvonalon szerény kísérettel. Guthrie nem hisz a sikerben ezért a kapitány a keményebb fellépés mellett dönt, elkapja az orgazdát hogy megszorongassa, de ebben a pillanatban lónyerítés hallatszik! Megérkezett Hume kapitány Őfelsége Scarborough hadihajójáról, hogy letartóztassa őket illegális üzelmeikért. A kialakuló közelharcot a kalózok nyerik, Guthriet vállon lövik.

blacksails-1x01-12.jpg

Singleton számonkéri Mosiahon az ígéretét, de csak elutasításra lel. A B-terv jön és vele Vane kapitány meg a Ranger orgyilkosszekciója, Dörzsölt Jack a kedvesével Pengés Anne Bonnyval. A feketéknek esélye sincs. Halálhírük hamarosan eljut Gateshez és Eleanorhoz, akik átlátják a helyzetet és visszatérve a kocsmába a nő felindulásában bemos egy nagyot volt szerelmének Vanenek, amit vissza is kap azonnal kamatostul, de ennek ellenére megbeszélik üzleti vitájukat kettesben. Később Max a prostituált szobára viszi Eleanort és ujjaival behangolja rajta a g hangot.

blacksails-1x01-13.jpg

Billyék a Walrusra viszik a sebesült Richard Guthriet, hogy majd egy biztos helyre rejtsék, mielőtt magához térne. A hajón kapitányválasztó szavazás várja őket, Singleton a kihívó. Flint pár perc felkészülést kér és kabinjába lépve törni-zúzni kezd tehetetlen dühében. Ám ekkor felfedezi a padlón a tolvaj által ottfelejtett lopásjelző tollat. Máris kész az új terve. Elmondja a legénységnek az Urca de Lima sztorit és bemártja Singletont, mint a hiányzó oldal tolvaját. Véres párbaj kezdődik közöttük és végül a vesztésre álló Flint egy ágyúgolyóval szétveri ellenlábasa fejét.

blacksails-1x01-14.jpg

Papirost kotor elő a legyőzött ruhájából és a közelben álló Billy felé nyújtva azt akarja tőle, hogy erősítse meg, az az ellopott oldal. A gyűrött papiros persze tök üres és fedélzetmesternek most döntenie kell! Mindenki lélegzet visszafojtva figyel! „Ez az ellopott oldal!” - koppannak a szavak a véres fedélzetdeszkákon. Flint kapitány pedig learatja a babérokat: Ti lesztek az Új Világ Hercegei! Mire: - Flint! Flint! Flint! – harsogja a tömeg. A befejező jelenetben Max megtalálja a lehetséges vevőt: Dörzsölt Jack Rackhamet!

Címkék: 18+ Black Sails
44 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2014.06.24. 13:05:42

Heten a halott ládáján -
Yo-ho-ho, meg egy üveg rum!

Még nem kezdtem el nézni, de most már muszáj lesz :)

AaannnaaA 2014.06.24. 13:12:17

@Gabba: Micsoda dolog, hogy megelőzöl kommentelésben? :P Előbb olvas, aztán trollkodik! :)

AaannnaaA 2014.06.24. 13:28:14

Köszi szépen az írást, nagyon jól szórakoztam! Ez a kedvencem: "ujjaival behangolja rajta a g hangot".
Látom szépen kifényképezted az elsődleges nemi jellegeket :)
Amúgy a főcím valami zseniális, odáig vagyok meg vissza, rengetegszer meghallgatom!

Gabba 2014.06.24. 13:28:36

@AaannnaaA: szeretek én lenni az első....

AaannnaaA 2014.06.24. 13:29:29

@Gabba: Na jó, legközelebb te kapsz először a vattacukorból, így jó? :D

Pácsó Ármándó 2014.06.24. 13:39:26

@Gabba: azért írtam hogyvoltot, hogy képben legyél! :-) Amúgy tényleg jó sorozat és humoros is! Meg fordulatos! És csak 18kg-on felüliek olvashatják!

@AaannnaaA: Látom muzikális kommentelőhöz van szerencsém! :-) A "jellegek" meghatározó részei a történetszálaknak, ismeretük feltétlenül szükséges a teljes sztori megértéséhez :-)
A főcím zenéje nekem is kedvencem, azt a faragást meg szívesen elfogadnám!

Gabba 2014.06.24. 13:52:15

@AaannnaaA: nyamiiii!

@Pácsó Ármándó: már a 28-at is meghaladtam, szerencsére :)

AaannnaaA 2014.06.24. 13:57:02

Amúgy meg ha már említetted a színészeket, ne feledjük a zseniális Maggie Smith ugyancsak tehetséges fiacskáját, Toby Stepenst, ugye.

És ha szóba került a zene, akkor:
www.youtube.com/watch?v=XFTcA4QLHw0
Bármeddig elhallgatnám, a faragást meg viheted :P

AaannnaaA 2014.06.24. 13:58:10

@AaannnaaA: Nah, csak nem jól írtam a nevét, így jár, aki kapkod.
Leállok, megyek hogyvótot írni...

Pácsó Ármándó 2014.06.24. 14:09:08

@AaannnaaA: A smaragdszemű kapitányt? Hitelesen hozza a karaktert!
Aki 8 hv.-t ír egyszerre, az kapkodjon nyugodtan :-)

@Gabba: Biztos a sok cukrosvatta :-)

Kapitánylány 2014.06.24. 16:01:36

@Pácsó Ármándó: üdv a hogyvoltírók között! :)

hát én csak trollkodok, mert nem hiszem, hogy tetszene ez a sorozat! :D

Pácsó Ármándó 2014.06.24. 16:12:34

@Kapitánylány: Köszi! Sejtettem, hogy így lesz, végtére is nem sok közöd van a vízhez és távol állnak tőled a tengerészeti rangok is :-)

Kapitánylány 2014.06.24. 17:39:02

@Pácsó Ármándó: na hallod, én csak a (z)űrben vagyok menő :D a vizes kalandokat inkább meghagyom másnak :P

Pácsó Ármándó 2014.06.24. 17:50:44

@Kapitánylány: Például Gabba Mesternek? Azért nézhetnél legalább egy pár részt! Én is láttam Dr Who-t és Star Treket, a Grimmről nem is beszélve!

Kapitánylány 2014.06.24. 18:27:56

@Pácsó Ármándó: á, már a képek alapján nem tetszik, vannak sorozatok, amikre egyszerűen nem lehet rávenni... :D

foxwiththegloves (törölt) 2014.06.24. 18:28:10

szija Pácsó, hát gratula!!
Ez a sori tervbe van véve, rajta leszek az ügyön:)

Pácsó Ármándó 2014.06.24. 19:12:10

@Kapitánylány: Ne legyél előítéletes! A zenéje nagyon jó és tele van humorral is az akció és cselszövés mellett.

@foxwiththegloves: Köszi! :-) Kezdd el nézni a hv. csak tartalom, minden finomságot nem lehet visszaadni vele!

Pácsó Ármándó 2014.06.28. 19:37:49

@Gabba: Azt említettem már, hogy Anne Bonny kalózkisasszony vörös hajú?! :-)

dr. Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyal 2014.06.28. 22:52:32

@Pácsó Ármándó: ja, azért csodálkoztam, mert akkor szokott lenni hogyvolt, ha valahol bemutatják itthon, nem?

Pácsó Ármándó 2014.06.29. 10:53:39

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős: Úgy hallottam, írója és sorozata válogatja.

Gabba 2014.06.29. 13:32:02

@Pácsó Ármándó:
még nem

de akkor el lehet neki énekelni, hogy My Bonny is over the ocean :)

Pácsó Ármándó 2014.06.29. 13:51:50

@Gabba:
Nagyon sokrétű a műveltséged!
Milyen szép ez a hajó:
www.youtube.com/watch?v=0-H380hrjVA

dr. Dottyka, a Vörös Cipellős, Katgimis Angyal 2014.06.29. 21:31:55

@Pácsó Ármándó: jaaaaaaaaaaa, mert így nekem nem az igazi, de legalább olvasni foglak, és örülök neked :D (jól nyaltam?:D)

Pácsó Ármándó 2014.06.30. 06:10:48

@dr. Dorothy, a Vörös Cipellős: Állítólag ma már sokan tudják használni a netet :-)

2015.01.11. 13:14:29

Közepesen felcsigázó volt. A zene elég unalmas, a Chieftains annó sokkal jobbat csinált. J. F. Coopernek is volt kalózos regénye és a Vadölőben is volt kalózos szál, ilyeneket is be lehetne később kapcsolni, mert félő, hogy ez hamar kifullad.

Pácsó Ármándó 2015.01.11. 13:49:16

Felhívom a tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy a Paramount Channel szombatonként este 22.00-kor műsorára tűzi a Black Sails sorozatot szinkronizálva. Ismétlések következő hét pénteken az éjszakai órákban!

Gabba 2015.01.11. 14:49:51

@Pácsó Ármándó: elkezdtem nézni a tévében

Feketeszakálltól nagyon megijedtem, maradok inkább a hazai barnánál

Pácsó Ármándó 2015.01.11. 18:31:50

@Gabba: Egy hazai Barnaszakállnál? :-)
Megdicsérlek, hogy nézed! Hogy tetszik a szinkron?

Gabba 2015.01.11. 19:06:12

@Pácsó Ármándó: a hazai a legjobb :)

a szinkron szerintem elég jó lett + nem vágják szét reklámokkal, respect

Pácsó Ármándó 2015.01.11. 20:42:13

@Gabba: Nekem Vane szinkronja annyira nem jön be, meg Silvernek jó lett volna Autósthol András, de ez ízlés dolga mint a zene meg az epilálás! :-D

nyauuuuu 2015.06.02. 21:58:10

@Pácsó Ármándó: Elolvastam. Ez nekem, aki nem nézem a sorozatot, sokkal informatívabb, olyan, mintha regényt olvasnék, sokkal élvezetesebben el tudom képzelni, mi történik (szóval ez tetszik jobban, nem a zanza, na :D). Ha nézném, és csak fel kellene eleveníteni, amit egy hete-hónapja láttam, akkor a rövidebb stílusnak örülnék jobban. Csak az nem alkalmas read only üzemmódra. Ez a hosszabb lére engedett sokkal inkább egyedi, a saját stílusodban, humoroddal íródik, ebben ott vagy te is. A zanza praktikus, sixx biztos imádja, mert ennek a blognak ez a lényege, és nyilván megírni is könnyebb.
Viszont irdatlan mennyiségű név van ebben a soriban, marha nehéz követni. A képek láttán már értem, miért pont ezt írod :D.
Gabba és Max románcához nem tudok hozzászólni, mindenki azt tesz, amit csak szeretne :D.

Pácsó Ármándó 2015.06.03. 18:51:10

@nyauuuuu: Nehéz kérdés ez, mert mindenkinek másak az igényei. Van aki nem nézi, de szeretne maximálisan képben lenni (kisregény), van aki nézte és csak fel akarja frissíteni az emlékeit és van aki nem akarja nézni, csak egy kis kikapcsolódásra és harcolós-cickós képekre vágyik (zanza).
Mivel már ketten jeleztétek (a többi néma csend), hogy a részletesebb jobb lenne, majd a hatodik résztől megpróbálok visszaállni rá (az ötödik már 90%-ban kész van, abba már nem nyúlnék bele). De ha fáradozom, akkor örülök ám neki, ha a kedves (elkapott, rábeszélt) olvasók tényleg el is olvassák!
Én bizony az irdatlan mennyiségű név miatt írom :-DD (Úgy könnyű, hogy : Hank, Nick, FR, Grimm, Bud, stb... :-))

nyauuuuu 2015.06.04. 06:44:12

@Pácsó Ármándó: Valójában azt akartam írni, hogy miattam a világért se változtass, mivel nem vagyok a célközönség része. Te kérdeztél véleményt, de igazából én látom a zanza minden előnyét is, és, mint fentebb is megfogalmaztam, a blog gazdájának valószínűleg ez a bejövősebb. Szóval te csak ne zavartasd magad az én csacska véleményemtől :).

Pácsó Ármándó 2015.06.04. 17:13:04

@nyauuuuu: Én kérdeztem és köszönöm, semmi baj a véleményeddel természetesen. Csak gondoltam, hogy ha kedvezek a hozzászólóknak, akkor esetleg újból hozzászólnak, stb, stb :-)

Cimili 2016.05.12. 20:16:43

Tudsz te valamit, minden elismerésem. :))))))))

Pácsó Ármándó 2016.05.12. 20:21:06

@Cimili: Te meg gyorsan olvasol :-) És köszi! :-)

Cimili 2016.05.12. 20:23:08

@Pácsó Ármándó: Pont nem olvastam gyorsan, pedig ha akarok az is megy. :)
süti beállítások módosítása