Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 5x06 - Endless (Végtelen) SOROZATZÁRÓ

2014. december 20. 13:00 - Gabba

Kedves olvasók! Hát ez a pillanat is eljött, véget ér kedvenc sorozatunk nemcsak a tévében, hanem itt a blogon is. Négy és fél éve írok hogyvoltokat és ez az első sorozatom, ami több évadot ért meg és még szépen le is zárták. Az utolsó részben az összes főszereplő előkerült, ha másképp nem, akkor flashbackben. A záró epizód alapvetően könnyed hangvételét átszövi a búcsú melankóliája, de ez nem is lehet másképp. Sört/töményet/csokit/zsebkendőt előkészíteni, az utolsó hogyvolt következik.

Az 1889-es Londonban kezdünk, félpucéran menekülő nőt üldöz egy rosszarcú férfi lámpással. A nő hiába kiabál, senki sem jön segítségére, a férfi beszorítja egy zsákutcába. A nő feltesz egy szemüveget és az ujján megforgatja az alakváltást előidéző Harriet Tubman gyűszűt (már láttuk az 1x12-ben), és máris Helena Wells áll előttünk. Sajnos a ruhája is visszanőtt, így dús idomaiból nem látunk többet, a Tesla segítségével lesokkolja a támadót, aki nem más, mint Hasfelmetsző Jack. Előkerül Caturanga, a 12-es raktár főügynöke és Helena mentora (láttuk a 3x12-ben) és gratulál: alig egy hónapos munkaviszony után sikerült Helenának megszereznie a Hasfelmetsző lámpását (erről az ereklyéről az 1x11-ben már volt szó). Miközben Caturanga arról beszél, hogy a következő raktár helye már nem Angliában lesz, a kép átvált a jelenbe.

ware5 01

ware5 01

Ügynökeink Mrs. Frederic társaságában valami kerek kőasztal körül ülnek, a félelmetes arcberendezésű főnéni szerint ez nem egyszerű holokivetítő, hanem a raktár időkapszulája, ami minden ügynöktől őriz valami különleges emléket. (Ez a cucc volt egyébként Artúr király kerekasztalának is az ihletője, bár ha jól emlékszem, a Gyalog galoppban erre nem volt utalás.) Pete örül, hogy legalább kivetítőn újra látta Helenát, aki Myka szerint jelenleg egy Giselle nevű nővel él együtt. Höjj, azt a filmet is szívesen megnézném, vigyorog a baltaarcú (ezzel nem vagy egyedül, öcsém). Úgy néz ki, hogy Valda múltkori akciózása következtében a raktár költözésre készül, és ilyenkor a régi ügynökök emlékei közül az asztal kiválaszt egy-egy meghatározó esetet, amit a kapszula elraktároz. Úgy tűnik, a 13-as raktár korszakának végéhez ért, közli Mrs. Frederic. Főcím.

ware5 02

Artie szerint ez túl korai, Myka emlékeztet, hogy új gazdaországban új ügynökcsapat kell a raktárba, Pete meg kimondottan dühös lesz a költözés hallatán. Claudia ugyan szintén nem örül, de vállalja, hogy elsőnek az ő emlékeit tárolják el. Kinyújtja a karját az asztal közepe felé, az ereklye nekilát válogatni az esetek között, és hamarosan mi is meglátjuk, melyik lett a nyerő. Hatalmas létszámú steptáncos lánycsapat tűnik fel, elárasztva a raktár folyosóit, az aláfestő zene, a 42nd Street, a zene az ügynököket is táncra kényszeríti. (Különösen Artie mozgását érdemes figyelni, szupcsi.) A táncosok mindenhol ott vannak, Jinksy is hiába menekül előlük. OK, no more nice gay, mondja és Teslájával rájuk lő, de semmi eredmény.

ware5 03

A semlegesítéshez a Strand Theatre neontáblájához kellene valahogy hozzáférni, de a táncoslányok tömegétől nem tudják megközelíteni. Artie steppelés közben is rájön a megoldásra: a koreográfus Busby Berkeley laposüvegének tartalmát rá kell önteni a Tin Pan Alleyről származó serpenyőre. (A múlt századfordulón a Tin Pan Alley volt a zeneszerzők és kiadók ismert utcája Manhattanben.) Claudia magára ránt egy dögös szerkót, amiben el tud vegyülni a lányok között, így próbálja leállítani a táncot. Közben Artie ráönti a piát a serpenyőre, amit Pete remek baseball dobással nekihajít a villogó neontáblának. A fények egyenként kialszanak, és mire Clau a szám végére ér, a zene elhallgat és a táncosok eltűnnek. Az ügynökök lihegve rogynak le a földre. A jelenben Claudia bevallja, hogy ez az eset döbbentette rá, mennyire szeret ügynök lenni, és mennyire nem szeretne gondnok lenni.

ware5 04

Pete kifejti, hogy szerinte ez a legjobb munka a világon, és ő a maga részéről mindent megtesz a költözés megakadályozására, ezért felpattan, hogy a könyvtárban utánanézzen a kézikönyvekben, mit lehetne tenni ilyenkor. A következő emlékadó Artie lesz, látjuk, amint Scott nevű fiatal társával visszamegy az időben 1941. december 31-ére. Éjfél előtt 25 perccel vagyunk, Artie már többször járt itt, mert egy ereklye időbuborékot hozott létre, és éjfélig meg kell találni, különben csak egy év múlva próbálkozhat újra. XIV. Lajos villái segítenek az ügynököknek saját idővonalukban maradni, a korábbi látogatások során Artie már három katonára szűkítette le a gyanúsítottak körét. Két héttel vagyunk Pearl Harbor megtámadása után, valamelyik katona nyilván nem akar háborúba vonulni, azért hozta létre ezt az anomáliát.

ware5 05

Scott megfigyelte, hogy a Jonah nevű katona felesége, Laura háromszor is töltött magának pezsgőt, de egyszer sem ivott a pohárból, tehát az ereklye megvan, már csak meg kéne szerezni a nőtől. Thomas Wedgewood, a fényképezés úttörőjének pohara, hogy nem gondoltam erre korábban?!, szidja magát Artie. Beszédbe elegyedik a nővel és kiderül, hogy Laura nem akarja háborúba engedni a férjét, ezért használta az ereklyét. Artie meggyőzi, hogy az életben egyaránt vannak jó és rossz dolgok, de ha örökre ebben az időszegmensben marad, akkor minden kimarad az életéből. Közeledik az éjfél, már csak 20 másodperc van hátra, Laura és Jonah megcsókolják egymást, Artie ezt kihasználva kikapja a poharat a nő kezéből és bedobja a semlegesítő tasakba. Ereklye megszerezve, tér-idő kontinuum helyreállítva. Scott is örül a sikeres akciónak, és apának szólítja Artie-t, a jelenben az ügynökök egy emberként hördülnek fel, velem együtt: Micsodaaaa?

ware5 06

És a szakállas ügynök elmagyarázza, hogy amikor annak idején árulásért letartóztatták, éppen egy kedves lánynak udvarolt, aki terhes maradt tőle, de ezt csak évekkel később árulta el Artie-nak. Megtudjuk, hogy Scott jelenleg San Diegoban él, évente egyszer találkoznak, együtt járnak a Comic Conra, és milyen jó ez a kettősség Artie életében: fő munkája a raktárhoz köti, de ezen kívül megvan a családi vonal is. Pete persze lemaradt erről a fejleményről, mert ő közben a könyvtárszobában keresgél infók után. Myka utánamegy és arra igyekszik rávilágítani, hogy ha a raktár költözni akar, akkor költözni is fog, ez ellen nem lehet tenni, Pete semmi ezzel ellentétes információt nem fog találni. Persze a baltaarcú csak azért se hallgat rá, és amikor Myka távozik, könnyes szemmel néz végig a polcokon. De nem a költözés miatt szomorú: Nem akarok ennyi könyvet elolvasni, motyogja magában.

ware5 07

Myka visszatér az asztalhoz, ahol Mrs. F éppen az egyik saját emlékét mutatta meg Steve-nek, hát erről pont lemaradtunk, pedig megnéztem volna. Ráadásul Mrs. F még össze is nevet Steve-vel (nevet! Mrs. F!): Ez a kettőnk titka marad, ugye? Mykán a sor, kinyújtja a kezét és az ereklye tőle is kiválaszt egy emléket. Kertvárosi házban öt másik nőnek magyaráz egy komplikált esetet, amiből kiderül, hogy mindegyik nőnek van valami sötét titka. Az asztalon egy ötfarkú macska kerámiaszobra látható, Myka szerint ez a japán kultúrában a ravaszság jelképe.

ware5 08

Megelégelve Myka fejtegetését és a közeli lelepleződést, a nők megfogják az öt farkat és átváltoznak nindzsává. Enter the Dragon, pontosabban Pete, szemüvegben, pink pólóban és kockás nadrágban (!) és a két ügynök kemény közelharcban sorra ártalmatlanná teszi az öt nőt, farokfogás ide vagy oda. Én mindig a támaszod leszek, mondja Pete a küzdelem végén, Myka olvadozó mosollyal hallgatja. De hát te szerelmes vagy Pete-be!, közli a jelenben Steve, Myka először tiltakozik, de aztán megdöbbenve vallja be, hogy tényleg. Mrs. Frederic is egyetértően mosolyog, az utolsó részben többet, mint az öt évad során összesen.

ware5 08.

ware5 08

ware5 09

Artie a raktár polcai között tesz-vesz, megigazítja az „ősi thai gólya” nevű ereklye kijelzőjét, majd megható monológban arról kezd elmélkedni, hogy az egész életét a raktárnak szentelte, és most úgy néz ki, vége. Sok barátot elveszítettem, de hűséges maradtam hozzád, neked adtam mindenemet, te kurva, és soha semmi elismerést nem kaptam!, sorolja hosszasan. Egyszerre szélfuvallat támad és Artie lába elé odagurul egy alma, Artie felveszi és csak ennyit mond: Így már más, szívesen.

ware5 09

Az asztalnál Jinksy következik, de kicsit habozik, szerinte ő sosem illett be teljesen az ügynökök közé, de Mrs. F leinti: Steven, ezt majd eldönti a raktár. És a raktár persze elfogadja és Jinksy emlékei közül kiválasztja egy szokatlan beavatkozás eseményeit: Artie-t valami baleset érte és egy miniatűr óra ereklye beágyazódott a szívébe. Claudia és Steve beül a Nautilus III nevű tengeralattjáróba, amit Helena saját találmánya révén mikroszkopikus méretűre zsugorít, így juttatva be az ügynököket a véráramba. (Az ötletet nyilván Asimov Fantasztikus utazás c. könyve és a hasonló című film adta.) A járművel eljutnak a szívhez, a búvárruhába öltözött Steve kiúszik a hajóból és behatol a szívkamrába. Semlegesítő sugárral sikerül deaktiválnia az órát, és ezzel megmentenie Artie életét, ki merné azt állítani, hogy ez a srác nem rátermett ügynök?!

ware5 10

ware5 10

ware5 10.

Ezalatt a kétségbeesett Pete már a körző megsemmisítésére készül, közben azt magyarázza az őt ismét felkereső Mykának, mennyire jól érzi magát ügynökként, ez a legjobb meló a világon. Annyira belelovallja magát, hogy nem hagyja szóhoz jutni Mykát, aki ezt megunva egyszer csak közbevág: Jaj, fogd már be!, és lesmárolja a meglepett Pete-et. Erre vártunk már három éve!, dörzsölöm össze a kezem. Pete azonban nem hisz saját érzékeinek és arra gyanakszik, Jinksy hülyéskedik vele a Tubman-gyűrűvel, Myka alig tudja meggyőzni a valódi helyzetről. Szerelmi vallomást tesznek egymásnak, a raktár után is együtt maradnak, stb., majd végre Pete is úgy dönt, leadja saját emlékét a raktárnak.

ware5 11

Közben még látjuk Mrs Frederic egyik emlékképét is, amiben Leenával beszélget az aurákról, a bongyorhajú szerint Mrs. F-é olyan öregasszonyos. Ne is emlékeztess rá, mondja erre a főnéni. Leena saját halálát is előre látja, itt a raktárban fog bekövetkezni, de előre elfogadja a megváltoztathatatlant.

ware5 12

Belép Pete és kinyújtja a kezét az asztal fölé, de érdekes módon az ereklye nem választ ki egyet sem az emlékei közül, hanem valamennyi raktáros kalandját végigpörgeti. Pete szerint azért, mert ő itt teljesedett ki, a raktár jobb emberré tette és most már mindig ilyen marad. Steve viccesen megjegyzi, hogy akkor talán Pete törje össze a kerekasztalt, erre az összes ügynök nevetni kezd, a leghangosabban Mrs. Frederic vihog. Ilyesmit sem ezelőtt, sem ezután nem fogunk hallani tőle, Artie ezt szóvá is teszi. Végtelen meglepetésekkel teli nő vagyok, mondja erre Mrs. F.

ware5 13

A további emlékképek felidézését azonban új ereklyéről szóló jelzés érkezése szakítja meg, Artie elindul a komputerhez, az ügynökök a nyomában. Pete hátramarad: Most akkor tényleg vége?, kérdezi, de a gondnoknő nem ad egyenes választ, csak ennyit: Már többször mondtam, hogy ezek a csodák végtelenek. Hát akkor viszlát, Irene, mondja Pete és puszit ad (!) a főnéni nem is olyan félelmetes berendezésű arcára. És ettől nem dől össze a világ, de még a raktár se!

ware5 13

A záró képkockákon jópár évtizedet előreugrunk, új ügynökhármast látunk, akik éppen Barack Obama kosárlabdájával ügyeznek valamit. Egyikük egy idősebb szakállas fazon, a másik fiatal nő, a harmadik vele egykorú férfi. A gondnok pedig Miss D, azaz Claudia Donovan, aki felsliccelt szoknyájának és a remek sminkesnek köszönhetően pont úgy néz ki, mint a 13-as raktár fénykorában. Sőt, a raktár még mindig a 13-as számot viseli, úgyhogy ezek szerint végül nem került sor költözésre. Claudia odalép a kerekasztalhoz és nosztalgiából lejátssza egykori társai emlékeit, a kamera még utoljára megmutatja a raktárt és a csillagos eget, és ezzel a képpel végleg elbúcsúzunk a végtelen csodák színhelyétől.

ware5 14

ware5 15

ware5 15

Címkék: warehouse 13
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2014.12.20. 15:37:05

Fantasztikus lett a hogyvolt (az összes, de érd be egy elismeréssel), és most nagyon sírok. Részint, hogy vége a sorozatnak (el is kezdtem újranézni az elejéről), részint pedig, hogy nem írsz több WH-hogyvoltot :(. Köszönet neked, hogy annyi rengeteg háttér-információt adtál hozzá, és persze, a remek humort is, amivel tálaltad.

Gabba 2014.12.20. 17:23:59

@m e o w: mi tagadás, az utolsó képkockák alatt az én monitorom is elhomályosodott...

azt bírtam ebben a soriban, hogy a saját maga építette univerzumban következetesen mozgott ide-oda, ahol kellett, ott komoly volt, a humora meg nagyon közel áll hozzám: nem mindig direkt, hanem gyakran utalásos.

van jópár ütős csúcsepizód, pl. az összes évadzáró, és néhány olyan fergetegesen vicces, mint a karácsonyi részek, vagy az utolsó évadban a Vad szenvedély.

sajnálom, hogy a viasat az 5. évadot napi darában nyomta le, emiatt nem tudtam rendesen lekövetni, de nem lehet minden tökéletes

és köszi, hogy előkerültél régi-új álneveden :)

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2014.12.20. 19:02:33

@Gabba: A Vad szenvedély mindent visz. Felirat nélkül néztem végig, kifejezetten élvezetes volt :). De az egész sorozat olyan, mintha nekem találták volna ki. És persze a hogyvoltjaid is :).

Titkok könyvtárára nem akarsz átnyergelni? :)

Gabba 2014.12.20. 20:18:21

@m e o w: nyihihííí! nem olvastad a legelső könyvtáros hogyvoltot, most lebuktál!
Kapitánylány belevágott, de mivel én is kinéztem magamnak, felváltva írjuk majd. övé a dupla évadnyitó, és utána csatlakozom majd én.

m e o w · http://eletfalun.blog.hu/ 2014.12.20. 20:51:41

@Gabba: Tényleg nem olvastam, csak nézem a sorit :). És mikor láttam az évadnyitót, az jutott eszembe, hogy ezt neked kellene írnod. Akkor eltaláltam - legalábbis félig :).

Kapitánylány 2014.12.22. 12:21:01

@Gabba: o, az évadzáró! nagyon jó lett, egyik legjobb sorozatzárók egyike! :)
köszönöm a rengeteg írást, mindegyiket nagyon élveztem! :)

Gabba 2014.12.24. 18:35:59

@Kapitánylány: minden percét élveztem, nemcsak a sorozatnak, hanem az írásnak is, a linkelt háttérinfókból meg én magam is sokat tanultam.

a további tudásmorzsákat majd felcsipegetem a Könyvtárból :)

Kapitánylány 2014.12.24. 20:02:37

@Gabba: amit nem lőttek itt el, azt majd a Könyvtárnál... :-)

W.Jack. 2015.02.25. 15:14:37

Végre nagy nehezen rászántam magamat, hogy hivatalosan is tudomásul vegyem: vége van ennek a remek kis sorinak. Aranyosan szempárásító, meglepetésekkel teli rész volt ez. Köszönet a sok munkáért, a rengeteg linkért, a huncut humorért, az áthallásokért, az utalásokért!

Gabba 2015.02.26. 08:04:39

@nughop: nem volt könnyű nekem sem, mert ugyan nem vagyok megszállott sorozatrajongó, de ez tényleg a szívemhez nőtt

én is köszönöm az aktív jelenlétet és a közös agymenéseket :)
süti beállítások módosítása