Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Forever 1x09 - 6 A.M.

2014. december 09. 13:00 - AaannnaaA

Jazz klubban feltörekvő zenészpalánta – Izzy – játssza az eszét csinos csajoknak: meghívná őket egy italra, míg a csapos le nem állítja, miszerint lóvé nélkül nincs ivászat. A srác bizonygatja, hogy hamarosan lesz pénze, de ekkor a szóváltáshoz egy idősebb főszer is csatlakozik, és lehűti a srác zsizsegését. Az azonban sértett óvódásként vág vissza: talált valamit, amivel bebizonyíthatja, hogy az öreg milyen szar arc – ezzel elsétál. Beül az autójába, mereng pár másodpercet, aztán hirtelen egy alak bukkan fel a hátsó ülésről, hurkot vet át a nyakán, és lendületből fojtogatni kezdi.

Henry az üzletben mélázik és közben operát hallgat, míg Abe le nem állítja, miszerint „no opera reggel 8 előtt” (még akkor sem, ha most 10 múlt) – és felrak egy pörgős jazz lemezt. Henry monológját a modern macskazenéről fia egy tekeréssel zárja rövidre a lemezjátszó hangerő gombján; faterját a bosszantó helyzetből a megszólaló telefon menti ki – meló van.

1.jpg

A tegnap esti gyilkosság helyszínén járunk annyi különbséggel, hogy az autó, és benne a holttest kiégett. Úgy látszik valaki el akarta tüntetni a bűncselekmény nyomait. Hát igen, csak az a valaki nem számolt Henryvel és az ő szakértelmével. Ugye. Halottkémünk vizsgálja a testet, miközben Jo fogadást ajánl Hansonnak, miszerint úgyis gyilkosságot állapít meg. Nos, kár lenne fogadni, mert tényleg az volt, az áldozat (mi tudjuk, hogy Izzy) szájában és orrában nincs korom, azaz a halála után gyújtották fel az autóját (a füstöt nem tudta belélegezni). Ez mondjuk még nem utal idegenkezűségre, de hősünk szerint azt is be fogja bizonyítani.

2.jpg

Nem sokkal később a boncteremben látjuk viszont, itt már Lucassal közösen dolgoznak a megoldáson. A fojtogatás egyértelmű, segédje mondja ki, hogy a nyomok olyanok, mintha valamilyen húrral követték volna el. Dokink észrevesz valamit a halott szájában, és ahogy kiszedi látja, hogy egy hangszer vége (síp része) az. Henry elgondolkodik, majd a G-dúrról zagyvál, sőt Lucassal meg is próbálják kiénekelni (dúdolni) a hangot, mikor a további hülyeségtől megmenti őket érkező nyomozópárosunk.

Az áldozat személyazonosságát már ők is tudják, a halál idejét azonban a még nem, ahhoz kell némi extra mérés és számolás. Merthogy a tűzre rásegített valamely égésgyorsító, azt kellene tudni, hogy mi volt és mennyi ideig égett. Lucas az égésgyorsítóra megtalálja a megoldást a testen egy darabka filmszalag képében – ez égett gyorsan és magas hőfokon. Oké, és ki használ manapság régimódi filmszalagot? Háát, pár ismertebb hálivúdi rendező, és Lucas maga. Merthogy ő valamikor filmkészítést is tanult, sőt forgatott némi horrort is – szónoklatát az elhunyt hozzátartozójának érkezése zárja rövidre.

3.jpg

Izzy húga érkezett, a testvérénél talált ékszereket ugyan nem ismeri fel (gyakran váltogatta), de a sípot, amit Henry talált a szájában, azt nagyon is. Ez szaxofon síp része, most már ezt is tudjuk, mindig a csávó szájában lógott, mint valami bagó (guszta). Okosan konstatálják, hogy az áldozat zenész volt, de a húg kontráz: az igazi zenész az apjuk volt, Pepper Evans. Hogy a többiek még nem hallottak róla? Hát, az nem meglepő, ugyanis mások sem. Jo finoman témát vált, és kérdi, mikor beszélt utoljára a testvérével, így derül ki, hogy Izzy este a bárból még felhívta őt azzal, hogy valamit kapott az édesapjuktól, amitől rendbe fognak jönni a dolgai. Többet ő sem tud, így irány Apu, aki egy metrómegállóban muzsikál.

Jo és Henry mennek el hozzá, hogy aztán beüljenek egy közeli kajáldába, és ott beszélgessenek a megtört öreggel. Arról kérdezik, hogy mit adott a fiának, amitől ő olyan lelkes volt, de semmi extrát, csak régi hangszalagokat, amikért nagyon rajongott, és amiket a faterja a hangszertokjában tartott. Henry félhangosan konstatálja, hogy ezek szerint nem film-, hanem hangszalag volt az autóban (ami elégett, ugye). Megnevezi még a klubot, ahonnan a fia telefonálhatott (nem sok jazz klub üzemel manapság), aztán letörten elbaktat.

4.jpg

Az üzletben Abe nagyon lelkes lesz Henry hírétől, miszerint Pepper Evanssel találkozott, mert ő bizony ismeri a zenészt, aki fénykorában ismert előadókkal zenélt együtt, meg lemezt is készített. Az öreg tart egy kiselőadást a jazz legendáiról, amit apja egyre morcosabban hallgat – nála ugyanis az igazi zene a klasszikusokkal kezdődik és végződik, nem úgy mint fiacskájánál.

Mikor Abe átmegy egy másik helyiségbe a lemezt keresvén, hősünk egy rövid időre visszanéz a múltba. 1956-ban járunk, a kis Abe épp Chopint gyakorol otthon a zongorán, mikor apja csatlakozik hozzá, hogy kisegítse. Ekkor óbégatás hallatszik a szomszéd lakásból, röviddel később pedig valaki kopogtat az ajtón. A szomszéd fiatalember – Red – jött át, mert este fellépése lesz, csakhogy az asszony a vita hevében okozott neki egy kisebb kézsérülést, és úgy tudja Henry orvos, ezért segítséget kér. Míg hősünk a „szerszámaiért” megy, a zenész és a kisfiú kettesben maradnak a zongora mellett. Red kottáról felismeri Chopint, és elmondja Abe-nek, hogy nemcsak az unalmas klasszikusokból áll a világ, kis fűszerrel még a régi zenét is fel lehet dobni – azzal a zongorához lép és rögtönöz egy gyorsat. Ekkor lép be a doki, indul a kézgyógyítás, a visszaemlékezésnek pedig vége.

5.jpg

A jelenben Abe megtalálta a lemezt, fel is rakja menten. Beszélnek pár szót a zenéről, az öreg pedig megtippeli a hely nevét ahol Izzy utolsó este lehetett (Pepper másra gondolt, de ez a klub már közel van a tetthelyhez), ezért Henry oda indul, ahogy Jo is. És valóban, itt tartózkodott az áldozat tegnap este, még ha a csapos először tagadással próbálkozik is. Dr. Morgan azonban megjegyzi, hogy Izzy pont úgy néz ki, mint apja fiatal korában, márpedig Pepperről kint lóg egy fénykép a bárpultban, szóval kár tagadni. Oké, valóban itt volt a srác tegnap este, ismeri be, de más érdemi infót nem mond. Henry rendel egy pohár piát, és míg a csapos a pult túlvégére battyog, a doki villámgyorsan besurran a bárpult mögé, és elővesz egy táskát. Pontosabban hangszertokot, amit a pult üvegében tükröződve látott meg.

Persze a csapos látja a tolvajlást, de tenni nem tud ellene, mert a tok már fenn van a pulton, hősünk pedig ki óhajtja nyitni. Előtte még gyorsan eldarálja, hogy Pepper Evans monogramja van rajta, szóval az öreg zenészé volt, vszg ezt adta előző este a fiának, benne a régi felvételekkel. És a csapos mégis hogyan szedte ki a kocsiból? Nos, míg Izzy a bárban kulázta a nagymenő okosságot, ő kisurrant és kivette a csomagtartóból (nyilván nem minden felvétel volt benne, mert pár ugye elégett a sráccal együtt). A lopás indoka pedig az, hogy a zenészpalánta tartozott neki némi lóvéval, és ez volt az önkéntesen elemelt fizetség. Henry közben felmegy a színpadra, ahol közelebbi ismeretséget köt egy nagybőgővel (legalábbis ha jól tippelek), és észleli, hogy az egyik húr frissen lett felhelyezve – eddig úgy hitte, zongorahúrral fojtották meg Izzyt, de most már tudja, hogy tévedett.

6.jpg

A csapos tehát – akit nem mellesleg Rudynak hívnak – rövid úton a kapitányságon végzi gyanúsítottként. Nyomozóink megszorongatják kicsit, mire azt a választ kapják, hogy nem ő volt az egyetlen, aki vitatkozott az áldozattal aznap este. Jo ezt egyelőre elengedi a füle mellett, és Izzyről kérdezget még. Rudy kiböki, hogy az áldozat többször hangoztatta, miszerint egy népszerű jazz nótát – aminek az a címe, hogy „Reggel 6” – igazából az apja írt, és a szerzőjeként ismert Lionel Hubbard csak ellopta tőle. A kihallgatást a másik szobából Henry és Reece hadnagy hallgatja, mikor dokink megjegyzi, hogy milyen képtelenség, ha valóban egy dal miatt ölték meg a srácot. A nő tiltakozik, és ódákat zeng az említett dalról, mire Henry a meglepetéstől szóhoz sem jut. Hadnagyunk zavarba jön és gyorsan távozik, de a férfi követi, és közli, hogy örül, hogy ennyire látja lelkesedni valamiért.

A társalgást Lucas érkezése szakítja félbe, akinek van némi új infója, amiből ki lehet számolni a halál időpontját. Gyors osztás-szorzás, és már meg is van: éjfél. Ekkor csatlakozik Jo, miszerint tanúk állítják, hogy Rudy hajnali 3-ig a bárban volt, tehát ő nem lehetett a gyilkos (bár ugye táskát lopni is lelépett egy időre, de ne legyünk szőrszál hasogatóak, ha nem ő, hát nem ő). Viszont ha valóban a dal miatt ölték meg, és a kocsiban elégtek vele az apja igazát bizonyító felvételek, akkor ez zsákutca. Henry szerint meg kellene keresni azt, akinél a dal szerzői jogai vannak. Reece hadnagy séróból mondja, hogy az Al Rainey lesz – a nótát Lionel Hubbard szerezte (legalábbis ez a hivatalos verzió), a jogok Alnál vannak, aki a Dovebird Records vezetője, irány hozzá. Jo és Henry elüget, Lucas pedig megpróbál egy kicsit hadnagyunknál bevágódni, de nem jár sikerrel. Ehh.

7_1.jpg

7_2.jpg

Al Raineyt a stúdiójában találják, épp egyik bandája készül felvételre; míg elkezdik, beszélgetnek kicsit. Az öreg elmondja, hogy valóban szót váltott a bárban előző este Izzyvel, és igen, a fiú hangoztatta, hogy apja szerezte a „Reggel 6” című nótát, de Al szerint ez rohadtul nem így van – ő ott volt a dal eredeti felvételének készítésekor, és Izzy egyszerűen nem mondott igazat. Odalent a raktérben van rengeteg régi adathordozó, azok között ott lehet az eredeti szalag – mire Henry epésen megjegyzi, hogy azok bezony eléggé gyúlékonyak. Jo és Al mindenesetre lemennek.

A banda játszani kezd, őket hallgató hősünk pedig gondolatban visszatér a múltba – nem sokkal az előbb látott események utánra. Szomszédjuk keze már meggyógyult, most Abe-t tanítja jazzt játszani zongorán, a büszke Henry pedig mosolyogva nézi őket.

A jelenben nyomozónk visszatér a zenehallgatásból, és távozni készülnek, mikor hősünk kézfogásnál kiszúrja, hogy Al karjáról leégett a szőr. Az persze azt válaszolja, hogy a hétvégi sütögetésnél történt, márpedig ezzel nehéz vitatkozni. Jo négyszemközt megemlíti, hogy a felvételeken semmi nem bizonyítja Izzy igazát, ezért halottkémünk úgy dönt, ideje behatóan megvizsgálni az áldozat kiégett autóját, hátha találnak valamit.

8_1.jpg

8_2.jpg

Az autóboncolás fehér kezeslábasban történik, tisztára mint valami sci-fiben. Jo, Henry és Lucas az elkövető, de nem csak szimplán nekiesnek a roncsnak, hanem a két férfi eljátssza a bűntényt, hátha így okosabbak lesznek. Lucas az áldozat, a doki a gyilok és egy kendő játssza a húr szerepét. Némi lájtos fojtogatás és tiltakozó kapálózás után rájönnek, hogy ha Izzy védekezés közben leszakított valamit támadója ruhájáról, az a padlón lesz, pontosabban beleégve. Henry szeleteli kicsit az égett műbőrt, és láss csodát – egy mandzsettagomb kerül elő D.B. monogrammal. Ez Al Rainey kiadójának, a Dovebird Recordsnak a rövidítése lesz.

A producer tehát immár gyanúsítottként csücsül az őrsön, kihallgatója ezúttal Jo és Reece. Elmondják, hogy tanúik vannak, miszerint látták őket a bárból távozni, illetve találtak egy mandzsettát is, ám a férfi nem hajlandó semmit mondani. Nyomozónk házkutatást említ, de mielőtt a gyanúsított válaszolhatna betrappol az ügyvédje. A szabadlábra azonban még várnia kell, mert Reece kijelenti, hogy 72 óráig indok nélkül benn tarthatják, és ő ezt ki is fogja használni.

9.jpg

Az őrs egy irodájába áthozták a kiadó anyagait dobozokban, Hanson és Henry kezdi az átnyálazásukat, hátha találnak valamit, ami szerint Pepper Evans a valódi szerzője a „Reggel 6” c. nótának, mert ennek eltitkolása lehetett Al célja, ha valóban ő a gyilok. Henry kutatás közben ismét a múltba réved, folytatván a korábban látott történetszálat. Épp egyedül zongorázik otthon, mikor megjelenik Red, a szomszédja, aki immár Abe tanára is, ugye. De most nem órát tartani jött, hanem búcsúzni, lévén fél éves szerződést kapott Párizsban. Beszélgetnek kicsit, aztán Red előhúz a hangszertokja rejtekéből egy laposüveget, hogy igyanak egy kortyot a búcsúzás örömére.

A doki visszapottyan a jelenbe, mert ez az emlék ötletet adott neki: előtúrja Pepper hangszertokját, amit már a bárban is megvizsgált (és ezek szerint a rendőrök lefoglaltak), kicsit tapogatja a belső bélését, és íme – egy elrejtett hangfelvételt talál fém tokban, rajta a halvány, de olvasható felirat „Reggel 6”.

10.jpg

A megtalálók beügetnek a kihallgatóba, ahol Al és ügyvédje vannak, visznek egy ősrégi lejátszót, ami képes kicsiholni a hangot a régi felvételből, megnyomják a play gombot ééééssss: semmi. Némi statikus zörejen kívül nincs mit hallgatni, így a vigyorgó gyanúsított és ügyvédje távozik a lógó orrú nyomozók morcos pillantásától kísérve.

Nem sokkal később Jo asztalánál megjelenik Pepper Evans, hogy a fia gyilkosa utáni nyomozásról érdeklődjön. A nő szerint azért ölték meg Izzyt, mert volt bizonyítéka arra, hogy apja szerezte az emlegetett nótát. Az öreg elmondja, hogy valóban ő volt, a lánya születésének napján készült a felvétel. Csakhogy a kisbaba olyan nyűgös volt, hogy elment a stúdióból pár napra segíteni otthon, és mire visszatért kitúrták mindenből. De már bánja, hogy ezt elmondta a fiának, mert emiatt ölték meg őt. Elköszön, de mielőtt távozna meglátja az asztalon a mandzsettáról készült képet, arcán pedig felismerés villan. A nő kérdésére, hogy tudja-e kié nemet int. Régen láttam már ilyen rossz hazudót, ám a nyomozó kénytelen ennyiben hagyni a dolgot.

11_1.jpg

11_2.jpg

Henry Lucastól kér felvilágosítást, hogy mégis mi baja lehet a megtalált felvételnek, hogy nem hallottak rajta semmit, beosztottjának meg egyből vagy háromszorosára hízik a mája, hogy most ő oszthatja az észt. A lényeg természetesen a kor, annyira régi a szalag, hogy amiatt nem lehet lejátszani – igazi antikvitás. Ez adja meg a lökést a következő lépéshez: a szalag Abe szakértő kezébe vándorol. Ő tudja a javításra a megoldást, ami a sütőben való megpörkölést jelenti, merthogy így a szétvált rétegek újra összesülnek és használhatóak lesznek (bezony).

Hősünk nem sokkal később rohanva érkezik nyomozóink irodájába, és boldogan újságolja, hogy Abe megsütötte a felvételt, amitől az feltámadt hamvaiból (hogy ilyen jelentős képzavarral éljek). Jo kiakad a bizonyíték otthoni sütögetésétől, de a doki leinti: a dolog bevált, a felvétel jobb, mint új korában. Berakja a lejátszóba, és amit hallanak egyértelmű bizonyíték Pepper igazára: a felvétel kedélyes viccelődéssel kezdődik, miszerint reggel 6-kor megszületett a gyönyörű kislánya, és ennek örömére készül a következő nóta. Reece is besétál és hallja a felvételt, majd kiadja az ukázt: irány letartóztatni Alt.

12.jpg

Mielőtt azonban elindulnának Jonak támad egy gondolata, ami más megvilágításba helyezi a dolgokat. Korábban ugyanis ő beszélt Pepperrel, és szerinte a férfi tudja, hogy nem Al a gyilkos, és felismerni vélte a mandzsettagombot (amit amúgy Al is). De akkor mégis kié lehet a DB feliratú gomb, ha az nem a Dovebird Records-ot jelzi? Egyik gyanúsítottnak sem ez a monogramja, szóval máshol kell kutakodni, a megoldásra pedig Henry jön rá: a felvételen is hallhatták, hogy Pepper a zenésztársát, Lionel Hubbardot „doughboy”-nak szólította, nyilván ez lehetett a gúnyneve. Reece szerint ez stimmel, hiszen a világ úgy tudja, hogy Lionel a dal szerzője, nyilván ha kiderül, hogy mégsem ő az, az hatalmas bukta a számára. Az egyetlen bökkenő, hogy Hubbard 15 éve halott...

Oké, veti közbe Jo, de valaki megörökölhette mandzsettáit ugyanúgy, mint a szám után járó jogdíjak egy részét. A hadnagy tudja, hogy Hubbardnak van egy fia, Bud Gray, aki szintén zenész, neki oka lehet félni apja hírnevének csorbulásától és a jogdíj pénzcsap elzárásától. A dokinak eszébe jut, hogy Al stúdiójában Bud bandáját látta felvételt készíteni, és bárban is felléptek Izzy halála estéjén.

13.jpg

Mi pedig átváltunk a jazz-bárra, ahol Bud Gray zenekara fellépéshez készülődik, a közönség között ott van Pepper, pisztollyal a zsebében. A rendőrök ellepik a helyet, hősünk pedig kiszúrja a gyilkosjelöltet, és igyekszik még időben a közelébe jutni. Sikerül, és némi rábeszélés hatására az öreg meggondolja magát, és nem használja a fegyvert, miközben fia gyilkosára bilincs kerül.

Másnap az őrsön nyomozóink beszélik meg az ügyet főnökükkel. A végeredmény: Bud mindent bevallott, azt is, hogy Alnak tudomása volt Izzy bizonyítékáról, ezért felbujtotta őt a gyilkosságra és segített elégetni a testet (mégiscsak akkor égett meg, nem a kerti sütögetésnél). Szóval Al is megy a dutyiba, öröm és bódottá. Ekkor érkezik Izzy húga, akinek Jo átadja apjuk eredeti felvételét, ám a nő csak némi unszolás hatására fogadja el, hiszen a családja olyan sokat szenvedett miatta.

14.jpg

Zárásként Abe-hez váltunk, épp komolyzenét hallgat otthon, amin apja igencsak elcsodálkozik, és amitől nekem is némi komolyzenére támad kedvem. Kicsit csipkedik egymást a zeni ízlésük miatt, aztán hősünk kéri fiát mutassa meg neki hogyan kell jazzt játszani – azzal leülnek a zongorához és vad dallamokat rittyentenek. Közben röviden átváltunk Pepperhez, aki a szokásos metróállomáson játszik, és akinél megjelenik régen látott lánya.

Címkék: Forever
3 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tinipuma 2014.12.10. 07:55:42

Jó kis rész volt, köszi a hv-t! Lucason nagyon jókat röhögtem, főleg mikor fojtogatósat játszottak Henryvel.
Joval kapcsolatban kezdek ott tartani, hogy már fel se tűnne, ha egy részben nem szerepelne. Mindenki más sokkal érdekesebb nála.

AaannnaaA 2014.12.10. 09:45:44

@tinipuma: Hát, a Jo-val kapcsolatos megállapításod kissé erős, de sajnos igaz :( Henry és Lucas adok-kapokja sokkal érdekesebb, sőt néha Hanson megmozdulásai is jobbak. Levesbe Jo-val, inkább jöjjön a vicces páros, Hanson meg néha Reece asszisztálásával :)
Nekem az is tetszett, mikor Lucas végre magyarázhatott valamit, mennyire nyeregben érezte magát. Még a lámpát is meglóbálta, mint egy kihallgatótiszt - na ott felröhögtem.

Kapitánylány 2014.12.11. 07:34:52

@tinipuma: @AaannnaaA: sajnos szerintem adnak még nagyobb hangsúlyt a Jo-Henry párosnak, de nekem se hiányozna, ha eltűnne Jo... :D

a hogyvolt mint mindig jó, de a rész maga lapos volt, nem tetszett annyira
süti beállítások módosítása