Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A kór 1x01 - Az első éjszaka (18+)

2014. december 01. 11:00 - hesszelgetőbibiána

Február 8. 20.00. Távoli városképpel indítunk, miközben egy öreg fószer lamentál az élet csillapíthatatlan erőiről: az éhségről és a szeretetről. Majd hirtelen váltás, és egy repülőgépen találjuk magunkat, leszálláshoz készülődünk, amikor is Pítör hívja kolléganőjét, s mondja neki, hogy gyere, de izibe! Róz átvergődik az utasok között Pítörhöz, aki erősen rinyálni kezd valami mozgó, döngő állat miatt, ami a gép rakterében van. Drámaian térdelnek rá mindketten az ajtóra, majd halált megvető bátorsággal persze, hogy a nő néz be elsőként a büdös nagy sötét semmibe. De bumm! Valami tényleg van odalent! Dráma, pánik, az ajtó pedig felszakad és előtör egy nagy barna valami.

strain_01.png

Fokozódik a hangulat, az irányítótoronynak nem válaszol a Redzsiszer753. Para van a géppel, aki él és mozog a biztonsági előírások szerint már hadrendbe is állt. Megtudjuk, hogy összesen 210-en vannak a gépen, ami álló motorokkal dekkol a szervizút közepén. Annyira "hideg a gép, mint egy tetem", olyan, mint " egy szárnyas kastély". Ilyen remek mondatok hangzanak el, amikor épp nagy a baj. "Ez itt egy halott repülőgép". A parafaktor a magasba szökik, riasztanak is minden szervezetet azonnal.

thestrain_02.jpg

20.35 - Queens. Dr. Gúdvedör igyekszik gyermekfelügyeleti szaktanácsadásra, szokásához híven épp késésben van, emiatt pedig tilosban is parkol. Fontos ember ő, a járványügynél dolgozik, azonban a feleségének a hócipője tele van már azzal, hogy Ef állandóan elkésik, rohan, nincs otthon eleget és a munkája fontosabb, mint a család. Picit befeszülten kezdi el verbálisan gyepálni emberünket mind a tanácsadó, mind pedig felesége, Kelli, amikor is megcsörren a mobil. Ez csak olaj a tűzre, de Dr. Gúdvedör felkapja egyszerűen az érvek pajzsát, s levegő nélkül sorolni kezdi, hogy házassága érdekében még a piálással is felhagyott, sőt annak ellenére elköltözött az asszonytól, hogy esze ágában sem volt. Eközben a nő nem csak arra jött rá, hogy ez így nem élet, de még új faszit is fogott magának, aki mindjárt be is költözik hozzájuk. Mettről annyit kell tudni, hogy olyan állása van, ami mellett jut idő a családra. Doktorunk próbálja menteni a menthetőt, de hiába jön a szeretettel meg a jól fizető állással, na, Kellinek ember kell a házhoz. Az idilli helyzetet a csipogó töri meg, menni kell dolgozni, nincs mese.

thestrain_03.jpg

21.15 – JFK reptér, F kiguruló. A reptéren legalább 12 szervezet veri a nyálát, hogy elsőként léphessen a Redzsiszer753-asra, ám Dr. Gúdvedör tökös-okos-jócsaj kollégája simán hárítja mindegyiket. Megérkezik Ef is, egyből kezelésbe veszi a helyzetet, miután megkapta a kisdobozos tejét. A járványügy részéről Dr. Gúdvedör száll ringbe, míg a nemzet biztonságiakat egy szövetkabátos alak képviseli, aki a 210 kussban ülő utasról hangfelvételt mutogat doktorunknak. Csend van, meg fura zajok. Gyors szócsata arról, hogy ki megy fel elsőnek, valamilyen járvány vagy terroristák-e a tettesek, végül Ef és a járványügy nyer.

thestrain_04.jpg

21.28 – Harlem, Manhattan. Két rosszarcú fazon tart éppen egy régiségkereskedőhöz, ezüstórát akarnak eladni neki. Az öregúr kapcsol, hogy lopott a cucc, mert a szíj eltörött, de azért megnézi. Amíg ő vizsgálódik, az egyik tag a kasszában nyúlkál serényen, de a bácsi se semmi, amint észreveszi, már elő is kerül a darabolókés, és ahogy kell, az artériás nyomóponthoz szorítja. A másik fazon eközben beszarva bámulja a történéseket. Kemény az öregúr, két választási lehetőséget ad nekik: 1. ha a beszari arc előveszi a fegyvert, ő felvágja az artériát, majd lebukik a pult alá, a tag pedig elvérzik, 2. a stukkert itt hagyják, a golyókat megtarthatják, és lapos kúszásban elsunnyognak. Nem meglepő módon a második opciót választják, de azért egy antikórát kifelé menet még behúznak. A feszültség azonban nem csappanhat meg, háttérben a híradó számol be a Berlinből érkezett gépről, ami a JFK reptéren azóta is csak álldogál. Az öreg alig kap levegőt Berlin hallatán, egyből nyílik is a titkos ajtó, ami a pincébe vezet. Ott aztán van minden, hosszúnyakú farkas markolatos kardtól kezdve, egészen üvegben tárolt szívig. Miközben pedig emberünk arról hadovál, hogy nem tud majd valamivel szembeszállni, meg nem hibázhat, a szív megdobban, mert éhes! A fószer megeteti szépen pár csepp vérével, a szívből pedig csápszerű, vékony nyúlványok jönnek elő, amik csak úgy habzsolják a vért. Ez pedig akár mind tűnhet tök természetesnek is, hisz az öregember csak úgy ledrágámozza a szívszerű valamit.

thestrain_05.jpg

21.45 - JFK kiszolgáló út. Ef és kolléganője, Nora, épp kék sztreccsruhába szuszakolják magukat, miközben megtudjuk, hogy Ef egy éve van külön Kellitől, ez alatt az egy év alatt pedig sikerült megdugnia Norát is. Érkezik Dzsim, a tejfelelős, de másodállásban a monitorokat nézi, amíg Ef és Nora szkafanderbe bugyolálva felmennek a gépre. Bent minden utas a helyén ül, meghalt mind, de vajon mitől? Nem biológiai támadás, nincsenek sebek, terroristák meg még úgy sem. Nora javaslatára UV fényben is megnézik, hogy mi a helyzet, és hát ráhibázott, lenyomatos az egész gép. Ef lenéz a raktérbe, ott is foltos minden UV-fényben, Nora pedig a pilótafülkénél kolbászol. A fülke ajtaja ki is nyílik, pedig nem kellene neki, Nora meg bemegy, mert nem bír magával. Dzsimbó pánikol, fokozódó dráma, éledező utasok a gépen. A pilóta, a rocksztár és az ügyvédnő tér magához. Ef is belebotlik egy élőbe, így már négy túlélő van, mentőket nekik azonnal!

thestrain_06.jpg

22.00 - Stoneheart Társaság, Manhattan. Öltönyös, villanó szemű faszi liftezik egy toronyépület valahanyadik emeletére, ahol Mr. Palmör dialízis közben éppen szundikál. A villanó szemű, mint kiderült Herr Ájnhorszt, azért jött, hogy lerója tiszteletét, illetve elcsicseregni, hogy megérkezett a szállítmány meg a 4 túlélő is.

thestrain_07.jpg

22.05 - JFK repülőtér, F kiguruló. Ef, Nora és Dzsimbó találkozik Everettel, majd tesznek egy laza sétát a hullákkal borított repülőfolyosón. 12 hullát küldtek boncolásra a gép különböző részeiből, a 4 túlélőt pedig a közeli kórházban ápolják az elkülönítőben. Karantén esetében azonban beszélni kell a hozzátartozókkal, de úgy, hogy ne keltsenek pánikot. A nő lemeccseli, hogy ne legyenek riporterek, Ef tovamegy.

thestrain_08.jpg

A túlélő ügyvédnő veri magát arra, hogy ki ő. A pilóta azonban fontosabb, csak annyi a bibi, hogy ő nem emlékszik semmire, csak arra, hogy leszálltak és ráfordultak a gurulóra. A rocksztár demerolt kér, Mr Bolivár, aki villogó fényekre emlékszik. Neki vágások vannak a karján, de csak a rajongók miatt. Egyébként kamusátánista parókával, nőkért csinálja a parádét, mert az apja mellékesen keresztény pap a helyi egyházban.

thestrain_09.jpg

Találnak egy nagy ládát, nincs rajta a rakománylistán. Koporsónak néz ki, majdnem 3 méter, öreg, kézzel faragták, tele csontvázzal és halálra utaló képekkel. Nem kéne hozzáérni és kinyitni, de Ef és Nora nem hallgatnak senkire. Kiderül, hogy a ládában föld van. Mintát vesznek, belül záras a doboz, és óriási a rejtély, hogy ki küldhette és hogyan került fel egy nemzetközi gépre.

thestrain_10.jpg

Bisop, az egyik reptéri főmufti telefonál, keménykedik, nem tudni honnan van a láda. Hangot hall Bisop, miközben lezárják és fóliázzák a ládát, ő pedig elindul a raktárban bolyongani kicsit, követi a hangot. Addig megy, amíg a nagy barna valami egyszer csak előtte fekszik a földön és mozog. Hirtelen feláll, elkapja Bisopot és jól kiszívja belőle a vért a kis csápjaival, eltöri a nyakát és még szét is veri a fejét. Majd ő is jobbra el.

thestrain_11.jpg

23.15 - Harlem, Manhattan. Vissza a gettóba, épp utcán boxolgató latinamerikai srác magyaráz, hogy nem megy vissza a börtönbe. Megjelenik Herr Ájnhorszt és átad neki egy nagy borítékot, benne pénz meg minden, ami kell a feladata végrehajtásához. A srác dolga lesz elhozni a ládát a reptérről, ha jól sejtem a két öreg faszinak. A terv: bemegy a reptérre a srác, beül a furgonba, majd kihajt, ha pedig megállítják, felmutat egy dolgozó emberkét ábrázoló fekete kártyát. A srác kétkedik, a borítékból azonban előkerül a srác tesójának rendőrségi aktája, grátiszba pedig az anyja letelepedési engedélye is. Ez nem fenyegetés, ez jutalom. Ezt nevezem én motivációnak. A gyerek még mindig parázik, mivan ha lopott a verda, ő nem megy vissza a sittre emiatt, nem vállalja a melót. Herr Ájnhorszt újra szemet villant, a kocsi nem lopott, át fognak engedni, ha pedig meg teszed, anyád zöld kártyát kap, tesód priusza meg eltűnik. A gyerek végül mégis rááll, de van 3 szabály. 1. nem nyúl a rakományhoz, 2. nincs megállás, pihenő, 3. átér Manhattanbe, mielőtt felkel a nap.

thestrain_12.jpg

23.30 - JFK reptér, 4-es terminál. A farkaskardos öregúr megjelenik a reptéren, meglátja Dzsimbót, aki éppen nagyon magyaráz. Előkap egy doboz gyógyszert, elindul felé, majd rosszullétet színlel. Hol a főnök kérdéssel indít az öreg, majd közli, hogy infói vannak a gépről. Everett kiadja az ukázt Efnek, mutatkozz be, mondd, hogy dolgozunk az ügyön és kész is. A sajtótájékoztatón halom riporter van kamerával, fotósok és a rokonok, ennyit arról, hogy nem lesz ott média. Ef pedig bejelenti, hogy a 210 utasból 206 nem élte túl, de még nem tudni, hogy miért, azt sem tudni, hogy a túlélők hogyan élték túl. A halál fájdalommentes volt, ennyiről biztosíthatja őket. Ekkor egy zaklatott apuka kislánya képével előretör, lekever egy pofont Efnek, majd Emmát, a süket kislányát akarja visszakapni élve vagy holtan. Ef 2 napot kér, hogy megszerezze a válaszokat, majd ki is baktat a sajtótájékoztatóról.

thestrain_13.jpg

23.40 - Manhattan, Kórbonctani intézet. Ef éppen tableten dumcsizik kedvenc patológusával, aki éppen sorolja az eddig megtudott infókat: szúrt sebet talált a testeken, egészen az artériáig, de nem szikével végezték, valamint artériát vágva a vér fehér lesz, eltűntek a vörösvértestek.

thestrain_14.jpg

Dzsimbó bemutatja Efnek Ébrahám Szetrakit, akinek infója van, de Ef nem nagyon ér most erre rá. Az öreg erősködik, hogy volt már vele dolga és el kellene szigetelni, miközben a járványról E/3-ban beszél. Ef lekoptatná, az öreg viszont csak úgy az arcukba vágja azt, amit tud. Mindenkit el kell pusztítani, le kell vágni a fejeket, a testeket pedig elégetni, majd a koporsót hozza szóba. Gyújtsák fel a koporsót is a picsába, mielőtt átkel a folyón.

thestrain_15.jpg

03.05 - Manhattan, Kórbonctani intézet. Patológusunk UV-fényben vizslatja a hullákat, amik szintén foltosak lesznek. Gúdvedör Norával a gépben vizsgálódik, és az öregen viccelődik Ef, majd hirtelen találnak egy mozgógilisztafélét, olyat, ami a szívből is kiállt még az öreg befőttesüvegében. Gazdatestet keres. Nora pedig további gilisztát talál egy halom föld kíséretében. Szaladás, a koporsónak már nyoma sincs, kamerás felvételeken pedig csak egyszerűen jön a nagy barna valami és felemeli az egész ládát. Sietés, mert még a reptéren kell lennie a ládának.

thestrain_16.jpg

04.40 - JFK reptér, szervizgarázs. Suttyósrác a gettóból jött elfuvarozni a ládát a folyón túlra. Ef Dzsimmel telefonál, hogy zárjanak le mindent, nem mehet ki egy nagy járgány sem Dzsimbó engedélye nélkül. A srácot megállítják, iratokat kérnek, ám jön Dzsimbó, akinek átadják a munkáskártyát, ő pedig átengedi az újdonsült szállítót. Dzsim is be van csicskítva Herr Villanószem által, meg is üzeni, hogy ez az utolsó dolog, amit megtesz a mocskoknak. Eközben kedvenc patológusunkat is megtámadják a hullák, míg az öregurat lecsukják. Kiderül, hogy örmény és számos tetkó is van a karján, Mr. Palmör és Herr Ájnhorszt pedig megdumálják, hogy zsidó is, de majd a Herr elintézi az öreget, emellett pedig egy kis pusztulatot is hoznak az utcákra. Ez idő alatt Gusz átér szépen a ládával a folyón túlra, közben hazacsörög anyunak, s milyen meglepő, a tesója pedig az a tag, aki az öregúr boltjában vagánykodott a haverjával.

thestrain_17.jpg

Mély gondolatok jutnak nekünk a végére is: a szeretetre nincs magyarázat, ha nincs, nem vagyunk boldogok és nincs öröm se, csupán az üres napok. De ha van, akkor erőt ad az élethez, belőlünk táplálkozik, mi pedig belőle. Finom metaforával vezetik fel nekünk az utolsó jelenetet, amikor is a pofozkodós apukához hazatér hullafehér, frissen feltámadt, villanószemű kislánya, Emma. "A szeretet az üdvösségünk és egyben a bukásunk oka is." Micsoda útravaló gondolat, pólóra vele azonnal!

Címkék: the strain a kór
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2014.12.02. 11:45:28

Ez az a sorozat, ami tök jó ötlettel indult, aztán úgy elbaszták, hogy ihaj!
Hangulat nincsen, cselekmény vontatottan előadva, színészek kukák, érdekes karakter igazából nincsen, aki lenne, az háttérben.
A regényt nem olvastam, lehet, hogy jó, de az adaptáció kutyaütő lett.
süti beállítások módosítása