Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 5x03 - A Faire to Remember (A vásár megbűvölt fia)

2014. november 22. 15:00 - Gabba

Középkori vásárban nyitunk, de nem időutazás a téma, hanem turistalátványosság, a király és a királyné köszönti az „alattvalókat” és a látogatókat, a felhívás szerint a lovagi torna győztese jutalmul megkapja a királylány kezét. (Kannibálok előnyben.) A színpadon bohócnak öltözött fiatal srác zsonglőrködne, de folyton elejti a buzogányt, az egyik néző gúnyosan be is szólogat neki emiatt. Ekkor egy álarcos bohóc tűnik elő a semmiből és varázspálcájával a gúnyolódó felé int, aki szívroham tüneteivel összeesik. A panzióban Pete reggelit készít, de alaposan elégeti, Myka reménykedik, hogy legalább müzli van a konyhaszekrényben. Jinksy várja, hogy Abigail visszatérjen, mert az igaz, hogy ő sem tud főzni, de legalább jó kajákat szokott rendelni. Belép Artie, segítséget kér a Sötét Kamra átrendezéséhez, amire Myka jelentkezik, csak előbb megkeresi Claudiát, Pete és Steve meg mehet a jelmezes vásárba ereklyevadászatra.

ware5 01

Az örök gyerek Pete magánkívül van a rengeteg középkori cucctól, kardok, pajzsok, sisakok, vigyorogva kiáltja Jinksynek: Itt megvan minden, amire valaha vágytam! Ahogy megfordul, orra beleütközik egy udvarhölgy dús dekoltázsába, Pete vigyora ettől csak még szélesebbé válik. Az ügynökök nekilátnak semlegesítő tasakba dobálni a gyanúsnak látszó tárgyakat, sapkákat, pálcákat, miegyebet, de semmi eredmény. Beszélnek a királlyal, aki civilben a tulaj, övé az egész látványosság, de sokat nem tud mondani az álarcos alakról. Ezalatt Myka nyomára akad Claudiának, kedvenc hekkerünk természetesen kómában fekvő nővére körül sündörög: Annak idején Joshuát sem hagytam az interdimenzionális térben, Claire-t sem hagyhatom itt, mondja Mykának. Főcím.

ware5 02

Myka úgy dönt, segít, Claudia két lelettel készült: Bob Dylan átszállójegyével és Alessandro Volta (az akkumulátor feltalálója) kekszes bödönével. Az első kiszipkázza a zenedoboz negatív energiáját Claire-ből, a másodikban pedig tárolhatják. Egyszerűnek tűnik, de nyilván nem az, hiszen akkor már Artie is rájött volna, motyogok magamban. A kísérlet viszont mindjárt elsőre sikeresnek tűnik, Claire magához tér, de Claudiát nem ismeri meg, hiszen 15 éve nem látta. Lassan azért kénytelen elhinni, hogy a húga áll előtte, de most meg azon aggódik, hogy kihagyta a szalagavatót meg az érettségit, és mi lett kedvenc együttesével, a Garbage-dzsal? Myka úgy dönt, inkább magukra hagyja a nővéreket és visszaindul a raktárba, a szeme viszont különös ezüst fényben csillog, na tessék, lesz még itt fennforgás.

ware5 03

A vásárban Pete és Steve tovább kérdezősködik és végül rátalál Oswaldra, az epizód elején látott tehetségtelen zsonglőrre. Egy nagy vizeshordó peremén ücsörög Catarina nevű kísérőjével, egy dobás egy tallér, és ha célba talál a néző, akkor Oswald beleesik a hordóba. Nagyon vicces játék, főleg Oswaldra nézve, aki így kénytelen naponta többször is fürdeni, még jó, hogy süt a nap. A srác amúgy is lúzer típus, már a harmadik szezont tölti a vásárban és szerződése szerint már lovagnak kellene lennie, de a király/tulaj nem lépteti elő. Váratlanul egy elszabadult szekér tűnik fel, az emberek rémülten ugrálnak előle, Pete a legutolsó pillanatban rántja félre az úton ácsorgó bongyorhajú kislányt. Steve egy random zászlórudat dob a küllők közé, hogy megállítsa, a rúd el is találja a szekeret, de nem állítja meg, végül a jármű szerencsésen elakad egy sátorban. A közönség ezt csak valami trükknek tartja, de mi tudjuk,hogy itt ereklyehatás van a javából.

ware5 04

Az ügynökök szerint valaki ártani akar az üzletnek, és természetesen Oswald az első számú gyanúsított, aki közben felszívódott. A színpadon ekkor feltűnik egy varázsló és pálcájából villámsugarakat lövell, Steve a Teslával lesokkolná, de csak azt éri el, hogy megjelenik még három varázsló. Pete próbálja csoportos mutatványnak eladni az attrakciót, de a közönség csak mérsékelten tapsol, inkább rémültnek tűnik. Steve-nek végül sikerül rávetnie magát a varázslóra, aki erre eltűnik, és vele a másik három is. Az ügynökök észreveszik a tömegben bujkáló Oswaldot és kérdőre vonják.

ware5 05

A srác tiltakozik, neki semmi köze az egészhez, az ügynökök végül hisznek neki. Akkor viszont valaki más tevékenykedik itt és Oswald a célpontja, mert ő eddig minden incidensnél jelen volt. Átbeszélik vele, miket csinált az álarcos alak megjelenése előtt, hát bizony, a jövendőmondó sátrában járt, ahol a lefátyolozott Madame Dooriya tarokk kártyából jósolt neki: ahhoz, hogy elnyerhesse a királylány kezét, valami hőstettet kell végrehajtania, mert csak akkor lehet lovag. Az ügynökök felkeresik a jövendőmondó asszonyt, de az tiltakozik, ő ugyan nem jósolt Oswaldnak. Előkerül Catarina és kiderül, Oswaldnak ő adta elő magát, mint fátyolos jósnő, hogy így bátorítsa a félénk fiút. Úgy néz ki, a lány által használt pakli a keresett ereklye, ami a XVI. században élt Mother Shipton nevű jósnőé volt. Pete-ék sikeresen bezsákolják, viszont Dooriya szerint ezzel nincsenek kisegítve, ugyanis a jóslat már elhangzott, így Oswald vagy beteljesíti, vagy meghal. Szép kilátások.

ware5 06

A panzióban Claudia hosszan beszél Claire-nek, mi minden történt az elmúlt másfél évtizedben: elterjedt az internet, megjelent az iPad, kitiltották Vida Ildikót, stb. Majd a szülők kerülnek szóba és az, hogy Claudia hosszú évekig volt elmegyógyintézetben. Hogy felvidítsa nővérét, elviszi törzskocsmájába, ahol rendszeresen fel szokott lépni és kettesben énekelni kezdik Claire kedvencét, a When I Grow Up-ot a Garbage-tól.

ware5 07

A raktárban Myka megérkezik Artie-hoz a sötét ereklyék átrendezése ügyében, nagyon kell vigyázni rájuk, mondja a szakállas, itt most minden instabil, csak semmi negatív energia, tisztára, mintha Donald Sutherlandet hallanám a Kelly hőseiből. Myka azonban egyre hülyébben viselkedik, először csak beszólogat Artie-nak, majd a dobozokat kezdi dobálni, ekkor a főügynöknek végre leesik, hogy Myka valami ereklye hatása alá került, nédde, a szeme is milyen furcsa ezüstös fényben csillog! A negatív energiától pár lelet be is indul (Miles Davis első trombitája, és az 1x10-ben látott Sylvia Plath írógép), Artie gyorsan a végső fegyverhez nyúl, a csak vészhelyzetben használható darts kilövő pisztolyhoz. A nyíl ugyan eltalálja Mykát, de a negatív energia már túl erős, így Mykára nincs hatása a nyugtató lövedéknek.

ware5 08

Artie Claudiáékat hívja, akik sietnek is a raktárba és akkor érnek oda, amikor Myka már a levegőbe emelkedett, pont úgy, ahogy annak idején Claire az iskolában. Időközben Claire-nek visszatértek a zenedobozzal és a szülei halálával kapcsolatos emlékei, Artie azt magyarázza nekik, hogy a Claire-ből kiszabadult negatív energiát csak egy másik ember testébe lehet átvezetni, ha Claudia beszélt volna neki a tervéről, akkor ezt elmondta volna neki. Közösen becsalják Mykát a Sötét Kamrába, ahol Artie az idősebb Plinius kézirattekercsével sikeresen borostyánba dermeszti (ezt az ereklyét már láttuk a 4x09-ben). Sietnünk kell, mert csak pár percünk van, mondja Artie. Claire nem engedi, hogy mást áldozzanak fel helyette, ezért ragaszkodik hozzá, hogy Mykából vezessék vissza őbelé a zenedoboz energiáját. Így is történik, Myka magához tér, Claudia könnyek között mondja Claire-nek: Megtalálom a módját, hogy megmentselek.

ware5 09

A vásárban is nő a feszültség, Catarina elmondja Pete-nek, szereti Oswaldot és azért jósolt neki dicsőséget, hogy felbátorítsa. Azt nem gondolta viszont, hogy komollyá válik az ügy, most már mindenképpen győznie kell a lovagi tornán, különben meghal: a tarokk kártya lapjai közül ugyanis utolsónak a Halál jött fel, na tessék. Majd én segítek neki, jelenti ki hetykén Pete. Oswald beöltözik lovagi vértezetbe, Pete ott ugrál körülötte, mint egy jó fociedző. Tiszta szemmel, nyitott szívvel nem veszíthetsz, idézi neki a Friday Night Lights c. überfasza sorozat jelmondatát. (Clear eyes, full hearts, can’t lose.) Ekkor hatalmas lovon beléptet Oswald ellenfele, a félelmetes Fekete Lovag, vörösen izzó szemekkel. Ajjaj, ezt elkiabáltuk, jelenti ki Pete enyhe zavarban.

ware5 10

ware5 11

A küzdelem meglehetősen rövid, Oswald az első kardcsapás után menekülőre fogja, ennyit nem ér meg egy királylány sem, kiabálja. A Fekete Lovag erre kijelenti, elviszi magával Catarinát, ezt hallva Oswaldba visszatér a bátorság, felragad egy kardot és leszúrja vele a Lovagot, aki nagy füstben eltűnik. A király a győztest lovaggá üti, mától a neved Oroszlánszívű Oswald, jelenti ki messze hangzó szóval. A közönség tapsol, én meg közben nagyon röhögök magamban, mert eszembe jut Oroszlánszagú Leó a Hófehérből. A jutalom, azaz a királylány keze azonban nem kell a hősnek, az ő szíve másért dobog, felpattan, magához öleli Catarinát és kettesben távoznak. Nem szabad parlagon hagyni a királylányt, én majd gondoskodom a szükségleteiről jelenti ki Pete Steve-nek és máris ott terem, hogy elcseszett bubifrizurájával mosolyt varázsoljon a lány szomorú arcára.

ware5 12

A záró képsorokon Claire-t ismét elhelyezik a kómaszobában, Artie bekapcsolja a lemezjátszót és a fejhallgatót a lány fülére teszi. Majd visszamennek az irodába, ahol Artie megmutatja Claudiának azt a rengeteg számítást, amit Claire megmentése érdekében végzett az évek alatt. Mostantól mindent együtt fogunk csinálni, hogy megtaláljuk a megoldást, mert egy család vagyunk, mondja Mykának és Claudiának könnyekkel küszködve. Egy ideig még tartja magát, de amikor Myka meghatottan átöleli, a sokat látott főügynöknél végül eltörik a mécses.

ware5 13

Címkék: warehouse 13
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitánylány 2014.11.24. 09:37:46

köszönöm ezt a remek hogyvoltot, nagyon fog hiányozni ez a sorozat és az írásod is róla! :(

nem volt rossz rész, bár Claire-t néha felpofoztam volna! :D

Pete hajáról meg szót sem, kénytelen leszek visszanézni korábbi részeket, hogy végre kitöröljem a fejemből ezt az ábrázatot! :D

Gabba 2014.11.24. 11:19:27

@Kapitánylány: köszi, de még nem temessük, még van hátra három rész : )

Claire 15 évig kómában volt, ez némileg mentségére szolgál, bár hogy miért pont az érettségi hiányzott neki.... ?

Pete frizurája borzalom, erről nem is nyitunk vitát, bár neki legalább még van haja : )

W.Jack. 2014.11.25. 10:10:23

Köszönet a pazar hv-ért, a linkekért szokásos külön hála, az fnl-esért különleges óriáspirospont :)
Látom nem csak engem akaszt ki, hogy Pete-nek maradt a cseppet sem előnyös hajviselet :)

Jó volt ez a rész, én maximálisan értem Claudiát, (valószínűleg engem sem érdekelne nagyjából semmi, ha visszakaphatnám a testvéremet) ehhez képest egészen felnőtten fogadta, hogy most Myka-t kell menteni, Claire kapcsán pedig még dolgozni kell a megoldáson.

Gabba 2014.11.25. 12:09:44

@nughop: végre nekem is van piros pontom, juppí!

más: nem szoktam előre ajánlgatni, de a kövi rész az egyik legviccesebb az összes 60-valahány közül, igyekszem vele.

W.Jack. 2014.11.25. 12:57:14

@Gabba: Már a sokadik zsebkendő szükségeltetik a könnyeim törölgetéséhez :D "Hola Armando" ez büntet :D

Kapitánylány 2014.11.25. 13:08:51

@Gabba: az nagyon nagy rész, már alig várom, nekem Imi szinkron fordított, mert nem tudtam, hogy kell hozzá felirat! :D

Gabba 2014.11.25. 14:06:44

@nughop: @Kapitánylány: a fiam spanyolul akar tanulni,úgyhogy az a rész lesz majd neki az egyik házi feladat :)

Kapitánylány 2014.11.26. 10:42:17

@Gabba: biztos nagyon fog örülni! :D
süti beállítások módosítása