Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A muskétások 1x06 - The Exiles (A száműzöttek)

2014. november 18. 15:00 - Gabba

Conspiratio ante portas, ármány és cselszövés a mai részben, némileg A vasálarcos című, szintén Dumas történetre épülő film (főszerepben Leonardo di Capribogyo) alapötletére épülve. Aramis és D’Artagnan lovagol kies vidéken, Richelieu megbízásából Párizsba kell vinniük egy bizonyos Agnes Bernard-t és Henry nevű kisbabáját. Duval atya viseli gondjukat, ám amíg a muskétások békésen poroszkálnak, három haramia tör be a templomba és megölik a papot. A gyilkosságnak szemtanúja egy idős férfi, aki a lépcsőfeljáró mögött bújt meg. A támadók a kertben felragadják a gyereket és éppen az anya legyilkolására készülnek, amikor Aramisék megérkeznek. Az egyiket lelövik, de a másik kettő a kisfiúval elmenekül. Hová vihetik, nyilván Párizsba, Aramis utánuk küldi D’Artagnant, találkozzunk a Bonacieux-házban, válnak el egymástól. Nem veszik észre, hogy eközben a rejtőzködő öregúr is elhagyja a házat és gyalog nekiindul a vidéknek. Aramis kikérdezi Agnest, akinek fogalma sincs, mit akarnak tőle és a gyerektől, ő mindig hűséges volt a férjéhez, Philippe-hez, aki nemrég meghalt. Agnes beszélni akar Duval atyával, de Aramis nem engedi be a templomba.

Musk06 01

Váltunk a királyi vadászaton szórakozó Lajosra, de a mulatságot fegyveres csoport feltűnése szakítja félbe, akik egy lefátyolozott nőt kísérnek. A testőrök Treville parancsára védőgyűrűt vonnak a sátor köré, a csapat viszont nem támadni akar: a velük lévő asszony a királytól kér meghallgatást. Lajos előlép, a fátyol fellebben és ott áll a király anyja, Medici Mária. (Róla röviden itt, hosszabban itt.) Mária a korábbi többszöri puccskísérletei miatt száműzetésben élt messze vidéken, és Lajos rendelete értelmében Párizsba halálbüntetés terhe mellett nem térhet vissza. Ennek ellenére az asszony eljött, hogy védelmet kérjen, mert valaki az életére tör, útközben is megtámadták. A király nagyon dühös és a lefejezést hajtogatja, a bíboros figyelmezteti, a nép előtt ez nem lenne túl népszerű döntés. Ezalatt a sátor előtt várakozó testőrök és Vincent, Mária katonáinak vezetője kölcsönösen beszólogatnak egymásnak csak úgy passzióból, de verekedésre végül nem kerül sor. Hosszas tusakodás után Lajos végül úgy dönt, nem fogadja vissza az anyját és elküldi, de azért ad pár embert mellé kísérőnek.

Musk06 02

Aramisnak útközben Agnes nem sokat árul el magáról: a közeli faluból került ide jópár éve, Duval atya fogadta be, aki Philippe-et gondozta. Aramis szerint tuti a múltban van valami, ami miatt fontos a kisgyerek, de Agnes nem tud semmi ilyesmiről. Parasztok jönnek szembe és csúnyákat mondanak a nőnek, sőt az egyik még le is köpi, hát ez tényleg paraszt. Aramis kérdően néz, de Agnes csak annyit mond, a helyiek tudatlanok és babonásak. Eközben Párizsban D’Artagnan utoléri a gyerekrablókat és látja, amint egy félreeső utcában álló házban ütnek tanyát. Az erdőben az anyakirályné csapatát megtámadják, szerencsére a lövöldözésben senki sem sérül meg, a támadók végül elmenekülnek. Vincent az egyik haramiának átvágja a torkát, kemény csávó, a testőrök hiába kérik, hogy kímélje meg, hátha megtudnak tőle valamit.

Musk06 03

Biztonságban megérkeznek a palotába, ahol Lajos Anna bíztatására mégis hajlandó fogadni anyját, aki a múltbeli tetteiért fia bocsánatát kéri, mily megható. A kertben ezalatt a bíboros és Treville beszélget, a hírek szerint Mária régi emberei közül Vendome, Epernon és Rohan hercegek csapatokat toboroznak, jó lesz rájuk figyelni. Majd a kis Henry kerül szóba, Treville jelenti, hogy Aramis és D’Artaganan még nem tért vissza a megbízásból. Athos és Porthos visszamegy a támadás helyszínére és alaposan átvizsgálják a talajt és a környéket, de sehol egy kilőtt golyó és a fák kérge is sértetlen, pedig micsoda lövöldözés volt itt. Jelentést tesznek Treville-nek, úgy néz ki, itt csak vaktölténnyel lőttek, de vajon mi volt ezzel a cél? Mária kavar Medici módra vagy esetleg a keménytökű Vincent készül valamire a háttérben, azért hallgattatta el a támadót?

Musk06 04

Mária pár szót vált Richelieu-vel, mindig is kedveltem magát, Armand, hinti a bókot, persze a bíborost nem kell félteni, mert lehet ugyan, hogy hiú, viszont nem hülye. Lehetnénk szövetségesek, próbáljon hatni a fiamra, próbálkozik más irányból az anyakirályné, Richelieu erre nem mond semmit. Mária visszavonul a szobájába, ahol Vincent elkapja egy késsel, hoppá! De nem gyilkolászás jön, a behatoló ugyanis teljesen másféle behatolásra készül: a késsel elvágja a nő ruhapántját és heves csókolózásba kezdenek, aminek folytatása nem lehet kétséges. Mondtam, hogy keménytökű ez a Vincent vagy nem mondtam?

Musk06 05

Aramisék is megérkeznek Párizsba, a testőr elhelyezi Agnest a Bonacieux-házban, ahol a nő végre megnyílik és több mindent elárul magáról. Férje, Philippe születése óta torz volt, ezért a falubeliek féltek tőle és Duval atya gondjaira bízták. A pap fogadta fel Agnest, hogy gondoskodjon a fiúról, akiről kiderült, hogy nagyon kedves és jólelkű. A fiú anyja is csak egyetlen egyszer járt náluk látogatóban, így Philippe-et Agnes egyedül ápolta, majd megszerette és feleségül ment hozzá, tőle született a kis Henry. Ezek után azt hitték, boldog családként elfogadják őket a falubeliek, de azok a sátán művének tartották az egész kapcsolatot, és az első adandó alkalommal összeverték majd máglyán elégették Philippe-et. Aramis megígéri, hogy mindenáron visszaszerzi a kis Henryt.

Musk06 06

D'Artagnan megmutatja Constance-nak, hol rejtőztek el a gyerekrablók, már csak azt kéne kitalálni, hogy jutnak be oda. A fő haramia éppen ekkor enged be az ajtón egy fiatal nőt, ő biztos a szoptatós dajka, mondja Constance. D’Artagnan egyből megvilágosodik és vigyorogva stírölni kezdi Constance mély dekoltázsát, na ne, nekem nincs tejem, tiltakozik a nő. Akkor improvizáljon, vigyorog még szélesebben a gascogne-i.

Musk06 07

Musk06 07

Másnap reggel négyesben visszatérnek a házhoz, Agnes, D’Artagnan és Aramis feszülten figyeli, sikerül-e Agnesnek bejutnia. Ez nem okoz gondot, a másik lány megbetegedett, magyarázza Constance az őrnek, de erre nem is igen van szükség, mert derékig érő dekoltázsa meggyőzi a rablókat és beengedik. A másik dajkától átveszi a kis Henryt, majd tesz-vesz és közben az ablakon át jelet ad a muskétásoknak. Aha, tehát kilencen vannak, fejti meg D’Artagnan a titkos kódot. A palotában ezalatt Mária úgy dönt, meglátogatja a kisfiút, ezek szerint ő is tud róla, bár ez nem túl meglepő, Franciaország is kis ország, ott sem marad semmi titokban. De a terv szerint csak este kapjuk meg a gyereket, figyelmezteti Vincent, de a nő leoltja: Velem jössz, vagy elhúzol, te döntesz. Na tessék, itt még az anyakirályné is keménytökű.

Musk06 08

Az öreg pap megérkezik Párizsba és a bíboroshoz kér bebocsáttatást, közöljék vele, hogy Duval atya keresi, én írtam neki korábban, mondja az őröknek. Hoppá, tehát ő Duval, a haramiák ezek szerint rossz papot öltek meg! Richelieu behívatja az öreget, aki mesélni kezd, így mi is megtudhatjuk az elrabolt kisfiú titkát. Jónéhány évvel ezelőtt útban Fontainebleau felé a terhes Medici Máriára a falu közelében rátörtek a szülési fájdalmak. Ikreket szült, akik közül az első torzszülött volt, ő lett Philippe, de a második szerencsére ép, ő lett Lajos. A pap megmutatja a magával hozott anyakönyvet, ami igazolja, hogy a kis Henry Mária unokája, és így fel lehet léptetni, mint trónörököst. A pap szerint erről Márián kívül nem tud senki.

Musk06 09

Az anyakirálynét és Vincent-t Athos és Porthos követi a palotától a titkos rejtekhelyig, ahol találkoznak az árkádok alatt megbújt Aramisékkal. Agnes Máriában felismeri Philippe anyját, aki egyszer járt náluk látogatóban. A nagyi elkéri Constance-tól a kis Henryt, egy darabig gyönyörködik benne, csodás dolgokat fogunk együtt tenni, mondja neki, de amikor a kicsi sírni kezd, visszaadja, hogy Constance szoptassa meg. A lány igyekszik húzni az időt, mindenféle szépeket mond a gyermekről, a pelenkáját igazgatja, ilyesmi, végül Mária megunja a hangos sírást és kimegy. Constance megkönnyebbülten felsóhajt, de hogy végül mit ad a gyereknek enni, azt nem látjuk, gondolom egy kis hagymás rostélyost rósejbnivel.

Musk06 10

Mária távozása után a muskétások berontanak a házba és leszámolnak a rosszarcokkal. Aramis felrohan az emeletre, ahol Constance éppen a blúzát gombolja össze, és addig átadja a kicsit Aramisnak. Pont ekkor ront be a rablóvezér, aki a rész elején a papot is megölte, és mivel Aramis keze tele van gyerekkel, Constance kénytelen felvenni vele a küzdelmet. Hála a D’Artagnantól vett vívóleckéknek, Constance sikeresen lenyomja a csávót és a testőrökkel együtt elhagyják a házat, természetesen a kicsit is magukkal viszik. A Bonacieux-házban átadják Henryt Agnesnek, aki könnynek között szorítja magához gyermekét.

Musk06 11

Richelieu ismét Treville-jel beszél és elmondja neki, amit a paptól megtudott. Mária be akarja mutatni a kicsit az Udvari Tanácsnak és bejelenteni igényét a trónra, a fegyverkező hercegek nyilván ehhez szolgálnak nyomatékosító erőnek. Szerezze meg a gyereket!, utasítja a kapitányt. Treville a laktanyában elmondja a testőröknek, mit akar a bíboros, Athosék tiltakoznak, na ne, már eddig is eleget szenvedett szegény anya. Bizony, hiszen már két napja Aramis-szal van, vigyorog Porthos. Aramis biztos benne, hogy ha átadják a gyereket, akkor előbb-utóbb őt is és Agnest is meg fogják ölni. Treville sokat sejtetően kijelenti, hogy ez a bíboros parancsa, nincs mit tenni, viszont ő nem tud a testőrökkel menni, mert fontos irodai elfoglaltsága van egész délután, az a sok rohadt papírmunka, az.

Musk06 12

Vincent visszamegy a rejtekhelyre, de ott már csak halottakat és felfordulást talál. Aramis Agnesszel és a kicsivel elindul a határ felé, hogy kicsempéssze őket az országból, de a többieknek nem szól, micsoda dolog ez, hát nem az a jelszó, hogy egy mindenkiért, mindenki egyért? Agnes nem akar menni, szerinte van esély, hogy a királyi udvarban befogadják őket és meghúzhatják magukat, de Aramis ezt ellenzi. A kicsire csak addig lesz szükség, amíg felhasználhatják a trónért folytatott küzdelemben, utána vagy megölik, vagy bábként fogják használni. A palotában Richelieu gratulál Máriának a kitűnő cseles tervéhez és nagymamának szólítja, ezzel elárulva, hogy mindent tud, de a nő csak gúnyosan mosolyog. Lajos gyenge ember és rossz király, mondja a bíborosnak (hiába, anya csak egy van, mondom én). Egy órát ad a bíborosnak eldönteni, mellé áll-e vagy Lajos mellett marad.

Musk06 13

A három testőrnek sikerül Aramisék nyomára akadnia és a határfolyó közelében rájuk is találnak. Társai megnyugtatják, eszük ágában sincs átadni a kicsit a bíborosnak, segíteni jöttek. Már csak azért is fontos ez, mert a közelben feltűnik Vincent az embereivel, hogy ezt is pont most bírta ideenni a fene. Aramis egyedül előreküldi Agnest a hídon át, mivel a haramiák úgyis egy gyerekes anyát keresnek, így van esélye átjutni, majd ő utánaviszi Henryt. Így is lesz, Agnes átér, Athosék rögtönzött tűzijátékkal elvonják az emberek figyelmét, ezt kihasználva Aramis lóháton nekiindul a hídnak. Vincent emberei azonban a híd közepén útját állják és lerántják a lóról, Aramis kezéből kiesik a kis batyu és bele a vízbe! Agnes félőrülten odarohan és utána akarja vetni magát, Aramis alig tudja visszatartani. Vincent csalódott arccal magához inti embereit és visszaindul Párizsba.

Musk06 14

A palotában Mária alaposan kiöltözve várja Vincent érkezését a gyerekkel, de helyette Richelieu és Treville lép oda hozzá és sajnálkozó hangon közlik, a kis Henry elhunyt. Mária nem hisz nekik, de ekkor bevonszolják Vincent-t, aki csak tagadólag int a fejével. Az anyakirályné mehet ismét száműzetésbe. A királynak erről az egészről nem kell semmit sem megtudnia, erre figyelmezteti Treville-t a bíboros, majd a kapitány is az embereit. A bíboros úr a szobájában szépen elégeti az anyakönyv lapjait, két embere meg végez szegény Duval atyával, így már semmi nyoma nem marad az esetleges trónigénylőnek.

Musk06 15

A záró képeken a testőrök és Constance Agnesszel beszélgetnek, Aramis mosolyogva nyújtja át a kis Henryt épen és egészségesen. Bocsánatot kér a kegyetlen tervért, de Agnes fájdalmának őszintének kellett látszania, különben Vincent nem hitt volna neki. Útravalóul egy zacskó aranyat ad át és boldog új életet kíván távol Franciaországtól. Agnes futó kísérletet tesz, hogy magával hívja a jóképű testőrt, legyenek család, de aztán belátja, amit a férfi már korábban is mondott neki: Aramisnak már van családja, a másik három testőr.

Musk06 16

Címkék: muskétások
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.11.18. 15:24:56

Köszönöm a hv_ot, szokás szerint igen jó lett, a linkekért és a keménytökű Vincent-es képekért pedig külön hála :)
"Parasztok jönnek szembe és csúnyákat mondanak a nőnek, sőt az egyik még le is köpi, hát ez tényleg paraszt." Hihi :)

Történelmi vonatkozásban tetszett - hogy bár nyilvánvalóan nem volt más lehetősége Armand-Jean-nak, csak az anyakönyvi kivonat elégetése - Richelieu tényleg az a politikus volt, aki nagyon odafigyelt, hogy minden iratot (ami kicsit is kompromittáló lehetett rá vagy Francio-ra nézve) megsemmisítsen.

W.Jack. 2014.11.18. 15:38:48

"Lajos gyenge ember és rossz király, mondja a bíborosnak (hiába, anya csak egy van, mondom én)."
Ehhez tenném én hozzá a következőket (értelemszerűen nem Neked, mert Neked biztosan nem újdonság, de néha kibugyog belőlem az ilyesmi:)):
XIII. Lajosnak elég faramuci gyerekkora volt, anyja egy hónapos korától egészen féléves koráig még csak a kezébe sem vette, IV.Henrik úgy gondolta, hogy a verés fejleszti a férfiasságot, ezért kétéves korától gyakorta verték, apja kimondottan kegyetlen volt vele szemben.
Ehhez hozzájárult, hogy egész életét végigkísérte a gyomorhurut, húszas évei elejétől már a tuberkolózis is, melyet remekül kiegészített a hipochondriája is. Ennek ellenére kiemelkedő sportember volt, a csatatéren határozottan bátor, míg az udvari eseményeken félénk, és dadogott.
Mint az ebben a részben is látható volt, (amikor M. M manipulálta) kedvességgel könnyen megnyerhető volt.
Hozzáteszem még azt is, hogy M.M történelmi források szerint ostoba, közönséges és durva volt. Még azt is mondhatnánk, hogy anyának pedig teljesen alkalmatlan, de ezt megcáfolja, hogy Gaston fiát határozottan szerette.
Arról meg, hogy M.M és Richelieu (aki akkor még Du Plessis volt inkább) valamint XIII Lajos és Richelieu viszonya mikor, miként alakult és minek a hatására alakult éppen úgy, annyit bírnék írni első felindulásból is, hogy megkockáztatnék egy kitiltást innen :)

mijazaki 2014.11.18. 15:45:58

Köszi a hv-t, a parasztos beszóláson én is vihogtam:-) Medici Máriát meg a wikipédiás link alapján erősen megszépítették a sorozatban. Mármint külsőleg.

W.Jack. 2014.11.18. 16:02:01

@mijazaki: Nekem ez már csak az alapján is egyértelmű volt, amikor olvastam anno, hogy Blois-ból egy létra segítségével menekítették ki, és ott konkrét az szerepelt, hogy "a 45 éves testes asszony" akit később útközben "kiélt prostituáltnak néztek kuncsaftokkal" és ezért nem állították meg. :)

mijazaki 2014.11.18. 16:15:50

@nughop: akkor biztos, hogy nem lehetett szép, de tapasztalt igen:-)

W.Jack. 2014.11.18. 16:37:09

@mijazaki: Hihi, milyen igaz :) Örülök, hogy kibogozható volt, hogy mit próbáltam belesimogatni a telefonba.
Közben belegondoltam, hogy történelmi könyvek alapján Richelieu meg kimondottan vonzó férfi volt, filmeken meg nagyon nem szokott volt úgy lenni :)

mijazaki 2014.11.18. 21:06:26

@nughop: Ki tudja ezt így utólag eldönteni fotók hiányában? És a festmények alapján azért én vitatkoznék ezzel a "vonzó" melléknévvel.:-)

Gabba 2014.11.19. 09:34:30

@nughop: köszi a háttérinfókat!
ezek szerint ez a korszak szívedcsücske?

@mijazaki: van olyan foglalkozás, ahol a tapasztalat többet ér, mint a szépség (a politikára gondoltam :)

W.Jack. 2014.11.19. 10:47:34

@mijazaki: Valószínűleg az ízlés és az ideálok is változtak, így lehet, hogy az, aki mondjuk 1620-ban nagyon jóképű kategóriába tartozott, most akut hidegrázást okozna :) De képeket nem nézve, csak leírások figyelembevételével abból indulok ki, hogy Armand-Jean az akkori szépségideált alapul véve nem csak egy fokkal volt jóképűbb az ördögnél. Persze az már valószínűleg akkor is úgy volt, hogy a pénz, a hatalom és a befolyás sokat javíthatott a kinézet megítélésén :)

@Gabba: Igazán nincs mit :) Az a helyzet, hogy történelem esetében hatalmas szívem van, ennek megfelelően a csücsök is méretes, így az egyetemes történelem (főként Európa vonatkozásában) több évszázada ücsörög ott :) (félreértések elkerülése végett nem évszázadok óta értelemben, még mielőtt :)

Gabba 2014.11.19. 11:14:37

@nughop: nem is az "évszázadá"-t olvastam félre, hanem a "csücsök"-öt :D

W.Jack. 2014.11.19. 11:26:18

@Gabba: :D Ne már! Olyan helyzetekbe hozol, hogy.... Reggel kávéházas kávézás közben már rám csodálkozott két rendőr (akiknek volt humoruk), hogy hejj milyen kis idétlen, és önfeledten nevetgélős tudok lenni egy csésze espresso fölött egy esős reggel, de azért úgy köszöntek el, hogy " ne rosszalkodjon".
Most ugyanez a két rendőr nézte végig a nyílt utcán, hogy hangosan felnyerítek telefonnal a kezemben. Amúgy nem vagyok az a típus, akitől meg szokták kérdezni, hogy "és milyen tudatmódosító szerek hatása alatt tetszik lenni éppen?", de most látok rá esélyt :)

Azt meg még nem tudom, hogy gyakorló freudisták melyikünk kommentje fölött dörzsölnék össze a tenyerüket :)

Gabba 2014.11.19. 11:45:07

@nughop: direkt vót! :)

amúgy meg a rendőrök is kommentelhetnek
sőt a freudisták is :)

W.Jack. 2014.11.19. 12:14:19

@Gabba: Ez a riasztó benne, hogy én meg nem tudatosan fogalmaztam úgy :)

Most már nem tudtam szólni nekik, de ha látom őket megint, akkor kapacitálom majd a rend humoros őreit:)
süti beállítások módosítása