Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Keretszegés, empátia és a titoktartás határai: Terápia, második hét a szakember szemével

2014. november 10. 13:00 - drpuskaspalma

Screen Shot 2014-11-10 at 11.58.19.png

A második héten András mintha jobban teljesítene szakmailag, legalábbis kevesebbszer kaptam a fejemhez sírva az epizódok láttán. Ez már csak azért is érdekes, mert a magánélete, ha lehet, még kevésbé van a topon – a valóságban azért többnyire az a tapasztalat, hogy egy kiegyensúlyozott magánéletű terapeuta a munkájában is kiegyensúlyozottabb. András képes akármilyen zaklatott „kinti” kapcsolati helyzetből percek alatt higgadt és együttérző terapeutává válni, ami igazán profira vall.

Ami Ferencet illeti, olyan, mintha Dargay olvasta volna a múlt heti posztomat: a pánikbeteg úr ismét elmondja, hogy gyors megoldást szeretne, így végre szóba jön a gyógyszer és a pánikcsökkentő technikák. Gyógyszert Dargay nem írhat, hiszen pszichológus, ehhez a páciensnek egy pszichiáterhez is el kellene látogatnia, ez a valóságban is pontosan így van. Ugyanilyen pontosan sorolja fel a páros a pánikbetegség tankönyvi tüneteit: légszomjjal, gyomor-bélrendszeri tünetekkel, mellkasi nyomással, szédüléssel, kontrollvesztéssel és/vagy halálfélelemmel járó rosszullétek, ahol a rosszullétek között is állandóan fél a páciens, hogy mikor jön a következő. András egy gépelt lapot is átnyújt, amelyen állítása szerint egyszerű pánikcsökkentő technikák szerepelnek. A valóságban a hatékony pánikcsökkentő technikák – az autogén tréning és a progresszív relaxáció - akkor működnek, ha nyugodt állapotban az ember jól begyakorolja őket, a terapeutával közösen is és otthon is, vagyis gépelt lapon odaadni a szöveget nem sokat ér. Talán van néhány légzőgyakorlat, amit akkor is tud alkalmazni az ember, ha csak olvasott róla, ilyen például a gyors belégzések után lassú kilégzések, amely a vegetatív idegrendszer befolyásolása révén csökkenti az idegességet és a szívritmust (belégzés közben lassan 4-ig, kilégzés közben 8-ig számolunk).

Screen Shot 2014-11-10 at 11.59.05.png

Orsolya felbukkanása a rendelőben valószínűleg a 16 évve ezelőtt félbehagyott (vagy lezárt? ez nem derült ki számomra, mindenesetre ha le is zárták, az nem valami fényesen sikerült akkoriban) terápia újrakezdését jelenti majd. Akkor szerinte András rossz tanácsot adott – ezt nem tudjuk pontosan, mindenesetre szögezzük le, hogy pszichoterápiában általában nem mondjuk meg explicite a páciensnek, hogy mit csináljon (elváljon-e, otthagyja-e a munkahelyét, stb). Ez nem a felelőség elől való kibúvó, hanem csupán arról van szó, hogy mindenkinek a saját megoldását kell megtalálni. Lehet, hogy én elválnék vagy felmondanék XY helyében, de XY személyiségéhez, élettörténetéhez másfajta megoldás fog passzolni.

Screen Shot 2014-11-10 at 11.59.54.png

Ahogy az előző évadban, így itt is nyilvánvaló, hogy András amilyen béna időnként felnőtt pácienseivel, annyira jó tud lenni gyerekekkel és fiatalokkal. Misi és Virág terápiás ülésén egyszerűen jobb terapeuta, mint a többi részben: kevesebbet értelmez feleslegesen, nem hagyja magát provokálni, nagyon sok empatikus visszajelzést ad – az empatikus visszajelzések száma pedig a pszichoterápiák hatásosságának egyik kulcstényezője a kutatások szerint is. Misi ülésén viszonylag sok a csend, a kettesben töltött idejük már egészen emlékeztet egy valódi pszichoterápiás ülésre (kirohangálás és balhé nélkül, szép lassan haladnak Misi érzéseinek megértése felé), el tudom képzelni, hogy emiatt a néző számára még akár vontatottnak, unalmasnak is hathat ez a rész. Szerencsére Misi szülei nem engedik, hogy leüljön a sorozat és ismét bedobnak pár keretszegést: abban az időben, ami Misi és András négyszemközti beszélgetésének van fenntartva, anyu dohányzás ürügyén kétszer is végigvonul a szobán, majd az erkélyről leskelődik, később pedig a számára felzaklató információ hallatán fiát fülön fogva kiviharzik. A terápiás ülésekről való kiviharzás a sorozat egyik gyakori jellemzője – ilyen esetekben nem árt, ha a terapeuta újra és újra tisztázza a kereteket a résztvevőkkel. Vagyis emlékezetükbe idézi azt, amiben reményeink szerint az első órák egyikén megállapodtak: hogy az ülés az elejétől a végéig tart és nincs kirohangálás. A kereteket nem tartó páciensek esetén a terapeuta feladata, hogy szorgalmazza a keretek betartását, András ezt mintha hanyagolná.

Screen Shot 2014-11-10 at 11.58.13.png

Virág ülésén Dargay ismét brillíroz: keveset értelmez, vagyis nem akarja folyton megmagyarázni, mit érezhet és gondolhat a csaj, és amikor értelmez, akkor sem megfellebezhetetlen ítéleteket mond, inkább csak felkínál lehetséges megoldásokat, irányokat. Próbálja megérteni, kibogozni, min mehet keresztül a lány, és ebben a részben néha jól tetten érhető az a jelenség, amit a szakirodalom interszubjektivitásnak nevez. A szelfpszichológiában az interszubjektivitás két személy összehangolódását, vagyis érzéseik, figyelmük, szándékaik közös megosztását jelenti: András és Virág beszélgetésében tetten érhetőek olyan részek, amikor csendben ülnek, így vagy úgy néznek egymásra, és közben lehet tudni, hogy az egyik pontosan érti, mit gondolhat, mit érezhet most a másik.

Screen Shot 2014-11-10 at 12.00.25.png

Virág kapcsán egy fontos kérdés is felmerül: hogy hol van az orvosi titoktartás határa, és mikor kényszeríthetjük a pácienst önmaga megmentésére. A közvetlen veszélyeztető állapotban lévő beteget (vagyis aki épp aktuálisan meg akarja ölni magát vagy mást akar bántani) akarata ellenére be lehet szállítatni pszichiátriai osztályra, vagyis ha Virág fogna egy kést, hogy ott András kanapéján felvágja az ereit, akkor Andrásnak mentőt kellene hívnia, és a mentő a csajt akarata ellenére is bevinné a pszichiátriára. A pszichiátria osztályra érkezve egy pszichiáter szakorvos eldöntené, hogy ott kell-e tartani, és ha még mindig fennáll a veszélyeztető állapot és a benntartás mellett dönt, akkor ennek jogosságát három napon belül egy független, három fős, jogászt, pszichiáter szakorvost és bírót tartalmazó bizottság bírálná felül. Ha a bizottság is úgy látja, hogy jogos a kényszerintézkedés, akkor bizony akarata ellenére is kezelik az illetőt – ez a legtöbb európai országban igen hasonlóan működik. A jelenlegi állapot ugyanakkor nem jelent közvetlen életveszélyt, így erre Andrásnak nincs lehetősége - meg hát azért valljuk be, a pszichoterápiás kapcsolatnak sem tesz különösebben jót, ha a terapeutád rád hívja a mentőt és beszállíttat.

Screen Shot 2014-11-10 at 12.00.18.png

Ágnest nem szeretem, mert folyton értelmez, vagyis empátia és a kliens érzéseinek megértése helyett állandóan magyarázatokkal áll elő, amiket kissé fölényesen közöl, ha kell, ha nem. Ettől nagyon okosnak tűnik, ugyanakkor a pszichoterápia nem ettől lesz jó és hatékony, sokkal inkább a korábban említett interszubjektivitás és az empatikus visszajelzések lendítik előre. Ágnes és András beszélgetése során András anyjával való terhelt kapcsolata is előkerül, mint újdonság – itt azért kissé meglepő, hogy erről most beszél először? Ahhoz, hogy valaki pszichoterapeuta szakvizsgát tehessen, 150 óra önismereti célú pszichoterápiára kell eljárni és ezt igazolni. Ha heti egyszer egyéni terápiára jár, az három év, habár csoportban is meg lehet csinálni, úgy valamivel rövidebb. Elég nehéz elhinni, hogy András anno eljárt az önismeretbe anélkül, hogy ott átbeszélték volna az anyjával való kapcsolatát. Persze, a valóságban is léteznek az ideálisnál kisebb önismerettel rendelkező pszichoterapeuták, ami, hát, nem túl szerencsés.

Még több terápia a hogyvolton itt, az HBO-nál itt.

A sorozatról a comment:com-on és az Indexen is írtunk:

Címkék: terápia
15 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sweeney todd 2014.11.10. 14:52:34

Nagyon szeretem, abba ne hagyd!

szepi79 2014.11.10. 17:28:59

amikor az anyu beviharzott a szobába, nekem is felakadt a szemem. annyira passziv-agressziv megmozdulás volt, hogy ökölbe szorult a lábam.

később mondjuk valamennyire jóvátette a dolgot, amikor békülni próbált. (oké, nem maga a karakter, hanem a szinésznő volt nagyon jó.)

adam014 2014.11.10. 22:11:23

Én ezt az önismereti témán való fennakadást nem nagyon értem, egyértelműen a nézőknek szólt a rész végi dargay anyuról szóló rész, valahogy el kellett ezt mesélni a nézőknek.

Zsoofka 2014.11.10. 22:15:03

@adam014:
Szerintem arra gondol a posztíró, hogy nem életszerű, hogy erre a témára még nem került sor a 2 pszichológus között. Mert Ágnes még ki is hangsúlyozta, hogy a kedves Mama ügyében még nem nyílott meg András.

adam014 2014.11.10. 22:31:08

@mokamini: Persze, de ez nem is egy dokumentumfilm(sorozat). Kell a sorozatba a dráma, meg kell sajnálni valamiért a főszereplőt. Ez az egész monológ is emiatt hangzott el, lerendezhették volna annyival hogy Ágnes már tud róla, és utalgat rá, csak akkor meg a néző nem érti miről van szó. Másrészt ezt az önismereti cuccot elvégezhette még azelőtt, hogy Ágneshez kezdett járni akár, és akkor máris ott tartunk, hogy Ágnes előtt nem beszélt róla. :)

drpuskaspalma 2014.11.11. 08:59:58

@adam014: hát persze. Nagyon sok olyan dolog van a sorozatban, ami a való élettől különbözik, de azért van benne, hogy izgalmasabb, érdekesebb legyen. Ilyen a sok keretszegés, az etikai problémák, és ilyen az is, hogy Dargay kevés önismerettel rendelkezik. Ez nem kritika a készítők irányába, csak elmondom, hogy a valóságban nehéz azért évtizedes pszichoterápiás karriert befutni úgy, hogy még sohasem beszéltél az anyádról.

fehér cipő 2014.11.11. 10:48:44

Engem az érdekelne, hogyan alakul a titoktartási kötelezettség egy gyerek (pl. Misi) terápiájánál. Egyrészt az rendben van, h. nem adhat tovább semmit a terapeuta, ami elhangzik, de az aktuális részben mégis összefoglalta a szülőknek a problémákat, amikről nyilván Misitől tud.

isolde 2014.11.11. 12:21:20

@fehér cipő: abban a típusú családterápiában, amit talán Dargay csinál itt (amikor külön-külön is beszélsz a családtagokkal) elég necces ez a kérdés, általában mindig meg kell beszélni az adott személlyel, hogy amit hall, azt ha hasznosnak ítéli, akkor el fogja mondani a másikaknak. Ezt az első ülések egyikén tisztázzák. De aktuálisan is illik elmondani, hogy "Misi, ezt és ezt szerintem meg fogom osztani anyukáddal, mert fontos, hogy tudjanak róla". A titoktartásról majd fogok írni bővebben is, mert több esetben is rezeg a léc.

drpuskaspalma 2014.11.11. 13:05:44

@isolde: igen, nagyjából az van, amit írsz, habár a különféle családterápiás iskolák nem egyeznek mindig ebből a szempontból. De én abban sem vagyok biztos, hogy D. itt családterápiát folytat, lehet, hogy egyénit folytat a gyerekkel. Mindegy, azt mindkét esetben egyeztetni kell vele, vagyis Misivel, hogy mi az, amit el fog mondani a szüleinek, és mi az, amit nem.

isabel417 2014.11.11. 17:47:37

Lehet, hogy András úgy csinálta végig a 150 órás önismeretet, hogy végig őszinte volt és önmagáról beszélt, csak az anyjáról való témát kerülte el? Talált mindenféle más dolgot, amiről beszélhetett. Vagy Ágnesnek (vagy aki akkor ott volt) mindenféleképpen rá kellett volna kérdeznie az anyjára? Mondjuk, ha én pszicsológus lennék, és valaki beszél az apjáról, rákérdeznék arra, hogy és az anyjával mi a helyzet.

Szerencsétlen Misinél, ahogy az anyja ki-be rohangált... Dargaynak nem kellene fegyelmet tartania? Az előző részben is, ejtett néhány könnycseppet, ezután az anyja nem bírta ki, hogy ne mondja el az apjának, hogy sírt, erre az apja meg rátámadt, hogy hisztizik. Misi soha nem lehet biztos, hogy a pszichológusnál most nyugi van, beszélhet. Én a helyében megfogadnám, hogy többet egy szót nem fogok szólni. ;)

drpuskaspalma 2014.11.11. 19:25:14

@isabel417: hát épp ez nem túl életszerű, 150 órát beszélni magadról és az élettörténetedről anélkül, hogy anyádat szóba hoznád. Én mondjuk terapeutaként kb. az ötödik órában gyanút fognák, ha ezt csinálja a páciensem :)

De igen, fegyelmet kellene tartania, az ő felelőssége és az ő feladata figyelmeztetni a keretekre a betegeit, és ezt nem csinálja.

szepi79 2014.11.12. 16:02:57

@isabel417: "Lehet, hogy András úgy csinálta végig a 150 órás önismeretet, hogy végig őszinte volt és önmagáról beszélt, csak az anyjáról való témát kerülte el?"

ilyen tuti nincs. én még a 10 órát sem tartom életszerűnek. akárki is vezette az önismeretet, egy öngyilkos anyára muszáj ráugrani. ha nem is azonnal, de 150 órát nem lehet enélkül végigcsinálni.

én kb. másfél éve járok, nagyjából 70-80 órám lehet benne, de ennél sokkal mélyebben is jártunk már.

"Én a helyében megfogadnám, hogy többet egy szót nem fogok szólni. "

Abszolút igazad van, én se értem, hogy András hogy engedheti meg magának, hogy elárulja a páciense bizalmát. Egyébként az előző évadban is volt egy fiatal páciense, a tornászlány, vele - ha jól emlékszem - ezt még jól csinálta, voltak olyan témák, amiket el akart mondani, de ahhoz engedélyt kért.

REM. 2014.11.25. 14:14:20

Hát szerintem igenis szükség van arra, hogy Dargay ne legyen tökéletes és jó hogy van benne 1-2 etikailag kifogásolható rész. Biztos vagyok benne, hogy a posztírónál is találnánk 1-2 vétséget, ha szigorúan értelmeznénk a szabályokat.

drpuskaspalma 2014.11.29. 14:45:58

@REM.: Nem igazán értem a reakciódat. Természetesen szükség van rá, hogy egy pszichoterápiáról szóló sorozatban etikai dilemmák és tökéletlenségek szerepeljenek, máskülönben nem lenne sztori, nem lenne dráma, pont ettől érdekes ez a sorozat: Dargay időnként olyan etikai dilemmákba keveredik, amik átgondolásához nekem is elő kellett vennem a Pszichoterápiás etika tankönyvet. Másrészt, bár erről az 5. hétnél írok, a terapeuta nem tökéletes ember, és amelyik ezt hiszi magáról, az jó eséllyel nem túl jó terapeuta. Mindenki követ el hibákat, így természetesen én is. Ugyanakkor a tökéletesség és az etikai kódex megszegése között azért léteznek fokozatok.

REM. 2015.08.06. 15:24:10

@drpuskaspalma: Persze, hogy léteznek.
Az a baj, hogy ennél a cikknél is, ahogy sok másik hogyvoltosnál is azt veszem észre, hogy mintha divatszagú lenne cikizni a Terápiát. Ilyen ,,legalábbis kevesebbszer kaptam a fejemhez sírva'' megjegyzések miatt mondom. Dargay messze nem ilyen rossz terapeuta, annak ellenére, hogy vannak kifejezetten rossz húzásai és etikailag kifogásolható tettei.
All in all, ismerve az egész eddigi történetet, én mennék hozzá terápiára, mert tud és akar gyógyítani. És a nap végén (bármennyire klisésen is hangzik) az eredmény számít. Inkább elviselem az etikailag kifogásolható tetteit, ha tudom, hogy segít, mint hogy valami szabályokhoz mereven ragaszkodó ,,Ágneshez'' járjak.
süti beállítások módosítása