Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Forever S01E04 – The Art of Murder

2014. október 16. 09:00 - Kapitánylány

A Nemzeti Múzeumban vagyunk, öreglány lép be egy rendezvényre, botját jelentőségteljesen odaverve minden lépése során. A fia, Conrad reménykedik, hogy ma az anyja megkíméli a vendégeket a csípős megjegyzéseitől, de csak a férjének nem fog ma beszólni, aki nagy szerencséjére már halott. A polgármestert lekommunistázza, egy kritikust pedig porrá aláz, majd szúrós szemmel néz egy nőre, aki inkább a temetésén lenne, gondolom az öreglányén. Mrs. Gloria Carlyle már 91 éves, csodálom, hogy még nem ölte meg senki, de talán egy jól öltözött tetovált férfi lesz az, azonban egy nő még türelemre inti. Chambers igazgató udvarolja körül a vénlányt, aki kisebb fajta lefokozással fenyegeti meg a direktort, ha nem fejezik be időben a galéria felújítását. Mrs. Carlyle a lezárt keleti galériába sétál be, miközben a bálteremben épp őt éltetik, majd éles váltással Gloria Carlyle holttestét a helyszínelők már körbe is rajzolták.

01.jpg

Jo egy kávéval érkezik meg a helyszínre, az egyik rendőrtiszt érdeklődik, hogy a vendégek mikor mehetnek el, a polgármester már kicsit ideges. A gyilkosunk tökéletes emberölést hajtott végre, nincsenek kamerafelvételek, az őrök a kijáratoknál voltak, és a helyszínt egy csomó ember összejárkálta már, de van egy még rosszabb hír is, Morgan doktor nem jött a hívó szóra. Helyette itt van Lucas, aki nagyon örül annak, hogy ő lehet a helyszíni szakértő, rögtön meg is állapítja, hogy a nő meghalt.

02.jpg

Henry emlékezik meg a halottunkról, elbeszéléséből kiderül, hogy ismerte őt, sőt tartozik is neki. A hullaházba megérkezik Gloria, Lucas elmond mindent, amit tudni lehet a testről, majd a nyomozónő is megérkezik. Jo azonnal rá is támad Henry-re, mit képzel, hogy nem jelenik meg a helyszínen, amikor hívják, de kiderül, hogy a férfi nem hajlandó belépni abba a múzeumba, sőt, sok mindent tud a Carlyle családról, majd el is kezdi a boncolást.

03.jpg

Lucas, ott hagyva veszekedő „szüleit”, kávézni indul, a pihenőben egy lány szólítja meg, ami annyira szokatlan lehet, hogy a fiú majdnem magára önti a kávét. Az ügyről kezdenek el csevegni, a fiú kikotyogja, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint gyilkosság volt. A lány a csörgő telefonjára hivatkozva ott hagyja a fiút, a telefonbeszélgetésből pedig kiderül, hogy felvette az egész beszélgetést, gyanús, hogy egy újságíró kihasználta a naiv srácot.

04.jpg

Henry érkezik haza, Abe már nagyon várja a meggyötört korboncnokot, rossz híre van, egy halottkém kiszivárogtatta, hogy gyilkosság volt Gloria halála, és ez megjelent egy újságban is, sok kávéra lesz itt még szükség. Abe az újságot olvassa, Golria-t gonosz vénasszonynak írják le, Henry szerint nem volt ez mindig így, de beszélni róla nem akar. Abraham ezután a Carlyle vagyon elárverezéséről kezd beszélni, a nemezisei már biztos ott loholnak az örökösök nyakában, Henry is megtehetné, hogy felírja az árverési listára, de a doki hárít, inkább elindul az őrsre, azonban Abe nem csügged, neki is vannak kapcsolatai.

05.jpg

Conrad Reece hadnagy irodájában háborog a kiszivárogtatott információk miatt. Lucas érkezik meg az előre megírt felmondásával, de Henry visszaküldi a hullaházba, majd ő vállalja a felelősséget. Bevonulnak az irodába, Henry szépen bocsánatot kér, de Mr. Carlyle nem fogadja el, másik halottkémet neveznek ki az ügyben. (Közben Morgan doktor észreveszi, hogy Conrad keze remeg.)

06.jpg

Jo a társának kiosztja feladatként a videofelvételek alapos megnézését, ő maga pedig elindul a tetthelyre, ahova Henry is elkísérheti, hiszen csak a holttestet vették el tőle, az ügyben akár még nyomozhatna is, csak az a gond, hogy a múzeumba kell menni. Henry túlteszi magát a múzeumfóbiáján, de a nyomozónőt csak nem hagyja nyugton, hogy mi ez a múzeumtól való rettegés, kérdezgetni kezdi. Henry nem válaszol, inkább visszaemlékezik:

Abigail-lel a szakadó esőben a múzeumba akarnának betérni, de az őr nem engedi be őket, zártkörű rendezvény miatt zárva van a hely. Abigail álnéven próbál bejutni, és mivel nincsenek a listán, tovább szövi a történetet, hogy ők 5000 kilométert utaztak a kiállítás miatt, be kell engednie őket. Henry is csatlakozik a mellébeszéléshez, végül az őr enged a nyomásnak, beereszti a párocskát. Immáron a bálteremben Henry még mindig helyteleníti a belógást, de a lány inkább jó mókának tartja.

07.jpg

Visszaugrunk a jelenbe, Henry ugyanott áll, mint a múltban, a nyomozónő zökkenti ki a töprengésből. Jo elmondja, hogy Gloria-t egy ismeretlen tárggyal sújtották halálra, amit nem találtak meg a helyszínen, szabálytalan vérfoltok mindenütt. Henry a tetthely kitágítására készül, a cipőnyomokban bízik, kőkori ujjlenyomat vizsgáló módszerekkel visszaköveti Gloria utolsó lépéseit, amelyből kiderül, hogy inkább odavonszolta magát. A nyomokat visszakövetve kiderül, hogy Gloria a márványlépcsőn esett le, de lelökték, mert különben nem vonszolta el volna magát, valaki kényszerítette rá. Jo nem hiszi el ezt a „más is volt itt” dumát, de a kollégájától kapja a hívást, Gloria-t követte egy férfi, Lance Sharp, a rész elején látott tetovált férfi, ideje kihallgatni.

08.jpg

A kihallgatóban a nyomozópárosunk gratulál a rosszfiúnak, hisz az ifjú örökösnővel jár, de miért is ölte meg a nagyit? Lance persze tagad, Henry a tükör túloldaláról figyeli a kihallgatást, Reece hadnagy tör rá, és kéri számon az ottlétét, de végül csak beleegyezik, hogy maradjon. Lance elmeséli, hogy Sophia kezét akarta megkérni Gloria-tól, és ekkor kapta a 3 milliót érő gyűrűt a nagyitól, hogy a fiú kövesse azt, amit a szíve diktál. Henry-nek ötlete támad, el is kéri a hadnagy telefonját, Jo-t hívja, kérdéseket tesz fel rajta keresztül, Mrs. Carlyle izzadt, halkan beszélt és még pirítós szagot is érzett. A kihallgatón kívül Dr. Morgan elmondja, hogy még korábbra kell visszamenniük, fantozmia (halántéklebenyi sztrók egyik tünete) jeleit mutatta Gloria, és ezt egy gyógyszer váltja ki (pl. az epilepsziára szedett, na kinek remegett a keze?). A probléma viszont az, hogy a boncolás során az agyban nem volt károsodás, szóval a májat kellene megvizsgálni, hogy kiderüljön, milyen méregről van szó. A nagyobb probléma viszont az, hogy Henry nem nyúlhat a testhez, de neki erre is van ötlete.

09.jpg

A hullaházban Lucas nem győz sajnálkozni, Henry a segítségét kéri, de Gloria testét már elvitték. Martinez nyomozó közben Sophia-val beszél, próbálja megtudni, hogy Gloria milyen gyógyszereket szedett, de a lány nem tud segíteni, az apja meg nem is fog, mert ebben a családban mindenki a másiknak tesz alá (minek neked ellenség, ha vannak ilyen családtagjaid is).

10.jpg

Henry az újságot olvasva újra visszaemlékszik arra a bizonyos bálra:

Abigail lelkendezik, hogy majdnem egyedül lehetnek a kiállítási tárgyakkal, el is indul szétnézni, a fiatal Gloria ekkor tör rá Henry-re, nem érti miért nincs gyűrű az ujjukon, mikor látszik, hogy mennyire szeretik egymást. Henry nem tartja magát megfelelő férfinak Abigail számára, de Gloria szerint, ha az ember szerelmes azt meg kell ragadni, nem szabad elengedni a másikat, és egyébként is, belógtak a bulijára.

11.jpg

Az őrsön Jo közli, Conrad meg lett fenyegetve, hogy Gloria kihagyja a végrendeletéből, az ügyvédek meg elintézték, hogy az örökség árverésre kerüljön, és az ma van, de csak meghívóval lehet bejutni. Henry elkéri a nyomozónő telefonját (vegyen már valaki neki egy sajátot!), Abe-t hívja, aki már bent is van az árverésen, a saját kapcsolata bejuttatta. Henry megkéri, hogy készítsen fotót Gloria gyógyszeres szekrényéről, Abe pedig elindul az emeletre egy ápolónak tűnő nőt követve. Felérve épp elkerüli a visszafele tartó nőt, majd szépen beoson a fürdőszobába képet készíteni.

12.jpg

Az őrsön a fényképet várva Martinez rájött Henry titkára, biztos a modern művészetet szereti, de a férfi tiltakozik. A kis kihallgatást Abe képeinek megérkezése szakítja félbe, de Henry nem találja meg a mérget, nincs gyanúsított, nincs semmijük, innentől az ügyvédeken a sor, halljuk is, ahogy Conrad Lance letartóztatását követeli. Henry a hadnagy irodája felé fordulva veszi észre, hogy Conrad keze remeg, amikor kijönnek onnan, rá is támad, hogy mit szed az epilepsziára, mert azzal a gyógyszerrel ölték meg Gloria-t.

13.jpg

A hadnagy elrendeli Mr. Carlyle kihallgatását, aki persze tagad, Henry pedig elkalandozik újra a múltban:

Abigail és Henry egy ismeretlen festő képe előtt állnak, Gloria ekkor jelenik meg, megdicséri a lány különleges partnerét, Abigail vissza is kérdez, hogy Gloria-nak van-e, a lány azt feleli, hogy igen, csak sajnos nem jött el. Az ifjú Conrad rohan oda anyjához, az apja türelmetlen, menniük kell, szóval a különleges pár nem a férje.

14.jpg

A merengésből az ügyvédek hangja zavarja fel Henry-t, a kihallgatásnak vége. A hullaházba visszatérve Lucas rohan be, a ravatalozóban volt, felboncolta a májat. Zseniális indokkal boncolta fel újra az áldozatot, azt hazudta, hogy a helyettes halottkém a testben hagyta a jegygyűrűjét. Henry nagyon büszke tanítványára, rögtön neki is állnak a vizsgálatoknak, kiderül, hogy az engedélyezett gyógyszeradag háromszorosát adták be Gloria-nak, de ez nem a partin történt, hanem három órával korábban. Abban az időszakban csak az ápolónője volt vele, akiről kiderül, hogy mindent ráhagyott Gloria.

15.jpg

A kihallgatóban vagyunk újra, de immáron az ápolónőt hallgatják ki, aki persze azt mondja, hogy nem ő tette. Elmeséli a parti előtti eseményeket, hogy tüzet gyújtott, mert Gloria fázott. Henry nem érti, hogy miért, hiszen meleg volt odakint is, meg kell nézniük a házat, és mivel már nem Conrad-é, ezért simán be is mehetnek.

Hőseink a lépcsőn felfele baktatnak, kiderül, hogy Abe nemezisei nyertek az árverésen. Gloria szobájában Henry rögtön a kandallóhoz megy, turkálni kezd a hamuban, egy réginek tűnő papírlap maradványát húzza ki onnan. A papírlapon az F. C. monogram szerepel, és ezt már korábban láthattuk az ismeretlen művész képén is. A nappaliból az egyik nemezis kezd el kiabálni, nem teljes a pezsgőspohár készlet, egy darab hiányzik, pedig egy hete még meg volt. Henry emlékszik, hogy Gloria sosem ivott, Marta sztorija nem áll össze, már megint elkéri Jo telefonját (de legalább már észreveszi magát), Hanson-t hívja fel.

16 1.jpg

16 2.jpg

Hanson a kihallgatóban még mindig az ápolónővel küzd, és nem nagyon élvezi, hogy Henry ugráltatja, de azért megkérdezi, hogy mit ettek (hagyományos gascogne-i kacsát). A halottkémünk ebből azonnal leszűri, hogy Gloria-t később mérgezték meg, mert ez az étel rendkívül sós, és az ételben lévő nátrium felgyorsította volna a szer hatását, tehát úgy 30 perccel vagy akár 1 órával később mérgezték meg az áldozatot. Már indulnának átnézni az autót, amikor is Conrad állítja meg őket, aki fel is jelentené őket a hadnagynál, de mire felpillant a párosunk már el is tűnik.

Az átvizsgálandó autó egy 1965-ös Rolls Royce Phantom V., Jo szerint mindenkinek kellene egy ilyen autó, én se mondanék rá nemet. Henry az autó mini bárjában megtalálja a hiányzó poharat, egy üres pezsgősüveget és a gyógyszeres dobozt. Jo letartóztatna minden gyanúsítottat, de Henry megállítja, ő tudja ki a tettes.

17.jpg

Újra a múzeumban vagyunk, Conrad jelenik meg, kíváncsi miért hívatták oda. Henry magyarázza el: Gloria öngyilkos lett, hiszen úgyis már csak hónapjai voltak hátra, az autóban vette be a gyógyszert, a bálban akart meghalni a szeretett férfi, Fernando Costa műve előtt (a képen szerintem a fiatal Gloria szerepel). A bál az ő búcsúlevele volt, mindenkinek el tudta mondani mit gondol róluk. Útban a kép felé azonban Lance feltartotta, így a gyógyszer már a lépcső tetején hatott, megszédült és leesett, de nem a félelem miatt vonszolta oda magát a kép elé, hanem azért, hogy így búcsúzzon el a szeretett férfitól. A hadnagy kicsit szkeptikus a szerelemre alapozott elmélettel szemben, de Conrad elismeri, hogy az anyja tényleg szerelmes volt egy festőbe, de az apja elérte, hogy Gloria hagyja el a szeretőjét, azonban lélekben sosem mondott le róla, és ezért mindig is haragudott az anyjára.

18.jpg

Immáron a múzeumon kívül Jo megdicséri a doki munkáját, majd elmeséli, hogy számára is vannak tabu helyek, mint például egy kínai étterem, ahol a férjével sokszor vacsoráztak. Jo megfogalmazza egyszerűen a dolgot: a szép emlékek fájnak leginkább. Henry-nek bepárásodik a szeme, majd kimondja Abigail nevét, ezzel megkönnyebbül egy kicsit. Jo örül, mert már sokkal előrébb tartanak, rá is tér egy komolyabb témára, a doki vajon melyik baseball csapatnak szurkol, de Henry inkább krikett párti.

Abe kicsit ledöbbent, hogy az ápolónőé minden, de Henry szerint Marta csak rongyos 22 millió dollárt kapott, a többi a múzeumé és alapítványoké, családé meg a bútorok. Henry mattot ad, majd elindul kicsit kiszellőztetni a fejét, a múzeumban köt ki, és megtudjuk miért kerülte eddig a helyet, itt kérte meg Abigail kezét.

19.jpg

Címkék: Forever
20 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2014.10.16. 09:38:30

Először is köszi szépen a hogyvótot, és a csatarendbe állást :) Szuper lett!
Másodszor a rengeteg képet! Wow. És a végén a galéria az aláírásokkal... Az nagyon tetszett. Meg a linkek... A kajásnál konkrétan örültem, hogy nem vagyok éhes :)
Szerintem nagyon jó rész volt, tetszett. Igazán bírom ezt a sorozatot még mindig!

Kapitánylány 2014.10.16. 09:47:41

@AaannnaaA: én, aki sok CSI:NY részt láttam, nem tudott annyira megfogni, de ennél a résznél konkrétan nem tudtam mi lesz a vége. :)

AaannnaaA 2014.10.16. 09:52:27

@Kapitánylány: Akkor én jobb helyzetben vagyok, lévén kevesebb ilyesmit nézek (konkrétan pl. egy CSI-bármi részt sem láttam soha végig). Bár egy idő után ha sok amcsi sorozatot/filmet nézel, elég nehéz valamire rácsodálkoznod :D
Ja, szóval jó és izgalmas rész volt.

tinipuma 2014.10.16. 11:57:13

Köszi a hv-t, a galéria különösen szuper!
Szerintem is Gloriát ábrázolja a festmény.

tinipuma 2014.10.16. 12:13:24

Majd' elfelejtettem, tényleg, vajon Henrynek miért nincs telefonja?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2014.10.16. 12:58:49

Feltétlenül el fogom olvasni a hogyvoltot, de még a résszel is le vagyok maradva. :(

Nem tudjátok, megkapta a sorozat a teljes évadot?

Pácsó Ármándó 2014.10.16. 17:45:49

Köszi a hogyvoltot, szerintem szépen összeszedted. Egy bajom van csak: "Abe nemezisei" jelző. Szerintem amikor először említed őket, lehettek volna Abe konkurenciái vagy ellenlábasai, mert a nemezis jelzőből rögtön nem lehet rájönni, hogy ők is régiségkereskedők voltak és nem is szinonimája annak. De ez csak az én rigolyám. A rész tartalma egyébként közel állt a szívemhez, hiszen felemlegeti a múlt szerelmeit, ami mindenki életében emlékezetes időszak lehet. Fernando Costa egyébként régi jó barátom volt, még Mehicoban találkoztunk, sokat mesélt szerelméről Glóriáról, így nekem már kezdettől gyanús volt az öngyilkosság!

AaannnaaA 2014.10.16. 18:44:42

@PuffCinq: Még nincs infó, ha lesz azonnal kiabálunk :)

mijazaki 2014.10.16. 20:53:48

Köszi a hv-t és a galéria nekem is tetszett!
És, ez már a második olyan rész (a négyből), amiben nem hal meg Henry és nem jelentkezik a titokzatos telefonáló. Van egy pici hiányérzetem.

@Pácsó Ármándó: "Fernando Costa egyébként régi jó barátom volt, még Mehicoban találkoztunk, sokat mesélt szerelméről Glóriáról, így nekem már kezdettől gyanús volt az öngyilkosság!" - ezt köszi, jót derültem rajta.

tinipuma 2014.10.17. 07:55:22

@mijazaki: Ha minden részben meghalna szerintem hamar ráunnánk. Ha lesz teljes évad, akkor bőven lesz idő kibontani a telefonálós szálat is.

@Pácsó Ármándó: :D

Neoprimitív 2014.10.17. 10:52:57

Ilyen számokkal aligha kapja majd meg a teljes évados berendelést, még az 5. részre is esett, nem tudott még megállapodni. :(

Kár, mert bár ez a rész nekem nem jött be igazán, maga a sorozat nem rossz. Ebben az epizódban tetszett, hogy Henry hosszú múltja most nem a halálán keresztül került elő, hanem másként használták fel, a befejező, gyilkosság helyett öngyilkosság pedig kifejezetten Agatha Christie-s volt. Csak valahogy a jelenetek nem igazán álltak össze. Olyan "elmondom a szöveget" érzésem volt - talán túl sok volt a flashback és a narrálás, egyik idősík sem igazán tudott megfogni.

dalitgasztroblog 2014.10.26. 15:40:57

Húú, hogy pont az én kacsámmal mérgeztek meg valakit. :) Megtisztelő.

W.Jack. 2014.11.14. 08:24:09

Köszönöm a hv-ot, nagyon jó lett (by the way megjegyzem, hogy remélem az új avatar annak szól, aminek szeretném, hogy szóljon) Szuper, hogy sok kép van benne, a galéria a feliratokkal pedig nagyon ott van, a linkek meg a gyengéim :)
Mivel összevissza sorrendben kommentelek, jelzem, hogy az eddig látott hét rész közül nekem ez volt a kedvencem, függetlenül attól, hogy Henry nem halt meg, és nem volt titokzatos telefonáló :)

Kapitánylány 2014.11.14. 09:16:47

@nughop: köszi szépen, a link dolgot a nagy Gabba Mestertől tanultam! :)
Az új avatar pedig a ... na majd kiderül minek szól. :)

W.Jack. 2014.11.14. 11:43:22

@Kapitánylány: Sejtettem :) De hát kitől tanuljon az ember lánya, ha nem "A Legjobb"-tól? :)
Oké, akkor csendben szurkolok, hogy olyasminek szóljon, amire majd úgy reagálhatok, hogy juhhé--hurrá-éljen-dejó! :)

Kapitánylány 2014.11.14. 15:48:34

@nughop: remélem nem a Grimm folytatását várod, mert akkor még nagyon sokat kell várnod... :(

de a "Coming Soon"-ra már nem kell sokat :D

W.Jack. 2014.11.14. 16:55:58

@Kapitánylány: Vannak titkos vágyaim hv-ok terén, többek között a Grimm is (na jó, ez nem titkos:)), de valójában a VV7 kivételével sok mindennek tudnék örülni :)

Gabba 2014.11.15. 11:02:46

@Kapitánylány: @nughop: figyelek ám..., amúgy köszi :)

a coming soon hamarost kiderül, és akkor jól meg is mondom majd a véleményemet, mert... mert..., szóval majd ott
süti beállítások módosítása