Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Konyhafőnök 1x25 - Csak egy maradhat

2014. október 04. 18:28 - oharozsabimbolehetnek

Eljött a várva várt nap, dobpergés, trombitaszó, kezdődik a döntő! Két lelkes, elszánt, de szemre is nagyon fáradt kiskuktánk van. Kányalánya Péterrel és Andrással, Kálmi Sanchóval és Goldenboyjal alkotott tegnap csapatot. Előbbi marad zöld, utóbbi kék csapat lesz. A zsűritagok mind öltönyben vannak ma, bár a stylist helyében meggondoltam volna az érettségi sötétkék színt. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.26.14 PM.png

Mindemellett jó áll az öltöny mindhármuknak. Már most gratulálnak a versenyzőknek, amiért eddig eljutottak. Az eddigi munkájuk alapján kialakult képből már csak a mai ételeik hiányoznak, mondja Zé. Terrier szinte bocsánatot kér, amiért nagyon keményen kritizált, nem lesz ez másként a való világban sem. Miért, oda is becastingolták őket? Séfúr szintén vezekel, megvolt az oka az ő keménységének is. Aszondja, amatőrként kezdtétek, de sok magyar szakács büszke lenne arra a tudásra, amivel most ti itt álltok. Ja, valamikor húszéves korukban még talán amatőrnek számítottak. Készen álltok? Készen! Sok a rizsa, kezdjük már el!

Jönnek a segítők. Sancho és Goldenboy mosolyognak, András és Péter nem annyira boldogok, de így is Kányalánya nyakába esnek.

Screen Shot 2014-10-04 at 3.26.00 PM.png

A feladat egy háromfogásos menü elkészítése, az alapanyagokat (ezek szerint) előre kiválaszthatták és összekészíthették. Két és fél óra áll rendelkezésükre a feladatra. Kányalánya azt magyarázza a többieknek, hogy nem mond el mindent, csak menet közben irányít, mindig részfeladatokat oldanak majd meg. Jedi? Jedi! Kálmiéknál kicsit más a hangulat. Bár teljesen nyilvánvaló, ki a góré, de valahogy más a kommunikáció. Goldenboyt elküldik zöldséget vágni. Kálmi nyugodt, mert látja, hogy a két fiút remekül lehet irányítani. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.29.10 PM.png

Kányalánya is adja az utasításokat lelkesen. Sancho célokat akar, mennyire kell sietniük. A benne szunnyadó főnök szeretne jobb rálátást a dolgokra. Kálmi pedig pontosan érzi, hogy ezt az igényt mennyire szabad kielégítenie, közli, hogy szeretné, ha 45 perc múlva a desszerttel meglennének. Adott is információt, meg nem is. Brilliáns.

Séfúr elindul körbe, de most már nem ad tippeket, csak a kajáról érdeklődik. Kányalányáéknál langyos céklalaves lesz, szűz sütve paszternákpürével és rántott brízzel, valamint sós karamellás panna cotta mogyorós ropogóssal. Közben a csaj úgy mosolyog Józsira, mintha azt taglalná, hogy mit főz neki holnap reggelire. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.29.48 PM.png

Józsi Kálmiéknál arról érdeklődik, milyen szisztéma szerint osztották meg a munkát. Felhívja a figyelmet a tisztaságra.

Screen Shot 2014-10-04 at 3.30.27 PM.png

Zé szerint Kányalánya most tanárnénis, Józsi szerint meg nem osztotta le jól a munkát. Terrier úgy látja, Kálmiéknál sokkal olajozottabban megy a munka. Közben a zöld csapat kapitánya kiosztja a panna cotta előkészítését Péternek. Nekem kicsit illúzióromboló, hogy egy ilyen műsorban UHT főzőtejszínt használnak egy panna cottához, de ki vagyok én, hogy ilyet szóvá tegyek, túl is lépek rajta. Kányalánya elhadarja a mennyiségeket: 60 cukor, 110 mascarpone, 3dl tejszín. Péter még rá is kérdez, hogy melyik tejszínt használja, a 20%-osat vagy a 35%-osat. Azt mondja Kányalánya, hogy a habtejszínt. Kálmi ezalatt higgadtan tartja kézben a dolgokat, még mindig következetesen, jól kommunikál, a beosztottak dolgoznak, mint a vöcsök.

Péter kimér mindent egy tálba, és viszi a góréhoz. Az meg kiakad, hogy miért nem a 20%-os tejszínből csinálta. Újra. Péter, bár nem érti, megint nekifog, kiméri a 20%-os tejszínt, a cukrot, a mascarponét, és odaviszi a csajhoz ellenőrzésre. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.36.07 PM.png

Kányalánya majdnem infarktust kap, mert Péter cukor helyett sót tett bele. Ennél egész héten ügyesebbnek tűnt, ezek szerint ő belülről bomlaszt. Kányalánya dühöng, hisztizik, áll a bál. Zé közben odasiet, hogy Kányalányának legyen kinek panaszkodnia. Aztán Pétert is megkérdezi, hogy történhetett ez. Az szabadkozik, igyekszik gyorsan helyrehozni a hibát, de Zé folyton szóval tartja.

Aztán átmegy Kálmiékhoz, hogy megtudja, hogy haladnak, elég lesz-e az idejük. Kálmi nyugodt, nem fognak elúszni. Zé visszamegy a zsűritagokhoz, és elmeséli, amit megtudott. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.31.17 PM.png

Séfúr halkan megjegyzi, hogy az idegesség a konyhában nem barát, és ettől most Péter kevésbé lesz lojális, mert mindenki előtt lebaszták, mint a pengős malacot. Terrier azzal jön, hogy nehéz megmondani, hol vész el egy háború, de lehet, hogy ez most a són fog elúszni. A próféta szóljon belőle!

A kékeknél a fiúk mindent ellenőriztetnek Kálmival, így ő mindig teljesen képben van a folyamatokkal. Mindent megmutat, elmond, hogy mit hogyan kell vágni, mosni, elrendezni. Goldenboy el is tudja képzelni őt egy valódi konyhában.

Screen Shot 2014-10-04 at 3.40.43 PM.png

András új feladatot kap. Tedd a sütőbe, amint elkezd barnulni, szólj! András utálja, ha utasítgatják, de ez most Kányalánya napja, úgyhogy részéről pofa alapon. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.41.35 PM.png

Ez egy szimpatikus hozzáállás. Kányalánya közben segítséget kér Pétertől, mert azt gyanítja, hogy a karamell megégett. Péter szerint nem, de már a határon van, pillanatok alatt odakaphat. Kányalánya felülbírálja, és újrakezdi a karamellt, és az egész epizódot felhasználja arra, hogy illusztrálja Péter és András alkalmatlanságát.

A kékek jól állnak, Kálmi összegez a fiúknak és előrevetíti a következő lépéseket. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.48.21 PM.png

Séfúr és Zé mennek megint körülnézni. Kálmi szembedícsérni a fiúkat. Zé felveti, hogy Sancho Kányalánya nagy puszipajtása, de Sancho szerint ez munka, ezt tudni kell leválasztani az érzelmekről. Zé félrevonja Kálmit. Ki fogja megnyerni a versenyt? Én fogom megnyerni!

Átslattyognak a zöld csapathoz. Séfúr felgöngyölíti a sós panna cotta-gate-et, majd összegzi: elbasztunk fél liter tejszínt a semmire. Zé megkérdezi itt is: ki fogja megnyerni a versenyt? Én fogom megnyerni!

Szaladnak elmondani a friss pletyiket Terriernek. Péter és Kányalánya között ellentét van. Zé szerint a másik oldalon is, mert Sancho Kányalányának drukkol, és nem tudja különválasztani a két dolgot egymástól. Szerintem ez nettó faszság, de mindegy. Kányalánya pörög, de nem osztja be jól az idejét, és több energiája megy el a színészkedésre, mint a főzésre. A kékek közben azon vacillálnak, hogy milyen sorrendben tálaljanak. És bár még mindig Kálmi a főnök, de elfogadja a többiek véleményét. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.43.16 PM.png

Kányalánya idegbeteg. Túl sokat instruál, mert nem bízik a beosztottjaiban. Közben a kékek nagy egyetértésben kóstolgatnak, és dícsérik Kálmit. Már csak húsz perc van hátra az időből. Kálmi buggyantott tojást csinál, közben Sancho megtölti az égetett tésztát. Tálalni kezd mindenki, de a kékek sokkal jobban haladnak. Séfúr szóvá is teszi, hogy nem oké, hogy a zöldek így le vannak maradva. Kányalánya nem Kálminál akar jobb lenni, hanem maradandó élményt akar okozni a zsűrinek, de közben úgy remeg a keze, hogy össze-vissza keni a céklalevest a tányéron. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.53.13 PM.png

Kálmiék közben elkészülnek, most szegény azon izgul, hogy kihűlnek, eláznak az ételek. Aztán belazul, egymás hátát veregetik a fiúkkal. A zöldeknél még mindig áll a bál. Kálmi megkérdezi Sanchótól, hogy segítsen-e a zöldeknek, de ő lebeszéli róla. Közben kiderül, hogy a kékek majdnem kihagyták a kenyeret, de arra is még rengeteg idejük marad, úgyhogy nyugiban kiteszik azt is, majd mindenhonnan elpakolnak, és míg a zöldek stresszelnek, ők pacsiznak, és összekapaszkodva teszik fel a kezüket. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.54.12 PM.png

Vége. Taps, ölelekezés. Zé megköszöni a munkát a segítőknek, és kiküldi őket. Kányalányát és Kálmit pedig a terített asztal mellé invitálják, hogy hallják mindenki véleményét.

Screen Shot 2014-10-04 at 3.56.20 PM.png

Kányalánya előétele: a cékla-kecskesajt kombó megszokott, de a szeder és a vadrizs jó ötlet, Zé hiányolja a testességet. Kálmi előétele, az erdészek étke buggyantott tojással: jó a többféle gomba és zöldség, a krémesség, de a bacon elbújik, és nem elég izgalmas a pékáru. Séfúr nem bonyolította volna ennyire. A buggyantott tojás majdnem jó. Kálmán főétele, mázas-ragacsos kacsa fúziós körettel: Séfúrnak nem tetszik a név, a kaja viszont igen, Zének azonban nem ízlik az égetett tészta. Kányalánya főétele borjúszűz rántott brízzel, paszternákpürével és curryolajjal: már majdnem unalmas, de a borjúmirigy és az olaj feldobja, és még jobban feldobná, ha lenne benne valami savasság. Séfúr örül az alapanyagnak, de a húst szerinte nem sikerült jól megsütni. Kálmi desszertje, mentás almás rétes ropogós pohárban: jó a tészta ötlet, mert ropog, de az alján már megázott. Séfúrnak a rétes miatt Ati, a mérete miatt Marci jutott eszébe, de az egészet megkóstolva rájött, hogy nem sok, és az íze is jó. Kányalánya desszertje, a nemsós panna cotta: pechére Séfúrnak valami haverja tud nagyon jó panna cottát csinálni, azóta az az etalon. Ez nem olyan. Terrier értékeli, hogy ez egy tudatosan megtervezett menü volt. Kányalánya a kamerába azt mondja: ő megérdemli a győzelmet.

A zsűri most már a kiskukták nélkül értékeli a látottakat. Az asztalon előttük egy bazinagy csekk, olyan, amiket adományozáskor szoktak használni, mert jól látszik a fotón minden, ami rá van írva.

Screen Shot 2014-10-04 at 3.57.29 PM.png

Mindenkire mondanak jót is, rosszat is. Terrier szerint Kálmi egysíkú, míg a másik két zsűritag épp ezt gondolja Kányalányáról. Lehet, hogy van kialakult stílusa, de az sem túl izgalmas. Látványos, hogy Terrier védi Kányalányát, Zé és Józsi pedig Kálmit. Kányalányának főleg a szervezői és a vezetői képességek gyengeségét róják fel. Terrier undorítóan nyomja Kányalányát, mindent próbál kiforgatni, és rávilágítani Kálmi gyengeségeire, a csajt pedig olyan színben feltüntetni, mintha tökéletes lenne. Aztán Séfúr mond valami nagyon fontosat: egy konyhában csak úgy lehet dolgozni, ha nyugi van, és ha egy séf képtelen a problémákat a kialakulásuk pillanatában megfelelően kezelni, és nyugodt légkört biztosítani a munkatársak között, akkor neki annyi. Ebben viszont Kálmi sokkal jobb, mert bár utált Atival dolgozni, de ha ezt kellett csinálni, akkor is képes volt lehiggadni, és a munkára fókuszálni. Aztán mikor megszületik a döntés, Terriert kérik meg, hogy írja rá a csekkre a nevet. Ő örömmel tesz eleget ennek a kérésnek, amitől én előre félek, főleg, mert a kamera egy pillanatra mutatja a kezét, és az látszik, hogy egy nagy kerek betűt rajzolgat éppen. Aztán a zsűri kivonul a szobából készen arra, hogy a versenyzőkkel is közöljék döntésüket. A zsűripulton egy hatalmas kicsicsázott vágódeszka, ez a díj, meg persze a csekk. Középre áll a két döntős, izgulnak, mint állat. Bejönnek a segítők, és beállnak a pultok mögé. Zé beszédet tart arról, hogy milyen nehéz volt a döntés, blablabla, majd végre kimondja, ki nyert. Éééés a győztes… Kálmi! Végre látni érzelmeket az arcán, meg könnyeket. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.59.03 PM.png

Sancho és Goldenboy szorongatják, te nyertél, öreg! Kányalánya pedig nem hiszi el. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.58.58 PM.png

Ténfereg körbe kábán, és nem érti, miért. Hogy lehet az, hogy nem ő lett az első? Hogy nem értékelte a zsűri a zsenialitását? Karba tett kézzel áll Kálmi mellett, de gratulálni esze ágában sincs. Aztán mégis odamegy, és hátba veregeti. Séfúr mond neki egy monológot arról, hogy nagyon jól főz, de még sok tanulnivalója van. Kányalánya közben úgy néz rá, hogy ha szemmel ölni lehetne, akkor Józsi már rég szörnyűséges kínhalált halt volna, olyat, amihez képest a Trónok harca mészárlásai könnyed, délutáni matinéműsorok hat éven aluliaknak. 

Screen Shot 2014-10-04 at 3.20.13 PM.png

Utána már csak az maradt hátra, hogy Kálmi megkapja a csekket, és mehessen mindenki haza.

Én pedig köszönöm eddigi megtisztelő figyelmeteket, egy élmény volt!

11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DerBroCode 2014.10.04. 19:07:13

Lehet Kányalányát védem de a Hell's Kitchenben is ugyanígy üvöltöztek régebben Ott is egy konyhafőnökségre alkalmas embert kerestek nem ?

Gabba 2014.10.04. 19:19:41

mi köszönjük, rózsabimbó, én utálom a főzőműsorokat, de a posztjaid nagyon jók.

grat, hogy végigvitted!

Duke Silver 2014.10.04. 20:01:18

köszi a hogyvolt-t, nagyon jól sikerültek!
Eddig a részig nem tűnt fel,h Terrier ennyire beszállt volna vkinek, itt undorító volt.

Rayen 2014.10.04. 20:55:36

Pierre véleményét egyszer se vágták be Kálmi ételeihez, ez is érdekes, azt tudom elképzelni hogy a szerkesztők szerint annyira lehúzó volt, inkább be se rakták.

Bikli néni 2014.10.04. 21:00:03

@Duke Silver: Másik fórumokon írják, hogy Terrier meg Rozi amúgy visznek valami közös vállalkozást, és többen pufogtak is, ez így hogyhogy nem volt összeférhetetlen.
Ja, meg az amatőrségről is nemtom, hol olvastam már, hogy mindkét versenyző profi szakács (már ami az amatőrséget illeti), Rozi még tanult is külföldi sulikban főzőművészetet. (Épp ezért volt nekem végig szimpi András, aki elmondta, hogy ő a speciális igényű szüleinek főz élvezettel. De gondolom, az első évadra kellett egy ütős casting, én azt se tartom kizártnak, hogy a versenyzők egy részét úgy keresték meg és nem toborozták, a második évadban már sanszos, hogy tényleg tehetséges háziasszonyok és apukák fightját is látni fogjuk.)

Én is köszi a hogyvoltokat.

Bikli néni 2014.10.04. 21:02:39

Ja, és itt szeretnék hangot adni abbéli reményemnek - hátha az RTL illetékesei olvassák -, hogy Rozinát NEM akarják azzal kárpótolni, hogy beteszik a zsűribe. Mert - figyelembe véve, hogy a nézők 95%-a rosszul van ettől a stílustól, amit ez a tyúk képviselt - az vélhetőleg radikális nézőszám-csökkenést fog eredményezni.

penna 2014.10.04. 22:05:10

@Bikli néni:
itt van a nyertes Kiss Kálmán, ebben a főzőiskolában a "szakácsok" menüpont alatt:
www.chefparade.hu/szakacsok
ha a "legközelebbi kurzus vele" fülre rákattintasz, látható, hogy októberben milyen témában fog oktatni. gondolom, a műsor után pláne lesz érdeklődés utána :)).
mindennel együtt a profik/amatőrök vegyesfelvágottból a két profi döntős közül jó, hogy ő győzött! Kányalánya ugyanolyan antipatikus volt nekem, amikor megnyert egy-egy védettséget, mint a végén, amikor veszített. ez a lány se nyerni, se veszteni nem tud.

a kedves hogyvoltírónak pedig részemről is köszi a munkát, kellemes perceket szereztél az összefoglalóiddal!

Nagy Endre 2014.10.05. 03:44:29

Jó hogy az nyert aki megérdemelte!Kányalánya helyében én nem mondtam volna hogy én fogok nyerni.Ha igaz hogy külföldön is tanulta ezt akkor sokkal profibban kellett volna hozzáálni ehhez az egészhez.

Béres György 2014.10.05. 09:06:02

Kányalánya el sem indulhatott volna a vetélkedőn. Most már tudom az öregember miért tolta annyira maga előtt.Üzlettársak. Már gyanítom ,miért tudott olyan gyorsan bevásárolni mindig. És azt is hogy miért volt akkora arca. Biztosra veszem, hogy az öreg előre megmondta másnap mire számíthat. Persze nyilván azt mondanák :
Ő sem tudta előre. De tudván ,hogy Magyarországon hogy mennek a dolgok, ki hinné ezt el ezek után?Az öreg Z-t meg is győzte, de szerencsére a séf , akit ez a pukkancs többször meg is sértett, határozott volt.

2014.10.05. 13:03:16

A Rozika arcra esett a végén. Igazságos döntés született hogy a Kálmány nyert és a pultja is tiszta volt, az emberekkel is sokkal jobban tudott bánni és az idővel is. Ezért és nem a szimpátia miatt nyert Kálmán.

hurmazs 2014.10.06. 09:44:15

Aki már kétszer főzött életében nem hitte el hogy Péter sóval megcsinálta a panna cottát.Egy csipet rendben van de egyébként lehetetlen hogy nem vette észre.Kellett a konfliktus,simán szinopszis alapján ment.Ha Rozina nyer, ki nézte volna a második évadot?
süti beállítások módosítása