Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Robog az úthenger 1x05 – Szép volt fiúk

2014. szeptember 24. 13:00 - Gabba

A fővárost elhagyva kelet felé száguld a munkagép alsóbbrendű utakon, az út mentén gyümölcsfák, az ég kék, a fű zöld, sárgul már a kukoricaszár, érik a gyümölcs, summer colours in black & white, nice. Előreugrunk a Basavár nevű faluba, ahol a központi intézményt jelentő Góltanya nevű kocsmában a helyi szurkolótábor cserél eszmét éppen a falu vezetőjével, Sándorral, és a helyi focicsapat edzőjével, Gyulával. (Ha már a múltkori részben szóba került Torzonborz király, most az edző személyében találkozhatunk Süsü magyar hangjával is.) A békésen induló sörözés lassan komoly vitába megy át, a szurkolók ugyanis sérelmezik, hogy már három hazai meccset nem engedtek a bírók lejátszani a focipálya minősíthetetlen állapota miatt, és holnap 2-kor újabb meccs lenne. Bezzeg Felcsúton milyen szép pálya épült!, harsogják. Az elnök próbál védekezni, hogy a járástól már többször kért pénzt, de nem adtak, talajegyengető gép helyett is csak egy halom gereblyét küldtek. Még hogy nincs pénz, vérmeskednek a szurkolók, arra bezzeg volt, amikor a múltkor a jugoszláv tengerparton kerestetek vendégcsapatot, akik aztán végül el se jöttek! A trénernek erre pompás válasza van: Persze, mert megtudták, micsoda játékerőt képviselünk és nem mertek kiállni ellenünk. A vitát gépzúgás szakítja félbe, az elnök arcán mosoly terül szét: Csak nem egy úthenger hangját hallom? Meg vagyunk mentve!

úthenger5 01

A szurkolókkal a nyomában odasiet a leparkolni készülő géphez, és intésére a társaság a „Vak Bottyán” nevű helyi csapat indulójával köszönti Józsit: „Fel, fel fiaim a csatára, / A bőrt rúgjátok a hálóba / Bicegjen az ellen haza a botján / Nem győzhet itt más, csakis a Vak Bottyán!” Az elnök felvázolja nehéz helyzetüket és kéri Józsi segítségét a pálya rendbetételére. Ám hősünk húzódozik, mert ugyan szereti a focit. és ’37-ben, amikor dokkmunkás volt Marseille-ben, játszott a helyi csapatban is másfél évig, egy ilyen munka legalább egy nap kiesést jelent, neki viszont sietnie kell, mert mint tudjuk: Vár engem az én kis rezedaszagú falum, ahol esténként, ha feltámad a szél, az emberek összesúgnak: jön már Józsi az úthengerrel.

úthenger5 02

Az emberek győzködik, amióta megszüntették náluk a kirakodóvásárt, nincs a faluban semmi szórakozás, az utolsó bicskázás is legalább egy évvel ezelőtt történt, mostanra nem maradt nekik más, csak a foci. Az elnök felajánlja, hogy ingyen átnézik az úthengert, elvégzik rajta a kisebb javításokat, még ingyen tűzifát is szereznek a kazán fűtéséhez. Józsi csak hümmög, ám ekkor feltűnik Rózsika, a pincérnő, egyben a falu jónője és újabb söröskorsókat hord körbe. Józsi ellenállása egy pillanat alatt megszűnik: Maradok!, jelenti ki a szurkolók nagy örömére, akik újból rázendítenek a Bottyán-indulóra. Te jó ég, hová kerültem?, motyogja Józsi félhangosan maga elé.

úthenger5 03

Józsinak, mint illusztris vendégnek az elnök megmutatja a helyi tsz melléküzemágaként működő műszaki részleget, ahol egy pesti cég részére szerelnek össze URH adóvevőket és fülhallgatókat egy lelkes műszaki szaki vezetésével. Az üzemlátogatást Kocsis, a helyi lótifuti megjelenése zavarja meg, aki rémülten közli, veszélyben a másnapi meccs, mert a csapat két oszlopos tagja, Lajos I és Lajos II abban fogadtak, melyikük tud több szilvapálinkát meginni egy hajtásra, levegővétel nélkül. Az elnök és a tréner rémülten ugrik be Kocsis kocsijába és sietnek a falu túlvégére a lagziba. Menyasszonytánc, hejehuja, emelkedett hangulat, násznép az asztalok mellett, alatt és fölött. Sándor és Gyula nekilát keresgélni, és az egyik asztal alatt rá is bukkannak a két totálrészeg focistára. Ezek szerint már megvolt a pálinkaivó verseny és mindkettő nyert. Az elnök hiába locsolja őket hideg vízzel, meg se moccannak.

úthenger5 04

Na most mi legyen, az úthengerész hiába csinálja meg nekünk a pályát, így nem lesz elég emberem, nem tudunk kiállni, idegeskedik a tréner. Valahogy el kell érni, hogy elmenjen a kedve az egésztől és odébbálljon, állapodnak meg végül a stratégiában és indulnak vissza a kocsmába. Az összetolt asztalokon ipari mennyiségű Kőbányai, Józsi éppen marseille-i fociélményeiről mesél a szurkolóknak Háry János stílben, de a sztorikról eszünkbe juthat Vágó István korabeli vetélkedője is, a Fele sem igaz. Az elnök megjátszott kétségbeeséssel közli, hogy sajnos mégsem tudnak ingyen tűzifát szerezni, de a szavatartó Józsi kijelenti, ha már egyszer elvállalta a munkát, megcsinálja barátságból. Az elnök nem boldog. Új terv kell, a konyhában a magánál hordott altatóból három tablettát összetör és a porral megszórja az éppen elkészült töltött paprikát, cselesen megjelölve az ominózus gombócot egy fogpiszkálóval. Rózsika felkapja a tálat és indul kínálni, az ajtóban viszont elkapja Balogh vezérszurkoló egy kis flörtölésre, ami rendben is lenne, de közben lazán kihúzza a jelölésre szánt fogpiszkálót és macsósan rágcsálni kezdi.

úthenger5 05

Rózsi elhajtja a kéretlen udvarlót és belibben a terembe, jobb, mint a Marina Vlady, pislog felé perzselő pipája mögül perzselő tekintettel Józsi. A jónő leteszi a tálat az elnök elé, aki elhűlve látja, hogy hiányzik a jelölés, na most akkor melyik az altatóporos gombóc? Biztatja Józsit, szedjen bátran, ő úgyis csak egy kis levet kér, mert a paprika savat csinál neki. A tréner is étvágytalanságra panaszkodik, Kocsis viszont Józsi után bátran szed a tálból. Kaja után Józsi lepihenne, mert elálmosodott, és reggel úgyis korán kell kelnie, Rózsika megy előre, hogy megmutassa a hálóhelyét. Az elnök megörül, étvágya hirtelen visszatér, úgy néz ki, mégis csak Józsinál landolt az altatós gombóc! Az öröm azonban korai, mert Kocsis hamarosan lehanyatlik a székről és hortyogni kezd, bakker, ez a szerencsétlen nyomta be a poros gombit! Elviszik az orvos lakásához, de az már lefeküdt aludni, a zörgésre csak annyit szól ki, hogy rázzák erősen a delikvenst, attól majd felébred. Igaza is van, ez a gyógymód nem kerül egy fillérjébe se az OEP-nek.

úthenger5 06

Nincs más hátra, Rózsit kell bevetni, mint végső fegyvert, az elnök és a tréner együtt győzködik, tegyen meg mindent (igen, azt is, sőt főleg azt) annak érdekében, hogy Józsi másnap reggel ne tudjon felkelni. Marinavlady kicsit kéreti magát, bár sok alapja nem lehet rá, ugyanis a két pasi sorolni kezdi a múltbéli példákat a csaj kikapósságára. Így nem marad más hátra, Rózsi felveszi szekszuálisan pöttyös otthonkáját és behatol Józsihoz, aki már javában durmol. Nem tudok aludni, így Rózsi, most már én sem, így Józsi. Józsi ezúttal szingapúri történetet kap elő a tarsolyából és amíg mesél, lassan vízszintesbe kerülnek, a megfelelő pillanatban Józsi lecsavarja a petróleumlámpát és most már rajta van a behatolás sora… (Kémlelt éjeket, sok lepkét megégetett és tűrt sok, sok-sok hazugságot... Száz év rálépett, ismeri az életet és érti a nagyvilágot, jutnak eszünkbe a Petróleumlámpa örökbecsű sorai.)

úthenger5 07

Hajnali 4-kor az elnök és a tréner vekkercsörgésre ébrednek és átosonnak Józsihoz megnézni, hogy végezte el Rózsi a rábízott munkát. Az ágyban takaró alatt fekszik az alany, meg se moccan, a konspirálók azonban úgy döntenek, a biztonság kedvéért az ágyat Józsival együtt kivontatják a határba a Búbos-dűlőbe, mert ha esetleg mégis idejekorán felébredne, onnan úgysem talál vissza a faluba egyedül gyalog. Mivel az ágy kerekes, egyszerűen a kocsi után kötik. Kint a határban azonban meglepetés éri őket, mert ugyan az alany tényleg ki van merülve és fel se ébred, viszont nem Józsi az, hanem Rózsi. Bár csak egy betű a különbség, ez most végzetes. Sietnek a focipályához, ahol Józsi klottgatyában, atlétatrikóban már nagy vígan egyengeti a talajt és Hajrá magyarok! kiáltással üdvözli a sporttársakat. Az elnök nem boldog.

úthenger5 08

A pálya elkészül és hamarosan megérkezik az ellenfél busza, oldalán a felirat: Szentkuti Látó Géza S.C. A csapat tagjai sorra kiszállnak, és itt nyilván belső poén van, mert ha jól látom, ezek a ’60-as -’70-es évek fordulója Fradijának a tagjai, mert bár én világéletemben Újpest drukker voltam (már amíg még volt értékelhető magyar foci), Novák Dezsőt és Géczi Istvánt felismerni vélem. (A kommentekben lehet pontosítani.) Lajos I és Lajos II azonban még mindig eszméletlen, így a Vak Bottyán csapata továbbra is csak tíz tagú, az elnök és a tréner együtt győzködi Józsit, álljon be ő csatárnak. Úgy tudjuk, az éjszaka is nagy formában volt, mondja neki gúnyosan az elnök. Józsi végül elvállalja és magára húzza a gazdátlan 9-es mezt.

úthenger5 09

úthenger5 09

Térfélválasztás, sípszó, kezdőrúgás, kezdőszó, sípválasztás, térfélrúgás, kezdőválasztás, térfélszó, síprúgás, stb, mindenesetre elindul útjára a pettyes. Zúg a hajrá Vak Bottyán!, az aranylábú gyerekek viszont nem nagyon vannak formában, az ellenfél pár perc után meg is szerzi a vezetést. Józsi már tíz perc után kivan, hiába, nem mai gyerek, és ugye Rózsika keze is benne van a dologban, más testrészeiről nem is beszélve. Hamarosan már 0:2, a közönség egyre dühösebb, a csapat örül, hogy végre elérkezik a félidő. Az öltözőben lihegnek, de a szurkolók itt is megtalálják őket, fő célpontjuk persze Józsi: Tegyétek az úthenger alá, az jót tesz a reumának, ilyesmiket kiabálnak be az ablakon. Itt valamit tenni kell, mert a csapat lelkes ugyan, de nincs összjáték. Józsi magára locsol pár liter szódát és hamarosan mentő ötlete támad. Előkerítteti az URH-s műszaki szakit és valamennyi csapattagnak adat vele egy fülhallgatót. Ő maga beáll a kapuba és adóvevőn keresztül kezdi instruálni a csapatot.

úthenger5 10

Megy a szélső, add elé, fuss az alapvonalig, add be, 8-askám fejelj!, szórja az utasításokat és máris 1:2 az állás. Az ellenfél tiltakozik, ennek hatására a bíró előkapja a szabálykönyvet és gyorsan átfutja, mint higeona a 13-as raktár összes hogyvoltját. A szabályzat azonban nem tiltja a rádiózást, úgyhogy mehet tovább a meccs. Újra megjön a közönség hangja, lobognak a zászlók, recsegnek a kereplők, aztán fordítva, és nem is hiába, a csapat kiegyenlít! 2:2, ez lesz a végeredmény is, de a közönség mégis győztesként ünnepel, zúg a szép volt fiúk!

úthenger5 11

A minden tekintetben jól végzett munka után Józsi befűti a gépet és indul tovább, a hálás helybeliek minden földi jóval ellátják: fonott demizson, parasztcipó, süteményhegyek, egyéb kaják és piák, sőt még egy élő tyúk is. Az utolsó házból előlép Rózsi: Szép volt, fiú!, dob csókot Józsinak. Talpig úriember hősünk gálánsan lenyújt neki egy korábban ajándékba kapott cserepes virágot: Ne felejtsd el a Józsit, mondja búcsúzóul. Majd továbbindul, mi pedig némi irigykedéssel nézünk utána: ennek a mázlistának megvolt serdülőkorunk nedves álmainak (egyik) tárgya!

úthenger5 12

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.09.24. 13:27:36

Jól hallom, amit látok? :)

Remekmű született ismételten, köszönet érte :) Zenés rész volt ez, nem csak lakodalmas zene, csapatinduló, Omega, hanem mindjárt az elején beugrott nekem a Qumiby Zéró dala az ég kék, a fű zöldről :)

Jó régóta nem lehetett meccs, ha már annyira családos ember volt az egyik helybéli, hogy hét gyerek volt :)
"ez a gyógymód nem kerül egy fillérjébe se az OEP-nek." :) milyen igaz.
"a megfelelő pillanatban Józsi lecsavarja a petróleumlámpát és most már rajta van a behatolás sora…" :)
"Bár csak egy betű a különbség, ez most végzetes. " :D
"nem mai gyerek, és ugye Rózsika keze is benne van a dologban, más testrészeiről nem is beszélve. " Csípem a megfogalmazásaidat :)

Gabba 2014.09.24. 13:57:49

@nughop: a megfogalmazások szolidak, mint a szerzőjük :)

amúgy külön felhívom a figyelmet a botján / Bottyán rímpárra, amit még Babits is megirigyelhetne

mijazaki 2014.09.24. 14:44:40

Jó volt a hogyvolt, köszi!
A "szekszuálisan pöttyös otthonka" kifejezést, megfelelően módosítgatva persze, azt hiszem, alkalmazni fogom:-)

Gabba 2014.09.24. 14:54:27

@mijazaki: bizony, csábításhoz elengedhetetlen kellék :)
de hogy akarod módosítgatni?

higeona 2014.09.24. 16:27:04

Óóó! Újra benne vagyok a hogyvoltban! Bpcsánat az estleges elírásokért, alig látok a meghatottság könnyeitől.

Gabba 2014.09.24. 16:41:45

@higeona: szárítsd fel és gyere vissza ! :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 17:12:00

Jól láttam a sarki könyvesboltban Gabba legújabb humoros könyvét?

Gabba 2014.09.24. 17:15:04

@higeona: akkor elmondom neked, hogy a forgatókönyvet most Ágoston György írta, aki évtizedekig volt a MTV szórakoztató osztályának főmunkatársa

amúgy a raktáros hv-kkal hogy haladsz?

higeona 2014.09.24. 17:21:14

@Gabba: jól, mert mérhetetlen szabadidőt biztosít számomra az egyetemi oktatás :)

Gabba 2014.09.24. 17:22:08

@Hoppácska: még lehet kapni? nekem azt mondták, már elfogyott

mijazaki 2014.09.24. 17:23:20

@Gabba: Még nem tudom, de valami ilyesmikre gondoltam: "szekszuálisan szőrös hónalj/mellkas", "szekszuálisan zoknis szandál", "szekszuálisan ittas hősszerelmes".
@Hoppácska: Ez komoly? Tényleg van ilyen könyv?

higeona 2014.09.24. 17:23:35

@Gabba: és köszo az infót, úgy tűnik ma is érdemes volt bejönnöm :)

higeona 2014.09.24. 17:24:52

@Gabba: persze, hogy elfogyott, vettem vagy 100 kötetet.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 17:29:29

@mijazaki:
"Ez komoly? Tényleg van ilyen könyv? "

Persze, csak ez a lökött Gabba - hiába nyüstöljük - nem írta még le....
Pedig akinek ilyen stílusa van, annak írni KÖLL !

mijazaki 2014.09.24. 17:37:36

@Hoppácska: Ez igaz. Már ott nevettem, hogy "summer colours in black & white,", de a kiutalások mindent visznek. És az reklámnak számít, hogy mi a könyv címe? Belekukkantanék.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 17:39:56

@mijazaki:
Eh, nincs könyv. Csak ezt a módját választottam, hogy bökjek egyet ezen a Gabbán...

Hej..... ha én így tudnék írni.... :(((((((((((((((((((

mijazaki 2014.09.24. 17:42:19

@Hoppácska: Értem:-) Simán elhittem, nem elképzelhetetlen, hogy írt egyet:-)
Hát, hogy nincs könyv, rossz hír az emberiségnek...

Pácsó Ármándó 2014.09.24. 17:43:18

@Hoppácska: Tart még az aláírásgyűjtés, hogy írjon?

Gabba 2014.09.24. 17:52:34

nincsen, nincsen, @mijazaki: nem akartalak átvágni, de@Hoppácska: tényleg mindig ezzel nyüstöl

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.09.24. 17:54:15

@Gabba:
Mer én ilyen aranyos és drága ember vagyok, hogy ha már belőlem nem lett író, akkor legyen belőled.
Ha már megvan köztünk az a csöppnyi különbség, hogy te tudsz írni, én meg nem...

Pácsó Ármándó 2014.09.24. 17:56:16

@Gabba: Akkor elég strapabíró nyüstje lehet :-)
Tényleg írhatnál egy könyvet!

mijazaki 2014.09.24. 17:56:19

@Hoppácska: Bocs, csak most esett le, hogy írtad is, hogy "nem írta még le", amit eddig úgy értettem, hogy ide nem írta le a címét....

mijazaki 2014.09.24. 17:59:11

@Gabba: Nem vágtál át:-) Jól szórakozok most a félreértésemen:-)
Akkor itt az idő, hogy írj egyet:-) Lehetőleg jó sok utalással a 70-80-as évekre:-)

Gabba 2014.09.24. 18:27:43

@mijazaki: @Hoppácska:
@Pácsó Ármándó: maradjunk abban, hogy könyv helyett kárpótlásul írok egyi kedvenc retro filmemről, az úthemgerből már úgyis csak egy rész van hátra

Pácsó Ármándó 2014.09.24. 18:33:16

@Gabba: Ki lehet találni melyikről? Adsz támpontot hozzá?

Gabba 2014.09.24. 18:45:46

@Pácsó Ármándó: ff, 70-es évek vége, külföldi sorozat magyar viszonyokra adaptálva

Pácsó Ármándó 2014.09.24. 18:49:33

@Gabba: Hű, majd megjáratom a rozsdás fogaskerekeket az agyamban. Akkor ez is sorozat volt? Ha a Szomszédok, akkor igen sokáig lesz még mit írnod :-)

Gabba 2014.09.24. 18:55:19

@Pácsó Ármándó: filmről van szó, csak a külföldi eredetije sorozat

Gabba 2014.09.24. 19:56:25

ja, és ha erre tévedne valami fociszakértő, megírhatná, milyen fradisták vannak a képeken

mijazaki 2014.09.24. 20:21:32

@Gabba: Találgathatok? Kojak Budapesten?

Gabba 2014.09.24. 21:25:42

@mijazaki: grat, kegyed nyert!

már csak a főszerkkel kell egyezkednem

mijazaki 2014.09.24. 21:30:58

@Pácsó Ármándó:@Gabba: Mivel szerintem vhol az előző hv-ban ezt említetésre került, mint vkinek a munkássága (talán forgatókönyvíró összefüggésben), nem volt olyan nehéz:-) Már csak rá kellett guglizni, és kiderült, hogy 1980-as film. Lehet, hogy még meg is van itthon, bár úgy emlékszem, hogy kiszanáltam, mert nem tudtam végignézni. A hogyvoltot viszont szívesen olvasnám:-)

Pácsó Ármándó 2014.09.24. 21:36:30

@Gabba: @mijazaki: Has (hát) 1980, az szó szerint a 70-es évek vége :-)
Inke László zseniális benne. Azt hiszem ő volt Telly Savalas magyar hangja is, úgyhogy a nézőknek könnyű volt elfogadni. És ahogy szopogatja a Kojak-nyalókát! :-)

higeona 2014.09.25. 09:05:48

@mijazaki: én meg gyötörtem az agyam, hogy honnan ismerős a cím :D

Gabba 2014.09.25. 11:12:28

@Hoppácska: @mijazaki: @Pácsó Ármándó: @higeona:
Kócsag 2 tizedes, úgy bizony, zöld lámpa felgyulladt, a hétvégén nekiugrok

Pácsó Ármándó 2014.09.25. 19:17:11

@Gabba: A Magyar Nők Demokratikus Tanácsa örülni fog! :-)

mijazaki 2014.09.25. 22:00:41

@Gabba: @Pácsó Ármándó: Mi az hogy! (Varró)tűkön ülve várjuk! Már a helyet is keressük, ahol alkalmi fonás közben apróra kivesézhetjük majd minden egyes szavát.:-)

Gabba 2014.09.25. 22:18:04

@Pácsó Ármándó: remélem, nem csak ők

@mijazaki: tengerihántás nem lesz? :)

Pácsó Ármándó 2014.09.25. 22:26:37

@Gabba: Először tengerihányásnak olvastam :-)
@mijazaki: Ha már meghívtátok Kojaket Magyarországra :-)

mijazaki 2014.09.26. 09:40:51

@Gabba: Az is lehet, és utána morzsolás és térdepeltetés a sarokban annak, aki esetleg ellenvéleményen lesz a MNDT által kialakított egységes - értsd:többségi - véleménnyel (3 in 1 akció).
@Pácsó Ármándó: Mondjuk Perry Mason-nek jobban örülnék, de ha ez van, ezt kell szeretni:-)

Pácsó Ármándó 2014.09.26. 17:12:29

@mijazaki: Esetleg Steve Carella? Állítólag jól bánik a guzsallyal:-)

mijazaki 2014.09.27. 10:38:47

@Pácsó Ármándó: Ő is megfelelő, e tekintetben az MNDT nem válogatós.

Gabba 2014.09.27. 12:43:48

@Pácsó Ármándó: @mijazaki: csak én nem értem, mijaza MNDT?

Pácsó Ármándó 2014.09.27. 13:00:44

@Gabba: Igen! A Kodzsekben az első tíz percben elhangzik a megfejtés. Biztos leragadtál a reptéri Bűvös Ládánál :-))

Gabba 2014.09.27. 13:19:16

@Pácsó Ármándó: jogos, de én még az úthenger körül molyolok

Pácsó Ármándó 2014.09.27. 14:29:39

@Gabba: Jogos, én meg a kalózok körül

mijazaki 2014.09.27. 23:51:07

@Gabba: MNDT =Magyar Nők Demokratikus Tanácsa

vandormadar4910 2017.08.08. 01:02:08

Agárdy Gábor és Bodrogi Gyula jelenetei zseniálisak. Ahogy Agárdy folyton kioktatja. Az összes rész közül ezen röhögtem a legjobban.

Gabba 2017.08.09. 21:34:37

@vandormadar4910: régi hogyvolt, új komment, köszi!
ki hitte volna, hogy még járnak erre olvasók : )

egyébként az m3 most ismételte pár napja
süti beállítások módosítása