Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Forever 1x01 - Pilot

2014. szeptember 23. 09:00 - AaannnaaA

Kedves Olvasók! Vadonatúj sorozatot szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, melyben van minden, mi szem-szájnak ingere: izgalom, nyomozás, némi romantika és öröklét – a főszerepben pedig Ioan Gruffudd. Hárman írjuk majd felváltva, minden résznél szeretettel várunk benneteket: PuffCinq, tinipuma és jómagam.

Sorozatunk főszereplője, Dr. Henry Morgan a new yorki metró egyik vonalán indítja szokásosnak tűnő reggelét: csodaszép szőke nő mellé csüccsen, akivel beszélgetni kezd. Hősünk megfigyelőképessége Sherlock Holmest idézi: pár jelentéktelen apróságból kiszúrja, hogy a szőkeség orosz, zenész és ma este fellépése lesz. A kedves szavak nem maradnak hatástalanok, a nő elhívja a koncertjére. Az idillnek ebben a pillanatban szörnyű vége szakad: a szerelvény kisiklik, az utasok nagy része azonnal meghal, és a többiek is a halálukon vannak, akárcsak Henry. A férfi hangja nekünk nézőknek mesél: hozzászokott ő már a halálhoz, sokat meg is ért…

1.1.jpg

Története 200 éve kezdődött, mikor hajóorvosként ténykedett. Egy néger páciense beteg lett, a kapitány pedig úgy döntött, a vízbe veti a potenciális fertőzéshordozót, doktorunk hiába bizonygatta, hogy rendbe fog jönni. Tiltakozása jeléül a beteg elé állt, de ezzel csak egy fenyegetés lett a jutalma: ha tovább védi a rabszolgát, hát őt is lelövik. Így is történt, testét pedig a tengerbe dobták. Ekkor számára is váratlan dolog történt, ami azóta sokszor megismétlődött: hiába hal meg, újra és újra feltámad.

Visszatérünk hát a metró padlójára, ahol valóban kileheli lelkét, majd egy pillanat múlva feltámad, ám egy másik helyszínen. Különlegessége ugyanis, hogy mindig vízben tér magához (esetünkben épp a Brooklyn híd alatt), mindig ruhátlanul. Ez gyakran vicces helyzetet eredményez – a rend megjelenő őrei most sincsenek feltétlenül mókás kedvükben, sittre is vágják a közszeméremsértőt menten. Nem sokkal később szabadul – meg kell hagyni a rendőrségi egyenmelegítő is jól áll neki – az őrs előtt egyetlen barátja várja, aki tudja a titkát: Abe, egy idős halandó, akivel a sors hozta össze még jó régen.

2.1.jpg

2.2.jpg

Másik főszereplőnk Jo Martinez nyomozó, akinek a reggele szintén döcögősen indul, akárcsak hősünké. Egyéjszakás kaland után lépne le suttyomban, ám véletlenül a férfi mobilját hozta el a sajátja helyett, így lőttek az angolos távozásnak. Némi kínos szóváltás után hősnőnk sürgősen olajra lép, várja a meló. Igen, a kisiklott szerelvény roncsai közé érkezik, ki kell vizsgálni, hogyan történt a baleset. Kicsit bóklászik, és egy ügyes mozdulattal pont arra a régi zsebórára talál rá, amit halála előtt Henry ejtett el. Hm. Kollégái már dolgoznak, és felvilágosítják: úgy néz ki, a metróvezető az ütközés pillanata előtt halott volt, szívroham miatt. Azért ezt nem ártana megerősíttetni egy hivatásos halottkémmel, szóval irány a hullaház, és reménykedjen, hogy a halál oka tényleg szívroham, ellenkező esetben gyilkosság ügyében kell nyomozniuk. Oké.

Henry és Abe közben célhoz érnek, egy régiségbolthoz jöttek, mely úgy nézem az otthonuk is egyben. Halhatatlanunk azonnal a padló alatt elrejtett titkos terembe siet, ahol jegyzeteit tartja – most épp azt írja fel, mely okból halt meg, és az milyen fájdalommal járt. De akármennyit kutatott és törtpölt saját magán, a halhatatlanság „ellenszerét” még nem találta meg, úgyhogy irány a munka.

3.1.jpg

3.2.jpg

Halottkémként dolgozik, mai első ügye – ne lepődjön meg senki – a metróbaleset okozója, a szerelvény vezetője. Kollégája (a némileg infantilisnak beállított) Lucas felvilágosítja: a rendőrség nagyon szeretné tudni a halál okát, jó lenne sietni. Hősünk alig lát hozzá, belép Jo Martinez, hogy személyesen érdeklődjön a vizsgálat állásáról. Lucas a csinos nő láttán menekülőre fogja, Henry azonban nyugodtan folytatja tovább a boncolást, miközben újra előjön belőle Sherlock: részvétet nyilvánít nyomozónknak a férje halála miatt. A nőnek leesik az álla, mégis honnan tudta?? Nos, a kézről egy nyakláncra áthelyezett jegygyűrű elég beszédes, ahogy a nő enyhe alkoholizmusa (ciki ha valaki kiszúrja!) és annak látható nyomai is.

Mielőtt Jonak lenne ideje felocsúdni, már meg is van a diagnózis: a metróvezető tüdeje habos, szóval megmérgezték. Persze ez csak Henry véleménye, a hivatalosat majd a laborvizsgálat állapítja meg. Lucas visszaér, és pár jó szót szól az elkenődött nyomozónőhöz, mikor váratlanul megszólal a helyiségben lévő készülék: egy ismeretlen Dr. Morgant keresi. Henry beleszól, a túlvégen egy ijesztő férfihang lényegretörő kérdést tesz fel: hogy sikerült túlélnie a metróbalesetet? A férfi megrendül, az ismeretlen pedig közli: igazán régóta keres már olyasvalakit, mint ő – azzal bontja a vonalat.

4.jpg

Hősünk Abe boltjába rohant az eset után, és már pakolja is össze a cuccait: mindenekelőtt útleveleket a világ számos országából, lóvét, és ugyanerre szólítja fel öreg barátját is. Beszélgetésükből kiderül, nem először kell menekülniük a lelepleződés elől, ám az öreg ezúttal nem akar rohanva távozni és új életet kezdeni. Henry köti az ebet a karóhoz: akasztották már fel boszorkányságért (igaz 172 évvel ezelőtt), és az emberek ma sem dolgoznak sokkal kifinomultabb módszerekkel, még ha a nyilvános kivégzés alatt ma mást is értünk.

Barátja a lelkére beszél: ha elbújsz a világ elől, és csak holtakkal foglalkozol, attól bizony nem fogsz élni, legalábbis nem úgy, mint bárki más. Márpedig mióta Abigail, egykori kedvese meghalt, hősünk elég sok mindent csinált, csak nem élt igazán. Henry megrendülten veszi kézbe a nő fényképét, de döntését majd később tudjuk meg.

5.jpg

Nyomozónk az irodájában egyik kollégájával a baleset előtti biztonsági kamerás felvételeket nézi, hátha észrevesznek valakit, aki furcsán viselkedett, miközben a szerelvényre szállt. Jo kiszúr egy férfit, aki a zsebórával a kezében közlekedik (igen azzal, amit ő megtalált), követi a kamera képén, míg végül egy tükröződésben meglátja az arcát: Dr. Morgan az.

Időközben este lett, hősünk pedig közli társával a döntését: oké, marad a városban, lesz ami lesz. Másnap reggel a melóban feladó nélküli boríték várja, amire csak a neve van ráírva, és az, hogy „a rajongódtól”. Lucas már itt van, tőle kérdi, hogy a borítékot személyesen hozták, látott-e valaki idegent ma reggel? Nos, csak a tegnapi csini nyomozónőt, aki felőled érdeklődött, mást nem. Henry az irodájába rongyol, kibontja a borítékot, melyen ő és Abigail látható, alatta a felirat: Dr. és Mrs. Henry Morgan, 1955.03.18. Nos, bárki is a feladó, valóban tud halhatatlanunk múltjáról. Mi pedig visszatekintünk arra az időpontra, amikor a kép készült. Az ifjú pár egy klubban táncol, és közben beszélgetnek: a férj szerelmet vall, felesége azonban kissé feszült – kapcsolatukban az örök élet csak egyiküknek adatott meg. Abigail szerint ura okkal lett halhatatlan, már csak rá kell jönnie, miért.

6.jpg

A múlton mélázgatást Lucas betrappolása zavarja meg, a kollégára most jön rá a lelkizhetnék, miszerint hiába dolgoznak három éve együtt, alig ismerik egymást, talán csinálhatnának közös programot a közelebbi ismeretség érdekében. Henry válasza tömör: kösz, de kösz nem. Khm, kicsit bumbi, de az adott helyzetben érthető. Kollégája épp letörten távozni készül, mikor meglát az asztalon egy újságkivágást. Hősünk kitépné a kezéből, de Lucas gyorsabb: a metróbaleset és a 15 áldozatról szóló cikk van a címlapon, és egy rátűzött fecni, melynek lényege nagyjából ennyi „Henry Morgan – az eset bizonyítva”. Lucas értetlenül pislog, társa azonban érteni véli: ez is a „zsarolójától” kapott üzenet, miszerint a gyilkossággal bizonyította, hogy halhatatlan. Szóval az egész metróbaleset újdonsült ellenségének a műve! Ki is akad rendesen a felismeréstől, rögtön a metróvezető holttestéhez siet, vért vesz tőle, aztán elrohan.

Következtetését már otthon az öreggel beszéli meg: ellenfele azért okozta a balesetet, hogy bizonyítsa az ő halhatatlanságát. Megmérgezte a metróvezetőt, ő azonban vett vért a halottól, szóval már csak annyi a dolguk, hogy a vért beadja magának, így rögtön tudni fogja mi ölte meg a vezetőt – bár ezzel saját magát is meg fogja ölni. Viszont egy laboratóriumi vizsgálatnál is gyorsabban kideríthetik mi a gyilkos szer, remélhetőleg közelebb jutva az elkövetőhöz.

7.jpg

Abe beadja a vért, hősünk pedig másodpercek múlva kiszenved, hogy aztán a folyóban térjen újra magához. Az öreg felszedi - ez most tervezett halál volt, nem kellett eljátszania a „meztelenül jövök a folyóból” jelenetet, bár késő este vélhetőleg kevésbé keltett volna feltűnést. Henry megismerte a mérget (gondolom tapasztalt a saját bőrén elég sokfélét 200 év alatt), akonit lesz az, vagyis sisakvirág, mely gyorsan és biztosan öl. Ám mielőtt lenne ideje tovább agyalni az ügyön a ismét hazaérnek, a bolt előtt viszont több rendőrautó várja őket, plusz Martinez nyomozó – hősünkből gyanúsított lett.

Az őrsön a kihallgatása első momentumaként Jo a zsebóráját teszi elé, nincs értelme tagadni, hogy az övé, és hogy ott volt a metróbalesetnél. Oké, és mégis miért nem említette, hiszen túlélte? Mert nincs relevanciája az esettel kapcsolatban - jön a válasz. A nő tovább üti a vasat: megtalálták a régiségbolt alatt a laboratóriumot meglehetősen furcsa dolgokkal, úgymint emberi szervek, kínzóeszközök, mire hősünk visszavág – azok szexkellékek. És kibírja röhögés nélkül, pedig a nő zavart arca a válasz hallatán minimum egy lenyelt kacagást érdemelne. Ezután már Henry ül a magas lovon, ahonnan biztosan vezényel: a méreg szerinte akonit, amivel ő évek óta nem foglalkozik; és mivel a szer nagyon gyorsan hat, a gyilkosnak a szerelvényen kellett lennie. Ahol ugye ő is ott volt, tehát simán lehetne a gyilkos. Mikor erre rájön, ennyit mond: én tettem. Jonak leesik az álla.

8.1.jpg

8.2.jpg

Nem, nem tanúvallomást hallottunk, csupán egy közös törpölés első mondatát. Gondolkodjunk el, és tegyük fel, hogy én tettem, mondja Dr. Morgan, mégis hogyan? A nő szerint bement a vezetőhöz, megmérgezte (az indokot majd később kitalálja), aztán hátra ment az utolsó kocsiba, jól megkapaszkodott, és amikor megtörtént a baleset, elszelelt a tömegben, majd bement melózni, mintha mi sem történt volna. Na persze! Oké, veti közbe Henry, ám a melóban magával találkoztam, és én vetettem fel a mérgezés lehetőségét. Jo igazat ad – ez esetben hősünk vagy pszichopata (aki saját magára tereli a gyanút), vagy mégsem ő a gyilkos. Mindenesetre míg ez kiderül a férfi bizonyíték hiányában szabadlábon eltrappolhat.

Így is tesz, egyenesen a munkahelyéig, ahol újra előveszi a metróvezetőt, és Lucas segítségével megpróbálja megtalálni hol szúrhatták bele a mérget: meg is lesz a lik a füle mögött. De ahhoz, hogy valaki ott megszúrja és ne legyen erőszaknak nyoma, a metrós beleegyezése is kellhetett - jut eszébe hősünknek, úgyhogy karistol még kicsit a testen és voilá: a seb mellett ott egy ujjlenyomat.

9.jpg

Az őrsön Martinez csapata megvitatja az esetet. Kollégái szerint tutira Dr. Morgan a gyilkos, de a nő védi: lehet, hogy ő a legfurább fazon, akit mostanában látott, de szerinte nem ártana másik gyanúsított után nézniük. Nos, ezt Henry is helyesli, méghozzá fennhangon Martinez háta mögött – ebben a pillanatban lépett be ugyanis. A nő mentegetőzne a szavaiért, de nem kell, fontosabb az ügy, ami miatt dokink érkezett, merthogy elhozta a metróvezető füle mögött talált ujjlenyomatot.

Mikor az a rendszeren átfut és megjön az eredmény, Jo már Henry társaságában megy ki a gyanúsított lakásához, akit Hans Koehlernek hívnak. Nem feltétlenül értem hősünk mégis milyen alapon van itt, de ne kukacoskodjunk. A doki azonnal a ház háta mögé indul (gondolom jobbak a megérzése az átlagembernél), a nő csak lohol utána, és meg is találják a sisakvirágot, méghozzá ipari mennyiségben. Ez már alapos ok a gyanúra, szóval irány átvizsgálni a mellette lévő szerszámos kamrát, hátha lesz itt egyéb bizonyíték. Lesz is, a helyiség ugyanis nemcsak szerszámok tárolására, hanem méregfőzésre szolgál.

10.jpg

Mielőtt jobban körülnézhetnének, megérkezik a tulajdonos, így hőseink kénytelenek elbújni. Amint Hans belép és hátat ordít, Jo fegyverrel a kezében előlép, ám a gyilok sem rest, megfog egy méreggel teli poharat és a nőhöz vágja, akinek a kezére ömlik a lötty, Koehler pedig elmenekül. Dr. Morgan azonnal odaugrik, mert tudja, hogy a méreg a bőrön át is felszívódik és nagyon gyorsan öl, ezért körülnéz a helyiségben, talál ethanolt, amivel leönti a nő kezét, aztán meggyújtja (!) végül vízbe mártja. Gondolom ez volt a leggyorsabb módja a hatástalanításnak, bár meglehetősen brutál. Azzal nyugtatja a nőt, hogy így járt a legjobban, cudar érzés akonit mérgezésben meghalni. Na ja, ő már csak tudja.

11.jpg

Megérkeztek a rendőrök, Jo kollégája mondja el amit eddig megtudtak: Hans vegyészként dolgozott három évvel ezelőttig, mikoris a felesége meghalt, mert a metró elé esett – annak a szerelvénynek a vezetője is a most megölt metróvezető volt. Henry beismeri, hogy ő valami komolyabb motivációt várt, bár azt nem mondhatja el, hogy arra számított, hogy a metróvezető gyilkosa miatta idézte elő a balesetet. (Ezek szerint mégsem a vegyész az ismeretlen aki hívogatja, Hans nem azért ölt meg számtalan embert, hogy az ő halhatatlanságát bebizonyítsa. Már csak az a kérdés, hogy zaklatója akkor mégis honnan tud a metróbalesetről és annak túléléséről?) Hősünk később nekiállhat majd ezen agyalni, de most felajánlja rendőrünknek, hogy elviszi egy italra. A nőnek leesik az álla, ezért a férfi siet kijelenteni: nem randira hívja, csak megállapít egy tényt, miszerint az eset után szüksége van egy italra (hát, azért én nem nevezném diplomatikusnak).

Elegáns étterembe ülnek be egy pohárka mellé, Jo azonban nehezen hagyja a háta mögött a szakmáját, mert a férfit a múltjáról faggatja, de erőteljesen kitérő választ kap. Henry a zsebóráról mesél, ami az övé: állítólag egy orvosé volt, aki az apjától kapta azt. Egy hajón utazott, mikor az óra eltűnt a tengerben, ám később kincskeresők megtalálták, ő pedig ajándékba kapta attól, aki megvette tőlük. Ez egy kicsit hézagos, úgy tippelek később majd megtudjuk a valódi történetet. Aztán a férfi témát vált, és egyenesen rákérdez a nő férjére, de olyan ártatlan arccal, hogy választ is kap a kérdésre (gyanítom nem kevés ember érte el ezt mostanában): ügyvéd volt, egyik ügyében Washingtonba utazott és a hotelben edzés közben infarktust kapott. Mielőtt tovább merengenének, nyomozónk hívást kap, irány vissza Hans „laboratóriumába”.

12.jpg

A rendőrök kiderítették, hogy egy tartályban nemrég akonit volt, méghozzá több liternyi, de már nincs itt, szóval valami nagy dologra készülhet, jó lesz résen lenni. Szerencsére Henry is itt van, és szuper megfigyelő képessége most sem hagyja cserben, észreveszi ugyanis, hogy az asztalon heverő tervrajzok a Grand Central pályaudvaréi, szóval gyaníthatóan ott tervez valamit a vegyész, főleg mivel a felesége az ott lévő metróállomáson halt meg.

Hőseink lóhalálában érkeznek meg a helyszínre: a csarnok hatalmas, nehéz lesz megtalálni a gyilokot. Igen, de nem dokinknak, mert neki ismét támad egy jó megérzése: a pályaudvar szellőztető rendszere lehet az eset megoldása – ha oda bejut a méreganyag gáz halmazállapotban, pillanatok alatt rengeteg emberrel végezhet, szóval nem ártana felmenni a tetőre, ahonnan a szellőztető elérhető, ott lehet a rosszfiú is.

13.1.jpg

13.2.jpg

Így is történik, Jo és Henry felmegy, de Hans előbb talál rájuk, és rejtekhelyéről előlépve ledurrantja a nyomozót, baszki. A nő nem murdel meg, bár elég ratyi állapotban van. Halhatatlanunknak meglepődni sincs ideje, mert Koehler fegyverrel kényszeríti, hogy segítsen a terve végrehajtásában. A férfi megpróbál a lelkére beszélni, hogy ne öljön ártatlanokat, és míg beszél, egy-egy lépéssel közelebb megy a gyilkoshoz. Hirtelen mozdulattal felkap egyet annak szerszámai közül, és képen vágja, majd dulakodni kezdenek. Elsül Hans fegyvere, hősünk pedig gazdagabb lesz egy likkal, és kiterül. A vegyész újra munkához lát, miközben a sérült halhatatlan összeszedi utolsó erejét, feláll, és váratlanul a gyilkosra ugrik, lerántva mindkettejüket a tetőről az utcára.

14.1.jpg

14.2.jpg

Másnap (?) Jo kórházban tér magához, Henry is itt van. Tőle hallja a történteket, illetve amit arról tudnia kell: Hans Koehler  meglőtte, majd öngyilkos lett terve végrehajtása előtt. A lóláb mondjuk kissé kilóg a sztoriból, és ezt a nyomozó is érzi, szerinte ugyanis miután ő lövést kapott, a férfiak valahogy lezuhantak a tetőről. És akkor hogy lennék itt? - jön a logikus kérdés a dokitól, mire a nő visszavág: valamit nem mond el nekem. A férfi vigyorog egy kedélyeset, de felelni már nem tud, mert megszólal a szobában lévő vezetékes telefonkészülék, amit ugyan a beteg vesz fel, ám nem őt keresik. Mikor Henry átveszi a vonalat, zaklatója szólal meg a túlvégen, a hogyléte felől érdeklődik, aztán olyat mond, amitől hősünknek földig koppan az álla: ő maga is halhatatlan, rég keresett már egy magához hasonlót, talán csinálhatnának némi közös mókát. Ajaj.

Henry megrendülten elköszön a betegtől, majd távozik, és közben a múltjára emlékezik. Háborúba pillantunk vissza (a II. vh-ba), ahol vöröskeresztesként dolgozik, és ahol egy csata után gyönyörű fiatal ápolónőt (?) pillant meg csecsemővel a karján – Abigail az, eszerint így ismerkedtek meg. A nő elrebegi, hogy a gyermeket egészségesen találták, karján tetoválással, majd visszatérünk a jelenbe, hogy lássuk: ugyanez a tetoválás van Abe felkarján. Adjuk össze a kettőt meg a kettőt, menten négy lesz belőle: öreg barátja az, akit egykoron a háborúban csecsemőként megtalált ő és későbbi felesége, aztán gyanítom adoptálták. A családból azonban már csak ketten élnek; a gyermek megöregedett, nevelőapja viszont egyáltalán nem. Remélem hamarosan felesége történetét is megtudjuk.

15.0.jpg

15.1.jpg

Abe és Henry kedélyes reggelt indítanak a boltban, mikor váratlanul Jo kopogtat – immár lábon, egészségesen. Visszahozta a férfi zsebóráját. Az öreg bentről kiabál „nevelőapjának”, hogy hívja be, de a nő szolgálatban van, pont ezért is jött: új esetet kapott, és Henryt kérte halottkémnek. Jön? A férfi még gondolkodna, Abe azonban már a felöltőjét hozza, szóval irány a közös munka.

16.jpg

 

Zárásként a főbb szereplők láthatók az alábbi galériában (a képeket a sorozat hivatalos oldaláról nyúltam)...

Címkék: Forever
53 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThomasGreg 2014.09.23. 10:37:07

Szeretek kukacoskodni, ezért nagyon kíváncsi lennék arra, h hogyan magyarázzák majd ezt a dolgot: meghal - feltámad meztelenül, DE mi lesz a ruhával? A metróban megtalálták az óráját, de a klottgatyával mi lett?
Remélem vmi épkézláb választ adnak erre a rendkívül fontos kérdésre az írók, és nem csak jótékonyan túllépnek rajta. :)

Kösz a hogyvoltot!

AaannnaaA 2014.09.23. 10:47:09

@ThomasGreg: Az élet nagy kérdései :D Ez eszembe sem jutott, de a magyarázatra kíváncsi lennék!
Este amúgy már lemegy odakint a második rész is, és ezentúl keddi sorozat lesz.

Nagyon szívesen az írást, folytatás hamarosan :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.09.23. 11:08:29

Most amikor meghal, akkor onnan elszublimál a teste (gondolom ruhástúl)? Azért valakinek valamikor csak feltünne hogy eltünt egy hulla nagy hirtelen! A folyóban "ébredés" meg előbb-utóbb a zsaruknak is fel kellene hogy tűnjön, hogy mindig ugyanaz a faszi sért közszemérmet. Kivéve persze, ha csak párévente hal meg, és nem úgy, mint a pilotban, hetente többször.

Neoprimitív 2014.09.23. 11:37:39

Kösz a hogyvoltot! Kellemes volt ez a rész, de nem tudtam szabadulni attól, hogy marhára akartak egy Castle-kópiát csinálni, ha NF tényleg letenné a lantot a mostani évad után.

Eleve a felállás (csinos rendőrnő egy közeli tragédiával - mibe, hogy a férjéről ki fog derülni, hogy megölték?), mindenről mindent tudó félig outsider. A csaj tirádája Henry-ről, a végén az "Are you coming, or what?" - mint ha a készítőkkel ötször egymás után végig nézették volna a Castle első két évadát. (Mondjuk ez nem baj, csak a későbbieket ne adják a kezükbe!)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2014.09.23. 11:37:44

A hogyvolt szuper, a sorozat szuper. a hogyvolt szuper, nagyon remélem, hogy hamarosan tényleg aktívan részt veszek az írásában! És nagyon, nagyon köszönöm a reklámot!:D

@ThomasGreg: ne is mondd, én egész pilot alatt azon izgultam, hogy "ugye az óráját visszakapja?":D

AaannnaaA 2014.09.23. 11:40:58

@Neoprimitív: Igen, a Castle áthallás átjött nekem is, de amúgy nem baj, a színvonal maradjon, az a lényeg.

@PuffCinq: Várunk szeretettel, türelemmel, és lógó nyelvvel :)

Baaah 2014.09.23. 11:44:25

@Yooha: hát notórius közszeméremsértő és kész :)
Nekem ebből pont elég lesz a hv

Neoprimitív 2014.09.23. 14:12:32

Ja és még egy: nem tudom, az mennyire volt tudatos poén, hogy a végén egy rég eltűnt japán kardot mentek megnézni - a halhatatlan Connor McLeod ugye egy ősi katanával rambózta végig a Hegylakó sorozatot...

AaannnaaA 2014.09.23. 14:13:52

@Neoprimitív: Igen? Annyira nem vagyok képben abban a mitológiában, köszi az infót.

Gabba 2014.09.23. 16:19:22

@Neoprimitív: @AaannnaaA: katana volt a 13-as raktárban is, ott láthatatlanná tette a tulajt

mijazaki 2014.09.23. 16:21:26

Engem nagyon sok elem emlékeztetett a Hegylakóra (halhatatlanság, az öreg társ, akit gyerekként a háborúban talál és vesz magához - a Hegylakóban egy nő volt -, engem még a bolt is a hegylakós régiségkereskedésre emlékeztet, nem beszélve arról, hogy Henry tényleg kapásból tudta a szamuráj kard nevét is:-)
Mondjuk nekem a ruha eszembe sem jutott, de az igen, hogy az első pisztolylövés nyoma jól látszik a testén, de mi van a többi halált okozó sérülés nyomával? Ha annyiféle halált halt, azért egy-kettőnek nyoma kéne maradjon. Új bőre lesz minden alkalommal, amikor kimászik a vízből, kivéve az Első Sebet?
Igazából a pasi egy Hegylakó-Serlock Holmes keveréke, van pár hiba, de szórakoztató is volt egyelőre.

AaannnaaA 2014.09.23. 16:29:22

@mijazaki: Igen, a Hegylakó fíling nagyon átjön, bár arra ennyire részletesen nem emlékszem, mint ti (a többi részre meg pláne nem, azok nem tetszettek), de igazából számomra nem zavaró a hasonlóság.
@Baaah: Oké, gyere majd olvasni, és megbeszéljük :)
@Gabba: Majd jelezd ha megnézted a részt, és írd meg a véleményed pls!

AaannnaaA 2014.09.23. 16:30:02

@Yooha: Gyanítom ezen is finomítani fognak, vagy kapunk rá valamiféle magyarázatot.

mijazaki 2014.09.23. 16:39:52

@AaannnaaA: Pedig már nagyon régen láttam, de akkor nagy kedvencem volt a Hegylakó első része, még moziban néztem meg tiniként, és utána párszor DVD-n, mert imádtam benne Sean Conneryt meg Clancy Brownt (Kurgant, a rosszfiút) - aki egyébként zseniális volt a Carnivale-ban is.
Szóval néztem ezt a sorozatot, és sorra ugrottak be a hasonlóságok a Hegylakóból.

AaannnaaA 2014.09.23. 16:48:42

@mijazaki: Irigyellek az emlékezőtehetségedért :) Az első részt én is láttam legalább háromszor, ennyire részletesen mégsem emlékszem. Lehet ez a szőke nők átka :P
Addig megvan, hogy társ akivel együtt öregszik meg + kard, ami remélem itt nem lesz (a fejlevágósdinak annyira nem örülnék, ide valahogy nem illik, plusz az már tényleg túl nagy nyúlás lenne).
@Yooha: Az még eszembe jutott, hogy a tervezett haláloknál Abe összeszedi, ott nincs közszeméremsértés, véletlen halál meg gyanítom nem lesz minden héten.

mijazaki 2014.09.23. 16:58:10

@AaannnaaA: Ne viccelj, én is szőke vagyok:-) Nemrég tettem szert egy kis mesterséges intelligenciára (értsd: barna hajszín:-D)
Asszem, csak azért emlékszem, mert szerelmes voltam a fiúkba... Egyébként Ioan Gruffudd se rossz.

Szerintem Abe tuti mindig összeszedi a tervezett haláloknál, most is volt egy ilyen, amikor megmérgezte magát a sisakvirág-méreggel, Abe már ment is oda érte autóval.

Neoprimitív 2014.09.23. 17:02:51

@AaannnaaA: zavarni engem sem zavar, egyelőre inkább szórakoztatott. Ez a sorozat nyilván nem az Emmy-ért fog harcba szállni, eredeti ötlet gyakorlatilag nulla van benne. Viszont jó érzékkel válogattak az alkatrész raktárból és jól rakták össze a darabokat, így egy jó ütemű, szórakoztató, kellemes epizódot csináltak. Engem még a "hová lett a ruhája" kérdés sem zavart - amíg nem mennek rá egy részben kifejezetten arra, hogy valami rajta volt és elveszett, addig úgy vagyok vele, hogy a halak működtetik a ruhatárat. (A sebhelyek hiánya már nagyobb baki - vagy egy se szabadna látszódjon, vagy mindegyik.)

A jövő heti rész után majd írok róla én is a junkie-ra, három rész után már jobban lehet majd látni, mi lesz belőle. Azt nem hiszem, hogy néző maradnék, bár ki tudja? Ha a Castle-lel vetem össze, akkor egyértelmű az előnye abban, hogy még tiszta a lapjuk, a számomra Gruffudd körökkel veri Nathan Fillion-t (lehet szidni), az első évados Alexis-nél Abe gyengébb, a mostaninál sokkal jobb - viszont Alana de la Garza nem Stana. (Szegény.) Magyarán popcorn sorozatnak elmegy, de popcorn sorozatokat meg nem nézek, hacsak nincs valami egyéb motivációm.

tinipuma 2014.09.23. 19:53:59

@Neoprimitív: egyetértek veled, remélem jobb lesz a folytatás...

AaannnaaA 2014.09.23. 20:06:31

@Neoprimitív: Annak nagyon örülök, hogy úgy tudtad nézni, hogy nem zavartak a logikai tévedések, ez azt jelenti lekötött. Engem is.
Az is megfordult a fejemben, hogy mi van, ha az a sem Gruffudd sajátja?? Nem sminkelnek rá mást, mert minek. Hm?
Nem szidlak, IG nálam is körökkel veri NF-et, sorry többiek :)
Én örülnék, ha maradnál, ha másként nem, hát hogyvót olvasóként. Ugye.

@mijazaki: Üdv a szőkék klubjában :) Mondjuk én megtartom a színét, simán lehet vele takarózni, ha balfaszságot csinálok :P

Neoprimitív 2014.09.23. 21:04:07

@AaannnaaA: A hogyvoltra mindenképpen maradok, ez nem is volt kérdés! :)

Lehet, hogy félreérthető voltam, kifejezetten szórakoztatott a pilot. Minden további nélkül el tudom képzelni, hogy bármikor megnézzek majd egy random részt a sorozatból. (Már ha a 1.5-ös premier demó után még sokáig lesz sorozat... :( ) De egyelőre semmi olyan apróság vagy nagy dolog nincs, amiért látni AKARNÁM a következő részt. Ez változhat és mivel jól szórakoztam, őszintén remélem, hogy változni is fog, jó lenne, ha megmaradna.

A logikai bakikra, eljárási pontatlanságokra vonatkozóan pedig változatlanul érvényben van a szabálykönyves elvem. Egy tévésorozat egy egyedi szabályokkal rendelkező társasjáték. Ha a főhős bár hányszor feltámadhat, és ilyenkor nincs rajta ruha, ezt vagy elfogadja valaki alap játékszabálynak (és akkor ne pampogjon), vagy hülyeségnek tartja, akkor ne nézze. Bármilyen abszurd szabály lehet, ld. szuperhősös sorozatok.

Csak akkor ütök, amikor egy szarul kitalált ötletből úgy akarják kiírni magukat a készítők, hogy a semmiből előkapnak egy újabb szabályt ("jó, de akkor mostantól tudjon repülni is"), vagy felülírnak egy meglévőt ("igen, mindig elvész a ruhája, de most megmarad a papírzsepije, mert csak"). és persze azt sem szeretem, amikor nincsenek végiggondolva a szabályok, ld. a sebhelyet. (A kérdésre: fene tudja, lehet, hogy tényleg saját.) Az ilyen félmegoldások rontják az "immerziós élményt", nem egy működő, koherens világot alkotnak, hanem véletlen szerűen összeszórt ötleteket.

AaannnaaA 2014.09.23. 21:10:49

@Neoprimitív: Igen, nézem a számait a junkie-n, meg hogy milyen sorozatok ellen megy, és vérzik a szívem, de ezt már odaát leírtam, nem akarom ismételni magam. Keresztbe teszem az ujjaimat, hogy az első pár rész után álljon be a nézettség egy állandó, normális szintre. Remélem így lesz, én ugyanis AKAROM a következő részt, most azonnal! :D
Kíváncsi vagyok lesz-e magyarázata a sebnek, ha semmilyen, akkor a sajátja... Szerintem.

Pácsó Ármándó 2014.09.23. 21:37:30

@Neoprimitív: @AaannnaaA: Én ezt a mellkasi sebhelyet a metrós fémrúdnak véltem automatikusan és úgy fordítottam le magamban, hogy a friss sebesülések még látszanak egy darabig, de gyógyulnak.

AaannnaaA 2014.09.23. 21:40:03

@Pácsó Ármándó: Nem rossz elgondolás, ez esetben viszont a készítők bakiztak: a metrós rúd a felső képen jól láthatóan odébb van, mint a seb az alatta lévő képen a félmeztelen felsőtestén.

Pácsó Ármándó 2014.09.23. 21:50:48

@AaannnaaA: Ha megnézem a filmen a lövés helyét, az meg ettől a sebtől arrébb van észak keleti irányban vagy 5-6 centimétert. Szóval nem tudom.

AaannnaaA 2014.09.23. 21:53:23

@Pácsó Ármándó: Ha rossz helyre sminkelték készítői baki, kivéve, ha a sajátja. Remélem kiderül.

Neoprimitív 2014.09.24. 07:22:51

Ja igen, még egy "apró" Castle hasonlóság: csak nem egy elhunyt közeli hozzátartozójára emlékeztető gyűrűt hord egy láncon a hányatott sorsú, csinos detektív?

AaannnaaA 2014.09.24. 07:25:04

@Neoprimitív: Második részbe belepillantottál? Nézettségi adatok mikor lesznek? A színházban még nem elérhető ez sem. Kíváncsi vagyok.

Neoprimitív 2014.09.24. 12:32:29

@AaannnaaA: dehogynem, már elérhető, de még nem láttam :) (A leveledet igen, részvétem)

Nézettség magyar idő szerint délután 5 után szokott lenni.

AaannnaaA 2014.09.24. 12:45:39

@Neoprimitív: Tudom, hogy mindig ilyesmivel nyaggatlak, de dobnál egy linket a nézettséghez? Akkor lementeném magamnak, hogy időnként visszatérve nyammogjak rajta.
Még a junkie-ra is visszatértem kommentelni, annyira foglalkoztat, hogy most mi lesz. Winnie betette a 2. és 3. rész előzetesét - szerintem tök jó, nem értem az amcsi birkákat, komolyan :) Na jó, ez csak az én nyűglődésem.

Neoprimitív 2014.09.24. 13:49:39

@AaannnaaA: tvbythenumbers.zap2it.com/

A jövő heti rész után írok majd a az első háromról egy utánlövést, hogy milyen lett. Ahogy ülepedik úgy egyre inkább azt érzem, hogy ha egy másik adón ment volna a pilot, akkor az ABC feljelentette volna őket lopásért - könnyebb azt felsorolni, hogy miben nem a Castle-t másolták, mint azt, amiben közös volt. Kérdés lesz, hogy milyen a folytatás, milyenek lesznek a saját ötleteik?

AaannnaaA 2014.09.24. 13:51:08

@Neoprimitív: Köszi, lementem!
Mindenképpen elolvaslak majd!!!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2014.09.24. 15:29:02

Én eddig úgy gondoltam, hogy az a sebhely az Első Seb. De most már kellőképpen elbizonytalanítottatok! :D Annak meg igazán örülök, hogy a Castle-ből életemben nem láttam 1 percnél többet, így aztán nem fog zavarni, hogy ugyanolyan. (Ja, a második részt még nem láttam.)

Neoprimitív 2014.09.24. 16:18:14

megnéztem a másodikat is - szerintem szinten maradt. Éppen ezért viszont (mivel az egymás utáni sugárzás miatt winnie ma a másodikat is értékelve írt), én már nem fogok, szerintem a jövő heti rész hasonló szinten lesz, kicsit jobb-kicsit rosszabb. Változatlanul nem hiszem, hogy maradnék nézőnek (bár volt egy-két beszólás, pl. a "nekem temérdek időm van", amin jól szórakoztam), de szerintem aki úgy dönt, hogy nézi, azt nagy csalódás nem fogja érni. Ja, és jó pont, hogy gyorsan tisztázták a "mi lesz a hullával" kérdést.

AaannnaaA 2014.09.24. 16:23:29

@Neoprimitív: Pont most olvastalak odaát, értem, hogy miért nem akarsz írni róla. Olvasónak változatlanul várunk vissza :D

mijazaki 2014.09.24. 17:33:20

IMDb-n eddig 8,5, ami azért szerintem túlértékelt, 6 talán.
Castle-t csak hogyvoltban olvastam, úgy jó volt:-). Az tényleg kár, hogy akkor tényleg ennyire sokat nyúlnak ehhez a sorozathoz innen-onnan.

Neoprimitív 2014.09.24. 17:55:27

Demóban maradt a nézettség, összes nézőben csökkent, de rátett a felvezető SHIELD-re, ami meglepi. Ha marad ez (vagy közel ez), akkor lesz második évad, de ez azért még egy kicsit arrébb van.

Pácsó Ármándó 2014.09.24. 18:30:33

Milyen jó, hogy a doktor tud úszni! Különben egész évben ott fuldokolhatna a vízben :-)

Neoprimitív 2014.09.24. 19:27:49

@Pácsó Ármándó: vagy képzeld, ha víziszonya lenne. Az úszni nem tudás tényleg kicsit cinkes volna: megfulladok-feltámadok-megfulladok-feltámadok-egyszer csak befagy vagy kiszárad ez a rohadt folyó!

AaannnaaA 2014.09.24. 20:35:51

@mijazaki: Legyen 7 és megegyeztünk. Az a +1 Gruffudd mosolya :P
@Neoprimitív: Én egyelőre azért szorítok, hogy az elsőt végigvigyék. Ha korábban leveszik, az abc készülhet jó sok szalonnával, amit a székház parazsán fognak megsütni :)
@Pácsó Ármándó: Kis viccesek :)

mijazaki 2014.09.24. 21:25:13

@AaannnaaA: Oké, legyen 7, mert annyira tényleg nem rossz:-)

Pácsó Ármándó 2014.09.24. 21:57:54

Ez a Hegylakós-régiségkereskedéses párhuzam bennem is felmerült. Milyen praktikus foglalkozás egy hosszúéletűnek. csak elrak ezt-azt és később jó haszonnal továbbadja. A Castle-sorozatot én se láttam, mint Puffcinq, így ahhoz a párhuzamhoz nem tudok hozzászólni. Ez az évad hány részes? Vagy így nincs előre eldöntve és menet közben alakul?

AaannnaaA 2014.09.24. 22:00:10

@Pácsó Ármándó: Teljes évad országos csatornán, úgyhogy 22 vagy 23

Pácsó Ármándó 2014.09.24. 22:21:37

@AaannnaaA: Te jó ég! Olyan sok? Akkor nem is csodálkozom, ha máshonnan is nyúlnak le dolgokat. Persze azért illene a megfelelő arányokat megtartani és törekedni az egyediségre. Csak hát 22 rész, az soknak tűnik.
Amúgy nekem ez a titokzatos telefonáló hangja nem tűnt gonosznak, még az sem derült ki igazán, hogy mennyi köze volt a metróbalesethez. És az ujjlenyomatot se értem a vezető füle mögött. Miért egyezett bele a metróvezető, hogy fültövön szúrják?
A telefonáló ha ezen túl is észrevétlenül viszi majd be a borítékokat a hullaházba, azért logikus lenne azt berejtettkamerázni a dokiéknak.

AaannnaaA 2014.09.24. 22:24:28

@Pácsó Ármándó: Látod, ezek nekem fel sem tűntek, hogy fennakadjak rajtuk :)
Amúgy van olyan 22 részes sorozat, ami nem full nyúlás, hanem nagyrészt egyedi és egyben zseniális - az a címe, hogy Person of Interest (leánykori nevén A célszemély). Ugye :P

Pácsó Ármándó 2014.09.24. 22:34:56

@AaannnaaA: Én egy 8 részesről is tudok, a Black Sailsről :-)
Abigél szerintem is ápolónő, az lehet hogy önkéntes és nem azt tanulta, de ez majd gondolom kiderül.

Neoprimitív 2014.09.25. 05:33:07

@AaannnaaA: Nem tudom, hogy megkapta-e a teljes évados berendelést? Az újoncok általában csak 13 epizódot kapnak és ha kell a nézőknek, akkor kiegészítik egy ún. "back 9"-nal 22-re. Amiből aztán a csatorna műsortervétől függően lehet végül 23 vagy 24 is. A pótberendelés általában október végéig megtörténik, már csak technikai okokból is.

A Castle nyúlásnak semmi köze a 22 részhez, komplett jeleneteket nem szoktak egy még futó sorozatból átvenni, legfeljebb ha direkt, hommage-ként akarnak utalni rá. Ahhoz viszont ezek nem voltak elég "ikonikusak", a hasonlóság csak a törzsnézőknek szúrt szemet - nekik viszont nagyon. AaannnaaA: volt másik is, a kihallgatás az őrsön: csak itt nem "szeretném ha elfenekelne" volt a szöveg, hanem "azok szexuális segédeszközök".

Neoprimitív 2014.09.25. 06:01:57

A második rész végső nézettsége (a tegnap délutáni még csak előzetes volt) végül is 1.8 lett, vagyis kisebb teljes nézőszámból jobb demót hozott, mint a premier, ami nagyon ígéretes (és nagyon ritka).

AaannnaaA 2014.09.25. 06:59:07

@Neoprimitív: Nem hinném, hogy meglenne az egész évados berendelés, csak a kollégának akartam jelezni, hogy hány részes lehet, ha teljes lesz az évad.

A nézettségnek örülök, maradjon hasonló, akkor kicsit nyugodtabb leszek.

mijazaki 2014.09.28. 21:52:54

Megnéztem a második részt, még mindig tetszik, várom a hogyvoltot.

AaannnaaA 2014.09.28. 21:56:47

@mijazaki: Nagyon örülök, hogy tetszett. Hogyvót kész, már csak élesítésre vár :)

W.Jack. 2014.10.22. 14:11:36

Elég nehezen szántam rá magamat, hogy nézni kezdjem ezt a sorozatot, így csak lassan értem ide, de így is nagy köszönet a hv-ért :)
Jelzem: nem láttam a hegylakót, nem néztem Castle-t, (csak a 13-asraktárt, de onnan csak a katana említődött) így számomra egy csomó minden újdonság lesz :)

AaannnaaA 2014.10.22. 14:39:37

@nughop: Örülök, hogy tetszett, jó szórakozást a többi részhez :)

Pácsó Ármándó 2014.10.22. 14:57:53

@nughop: @AaannnaaA: Csatlakozom! Jó szórakozást! És kommentelést! :-)
süti beállítások módosítása