Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Robog az úthenger 1x04 – Háromnapos ünnep

2014. szeptember 21. 10:06 - Gabba

Az úthenger szeretett fővárosunk felé közelít, de mivel az M0-ás elkészülte még a távoli jövőben lebeg, Józsi kénytelen a lakott területeken áthaladni. Sikeresen bekeveredik a szocialista építőipar egyik büszkeségének számító lakótelepre, Ikarus 31-esek, Skodák, Wartburgok között lavíroz, közben vidáman integet a vezetőállásból. Fejéről a kockás zsebkendőt is lecseréli csinos pörgekalapjára, hadd lássák a pesti népek, kivel van dolguk. De jaj, egyszer csak a kormányszerkezet bekrepál, Józsink hiába tekeri, a gép innentől csak arra megy, amerre ő akar. Kétségbeesetten hadonászva igyekszik jelezni a szemből érkező járműveknek, mivel a gőzsípot is hiába rángatja. Elromlott a kormány, meg a fütyülőm is!, kiabálja. A jó szerencse / a Jóisten / a kommunizmus kísértete (nem kívánt törlendő) azonban nem hagyja el hősünket, a gép ugyanis végül benavigálja magát Tóth Jenő maszek autószerelő műhelyének udvarába, onnan viszont már nem mozdul.

úthenger4_01.JPG

A főnők úr tiltakozik, ő nyugati kocsikra specializálódott, Mercedes, BMW, Volvo, dehogy fog ilyen özönvíz előtti ócskavassal foglalkozni. Mivel azonban az úthenger pont eltorlaszolja a kapubejárót, végül saját érdekében is kénytelen elvállalni a javítást. Három nap alatt kész leszek vele és 6000,- forint lesz összesen, közli Józsival, miután átnézte a gépet. Na ez szép summa, tekintve, hogy Józsi az egész hóbelevancot 4000-ért vette meg. Ráadásul Tóth csak készpénzt fogad el, Józsi hiába lobogtatja a hazulról hozott számlatömböt és a tsz pecsétjét. De hát honnan szerezzek én annyi pénzt?, kérdezi kétségbeesetten, de a szerelő hajthatatlan: Engem nem érdekel se a számlatömb, se a pöcsét, tegye el nyugodtan. Nem nyírségi származású maga véletlenül?, tesz még egy utolsó próbát Józsi. Nem, Rottenbiller utcai vagyok és nálunk nincs alku, oltja le a szerelő. Józsi elmegy a közeli postára, hogy táviratilag pénzt kérjen hazulról, de a hivatalnok szerint Nyírmadocsán délután 2-kor már bezárt a posta, a háromnapos ünnep miatt ugyanis ma szombati munkarend van.

úthenger4_02.JPG

Józsi kétségbeesésében nekiindul a Dunának, de szerencsére nem öngyi szándékkal, hanem mert eszébe jut, hogy Dömöcki Miska nevű komája itt nyaral Pesten a SZOT üdülőhajón. Szépen felöltözve felkeresi a Margit-híd közelében horgonyzó hajót, a fedélzetre lépve a pincértől érdeklődik komája után, közben magába dönt egy kupica szíverősítőt is. Papír tízforintossal fizet a páleszért, ami már a borravalót is tartalmazza, mai szemmel nézve hihetetlen árviszonyok voltak akkoriban. (Árviszonyok a Dunán, hangzik fülünkben a vízállásjelentés egyik tételmondata.) Józsi sorra járja a megadott folyosó kabinjait, mind üres, csak az egyikben zuhanyozik egy korabeli szépségideál. Kegyed nem nyírségi véletlenül?, kérdezi a selyma Józsi, bajuszát pödörve. Álmánjen innán, maga számtálen!, visítja a hölgy. Tévedtem, somogy megyei, csukja be az ajtót Józsi.

úthenger4_03.JPG

Végül a fedélzeten megtalálja Dömöckiéket, akik éppen tévét néznek. Örömmel köszöntik egymást Józsival, pénze viszont Miskának sincs, mert itt minden szolgáltatás benne van az üdülés árában. Csak egy kis pálinkát hoztunk magunkkal, nyújtja át Miska Józsinak a háromliteres fonott demizsont. Majd csendre inti Józsit, mert a tévében beszélgetés kezdődik Gajdos Bálinttal, a Glóbusz Külkereskedelmi Egyesülés vezérigazgatójával. Nédda, ez a Bálint, a Maris fia, nagy ember lett belőle, bólogatnak a feleségével. Gajdos beszámol a riporternek a déltengeri szigeteken folytatott üzleti tárgyalásokról, de jóformán csak az ottaniak barátságos természetéről és a kitűnő éghajlati viszonyokról beszél. Szóval nem adtak el semmit, vonja le a következtetést az éleselméjű riporter, Gajdos kényszeredetten ismeri el a fájdalmas igazságot. Józsinak mentő ötlete támad és a kezében szorongatott demizsonnal elrohan.

úthenger4_04.JPG

Egyenesen a Televízió székházába siet, a kapuban ácsorgó beengedőemberek örömmel köszöntik. Rendben, megérkezett az ötödik demizsonos néző is, többre nincs szükség, mondja egy ott ácsorgó szerkesztő és a szóhoz sem jutó Józsit magával húzza az egyik stúdióba. Kiderül, hogy a sokoldalú és népszerű Antal Imre műsorvezetésével vetélkedő felvétele kezdődik a 6000 forintos fődíjért. Az eddig menekülni akaró Józsi ezt meghallva természetesen marad. A játékosok sorra elmondják foglalkozásukat: főorvos, főkönyvelő, főmérnök, főiskolás, ebből a sorból Józsi sem akar kimaradni: Főmasiniszta vagyok, árulja el Antalnak. Az adást természetesen Nyírmadocsán is nézik, a kocsma népe egy emberként kiált fel: A mi Józsink van a tévében! Az időközben hazaérkezett Gajdos is meglátja régi cimbijét a dobozban és lázasan keresgélni kezdi a telefonkönyvben a tévé számát.

úthenger4_05.JPG

Az első feladat tekével gurítani, mint tudjuk, ez Józsi falujában nemzeti sport, le is dönti a maximális 9 fát. Képzőművészeti kérdés következik, melyik külföldön élő festő készítette ezt a képet? Józsi kapásból közli: T. Szabó Gergely, falumbeli gyerek a Gergő, sokszor átjött hozzánk festegetni gyerekkorában. Következő kérdés zenei, ki a szerzője a művésznő által előadandó dalműnek? Az énekesnő nekikezd, Antal Imre elandalodva hallgatja, de pár taktus után Józsi már mondja is a választ: Mozart koncertária, Köchel-jegyzékszám 528. A hitetlenkedő zsűrivel közli, hogy másfél évig volt pedellus egy salzburgi zeneiskolában, onnan származnak komolyzenei ismeretei. Ezzel meg is nyeri a fődíjat, a nyírmadocsai kocsma egy emberként tombol, Antal Imre átnyújtja a nyereményt, a 6000 forint…. értékű belföldi körutazásra szóló IBUSZ utalványt. Józsi olyan arccal néz maga elé, mint annak idején a híres betyár, Savanyú Jóska. Telefonon érkezik az első gratuláció, magától Gajdostól, Józsi arca egyből felderül.

úthenger4_06.JPG

Gajdos saját kocsiján, egy pöpec Volkswagen bogáron megy érte és viszi el magához pasaréti lakásába. Meghívná magához hosszabb időre Józsit, de ő a szállóigévé vált szlogennel elhárítja: Nem lehet, mert vár engem az én kis rezedaszagú falum, ahol esténként, ha feltámad a szél, az emberek összesúgnak: jön már Józsi az úthengerrel. Majd elővezeti nagy problémáját a javítási költséggel, de kápé sajnos Gajdosnál is csak párszáz forint van, hiába vezérizgató, a barátai meg elutaztak a háromnapos ünnepre, tőlük sem tud kérni. Akkor forgassuk meg ezt a kis pénzt, menjünk le a térre ultizni ötforintos alapon, javasolja Józsi, de Gajdos ezt ellenzi, a Pasaréti tér közönsége nem igazán az a közeg. Józsi újabb ötletekkel áll elő, köztük a lovival, hiszen már a korabeli reklám is megmondta: Játszva nyerhet, ha rendszeresen látogatja a lóversenyeket! Gajdos nem igazán lelkes, de mivel jobbat nem tud kitalálni, az ötletek közül végül mégis a lóverseny lesz a befutó (he-he).

úthenger4_07.JPG

Józsi az összes pénzt felteszi Matyóbabára, ezt meghallva a lelátón körülöttük ülő bennfentes közönség lesajnáló arccal jól beszólogat a baleknak, én is csóválom a fejemet, lovin fogadni, hát nem láttad a Kántor vonatkozó részét, Józsikám?! Indul a futam, az izgalom emelkedik, de az eredmény lesújtó: Matyóbaba célba se ért, oda a pénz. Józsi közben elkolbászol, mert a hangosbemondóban azt hallja, hogy Moskovics ácsmestert a főbejáratnál várják. A kapuban jól szituált ötvenes toporog izgatottan: Torzonborz, a nagy király magyar hangja, Horváth Gyula. Józsi szóba elegyedik vele és kiderül, hogy ez a Moskovics elvállalta Torzonborz hétvégi házának tetőszerkezetét, de aztán elment hugyozni és szart visszamenni. Most ott áll a ház tető nélkül és holnap jönnek a cserepezők, az idegességtől már a szám is tiszta cserepes, sopánkodik a tulaj. A jószívű Józsi 6000-ért elvállalja a melót.

úthenger4_08.JPG

Az előlegből meghívja Gajdost ebédre és közben elmondja neki az új megbízást, amit azért vállalt el, mert jó húsz évvel ezelőtt Gajdos Bálint volt a legjobb ácsmester a faluban. De azóta nem is volt szekerce a kezemben, tiltakozik Gajdos, de Józsi szerint ez olyan, mint a biciklizés, csak egyszer kell megtanulni. Kicsit még érzelmileg is zsarolgatja a vezérizgatót, a szülőfalud fejlődéséről van szó, stb, stb, ez végül aztán hat. Józsi diadalmasan vigyorgó arccal fizeti ki a pincérnek a két marhapöri savanyúval + két sör ebédért a 46 forintot. (Irigykedtem már a korabeli árviszonyokra?)

úthenger4_09.JPG

A VW bogárral kimennek a terepre, Torzonborz még nincs ott, csak anya és lánya, akik bizakodó arccal köszöntik az érkező kétfős brigádot. Azok hamar neki is állnak a melónak, Gajdos egyre jobban belelendül a munkába, úgy kalapálja össze a gerendákat, mint egy hegedűs a háztetőn… Hamarosan megérkezik Torzonborz és elégedett arccal mászik fel a tetőre köszönteni a brigádot. A neki félig háttal dolgozó Gajdost azonnal felismeri, és rémült izgatottsággal elújságolja a zasszonynak, hogy a Glóbusz vezére dolgozik náluk, és ő, Torzonborz már milyen régóta át akarna kerülni a Glóbuszhoz, most itt a lehetőség. Félrevonja Józsit is, aki a mundér becsülete védelmében azzal eteti, hogy az ácsmester a glóbuszos Gajdos egypetéjű ikertestvére, de biztos szól majd pár szót Torzonborz érdekében. A brigád keze alatt szinte ég a munka (csak óvatosan a faanyaggal!), és délutánra el is készül a tetőszerkezet. Torzonborz hálából meghívja a mestereket estére egy pohár italra a közeli Zöld Cica vendéglőbe, ahol a felesége üzletvezető-helyettes.

úthenger4_10.JPG

Leszáll az est, a kétfős brigád szépen kipuceválkodva iszogat a zenés-táncos szórakozóhelyen Gajdosné óvó tekintetétől kísérve. Vincze Viktória lép a pódiumra és a zenekar belekezd legismertebb slágerébe: Hány éjjel vártam, hogy hozzám visszatérj. Józsi nem bír magával és az obligát bajuszpödrés után odaperdül a művésznő elé, átkarolja és kisded táncba kezd vele, az énekesnő némi zavarral markolássza a … mikrofont. Józsi a dal végén gálánsan meghajol és odasúgja: Aztán ha Nyírmadocsára jön fellépni, keresse csak a Józsit, szállásra ne legyen gondja! Gajdos azonban nem tud örülni barátja sikerének, őt már a másnapi megbeszélés foglalkoztatja Tokodi miniszterhelyettessel. Minden javaslatomat visszadobja, pedig ez a legutolsó tényleg jó, panaszkodik Józsinak.

úthenger4_11.JPG

Másnap reggel Józsi támogatólag elkíséri Gajdost a megbeszélésre, zöld atlétatrikójához felteszi pörgekalapját, elvégre a minisztériumba mennek, vagy mifene. A kétfős irodai slepp Gálvölgyi Jánossal az élen jóindulatúan figyelmezteti Gajdost, hogy Tokodi ezt a javaslatát is visszadobta. Gajdos bemegy, a kintmaradottak egymás fülét hegyezve tapadnak az ajtóra hallgatózni.

úthenger4_12.JPG

Józsinak újabb ötlete támad, hogyan lehetne harciasabb kedvre hangolni Gajdost, és a titkárnőtől kér valami erőset a repikeretből. Konyak és kóla kerül elő, Józsi mindkettőből tölt egy-egy emberes adagot, a színük úgyis egyforma, pláne fekete-fehérben, a miniszterhelyettes nem fog rájönni a különbségre. Diszkréten bekopog és a megdöbbenve néző Tokodinak átnyújtja a kólát, Gajdosnak a konyakot, majd kecses pukedlivel távozik. Gajdos egyből lehúzza a cuccot, aminek meg is lesz az eredménye: sziporkázó érvei előtt Tokodi végül kénytelen meghajolni és elfogadja az előterjesztést. A siker tehát teljes, az úthenger is elkészült, így hát Józsi indulhat tovább kelet felé. Go east!

úthenger4_13.JPG

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.09.22. 11:47:44

Köszönöm szépen, ritka jókat derültem ( az egész részen) meg természetesen a hv-on is.
"hihetetlen árviszonyok voltak akkoriban. (Árviszonyok a Dunán, hangzik fülünkben a vízállásjelentés egyik tételmondata.)" ez nagyon ott van :)
"az ötletek közül végül mégis a lóverseny lesz a befutó (he-he)." :D
"A brigád keze alatt szinte ég a munka (csak óvatosan a faanyaggal!), " ez meg a hangos röhögés kategória volt már.

A linkekért külön hála, valamint az áthallásos mondatokért is :) "átkarolja és kisded táncba kezd vele, az énekesnő némi zavarral markolássza a … mikrofont."

Jövök majd még elemezgetni, de már így is csak lassan értem ide :)

Gabba 2014.09.22. 12:18:27

@nughop: lassan? te is átnyergeltél úthengerre? :)

higeona 2014.09.22. 12:31:53

@nughop: nekem a 'szám is tiszta cserepes' is nagyon tetszett :)
@Gabba: a többit is olvastam ám ;)

Gabba 2014.09.22. 13:02:38

@higeona: ennek most úgy megörültem, hogy egyből nekiugrok a kövi résznek

de mielőtt elfelejtem: a mostani rész forgatókönyét Kállai István írta, aki rengeteg tévés produkcióban vett részt íróként, szerkesztőként, és olyan filmek forgatókönyvét jegyzi, mint A veréb is madár, vagy a Kojak Budapesten.

higeona 2014.09.22. 13:26:48

@Gabba: ennek most úgy megörültem, hogy nekiugrottam raktár részeket újraolvasni

Gabba 2014.09.22. 13:42:36

@higeona: még mielőtt szétrepednék az örömtől megnéztem a Viasat honlapját, aszerint még idén ősszel jön a raktár 5. évada

W.Jack. 2014.09.22. 14:03:34

@Gabba: Én más miatt vagyok lassú :)
Raktár, raktár, de jó!

Gabba 2014.09.22. 14:16:20

@nughop: miután már szétrepedtem, nem tud kilyukadni az oldalam a kíváncsiságtól, hogy mi a lassúság oka, de azért megírhatnád (persze csak ha nem titok)

W.Jack. 2014.09.22. 16:58:39

@Gabba: Újraolvastam azt, amit írtam, és rájöttem, hogy kétértelmű voltam (kivételesen nem úgy:)), olvasni és örvendezni értem ide lassan, annak pedig az elhajlós, hajós szombat éjjel és a hajós, kirándulós vasárnap volt az oka :)

Az általános lassúságom okát (bár nem titok, de végképp off) levélbe öntöm :)

Gabba 2014.09.22. 22:58:07

@nughop: levelet nagyon szeretek kapni!

mijazaki 2014.09.23. 17:35:38

Mindig jókat derülök (röhögni nem merek munkahelyen), amikor olvasom ezeket a hogyvoltokat:-)
Valami gyorsítót szedhettek, hogy egy nap alatt megcsinálták azt a tetőszerkezetet, vagy a szocialista munkakedv volt ennyire inspiráló. Na és az atlétatrikó, mint minisztériumba látogatós ruházat, az vitt mindent:-)
Amúgy árviszonyok: egy falusi kocsmában még ma is kb. feleannyiért lehet alkoholos befolyásoltság alá kerülni, mint Bp-en. Csak úgy mondom, mert meglepődtem már párszor.

tinipuma 2014.09.23. 19:43:30

Csak annyit mondanék, hogy nagyon szeretem ezeket az írásokat :)
Köszi!

Gabba 2014.09.24. 10:27:02

@mijazaki: a tetővel azért haladtak olyan gyorsan, mert be kellett mutatni, hogy a jó szocialista vezető ehhez is ért és jobban csinálja, mint az a sok elfuserált maszek :)

@tinipuma: én köszi, többet ne is mondj, csak nézz vissza délután :)

W.Jack. 2014.09.24. 12:53:17

@mijazaki: @Gabba: És akkor azt még nem is említettük, hogy Józsi abban a helyes kis fapapucsban jött-ment a tetőn, mint amiben a Balatonnál parádézott :)

Gabba 2014.09.24. 13:20:59

@nughop: ja, ja, a fapapucs nagy sláger volt a 70-es években, a szüleimnek is volt
süti beállítások módosítása