Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Konyhafőnök 1x02 - Öncsonkítás

2014. szeptember 04. 10:00 - oharozsabimbolehetnek

Kezdődik a második rész, rövid ízelítővel nyitnak, és megint bemutatják a zsűrit. Közben rájöttem, hogy Zé Gusteau, Pierre Anton Ego, Józsi pedig pont olyan, mint Skinner séf a L’ecsó című filmből. Biztos direkt castingolták őket így.

Új versenyző jön, egy thai lány. Nem értem, mit mond. De nem “készel”. Szeret főzni és legjobban csinálja. Ja, és nem fél. Najának hívják. Kötényt húz és beáll, aztán vitatkoznak kicsit azon, hogy jónapottal vagy jóestéttel kell köszönni. Rozina fél tőle.

Screen Shot 2014-09-03 at 4.07.47 PM.png

Jön az első feladat, paprikás csirkét kell főzni, de a szakácsokon múlik, mit, hogyan használnak fel. Józsi tisztázza, hogy bejön neki a nagymama pörije is, de most nem azt szeretne enni, hanem vmi újat. Lepjetek meg! (ez a mondat is volt a L’ecsóban, höhö). Aki ezt most jól oldja meg, védett. Egy órájuk van.

Tibor annyira szétszórt, hogy majdnem fizikailag is az lesz, ugyanis elvágja az ujját. Csupa vér a pult, meg minden.

Screen Shot 2014-09-03 at 4.08.17 PM.png

Józsi jön gyorsan a szokásos szöveggel, hogy szedje össze magát, sebtapasz a fiókban, majd visszamegy a zsűrihez, és kutyázni kezdi Paratibit a többieknek. Erre András is megvágja magát. Tessék levenni a rontást a késekről! A mai rész kezd egy rossz horrorfilmre hasonlítani.

Zé megy Najához, akiről kiderül, hogy 2006 óta él itt. Erre Zé elcsodálkozik, hogy és ilyen jól megtanultál magyarul? Hát, oké, hogy a csaj jobban beszél, mint Cookie, de azért a 80%-át nem értem annak, amit mond. De majd talán hozzászokik a fülem. Most csinál először paprikás csirkét. Józsi odaoldalog Krisztához, és rákérdez a nokedliszaggatásra. Nem csodálom, Krisztina úgy szaggat, mint egy kezdő kollégista. Mindezt azért, mert nem találta a nokedliszaggatót.

Screen Shot 2014-09-03 at 4.10.48 PM.png

Rozina bizonyítani akar, reméli, hogy nem gondolta túl. Már csak fél óra. Paratibi belendült, Józsitól kap buksisimit is, meg lebaszást is. Utóbbit azért, mert műanyag darabok főnek a csirkéje mellett. Ezt nem is értem, hogy sikerült. Olyan ez, mint amikor a műbeles virslit nem hámozod meg? Aztán a zsűripultnál kiderül, hogy vér is került a kajába, ami disznóvágáson sütve, sok hagymával elmegy, de itt nem annyira örülnek neki. Most már biztos, hogy nem vámpírok. Már csak egy perc, tálalnak, Józsi bemondja, hogy Naja már kész van, elmosogatott, Domestossal végigtörölgette a pultot, és vitt egy sört a férjének, szóval tempó-tempó. Lejár az idő.

Naja megy először kóstoltatni, az ő paprikás csirkéje thai-jellegű. A tálalása állítólag gyönyörű, szerintem úgy néz ki, mint amit már egyszer kihánytak, és egy kanál tejfölt dobtak a tetejére. Józsi nem szereti a nem ehető dekorációt. Pierrenek ez az étel vázlatos. Azt javasolja Najának, hogy a jövőben mindent alakítson thaira. Marha unalmas lesz egy idő után, de ő tudja! Zé is kóstol, dícséri a galuskát, a mártás nem jó, felületes. 

Őt Rozina követi. Csirkemellet sütött turbó szósszal és grillparadicsommal. A mártás egy ízbomba, a mell jó, de a paradicsom “eluralkodja”. A három szem galuskára pedig nincsenek szavaim. Én úgy szoktam enni a pörit, hogy egy mélytányér galuska, meglocsolva a szósszal, tejföllel nyakonöntve, és mellékesen némi hús is. De hol vagyok én a molekuláris gasztronómiától és a fine diningtól?

Krisztina szlovák lecsóalappal fejelte meg a csirkét. Átlagos. 

Azt látom egyébként, hogy nem mindig mindeki kóstol meg mindent. Ennek szerintem az az oka, hogy két tányér után teljesen elfáradnak az ízlelőbimbóik. Így vetésforgóban kóstolnak, hogy valaki mindig pihenhessen. De javítsatok ki, ha tévedek!

András az első, aki szerintem el tudott vonatkoztatni az eredeti recepttől. Elősütötte a csirkét, majd a szaftban párolta meg, és a nokedlihez is a szaftot használta. A látvány nem olyan hűde, András továbbra is higgadt, le is tolják, hogy izguljál már apukám!

Bianka is a csirkemellet használta, és lilahagymás kakukkfüves nokedlit főzött hozzá. Gergely tegnapi példájából okulva, előre szólt, hogy pikáns. Józsi érdekes fejet vág, nem erre számított, megszólalni is alig tud, öblöget bőszen. Csak szólok, hogy víz helyett jobb lenne egy sör, mert az semlegesíti a kapszaicint, ami a csípősségért felel. 

Screen Shot 2014-09-03 at 4.12.55 PM.png

Paratibi jön, komoly hegyibeszédet kap, Zé nem akarja megkóstolni, Józsinak már tök mindegy, az imént égette le a nyelvét. Darabos a mártás, kap egy jó nagy letolást. 

A zsűri most visszavonul. Szomorúak, csalódottak, nem történt csoda. Naja szép tisztán dolgozik, bár szart főzött. Paratibi leszerepelt, Krisztina lecsós csirkéje nem is létezik, de mindegy, mert amúgy is szar. Most az is beleszámít az értékelésbe, hogy ki hogy dolgozik. A legjobb Naja lett. Nem értem, de mindegy. Ezek szerint az, hogy mi lett a végeredmény nem érdekelt senkit. Szerintem Rozina kajája jobban nézett ki, de mit tudhat erről egy magamfajta gasztrobunkó? Naja védett, holnapig már biztos marad. Na, ja, így könnyű!

Jön a következő feladat. Felemelik a cloche-t (ez a harang alakú bura, ami fedi az ételt), és csoda, hogy nem ugranak arrébb, mert egy döglött polip van alatta.

Screen Shot 2014-09-03 at 4.14.11 PM.png

Rozina szerint a legintelligensebb állat, csak akkor eszi meg, ha muszáj. Ketten még nem csináltak ilyet, Naja is lejön a kakasülőről, hogy tanuljon. Séfúr megmutatja, hogy kell megpucolni. Közben Krisztina arcára kiül az undor. Nem mindegy, hogy hogy főzzük, elő kell puhítani, ha később nem akarunk fogsorra költeni. Józsi csapkodja a poliplábakat, közben Paratibi visszanyeli a hányását. Másfél óra alatt valamit kell ebből a állatból főzni, öt percük van, hogy megszerezzék a hozzávalókat a kamrából. Futnak is rendesen. Azt a “piacteret” kérném itthonra a spájzba. Bianka gyakran főz polipot, már tudja, mit fog csinálni. Elkezdenek dolgozni, pucolgatják szépen, aztán jön a fólia, és nekiállnak sodrófával püfölni a szerencsétlent. Kivétel András, mert ő egy kis nyeles lábossal áll neki a puhításnak. Priceless! Bianka nem puhít elég hosszan. Van még hetven percük, és nem elég, hogy egy rohadt nyálkás, tapadókorongos izét kell megfőzniük, még érzelmi viharok is dúlnak bennük, mert annyira szeretnének bizonyítani. Megint Zé megy körbe, Krisztinát jól meg is ríkatja, mert a kislányáról kérdezi, akit  azért nem hív fel, nehogy sírjon. 

Andrást cseszegetik egy kicsit, hogy nem fog elkészülni, de nem lehet kibillenteni a srácot. Józsi körbemegy, és mindenkit megpiszkál. Bianka a csípősre esküszik, fájdalmas lesz Józsinak a holnapi nap. Rozina nem elég határozott, és nincs tisztaság nála. Paratibi nyalogatja a kanalat. András rossz sorrendben grillezi a zöldséget és a polipot. Tálalnak, visszaszámolnak, hátralépnek, kezet emelnek.

Andrással kezdik, szerintem direkt, hogy bebizonyíthassák, hogy túl meleg a polip. A srác kész van két kaja megfőzése után. A lábak jól átsültek, majdnem élveztehő, de kár, hogy a paprikán rajtamaradt a héja. Zé nem szereti a polipot, szar lehet neki most.

Bianka következik egy polipsalátával horvát recept szerint. “Mondták már, hogy szexi a tányérod?” Hát, ha nekem ilyet mondana valaki, lehet, hogy otthagyom a diszkó közepén. A polip serceg, nem mosta meg eléggé, és nem is püfölt eleget, mert már “elfájdult” a keze. Józsi egy ovis szintjére ereszkedik. “Igen, elfáradtál a főzésben? Akkor én is túl fáradt vagyok, hogy megkóstoljam a kajádat” - közli dacosan.

Rozina kajáit mindig háromszor újra kell néznem, mert nem tudom leírni a nevüket. Szóval most egy fűszeres-vörösboros polipot készített korianderes szecsuáni fehérrépakrémen tálalva, mangóchutneyval. Ez így elég jól hangzik mondjuk, a tálalás is szép. A koriander kicsit sok benne Zé szerint. Józsi megdícséri, mert ízletes.

Krisztina tejszínes, pikáns, fehérboros spagettit főzött polippal, és egy bazinagy paprikába bújtatta, amit a zsűri azonnal szóvá is tesz. Minek oda paprika, ha a kajában amúgy nincs? Pierre elvicceli, olyan, mint a kertitörpe, érteleme nincs, de legalább rohadt ízléstelenül néz ki. Józsi átvariálja a dolgokat, vagyis kiborítja a tányérra a spagettit, és kidobja a paprikát. Remélem, a nagymamám nem nézi ezt a műsort, mert nem bírja a kajakidobást. Háborús generáció.

Paratibi paradicsomos-vajas paprika concassés polipot csinált vajban pirított újkrumplival. Pierre meg van elégedve, de kicsit még talán lehetne pikánsabb. Zé szerint pont jó, hogy nincs benne csili, imádta.

Megint megtapsolják magukat, aztán eldöntik, ki párbajozzon. Rozina jó volt, András nem melózott eleget, Krisztina béna volt a paprikájával, Paratibi végre szuper volt. Biankáról látszólag nem esett szó.

Felsorakoznak a népek, és feszülten várják a döntést. Biztosan marad Rozina, András, Tibor.

Krisztina és Bianka párbajozik. A feladat répavágás három különféle vágástechnikával. Az egyik a brunoise (félcentis, szabályos darabok), a második a batonnet (a hasábburihoz hasonló), a harmadik a julienne (apró, vékony, egyenletes). A zsűri turkál egyet a kajában, és eldöntik, hogy Krisztina megy haza. Bianka másodszorra is túléli.

Mára vége, holnap látszólag nem jön senki, de borzasztó feszkó lesz, erősödik a nyomás.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2014.09.04. 11:18:30

Tibi, a szétszórt :D
süti beállítások módosítása