Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Chicago Fire 1x01 - Pilot

2014. július 22. 13:00 - sdt

A magyar címfordítás (Lángoló Chicago) pont nem azt adja vissza, amiről a film szól, ez elsősorban nem katasztrófafilm, Chicago egészben nem, néha részben ég. Szó esik a tűzoltókról, hivatali- és magánéletükről, van benne izgalom és líra is, előbbi bővebben. Két évad ment le, á 22 résszel, új évad állítólag berendelve. Annyit mondhatok, a sorozat nagyon jó, fordulatos, szépen fotózott, jól jellemzett alakítások, fogyasztható kriminológiájú történet. Érveim legfontosabb alátámasztása, hogy olyanokkal is megnézettem, akik nem sorozatnézők, és, mindenkinek tetszett. Tehát kötelező darab.

Az első rész rögtön bele is csap a lecsóba, vonulnak kifelé a tűzoltók, a jelenet autótetőről fotózva, a közlekedési lámpa mind piros, de csak bevillan, már ott sincsenek. Megismerjük az összes szereplőt, mindenki főszereplő, kivéve aki idejekorán elhalálozik. A filmből kiderül, az állapot felvázolására mi is elmondjuk, hogy műszaki, fecskendőkezelő és egy két főből álló elsősegélynyújtó esetkocsi csapat vonul ki, miden alkalommal sztentori égi hang szólítja ki őket. Már mennek is, egykori állomási létüket csak az autó helyénél hagyott bakancsaik jelzik, amikor visszatérnek, csak egyenesen beleugranak. Mindannyian a rutinos állomásvezető, Boden parancsnok (Eamonn Walker) profi szervező irányítása alatt szolgálnak.Megérkeznek egy füstölgő különálló lakóházhoz.

vlcsnap-2014-07-22-11h20m48s33.png

Rémült lakó szédeleg előtte, persze bent is maradt valaki, akit fel kell kutatni. A két csoportvezető, Severidge (Taylor Kinney) és Casey (Jesse Spencer) hölgyolvasók figyelmét felhívom, két feltűnően szép fiú, már ugratják is egymást, amúgy férfihumorral. Amíg a sérült hölgyet ellátják, a tűzoltók beverekszik magukat a házba. Ég is rendesen. Noha Casey megtudta Severidgétől, hogy nem jó a szellőzés, az újfiú, Darden elkezdi a behatolást, nem kell semmit várni, szerencsétlen pechfogel, a várható a dráma bekövetkezik, Darden szépen fényképezett lángoló oszlopként vész el. A jelenet itt végetér, amúgy a mentés eredményességéről nincs tudomásunk.

vlcsnap-2014-07-22-10h20m38s73.png

A film szerint egy hónap eltelik, állomás, pakolják ki szegény társuk szekrényét. Boden parancsnok behívatja a két kisfőnököt, közli velük, boxolni megy majd egy versenyre, majd mint főbbik hírt, közli velük, hogy ellenőrző polgármesteri látogatás várható, és különben is kapcsolja ki a két csoportvezető egymás ellen érzett ellenszenvét. Spoiler: a a követő részekben is látható, de amúgy már érezhető, ez az, ami nem fog menni. Vágás, jön az újfiú, Mills, a 81-es tehát a műszaki alakulathoz, nagy körbekísérés nincs. Rögtön előadást is tarthat az éppen ott üldögélő kisiskolásoknak.Közben megy a történet, nem unatkozunk, az esetkocsi – a két feltűnően csinos mentőslánnyal (jut eszembe, randa szereplő nincs is a két évadban) lövöldözés helyszínére érkezik. A helyszínbiztosító rendőr referál, van szervdonor (az ő poénja, nem az enyém), és van meglőtt személy. Megkezdik a szakszerű ellátást, a sérült rendkívül ellenségesen viselkedik, mondogatja, meglőttem. Az ember azt hinné, hogy az előtérben fekvő elhunytról beszél, de nem. Szerencsére csak az egyik mentőlány guggol háttal, így a másik látja, hogy vérzőfejű sérült lép ki a szekrényből, pisztollyal a kezében, tehát a helyszínelő rendőr finoman szólva nem volt képben, miszerint a lövöldöző lelépett. A jelenet távolról sem annyira vicces, mint Félix kilépése a szekrényből (ld. Vesztegzár a Grand Hotelben). Akár nagy baj is lehetne, de Shay és Dawson határozott fellépésére a pisztolyos elájul és a kiabálásukra némi látenciaidővel végre berohannak a rendőrök. Abgang, sérülteket mentőautóba hordják, rendőrt ironikusan letolják.

vlcsnap-2014-07-22-10h13m10s239.png

 

Vissza az állomásra, Mills még mindig előadást tart, részben nekünk is szól. Állapotriasztó, magyarázza, ami akkor szólal meg, ha csapdába esett tűzoltó 18 másodpercen át mozdulatlan. Közben kajára is gyűjtenek, az állomáson ugyanis magukra főznek, de legalább a konyha komplett. Újabb nagystílű, ritkahumorú villongás a kisfőnökök között, kinek nagyobb a sisakja, hogy több ész férjen bele.Mégiscsak pilot, kell a sűrített esemény, már a harmadik katasztrófához hívják őket. Frontális ütközés a hídon. Több osztagot érkezik. Az egyik kocsiba beszorult a mama és kislánya, vágóval szabadítják ki, de a gyerek láthatóan rossz bőrben van. Dawson kérésére oldalt fordítja a fejét, hogy láthassák a baromi ronda vágást a fejbőrén, de szerintem ez az ötlet különösen akkor sikertelen, ha a dednek nyakcsigolyatörése lenne. Közben a kocsi lángrakap, mentős testével védi a gyereket. Ember a vízben, kiabálják, mégiscsak folyó, meg híd, vizimentésre felkészülnek, Severidgen jól áll a búvárruha is. De közben kiszúrják, hogy egy ember a partról idegesebben figyeli az eseményeket, mint az indokolt lenne, és eltér a parti átlagtól is, szigorúan ránéznek, már meg is lépne, de elkapják. Rövid statisztaszerep, kis szerencsével, ahogy az amerikai költségvetést ismerem, napi 800 dollárért. Vizi mentés szükségtelen, visszavonva. Közben kisgyereket kiszedték. Szívtamponádja lesz (a kijövő vér megfeszül a szívburok alatt és páncélként veszi körül a szívet) ezt Dawson jól sikerült szúrással levezeti, gyerek láthatóan jobban. Közben beérnek a kórházba, kutyafuttában referál, faszkalap orvos annyit szól vissza, hogy maga szívenszúrta a gyereket, és dühödten néz, holott egyszerűen csak hülye, ez az ellátó mentős dolga, nem vitás, veszélyesebb, mint más helyzetben egy tabletta adása, az kevésbé rizikós.

 vlcsnap-2014-07-22-10h20m58s85.png

Ismét mentőállomás, kiderülnek apró részletek, amire nem is emlékeztem, az egyik szereplő Otis kétségbeesetten próbál lemondani gúnynevéről (Otis – emelőipari vállalat), kiderül, van neki igazi is, de senkit nem érdekel. Severidge félmeztelenül (ez itt a reklám helye) basztatja Casey-t, aki már valami komolyabb szerszám felé néz, amivel szükség esetén ütni tud, amikor Boden mindenkivel közli, hogy neki is megvan a maga baja, mert azzal fog boxolni, aki elszerette a feleségét (nem így mondja) továbbá a műszakiak és fecskendősök közti balhét szerinte a polgármester jelenlétében kellene lerendezni.

vlcsnap-2014-07-22-10h29m40s208.png

Közben bemutatják egy sorozatelőtt elhunyt tűzoltó feleségét, aki feltűnően barátságos Caseyhez, na, ezt is látja Severidge, komolyan, mindenből balhé van (lesz).Severidgének fájdalmai vannak, Shay lop neki gyógyszert. Severidge beadja a vállába, nagyon úgy néz ki, mintha kábszeres lenne, de (spoiler) nem az. Közben kis minivillanások, amelyeknél látszik, később mindnek jelentősége lesz. Közben azért maguknak kis csinálják a bajt, Hermann, a sokgyerekes családapa kiköltözik házából, szegénynek állandó anyagi gondjai vannak. Pár perccel később kiderül, ebben volt némi szerepe, nem kéne lakás-spekulációba bocsátkozni. Casey elköltözik orvosbarátnőjétől, a szokásos melodráma, a hölgy addig amíg orvosgyakornok és nincs meg a szakvizsgája, nem akar gyereket, ebbe erről az oldalról van valami, állandóan különböző kórházak között kell szakgyakorlatra rohangálni, egy kimarad, ki tudja, mikor kerül ismét sorra. Az élet nem fenékig sikeres vizsga. Casey házassági feltétele meg érdekes módon pont egy gyerek bevállalása (ismerje az amerikai demográfiát, mint minimum), szóval a „szeretjük egymást de váljunk el” mozgalom tagjai lesznek. Szar érzés, szerintem ezzel a szélsőséges állásponttal ostobaság is, de nem írom a forgatókönyvet (sajnos).Közben az állomáson Millst szekírozzák. Kitörési pontként Mills megpróbálja megszegni a „házinyúlra nem lövünk, csak ha támad” c. szabályt és fűteni kezdi Shay-t (megjegyzem, megértem), aki közli vele, hogy leszbikus és neki ez így nagyon jó.  Ami várható volt, Dawsont vegzálják a tamponád ügyben, csak-csak feljelentette a kórházi sebész. Ez persze egy marhaság (magam is orvos vagyok), és ez az egyetlen erőltetett konfliktus a sorozatban, de hátmicsináljak, a forgatókönyvíró dönt. Közben Casey olyan kaját főzött az állomáson, hogy kivitelre is szakács-Oscaros, de persze örök harag, Severidge inkább a többnapos almát veszi le a polcról.

vlcsnap-2014-07-22-10h26m05s95.png

 

Közben Boden parancsnok boxmeccse kezdődik, a fiúk is ezt nézik, ahelyett, hogy a kezüket tördelnék, mert várhatóan jön a polgármester. Nehéz így karriert fényezni. Na, ilyenkor gyullad ki egy épület, indulás. Nem akkora az épület, mint a Pokoli torony, de nagyon ég. Szépen filmezett mentőakciók, tűzoltók felfelé, menekülő emberek és patkányok lefelé, gyerekek mentése az ágy alól. Megérkezik Boden is, lehet hogy meccset halasztott. Közben a tűz minden lyukon úgy jön ki, mint a hegesztőpisztoly kezdőlángja, ráadásul az emelet beszakad Casey és Hermann alatt. Severidge vezetésével kihúzzák a bajbajutottakat (naná, még 40 rész van hátra velük). Közben persze egymást is mentik, de látszik a szemükből, hogy a tűzoltó-bajtársiasság az állomás kapujában megszűnhet. Kis mentős demó: Hermann légmellet kap, feszülő levegőt megintcsak látványos tűszúrással eresztik le a lányok, nagyon profik. Közben megjön a polgármester, helyszíni találkozás a tűzoltókkal, mélyen egymás szemébe néznek, a háttérben lángol az épület, pedig már locsolják. Érződik a hősi feeling, ha ezután nem kapnak Munka Érdemrendet, soha, de legalábbis felterjesztik őket.Mills közben Boden parancsnoktól kap dicséretet, pszichés eligazítás, hálásan megköszöni parancsnokának, hogy felnézhet rá, de Boden csak úgy tűnődik és nyel egyet. Én, aki már láttam a sorozat többi részét, tudom, okkal. Mills közben leukoplasztot nyom a fémszekrényére, ráírja a nevét és ezzel ő is erkölcsi csapattag.

vlcsnap-2014-07-22-10h29m46s35.png

Drámai jelenet: az állomáson Severidge magára marad, és beleeszik a hűtőben maradt Casey-féle sonkába. Szerintem nem bocsátott meg, csak éhes.A kórházban gyülekeznek a kollégák, Hermannért aggódnak. Mellékleletként Casey kideríti, hogy a szívtamponádból kimenekített kislány jól van. Jelentőségteljes pillantások, mondtam én, hogy az az orvos egy seggfej. Az egész várót megtölti a csoport. Casey telefonon felhívja barátnőjét, legalább egy éjszaka ügyben, elnézve a barátnő kivitelét, igaza van, plusz a lélek. Utána Sam Small pillantást vet Severidge felé, köszönet. (Eric Knight novellafüzérében Sam Small a kuvaszának mondta búcsúzáskor, hogy megmentetted az életem, de isten látja lelkem, én nem szeretlek) aztán körbesvenkelődik a váró.

vlcsnap-2014-07-22-10h22m55s248.png

Mindenki nyugodjon meg, tudom, hogy Hermann meggyógyul és még sok minden történik vele (is).

Címkék: chicago fire
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holtsav 2014.07.27. 14:45:12

Nem egy Rescue Me vagy egy Harmadik műszak, de azért bejövős. A PD spinoffról is lesznek majd itt postok?

sdt 2014.07.27. 16:44:07

@Holtsav: Örülök, hogy tetszik a film. A Chicago PD-t is felrakhatom...
süti beállítások módosítása