Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Leftovers 1x03 - Two Boats and a Helicopter

2014. július 21. 15:00 - Szencsike

A mai rész egy emberről fog szólni: Agitáló Matt-ről és az ő kálváriájáról, mindenki más most csak mellékszereplő lesz. Ha épp nem az Eltávozottakra húzza rá a vizes lepedőt, akkor papként áll Mapletone közösség szolgálatában. A bevezető képsorokban épp a gyülekezetnek prédikál, illetve a mindennapi munkáit is látjuk: takarítás, mise előkészítés. Ez a gyülekezet 10, azaz tíz darab személyt számlál. O14 vagy esetleg Matt eltűnteket pocskondiázó propagandájához lenne köze, ez kérdéses. Érdekes, hogy a templom környékét imádják a galambok, Matt alig győzi őket elhessegetni, illetve két Néma is figyeli őt, őket a seprű nem tünteti el. A mai prédikációja egy kislányról szól, aki súlyos balesetet szenvedett és kómában van. Arra kéri a kicsi gyülekezetét, hogy imával segítsenek rajta. Viszont egy nagyon feldúlt, nagyon nagy darab férfi vágtat be a templomba és megveri a tisztelendőt és egyik röpiratát gyömöszöli a szájába. E szerint az Eltávozott nő gyógyszerekkel csencselt.

1.png

Matt-tet a kórházban vizsgálják, egy nyomozó a vallomását veszi fel épp, mikor Kevin érkezik. Matt nem tesz feljelentést a verekedő ellen, így Kevin elküldheti a kollégát. Úgy látszik, hogy Kevin és Matt már nem először járja el ezt a táncot, mert Kevin akárhányszor figyelmezteti őt, hogy ne mártson be senkit, Matt újra megteszi. Garvey papa is tudta jól, hogy az igazságnak ki kell derülne, talán ezért is jutott be a helyi Lipótba. Kevin meghívja őt vacsira, de hiába a kedves invitálás, az estéi foglaltak. Később, ha már a kórházban jár, betér a beteg kislányhoz, útközben a helyi banktól keresik, ám kinyomja a hívást. A kislány kórtermében annak már csak az üres ágyát találja meg, ugyanis felébredt és a szülők elvitték. Matt örül, a gyülijével imádkoztak érte reggel, de az ápoló szerint ez tegnap este történt.

2.png

Matt az irodájában szanálja a papírjait, mikor a bankos Jim ismét hívja, igaz, ezt sem veszi fel, de rögzítőre mondott szöveg szerint sürgősen beszélniük kéne. Ezután a templomi karbantartási munkák közben látjuk, majd egy különleges vendég érkezik. Egy régen templomba járó ifjú férj, apa jött a kisgyerekével. O14 óta a felesége hite megrendült, ő még bizonytalan, de a kicsit szeretné megkereszteltetni, biztos ami biztos. Erre van egy manikűr-pedikűrnyi idő, ugyanis apuka a felesége tudta nélkül hozta el a gyermeket. Matt örömmel vállalja a feladatot, talán hosszú idő óta ez az első keresztelő. Matt nem fogad el érte pénzt, de szeretettel várja a családot a vasárnapi misén. Ez sem jön össze, de apuka mégis adhat valamit Mattnek. Andrew Sasaki volt a munkatársa neve,O14-es eltávozott, kaszinózott, és a gyerekei egyetemi tandíjára félretett pénzét is elverte.

3.png

A többi infót már a kaszinóból szedné össze, az egyik teremfelügyelőtől kérne segítséget, de ugye vendégekről jót vagy semmit elv él. Mivel a felügyelőnek is van eltűnt rokona, a 9 éves unokahúga, így Matt előveszi a mappáját, amiben az Eltávozottakról gyűjti az anyagokat. Egy nemi erőszakért leültetett férfi is O14-es, és a 9 éves kislány is, vajon ez a rossz ember egyenértékű egy ártatlan gyerekkel? A fazon látja Matt sérült arcát, sejti, hogy nem sima kocsmai verekedésben volt része, de segít. Viszont egy földszinti rulettasztalra rászálltak a galambok. Templom előtt is galambok, itt is galambok, vajon miért?

4.png

Matt javában gyártja Andrew Sasaki röplapját, de pont kifogyott a patron a nyomtatból, így mindenképpen be kell menni a városba. A két Néma nőszemélyt meglátva kiveszi a csomagtartóból az adományozásra szánt ruhás dobozt, milyen rendes tőle, igaz nem fehér ruhákat ad nekik. Viszont azt üzeni Pattinek, hogy nem fogja abbahagyni, ha már ilyen messzire eljutott. A szemüveges néma egy cigiszippantással válaszol. Az autóban van beépített telefon, ismét a Bankos hívja, ezúttal már fogadja a hívást, mert nem tudja kezelni ezt a telefont és kinyomás helyett beszélhet a pénzügyessel így végül mehet a bankba. Nem kap jó híreket, ugyanis valaki meg akarja venni a templomot, kp-ban fizetne, a határidő a holnapi bankzárás. Ha Matt addig összetudja szedni a kért összeget és egy kis fölét még, akkor az övé maradhat a templom, a kért összeg 135 ezer dollár lenne. Sajnos ez Matt hibája is: már elég régóta nem fizette ki a templom költségeit, így a bank lefoglalta azt a tartozások miatt, és amint jelentkezik egy vevő rá, el is fogja adni. Ez már elég hosszú ideje húzódik, és Matt sem törődött vele eléggé, de megjött a vevő, a bankos már két hete próbálja elérni őt emiatt. Matt kap egy érdekes telefont egy női hang arról panaszkodik, hogy elfogyott a hipó, vegyen újat. Oké, venni fog és este időben érkezik. A bankos megkérdi, hogy van Mary, de nem kap választ. Érdekes, hogy a bankoson is látszik, hogy mennyire kényelmetlen neki ez a helyzet.

5.png

Matt elmegy az első lehetőséghez, mint segítség, ez lenne a húga, aki nem más, mint Nora „eltűnt az egész családom” Durst. Eddig egyszer találkoztak az sorozat indulása óta, akkor csak úgy tűnt, hogy két régi barát köszönti egymást, de ehhez képest jóval fontosabb a kapocs. Nora is kérdez Maryről, egy szűkszavú választ kap, majd Matt rátér a templomra. Kölcsönkérne tőle, hisz családi templom, a szüleik hagyták rájuk, kezdené az érvelést, de ez sántít Nora részéről. 7 éves kislány volt, mikor a szüleik meghaltak, a templom örökségféle lenne. Norának nincs ennyi pénze, az a kárpótlás, amit a férje és a gyerekei után kapott ugyan fedezné ezt, de nem fogja odaadni. De ha Matt leállna a mocskolódó szórólapokkal, akkor Nora odaadná a pénzt, valamit valamiért alapon. Matt eltökélte, hogy véghezviszi, amit elkezdett, egy balesetet és egy bírót emlegetnek, hogy az adta meg a szórólapozáshoz a kezdő lökést, de nem derül ki több részlet. Matt szerint O14 utáni időszak egy próbatétel volt, Nora ezt már rég feladta volna Matt helyében. Viszont Matt tud olyat mondani, amivel hisztérikus nevetést vált ki a nőből. Doug, Nora tökéletes férje megcsalta őt, egyik gyermekük tanárnőjével. Mindig a nőnél voltak a pásztorórák, de néha egy hotelben is összebújtak. Doug ugyan készpénzt használt, de egy hotelszámlát Matt megszerzett. Matt ezt a sztorit sosem fogja elmesélni. Nora vajon most tudta meg, vagy már tudott róla?

6.png

Matt a boltban keresi a megfelelő hipót, közben a háttérben arról beszél egy férfi, hogy végre meg kell tanulnunk elengedni azt, akit szeretünk. Ez egy reklám hangja, ami egy szolgáltatást ajánl azoknak, akik nem dolgozták fel az eltűnt szeretteik hiányát. Ezt egy morcos, barna hajú hölgy nézi, nem ő Mary, hanem Matt bejárónője és az elmaradt fizetést követeli. Matt ad neki valamennyit, de ha nő nem kapja meg a többit, akkor már nem jön többé, és valakit meg kell fürdetni. A családi fotókon egy mosolygós szőke hölgy szerepel, ő lenne Mary, Matt felesége. Azonban a nő öntudatlan, mozgásképtelen betegként vegetál, semmire sem reagál, ami a környezetében történik, talán csak a szemével tud jelezni. Matt nagy szeretettel gondoskodik róla, beszél hozzá, fürdeti, de ebből az állapotból még ő sem tudja visszahozni a feleségét. Ezért mondta Kevinnek, hogy nem ér rá este, mert a felesége mellett a helye. Sajnos hiába minden, Matt sem tud segíteni, az ágya egy összecsukható tábori ágy, felesége kórházi ágya mellett. A szoba sötétjében kétségbeesetten próbálja elfojtani a sírásának a hangjait és kér valamilyen jelet. A festményre téved a pillantása, és megszállta az ihlet.

7.png

Később a gondozóhölgy újra felbukkan, éjjelre maradnia kéne, de minden tartozást visszaad, ha hazatér. Matt ezután a Garvey-ház elé parkol le, előszedi az ásót és a hátsó kerthez oson. A hintában már ott ül Laurie, a nő írásban, a férfi szóban is megígéri, hogy senki sem tudja meg, hogy itt volt a másik. Miért van itt Laurie, talán a bűntudat húzza őt vissza. Matt tudja, hogy mit és hol kell keresnie, a grillsütő alatt a földbe temetve készpénzt talál, illetve Roy Hader bíró szórólapját, bűne: megvesztegethető. A lapocska hátoldalán idősebb Garvey írása szerint kifejezetten a tiszteletesnek hagyta ott a pénzt. Matt ezután eltűnik onnan és a pirosnál ismét megvilágosul, mert a lámpára rászálltak a galambok.

8.png

A következő cél, a kaszinó, 20 ezer dollár kp-t vált zsetonra és a galambos rulettasztalnál fog játszani. Mivel ez túl sok pénz, a játékőr átkísérné egy másik asztalhoz, de egye fene, ha ragaszkodik hozzá maradjon, így mindet felteszi a pirosra. Pár idegtépő másodperc után a golyó a piros jelzésű számra állt, így Matt duplázott. 40 ezer dolcsi, továbbra is a pirosra. Egy nagyhangú férfi és a barátnője izgatottan nézik Matt játékát, és az újabb pörgetés is pirosat ér. 80 ezer dollár, újra a pirosra, de már a párocska is rak, ők a feketét teszik meg, csak ne okozzanak zavart Matt szerencséjében. A golyó pörög és meg sem áll a… pirosig! 160 ezer dollár a nyeremény, Matt boldogan távozhat. 160 ezer dolcsi belefér egy A/4-es borítékba, most tényleg az a legfontosabb, hogy Matt épségben eljusson a kocsiig és elinduljon. Ez majdnem sikerül, mert épp akkor érkezik meg a Nagyhangú fazon, mikor Matt kigurulna a parkolóból és egy kis pénzt kunyizik benzinre, ha már neki ennyi van. Viszont a pasi kirángatja Matt-tet a kocsiból, megveri és elviszi a borítékot. Matt fejben már feladta, de lélekben nem. Összeszedi magát, letámadja a férfit, félholtra veri, a boríték újra Mattnél.

9.png

Matt visszamegy Kevinékhez, a pénz egy részét visszarejti a grill alá és mivel van egy Roy Hader utcatábla, gyorsan azt is leszedi. Ebből már van pár a csomagtartójában. Reggel nyugodtan mehet a bankba, egyedül a borítékon lévő vérfoltok emlékeztetnek az esti mókára. Útközben egy kocsiból  egy férfi két sétáló Némát dob meg nagyobb kővel, akit eltalált, az összerogy. Matt kiszáll hozzájuk és mentőt hív. Viszont a kocsi visszajön és Matt dől el, mint egy krumpliszsák, ezúttal őt dobták meg. Egy hirtelen váltással Matt a templom előtt ébred, az ajtóban egy Néma osztogatja a kis imakönyveket, beszél a nő és kék ruhában van. Bentről énekszó hallatszik, abból tudjuk, hogy ez nem a valóság, hogy a kép zizegni kezd, egy kisfiú egy oldalajtón távozik, Matt utána megy. Kisfiú helyett a felnőtt Matt-tet és a szülőket látjuk egy orvosi szobában, a doktor rossz híreket hozott: Matt beteg. Megszólal a tűzjelző, a felnőtt Matt és a 7 éves Nora az égő házuk előtt áll, a szülőket senki sem menti meg. Egy autó ütközik, Matt-tet látjuk kiszállni a kocsi anyósüléséről, a sofőr Mary volt, a légzsák szétrepedt, Mary feje nagyot koccant a kormánnyal. Majd a csecsemője után kiáltozó anyukát látjuk, ezzel a jelenettel kezdődött a sorozat, anyuka kiabál, a háttérben két autó ütközik, egyik kocsi Matt-é volt, a másik kocsiból a sofőr eltűnt. Lehet ő volt a bíró. A 911 túlterhelt, Matt a karjaiba veszi a feleségét és úgy rohan segítségért. A rohanás után őt és  Maryt látjuk szeretkezni, Mary átalakul Laurievá, lelöki magáról, majd elkezd égni.

10.png

Matt felébredt, a kórházban álmodta ezt az őrületet. Rögtön a pénz jut az eszébe, el kell mennie a bankba, elkezdi magára rángatni a ruhát. A telefonja lemerült, a nővérkétől kérdezi az időt, délután fél öt, ám a buzgó hölgy nem akarja elengedni. Matt kiköveteli, hogy hívják fel a bankot, hogy ne zárjanak be, mert viszi a pénzt. Rohanvást érkezik a kocsijához, ami még mindig ott parkol, ahol megdobták kővel, a pénz szerencsére megvan. A banknál a túlbuzgó biztonsági őr be sem akarja engedni, de szerencsére Bankos meglátja őt, bejöhet az irodába. Ám hiába minden igyekezet, már nem számít semmi. Három nap telt el, három nap esett ki Matt életéből a kő miatt, így a templomot a Bankos átadta a vevőnek. Hiába a sok sajnálom és bocsánat, Matt-nek olyanok tettek keresztbe, akiknek semmiképp sem adták volna át a templomot, de kifizették a pénzt, egy összegben és azonnal. Matt elmegy a templomhoz, ahol épp a Némák deszkázzák be és festik le az ablakokat, könyveket és egyéb szemeteket dobnak ki. Főnéma Patti a hirdetőtábláról szedi le a szöveget. A nő megérezte, hogy valaki figyeli, Matt és az ő tekintete összeakad, ebből még baj lesz.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása