Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A dunai hajós - 2/2

2014. július 09. 12:00 - Gabba

Dragos is parancsot ad ki a Duna mentén és a folyón közlekedő valamennyi „fogatos és vízi jármű” szigorú ellenőrzésére, valamint a rablóbanda vezetőjének, bizonyos Ladkonak a letartóztatására, aki Borus Demeter álnéven utazik. A rendőrcsónakok kirajzanak, az egyikük látóterében hamarosan feltűnik a Lenuta nevű dereglye, a rendőrök megállásra szólítják fel a hajót. Striga ékes bolgár nyelven kifakad (sajnos nem értem pontosan, mert épp ezen az órán hiányoztam a nyelvtanfolyamról, de mondandója nagyjából a JQA témakörben mozoghat) és a két foglyot külön-külön leviteti a rakodótér alatt kialakított titkos kamrába. Itt tárolják a rablott holmikat is, és a foglyokat két, egymástól távoli rekeszbe zárják, hogy ne találkozzanak. Striga díszes egyenruhába öltözve fogadja a fedélzetre lépő hatósági közegeket és készségesen megad minden felvilágosítást: Ivan Striga kapitány vagyok, bolgár, Bécsbe vittünk búzát, most üresen megyünk vissza Galacba. A szervek alaposan körbenéznek, de a raktér tényleg üres, semmi gyanúsat nem találnak. A megkötözött és felpeckelt szájú Borus hallja a lépteket maga fölött és fejét a deszkafalba ütögetve próbál zajt csapni. Ezt azonban csak Titscha hallja meg, és szolgálatkészen felrúg néhány random kötélcsomót, hogy elnyomja az árulkodó hangot.

Dunai17

Miután a hatóság távozik, Striga felhozatja a foglyokat, nehogy megfulladjanak az ablaktalan raktárban és két külön kabinba rakatja őket, hogy továbbra se tudjanak egymásról. Valahonnan szerez egy pravoszláv papot, mert bizony esküvőre készül a kapitány úr. Amíg az atyát elküldi uzsonnázni, addig magához hívatja Natasát és mézesmázos modorát felvéve fűzni kezdi ezerrel, a háttérben Titscha már bontja is Szovjetszkoje Igrisztoje pezsgőt. Sajnálom az uradat, derék ember volt, de szépséged nem hervadhat el, a lábad elé hordom Európa minden kincsét, te itt úrnő vagy, stb., én már várom, hogy egy szép darab hasaszalonnát is bevet végső eszközként. De nem, ehelyett gyűrűt és nyakláncot húz a nő megfelelő testrészeire, de Natasa nem kér a frigyből. Sose leszek a tied! felkiáltással letépi a nyakéket, és a közeledő Striga kezéből kiüti a poharat. Az emberből erre kitör az állat, összeszűkül és vérbenyihhan a szeme, mint Turi Daninak, leteperi Natasát, hasad a dekoltázs a hószín keblek fölött, megöllek!, hörgi Striga. Végszóra belép a pap, kezdődhet az esküvő?, kérdezi, de elnézve a gerlepárt be kell látnia, hogy itt bizony nem lesz mostanában menyegző.

Dunai18

Duzzadó nadrágja helyett Striga így hát kénytelen a duzzadó vitorlákkal foglalkozni, a gyorsabb haladás érdekében az evezőket is dolgoztatja, így aztán a dereglye hamarosan befut Pest-Budára, oppardon, 1873 óta Budapestre. Persze nem kötnek ki, nyista városnézés, nyista strandolás. A másik táborban meg nyista nyomozati eredmény, Dragos emiatt mérgesen ki is osztja a rendőrségi vezetőket. A nagy leba…ltázás hatására a korábban már látott vízirendőrségi közeg elmondja, hogy ő mintha látott volna egy olyan kalyibás csónakot egy dereglye után kötve, na végre valami, Dragos máris szűkítheti a nyomozati kört a Duna középső és alsó szakaszára.

Dunai19

A kabinban Borus folyamatosan a szökésen agyal, és a kabin falának vas merevítőjén hosszan nyiszatolja a hátrakötözött csuklóját szorító köteleket. Ez persze rohadt fárasztó, többször meg kell állnia pihenni, de végül sikerrel jár. Irány a kerek kajütablak, most vagy bajban öcsém, kellett neked annyit gyúrni, hát a széles vállad nem fér át! Azért csak erőlködik, tekereg, de aztán beszorul, mint Micimackó a vendégség után Nyuszinál. Nagy nehezen visszaerőlteti magát a kabinba és most lábbal előre próbálkozik, ez a módszer sikeresnek bizonyul, hősünk a vízbe ereszkedve elköti a csónakját és a sötétség leple alatt elevez a hajótól.

Dunai20

Reggel Striga nyomatékosan felhívja Titscha figyelmét, hogy Natasát továbbra is a menyasszonyának tekinti, mindenki ennek megfelelő tisztelettel bánjon a nővel. Majd átnézik a horgászbajnok (akit ugye ők Dragosnak tartanak) csónakjából származó ládákat, a két fénykép láttán Striga szeme ismét összeszűkül: Kit fogtál el, te vadbarom, hát ez Szergej Ladko! Sietnek a kabinba, de a madárka ugye már kiröppent, szerencsére a másik fogoly a helyén van. Újabb ellenőrzés érkezik, Dragos is a rendőrök között ül a csónakban, Striga gyorsan leviteti Natasát a szokott helyre és az érkező hatósági személyeket ismét teljes kapitányi díszben fogadja. Azok viszont csak körbecsónakázzák a hajót, de mivel csak a szokásos mentőcsónak van utánakötve, kalyibásnak nyoma sincs, eltávoznak. Ezek szerint nem minket keresnek, hanem nyilván Ladkot, vonja le a következtetést éles elmével Striga, sőt azt is megtudjuk tőle, hogy annak idején ő lőtte le Ladkot féltékenységből, és a rablások során szándékosan az ő nevét használta, hogy félrevezesse a nyomozókat.

Dunai21

Borus / Ladko ezalatt a part menti fák rejtekében hajózik tovább, így elkerüli az időnként felbukkanó rendőrségi csónakokat. Viszont a nagy bujkálásban pár nap alatt olyan szakálla nő, mint Kossuthnak, rossz helyre kente a hajnövesztőt, vagy mi? Gyümölcsökön és halon él, mint Hanyi Istók, bár a tisztaságra ad, mert minden nap megmosdik folyóvízben… Jó darab utat megtesz így, de végül Zimony előtt egy járőr elkapja. (Mit kell tudni Zimonyról? Az Osztrák-Magyar Birodalom utolsó Duna-parti városa volt, de szerepel a Dolák-Saly-féle Öreg néne őzikéje feldolgozásban is.)

Dunai22

Róna Lázár vizsgálóbíró gratulál Dragosnak, aki viszont nem akarja felfedni magát Ladko előtt, így a foglyot a vizsgálóbíró hallgatja ki, egymás után sorolva a vádpontokat, amik mind Ladko bűnösségére utalnak. Kirill urat is elfogták, aki nyilván a banda orgazdája, tudják, hogy a kalyibás csónakban nagy mennyiségű ékszert és pénzt szállított, stb, de Ladko ragaszkodik ahhoz, hogy ő Borus Demeter és minden vádpontban ártatlan. Visszakísérik a cellájába, ahol a jószívű börtönőr az egész nap fásultan heverő rabnak újsággal kedveskedik, Ladko megdöbbenve veszi észre a címlapon Jäger fényképét, akit a cikk hosszasan dicsér, mint Dragos Károly rendőrfelügyelőt. Egy másik cikk a törökök bulgáriai mészárlásáról ír, ezt olvasva Ladko ketrecbe zárt vadként fel-alá kezd rohangálni a cellában. A letartóztatásról természetesen Striga is értesül és ennek örömére a hajón nagy ivászatot rendez az embereivel, Ladko börtönben, immár nyugodtan túladhatnak az összerabolt kincseken a Duna-deltában.

Dunai23

Másnap szembesítések, Kirill tagadja, hogy ismernék egymást. Következik a Maróthy-kastély személyzete, a többség biztos abban, hogy Ladko volt a vezér, bár az álarc miatt nem ismerik fel egyértelműen, a szakadt pendelyes szobalány szerint viszont a rablóvezérnek mintha más színű hangja lett volna. A cellában Ladko nekilát, hogy a rajta hagyott öv csatjával kipiszkálja az ablak rácsát tartó téglák körül a habarcsot, na ez se az a kimondott rapid munka. A lehulló téglaport gondosan a párnacihába rejti, a téglák közti réseket pedig kenyérbéllel tömi ki, Edmond Dantes akciója If várában ehhez képest kutyafasza. Eközben Dragos azon töpreng Rónával, hogy lehet az, hogy Esztergomtól egészen Zimonyig nem találtak rá a kalyibás csónakra, pedig azt a Monarchia teljes rendőrsége kereste, neki itt valami nem stimmel. A vizsgálóbírót azonban ez nem igazán érdekli, ő akasztatni akar, szerinte elég bizonyíték gyűlt össze.

Dunai24

Ladko elég jól halad, már a lepedőket is felhasogatta kötélnek, a három rácsot tartó téglákat is teljesen körbekaparta. Leszáll az éj, Ladko kihajlítja a vasrácsokat, mint Igazságos Izom Tibor (mégis csak érdemes volt gyúrni a széles vállakra, belátom) és ügyesen kibújik az ablakon. Cellája a legfelső emeleten van, a lift nem működik, ezért a kötélen ereszkedik le. Persze pont ekkor eszi arra a fene Dragost és Uhlmannt, az utóbbi már lőne, de Dragosnak más terve van. Ladko siet a rakpartra a csónakhoz, beugrik és már evez is, amikor meglepetésére a kalyibából előlép Dragos. Aggódtam magáért Borus úr, köszönti, hová tűnt Szalka óta? Ladko belemegy a játékba, ő is megörül Jäger úrnak és egyelőre nem mondja meg, hogy tisztában van valódi foglalkozásával. Uhlmann értesíti Rónát a szökésről, a vizsgálóbíró éjszakai viselete, a házikabát alól kilógó szoknyás hálóing epic. A dühöngő bírót Uhlmann megnyugtatja, hogy Dragos Ladkoval van, így akar a többi bandatag nyomára bukkanni, hagyják őt tovább nyomozni.

Dunai25

A csónak elhagyja a Monarchia területét, tehát Dragos már nem tartóztathatja le, így Ladko elmondja, hogy tudja, ki valójában. Dragos nem igazán lepődik meg, és a két ember a rájuk törő őszinteségi rohamban tisztázza kettőjük dolgát. Ladko elmeséli múltbeli vetélkedését Strigával Natasáért, meg hogy hosszú napokig egy dereglyén volt fogságban, ahonnan megszökött, a kincseket pedig emigráns bolgárok adták össze a törökök elleni felkelés támogatására, azon fognak fegyvereket venni. Az a láda ugye most Strigánál van, így aztán együtt vetik magukat a rablók hajója után, egyszerre ketten eveznek, hogy gyorsabban haladjanak. Ruszcsukhoz érve Ladko felkeresi a barátait, akiktől megtudja, hogy az ő nevében hívták el Natasát a faluból, höjj, akkor biztos ő is a dereglyén van Striga fogságában! A felmentő csapathoz csatlakozik Ladko Dimitrij nevű barátja is, mert időközben monsieur Borisz is üzent, hogy elindult a fegyverekkel Odesszából.

Dunai26

Na és végre itt vagyunk a sokat emlegetett deltánál, Kudlik Julit ugyan sehol sem látni, de vajon a három ág közül merre mehetett Striga? Ladko szerint, aki amúgy az Al-Duna legjobb révkalauza, a déli Szent-György-ág nem hajózható, a középső Sulina-ág a tisztességes kereskedőké, így csak a csempészek által kedvelt északi Kilija-ág jöhet számításba. Dragos távcsővel pásztázza a vizet és a part mellett kikötve észre is veszi Striga hajóját. Partra tolják a csónakot, Ladko előremegy, hogy „nyelvet” hozzon a rablók közül. A hajón nagy hangon kockáznak a zsiványok, a far részen egyedül horgászik Ogul, a kormányos. Ladko félmeztelenül a vízbe ereszkedik (delta a deltában, he-he), egy váratlan mozdulattal vízbe rántja Ogult, majd az eszméletlen kormányost magával viszi Dragosékhoz.

Dunai27

A magához térő Ogul rémülten látja, hogy a halottnak hitt Ladko keltegeti. Töredelmes vallomást tesz, nemcsak arról, hogy Natasa visszautasította Strigát, hanem arról is, hogy Striga Ladko neve alatt követte el a Duna menti rablásokat, és most egy görög hajót várnak, ami jó pénzért átveszi a zsákmányt a nyílt tengeren. Dragosnak végre minden összeáll, elindul, hogy értesítse a román hatóságokat, Ogult egy fához kötözik, Ladko meg úgy dönt, ajánlkozik Strigánál révkalauznak, hiszen arra szüksége lesz a tengerre történő kihajózáshoz.

Dunai28

Csónakjával előreevez odáig, ahol Striga egy tűzrakás mellett állva távcsővel figyeli a tengert. Ladko a hosszú evezővel odasétál és közönyös hangon megkérdezi, nincs-e szüksége földijének révkalauzra, mert ő úgy tudja, a dereglye kormányosát más kötelezettségek (érted?) hátráltatják. Régi ellensége láttán Striga szeme ismét összeszűkül (ez nagyon megy neki), majd rövid úton fegyvert ránt, de lőni nem tud, mert Ladko kirúgja a kezéből. Natasa nem várt rád, az én szeretőm lett a kis ringyó, sziszegi Striga. Erre viszont Ladko szeme szűkül össze és ráront vetélytársára. Titáni küzdelem kezdődik a homokos parton, Ladko úgy osztja a csapásokat, mint Gyula vitéz és igen eredményesen, mert a bunyó végén Striga terül el aléltan a parton és lesz tőle homokos.

Dunai29

A hajón ezalatt nem csak Natasa nő, hanem az izgalom is, mert sehol sem találják Ogult, pedig már idő van, kéne indulni Striga után. Titscha vállalja, hogy majd ő átkormányoz a zátonyos szakaszon, de a többiek durván leintik: Menj a titschába, te nem is vagy révkalauz! Mire azonban eldöntenék, mi legyen, Dragos vezetésével megérkeznek a helyi hatóságok és bekerítik a rablókat. Rövid lövöldözés (vö. tűzpárbaj) után legyűrik a zsiványokat és sorra megbilincselik őket, végszóra beevez Ladko is az összevert Strigával, és Dimitrij is sikeresen nyélbe üti a titkos fegyvervásárlást monsieur Borisszal. Siker minden vonalon.

Dunai30

Ladko karjába zárja rég látott hitvesét és a jól végzett munka, na meg az újonnan született férfibarátság örömére meghívja Dragost magukhoz pár napra Ruszcsukba. A főrendőr azonban elhárítja a meghívást és kedélyesen sorolni kezdi a vádiratban szereplő pontokat: Ne feledje, maga még vád alatt áll, mint Borus Demeter, és nekem kötelességem letartóztatni – hacsak el nem tűnik gyorsan a szemem elől. Ladkonak nem kell kétszer mondani, csónakba ülteti asszonyát és evezni kezd vele a boldog jövő felé.

Dunai31

És végezetül álljon itt a szereposztás:

Koncz Gábor (Borus Demeter/Szergej Ladko)

Agárdi Gábor (Dragos Károly/Karl Jäger)

Bujtor István (Ivan Striga)

Kállai Ferenc (Róna Lázár)

Koltai Róbert (Petyka)

Latinovits Zoltán (Monsieur Borisz)

Menszátor Magdolna (Natasa Ladko)

Madaras József (Titscha)

Kovács Károly (Hagenau gróf)

Szerencsi Hugó (Kirill Athanasz Bogdanov)

Címkék: a dunai hajós
18 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2014.07.09. 15:55:01

Jó kis kétrészes tévéfilm volt ez!

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.07.09. 17:14:31

Tegnap volt Koncz Gábor szülcsinapja, csókoltatom :)

Gabba 2014.07.09. 17:27:24

@Is: azt nem tudtam kinyomozni, mikor készült a tévés változat a mozifilmből

@agyistenbrittudós: ugye milyen aktuális a poszt?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.10. 13:07:15

"Viszont a nagy bujkálásban pár nap alatt olyan szakálla nő, mint Kossuthnak"

Hát a szakáll az köll, mert ugye a kirabolt kastélyok személyzete így ismeri fel benne a szakállas rablóvezért...

Azt továbbra se értem, hogy ezért mért kellett Esztergomba cipelni a szerencsétlen Natasát. Ezzel az erővel Petyka odacsalhatta volna a hajóra Ruszcsuk alatt is...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.10. 13:13:35

"Striga felhozatja a foglyokat, nehogy megfulladjanak az ablaktalan raktárban és két külön kabinba rakatja őket"

Te jó ég, egy ekkora hajón (a képen látszik) hol van két külön kabin??? Mármint a kapitányi kabinon túl???

Pácsó Ármándó 2014.07.10. 17:28:40

@Hoppácska: Nem olyan kicsi hajó az, szerintem simán elfér pár kabin a fedélzetközben is. Azoknak lehet kerek ablakuk.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.11. 12:07:31

@Pácsó Ármándó:
Hát, nekem az egész felépítmény olyan 2x4 méteresnek tűnik a kép alapján. Maximum.
Még akkor is ha a kormányos nem egy magas ember...

Pácsó Ármándó 2014.07.11. 14:14:25

@Hoppácska: A felépítmény alatt. Az utolsó előtti képen látszik, hogy a felépítmény kicsit ki is van emelve. Az ötödiken pedig a kerek kabinablakok is. Szerintem :-)

Gabba 2014.07.11. 19:19:49

@Hoppácska: @Pácsó Ármándó: de az is lehet, hogy csak filmtrükk :)

Hamish_Minca 2014.07.12. 13:28:10

@Gabba: Mint a Haláli Fegyverben az ál Mel Gibson lerobbant lakókocsija, ami belül 300m2 és márványoszlopokkal van dekorálva? :-)

Pácsó Ármándó 2014.07.12. 13:50:49

@Gabba: @Hoppácska: @Hamish_Minca: Minden lehetséges, én csak a saját véleményem írtam.

Gabba 2014.07.12. 20:06:59

@Hamish_Minca: @Pácsó Ármándó: @Hoppácska: vagy belülről tágul a dereglye, egy ilyen boszorkányizé Strigától minden kitelik :)

Pácsó Ármándó 2014.07.12. 21:25:16

@Gabba: Kell is neki tágulnia, ha Osztrák Strigát (lásd. osztriga) szállít! Vagy elvesztettem a fonalat valahol és az említett személy nem is osztrák? Pedig a hogyvolt remek! (lásd. "Menj a titschába" szóvicc!!) És hajós!! Amit titkos okokból jó néven veszek!

Pácsó Ármándó 2014.07.13. 09:25:18

@Gabba: A szuperhold élettani hatásaira tekintettel, most más belülről táguló dolog is eszembe jutott :-) De ez már szuperoff!

Gabba 2014.07.13. 20:14:36

@Pácsó Ármándó: Strigának is tágult... oszt' hogy járt :P

Pácsó Ármándó 2014.07.13. 21:30:21

@Gabba: Ezé' is mondom mindég az onokáimnak: gyárékék, ne lögyetek strigák! :-)

fofofo 2014.08.06. 09:39:08

annyira hosszú volt ez a szabadság (itt lehet sajnálkozni), hogy erről is pont lemaradtam. a szokottnál is jobban érvényesült a tudományos ismerettejesztő ambíciód, aminek én nagyon örülök

Gabba 2014.08.08. 19:18:46

@fofofo: rosszkor mentél szabira, ebből is látszik ... bár a későn jövő kommentet is meg kell becsülni

amúgy lesz még másik retró, a terve legalábbis már megvan
süti beállítások módosítása