Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 4x10 - A gyermekek (18+)

2014. június 17. 08:33 - sixx

A Falon túl

Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, Havas kilép az alagútból, amit el kellene torlaszolni végre ugye, és megy a biztos halálba, mert ha pl. én vagyok Mance Rayder, a hátából font szíjjal akasztom fel a tökeinél fogva egy fára. De a sorozatban Rayder egy értelmes ember, nem egy gyökér, így amikor Havas besasszézik a táborába, hogy wazzup, brother, nem vágja le a fejét és adja oda az óriásgyerekeknek, hogy üveggolyózzanak, hanem leülteti, és itat vele egy kis kumiszt, mert abból még soha nem volt baj ugye. Közben Havas egy tőrt nézeget mereven, mert ugye az eredeti terv az, hogy ő itten kinyírja Raydert, a Vadak szétszélednek, mindenki nyer. Rayder erre azonnal rájön és kiröhögi. Mert kemény, mint az állat.

Screen Shot 2014-06-17 at 5.29.11.png

A beszélgetés fasza, Havas letisztázza, hogy Félkezű saját maga kérte, hogy kinyírja, és hogy ő mindvégig azon volt, hogy minél többet megtudjon a Vadakról és az infóval visszamenjen a varjakhoz. És ezren vagyunk, Mance, EZREN. Ezren, a faszt, mosolyog szánakozóan Rayder, se olajotok, se nyilatok, a Falat nem őrzi senki hosszú szakaszokon, ahol az emberei másszák éppen, szóval hagyjuk már ezt, Havas. Aztán megbeszélik, hogy Ygritte meghalt, meg az óriás is, aki népe utolsó királya volt, és ez mennyire szar. Glenn is meghalt, mondja Havas, ő paraszt volt.

Rayder aztán elmondja Havasnak, hogy az van, hogy jön a tél, vele a white walkerek vagy mások vagy zombik vagy lidércek vagy mindegymik, és ettől a Vadak be vannak szarva, és szeretnének a Fal túloldalán lenni, mert védelemre van szükségük. Hoppácsak. Mire ezt Havas feldolgozhatná, kürtök szólalnak meg, lovasok támadnak, rayder felhorgad, te meg átbasztál, dehogy basztalak, megettük már az összes lovat, ehhez semmi közöm. Aztán a kamera kihúz a sátorból és fentről mutatja meg, hogy kurva sok lovag támad a vadakra. A csata rövid és takarékos, 10-12 statisztával megoldották a százezres Vadsereget, ami elég cseszlovák lett, de mindegy, ez olyan, mint a Panzer General videójátékban, ahol egy katona egy egész századot jelöl oszt kalap.

A támadók tényleg nem varjak, hanem Stannis serege, ami időközben ideért, igaz, ezt nem lett volna hülyeség tisztázni korábban, mármint azt, hogy ilyen kibaszott gyorsan fel lehet idáig hajózni. Stannis igazán királyi látvány, ahogy odalép Rayderhez és megmaradt maroknyi emberéhez, Havas sietve bemutatkozik, nehogy dezertőrnek tekintse és agyonvágja, nagyuram, ismerted apámat, Ned Starkot. Stannis szeme villan egyet, jól van. Mi legyen a Vadakkal? Ne öld meg őket, jó arcok. Oké, mondja Stannis. Ja, teszi hozzá Havas, a holttesteket tessen szépen elégetni, mert baj lesz.

Ugrunk egy nagyot, a Fekete Várban égetik a hullákat, ott van mindenki, a vörös rébék is, aki úgy nézi Havast, mint aki nem látott még ilyen fess fiatalembert. Pedig. Havas morózus, a tömlöcben Tormunddal beszélget, aki közli vele, hogy Ygritte szerelmes volt belé, és lesz szíves a Falon túl eltemetni. Havas belemegy, és kiviszi a hullát, elégeti, majd sír és összeszorítja az ajkait.

Királyvár I.

Cersei nem túl jókedvű, hiszen két lábon járó gyilkológépe, A hegy, éppen haldoklik, mer Oberyn volt olyan rafkós, hogy a lándzsája hegyét méregbe mártsa. Pycelle mester nem tud rajta segíteni, de egy gyanús, és az egyetemről kiebrudalt másik fazon igen. Pycelle háborog, Cersei meg kizavarja a picsába a saját laborjából, és odaveti a másik embernek, hogy mentse meg A hegyet, de menten. Az meg erre megjegyzi, hogy oké, sanszos, de a pali lehet nem lesz olyan, mint addig. Cersei leszarja, járni fog? Akkor meg kit érdekel?

És ha már ilyen jól belejött a konfliktuskezelésbe, megy az apjához, ide hallgass, én nem megyek hozzá ahhoz a meleg fiúhoz, hanem itt maradok Tommen mellett. Tywin ránéz azzal a “hülyevagybazdmeg?” tekintetével és szépen lassan, kimérten elmeséli neki, miért nem így lesz. Mert a család a legfontosabb. Tyriont másnap kivégzik, Jaime-nek nem lehet gyereke meg vagyona (itt azért Cersei nyel egy nagyot), szóval nincs más megoldás. Cersei megjegyzi, hogy ő készen állt Tomment megmérgezni a második évad kilencedik részében is, szóval nem kellene őt itt nagyon szorongatni, mert még baj lesz.

Tywint az ilyen zsarolási kísérletek hidegebben hagyják, mint Lázár Jánost a fővárosi tömegközlekedés és csak néz meredten Cerseire, mintha azt kérdezné, hogy van-e még valami, mert dolgom van. Cersei meg mind egy óllint, mint Korda Gyuri bácsi szokta volt, te, fater, azok a pletykák rólam meg Jaime-ről? Na, az mind igaz. Dugtunk. Vérfertőztünk. Joffrey, Tommen, meg a Dorne-ban túszként eladott Myrcella? Mind törvénytelen gyerek. ERRE VARRJÁL GOMBOT. Tywin kicsit megborul, mert nem akarta elhinni, hogy ez tényleg igaz, de a lelke mélyén azért sejtette, hogy valami nem stimmel.

Screen Shot 2014-06-17 at 6.03.43.png

Cersei meg azt csinálja, amit ilyenkor szokott, elszalad Jaime-hez, kutyázza egy kicsit Tyriont és egy daganathoz hasonlítja, aztán mintegy mellékesen megjegyzi, hogy mindent elmondott a faternak, és dugnak egy isteneset.

Meereen

Dany a szokásos udvart tartja éppen, és jönnek hozzá a kérelmezők. Az egyik egy idős bácsi, aki azt szeretné, hogy visszakerüljön szolgaságba, mert tanítóként dolgozott a gazdája gyerekei mellett, akik szerették, az életének meg volt értelme, így meg nincs. Dany ódzkodik a dologtól, mire a bácsi mondja, hogy ott van kint még vagy 200 ember, aki hasonlóan érez. Jól van, mondja Dany és előveszi a vaslogikát, a szabadság azt jelenti, szabadon döntesz a sorsodról, te meg el akarod adni magad, hát legyen. De csak egy évre. Ser Barristan menten megjegyzi, hogy ebből baj lesz.

A második kérelmező egy fiatal, sírós ember, aki egy rongyba csomagolt valamit hoz magával, és hüppögve közli, hogy jött a nagy fekete árny, és ez lett, majd kicsomagolja a gyereke szénné égett csontvázát. Húbazdmeg. Dany megborul egy kicsit, a sárkány nem játék, tudatosul benne, és odaveti a többieknek, hogy lemegy a katakombákba. A két másik sárkánnyal a nyomában lépked lassan a föld alatt, majd miközben azok zabálnak, szipogva megláncolja őket, és maga mögött bezárja az ajtót - a sárkányok folyamatosan sikoltoznak, Dany meg bőg, és a jelenet kibaszott szívbemarkoló, csak leírni nem lehet rendesen.

Fent Északon

Jojen nagyon szar bőrben van, de csak elvitte Brant a Fához, ahol majd a háromszemű hollóval találkozik, hogy megtudja végre a végzetét. Aztán ahogy egyre közelebb érnek a Fához és az alatta tátongó barlanghoz, a fagyott földből csontvázharcosok törnek elő és nekilátnak megölni őket, ami nem jó. Jojent a nővére úgy ahogy meg tudja védeni, de a túlerővel nem tud mit kezdeni, így Bran rászól Hodorra, hogy segítsen neki, de a szelíd óriással csak többen vannak, beljebb nem. Fogja hát magát, kifordítja a szemit és átmászik Hodor bőrébe, hogy így bánjon el a közepesen bénán animált csontvázakkal.

Nem nagy meglepetés, de Jojen nem sokáig húzza a dolgot, egy csontváz beledöf egy tőrt, és Hodor is szarban van az egyre szaporodó ellennel szemben, pedig még Bran farkasa is kisegíti őket. Aztán megjelenik egy kisgyerek a fa gyökerei közül, és tűzgolyókkal hajigálja a csontvázakat. Te meg ki a pöcsöm vagy, kérdezik hőseink, egy gyerek baszki, nem látod? Inkább gyertek gyorsan, mert nem bírom visszatartani a sok csontvázmuksót. Jojen haldoklik, közben Hodor a szánon biztonságba húzza Brant, Meera meg sírva ugyan, de kegyelemdöfést ad a testvérének, majd berohan a barlangba ő is - oda a csontvázak nem tudnak utánuk jönni. A tüzes csaj a biztonság kedvéért azért még felgyújtja Jojen holttestét.

A gyereklány az Erdő gyermeke, és már az emberek előtt itt élt Westeroson, ennyi legyen elég most, minek ragozzuk. Aszongya Barnnek, hogy már várják, és int, hogy tessék csak tessék, beljebb, a gyökerek közé, ahol ott áll a holló, és mögötte, a gyökerek között egy öreg fószer pocol, aki beismeri, hogy ja, ő jelent meg Bran álmaiban, de nemcsak hollóként tud megjelenni. Mert csak. Amikor Meera kiborul, hogy Jojen meg belehalt ebben a kalandba, akkor csak legyint, a tesód végig tudta a sorsát, és nem hepciáskodott, ültesd le magad, nem te vagy itt a fontosember.

Screen Shot 2014-06-17 at 6.39.35.png

Screen Shot 2014-06-17 at 6.39.56.png

Bran közelebb csúszik a bácsihoz, és megtudja, hogy azért van itt, hogy visszanyerje, amit elvesztett, mire megörül, járni fogok megint? Frászt, mondja türelmetlenül az öreg, nem orvos vagyok, hanem egy nagyon öreg fószer. De repülni, azt megtanulsz majd.

Sasfészek mellett

Brienne és Podrick arra ébred, hogy a lovak sehol, viszont kis bandukolás után rálelnek Aryára, aki éppen a kardozást gyakorolja. Brienne nem ismeri fel, Arya meg odaszól egy szikla mögé a Vérebnek, hogy ne most szarjál, bajban vagyunk. A Véreb előjön, Podrick kis híján infarktust kap, Brienne meg idegesen markolássza a kardja markolatát, majd rájön, hogy ez itten Arya, és előadja, hogy eskü, Cat Stark, hazaviszlek. A Véreb meg szépen összefoglalja, hogy a Stark-családot kiirtották, a nagynéni lezuhant Sasfészekből, Deres romokban, és ha azt hiszi, itt minden jobbra fordul, akkor egy ostoba luvnya.

Arya érthetően gyanakodva nézi a nagydarab nőt, akinek a kardját látva a Véreb kiakad, az meg Lannister-arany, hogy rohadnál meg, és máris kész a balhé, Arya elszalad, a Véreb meg Brienne meg vagy öt percen keresztül gyepálja egymást, aminek az a vége, hogy Brienne leharapja a Véreb egyik fülét, nagyon tökön rúgja, majd egy kővel a fejét pépesre veri és lelöki egy szakadékba. Aztán meg keresi Aryát, de nem leli, mert Podrick szem elől tévesztette. Podrick, hadd jegyezzem meg, nem egy jó apród.

Miközben Brienne üvöltve kajtatja Aryát, az egy szomszédos völgyben nézi meredten a szakadékban haldokló Vérebet. Az arca kifejezéstelen, mintha egy szárnyaitól megfosztott légy kínlódását bámulná. A Véreb elég szar bőrben van, és megkéri a lányt, hogy ölje meg, de az nem mozdul, mire mindenféle mocsokságot mond neki, hogy ideges legyen és így nyírja ki, de hiába, Arya önuralma tiszteletre méltó. Aztán odalép a nagydarab katonához, lehajol, és amikor azt hinnénk, hogy most szúrja le menten, akkor fogja szépen az erszényét, elveszi, majd szépen elsétál, maga mögött hagyva a magatehetetlen haldoklót. Zseniális jelenet, Maisie Williams nagyon odatette magát.

Királyvár II.

Tyrion a cellaajtó nyitására ébred, jólvan, mondja, öljetek meg, de gyorsan, unom már ezt a kínlódást. De nem Ser Ilyn Payne jött érte, hanem Jaime, aki kiszabadítja, mert szereti a kisöccsét. És megszervezte, hogy egy hajó várjon rá, ami majd szépen egy szabad városba viszi délkeletnek, és így nem lesz baja. Ezt persze egyedül nem lehetett volna kivitelezni, Varys segített neki a dologban, aki már várja a lépcső tetején. Egy ölelés, vigyázz magadra tesó, és Jaime balra el.

Screen Shot 2014-06-17 at 7.11.41.png

Screen Shot 2014-06-17 at 7.11.50.png

Tyrion azonban nem a lépcsőn megy fel, hanem egy rejtekajtón át a fater lakosztályába, mert hátha összefut ott az őt váró, síró Shae-vel, vagy isten tudja, miért, mindenesetre Shae tényleg ott hever az ágyában, de nem rá vár, hanem Tywinra, és amikor ezt Tyrion meghallja (a zajból a csaj azt hitte, Tywin az), nagyon ideges lesz, meg szomorú, de inkább ideges, és rámászik Shae-re, aki meg egy kést vesz elő, így leindul egy kis birkózás, aminek a végén Tyrion sírva ugyan, de megfojtja a nőt, akit szeretett, és akit az apja pocsíkolt meg csak azért, hogy így is kibasszon a fiával.

Aztán felkap egy nyílpuskát, és elindul megkeresni Tywint. Megleli, a budin, káfolás közben, ami rém kínos Tywinnak, ne itt beszéljünk már, fiam, és tedd le azt a nyílpuskát, ne szórakozzunk egymással. Tyrion nem teszi le, inkább szépen komótosan elmondja a faternak, mekkora egy geciláda volt vele világ életében, és mennyire kívánta a halálát, és ez neki mennyire szar volt. Tywin beismeri a dolgot, ja, meg akartalak ölni kismilliószor, de baszki, nagyon kitartó vagy, és ezt értékelem. És nem hagytam volna, hogy kinyírjanak, hallod? Tyrion nem hisz neki, és megkérdi, mi van Shae megdugásával, akit nem mellesleg kinyírt, ugye.

Tywin nyel egyet, hát az a kurva az nem számít, mire Tyrion közli vele, hogy még egy kurvázás, és beleereszt egy nyilat. Na, erre úgy két percet kell várni, és amikor Tywin óvatlanul megint lekurvázza Shae-t. akkor kap egy nyilat a hasába, majd amikor ezen nagyon elcsodálkozik, egy másikat a mellkasába is, a biztonság kedvéért. Tyrion szépen leteszi a földre a nyílpuskát és felsétál azon a lépcsőn, amin kellett volna, és ahol Varys várja - aki a fejére ránézve menten tudja, hogy nagy szarban van a haza. Tyriont bedobozolják, majd berakodják egy hajóra, és Varys már indulna is vissza a várba, de ekkor megszólalnak a harangok, és jobbnak látja visszafordulni és beülni Tyrion mellé a raktérbe.

Epilógus

Arya egy lovon üget valahol a part mentén, és amikor meglát egy kikötőt, benne hajóval, megszaporázza, de hiába, mert a hajó nem a falnak megy (minek menjek arra, hideg van és kalózok), hanem keletnek, Braavosba. Aryának eszébe jut, hogy van neki egy pénzérméje, amit pont ilyen esetekben tanácsos elővenni, és átnyújtja a kapitánynak, aki kétrét hajol előtte, és úgy fogadja, mint valami nemes hölgyet (végül is az is). Aztán kihajóznak a nyílt tengerre.

Screen Shot 2014-06-17 at 8.15.55.png

Köszönöm a kitartó figyelmet és a kommenteket, van még hogyvolt a blogon, amit érdemes olvasni, legközelebb Trónok harca jövőre lesz, de idén jelentkezünk még HBO-s sorozattal. Hogy melyikkel, az hamarosan kiderül.

Címkék: 18+ trónok harca
242 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikli néni 2014.06.17. 16:38:14

@XocoLatte: "és Tomment fattyúnak beállítva maguknak akarják a hatalmat.

Stannis felbukkanása a Falon túl picit hoppácsak élmény volt, nem sok előjele volt a korábbi részekben,"

Csak most jutottam ide, és talán már írták felettem, szóval bocs, ha ismétlek valakit.

Tyrelléknek ilyen lépést tenni nem sok értelme van, ugyanis ha "hivatalosan" is kiderül, hogy a trónon egy fattyú ül, amiről ők ráadásul még tudtak is, akkor egyrészt Stannis igénye minden korábbinál erősebb (támogatottabb) lesz, másrészt pedig a Tyrellek elveszítik hitelességüket. Ők most úgy járnak a legjobban, ha kussolnak és Margearyból minél hamarabb királyné lesz. Stannishez nyilván nem adhatnák hozzá, és mivel csak egy lánya van, ahhoz se. Szóval Tyrelléknek ezek után is elemi érdekük kussolni.

Stannis felbukkanása a Falnál pedig marhára nem volt váratlan. Leírtam máshol is, leírom itt is, hogy én igazából azon lepődöm meg, hogy nem számítottatok rá. Hiszen a 3. évadban Stannis szála hogy ért véget: már épp meg akarja égetni Davost, amiért elengedte Robert fattyát, amikor megérkezik a levél a Falról, és a vörös rébék rászól Stannisre, hogy indulnunk kell oda, de izibe, mert a lángok is megmondták. Aztán Braavosban ott beszélget Davos Salladhor Saan-nal, a kalózzal (fürdőzős jelenet két kurvával), na, hát ott boltolják le a csapatszállító hajókat.
Nem volt ebben semmi meglepetés kérem. Csak ugye mi a 9-es cliffhangerének vártuk Stannisék megérkezését :), de ahogy a könyves fórumban valaki okosan kifejtette, kicsit gagyin jött volna ki a Blackwater 2.0.

Blobov 2014.06.17. 16:38:26

@zizi77: Basszus, már két része nem volt csöcs? Hát ezért volt olyan fura!

Blobov 2014.06.17. 16:40:11

@Bikli néni: Annyi hiányzott, h. legalább egy mondatot mondhattak volna a hajók letárgyalásakor, h. hová is mennek. Mert így már az egyszeri nézőnek (én nem vagyok az) szerintem nem rémlett, hogy tavaly májusban/júniusban hová készültek.

Tempus-Anh 2014.06.17. 16:47:13

A nyilazós-árnyékszékes jelenetből hiányzott a slusszpoén, nevezetesen, hogy Tywin mégsem aranyat ürít, amikor a törpe alhason lövi a számszeríjjal. Shaeból mutathattak volna többet is, a török pornószínésznő eléggé jól fel van szerelve extrákkal, azonkívül túl egyszerűen meghalt ahhoz a sok szennytetthez, amit a törpével művelt, cseverészhettek volna egy sort Tyrionnal még.

Bikli néni 2014.06.17. 16:48:19

@Littlewood: "2015-re van tervezve a következő kötet (késés nélkül optimális esetben, persze). "

Vagyis jó esetben 2016 karácsonyára a boltokban lesz, magyar fordításban meg még kábé plusz két év, jajdejóbakker.

Tempus-Anh 2014.06.17. 16:49:06

A vörös koronájú fát az északgermán mitológiából, az Yggdrasil-ról koppintotta GRRM, ez már biztos.

Bikli néni 2014.06.17. 16:54:14

@Blobov: Szerintem meg szándékosan csinálták így. Hiszen a Falon az egész évad arról szólt, hogy jönnek a vadak és senki nem segít vs. hülyevagytejon, most ha ezek után egy hónappal ezelőtt Davos beközli Salladhor haverjának, hogy megyünk A FALRA, semmi meglepetés nem lett volna :))

Tempus-Anh 2014.06.17. 16:55:19

A "Valar morgulis" eléggé jó belépőnek bizonyult Arya számára, rögtön hasraesett tőle a hajóparancsnok. Ha valaha világkörüli útra megyek óceánjáróval, én is odabököm majd a kapitánynak, hátha luxuskajütöt kapok érte...:)

Bikli néni 2014.06.17. 16:55:20

Különben meg tudja mondani valaki, honnét lehetne letölteni ezt a kórusművet a fináléból? Háromszor végighallgattam, ahogy elkezdik a Rains of Castamere-rel, majd rátérnek a főcímre, hát borzongató. Ahogy pedig Varys visszafordul és szép csendben leül a sarokba Tyrion mellé... (ami érdekes, mert nem rémlik ilyen a könyvben, csak a negyedikben mellékesen megemlítik, hogy Varys eltűnt).

És ja, öregember Északon tényleg kicsit gagyira lett megcsinálva, valaki írta fentebb Bocskor Bill-t mint hasonlatot, na, hát tényleg szó szerint úgy kéne elképzelni az öreget :)

Különben pedig Dany sárkányleláncolós jelenete számomra annyira nem volt megrázó, inkább az a gondolat lehet érdekes, hogy "mit érek én a sárkányaimmal, ha egyszer nem tudom kezelni őket?".

Bikli néni 2014.06.17. 16:56:34

@Bikli néni: Jézus... szóval hátborzongató :))

És ha már hejjesírás: Valar morgHulis lesz az.

Tempus-Anh 2014.06.17. 16:57:59

A múlt epizódban a falból kibontott függőpenge E.A. Poe: A kút és az ingá-jából kölcsönzött jegeces-hátborzongató ötlet gleccserfalra adaptálva.

Tempus-Anh 2014.06.17. 17:03:44

Nem tudok jól dzsórdzsárárámártinul, úgyhogy előfordul, hogy hibát ejtek.

Tempus-Anh 2014.06.17. 17:07:01

Azért az elszenesedett, sárkányperzselte kislánycsontváz is megért egy misét, a Danaerys-es jelenetek a főhősnő erősen süppedt IQ-jú arcától eltekintve (én így képzelem a viccbéli szőke nőket) még szolgálnak lúdbőrös meglepikkel.

schawo2 2014.06.17. 17:43:36

Az évad poénja volt a Tywin-jelenet. Tywin Lannister, aki egy egész birodalmat szokott vezetni, és képes bárkit egyetlen ujjmozdulattal kinyírni, ott ül egy budin, letolt gatyával, nyakig a trágyában, egy szem nyomorult, törpe fiával szemben, teljesen összefossa magát, és rémülten próbálkozik, hogy a szokásos manipulációival kihúzza magát a szarból. De ma, először életében elhagyja szerencséje, le se szarják ócska, manipulatív próbálkozásait, és saját gyengeségétől megrökönyödve távozik az élők sorából.

Mangerd 2014.06.17. 18:28:05

Az Arya-Hound jelenetnél már az elejétől sejtettem, hogy nem szúrja le és egy klasszikus vicc jutott eszem róla:
"A mazochista és a szadista mennek a sivatagba már napok óta, nagyon kivannak már. A mazochista már könyörög:
- Üss meg!!!
Mire a szadista:
- Neeeheeem.... :-}"

Aquarius21 2014.06.17. 18:54:20

Arya felolvassa a listáját, ami zavarja a Vérebet. Kiderül, hogy az utolsó áldozat a listán a Véreb.
A nézők azért drukkolnak, hogy Arya nehogy megölje a Vérebet!
A Véreb megsebesül és megnyílik Aryának, Arya segít neki.
A nézők örülnek, hogy Arya nem akarja(/fogja?) megölni a Vérebet!
A Véreb halálosan megsebesül, könyörög, hogy Arya ölje meg őt.
A nézők lélegzetvisszafojtva várják, hogy Arya ölje meg a vérebet.
Bele sem gondolnak, hogy pár résszel ezelőtt mit akartak. :)

Ettől zseniális a sorozat (meg a könyv, de azt én nem olvastam).

Szerintem Arya egyébként felmérte, hogy ezzel most megkapja a Véreb azt inverzben, amit ő okozott a hentesgyereknek (már ez is mekkora, azzal adod vissza valakinek, hogy brutálisan megölt a könyörgése ellenére valakit, hogy életben hagyod :)).

Scagnetti 2014.06.17. 19:06:47

@Bikli néni: Youtubeon keresgélj! Ott általában fent vannak a sorozat zenéi is.

Rodolfo63 2014.06.17. 19:24:20

@XocoLatte:

"Mindkettő kulcsa a királyvári hatalom megszilárdításának, azonban a Lannisterek oldalán nem maradt senki, aki ezt beleverné abba a gyönyörű fejecskéjébe, "

majd az Iron Bank képviselői elmagyarázzák neki - a tyrelleknek meg van még pénzük, a lanistereknek meg adósságuk inkább

rábaszhespics Koncsíta 2014.06.17. 19:28:07

"Rayder aztán elmondja Havasnak, hogy az van, hogy jön a tél, vele a white walkerek vagy mások vagy zombik vagy lidércek vagy mindegymik,"
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

A white walkerek vajon tudnak moonwalkerezni? :)

A poszt tetején lévő 8 képekből már 2 arc kilőve és még ezeken felül egy csomóan. Az öreg gyorsírásba kapcsolhatna mert a 4 könyv dögunalom és az ötödik sem nagy szám.

Bikli néni 2014.06.17. 19:31:43

@Scagnetti: @szramsey: Nagyon köszönöm!! A szám címét nem tudtam, így már menni fog a letöltés is.
Én ezzel nem bírok betelni, annyira, de ANNYIRA rohadt jól meg lett csinálva, hogy beszarás.

Tempus-Anh 2014.06.17. 19:45:34

@rábaszhespics Koncsíta: A white walkerek Johnnie Walker White Label-t isznak :)

Dekatlon 2014.06.17. 19:47:02

Ez a Braavos akkora középkori Velence koppintás, mint a ház. Pénzen vett hatalom, hajók, kereskedők, orvgyilkosok, meg digók.

Scagnetti 2014.06.17. 19:49:28

@Bikli néni: Szívesen! Érdemes meghallgatni a többit is.

Bikli néni 2014.06.17. 19:58:28

@Scagnetti: Azon vagyok, de csak gyerekaltatás után fog menni. Mondjuk most itt ül az ölemben a másfél éves, és ő se bír betelni vele :D
Amúgy ez tényleg, gyerekkórus? Mert mindenhol azt írták, meg én is annak hallottam eddig, de most fejhallgatóval hallgattam, és ott már egész más hangzása volt.

rábaszhespics Koncsíta 2014.06.17. 20:00:40

@Tempus-Anh:
Ezt valaki megcsinálhatná olyan internet népművészesen (kaja, pia, tánc). :)
A white walker nőknek milyen csöcsei lehetnek, ilyen villantás volt már? :)

Elanor_ 2014.06.17. 20:05:34

En azt nem ertem, h miert akarta Tywin, hogy mindenaron Tyrion vigye el Joffrey halala miatt a balhet? Tudom, h szuletese ota ruhellte a fiat, es kapora jott neki a dolog, de nem volt kivancsi ra, hogy ki olte meg valojaban az unokajat?

Scagnetti 2014.06.17. 20:06:03

@Bikli néni: Annak hangzik, de pénzt azért nem tennék rá. :)

Dekatlon 2014.06.17. 20:22:20

Mondjuk amikor a a csontvázharcosok megtámadták a kalandozócsapatot a befagyott tónál, de varázslógyerek tűzlabdákat hajigálva a segítségükre sietett kicsit egy AD&D 2nd edition kalandmodulban éreztem magam. Aztán meg a va alatti odurendszer bölcs öregéhez mentek, aki akodd nekik egy küldetést. Kicsit izgultam, hogy maga Yoda mester lesz ott lent, de azt azért nem lépték meg, bár saját bevallása szerint sok alakban fordult már elő :)

schawo2 2014.06.17. 20:38:44

@Elanor_:
Tywin mindig csak saját hatalmával volt elfoglalva. Tulajdonképpen jól is jön neki, hogy kinyírták a Joffreyt, mert már kezdett kicsúszni a kezei közül az irányítás. A karakter tipikusan a középkori Brünhildéről lett megformázva: en.wikipedia.org/wiki/Brunhilda_of_Austrasia

Az a baja Tyrionnal, hogy ha esetleg lennének gyermekei, van rá esély, hogy lenne még több génhibás Lannister. Ezt nem engedhette, ezért kellett volna kinyírni, vagy legalább száműzni a Falra. És hogy két legyet üssön egy csapásra, Tyriont zsarolás eszközéül kívánta felhasználni, hogy Jaimet visszahozza a vérvonalba.

Tempus-Anh 2014.06.17. 20:49:59

@rábaszhespics Koncsíta: Gondolom, hogy tegezben hordják őket a térdük alatt, szíjakkal rögzítve :)

Tempus-Anh 2014.06.17. 20:56:12

@schawo2: Tywin élete nagy kudarcának tartotta mindig Tyriont, ezért próbált úgymond "tiszta kézzel" megszabadulni tőle amikor csak tehette, a Joffrey megöletésében is vastagon benne volt ez a szándéka, amellett, hogy saját genetikai tuningfröccs duplaunokáját végre holtan láthatta. Amúgy most Cersei vallomását (hogy ti. Jaime-mel dúl a hugidugi vérfertőzés) is úgy vette tudomásul, mint aki tud róla. Egy olyan családfa kiszáradóban lévő törzse volt ő, amelynek az ágai iszonyatos, halálos gubancban kuszálódtak össze. Az egész galeriből Jaime az, aki megőrzött némi emberséget, persze ő is velejéig romlott egyebekben.

rábaszhespics Koncsíta 2014.06.17. 21:10:26

@Tempus-Anh:
ÁÁá ott nem a csöcsöket hordják, hanem a wurstjukat a white walker faszik. :)

Hagrid 2014.06.17. 21:17:43

A 3. könyv epilógusát kihagyták...ami nagy baki, tekintve, hogy 3 percbe belefért volna és Arya után a világ legütősebb évadzáróját hozta volna. Így sem rossz, de dühít a dolog...

Bikli néni 2014.06.17. 21:22:07

@Dekatlon: És az miért baj, ha az alternatív középkorban felhasználják egy valós középkori virágzó város imidzsét?
Egyébként, ha Velencét kicsit más megvilágításban is szeretnéd látni, olvass Shakespeare-műveket, de én jó szívvel ajánlom A velencei kurtizán c. filmet is. Egyszer nagyon régen láttam, de máig mély nyomokat hagyott bennem az a társadalomkép, amit az a film felvázolt.

Bikli néni 2014.06.17. 21:25:17

@Hagrid: Én olyan 20-30% esélyt adtam neki, hogy beteszik az epilógust. Így is nagyon-nagyon zsúfolt volt ez az évadzáró. Nem csak a másodpercek számítanak, hanem a feldolgozandó információk is. Az kétségtelen, hogy egy óriási WTF lett volna, de szerintem eltolják a következő évadra. Jól is teszik, mert a negyedik könyvtől kissé leülnek a megszokott történetszálak, és úgy fog kelleni bele az, ami ott az epilógusban elkezdődik, mint éhezőnek a falat kenyér.

Tempus-Anh 2014.06.17. 21:53:04

@Hagrid: A film jórészt aszinkron a kötetekkel, még betehetik a következő évadok valamelyikében.

Tempus-Anh 2014.06.17. 21:55:29

@rábaszhespics Koncsíta: Münchner Weisswurst süsses Senffel megkenve, utána
egy kis DB sörrel...:)

Felagund 2014.06.17. 21:58:19

@Tempus-Anh: Kezdjük ott, hogy fulladásos halálhoz képest kifejezetten bájos pofival halt meg, semmi cianózis :D

@Bikli néni: Dettó ugyanez a dal volt minimális módosításokkal (sőt, szerintem még jobb is) a Mhysa az előző évadban, Ramin Djawadi nem túl kreatív zeneszerző :P www.youtube.com/watch?v=22yTf0kD6-g

Hagrid 2014.06.17. 21:58:26

@Bikli néni: @Tempus-Anh: Igen, én is erre számítok, hogy a langyosabb 4. könyv alapján az új évadba pl. indításnak jó lesz :D

Rodolfo63 2014.06.17. 22:14:32

@Elanor_: lehet, hogy ő maga intézte így a dolgokat, hogy az unokája meghaljon - ő is látta, hogy egy újabb madking lenne csak belőle

egyébként meg ha nem is volt benne, a lehetőséget látta a dologban - az igazság meg várhat még, előbb utóbb úgy is megtalálnák, hogy ki volt a megbízó/tettes

XocoLatte 2014.06.18. 08:41:04

@Tempus-Anh: Na ezen konkrétan besírtam...

XocoLatte 2014.06.18. 08:43:05

@szepi79, első ezen a néven: Asztalon kefélés volt, enyhe sietséggel fűszerezve.

XocoLatte 2014.06.18. 08:45:46

@Tempus-Anh: De kell hozzá egy olyan amulett-érme-bigyesz is, csak azzal együtt működik a dolog.

XocoLatte 2014.06.18. 08:48:12

@Bikli néni: Varys-hiányom már akuttá kezdett válni, ha sokáig nem látjuk majd, az nagyon-nagyon szomorú lesz, eszetlen jó alakítás volt az eddigi 4 évadban. Pláne, hogy Tyrionnal együtt tűnik el a színről, illetve Tywin-nal is, ami így együtt azért már picit sok.

Tempus-Anh 2014.06.18. 09:54:41

@XocoLatte: Bizony, az sem baj, ha történetesen a francia Becsületrendre hasonlít...:)

Dekatlon 2014.06.18. 10:08:22

@Bikli néni: Nem, nem baj. Furcsán vagy te bekötve, ha abból, hogy valaki megemlít egy hasonlóságot, egyből arra gondolsz, hogy az a hasonlóság baj.
Shakespeare-műveket olvastam. A velencei kurtizán láttam. Még ötlet? ;)

Tempus-Anh 2014.06.18. 10:14:52

@Dekatlon: Az utazó, Johnny Depp-pel...:)

Elanor_ 2014.06.18. 10:26:58

@schawo2 2014.06.17. 20:38:44:
Koszi, de ezt a reszet nagyjabol ertem. Azt nem, h o nem kivancsi arra, h ki oldokol kiralyokat? En tutira kinyomoznam, mert nem ereznem magam biztonsagban.

RODOLFO63 2014.06.17. 22:14:32:
Hat igen, az, hogy o maga tette, ez megmagyarazna sok mindent.

Dekatlon 2014.06.18. 10:41:11

@Tempus-Anh: nem vagyok hajlandó! :) Angelina Jolie olyan benne, mint egy kivénhedt succubus (tessék Sixx egy új szó neked a ghoul mellé! :)), és még csak nincs is köztük vibráló szekkszuális fesszültség (arcosan: kémia).

Tempus-Anh 2014.06.18. 11:15:19

@Dekatlon: A succubus az bizonyára a succus és az incubus hibridizációjából keletkezett (am. "zaccos rémálom") :) A kémiai reakciókhoz pedig katalizátorok kellenek, ami Deppnél lehet, hogy akad, ha nagyon akarja...:)

Tempus-Anh 2014.06.18. 11:21:02

@Felagund: Joffrey valóban egyfajta zombicsecsemőhalál-szerűt produkált, olyan szemekkel, mint aki épp Mássá készül alakulni, a bőre elment volna egy újdivatú Louis Vuitton-csizmának is, szóval nem volt épp "élettani" exitus, na...:)

Tápiókapuding 2014.06.18. 11:27:20

Én még csak az első könyvnél tartok, de a sorozatban naprakész vagyok. valaki legyen szíves nekem leírni priviben, hogy ne legyen spoiler, hogy most akkor mi van Jaime és Tyrion beszélgetésében? köszi :)

Tempus-Anh 2014.06.18. 12:03:24

@Tápiókapuding: Már nem lehet spoiler, mert az évad lezárult: bennük még megmaradt a testvéri szeretetnek fikarcnyi szikrája, ami a többi Lannister-rokonban már kialudt, azonkívül Jaime-nak bűntudata is van Tyrionnal szemben azon túlmenően, hogy kezének levágatása és a többi elszenvedett gyötrelem, önmagával meghasonlottá tette, ha lehet nála ilyesmiről beszélni. Ettől függetlenül Cersei derekát még ugyanakkora hévvel ropogtatja meg, mint korábban, mondjuk Joffrey fiuk ravatalánál. A Cersei-vonalra rátérve: nagyon arra gyanít a Cersei és Tywin közti beszélgetés, hogy a lány liliomát az apja szakította le anno.

XocoLatte 2014.06.18. 12:10:33

@Tempus-Anh: "...nagyon arra gyanít a Cersei és Tywin közti beszélgetés, hogy a lány liliomát az apja szakította le anno."

Bocs, ha nekem nem ennyire egyértelmű, szóval, miből következtettél erre?

XocoLatte 2014.06.18. 12:14:21

Csak mert mintha korábban Cersei-Tyrion (Ned? Cat?) dialógusban azt említette volna, hogy mennyire reményekkel telve várta a nászéjszakát mint szűz, amelyen Robert a szokásosnál is jobban felöntve a garatra, az ejakuláció környékén egykori örök szerelme nevét motyogta. vagy valami hasonló. És hogy attól a pillanattól kezdve utálta mint a szart. Vagyis, mintha cersei érintetlenül ment volna a nászéjszakájára Roberttel.

Tápiókapuding 2014.06.18. 12:34:49

@Tempus-Anh: köszi :) egészen pontosan a thysha sztorira gondoltam.. mert most azért nem akarom elővenni a harmadik? könyvet hogy elolvassam viszont kifúrja az oldalamat a kiváncsiság, hogy miért is hiányzik ez annyira a sorozatból, mit mondott el Jaime a kiszabadítás során

Tempus-Anh 2014.06.18. 12:36:18

@XocoLatte: A jelen beszélgetésükben szó esett a lány és bátyja közti vérfertőzésről, amiről Tywin furcsa közönnyel vesz tudomást, illetve gyanús, hogy tud róla és hallgatólagosan egyet is ért vele. A hasonló apák szerintem incestusban is jeleskedhetnek, azonkívül aki a halálraítélt fia szeretőjét az ágyba viszi, attól ez is kitelik.

Tempus-Anh 2014.06.18. 12:37:56

@Tápiókapuding: Olvastam a könyveket, de nagyon sporadikusan, kiemelten egy-egy fejezetet, nincs összességében rálátásom sem a történetekre, a sorsok alakulására. Olyan ez, mint amikor a tortának lenyaljuk a habját, kiesszük a krémjét és a többi érintetlen marad. :)

Tempus-Anh 2014.06.18. 12:39:41

@XocoLatte: Részeg vőlegénnyel mindent el lehet hitetni, egy borgőzös nászéjszaka a legnagyobb biztosíték a "szüzességre", csak egy frissen leölt csirke vére kell hozzá, vagy még az sem. :)

XocoLatte 2014.06.18. 12:41:53

@Tempus-Anh: Ja, bocs, azt hittem egy pillanatra, hogy valami konkrétumod van, de ezek csak erős fantázia-termékek. Személy szerint nem osztom őket.

Tempus-Anh 2014.06.18. 12:43:17

@XocoLatte: Persze, fantasy-ról csakis fantáziálgatva lehet beszélgetni :)

Dekatlon 2014.06.18. 13:02:25

A filmben is említik, hogy volt Tyrionnak egy régi szerelme, akiről kiderült, hogy fizetett kurva, és a családja bérelte fel, gonoszkodásból. Na, arról derül ki, hogy nem is, hanem tényleg szerette a törpét, és a kuva sztorit találták ki, gonoszkodásból.

zizi77 2014.06.18. 13:07:26

@Tempus-Anh: szerintem is marhaság ez a Cersei-Tywin feltételezés. Pedig én nagy pedofil gyanító vagyok, mint tudjuk! :)

Tempus-Anh 2014.06.18. 13:16:41

@zizi77: Ha a felnőtt lányával tette, nem követett el pedofíliát, "csak" incestust. Csak feltételezés, nyilván, nem kötelező ennek igaznak lennie, talán valahol a tizedik kötetben egy évtized múlva fény derül rá. Martin apó kiadja magából. :)

zizi77 2014.06.18. 13:19:40

@Tempus-Anh: mondjuk szerintem azért inkább gáz a Shae-Tywin páros, mert ugyanezért ekézi non-stop Tyriont. Egyébként Shae soha nem szerette Tyrion, csak nem akadt jobb, most igen, csak bele is bukott. Szerintem!

zizi77 2014.06.18. 13:21:42

@Tempus-Anh: mivel A tesószex már azóta tartott, mióta biológiailag képesek voltak rá, így nehéz lett volna máshogy beelőzni Jaime-t

Dekatlon 2014.06.18. 13:26:47

@zizi77: Az lenne csak a nagy meglepi, hogy Joffrey Tywin fia :)

zizi77 2014.06.18. 13:28:07

@Dekatlon: hát Jaime is meglepődne, az tuti! :)

Tempus-Anh 2014.06.18. 13:33:12

@zizi77: Valóban, viszont ugyanígy benne lehetett a papa is a trióban. Mondjuk megvárja, amíg csak az egyik tényállás merül ki :) Amúgy a regényfolyamban kissé nehéz időzíteni a korokat, a biológiai érést és nemzőképességet, itt a legtöbb siheder királypalánta alig-tini, miközben huszas-harmincas éveikben járó színészek játsszák a szerepeiket.

Shae Tyrion ellen vallott a Joffrey-gyilkossági perben, tette ezt olyan szűzies-kurvásan, ahogy tőle elvárható volt, Cersei által is kényszerítve, de nem kizárt, hogy szívből is. A könyvben akkor fojtja meg őt az Ördögfióka a nyóckeres bikalánccal, amikor kiejti a bűvös "Lannister-óriásom" "becenevet. El lehet képzelni, hogy a celladohos-vérgőzös hangulatú, frissen szabadult bosszúszomjas törpének mennyire olaj volt a tűzre.

zizi77 2014.06.18. 13:40:23

@Tempus-Anh: ennyi erővel már Tyrion is benne lehetett a buliban, és azért utálja Cersei meg Tywin, mert nem volt elég jó az ágyban! :)

Tempus-Anh 2014.06.18. 13:51:01

@zizi77: Ki tudja? :) Kis ember nagy páncélököllel jár...:)

Dekatlon 2014.06.18. 14:10:59

Azét az valahol aranyos volt, ahogy Varys - árgondolva a dolgot- illedelmesen becsücsül a törpe lládája mellé. Nemtudom, de számámra abban annyi lemondás, bölcsesség, szomorúság volt, hogy csak na.

Felagund 2014.06.18. 14:14:01

@Dekatlon: Valószínűleg úgy gondolta, hogy még Cerseinek se kerülne túl sok idejébe rájönni hogy vajon ki lehetett, aki kiengedte Tyriont és még a kastély titkos járatait is kimerítően ismeri...

Tempus-Anh 2014.06.18. 14:15:13

@Dekatlon: Priceless volt az a tekintet, jó színész játssza az eunuchot. A harangszó miatt rettent meg a visszatéréstől a várba, tudta, hogy ha nem követi Tyriont, akkor követni fogja Tywint, és nem biztos, hogy csak nyílvessző által.

Balfars 2014.06.18. 14:52:15

@Dekatlon: Meg ugyebár ha nem kurva volt akkor egy századnyi Lanister katona erőszakolta meg Tyrion szeme láttára.

Amúgy szerintem is nagyon hiányzott ez a párbeszéd. 100%-ig érthető ha ilyen után megindulsz, hogy bele eressz egy két nyilat az apádba. A meglévő indoklás se rossz. De azt volt ideje Tyrionnak megemészteni. Ez meg 17 éves sérelem, amit így kb azonnal meg is torol.

Blobov 2014.06.18. 15:02:59

@XocoLatte: @Tempus-Anh: Vagy ugye ott a közkeletű feltételezés (amit a könyvek nem erősítenek és nem is cáfolnak), hogy Tywin papa gyermekei közül nem mind, illetve akár az is lehet, hogy egyik sem az ő gyereke, hanem amíg a családja Kings Landingben tartózkodott, az őrült király elcsábította asszonyát. Tyrion esetében ez a "nem vagy a fiam" hozzáállást egyértelműen alátámasztaná (és erősítené a sárkánynak három feje van jóslatot is), az ikrek esetében meg ugye a Targaryenek között gyakori testvérszex és -házasság erősítheti a spekulációt.

XocoLatte 2014.06.18. 15:45:13

@zizi77: Azt hiszem, hogy ez ma elviszi a főnyereményt -- hogy én mennyire hülye vagyok, erről tökre megfeledkeztem, és beszoptam Cersei meséjét a nászéjszakájáról... Naná, persze hogy Jaime vette el a szüzességét.

bgandalf 2014.06.18. 16:15:57

@Blobov: Hoppá, lehet, hogy Jaime és Cersei Targaryen gyerek. Szőkék és nagyon szeretik egymást. És lehetséges, hogy Tyrion volt az egyetlen saját gyermeke Tywinnek hisz nem szőke. És lehet ezért utálta egész életében mert neki csak ilyen sikerült + még a felesége is meghalt a szülésben?

zizi77 2014.06.18. 16:24:51

@bgandalf: szerintem inkább fordítva van, de ki tudja! :)

Meth, Not even once 2014.06.18. 17:42:38

@bgandalf: Tyrion a könyvben szőke (még szőkébb is, mint a többi Lannister, ezüstös haja van), a sorozatban úgy tűnik nincs pénz hajfestékre.

zizi77 2014.06.18. 17:58:19

@Meth, Not even once: és kinek van még ezüstös haja, na kinek? :)

Bikli néni 2014.06.18. 20:19:23

Sixx, nagyon köszönöm az egész évados hogyvoltokat, szuperjó volt mindegyik.
Többiek, köszi az érdekes párbeszédeket, ötleteket, linkeket.
A könyveket jól ismerők pedig szerintem ezeket az elméleteket (ki kinek a gyereke) odaát, a könyves fórumban folytassák, ott tele van konteókkal a topik, és még spoileresen is szabad írkálni :)
Jövőre újra ugyanitt, sziasztok!

Tempus-Anh 2014.06.19. 09:31:36

@Bikli néni: Fiat voluntas tua, sicut in coelo et in terram...

Dekatlon 2014.06.19. 10:38:23

De hogy a Hegybő mit alkímiáznak össze, attól előre beszartam. Az a new age-es méregkeverő hátborzongató.

Tehéntőgy 2014.06.19. 11:11:39

@Blobov: Ezzel a feltételezéssel az a baj, hogy igazából nem tudjuk, történt-e Aerys király és Joanna Lannister közt ténylegesen bármi. A király tett pár szemtelen megjegyzést az esküvőjükön hogy milyen kár, hogy eltörölték az első éjszaka jogát, meg tűrhetetlenül viselkedett a menyasszony hagyományos vetkőztetős kiadásakor, meg udvari pletykák voltak, hogy a király szívesen megkettyintené, és gondolom ez nem dobta fel Tywinnal az amúgy sem felhőtlen viszonyukat, de ennyit tudunk. (Egyébként meg Tywin is szőke pofaszakállas a könyv alapján, és feltehetően Joanna, aki az unokatestvére volt és így Lannister, szintén szőke lehetett, így önmagában a gyerekek hajszínéből ezúttal nem lehet kiindulni. Persze az elvetemült szerző direkt csepegtetett úgy infókat, hogy az eszünkbe jusson ez a lehetőség, de ez önmagában szvsz nem jelent semmit /aztán persze lehet, hogy tévedek/ :-) )

GOLEM 2014.06.19. 15:00:28

Sziasztok,
Engem ami nagyon bosszantott az egész évadban, az a Targaryen szál. Daenerys volt a kedvencem a kezdetektől fogva, de annyira ostobán viselkedik és logikátlan dolgokat csinál, hogy teljesen kiábrándultam belőle.
Kezdve a rabszolga felszabadító hadjáratával, ami eleinte jó ötlet volt, népszerűség, követők, stb. ... szempontból, de nem lehet egy egész világrész gondolkodásmódját és értékrendjét eltörölni, amint látszik is...
A másik dolog, hogy elég nyilvánvaló a tény, hogy csak addig van az amit ő mond, amíg ott ül a seggén, amint elindul másfelé összeomlik az általa felépített és kitalált rendszer.
Ami a legidegesítőbb: a rabszolgaság intézménye ellen harcol, a láncok leverőjeként tetszeleg, de a saját gyermekeit egy pincében láncra veri ( s azok közül is azt a kettőt, aki vétlen volt az incidensben)...
Hát ezzel végleg elvágta magát nálam :)
Egy országot, de még egy várost sem lehet úgy kormányozni, hogy minden paraszt véleményére adva hozza meg döntéseit... Olyan nem létezik, ami mindenkinek jó...

Stannis feltűnése számomra meglepő volt, bár az inkább, hogy lovasok ide vagy oda, elég könnyen bemasíroztak a táborba, szinte ellenállás nélkül. A falon túli király százezres serege hol volt? Ha én lennék a király akkor a sereg közepén felvert sátramban arcoskodnék, nem pedig 20 emberrel körülvéve valami erődben, hogy akár a 30 varjú elfoghasson, ha akar (mert ennyi erővel az sem lett volna képtelen ötlet).

zizi77 2014.06.19. 15:13:55

@GOLEM: Dany-nek saját bőrén kell megtapasztalnia, hogy az uralkodás, nem egyszerű dolog. Mivel igazából még kislány, természetes, hogy rossz döntéseket is hoz. Mondjuk a sárkányok leláncolása nem biztos, hogy rossz gondolat, mert hiteltelenné válna, ha hagyná, hogy embereket gyilkoljanak szabadon. Drogon persze a legönfejűbb, így azt se tudja hol kószál.
Mance meg nem egy tipikus király. Ha jól emlékszem, nem is akart az lenni, csak követik. De semmi esetre sem húzódna meg a népe mögött a "biztonságban". Egyébként nagyon jól tudják, hogy a kapu mögött alig van már varjú, így nem számítanak nagy ellencsapásra. Hogy közben jött a meglepi hadsereg? Hát van ilyen! :)

fransancisco 2014.06.20. 10:16:35

Viharbanszületett egyszerre akar Abe Lincoln és Nagy Sándor is lenni. Az pedig karakterileg nem egy yerö kombó.

Tempus-Anh 2014.06.20. 13:31:35

@zizi77: Mance inkább Che Guevara...:)

fransancisco 2014.06.20. 13:50:18

@Tempus-Anh: Ahhoz túlságosan tiszteli a szabadságot... :D

kumisz2 2014.06.20. 18:36:18

A rész végén a vénember szövegét nem értettem, hogy jön ide a repülés? Aztán most elkezdtem olvasni az első kötetet, és amíg Bran a zuhanás után eszméletlenül fekszik, azt álmodja hogy már nagyon rég óta zuhan, és a háromszemű holló repked körülötte, és noszogatja, hogy repüljön, és amikor sikerül neki, felébred. És igen, így már értelmes a mostani rész mondata is!

Olyan kár ezeket a kis epizódokat kihagyni a sorozatból, de érthető hiszen idő és technika kell hozzá, nem is kevés.

A másik amit a könyv felfedett (legalábbis nekem), hogy Rhaegar herceget Robert ölte meg, a sorozat alapján (ahol kb. alig említették) olyannak tűnt, mint valami régmúltban élt, elfeledett Targaryen hős.

fehérfarkas 2014.06.21. 01:54:15

@XocoLatte: "Stannis felbukkanása a Falon túl picit hoppácsak élmény volt, nem sok előjele volt a korábbi részekben, viszont a Vadakkal szövetkezve ütős sereggé válhatnak."

Dehogynem, a Vasbankba pont ezért mentek pár résszel ezelőtt, hogy pénzt kapjanak kölcsön egy hatalmas hadsereg felállítására. És Ser Davos meggyőzte a bankárokat, hogy Stannisnak pénz kölcsönözni jó dolog, mert üzletileg megtérülő befektetés (nem pont ezekkel a szavakkal, de ez volt a lényege).

Aszusz 2014.06.21. 10:45:00

@kumisz2: "A másik amit a könyv felfedett (legalábbis nekem), hogy Rhaegar herceget Robert ölte meg, a sorozat alapján (ahol kb. alig említették) olyannak tűnt, mint valami régmúltban élt, elfeledett Targaryen hős."
S01E01: Robert a kriptában sírdogál Lyanna Stark szobra előtt, hogy az a galád Rhaegar elrabolta és ki tudja hány százszor erőszakolta meg... Úgy emlékszem azt is megemlíti, hogy ugyan megölte (mármint Robert Rhaegart), de ez vajmi kevés büntetés volt a galádnak.

Bicepsz Elek 2014.12.29. 23:54:36

@Tempus-Anh:
A filmben nincs benne, de a konyv szerint Twyn felajanlotta(kenyszerbol)a feleseget Aerysnek es o csinalta Cerseit es Jamiet(a felesege az unokatestvere volt-egy Lannister, tehat ha nem is a kolkei rokonok igy is), mig Tywinnak csak Tyrionra futotta

Bicepsz Elek 2014.12.30. 00:07:32

@Bicepsz Elek: Latom ezt mar megirtak(bocsi a k...va fonok mindig a hatamban volt ma).
süti beállítások módosítása