Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

The Last Enemy 1x03

2014. június 06. 09:00 - AaannnaaA

Mivel a sírnál már nincs több dolguk, Stephen és Yasim hazaindulnak. Igen, az égszínkék műanyag ruhájukban. Átmásznak a kerítésen, aztán irány haza. David közben ezerrel tűz el a helyszínről, ám társa, aki a sötétkék furgont vezeti figyelmezteti, hogy Ezardék nagy bajban lesznek a segítsége nélkül. A férfi rámorran, hogy állítsa meg az autót, és miután az kiszáll, átveszi a kormányt, és nagy svunggal elrobog.

Michael a lakásban testvére laptopját túrja, és látja, hogy Yasimról, Nadirról és Moretonról vannak rajta titkosított anyagok, plusz egy video, amin öccse a tévében a T.I.A. rendszer mellett érvel, szóval eléggé meglepődik. Megtudjuk azt is, hová jött bérgyilkosunk fegyverrel az előző rész végén: egy olyan lakásba, aminek az ablaka Stephen bejáratára néz, az utcán pedig egy segítője figyel, és jelzi hőseink érkezését. Szarban vagyunk.

1.jpg

Stephen az utcáról kiszúrja, hogy lakása ablaka nyitva, nem emlékszik rá, hogy úgy hagyta, ezért nem engedi a házba Yasimot – ez ugye azért vicces, mert csupán a bátyja van odafent, viszont a tétovázásuk miatt a bérgyilok sem tud lőni. Végül mégiscsak célkeresztbe kerülnek, ám ekkor becsapódik mellettük a sötétkék furgon, és David rájuk ripakodik, hogy szálljanak be. Hősünknek esze ágában sincs, sógornője viszont menni akar, mert plusz információkat remél a férfitől, ezért beül a kocsiba, így kedvesének sincs más választása.

Gyilkosunk ezalatt vadul rohan a sokadik emeletről a bejárathoz, hogy még elcsípje áldozatát, ám nincs szerencséje, mert a furgon egy pillanattal előbb kilő, minthogy ő leér. Segítője azonban előállt az ő autójukkal, így vad üldözés veszi kezdetét. David persze észrevette, hogy követik őket, úgyhogy szaporábban tekeri a kormányt, miközben bizonygatja hősünknek, hogy tutira nyomkövető volt rajta korábban, neki erről eszébe jut a hotel + a gyanús cipőtisztítás esete, és már kezd hinni egykori elrablójának. Az autós üldözés azzal ér véget, hogy a két kocsi közé behajt egy harmadik, így a bérgyilkos társa fékezni kénytelen, elveszítve ezzel az üldözöttek nyomát.

2.1.jpg

2.2.jpg

Az üldözést megzavaró autóból két férfi pattan ki és ordibál a bérgyilkossal, ám ő sem rest, kiugrik az anyósülésről és mindkét tagot szó nélkül lelövi. Társa döbbenten mered rá a volán mögül, és javasolja, hogy hagyják a fenébe az egész ügyet – már kétszer elveszítették Yasimot, ciki lenne magyarázkodni amúgy is ismeretlen megbízójuknak. A fele lóvét előre megkapták, húzzanak a retekbe. A gyilkos bólint, majd szemrebbenés nélkül golyót ereszt társába, aztán elsétál. Hidegvér, baszki.

Michael távozik a lakásból, a kilincsről letörölgeti ujjlenyomatait (mégis minek?), a kulcsát viszont visszateszi a szokott helyére. A furgon sértetlenül megérkezik David rejtekhelyére, ám Yasimnak fenntartásai vannak (eddig pont neki nem voltak, de mindegy). Szerinte ugyanis David nem lehet Nadir apja, mert ő még a lány gyermekkorában meghalt, sem mostohaapja, mert ő meg két éve hunyt el. Elrablójuk bepöccen, nem óhajt magyarázkodni, de aztán mégis megteszi: ő tényleg Nadir mostohaapja, de nagyon összevesztek, azért állította a lánya, hogy meghalt. Nekem mondjuk ez kissé sántít, de hőseinknek amúgy sincs hova mennie, így a maradást választják.

3.1.jpg

3.2.jpg

Russell a kerítésen belül rámutat egy kisebb helyiségre, miszerint Nadir néha ott lakott, szóval a párocska foglalja el nyugodtan. Odabent még egy kép is van a lányáról, azt nem teszi hozzá, hogy annak feltúrt lakásából hozta el nemrég (még flesbekkben is látjuk, hogy ez tényleg az a kép); sőt néhány ruhája, így Yasimnak van mit felvennie. Stephen is kölcsön göncöt kap, no nem vendéglátójától, hanem egy korábban elhunyt tagtól hátramaradottakat, bárki volt is ő. Nem mellesleg David kicsit ki is röhögi hősünket, mert az utána való nyomozással kiderítette, hogy a ruháiból három példány van, és csak azokat váltogatja (mondtam már, hogy mániákus?). Stephen csak szájhúzással válaszol a nyilvánvalóra, most mindenesetre kénytelen lesz más ruháját felvenni.

Különös helyszínre váltunk, olyan, mintha egy gyártelepen lennénk, de gyorsan kiderül, hogy itt bizony megsemmisítés folyik, nem is akármilyen: embereké!! Egy furgon csomagtartójában érkezett Nadir bebugyolált holtteste, a kesztyűs-maszkos rakodók csak annyit mondanak a testet szállító targoncásnak, hogy égesse el, sőt egy pillanatra látjuk a betüzelés folyamatát is, amitől lever a víz.

4.1.jpg

4.2.jpg

Michael eljött Nadir lakásába, egy rúgással benyomja az ajtót, és kiakad a felforgatott helyiségek láttán. Miközben körülnéz, nem veszi észre a kamerát amely minden mozdulatát rögzíti.

Patrick Nye a folyóparton baktat, találkára érkezett George Gibbonnal – igen, csak így kettesben, Barbara Turney nélkül. Nem jön össze, mert George nincs itt, Barbara viszont annál inkább. Nye azonnal magyarázkodik: nem hagyunk ki téged semmiből, csupán George igényel némi lelki támogatást: kétségei vannak, hogy jó-e az, ha Michael Ezard életben van. Aha. A nő mindenesetre elrebegi merre jár hiányzó társuk (galériában), ezzel bizonyítva informáltságát. És tényleg, George egy festmény előtt ül, ami a tulajdona, azt bámulva mélázik.

David birodalmában a férfi a számítógépes rendszert próbálja életre kelteni, mert felmondta a szolgálatot. Yasim közben arról faggatja, hogy mégis ki akarja megölni őt? A férfi szerint külsős bérgyilok, ha kormányalkalmazott lenne, nem hibázott volna. Na ja. Russell szerint a nő még mindig veszélyben van, úgyhogy szíveskedjék nem elhagyni a birodalmát, különben nem teheti többé vissza a lábát. Stephennek azonban feladata van: irány kinyomozni mi okozza az afganisztáni halálozásokat. Ha valóban a hepatitis-B vakcina, akkor meg kell találni a gyártót, ahol hiba csúszhatott a gyártásba. Első lépésként azonban menjen haza, vigyen magával egy kütyüt, ami kiszúrja a poloskákat (David ad neki egyet), aztán ha a ruháján talál ilyet, vegye fel a cuccost, hogy ne keltsen gyanút.

5.1.jpg

5.2.jpg

Összeesküvőink végül hármasban is találkoznak, a galériában ahol eddig George csücsült. A férfi ki van borulva, hogy még mindig nem tudják mit tud Yasim és Stephen, kinek dolgozik David, ám azért még morcosabb, hogy Michael Ezard, aki nagyonis sokat tud a szörnyű járványról, szabadlábon mászkál a városban. Patrick nyugtatja: fél órája láttuk Michaelt Nadir lakásában, azóta is követjük, szóval relax. Ha követik Ezardot további nyomokra bukkanhatnak az ügyben, mások is képbe kerülhetnek, aztán időben lecsukják/kiiktatják/akármi ha oda kerül a sor. Oké.

Kis kifőzdébe váltunk, annak is a konyhájába, ahol nagydarab külföldi srác húst dolgoz fel éppen. Arcról rögtön megismerem, ő ölelgette Stephent a bátyja temetésén, tehát Michael jóbarátja. A férfi meg is jelenik, frászt hozva cimborájára, hiszen pár napja siratta meg őt. Elég vicces, ahogy megbökdösi a melák vállát, hogy az elhiggye, nem szellemet lát (nem árt az óvatosság, a csávónál hatalmas hentesbárd van éppen). Mehh. Leülnek a kajáldában beszélgetni – külföldinket Bepának hívják, először azt sorolja el, ki nem volt ott barátja temetésén. Elég bizarr a szitu. Michael átad egy pendrive-ot, rá van mentve az öccse laptopjának tartalma (a titkos file-ok), megkéri Bepát, hogy törje fel, hátha így többet tud meg kámforrá vált rokonairól. Barátja visszakérdez: miért nem a tesódat kérded, egyszerűbb lenne?! Nos, nem bízik benne. Aham. Emellett hamis iratokat kér a vele együtt érkezett menekülteknek is; úgy látom melákunk nemcsak étkezdeüzemeltetésben utazik. Saját magának is készíttet, Anthony Cohen névre – profi hamisítványra van szüksége, mert egy gyógyszergyárba akar bejutni, hogy a gyilkos vakcina után nyomozhasson (ezek szerint ő tudja, amit hőseink még nem, hogy melyik gyárban készült az oltóanyag).

6.1.jpg

6.2.jpg

Patrick hívást kap, hogy az előző részben elfogott tag, aki a bevándorlók egyike, pocsék állapotban van (gondolom fertőzött), ezért bemegy a kórházba, ahol mindenféle magyarázat nélkül utasítja a beteg ágyánál tanácstalanul tébláboló orvosokat, hogy azonnal különítsék el, punktum.

David és Stephen elindulnak a városba, hogy utóbbi teljesíthesse a feladatát. Először irány a lakása, ahol kütyüjével poloskát keres, de nem talál, mást azonban igen: észreveszi, hogy valaki járt nála. Ijedten járkál körbe, attól félve, hogy az ismeretlen még mindig itt van, de nem. Ideje sincs szusszanni, mert csengetnek – Eleanor érkezett meg, játszóruhában. A nő köszönés helyett rögtön kiszúrja, hogy exe nem a szokásos ruháját viseli, de ő kummant: takarítottam, azért vannak rajtam másik ruhák. Lófaszt, mondja a nő, de aztán témát vált: totál ki van borulva, mert a kormányban fúrják a munkáját, ellenlábasai azt akarják elérni, ahogy ne ő legyen a felelős a T.I.A.-ért, t’án még a széke is inog. Stephen azonban csak fél füllel figyel rá, mert a kezében lévő poloskakereső besípol a nőre. Ahogy Eleanor dühösen átcsörtet a lakáson, a férfi robog utána maga előtt tartva a sípoló kütyüt, mint valami varázsvesszőt, majd mikor a nő megfordul, a háta mögé rejti, és ártatlan arccal bámul. Felvinnyogok.

7.1.jpg

7.2.jpg

Végül csak meglóbálja a poloskafigyelőt, és elmondja Eleanornak, hogy szerinte a nő be van drótozva. Ő szkeptikus, ám mikor meglátja hősünk makacs ábrázatát, egyesével elkezdi levenni a ruhadarabjait, de még meztelenül is jelet sugároz, ezért Stephen úgy dönt, a kütyü rossz. Azért sunyiban végigstíröli exkedvese bájait, de akármennyire is illeti magát a nő, nem történik közöttük semmi. Eleanor végül felveszi a férfi ingét, hogy mégse egy szál valagban flangáljon, majd leveti magát a kanapéra. Stephen megkezdi az elterelő hadműveletet, és előadja, hogy van egy komoly biztonsági rés a T.I.A.-n (hirtelen informatikus is lett?), szeretné alaposabban megvizsgálni, és ehhez miniszteri engedélyt és felügyelet nélküli hozzáférést kér a rendszerhez. Ügyes. A nő bólint, én meg arra gondolok, hogy a keresési előzményei attól még megmaradnak, de mit értek én az ilyesmihez. (Nézzük meg a fenti jelenetet azért alaposabban is, jó? Itt mindjárt, a galériában).

Bepa és Michael ezalatt a menekültek hamis iratait intézik: mindenki itt van, hogy begyűjthessék a biometrikus adataikat, és készülnek Ezard „Anthony Cohen” névre szóló iratai is. Melákunk jelenti, hogy a pendrive-ot nem tudták feltörni, bármi is van rajta, extra védelemmel van ellátva. Az egyik menekült elég cudar állapotban van, úgy nézem Michael nincs meglepve, Bepa viszont morcos: kezdeni kell vele valamit, ha meg fertőző, akkor extrán szarban vannak.

David még mindig nem tudta életre kelteni a gépeit, ezért a legtutibb módszerrel próbálkozik: csapkodja, hátha az ér valamit, de a rendszer csak félig támad fel. A képernyőn megjelenik a legutóbbi keresés eredménye, Patrick arca, mire Yasim kiakad: azt mondta nekünk, hogy nem tudja kik vannak az ügyben, most meg úgy tűnik mégiscsak van némi fogalma róla. Nem ártott volna figyelmeztetni Stephent, kitől óvakodjék, de Russell letromfolja: ha tudatlanul tevékenykedik a hivatalban, legalább nem tud lebukni azzal, hogy berezel az ismert ellenségtől. Hát ez kedves.

9.1.jpg

9.2.jpg

Yasim kérdi, hogyan kerül Parick a képbe? Úgy, hogy ő intézte az afgán táborban a járványban elhunytak elégetését, ezzel fedve el a bizonyítékokat, vagy előzve meg a járványt (vagy mindkettő/egyik sem) – Nadirral is ez történhetett. A férfi végül egy jókorát rúg az rendszerbe, mire a gépek újra teljes erőbedobással üzemelek (tegye fel a kezét, aki még nem rúgott meg gépet, aztán tegye le, mert nem mond igazat…).

Hősünk újra felvette a saját ruháit (a jele, mint látjuk, aktív az őt követők monitorján, szóval tényleg több ruhája van bepoloskázva), így üget be az irodájába túrni a T.I.A.-t. A folyosón összefut Patrickkal (nesze neked!), és mit sem sejtve üget tovább, míg a férfinek hatalmasra kerekednek a szemei. Stephennek most az a feladata, hogy a T.I.A.-val alaposan átnézze a Kellerman-Deloit cég adatbázisát – mert kiderült végre, hogy ők gyártották a vakcinát – és olyan dolgozót keressen, akit rá lehet venni az együttműködésre. A gép Caroline Scott nevét dobja ki, mint humánus emberét, akit érdekelhet embertársai sorsa annyira, hogy segítsen a hozzá fordulóknak. A név birtokában ideje akcióba lépni: megszabadul a bepoloskázott ruháitól (mindtől), begyömködi őket irodaszekrénye egyik fiókjába, majd felveszi a Davidtól kapott poloskamentes cuccost, aztán irány az utca, ahol a férfi „kollégája” (korábbi bukósisakos elrablója) már várja a sötétkék furgon kormánya mögött.

10.1.jpg

10.2.jpg

Mint tudjuk, Michael is ehhez a céghez, a szerinte hibás hepatitis-B vakcina gyártójához akar bejutni – előzetesen bejelentkezett egy kisebb vezetőhöz, hamis irataival pedig simán besétál a céghez. Leül a vezetővel tárgyalni, és elmondja neki az aggodalmait a hibás oltásról, ám a nő mindent tagad. Azt elismeri, hogy gyanúsnak vélték a dolgot, de mindent kivizsgáltak – többször is – és teljesen rendben találták a saját terméküket. Kéri a férfit, hogy fontolja meg, mindebből mennyit hoz nyilvánosságra, mielőtt hatalmas pánikot kelt, több százezren kapták meg ugyanis a cég által gyártott oltóanyagot (abból kb. ezer tartozott abba a szériába, amit hibásnak véltek); és legalább ugyanennyien utasítanák vissza az életmentő oltást egy botrány hatására. Na ja. A férfi szó nélkül távozik.

Stephenék furgonja is megérkezik a Kellerman-Deloit bejáratához, ám ő nem akar bemenni (szép is lenne, odabent összetalálkozna halottnak hitt testvérével), hanem a kiválasztott dolgozó távozását várják, hogy követhessék. Mikor látják, hogy Caroline autóba száll, felkészülnek a követésére, ám hősünk észreveszi az épületből távozó bátyját!! Utasítja a sofőrt, hogy ne induljon, de testvére hirtelen egy kocsi mögé lép, Stephen pedig rájön, hogy hülyeséget csinál: a célszemély után kell száguldani, nem ködös rémképeket bámulni.

11.1.jpg

11.2.jpg

Patrick riasztást kapott, hogy Stephen megnyitotta a gyógyszergyár aktáit, ezért rohan a férfi irodájába a körmére nézni, de persze nem jár sikerrel – hiába mutatja azt a nyomkövető, hogy odalent van, a szoba fullüres. Hívja Barbarát, hogy soványmalac-vágtában húzza le a seggét az irodába, ami meg is történik. Az összeesküvők jelentőségteljes pillantást váltanak, Patrick balra el, a nő még marad. Nemsokára megérkezik Eleanor az exét keresve, mire Barbara szarkasztikusan közli: ott van az egyik fiókban, azzal távozik, miniszterünk pedig döbbenten szemléli meg a fiók tartalmát, benne egykori kedvese ruháival.

Stephen egy áruházban találja be a gyógyszergyári alkalmazottat, ám hiába a nyilvános helyszín, a nő futóbolondnak nézi őt és némileg meg is ijed, úgyhogy magára hagyja a férfit. Őt azonban nem ilyen könnyű eltántorítani, miután a T.I.A. segítségével mindent tud a nőről, ismeri a szokásait, egy bevásárlókocsiba összeszedett pár dolgot amit vásárolnia kell, ezzel könnyítve meg a dolgát és kérve egy kis figyelmet (maradjunk annyiban rám itt jönne a sikítófrász). Caroline enged: oké, beszéljünk. A nő kocsijába ülnek be, ahol azon törpölnek, történt-e valami fura a gyártási eljárás során, míg végül eszébe jut, hogy kb. másfél éve leállt a gyártósor három hétre, állítólag meghibásodás miatt. Mindannyiukat máshova vezényelték, vagy szabit kaptak, az egész területet lezárták; mindez egyiküknek sem volt gyanús, hősünk szerint viszont úgy néz ki, nagyonis jelentősége van. Szerencsére Caroline emlékszik a pontos dátumra is, mert a szülinapján történt.

12.1.jpg

12.2.jpg

Hőseink ezen törpölnek – immár újra együtt, David rejtekhelyén – és Stephen ötlete nyomán jutnak fontos eredményre: lekérdezi a rendszerből, hogy a gyógyszergyár bejárata előtti kamera mely autók rendszámát rögzítette a kérdéses időpontban (csak négy volt, de az folyamatosan járt ki és be három hétig), és némi nyomozással kideríti, hogy a négy autóban négy, azóta halott mikrobiológus ült. Ez már egész konkrét információ, azt lenne jó tudni, mi a kapcsolat közöttük. Nem kell sokat túrni, hogy kiderüljön: mindannyian ott voltak a nemrég Stephen által is felkeresett Cooper professzor egy előadásán.

Eleanornak jelenése van a miniszterelnökségen, Barbara és George várja, buksimosás következik. Sajnos azt nem halljuk, mennyit mondanak el a nőnek Stephen viselt dolgaiból, ott kapcsolódunk be, mikor George kijelenti: ma éjjel cselekedniük kell, miniszterünk pedig rávágja, hogy oké, de Stephenért vállalja a felelősséget. Ajaj, mégis mi készül?

13.jpg

Michael morcosan trappol be Bepához a kajáldába: feltörték az öccse laptopjának kódolását, amiből kiderül, hogy Stephen követte sógornőjét és látta, amint az azóta halott Moreton professzorral találkozik, szóval a tesóval valami nem stimmel. Mire van szükséged, kérdi Bepa, de a választ már nem halljuk.

Szerelmespárunk egy röpke légyottot eltölt a „fogságban”, aztán beszélgetnek még kicsit, mielőtt a férfi útra kel Daviddel tovább nyomozni. Persze Michael a téma, Yasim szerint az Ezard tesók nagyon mások: emberként és szeretőként is. Ő már csak tudja.

David és Stephen megérkeznek utóbbi lakhelyére, aki kiszáll, a furgon továbbáll, ám azt egyikük sem veszi észre, hogy a kitartó bérgyilkos odakint leselkedik. Hősünk a lakásában látja, hogy valaki megint járt itt, sőt még mindig itt van. A hálószoba lépve leesik az álla: az ágyon ott fekszik a korábban látott beteg menekült (nem az, akit a kórházban elkülönítettek, hanem az, aki nemrég még Michaellel volt). Megdöbbenni sincs ideje, mert valaki zsákot borít a fejére. Basszus, már megint!

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2015.07.20. 00:51:56

Jó kis sorozat ez, igazi proto Person of Interest :)
Nagyon tetszik a fizikai részletek életszagúsága: a pornyomok a kék Transit szélvédőjén, a végén a konténerben a szakadt szálak Yasim melltartóján (megjegyzem, én azért a szőke exet nem hagytam volna ki, poloska ide vagy oda). Vagy hogy egy csinovnyik gyári munkás magányos nőnek egy Ford Ka-ja van. Ezt valahogy nagyon érzik ott a szigetországban.
süti beállítások módosítása