Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 4x08 - A Hegy és a Vipera (18+)

2014. június 03. 07:52 - sixx

A Falnál

Abban a Vakondtúrás vagy milyen nevű koszfészekben nyitunk, ahová Samu elsuvasztotta Szegfűt és a kis Samukát, hogy majd itt jó dolgotok lesz ill. biztonságban itten lesztek, nem másutt. A kocsma-bordély, ahol a gyereklány és csecsemője bujkál, igen vidám hely, most éppen egy rothadó fogsorú kurva azzal szórakoztatja az Éjjeli őrség három tagját, hogy elböfögi nekik a Medve és a szűz című slágert, a háttérben az úri közönség táncol ill. a rongyokból kilógó csöcsét igyekszik a kamerába tolni. Szegfű nem, ő a hátsó szobában tereget, de jön a böfögős kurva beszólni neki, a gyereked sír, oszt nem tudtam aludni. Hát az szar, mondja Szegfű nagyjából olyan beleéléssel, mint Simon L. László amikor az RTL Klub tiltakozása ellenére felolvassa az új médiaadó szövegét.

Screen Shot 2014-06-03 at 5.42.55.png

Odakünn bagoly huhog, amitől Szegfű megmerevedik, és miközben a kurva még mindig a gyerekedtől nem tudok aludni, he-témánál van leragadva, közli, hogy valami nem stimmol. A kurva bólogat, ja, kurva baglyok, azoktól sem tudok aludni, de Szegfű rutinból elbújik, amit nagyon jól tesz, mert jön Ygritte, a vörös szakállas csávó meg a hegtetovált arcú kannibálok és pillanatok alatt lemészárolnak mindenkit, akit csak látnak maguk előtt, Ygritte pl. a böfögős kurvát is kardélre hányja, de a sarokban remegő Szegfűt nem bántja. Mert ugyan átverte Havas Jon és ezért most ideges, de mindennek van határa.

A kis mészárlás híre Falra is eljut, Samu könnyes szemmel siratja Szegfűt, mert ezek szerint hozzájuk annyi ment ki, hogy meghalt mindenki, és nem találtak túlélőt a romok között. Havas a fogát csikorgatja, és a kis haverjaival, akiknek nem tudom megjegyezni a nevét közösen azon dühöng, hogy nem mehetnek a portyázó Vadak után, mert azok pont azt akarják, és csapda baszki, viszont a várban üldögélve sem sokkal jobb a helyzet, hiszen jön Mance és az óriásokkal megtámogatott százezres serege. És ők csak 105-en vannak. Ja nem is, csak 102-en, hármat már kibeleztek a bordélyban. Szép kilátások, na.

Meereen

Szürke Féreg és pár Makulátlan egy patakban fürdik, kicsivel arrébb meg nők mosnak pucéron, na nemcsak azért, mert errefelé lazábbak ez erkölcsök, hanem azért, mert kiherélt faszik ritkán erőszakoskodnak félmeztelen csajokkal. Szürke Féreg azonban nagyon megbámulja Missandei csöcseit, aki egy kicsit kísérletezik és kihúzza magát, tessék, itt a pinám is, érdekel? Érdekli a faszit, amitől a csaj megretten, nahát, ez így nem kóser. És elszalad Dany-ig, te figyelj már, ez a csávó rám van kattanva, pedig kiherélték annak idején, ez hogy is van? Dany sem érti, hogy van ez a herélés dolog? Mindent levágnak, kocsit, lovat? Egyikőjük sem tudja, ez lehetne házi feladat mondjuk.

Szürke Féreg annak ellenére, hogy nincs farka, szerelmes, ezt már eddig is sejtettük, de az epizód témája bizonyos tekintetben ez, mármint a reménytelen szerelem, és kapunk egy szívhez szóló jelenetet, amiben Féreg elnézést kér a csajtól, hogy kocsányon lógó szemekkel bámulta, mire az csak legyint, ugyan már, én azt sajnálom, hogy nincs mid, amivel meg tudsz dugni. Jó, ezt nem mondja, de hozzágondoljuk, azt viszont megemlít, hogy sajnálja ezt a kasztrálás dolgot, szar lehet. Féreg meg szépen levezeti, hogy ha annak idején nem kasztrálják, akkor nem lett volna Makulátlan és most nem állhatna itt, szóval ő meg nem bánja. Missandei szíve hevesen dobog, HÁT SZERET!

Screen Shot 2014-06-03 at 6.35.13.png

És ha már szeretet, Ser Jonah éppen egy térképet nézeget nagyon gondterhelt arccal a szállásán, és nem is ejti, hogy ez lesz az utolsó napja a palotában. Ser Barristanhez ugyanis egy kiskölyök lép oda, és a Király Segítője pecsétjével ellátott tekercset nyom a kezébe, tessék, ezt küldték. Hogy ki, az nem derül ki, de a tartalma elég kemény lehet, mert Barristan elviszi Mormonthoz. Te rohadt áruló, mondja tömören, Ser Jorah meg egyből beszarik, lebuktam, baszki, hadd magyarázzam el Danynek négyszemközt. Ser Barristan végigméri, te a büdös életbe’ nem fogsz kettesben maradni a királynőmmel.

Screen Shot 2014-06-03 at 7.10.48.png

Nem is, amikor Ser Jorah a következő jelenetben megy Kanosszát járni, Missandei, Szürke Féreg és Ser Barristan is ott áll a trón mellett, és a két katona a lépcsőkön óvatosan közeledő Ser Jorah felé lép, amikor az már túl közel ér. Dany ideges, és magyarázatot követel, hát kap. Az van, hogy Ser Jorah annak idején száműzve lett, mert emberkereskedett, és ezt Ned Stark nem nézte jó szemmel. Varys viszont kijárta Robert királynál, hogy kapjon Ser Jorah kegyelmet, ha cserébe kémkedik egy kicsit, és így is lett, a lovag szépen jelentett Dany és Viserys Targaryen sorsáról, egészen addig az incidensig, amikor egy piacon Dany kis híján mérgezett bort nem ivott a második évadban. Mert azt már nem bírta Ser Jorah lelkiismerete, hiszen szerelmes Danybe.

A nő mindezt úgy hallgatja végig, hogy közben rá sem pillant a faszira, a feje felett néz el a távolba, de nagyon dühös és még csalódottabb. Ser Jorah hiába igyekszik megmagyarázni, hogy Tywin Lannister műve az egész, ő küldette el Varysszal a királyi pardont pont a legmegfelelőbb pillanatban, de Danynek elege van mindenből, és látni sem akarja többé, eredj isten hírével, Ser Jorah, és ha holnap még itt vagy, a fejeddel fognak focizni a gyerekek a kikötőben. Ser Jorah Mormontból ronin lett.

Cailin-árok

Havas Ramsay és a Bolton-sereg elért a Cailin-árokhoz, ahol az azt őrző vár elfoglalása lenne a feladat, de azt Greyjoy-katonák őrzik, így Ramsay előveszi a titkos fegyverét, Theont, ráadja egykori páncélját és bezavarja a várba: vedd rá honfitársaidat, hogy adják meg magukat. De közben el ne felejtsd, hogy te nem Theon vagy, hanem Bűzös, oké? Szegény Theon idegrendszere cafatokban, önbecsülése a béka segge alatt, a lelki és testi terror hatására úgy megtört, hogy simán elvállalja a feladatot.

Fehér zászlóval a kezében lovagol be a várba egy szál maga, ahol egy nagyon lerobbant állapotban levő helyőrséget talál - a vezetője láthatóan beteg, de mivel a Vas-szigetek szülötte, hallani sem akar a megadásról, amit Theon javasol neki. Sőt, az egyre jobban széteső Theont (aki remegve motyogja maga elé, hogy ő Bűzös, és nem Theon) még le is köpi egy nagy adag véres csulával, de ez az utolsó dolog, amit az árnyékvilágban tesz, mert az egyik embere a fejébe állít egy szekercét. Hiszen Theon olyan ajánlatot hozott, hogy szabadon elvonulhat mindenki, ha kinyitják a kapukat.

Screen Shot 2014-06-03 at 6.50.46.png

Na, ez az, ami kurvára nem jött ám össze, Ramsay ugyanis a nyúzott embert a címerében viselő Bolton-klán leszármazottja, és eleve egy hazug geci szemétláda, így a következő snittben már nyúzott embereket látunk az udvaron, vigyorgó Ramsay-t és rettegő Theont. A vár elfoglalásával megnyílt az út északnak, mint az kiderül a nemsokára megérkező Roose Bolton szavaiból aki egy nagyon szeles dombtetőn magyarázza fattyának, hogy amerre ellát, az észak, amit ugye Deres ural, és aminek őrzője hivatalosan is Bolton lett. Az északi rész viszont nagyobb, mint a többi hat királyság együttvéve, így Bolton igen hatalmas ember lett, amit azzal jutalmaz, hogy Ramsay-t a fiává fogadja.

Screen Shot 2014-06-03 at 7.14.13.png

Sasfészek

Kisujj éppen szarban van, mert a Völgy urai és úrnői hívják tetemre, hogy is volt ez a halál izé Lady Arryn viszonylatában? Kiugrott az emeletről? Csak úgy? Igen, mondja Kisujj szomorú sóhajjal, zavarodott asszony volt az, én már csak tudom, HISZEN PÁR NAPJA VETTEM EL FELESÉGÜL. Nem hisznek neki, mert egy nyomorult hazug gyökér, de mivel van szemtanúja, így egyelőre nem hajítják az asszony után, hadd hallgassuk meg az unokahúgodat, Lord Baelish. Jaj, nem kell azt, félkegyelmű, buta lány, mondja Kisujj, de előhozzák Sansát, aki megszeppenve, sírva álldogál előttük, majd vesz egy nagy levegőt, és aszongya, itt az ideje abbahagyni a hazudozást. Kisujj nyel egyet.

Screen Shot 2014-06-03 at 7.09.07.png

Sansa meg bevallja, hogy ő Sansa, az egyik faszira rámutat: a bácsival találkoztam is gyerekként, az meg bólogat, jaja, emlékszem már. És Sansa szépen elkezdi a szerecsenmosdatást, Kisujjt az ő egyetlen védelmezőjének beállítva, sírós-hüppögős beszámolót tart a Királyvárban eltöltött rettentő napokról, Joffrey-ról, Cerseiről és Tyrionról, és azt mondja, Kisujj nem tehet semmiről, ő szerette Lady Arynnt, de az nem volt százas, és féltékenykedett, aztán meg kiugrott, nahát. Az előadás tökéletes, Kisujj fejét szépen kihúzza a hurokból, és vet rá egy pillantást, ami nagyjából azt sugallja, hogy a kezemben vannak a tökeid, faszikám. A tanács tagjai hümmögnek, végül is rendben van a sztori az a nő tízévesen is szoptatta a fiát, valami nagyon nem volt rendben a fejében.

Kisujj menten elkezdni úgy igazítani a dolgokat, hogy neki a legjobb legyen és a félhülye Robint a Völgy uraként emlegeti, és ráveszi a tanácsot, hogy vigyék körbe a kiskölyköt, hogy az szépen igazi vezér lehessen, és gyűljenek egységbe, Lannisterellenesbe. Mert az mindenkinek milyen jó lesz majd. Közben Sansa átöltözött és királynői ruhában, az arcán diadalittas mosollyal lépdel a tátott szájú Kisujj felé, ha most az X-faktorban lennénk, a zsűri azt mondaná neki, hogy te most érkeztél meg a műsorba.

Screen Shot 2014-06-03 at 7.16.59.png

Közben odakint, a vár lábánál, lent a völgyben ketten közelednek a kapuhoz: Véreb és Arya, mert nagy nehezen átvergődtek végre a fél országon. A Véreb bemutatkozik, hoztam Arya Starkot a nagynénjéhez, adjatok pénzt. Hát, mondja a katona, ezt megszoptad, barátom, az úrnő tegnap ugrott le a magasból, és halt szörnyet. Véreb csak áll, mint fasz a lakodalomban, Arya meg röhögőgörcsöt kap.

Királyvár

Tyrion ki van készülve, a párbaj előtt vagyunk pár perccel, és Jaime igyekszik némi lelket önteni belé, nem sok sikerrel. Az életéhez körömszakadtáig ragaszkodó Tyrion csak egy beképzelt, saját magát a birodalom legjobb bajvívójának mondó nyikhajban bízhat, ami joggal aggasztja, én is ne lennék szarva. A beszélgetés egyébként vicces és keserédes, a testvéri köteléket azonban simán érezzük, Jaime valóban szereti öccsét, nem úgy, mint ikertestvére, a nyomorult Cersei. Aztán eljön a pillanat, ideje kivonulni az udvarra, ahol már várja Tyriont a fél uradalom, a küzdőtér melletti sátorban meg Oberyn vedel a csajával, aki itt még meglehetősen magabiztos, aztán amikor meglátja a Hegyet páncélban, kis híján összepisili magát, te ezzel fogsz vívni, Oberyn?

Tyrion igyekszik tanácsokat adni a hercegnek, nem kéne inni bajvívás előtt, és egy páncél sem ártana, ha itt tartunk, de az csak röhög, haggyámá’, mit tudsz te erről a szakmáról, baszki. Tywin csendet int, jön a párbaj, a tét Tyrion feje, tessék szépen egymásnak esni. Oberyn taktikája világos: addig szaladni körbe körbe, míg lehet, és elkerülni az embernagyságú kardot. Közben cukkolja a Hegyet, illetve nem is cukkolás ez, csak közli vele, hogy ő kicsoda és miárt van itt, mármint nem Tyrion kedvéért, hanem azért, hogy a testvérén bosszút álljon.

A párviadal kezd Oberynnek állni, megszúrja a Hegyet, aki kiveri a kezéből a lándzsáját, és itt majdnem beszartam, hogy annyi a hercegnek, de kap egy másikat és tovább szaladgál a nagydarab manus körül, és megint megszúrja, és ekkor már teljes eksztázisban üvölt, hogy bazdmeg, ki adott parancsot arra, hogy megerőszakold és kettévágd a húgomat, te mocsok, de a Hegy kussol, Tywin legnagyobb örömére, mert ha kinyitja a száját, abból nagy bajok lesznek. Oberyn elegáns mozdulatokkal táncolja körbe az emberhegyet, majd egy ügyes mozdulattal elvágja az Achilles-inát, amitől az a földre rogy és elejti a kardját is.

Screen Shot 2014-06-03 at 7.31.43.png

Oberyn itt már nyeregben érzi magát, és szépen nekifutásból mellbe szúrja a Hegyet, ömlik a vér, a csávó a földön, már csak az kel, hogy Oberyn odalépjen mellé, a fejét levágja, és vége a mókának, a faszi tényleg kurva jó bajvívó. A herceg azonban begőzöl, és üvölt, még nem halhatsz meg te rohadék, valld be, mit tettél, és nevezd meg a felelőst, mondja, közben Tyrionon és Jaime-n kívül senki nem vigyorog a nézőtéren, de ők ketten nagyon.

Screen Shot 2014-06-03 at 7.32.12.png

Aztán egyre idegesebbek lesznek ők is, mert Oberyn nem viszi be a kegyelemdöfést és veszélyesen közel kóringyál a földön fekvő Hegyhez, aki egy hirtelen kézmozdulattal kihúzza a lábát, és a földre rogyó herceget megragadja egy kézzel, a másikkal meg kiveri az összes fogát, nem vicc, ott pattognak a földön, és ekkor már tudjuk, hogy ebből kurva nagy baj lesz, és a Hegy nem ereszti Oberynt, ráfordul, és miközben azt üvölti, hogy igen, én öltem meg a húgodat és a gyerekeit, kinyomja a herceg szemét, ÉS KÉT KÉZZEL ÖSSZEZÚZZA A KOPONYÁJÁT. Tyrion fiam, kurva nagy szarban vagy.

Screen Shot 2014-06-03 at 7.36.33.png

Screen Shot 2014-06-03 at 7.38.11.png

Screen Shot 2014-06-03 at 7.38.17.png

Screen Shot 2014-06-03 at 7.38.23.png

Screen Shot 2014-06-03 at 7.38.26.png

Screen Shot 2014-06-03 at 7.38.32.png

Screen Shot 2014-06-03 at 7.38.40.png

Screen Shot 2014-06-03 at 7.38.50.png

Screen Shot 2014-06-03 at 7.40.37.png

Jövő héten ez lesz:

Címkék: 18+ trónok harca
307 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wakondok 2014.06.03. 08:06:31

Cersei arcáról végre letörölhetnék az az önelégült vigyort.

E28 524TD 2014.06.03. 08:14:33

Kisujj megdöngette Sansát? Mert nagyon úgy vonult le a csaj a lépcsőn reggel mint akinek jól telt az éjszakája :)

agnesko 2014.06.03. 08:28:02

@E28 524TD: Á, nem, csak végre kezd felnőni, és rájönni, milyen, ha valaki fölött hatalma van. Szépek ezek a testvérek, Aryából szerintem egy hidegvérű bérgyilkos lesz, Sansából meg egy sz*rkavaró p*csa. Megtanulták hozzá a leckéket mindketten.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.06.03. 08:32:48

@E28 524TD: igen, ezen spekuláltam én is. ha így megy tovább, Sansa özvegy lesz hamar, és szabad az út Kisujjnak.
basszus, az a sok kép a végére kár volt, már a filmen is felfordult a gyomrom... aszittem Joffrey-nál már nem lesz csúnyább halott fej, hát erre tessék.
amúgy nem halt meg a Hegy? és akkor nem döntetlen? én ebben bízom jelenleg, hogy ezzel még jöhet Tyrion, hogy hát az ő bajnoka is legyakta az ellenséget.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.06.03. 08:43:08

@Blobov: kár... újabb elméletet kell csinálnom, hogy menekül meg Tyrion.

agnesko 2014.06.03. 08:49:12

@ziggy stardust: Én is ezen gondolkodtam, amúgy. Még nem halt meg, de keresztül szúrták egy lándzsával, és gondolom, viszonylag kevés eszköz van egy komoly belső vérzés elállítására. Ráadásul, szerintem nem véletlen kapta Oberyn a 'Red Viper' becenevet. Na, de csak spekulálok. Szóval, igen, mi van, ha meghal a hegy is? Akkor az istenek úgy döntöttek, hogy egyik ítélet sem jó, sem a halál, sem a felmentés, nem?

szepi79 2014.06.03. 09:07:40

@agnesko: nyert a hegy.* a végén tywin ki is hirdette az ítéletet tyrionnak (halál), csak ez nem került bele a HVbe.

*ha fél rész múlva meghal belső vérzésben, az már a párbaj kimenetelén nem változtat.

XocoLatte 2014.06.03. 09:07:53

@E28 524TD: Szerintem is megvolt a valami, amikor Kisujj bejön a kamrájába, azt mondja neki eléggé sejtemes arckifejezéssel, hogy "tudom, mit akarsz".

Moria 2014.06.03. 09:08:52

En csak azt nem erte, hogy amikor a Hegy mar a foldon volt, Oberyn miert nem intezte el annak rendje es modja szerint?

Egy biztos: eleg durva halal volt szegeny Voros Vipera vege...

XocoLatte 2014.06.03. 09:09:20

@ziggy stardust: A Hegynek is annyi volt, emiatt is volt olyan sietős Tywin-nek, hogy eredményt hirdessen a saját szájíze szerint.

Kither Deckel 2014.06.03. 09:10:47

@agnesko: Csak az számít, hogy ki hal meg elsőként.

forexfelix 2014.06.03. 09:12:33

Egyet benéztek a szerkesztők. Északon, ahol rohadt ködös, hideg idő van, a szajhák mind melltartós fehér foltot hagytak a csöcsükön. Elvileg még melltartót sem láthattak soha, és hol barnultak le? De hát a férfinép megbocsát ezért a kis bakiért :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2014.06.03. 09:16:19

+ Azzal mi van hogy nagyra nőtt barátunk tulajdonképpen MINDENT BEVALLOTT a nagy harc közben?

Mellesleg igaz hogy hatásos volt de sajnos arra az ordas nagy klisére emlékeztetett, amikor végre legyőzzük a gyilkos/szörny -et nem eresztünk még bele10-20 golyót, nem vágjuk le fejét hanem nekiállunk arcosodni, vagy rosszabb esetben egy "ehh ez úgyis meghalt" -al elintézzük a dolgot.

rudo 2014.06.03. 09:16:29

Ha már valami kibúvó kell a bárbaj végére, akkor az is felmerülhet, hogy ez egyfajta isteni itélet, tehát tisztának kell lennie a harcnak - mármint a célját tekintve. Namost a vipera elég hangosan tudatta mindenkivel, hogy ő nem tyrion bajnoka, hanem szimplán bosszút áll. Igy felmerülhet, hogy az istenek ennek fényében hoztak "itéletet".

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2014.06.03. 09:18:10

@agnesko: A trial by combat véget ért, Tyrion vesztett. Hogy utána belehal a Hegy (valamiért csak Vörös Viperának hívták Oberynt, és az apród is nagyon óvatosan kezelte azt a lándzsát...), az nagyon valószínű.
(csak halkan jegyzem meg, hogy Tywin-nek is kényelmesebb, ha Ser Gregor szépen belehal a sérülésekbe. Elvégre szeretné a Martell-eket nem ellenfélként látni, és ez a böhöm most vallotta be, hogy megölte a Eliát, meg a gyerekeket. Még a végén valaki kérdezősködni kezd, ugyan ki utasított erre, és hát a Martelleknek még van egy szép nagy érintetlen serege.... Francnak hiányoznak a hátországból.)

XocoLatte 2014.06.03. 09:20:05

Ebbe az epizódba végre elindult a történet lendülete, nagy kár, hogy ennyit kellett várni rá.
Azt mondom: MISSANDEI! Uramisten, micsoda nőci... Nem is csodálom, hogy még egy eunuch farka is megmozdult rá... :D

Sansa valóban nagyon sokat tanult és fejlődött, teljesen egyértelmű volt, hogy kezd összeállni valamiféle terv abban a butuska de szép fejecskéjében, és hogy rájött, nem is annyira rossz sz@rkavaró picsát játszani, főleg, ha a puncija faszmágnesként is tud működni (mondjuk, Cersei már ezt a stratégiát már vázolta neki korábban).

Theon teljesen reménytelen, lassan egy darab sz@r örökbe fogadhatná -- bár ha meggondolom, egész életében a saját identitása elnyomását tanulta, a mostani Gazdája kicsit más eszközökkel játssza a szado-mazo stílust.
Gondolom, hogy Ramsay immár hivatalosan is Bolton, annak lesznek még érdekes következményei a továbbiakra nézve.

Arya röhögőgörcse édes volt, kíváncsi leszek a folytatásra. Csak nekem van olyan érzésem, hogy a két Stark lány még véletlenül sem fog találkozni?

Leadfoot 2014.06.03. 09:20:33

4 évad óta először érezheti nyeregben magát Sansa az eddigi folyamatos szopóág miatt... és ez jó!
De az Arya-Sansa reunion meg csak nem akar összejönni.

Érezni, hogy a Pöcsfej után kellett egy nagyon erős szadista genya karakter, akit lehet utálni, hisz ez a sorozat nem is annyira a szerethető, mint a gyűlölhető karakterekről szól. Oké, Cersei végig ott volt, de most megkaptuk Ramsey-t, aki Jeoffrey-val simán pariban van.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 09:22:13

az a csata nem volt semmi, de addig az epizód majdnem unalmas volt, főleg a kingslayer és pimp beszélgetése. Ez a bogaras mese unalmas volt, de nagyon.
Különösen annak fényében fájó ez, hogy az utóbbi 2-3 résznek magasan az ő kettősük jelenetei voltak a legjobbak.

XocoLatte 2014.06.03. 09:27:01

Amúgy bármennyire is végre beindultak a történések, a sorozat is kezd totál szétesni, köszönhetően a sz@r könyvsorozatnak. Képtelenség kismillió cselekményszálat kézben tartani, ráadásul mindezt úgy, hogy évadonként adva van 10x50 perc rá.

XocoLatte 2014.06.03. 09:30:34

@doggfather: szerintem meg tök erős dramaturgiai hatása volt a párbeszédüknek, csak helyettesítsd be a látszólag ok nélkül legyilkolt bogarakat emberekre, a debil Lannister-unokatesót Istenre. És éld bele magadat Tyrion bőrébe, i.e., hogy akkor ő érezte magát egy mindenféle értelem és ok nélkül élt és meghalni látszó féregnek.

most mit mondjak magának 2014.06.03. 09:33:33

Ne legyetek eszetlenek, petyr nem varrta le sansát. Feleségnek pont jó, mint margery, tekintettel, hogy a nászt nem hálták el tyrionnal.

Mazzzzu 2014.06.03. 09:37:15

nagyon jó lenne; ha a Stark lányok összefutnának végre... Ennyi szívatás után jöhetne valami jó is, de előre látom, hogy nem fog összejönni :( Jó durva volt ez a halál, nem nézek spojlert, érdekes lesz a következő rész, kinézem a sorozatból, hogy kicsit még mutogatják a kipukkant fejű Oberynt
ja és igen, Ramsay tényleg annyira kívánja a szívlapátot mint Joff és mostmár hatalma is lesz :S

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.06.03. 09:40:13

Nekem megint nagyon bejött a rész, csak a Ramsay-s részeket ugornám szívem szerint. Nem azért, mert akkora tetű, hanem mert nem érdekel, mi van vele.
A párbajnál, hiába tudtam, mi lesz a vége, azért rendesen sokkot kaptam.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.06.03. 09:41:55

@XocoLatte: Igen, nekem is ez jutott eszembe. Csak én nem bírtam ki közben, hogy az uncsitesót minden példázat ellenére GRRMartinnal helyettesítsem be.:)

XocoLatte 2014.06.03. 09:47:30

Kíváncsi vagyok, hogy Hess-a-picsába Ser Jorah most mérgében elszalad egészen Királyvárig és pofán törli Tywint, vagy most jön számára az igazi számüzetés megspékelve a szerelmi bánattal?

XocoLatte 2014.06.03. 09:48:14

@Littlewood: Ez jó, ezen hangosan felnyerítettem... :D

Tehéntőgy 2014.06.03. 09:55:43

@Prof. William: De Oberynnek a vallomás legalább olyan fontos (sőt: fontosabb) volt, mint kinyírni a Hegyet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 10:22:07

@XocoLatte: értettem én, hogy nem a bogarak a lényeg, mégis egy gyenge rész volt.

Atiati 2014.06.03. 10:30:01

Kicsit hosszabb is lehetett volna ez a párbaj. Könyvhöz képest mintha jóval rövidebb lenne. Így meg egy kicsit kiszámítható volt, szerintem nagyon túl lett játszva ez a legyőztük de nem öljük meg rész, így nagyon érett ez a fordulat.

stoppos76 2014.06.03. 10:30:11

Pedig épp kezdtem megkedvelni a viperát.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 10:37:43

@Atiati: szerintem is, pláne, hogy azt vártam, hogy vagy az egész rész a csata lesz. :D

persze ez túlzás, de, hogy az utolsó 7 perc alatt lezavarták az egész párbajt az nem kicsit volt rövid.

Meth, Not even once 2014.06.03. 10:47:55

Kis adalék a következő rész rendezője Neil Marshall, aki a 2. évad 9. részét is rendezte, ami Blackwater címmel futott.

Reméljük még egy annál is grandiózusabb csatát láthatunk majd.

cyd 2014.06.03. 10:58:14

@doggfather: Akkora embernek, mint Clegane, akkora páncélban ugrálni nem lett volna túl hiteles egy egész epizódnyit.

A bogaras rész nagyon ott volt, én a Makulátlan szerelmi szálon kapartam a falat. Rém unalmas és fölösleges időkitöltés.

Hispan07 2014.06.03. 11:21:29

@XocoLatte: fentebb azt írod, a szar könyvsorozat miatt fut szarba a sorozat. most pedig azt, hogy kíváncsi vagy, hogyan tovább. ezek szerint nem olvastad a szar könyvsorozatot és csak úgy random leszaroztad mert akkor nagymenő bennfentesnek tűnsz?

t0thl 2014.06.03. 11:25:52

Oberynt érzésem szerint elragadta a vörösborban lakozó hevület, igazából minden arra mutatott, hogy vége lesz, túl sok minden mutatott efelé, pl. a szövege, hogy nem ma fog meghalni. Mondjuk szerintem minden igazi harcos csak így tud harcba menni, ha elhiszi, hogy ő az esélyes....aztán kicsit elragadta a hév, de mégis, egy ilyen tapasztalt és jó harcos ilyen hibát vét....hát elég gyalázatos és gagyi módon nyírták ki. Kár érte, bírtam.
Mondjuk gondolhattam volna, hogy ebben a "fosban" jó ügyért harcoló macho karakter nem győzhet sohasem.

zizi77 2014.06.03. 11:26:27

@Mazzzzu: arya nem tudja, hogy Sansa ott van. Gondolom, mint aki jól végezte dolgát tovább állnak, hiszen nincs aki fizessen Lysa halála után.
Sansa szerintem fent tartja a bugyiját, amíg tudja, mert hitegetni könnyebb a pasit. Ki tudja mi lenne, ha már megkapta, amit akar?
Pasik végre megkapták Missandei-t pucéran! :) Bár a jelenet felesleges volt, szerintem.
És persze kiderült, hogy Oberyn is csak egy barom. Azért most Tywin helyében kicsit izgulnék. Főleg hogy Myrcella éppen náluk nyaral.
Jó rész volt! Ha jól sejtem, akkor a kövi kizárólag a falnál játszódik.

zizi77 2014.06.03. 11:31:50

@t0thl: a probléma ott van, hogy érzelmileg érintett volt a dologban. Küzdeni csak hideg fejjel lehet jól, ahogy sok mást is csak elb@sznak az érzelmek.

XocoLatte 2014.06.03. 11:36:51

@Hispan07: Minő ellentmondás, lebuktam, elveszünk mindannyian...
Fenntartom, hogy egy rakás szar ez a könyvsorozat, írója látványosan szórakozik a birkanyájjal, akiket Olvasóknak szoktak tisztelni más írók (tudod, amikor ezt a művészeti formát kitalálták az ókorban, akkor még az író volt az olvasóiért, és nem fordítva). Ráadásul, olvashatatlan katyvaszt írt, aki ellenkezőt állít, az még nem olvasott normális regényt vagy csak kurvára elfogult vagy divathóbortos. Olvashatatlan. Próbáltam olvasni. Eredetiben. Nem ment. Mert olvashatatlan. Olyan, mint forró nyári napon az aszfaltba ragadt rágógumi. A faszi azt gondolja magáról, hogy ő valamiféle modernkori Hemingway vagy Tolsztoj, és nyilván a bankszámlája alapján még el is hiszi ezt. Éppen a TV-sorozat bizonyítja, hogy az ezerszálú keszekusza bonyodalom, bár néhány cselekményszála és szereplője miatt érdekes, teljes mivoltában kezelhetetlen katyvasz.
Noha kedvelem a sorozatot és a figurákat benne, kívánom, hogy még pár év és maga az írója fogja beismerni, hogy kezelhetetlenné hagyta dagani ezt a katyvaszt és sok cselekményszál a semmibe vezet. A lezárást pedig minden köztes cselekmény nélkül nyugodtan le tudta volna zárni 3 fejezetben. Vagyis, hogy nagyjából öncélú onanizálás volt a közbülső 4-5 kötet és persze bankszámla-dagasztó időhúzás.

stevieg18 2014.06.03. 11:37:27

Oberyn elérte a célját. Persze ehhez az kellett hogy szörnyű halált haljon, de mint azt többször állította a bosszú mellett azért jött, hogy az igazság kiderüljön testvére és gyerekei halálának körülményei tekintetében. A Hegy több száz (?) tanú előtt bevallotta mit tett annak idején ezzel együtt minden kételyt eloszlatva hogy kinek az utasítására, mert "a Hegy csak egy veszett kutya aki Tywin Lannister parancsait követi". Kíváncsi leszek erre az egészre Dorne hogy reagál, igazán ráférne most már a Lannisterekre egy kis "helyreigazítás".

NAR 2014.06.03. 11:43:14

@agnesko: A könyvben másképp volt megoldva, ott egy pillanatig sem esett ki Kisujj kezéből a irányítás, de a könyvben is kezdte intelligencia nyomait mutatni Sansa, szóval jól csinálták, a lényeg átjött. Viszont ez a szál már nagyjából az ötödik könyv végénél tart, amíg Martin nem publikál valamit, a Sansát és Kisujjat alakító színész kereshet más munkát...

sixx · http://comment.blog.hu 2014.06.03. 11:43:16

@XocoLatte: aki egy ilyen elemzésben a GoT kapcsán Hemingwayt és Tolsztojt emleget, az nem tudja miről beszél. Különösen Hemingway kapcsán nem, aki a dagályos leírásoktól pont úgy elborzadt, mint én az ilyen idióta kommentektől.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.06.03. 11:44:42

@stevieg18: Dorne eddig is reagálhatott volna, ha akart volna, hiszen számukra eddig is nyilvánvaló volt, hogy mi történt. Nekem nem úgy jött le ez az egész Westeros, hogy bárkit meghatna, hogy valakinek igaza van, akár vallomással, akár anélkül. Aligha robban ki népfelkelés a párbaj nézői között a Lannisterek elmozdítására, Dorne pedig pont azért nem csinál semmit, amiért eddig. Mert nem elég erős hozzá.

Felagund 2014.06.03. 11:47:03

@stevieg18: A lényeg pont elmaradt. Azt mindenki tudta nagyjából eddig is (már aki számított), hogy a Hegy tette (nehéz is lett volna tagadnia), de Oberyn anélkül halt meg, hogy a felbujtót (Tywint, aki végig ragaszkodott ahhoz a verzióhoz, hogy a Hegy önszorgalomból cselekedett) le tudta volna buktatni nagy nyilvánosság előtt...

XocoLatte 2014.06.03. 11:47:10

@t0thl: szerintem klasszul megoldották a párbajt, és nyilván a könyvbéli kimenettől nem igazán akartak eltérni, szóval ennyit lehetett kihozni belőle. Oberyn nem a vörösbortól, hanem a saját bosszúvágyától illetve annak is egy kellékétől esett mámorba, ti. hogy nyilvános, tiszta és törvényes elégtételt vegyen a húga és gyermekei gyilkosán, akit a végsőkig le akart alázni és a felbujtójára is vallomást akart kicsikarni az utolsó pillanatában. Ez a fiatalkora óta meglévő fixációja erősebb volt mint bármilyen életösztön vagy harcostól elvárható reflex, ezért nem döfte még hatszor fejbe/nyakon a geciládát, hanem a vallomását akarta hallani.
Az most más lapra tartozik, hogy bárki, legyen akkora mint egy ló, ha már kifekszik a hátára és lándzsa áll ki a mellkasából, annak nem marad annyi ereje vagy adrenalinja, hogy kismonológot ordítva szétroppantson egy másik emberfejet. Nyilván RRM írói képességei itt is meghaladták a realitásérzékét...

XocoLatte 2014.06.03. 11:48:55

@sixx: OK, ott a pont, kicsit elgurult a szerem ma reggel. Azonban az alapját az adja, hogy k. pipa vagyok erre az "íróra", hogy sikerült olyat produkálnia, amit képtelen vagyok elolvasni...

Felagund 2014.06.03. 11:49:49

@NAR: A producerek minden karakterről tudják, hogy Martin milyen sorsot szán nekik nagy vonalakban, szóval itt igazából a szakállas bácsinak kell sietnie, hogy nehogy a sorozat megelőzze (de úgyis meg fogja...)

stevieg18 2014.06.03. 11:57:25

Amúgy a párbaj mellett körülbelül a leginkább az foglalkoztat a 8. epizódot elnézve hogy a Boltonoknak vajon mi a jó Isten lesz itt a szerepük a későbbiekben, nem vagyok egy hülye gyerek de szó szerint még csak ötletem sincs arra hogy egyáltalán lesz-e befolyásuk bármire a megtizedelt seregükkel és a vesztes háborúval (nem a Boltonokra nézve vesztes, hanem magára Északra nézve nyilván)

XocoLatte 2014.06.03. 11:58:00

@XocoLatte: Vagy saját magamra vagyok pipa, hogy ezerszer inkább olvasok Hemingway-t, és nem csak a tartalma miatt, hanem az időráfordítás cost-benefit aránya miatt is.

XocoLatte 2014.06.03. 12:01:10

@stevieg18: Meglátjuk, a Tél közeleg, vele együtt a Vadak és a Mások is, nyilván a Fal védőin túl a Boltonok és seregeik lesznek az elsők, akik ezekkel szembe kell nézzenek. Már ebből az aspektusból is kicsit rövidlátóan szűknek tartom Bolton dagályos büszkeségét, ahogyan a szélrózsa minden irányába mutogatva ecseteli az Észak nagyságát, ezzel együtt saját maga hatalmának a jelentőségét.

XocoLatte 2014.06.03. 12:04:18

@XocoLatte: és ezt még inkább aláhúzza az a legyintés, amivel Locke eltűnését konstatálja, mondván, hogy a Stark gyerek úgyis csak egy béna gyerek, ha még él egyáltalán...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 12:06:09

@cyd: nah az volt a másik az a tolmácslány makulátlan love jaj,majdnem sírtam alatta. :S

Viszont így visszagondolva egy csomó időd elb.sztak azzal, hogy a Viperát építgették, hogy aztán ilyen gyorsan ki is írják. :S

cyd 2014.06.03. 12:07:05

@XocoLatte: "Nyilván RRM írói képességei itt is meghaladták a realitásérzékét..."

Én a forgatókönyvíróra fognám. Mintha a könyvben olyasmi lett volna, hogy a Hegy motyog valamit, Oberyn fölé hajol és a Hegy "csak" ráhúzza a saját kardjára a herceget. De majd jobb emlékezőtehetségűek kijavatanak.

pocokman 2014.06.03. 12:07:39

Nem lenne logikus hogy Kisujj megdöngesse Sansát, mert ugye úgy értékesebb, ha még szűz, könnyebben ki lehet házasítani.

Felagund 2014.06.03. 12:09:55

@cyd: Nem, ez a könyvben is majdnem pontosan így volt, annyi különbséggel, hogy ott módszeresen péppé verte a fejét, nem összeroppantotta...

cyd 2014.06.03. 12:13:11

@Felagund: Akkor ja. Mondjuk páncélkesztyűben kevesebb erő kell ehhez a művelethez, mint a filmbélihez, de megszokhattuk, hogy a filmesek rátesznek egy-egy jelenetre a "húbazmeg" faktor miatt.

Hispan07 2014.06.03. 12:37:04

@XocoLatte: vagyis a szar az szar és az szar mert a szar az szar és a könyv az szar tehát szar mert szar szintű eszmefuttatásodat sikerült azzal alátámasztanod, hogy neked nem sikerült elolvasnod, akinek meg igen, az pöcs mert pöcs és a pöcs az pöcs mert pöcs és az pöcs aki ezt a könyvet elolvasta. egészségedre

Meth, Not even once 2014.06.03. 12:39:09

@Felagund: Én azt remélem, hogy ha a sorozat utoléri a könyveket, akkor (mint a Spartacusban) csinálnák 1-2 előzményévadot Robert felkeléséből. Az annyira király lenne :D

zizi77 2014.06.03. 12:41:56

@XocoLatte: nincs gond azzal, ha Te szívesebben olvasol Hemingway-t, de azért itt sok ember ízlését lefikázni nem szép dolog, szerintem. Főleg , hogy a sorozat minimális eltéréssel, de a könyvet adja vissza. Mivel senki nem tudja mi lesz a vége, nem tudhatjuk a feleslegesnek ítélt szálak mivégre is kerültek bele a sztoriba.
Más! Boltonoknak fogalma sincs, mi zajlik a falnál, mert hiába jönnek a hírek, senki nem veszi komolyan, hogy a falon át tudnának törni akár a vadak, akár a mások.

zizi77 2014.06.03. 12:43:33

@Meth, Not even once: csak nehogy úgy járjanak vele, mint a Star Wars-szal!

Meth, Not even once 2014.06.03. 12:49:35

@zizi77: Nem hiszem, hogy egy akkora bukást Lucason kívül bárki meg tudna valósítani :D
Meg hát a Star Wars előzménytrilógia 20 évvel az eredeti után jött, addig meg elfelejtették mi is tette olyan jóvá őket. Itt meg minden marad ugyanaz, csak a sztori lenne más egy kicsit.

szepi79 2014.06.03. 12:53:31

@Meth, Not even once: vagy a "kóbor lovagból " 1 évadot! (na jó, abból nehéz 1 teljes évadot, de mondjuk egy 6 részes minit.)

tommygun 2014.06.03. 12:57:53

@Hispan07: szerintem arra gondolt hogy a sztori több ezer oldal után sem tart sehová és emiatt már inkább egy marketingszempontok miatt szándékosan elnyújtott szoftpornós szappanopera lett belőle. S ezzel legalább annyian vannak így mint akik odavannak érte.

XocoLatte 2014.06.03. 13:00:21

@zizi77: Bocs, de én nem fikáztam senkinek az ízlését, ez max. a te interpretációd, az meg olyan amilyen. Én nagyon sarkosan a saját véleményemet írtam le a könyvekről, amelyek alapján a tévésorozat készül(t). Amelyek ennek a blognak a tárgyát képezik, többszörösen hangsúlyozottan, kínosan ügyelve a spoiler-mentességre és miegymás. Namármost, én rohadtul élvezem a sorozatot, szeretek róla beszélgetni is, és ezek alapján éppenséggel egyezik az ízlésem az itteni többi olvtárssal, nem?

Viccet félretéve, csak nehogy megtörténjen az a Tragédia, hogy a Szent Könyvek Írója előbb megmudeljen, mielőtt befejezné a nagy Művét... Mi lesz akkor a szegény sok Rajongóval?

Legokocka 2014.06.03. 13:07:54

A könyvben nem úgy van, hogy a Hegy két ütéssel végzi ki Oberynt? Egy a fogaknak, a másikkal meg kiloccsantja az agyát?

Felagund 2014.06.03. 13:08:34

@Meth, Not even once: Arra akartam utalni, hogy a sorozat nem megy szünetre (ami minden sorozat halála) csak azért, mert a könyvek még nem jöttek ki...

Tehéntőgy 2014.06.03. 13:09:54

@XocoLatte: Van abban sok minden, amit mondasz, de azért kicsit vicces, hogy épp az ókori irodalmat citálod példaként, az antik kalandregények pont ilyenek voltak, anekdota kaland hátán, frappáns vicces epizód frappáns kardozós epizód hátán, és pont ilyen hömbölögve folyt a cselekmény, látszólag különösebb cél nélkül, aztán a végére lett egy íve a történetnek. Bár tény, hogy a Satyricont vagy az Aranyszamarat azért sikerült húszezer oldal alatt befejezni :-)

Felagund 2014.06.03. 13:24:36

Egyébként a Bolton és fia jelenetben csak nekem volt Gyalog Galopp érzésem? :D

- Fiam, ez egyszer mind a tied lesz.
- A függöny, atyám?

Tehéntőgy 2014.06.03. 13:33:42

@tommygun: A regénysorozatnak vannak hibái (a néha a könyvben is öncélú erőszak meg szex pl.ilyen), de szvsz pont az ellenkezője miatt nyúlik: a szerző túlságosan beleszeretett a saját világába. Nem a hatásvadászatra meg a hirtelen fordulatokra mennek el százoldalak, hanem még plusz néhány ezer négyzetkilométer földrajzának és történelmének és társadalmi berendezkedésének és gasztronómiájának bemutatására, és csak mesél, és mesél, és mesél, a történet meg áll, és áll, és áll. Persze, néha van egy-egy übernaturalista hentelés közben, de ha csak arról lenne szó, hogy még több pénzt akar, ennyi idő alatt három regényt is megírt volna lazán. A szövegmennyiséghez képest a szűkebben vett cselekmény igazából annyira nem is bonyolult.

mojoking77 2014.06.03. 13:34:22

@XocoLatte: " k. pipa vagyok erre az "íróra", hogy sikerült olyat produkálnia, amit képtelen vagyok elolvasni..."
Azert tudod ez kettotok kozul nem az irot minositi, ugye az szamodra is vilagos. Sajnos sok ember van, aki szamara az egy max ket fohos, es ugyanennyi gonosznal komplikaltabb regeny mar olvashatatlan. Gondolom te is Harry Potteren nevelkedtel, ot tnem volt ilyen gond...
Segitek, a konyv iszonyu jo, valamivel elvezetesebb is mint a film, es epp az a legjobb, hogy folyamatosan kepben kell lenni..
Ja es a divatrol. 2007-ben vettem meg az elso konyvet, kb azota vgyok rajongo...

zizi77 2014.06.03. 13:51:18

@Felagund: nem csak neked. Pontosan ez jutott nekem is eszembe róla! :)

Mazzzzu 2014.06.03. 13:54:41

@zizi77: Mondjuk az őrök szólnának valami fejesnek, hiszen azért mégis a halottnak hitt Stark lány az, és valahogy eljutna a hír egy olyan emberhez aki tudja, hogy Sansa meg ott van..persze tudom tündérmese, de csak úgy sarkonfordulni nem fognak szvsz

zizi77 2014.06.03. 13:55:27

@XocoLatte: mivel a könyvet fikázod, ami szerinted 1nagy rakás szar/mellesleg 95%-ban a sorozat ezt adja vissza/, sok embernek meg nagyon tetszik, többek között nekem is letehetetlen volt, minket minősítesz vele. Lehet véleményed róla, de szerintem rajongók között érdemes ezt finoman közölni. Főleg mivel rendszeres látogatója vagy a blognak, ami maradjon is így!

zizi77 2014.06.03. 13:57:13

@Mazzzzu: ennyire nem kiszámíthatóak itten a dolgok. :)

Mazzzzu 2014.06.03. 13:59:31

@zizi77: á már tudom, meg nem is a jó és békés felé fordulnak általában a történések, az én lelkem szeretné ha összeborulnának, de az agyam tudja, hogy nem fognak (am csak sorozatot nézem, nem ismerem a könyveket)

szepi79 2014.06.03. 14:03:53

@Mazzzzu: az a baj ezzel, hogy az egész helyen kb. a főnökasszony volt az, aki megmondhatta volna, hogy a gyermek tényleg az-e, akinek mondja magát. mivel ő már nem él, ezt lehetetlen bebizonyitani. fizetni meg senki nem fog a heti soros arya/sansa imitárornak.

zizi77 2014.06.03. 14:09:47

@szepi79, első ezen a néven: még a főnökasszony se nagyon, mert max. egész picinek láthatta Arya-t, aki mellesleg nem is nagyon hasonlít senkire, max kicsit az apjára. Lóarcú Arya, volt a gúnyneve. Sansa viszont elvileg tiszta anyja, ezért nem volt nehéz ráismerni.

tommygun 2014.06.03. 14:15:50

@Tehéntőgy: erről most eszembe jut egy videó amin egy srác a Star Wars előzményfilmeket szapulja, hogy ti. mennyire bénán van felépítve a cselekmény, és ironikusan megjegyzi hogy természetesen egy se füle se farka felállásnak is van létjogosultsága meg sok mindenkinek biztos ez is bejön meg minden, de HA MÁR Homérosztól kezdve Tolkienig minden szerzőnél volt egy ív A-tól B-n át C-ig, lehet hogy talán Lucasnak (esetünkben Martinnak) sem ártott volna.
Aztán ami a karaktereket illeti, szerintem mindegyikre igaz hogy szépen, alaposan meg vannak írva, de végül kivétel nélkül vagy leül a történetük (például... nem akarok spoilerezni de .... ééééérted kire gondolok, aki most még nagy kedvence mindenkinek de gőzöm sincs mi a fenét lehet dramaturgiailag kihozni abból ami a könyvekben az utolsó drámai csúcs után történni fog vele) vagy hirtelen meghalnak. Szóval kezd az egész elveszni a részletekben, ami persze nem gond se a kiadónak sem az HBO-nak amíg a franchise szépen tejel.

Meth, Not even once 2014.06.03. 14:15:58

@Tehéntőgy: Amúgy tökre megérteném, ha tényleg azért csúszik, mert ennyire beleszeretett a világába. Én is nagyon bele tudok merülni ebbe a világba, és hajlamos az ember elfelejteni, hogy nem létezik, és csak a képzeletén keresztül jön valóságra. Én pl. azt várom, hogy egyszer elvigyen minket GRRM Lannisportba, vagy Lys-be, esetleg Asshai-ba. Meg most is azt írom, hogy elvigyen nem azt, hogy leírja milyen, mintha nem csak néhányezer papírra vetett szó lenne, hanem egy igazi élő-lélegző világ. Ez az egyik legjobb az egész regényben (persze sok más mellett, lásd karakterek, motivációk, politika), és én ezért hajlamos vagyok szemet hunyni az esetleges vontatottság, és az összekuszálódott szálak fölött, és egyszerűen csak élvezni az egész világot.

phranxinatra 2014.06.03. 14:18:01

@XocoLatte: túl bonyolult dolgokat azért ne olvassál, ha még a GoT is nehézséget okoz! :)

szepi79 2014.06.03. 14:22:51

@zizi77: nem is ránézésre gondoltam, hanem keresztkérdésekkel. pl. anyuról kérdezhetett volna, aki mindkettejük életében közös pont volt. olyan kérdéseket, amiket csak a nagyon közel állók tudhattak az illetőről. (vagy apuról.)

capacete 2014.06.03. 14:24:09

@XocoLatte: Ezért nagy-nagy kár volt. Egy olyan könyvsorozat nyilvánvalóan nem lehet olvashatatlan, aminek világszerte több tízmillió olvasója van. Joggal lehet kritizálni a könyvek hosszát, a több száz oldalas fölösleges tájleírásokat (sajnos a negyedik és ötödik könyvnél már a könyvkiadó érezhetően nem mert kivágni semmit abból, amit Martin belerakott), azt, hogy egyes történetszálak - főleg Daeneris - nem haladnak előre, de ettől még nem olvashatatlan, csak te nem tudtad elolvasni. Nem lehetetlen, hogy a hiba benned is van...

Felagund 2014.06.03. 14:39:05

@capacete: A Twilightnak hány olvasója is van? :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.06.03. 14:40:32

@Felagund: Nekem akkor nem jutott eszembe, de most így jót röhögtem rajta.

@tommygun: Szerintem még lehet olyan befejezése, ami igazolja ezt a töménytelen mellékszálat és a kavargásukat. Bár lehet, hogy csak én vagyok túl optimista, de ennyi temérdek leírt betű után én olyan véget várok (el:)), ami nem hagy a levegőben lógni semmit.

capacete 2014.06.03. 14:41:30

@Felagund: Nem tudom, biztos rengeteg. Viszont ebből következően nem is olvashatatlan, max. silány színvonalú...

zizi77 2014.06.03. 14:41:41

@szepi79, első ezen a néven: vagy azok se, mert egy gyerektől nem várható el, hogy mindent tudjon. Szerintem ebből nem mérhető le, hogy tényleg az-e akinek mondja magát. Ez igazából akkor mérvadó, ha pontosan tudod, hogy neki ezt 100%-ra tudnia kell. :/

zizi77 2014.06.03. 14:45:17

@Felagund: bocsi,nem leszek népszerű, de én azt is olvastam. Azt hozzá kell tennem, hogy a filmek a közelébe se érnek. Nyílván nem pasiknak szól, de több nem buta, és nagyon is olvasott ismerősömnek tetszett. Szóval csak óvatosan ennek fikázásával is. :)

zizi77 2014.06.03. 14:49:34

@Littlewood: az a baj ezzekkel a vége dolgokkal, hogy mindig maradnak nyitott kérdések. Ha jönne 1 meteór, és annyi lenne a világnak, na akkor lenne az, hogy nem lehetne folytatni. Bennem mindig ott van a kérdés 1-1 könyv végén, hogy jó, de mi van azután?

szepi79 2014.06.03. 14:53:50

@zizi77: nem a mindenttudás a lényeg, hanem hogy mi volt anyu kedvenc meséje, dala, jellegzetes szavajárása, ki a kedvenc nagybácsi és miért épp a fekete hal. ezt egy gyerek tudja az anyjáról, és egy lány is a testvéréről, mig utcagyerek #23 nem fogja. szerintem pont ezek a dolgok azok, amik - a te szavaiddal élve - mérvadóak.

(de akár saját magáról meg a testvéreiről) is kérdeztetheti a gyereket, szerintem úri rokonéknál beszámolnak a történésekről egymásnak hollópostával.

Oxana BMW 2014.06.03. 14:56:25

nem olvastam a könyvet, de van egy sanda gyanúm, hogy most jött el az ideje Arya további fejlődésének.
Ha már úgy se tud hova menni, akkor jöhet a varázsszó, amit az arc nélkülitől kapott. Vagy az még nem?
Csak ha tovább megyünk azon a vonalon és Arya bérgyilkossá válik, nem lenne szép pillanat, ha egy megbízója pont a testvérei kinyírására bérelnék föl.

A Véreb vajon hogy fogja fogadni testvére halálát... meg vajon mi lesz a sebbel, ami már elfertőződött.

Azon lepődnék meg, ha a történetben még több eseményt kapna a Robin gyerek.

Brien merre jársz?

zizi77 2014.06.03. 15:04:06

@szepi79, első ezen a néven: az én 8 évesemet csomó kérdéssel zavarba lehetne hozni. Remélem nem azért, mert debil. :)

zizi77 2014.06.03. 15:05:17

@Oxana BMW: vérebnek az lesz élete legszebb napja!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 15:14:31

azért, mert a nagynénje meghalt még a véreb bevihetné a csajt a rokonaihoz, nem?

zizi77 2014.06.03. 15:16:32

@doggfather: elvileg csak a kiskölök a rokona, aki meg ugye debil. Én se várnék túl sok jót a helyében.

szepi79 2014.06.03. 15:17:08

@doggfather: be. csak már rokona nincs, akihez bevinné, vagy aki felismerné. ha ezen aprócska problémákat leküzdik, akkor simán.

Oxana BMW 2014.06.03. 15:17:37

@XocoLatte: "sok cselekményszál a semmibe vezet"
Olvasd el a címet még egyszer.

Egy kitalált világból ragadt ki a szerző egy időzónát - ezért nem lett a könyvsorozat címe a "Starkok harca".

szepi79 2014.06.03. 15:18:20

@zizi77: nyilván, de a te 8 évesednek teljesen mást kellett eddig megtanulnia, mint egy nemesi sarjnak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 15:23:56

@zizi77: @szepi79, első ezen a néven: azért sansa is talált olyan nemest aki járt winterfellben, és emlékezett rá, nem?

szepi79 2014.06.03. 15:28:57

@doggfather: jaja, de sansa idősebb, és hasonlit is anyura, és jobban benne volt a társasági életben, mint a hugica. és jobban meg is jegyezte a történéseket. arya, ha ott is volt egy fogadáson, vagy túl kicsi volt, vagy magasról tett az egészre, és csak azt leste, mikor léphet le.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 15:29:53

@szepi79, első ezen a néven: nem olyat kell keresnie akire ő emlékszik, hanem aki Rá emlékszik. ;)

Felagund 2014.06.03. 15:31:22

Amúgy kis random funfact annak, aki nem tudja, Lord Yohn Royce (a nagydarab, mellvértes ipse a Sasfészekben) Sansa által említett fia az a lovag volt, aki az első évad első részének első jelenetében vezette a háromfős járőrt, majd meghalódott a Mások által :)

(Egyébként meg pacsi a kellékeseknek Lord Royce rúnás díszítésű köpenyéért :))

Felagund 2014.06.03. 15:32:09

@doggfather: Ez nem lett volna különösebben nehéz, mivel speciel pont Sansa is épp a Sasfészekben volt ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 15:34:28

@Felagund: okés, de sansa ottléte véletlen. arra bazírozni nehéz lett volna.

Felagund 2014.06.03. 15:36:54

@doggfather: Az igaz, de ebben a konkrét helyzetben könnyű lett volna adolguk.

Egyébként meg ez még mindig a középkor, amikor azért nem annyira könnyű egy viszonylag zárt nemesi rétegnek eladni mondjuk egy random parasztlányt egy lord régen nem látott lányának, egyszerűen a műveltségbeli, szóhasználatbeli különbségek miatt. Annó Harrenhalban Tywin is elég hamar kiszúrta, hogy Arya nem parasztlány...

XocoLatte 2014.06.03. 15:41:03

@doggfather: de ha már ott van véletlenül, ő azért csak-csak felismerné a húgát... persze nem biztos, hogy üdvrivalogva, de mégis.

sas70 2014.06.03. 15:42:13

Szeretem ezt a sorozatot szinte az első perctől fogva, még ha volt pár kicsit unalmasabb rész is benne. Az látszik, hogy a siker pénzt is hozott és most már nem 3 főből áll egy sereg, meg a díszletek is több pénzből készülnek. Már most kíváncsi vagyok a következő évadra, pedig még nincs is vége ennek sem.
A sok cselekményszálat viszont nehéz lesz jól összevezetni, remélem lesz rá idő és pénz, hogy ne egy-két rész alatt intézzenek el mindent. Az meg külön tetszik, hogy bárki meghalhat és nem feltétlenül kell évadokon keresztül a nyűglődését látni. Ez a fajta bizonytalanság, külön jót tesz szerintem a történetnek, mint ahogyan az is, hogy nincsennek kifejezetten jó és rossz szereplők, hanem mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai. Remélem nem is mennek el senkivel nyálas, abszolút csak jó vagy teljesen negatív figurába.

szepi79 2014.06.03. 15:44:43

@doggfather: arról nem is beszélve, hogy sansa ottlétéről maximum 4 ember tud (kissuj included), az egyszeri kapuőr nem lesz ennek az információnak a birtokában.

szepi79 2014.06.03. 15:47:17

@sas70: "nincsennek kifejezetten jó és rossz szereplők"

azért nagyon kevesen, de vannak. ned stark pl. kifejezetten jó volt, joffrey meg kifejezetten gonosz, vagy mondhatnám még a levágott ujjú csávót, aki stannis jobb keze, meg ramsay-t. de pl. cersei-t már nem tudnám beskatulyázni.

Felagund 2014.06.03. 15:48:08

@szepi79, első ezen a néven: "a levágott ujjú csávót, aki stannis jobb keze"

Pun intended :D

XocoLatte 2014.06.03. 15:48:37

@Oxana BMW: nézd, tudom, hogy itt én vagyok a legostobább, meg legaljasabb is, mert el mertem mondani a véleményemet, de ettől még nem érzem magamat sem kevesebbnek, sem többnek tőletek. Csak annyi, hogy csodálom mindazokat a milliókat, akik a semmibevesző körülményes tájleírásokat, százoldalakon keresztül nem történik semmi típusú regényfolyamokat kedvelik.
Mivel én annyira tuskó vagyok, hogy az első évad vége után kezdtem el egyben megnézni a sorozatot és ez az adaptáció tetszett meg annyira, hogy szerettem volna a regényeket is elolvasni, feltételezve, hogy ha a tévésorozat ennyire jó, akkor az alapja is jó kell legyen. Tévedtem, vagy csupán kurvára nem volt és nincsen extra 2 hónapnyi szabadidőm ilyen faszságokkal szórakozni, a lényeg, hogy néhány oldal után becsődöltem és megállapítottam, hogy ez szar. Ugyanígy próbáltam a többi kötetet is elkezdeni, és újfent megállapítottam, hogy ez még szarabb.
Teljesen biztos, hogy bennem a hiba. Ezer bocsánat.
Azonban a sorozatot nézem, és kedvelem. Vitázni is rendjénvalónak érzem, a _sorozatról_, nem a könyvekről.

mojoking77 2014.06.03. 15:51:20

@XocoLatte: :)
Bla...
Bla...
Bla..
Teljesen biztos, hogy bennem a hiba. Ezer bocsánat.
Bla..
Bla..

Bocs, magas volt a labda, az ilyet illik lecsapni...

thegoddamnbatman 2014.06.03. 15:52:38

oh my sweet summer children...

Felagund 2014.06.03. 15:52:53

Hagyjuk már, gyerekek. Ahány ház, annyi baj legyen. Valaki nem szereti a nutellát, pedig a környezetemből majdnem mindenki megveszik érte. Nincs ezzel semmi baj...

Meth, Not even once 2014.06.03. 15:53:45

@szepi79, első ezen a néven: Szerintem Ned nem volt egyértelműen jó, inkább úgy mondanám, hogy végletekig becsületes, ugyanakkor rugalmatlan is. Sikeresen bedőlt (többször is) Kisujjnak, Cercei elé tárta, hogy tudja az igazságot a gyerekeiről, ezekkel pedig kirobbantott egy polgárháborút és megásta a családja sírját. Ha kevésbé szerette volna becsületét, akkor most nem lenne háború, harc, halál mindenütt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 15:56:14

@szepi79, első ezen a néven: a levágott ujjú tolvaj volt, azért vágták le az ujjait, nem, Szval a jó tőle is távol áll. ;)

Felagund 2014.06.03. 15:58:53

@doggfather: Nem tolvaj, csak csempész, ezt már a Vasbank képviselői előtt is kikérte magának :D

XocoLatte 2014.06.03. 15:59:55

@mojoking77: bocs, de az ilyen építő jellegű hsz úgy pereg le rólam, mint galambszar a palatetőről...

Esetleg a tévésorozat aktuális epizódjához is van böffeneted?

Felagund 2014.06.03. 16:02:56

@doggfather: Tudod, a lopás bűn, az adóelkerülés meg nemzeti sport, és végülis a csempészet inkább az utóbbi :D

XocoLatte 2014.06.03. 16:04:30

@Meth, Not even once: Ned becsületessége és az abba vetett hite, hogy a világ is hasonló alapokon működik, már naivitás volt. Ő is és családja is hatalmas árat fizetett ezekért az elvekért. Ami összességében igen elszomorító társadalomkritika az írótól és a sorozat íróitól is. Ami még inkább viccessé teszi, hogy a LotR-ban is egy hasonló figurát alakított, ott is az első részben hal kvázi hősies önfeláldozással halált.
Szóval a színészről immár kitörölhetetlenül ez az asszociáció ugrik be mindenkinek.
Amúgy ha Észak és az északot jellemző vonások Ned Starkra hajaznak, akkor még inkább elszomorító a sorozat által sugallt üzenet.

mojoking77 2014.06.03. 16:06:38

@XocoLatte: Megvolt, bar gondolom az nem tunt fel anno.
Tenyleg ne sertodj meg (bar persze pont azt csinalsz amit akarsz), de mi mast vartal, ha nekiallsz fikazni a forum alapjat kepzo konyvet, es a szerzojet?

Felagund 2014.06.03. 16:07:34

@XocoLatte: Nem tudom, te melyik LoTR-t nézted, de Boromir éppenséggel nem volt talpig becsületes, sokkal inkább egy pragmatikus (és ezért könnyen csábuló) illető, aki a Gyűrűben a fegyvert látta, és ez lett a veszte... (az önfeláldozással ezt kvázi jóvátette, de ennyi)

zizi77 2014.06.03. 16:08:59

@doggfather: elvileg, de Arya még fiatalabb, és rohadtul nem érdekelte semmi a marhaságon kívül, amíg Deresben élt. Persze minden lehet, sőt az ellenkezője is! :)

Meth, Not even once 2014.06.03. 16:12:17

@XocoLatte: Igazából a LotR-be a Gyűrű szövetségében a 9 tag közül pont mindenki karaktere abszolút jó volt, kivéve Boromirt, aki ugye a szövetségből egyedüliként bekebelezett a Gyűrű hatalma, és megpróbálta elvenni Frodotól. Aztán végül ez sarkallta az önfeláldozásra, tehát Boromir nem teljesen pozitív karakter, és a személyisége is messze áll Nedétől.

lalolib 2014.06.03. 16:19:02

@XocoLatte: Hát, lehet, hogy meg kéne tanulnod olvasni. :)
Azért mert Neked nem megy, több milliónak még mehet. És hidd el, nem mindenki divatból olvassa, mert ahogy a Te példád is mutatja, ahhoz sokkal fajsúlyosabb.

Thoras 2014.06.03. 16:25:33

Jó ez az évad, és a befejezés erősnek ígérkezik. Ez a rész baromi jó volt (mínusz töketlen-tolmács románc, meg Tyrion túl hosszú monológja). Arya röhögése nagyon nagy volt, kezd végleg átcsúszni pszichopatába. Sanasa váltása is jó: pá-pá buta kislány, istenek hoztak szarkeverő naccsád! A harcjelenet is jó volt, csak túl rövid.
A következő két epizódtól sokat várok. Egyfelől Mance serege csak megérkezik végre a falhoz, talán ennek is szentelnek egy egész epizódot, mint annak idején Blacwaternek. Másfelől várható egy-két szereplő kimúlása (ahogy az ilyenkor lenni szokott), kérdés ki, vagy kik lesznek azok.

Thoras 2014.06.03. 16:30:39

@XocoLatte: Ne foglalkozz a beszólásokkal. Ez a véleményed, ami rendben is van. Nekem is mondták már kedvenc filmemre, könyvemre, stb.-re, hogy egy rakás szar, mégsem sértődtem így meg. Sosem értem azokat, akik képtelenek elfogadni, hogy mások miért nem szeretik azt, amit ők.

zizi77 2014.06.03. 16:31:29

@Thoras: előzetes szerint a 9. rész, full csata lesz! :)

Karcolt lendület 2014.06.03. 16:57:04

@Hispan07:
Nekem sikerült elolvasnom magyarul az eddigi öt kötetet (ok, néhány történetszálat rendszeresen átlapoztam, mert érdektelen töketlenkedés), pontosan ugyanaz a véleményem ezek után is, mint XocoLattenak.
Teljesen feleslegesen nyitott történetszálak, amikkel nem tud aztán mit kezdeni a szerző sem, bármely szimpla szappanoperát megszégyenító módon hirtelen kiírt (megölt) karakterek meg semmiből feltűnő, eddig senki által nem emlegetett közeli rokonok. Egy brazil szappanopera jelenet jut eszembe, ahol kb. a 362. részben a férj azon háborodik fel, hogy a felesége 15 éve nem szólt neki, hogy néger származású. Nevetséges volt és kb. ennyire koncepciózus a történetvezetése ennek is, itt fent valaki említette, hogy a sorozat-készítők tudják a főbb szereplők sorsát: nem valószínű, mert azt még a vén hülye Martin sem tudja, ha azt sem képes kitalálni, hogy az egész katyvasz lezárására elég lesz-e neki még 2000 oldal.

A sorozat viszont legalább látványos, jók a színészek, erős jelenetek vannak benne, ez le tud valamennyire kötni.

mbm 2014.06.03. 17:22:45

A Véreb azért annyit tud a völgyről, hogy Robin uralkodik névleg, a gyámja meg Kisujj. Na előbbi számára vagy ismeretlen vagy debil, utóbbi meg vagy lannister-párti vagy kitudja, így én se lépnék be a völgybe.

@szepi79, Első ezen a néven: Ned Stark nem csak végletekig becsületes volt, hanem 1. ezt tudta is magáról 2. nem tudott másfajta jellemet elképzelni, csak az övét, mindenki más becstelen szardarab volt. Ez a sorozatban nem jött ki annyira, de a könyvben pl. Jamie nem véletlenül utálja ennyire, Ned Stark lenézte a királygyilkosságért, és leszarta a körülményeket. Plusz tök alkalmatlan volt a segítői feladatra, bár ezért főleg Robert Baratheonnak jár a szívlapát.

szepi79 2014.06.03. 17:23:12

@Felagund: hopp, nem volt intended, de tetszik a végeredmény :D

@Meth, Not even once: szerintem ott sokkal több ok volt, pl az, hogy cat elkapta a törpét, jobban közrejátszott a háborúban. arról ne is beszéljünk, hogy robert alkalmatlan volt királynak, az ő halála után mindenképpen lett volna némi csetepaté. meg kisujj kavarásai. itt mindenképp lett volna pofozkodás, maximum észak nem keveredett volna bele.

szepi79 2014.06.03. 17:30:06

@mbm: ez stimmel, de ha jól értettem, itt arról szólt a fáma, hogy vannak-e erkölcsileg jó vagy rossz karakterek. de lehet én gondoltam rosszul.

jürgen baromartz 2014.06.03. 18:11:12

@Karcolt lendület: George és kompániájának (a kiadónak) minden híresztelése ellenére én elég nagy összeget hajlandó lennék feltenni rá, hogy a szerző már pontosan tudja, hogy hová fog eljutni a sztori. szerintem az utolsó előtti könyv is készen van már, de a hype kedvéért visszatartják, vagy éppen maga Martin hazudja azt, hogy még nincs kész. mindenesetre én elég valószínűtlennek tartom, hogy az HBO hajlandó lenne irdatlan mennyiségű pénzt beletolni egy olyan sztoriba, amiről még maga a szerző sem tudja, hová fog kilyukadni.

Netuddki. 2014.06.03. 18:24:11

Agybajt kapok a találgatóktól. Olvassátok el a könyvet akkor tudni fogjátok mi következik! Nagyon nem tér el a cselekmény a könyvektől. Én se spojlerezek, te meg tartsd meg magadnak a találgatásaidat!

Fushi Mishi 2014.06.03. 18:25:41

Na most akkor mi volt a végén? Nem volt egyértelmű, hogy a Hegy megpusztult-e. Oberyn az tiszta, fej nélkül nehéz futkározni. Ha meghalt a Hegy, akkor nem lehet kiegyezni döntetlenben? Miért egyértelmű, hogy Tyrionnak meg kell halni?

Fushi Mishi 2014.06.03. 18:27:01

@kovi1970: lehet nem akarjuk a könyvet elolvasni, csak a sorozatot nézni, és azt megbeszélni.

egyenlítő 2014.06.03. 18:37:35

Milyen szép is lett volna Mátyás király történetét a második házasságával befejezni, nem bonyolítani össze-vissza! Na jó, Bécs bevétele még belefért volna. Az a Történelem nevű dilettáns szerző viszont belebonyolódott mindenféle hülyeségbe. Nem is tudom, hányadik kötetnél tart. Nehogy előbb dobja fel a talpát, mint hogy lezárná ezt a sok nyitott szálat!

egyenlítő 2014.06.03. 18:39:51

@szepi79, első ezen a néven: Pont arról szól, hogy nincsenek jó vagy rossz karakterek. Itt senki sem fekete, vagy fehér, legfeljebb nem kap elég időt.

mbm 2014.06.03. 18:45:26

@szepi79, első ezen a néven: Én úgy értelmeztem, hogy egyértelműen pozitív karakterek, de a nagyképűség erkölcsi bűn is

Fushi Mishi 2014.06.03. 18:51:54

@egyenlítő: " legfeljebb nem kap elég időt"

Ez jó :).

Hevn 2014.06.03. 19:18:14

Ez a sorozat egy szégyen. Beharangozták, hogy húú, mekkora látványos fight lesz ez a mostani, na mondom megnézem, ehelyett valami harmadosztályú, két perces, táncikolós jelentet kaptál, a végén a sorozatra már védjegyként jellemző felesleges brutalitással.
Persze gondolom ezért is van annyi rajongója, mert csöcsök meg trancsírozás az van benne bőven, igaz, a történet egy kalap fos, vagyis nem lenne az, ha ki is kerekedne valami, de igazából volt esze a vén fasznak, hogy csinált egy kört, és most köröz benne körbe körbe, a sok hülye meg nézi meg olvassa, kapsz több ezer oldalt a semmiről, és olvassák..., hihetetlen, akkora birka lett az emberiség, elképesztő...

Hevn 2014.06.03. 19:28:21

@Fushi Mishi: na akkor foglald össze picinyem, neked mi tetszik ebben...
Kíváncsi vagyok, hogy tudsz-e egyáltalán két mondatot írni...

Bikli néni 2014.06.03. 19:30:48

Nem értem, miért vannak sokan fennakadva Tyrion és Jaime beszélgetésén. Nem az a lényeg, hogy a Lannister-unokatesó mit csinált a bogarakkal, szerintem ez inkább ilyen elmélyedés-féleség volt, olyasmi, amiből kitűnik, hogy itt, a vég kapujában mennyire közel állnak egymáshoz a testvérek. Nézzétek a párban közben Jaime arckifejezését. Őt rohadtul nem az aggasztotta, mint Tywint, hogy a Hegy esetleg benyögi, ki adta a parancsot, ő szemmel láthatóan a meccs állását kommentálta a nézésével és az öccséért aggódott. Szóval az a monológ igenis kellett, mögöttes mondanivalójáról már nem is beszélve.

Missandei - Grey Worm részt én sem értem, és nem rémlik, hogy a könyvben is lett volna ilyen, időkitöltés.
Az viszont nekem nem egyértelmű, hogy Sam most mit tud Gilly-ről, hogy most él-e, hal-e, ott van-e Castle Black-ben (ott kéne lennie). Mert amikor a pásztorokat gyakták le, akkor is otthagytak egy hírmondó kisfiút, aki eljutott a varjakhoz.
Sansa meg ebben az úrnői gúnyában, hát kissé meglepő volt. Én kizártnak tartom, hogy meg(kis)ujjazódott, tekintve, hogy Sansa közismerten szűz, és az ő ügyének nem tett volna jót, ha mindezt Kisujjal búcsúztatja el. Egyébként pedig, Sansa nem szerelmes kisujjba, sőt, szerintem inkább irtózik tőle, csak végre kezd megtanulni játszmázni.
Arya meg szerintem nem bolond, én úgy gondolom, ez a röhögés annak szólt, hogy akárhová megérkezik, ahol valami potenciális rokon vagy családtag várja, éppen mindig elkésik és "jaj hát épp most halt meg", most őszintén, a sokadik ilyen befürdés után (főleg, hogy Aunt Lysa kb. annyit jelentett neki, mint nekünk a Sári néni a hiper pénztárjából), ki nem röhögne a helyzet abszurditásán?

(Azt pedig, ahogy fölöttem már sokan leírták, egy könyvadaptációval foglalkozó blogbejegyzés alatt, ahol hemzsegnek a fanok, a könyvet és íróját ilyen szinten lehúzni nem menő.)

limbekcs 2014.06.03. 19:37:57

Vakondvár a hely neve
(hol aznap este szállt... : )

szepi79 2014.06.03. 19:38:22

@egyenlítő: igen, és erre hoztam én ellenpéldának a(z általam) jónak és gonosznak tartott karaktereket.

@mbm: oké, de szerintem ezt bőven kiegyenlíti, hogy még az ellensége gyerekeit is meg akarta menteni (mint később kiderült, a saját kárára).

Nikorene 2014.06.03. 19:49:45

@Hevn: már ne is haragudj, de több szemszögből nézve is egy troll vagy, vagy szimplán hülye :)
1) ez a 4. évad... Tehát ha azt mondod, ez egy szar sorozat, akkor
a) vagy abbahagytad a nézését az első néhány rész után --> mit keresel itt --> troll vagy
b) nézed 4 évada a szart --> hülye vagy

2) ez a hogyvolt blog, ahol sorozatok egy-egy része van zanzásítva leírva, alatta pedig kommentek olyanoktól (többnyire + trollok), akik nézik. Ezt vagy
a) nem fogtad fel --> hülye vagy
b) felfogtad, és idejöttél fikázni, mert nézed, pedig szar... lásd 1/b
c) felfogtad, és idejöttél fikázni, de nem nézed.. lásd 1/a

3) eccerűen trollkodni jöttél

4) eccerűen hülye vagy

:) lehet választani.

jürgen baromartz 2014.06.03. 19:53:01

@Bikli néni: dehogynem az a lényeg, hogy az unokatesó mit csinált. előtte éppen az kerül szóba, hogy a westerosi istenek (akikben egyébként egyikük sem hisz, de sokkal könnyebb a rájuk épülő misztériumra támaszkodva leplezni az emberi kegyetlenséget) mekkora gecik, mert azáltal szolgáltatnak igazságot egy harmadik felett, hogy két ember a harctéren halálra püföli egymást. ennek tükrében a bogárzúzó uncsitesó egyrészt az ilyen istenek görénységének az áldozata, másrészt (kimondatlanul) az olyanok analógiája, mint a Mountain (ehm, bocsánat, "Hegy"), aki másban nem leli örömét az életben a gyilkoláson kívül és nem is igazán ért semmi máshoz.

ennek a dialógusnak szvsz volt helye a párbaj előtt, a Féreg-Missandei dolog viszont tényleg nettó időhúzás volt.

Bikli néni 2014.06.03. 20:38:59

@jürgen baromartz: Ezért írtam, hogy "a mögöttes mondanivalójáról már nem is beszélve".
Mindenhol ezt a bogaras hasonlatot hozták fel (már nem emlékszem, hogy itt vagy máshol olvastam-e), én meg ehhez hozzátettem még azt is, hogy ez a beszélgetés azt IS megmutatta, mennyire jó a viszony Jaime és Tyrion között valójában.
Én angolul néztem felirat nélkül és nem volt az elején tiszta, hogy ez most itt micsoda, a végére azért eléggé nyilvánvalóvá vált.

@Nikorene: +1
Bár szerintem túlbonyolítod, egyszerűen 3-as pont :))
(Mondjuk semmivel se gázabb ez, mint a commentblogon az olyan hozzászólások tömegei egy adott műsor alatt, hogy "én nem nézem ezt a szart, különben is, tíz éve a Dunába dobtam a tévémet - akkor meg minek kommentel alá? Én se nézek egy csomó mindent, ami nem érdekel, de nem is kommentálom a róla szóló írásokat...)
Sixxnek amúgy totál igaza van, az ilyen kommentelők kiváló szakdolgozat alapanyagot képeznének, csak írná már meg és tenné végre közkinccsé valaki :D

vontod75 2014.06.03. 20:42:15

@XocoLatte: Hogy ez mennyire igaz. Sean Bean jelenetei ahol meghal :
youtu.be/4sGR1-Wgo1M

XocoLatte 2014.06.03. 20:54:56

@mojoking77: OK, biztosan igazad van ebben is. Azonban azt a gyerekes személyeskedő támadást nem vártam, amit néhányan itt azonnal elengedtek,mert báncsák a szeretett Vezírüket. Hát tudod mit, teszek RR Martinra, számomra a vicc kategóriába tartozó regényíró.
OFF
A regény mint műfaj messze nem az ókorban keletkezett, és a mai napig léteznek műfajbeli szabályai. RR Martin ezeket a szabályokat rúgta fel, többek között ő maga is beismerte, hogy már annyira belekavarodott az ezerszálú cselekményébe, hogy nem tudja, hogyan fog kikeveredni belőle. Nos, egy komoly regényíróval ilyen nem történik meg, ez minimum nyegleség vagy alkalmatlanság.
Kíváncsi vagyok, hogy mondjuk 50-100 év múlva miképpen fogja az utókor értékelni ezeket a 20. szazad végi-21. század eleji fantasy regény monstrumokat, melyekben majdnem tisztán az üzleti érdek és szemlélet győzedelmeskedett a regényírás mint műfaj tartalmi és formai szabályai fölött. Nemárt majd némi időbeli távlatból is szemlélni ezeket, mert a jelenkor olvasója, amennyire agymosott és konzumeridióta, minden kellemesen tálalt foscht vígan zabál, csak rakják eléje.
/OFF

XocoLatte 2014.06.03. 21:01:22

@egyenlítő: Húha, RR Martin és a Történelem párhuzam nem picikét erős... Elvakult-e vagy-e?

XocoLatte 2014.06.03. 21:05:00

@Fushi Mishi: teljesen egyetértek, és főleg azért, mert ez egy olyan zártosztályra kezd hasonlítani, ahol senki nem mondhatja ki, hogy bazdmeg, a könyvben így és így lesz, 3 éve kiadva, olvasható, mert azonnal megy a gumiszobába, ellenben a könyv és írója szent és sérthetetlen.
El kellene végre dönteni, hogy ez egy tévésorozathoz kapcsolódó izé és akkor kurvára el kellene felejteni is, hogy egy létező regényfolyamnak az adaptációja, mert önmagában is van és kell hogy legyen nézhetősége és élvezhetősége.

PetDrag 2014.06.03. 21:09:04

fentebb valaki azt írta, hogy a cselekmény szálai alig térnek el a könyvtől... muhahaha!!! pl. az Ayra-Véreb páros sorsa hogyan is volt a könyvben? ha az csekély eltérés akkor mást olvastunk/nézünk... :D és akkor még a Falnál történtekről (Sam és Caster lánya + vadak) nem is beszéltünk... OK-OK, ott még "utol érheti" magát a story (biztosan úgy is lesz), de akkor is... De nekem pont ezért tetszik: a "sarkok" ugyanott vannak, de teljesen máshogy érnek el oda egyes szereplők... :)

XocoLatte 2014.06.03. 21:12:38

@lalolib: erről csak az a párhuzam jut eszembe (bocs!), amelyik a tehénszarról és a millió légyről szól...

PetDrag 2014.06.03. 21:13:05

Arya, BOCS!!! és ha már megint írok: a Sansa stroy is egész más a könyvben, de mindegy...

XocoLatte 2014.06.03. 21:14:22

@PetDrag: ennek egyértelműen az az oka, hogy szigorúan szabottak az adaptált műfaj keretei (beleértve az anyagiakat is az időkorlát mellett), másrészt a producerek és forgatókönyvírók értenek a dolgukhoz.

XocoLatte 2014.06.03. 21:22:20

@mbm: A Véreb váltságdíjat akar kapni Aryá-ért, a meggyilkolt nagynénje helyett azért lehet, hogy bepróbálkozik Kisujjnál. Azt tudja, hogy akárhová más helytartóhoz cipelné, senkinek nem volna annál fontosabb, mint hogy mindkettőt gyorsan kinyírja és nem kicsit valószínűen mindkettőjük után Királyvárból begyűjtse a fejpénzt. Mivel Kisujj jelenlegi állomáshelyén kénytelen Lannister-ellenes dumát nyomni, a Vérebet sem tudja csakúgy simán lefogatni, mert a Lannisterek vérdíjat tűztek ki a fejére Sansa exének az "elárulása" miatt.
Arya kacaja egyszerre szólt a Vérebnek is (ez nem picit dühíthette fel), és a szituációnak, amit fentebb más már taglalt. A kiscsaj lassan belátja, hogy jobb lesz neki, ha a saját sorsát a saját kezébe veszi.

PetDrag 2014.06.03. 21:22:21

@Meth, Not even once: "Ha kevésbé szerette volna becsületét, akkor most nem lenne háború, harc, halál mindenütt."... -> és a sorozat sem... ;)

@XOCOLATTE: nekem meg speciel jó kis időtöltés, hogy vissza-vissza kell olvasnom, mert 300 oldal óta nem volt szó az adott szereplőről... kinek a Pap, kinek a Papné... :D

XocoLatte 2014.06.03. 21:25:16

@XocoLatte: A meztelen nők mutatása pedig egyértelmű marketing-fogás, és pasiként azt mondom, ebben az évadban feltűnően kevés jutott belőle, úgyhogy épp ideje volt már, pláne, ennyire jó minőségű darabáruval, mint Nathalie Emmanuel...

XocoLatte 2014.06.03. 21:29:30

Érdekes, hogy minél többet gondolkodom a Tyrion-Jaime páros karakterein, annál meglepőbb számomra, hogy mennyit fejlődtek a sorozat folyamán, talán nem túlzás azt állítani, hogy a készítők akarata szerint ők ketten lettek igazi színes, 3D karakterek.
Mindkettőjük közeli és további jövője viszont nagyon nagy kérdés, pláne számomra, aki ugyebár nem olvasta a könyveket és bármennyire is alapbűnnek számít, nem is fogja. :D

Felagund 2014.06.03. 21:37:05

@XocoLatte: Na azért áááááálljunk megy pillanatra. Az teljesen oké, hogy neked nem tetszik, kinek-kinek azt, mai neki tetszik, de amit itt írsz, az totális marhaság. Egyrészt érdekelne, hogy _hol_ nyilatkozta ezt Martin, másrészt viszont tökéletesen fölösleges számon kérni tőle bármiféle magasirodalmi elvárásokat, mivel egyszerűen nem ilyen igénnyel írta. Ez egy ponyva - bár jobbfajta ponyva - nagy elődjével A Gyűrűk Urával szemben semmilyen erkölcsi állásfoglalása, tanító jellege nincs, egyetlen bevallott célja a szórakoztatás.

És ennyi.

egyenlítő 2014.06.03. 21:38:04

@XocoLatte: Valóban, túl erős a párhuzam. Messze van még ez a bonyolultság és kiszámíthatatlanság a valóságtól. Persze könnyű neki, mert csak fantasyt ír.

egyenlítő 2014.06.03. 21:45:49

@Felagund: Vajon a Gyűrűk Ura, vagy a Trónok Harca szereplői állnak-e közelebb a valósághoz? A világban nem a Jó és a Gonosz küzd a végső győzelemért. Sokan álmodták, hogy bemutatják az emberiségnek a tökéletes jót, ettől mindenki tökéletessé válik és eljön a Kánaán. Eljött?

XocoLatte 2014.06.03. 21:46:14

@Felagund: Értem, nagyszerű - és ettől máris jó lesz?

Felagund 2014.06.03. 21:46:47

@egyenlítő: Nem értem a felvetést... :D

limbekcs 2014.06.03. 21:50:43

@XocoLatte:

végigolvasva ezt az "olvastad - nem olvastad" kommentvonulatot, végül csak beugrott, hogy mikor szertelen jódolgomban újraolvastam a könyvet, sokat segített az olvasmányosságon, hogy nézőpont-karakterek mentén ugráltam a fejezetek között - azaz végig az Arya szálon, aztán a Sansa-szálon, Tyrion, Jaime, Bran, etc. etc.

egyrészt az egyes szálak így jobban adták magukat, másrészt, mivel az első olvasásból a sztori menete már megvolt, így a megjelenő "oldalági" utalások nem voltak értelemzavaróak. (ez, gondolom, akkor is működhet, ha a sztori a sorozatból van meg... : ) sőt, elég sok apró részlet értelmet nyert így, ami első olvasásra elsikkadt a nagy nézőpont-ugrálósdiban (azaz oldalszámozás szerint haladva).

(és igen, nyilván kurvasok időm volt erre, vájár, miért is...? ja mert valahogy másfél hónapon át folyton havas vagy jeges vagy latyakos volt az úttest, úgyhogy az első perec után inkább átültem a bringáról bkv-ra, és ezzel töltöttem ki azt a napi 1-1,5 órát)

XocoLatte 2014.06.03. 21:55:53

@limbekcs: Köszönöm a tippet, ha lesz nekem is ennyi szabadidőm (sajnos? én nem BKV-zom napi 1-1,5 órát), teszek egy új próbát.

mojoking77 2014.06.03. 22:14:36

@XocoLatte: OK, egy rakas szar. Vilagos. De akkor MI A PEK RETKES FASZAERT nezed a belole keszult, eleg rendesen konyvhu sorozatot, es megint csak mi a picsanak irsz akkor rola, ha nem szereted? Vagy a filmet szereted, mert nem kell benne gondolkodni?
Esetleg szimplan elvezed, hogy eljatszhatod az entelektuel trollt, vagy arra vagy kivancsi, meddig tudod huzni a cernat sixxnel mielott elszakad es mielott kereshetsz masik kifejezo nicket?

XocoLatte 2014.06.03. 22:22:27

@mojoking77: Bocs, nem tudtam, hogy nálad kell engedélyt kérnem, hogy leszarhassam a könyvnek nevezett rétestésztát de nézzem a sorozatot és még kedveljem is (elsősorban a színészek miatt, de ez már biztosan magas neked).
Legközelebb majd szólj, hogy mit gondolok, OK?

Dzséndó 2014.06.03. 22:23:41

@Bikli néni: Gyerekek, mondja már meg nekem-aki csak a sorit nézi-, hogy ez a csodálatos testvéri szeretet,amiben most elvakultunk, hol volt akkor, mikor a kedves Jamie az elején szeretett öccse tőtét ellopta és otthagyta a toronyban bizonyítékul, hogy az öccsére kenje a kis Stark-gyerek kilökését?És minek alapján Cat elfogatta Tyriont, Sasfészek, párbaj, hadüzenet, stb...
Vagy talán rosszul emlékszem? Ugyan, az első két évad után újranéztem mindet az elejétől és igen sok apróságon siklottam át elsőre, mint kiderült.
Szóval, akkor hogy is van ez?

A könyvről: nem fikázni kéne olvasatlanul. Én pici gyerek mellett nem is álmodom, hogy elkezdjem, mert újságra se sok időm van,de mire befejezi-már lehet, hogy a gyerek olvassa :) vicc, S.King regényfolyamai után (S.torony, Halálsoron) eldöntöttem, h soha még folytatás nélküli könyvet a kezembe nem veszek(ezt is csak ha időmilliomosnak érzem magam, vagy visszamegyek ingázva melózni :)
De komolyan, LOTR könyvet imádtam anno, de hihetetlen rossznak találtam- ls a felénél nem is bírtam tovább a Szilmarilokat. Nekem nem jött be, ennyi. Van aki még élvezte is, de eszembe nem jutna leszólni. Őt megfogta, engem nem.
Ennyi,
Kicsit aggaszt, hogy egy ember (XOCOLLATTE) véleményéről szól az oldal. Ha fosozza, tegye. De ne akarjátok már megváltani az ellenzőt! Ennél rövidebb-és értékesebb- az élet!

Valaki aki még vágja az elejét, mondja már el, hogy is volt ez a tőr, mert most esz a kefe...

Dzséndó 2014.06.03. 22:32:54

@egyenlítő: Nekem erről a Mátrix ugrik be SPOILER jön! ;)
ahol Smith-ügynök elmeséli, hogy anno csináltak egy tökéletes világ-progit az embereknek, de sorra kiakadtak azok,annyira nem bírták elviselni, így alkottak egy szenvedőset,ahol küszködhettek holtukig-amit végül szépen megkajáltak és nyugi lett Duracell-falván. :)

mojoking77 2014.06.03. 22:33:47

@XocoLatte: Ne mondd kesobb, hogy en elore szoltam, de a helyedben azert lassan elkezdenek keresgelni valami hasonloan jopofa nicknevet, hatha meg nincs lefoglalva... ;)

mojoking77 2014.06.03. 22:36:28

BTW, azert kivancsi leszek a kilencedik reszre milyen szintu haborut fognak rittyenteni a sracok? Raferne megint valami igazan utos a vege fele...

mojoking77 2014.06.03. 22:39:11

Ha kovetik az eddig megszokott evadvezetest, akkor a jovo heten kell majd lennie a csucspontnak, es utana az utolso reszben pedig csak levezetes, nemi cliffhangerekkel, csak hogy legyen mitol idegbajt kapni majd egy evig... :)

Felagund 2014.06.03. 22:45:50

@mojoking77: Erről mondták a producerek, hogy mostantól tessék elfelejteni (mármint a laza, levezető tizedik részeket ;))

Dzséndó 2014.06.03. 22:47:03

@mojoking77: Na de Fiúk, most már tényleg ne piszkáljátok egymást. Nem erre van ez az oldal. Ott a másik mélcíme, írjatok egymásnak, aztán menjetek ki a térre, mert nem vagyunk kíváncsiak a kakaskodásra.
Xocolatte hadd ne szeresse légyszi a könyvet, és fejezzük be a bökdösést, úgyse változtat máson, csak az oldal olvasottságán, ha ezt kell olvasni, nem az értékes véleményeket.
Én azért jöttem ide, mert érdekelt, h más hogy gondolkodik a sztoriról-nyilván mert maradt kérdésem, de nem akarok senkit se megbántani/váltani.
Több komolyságot.

Vagy csak annyi kapcsolatotok van a világgal, hogy kiszúrtok valakit és azt rágjátok, míg elszakadt a cérna? Mert az szánalmas.

Akinek nem inge... de akinek igen, az fejezze be végre legyen szives.
Köszönöm előre is!

Felagund 2014.06.03. 22:47:25

@Dzséndó: Jaime semmi ilyet nem csinált, a tőr nem is volt Tyrioné (azt Kisujj kamuzta be)...

mojoking77 2014.06.03. 22:48:42

@Felagund: Persze, kulonben azt mar senki sem neze ... :)
Mindenki nyugisan nezi majd a kilencedik reszt, hogy ugyis majd a tizedikben tortenik valami... :)
Pont ugy ismerem az oreget, mint executive producert, hogy nem kavar megint valamit ossze... :))

Dzséndó 2014.06.03. 22:53:02

Jaj, köszi, mert már idegesített a dolog nagyon!
De várjál már-ez a könyvben volt?mert azt nem olvastam,de nem volt egy olyan, hogy Tyrion kapta bátyótól, de elvesztette?...és pont olyan volt a toronyban véletlenül? Lehet, hogy Cercei?...

mojoking77 2014.06.03. 23:04:22

@Dzséndó: Nem, azt meg anno Jeoffrey intezte Sandor Clegane segitsegevel...

Dzséndó 2014.06.03. 23:12:56

Köszke,akkor mostmár mehetek aludni nyugodtan! :)

Dzséndó 2014.06.03. 23:16:29

bár ezzel a záróképpel amin a begőzölt Oberyn mindenhol...broáf.
lehet, nézek még egy rajzfilmet előtte...

Hevn 2014.06.03. 23:20:06

@Nikorene: "Zanzásítva", kb. 8 oldalnyi kép+összefoglaló..., na te már fogalomzavarban szenvedsz...

Örök érve az esztelen fanoknak, hogy miért nézi valaki ha szar. Hát pl. hogy hiteles kiritkát tudjon róla írni, te honnan tudod, hogy én nem egy filmkritikus vagyok, aki inkognítóban, kendőzetlenül fejti ki itt a véleményét?

Amúgy lehet, hogy hülye vagyok vagy troll de a sorozat attól még szar ;)

Persze te is kifejtheted, hogy mitől jó, bár gyanítom neked sem fog sikerülni.

Felagund 2014.06.03. 23:20:18

@Dzséndó: Egyébként a könyvben emlékeim szerint Tyrion is csak a börtönben rakja össze, hogy minden bizonnyal Joffrey magánakciója lehetett, amikor nagy magányában jobb híján az élet nagy kérdéseiről meditál, a sorozatban ez a szál kimaradt.

egyenlítő 2014.06.03. 23:45:54

@Felagund: Csak egy kis szabad asszociáció :-)

Meth, Not even once 2014.06.04. 00:21:01

@Csigataposó: Igen Joffrey küldte a gyilkost, ezt Tyrion a könyvben már jóval korábban összerakja, valószínűleg itt elfeledkeztek róla a készítők (bár még megemlítheti Tyrion). A motiváció meg asszem az volt, hogy hallotta, amikor Jaime azt mondta, hogy nem érdemes szenvedni hagyni Brant, hanem gyors, tiszta halált érdemelne. Így olyan menő akart lenni, mint a nagybátyja, és lenyúlta Robert tőrét, és odaadta némi arany kíséretében az első balfasznak aki szembejött, hogy ölje meg Brant.

Csigataposó 2014.06.04. 00:25:56

@Meth, Not even once: "Jaime azt mondta, hogy nem érdemes szenvedni hagyni Brant, hanem gyors, tiszta halált érdemelne. Így olyan menő akart lenni, mint a nagybátyja," En ha jol emlekszem ez Robert es Cersei beszelgetese volt, es Joeffrey acsingozott apja figylemere szeretetere plusz mar ekkor is beteg szadista gyilkos volt ezert....

Knapp75 2014.06.04. 00:56:50

Ez a Ned Stark a "tökéletes" megközelítés egy kicsit túlzó...
Egyrészt amikor harcolgatni ment, egy fattyúval jött utána haza, nem kevés fájdalmat és keserűséget okozva ezzel Catelynnek, másrészt kb. olyan alapos eljárásban vizsgálta meg a falról szökött / menekült legénykék indítékait, mielőtt lefejezte volna őket, mint ahogy Joff döntőt az ő sorsáról.
De ugye Szörényi - Bródy óta tudjuk: kard által vész mind, ki kardot ragad.

Inkább azt lehetett benne tisztelni, hogy kő-konzervatív volt, amit jónak tartott, az mellett következetesen kitartott, ám nem sok nézőpontot mérlegelt a döntései előtt...

Hja a könyvek meg egy idő után (4. regény...) tényleg vontatottak, de legalább az ne panaszkodjon rájuk, aki el sem olvasta azokat! ;)
Martin nem is a sok történetszállal van gondban, hanem azzal, hogy időben egyszerre mozgassa a szereplőket, ezért néhányról "évekre" megfeledkezik, másokkal meg felesleges köröket futtat, miközben egyes szereplők körül azért zajlik az élet. Ezt a hibát eddig ügyesen korrigálták a sorozat készítői, a továbbiakban még több munkájuk lesz vele. :p
(de hova tűnt Benjen Stark?!)

Egyébként én is nagyon közel voltam hozzá, hogy életem legelső könyvélménye alatt örökre felhagyjak az olvasással, mikor is az Egri csillagokban Gárdonyi 150 oldalon keresztül "szórakoztatott" a felvonuló török sereg kelleténél alaposabb bemutatásával.
(lehet, hogy csak 15 oldal volt, de az miatt nem olvastam újra soha, pedig ott nem volt annyira bonyolítva a sztori sem...)

Ez a rész annyira nem jött be, persze az utolsó pár másodpercre akkor is emlékeznék egy ideig, ha sixx nem kockázza ki nekünk, de nekem sok volt most az üresjárat.
Arya meg inkább kínjában röhögött és nem a Véreben, mivel Apu halálakor ott volt a közelében , majd kicsit késve érkezett Anyu, Robb tesó és a Stark sereg felkoncolására, most meg szintén lecsúszott a nagynéni reptetéséről.
Ha nem vele történik meg, el sem hiszem, milyen peches.

Csigataposó 2014.06.04. 01:16:27

@Knapp75: Vajon ketszer jelenik ez meg?
1) de hova tűnt Benjen Stark?! pont ott van ahol Syryo Forel.
2) Valoszinuleg Jon apja nem Ned. ;)

Knapp75 2014.06.04. 01:31:43

@Csigataposó:
Az általam leírtak szempontjából tök mindegy, ki HJ valódi apja, ha Catelyn úgy tudta, az ő kis mackója lépett félre. Neki a "gyerektartás" volt fájdalmas következmény.
Persze beírhatunk Nednek egy jó pontot, ha más kölkét vette védelmébe, ám akkor ezzel párhuzamosan egy rosszat is, mert ez neki fontosabb volt, mint élete párjának érzései.

Csigataposó 2014.06.04. 03:16:20

@Knapp75: Ned jellemerol volt szo nem arrol mennyire szereto ferj. Az hogy vegletekig becsuletes, gerinces. Az hogy kapott egy utolso kivansagot a haldoklo testveretol es azt vegrehajtja kerul amibe kerul.

Knapp75 2014.06.04. 03:41:27

@Csigataposó: Az volt az alapfelvetés, hogy Ned "kifejezetten jó", ezt szerintem árnyalja a Havas John sztori, mivel bármi is az igazság, biztosan nem volt őszinte mindenkivel és az, hogy gondolkodás nélkül lecsapja a szökevények fejét, csak mert ezt tanulta a fatertól is.
Valahol halványan az is ám a jellemének része, hogyan bánik a feleségével és mondjuk hazudik-e neki arról, kit is vitt haza. ;)

Havas Johnnak is mennyi ideje ígérhette, hogy "majd következő télen mesélek anyádról"! hehe

Bikli néni 2014.06.04. 07:52:30

@Csigataposó: Már bocs, de HJ valódi származása még a könyvekben se derült ki egyértelműen, csak utalások vannak, meg az internet tele konteókkal. Szerintem ne sugalld itt a könyveket nem ismerőknek, hogy kik Jon igazi szülei, mert ezt még mi se tudhatjuk biztosan. (De ha az öreg küldött neked egy privát példányt a hatos könyvből, küldd már át pdfben légyszi! :-) )

zizi77 2014.06.04. 09:13:52

@Knapp75: nyílván mérlegelnie kellett, hogy kinek nagyobb gáz, ha hazudik. Egyébként mivel bevett szokás a nagyurak között is fattyúkat nemzeni, valószínű én is ezt választottam volna.
Az meg, hogy az esküszegőket levágja, teljesen érthető, hiszen a fekete ruhások arra esküdtek fel, hogy bármilyen körülmények között a falat védik. Innen nincsen kibúvó, ez a törvény. Ez nem szitufüggő, szóval joga sincs mérlegelni. Szerintem!

Knapp75 2014.06.04. 09:42:38

@zizi77: Nem ismerem Észak törvénykönyvét, ám ha egy személyben ő a döntéshozó és a végrehajtó, akkor még talán kegyelmet is gyakorolhatna bizonyos esetekben, ha nagyon akar.
Például elküldhetné a Falra lefejezés helyett a vétkest! hahaha

Persze ezek visszaesők (bár aki önként öltött feketét, az pl. nem az...), csak az olyan vicces, hogy meg sem kérdezi, mit is látott a szökevény felderítő, aztán meg Benjennel vakon elemezgetnek, mint Puhl Sanyi szünetben egy végigszundikált félidő után.

Mondjuk ilyen szempontból Ned olyan, mint Tywin, a saját fia fejét is lecsapná, ha az illik éppen a világképébe.
(Volt is rá esély az elején, hogy Havas Jon is így végzi, mint falról szökött varjú. na ott derült volna ki valójában, milyen ember is "Apu")

Ezért sem értem, ha Nedet egyértelműen jónak kategorizáljuk, csak azért, mert több szimpatikus tulajdonságát ismerjük, mint a gyerekgyilkos, testvérbaszó ellenfeleinek. :)

Ha a könyv és a sorozat első jelenetsora később történik meg és mi megkedveljük a lenyakazott felderítőt, akkor akár Ned Stark is lehetne az ostoba főgeci.

Felagund 2014.06.04. 10:07:03

@Bikli néni: Egyrészt olyan 95%-os biztonsággal kiderül (álmok, jóslatok, látomások), másrészt ezt az aspektust a sorozat olyannyira elhanyagolja, hogy jó eséllyel nem is fog előkerülni, vagyis nyugodtan lehet róla beszélni, mert nem spoiler :)

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.06.04. 10:18:35

Ned nem úgy (volt) jó, hogy hasznos vagy értelmes volt, amiket csinált, hanem mint a népmesében a jókirály. A köztudat/köznyelv ezt nevezi jónak. Akkor is, ha pont az erkölcsi rugalmatlansága miatt mindenki csak szívott körülötte. És szerintem a lehetséges legzseniálisabb ötlet volt vele kezdeni a történetet, mindenki szépen hátradőlt, hogy oké, innentől már gyerekkorunk óta tudható, hogy boldogan, míg meg nem, aztán nyekk. Ennél jobban semmi nem tudta volna bemutatni, hogy ez b+, nem egy olyan könyv. Nem népmese.

Felagund 2014.06.04. 10:22:03

@Knapp75: Ehhez két apróság:

Egyrészt, ami a Falról megszököttekket illeti, mint fentebb is írják, itt gyakorlatilag nincs mérlegelési jogköre, évezredek óta megy az a szabály, hogy "megszöktél a Falról = lenyakazás", tökmindegy, hogy kényszersorozott volt, vagy önkéntes, ha letette az esküt, onnantól ez kötelez.

Ami a Catelynnel való kapcsolatát illeti (mert most egy pillanatra tegyük föl, hogy tényleg ő Jon apja): Ned és Catelyn kb a lázadás előtti utolsó órában házasodtak össze (ráadásul úgy, hogy előtte szinte nem is találkoztak, mert Catelnyet Brandonnak szánták, akit Aerys kivégzett), összvisz kb két hetet töltöttek együtt, mielőtt Nedék elmentek délre háborúzni, és egy jó másfél év telt el, amíg újra látták egymást...
Ahogy mondani szokás, az vesse rá az első követ...

Bunny Munro 2014.06.04. 10:46:57

@mojoking77: legalább négy néven irogatott ide a csávó, hogy helyeseljen magának - egy pökhendi troll csupán

tommygun 2014.06.04. 11:14:00

@XocoLatte: Szerintem Martinra mint egy maga korában népszerű íróra fognak emlékezni aki kísérletet tett arra hogy az alapvető irodalmi szabályokat a fejük tetejére állítsa. Ugye az irodalom 99%-a úgy működik hogy drukkolunk a hősnek aki aztán vagy győz és akkor örülünk, vagy elbukik és akkor drámai értelemben vett katarzisunk van. Martinnál ez utóbbi működött eddig, a Stark-vonallal. Viszont onnantól kezdve hogy a sztori az emberileg szimpatikus szereplők véget nem érő szopatásába megy át, a kérdés inkább az hogy Martin vénségére nem a saját elfojtott perverzitását és keserűségét írta-e ki magából. Ráadásul kezdünk kifogyni a szimpatikus szereplőkből sőt megkockáztatom hogy ha egyes színészek nem lennének annyira brilliánsak, Robb Stark bukása után már nem is maradt volna senki akiért érdemes lenne figyelemmel követni a történetet. Nem tudom hogy az az egy Tyrion, vagyis inkább Peter Dinklage, meddig bírja elvinni a hátán az egészet.

zizi77 2014.06.04. 11:28:32

@tommygun: szerintem az élet is ilyen. Ha megnézed a történelmet, ott se mentek simán a dolgok, akár jónak tartunk valakit, akár nem. A jókat sorozatosan szopatják, a rosszak, meg valahogy lavíroznak. Nyilván mivel a rosszak bármilyen lehetőséggel élnek, a jók meg nem. Nem olyan bonyi ez. :)

Whut 2014.06.04. 11:43:40

@Hevn: Szerintem csak megelőlegezte, hogy ezen a szellemi szinten valaki csak nem lehet kritikus, legfeljebb a maga miniblogjában :D

Nikorene 2014.06.04. 11:45:50

@Hevn: no, ha tényleg kritikus vagy, és ilyen kritikát írsz (ennyire összeszedett és jól megfogalmazott tartalmas fogalmazást), akkor nem csodálkozom, hogy ilyen blogokon próbálsz meg érvényesülni inkognitóban...
De most komolyan... mit szerettél volna elérni az elsô beírásoddal. Gondoltad, hogy majd valaki a fejéhez kap, és asszongya... télleg... mennyire szar ez a sorozat, mekkora hülye vagyok, hogy nézem, és ezzel baszom el az idômet... De most hála Hevn-nek inkább keresek valami más elfoglaltságot... Tényleg érdekelne... Vagy csak trollkodni jöttél simán, tehát 3).

mojoking77 2014.06.04. 11:47:36

@zizi77: +1. Pont ezt akartam irni. Martin inkabb azzal vonul be a vilagirodalom tortenetebe (plusz a televizio tortenetebe a voros nasszal..), hogy kepes volt ugy irni egy meset, hogy pont a legalapvetobben elvart kliseket dobta kukaba, es mutatta meg, hogy a "valosagban" hogy is mukodnenek a dolgok. Nemleszek gondolom tul nepszeru, de en egesz pontosan 3 honapja ragtam magam vegig a Harry Potter folyamon (megha csak filmben is ), es borzasztoan felidegesitett, hogy Rowling nem merte mindezt meglepni, hanem a tokeletesen felepitett dramat az utolso pillanatban lefujta, es helyette egy tundermeset rittyent a helyere...

zizi77 2014.06.04. 11:56:05

@mojoking77: merhát gyerekeknek szól. Ott én is óvatos lennék! :)

Bikli néni 2014.06.04. 12:36:50

@mojoking77: Mit értesz az alatt, hogy Rowling az utolsó pillanatban lefújta a drámát és tündérmesét rittyentett a helyébe? Hogy a végén elbukott a gonosz és csak győzött a jó, még ha nagyon súlyos áldozatok árán is?
Megjegyzem, a filmek SEMMIT nem adnak vissza a könyv leírásaiból, drámájából. (Mondok egy példát: 6. könyv végig arról szól, hogy ki lehet a félvér Herceg, aztán jön Piton vallomása, múltfeltárás keményen, erre a Tim Burton-i világot erőtlenül utánozni próbáló filmben lerendezik egyetlen mondattal, hogy igen Potter, én vagyok a félvér Herceg, WTF? Aki nem olvasta a könyvet, esélye nincs kitalálni, hogy akkor ez most mégis mi volt. A hetedik könyvről meg nem is beszélve. Mert amikor a hetedikben például meghal Fred, na azt úgy írja le a könyv, hogy az olvasó zokog, a filmen meg nem látsz belőle semmit, Dobby halála, Lupinék dettó. Nem derülnek ki alap összefüggések. Szerintem, ha drámát akarsz, felejtsd el a filmet és vedd a kezedbe a könyvet magát, megéri.
Az öcsém, aki hardcore HP-fan, mondta, hogy az utolsó jó könyvadaptáció a 2. kötetből készült. Akkor is, ha egyébként zseniális színészek játszanak a filmekben.

@ többiek, bocsi az offért.

szepi79 2014.06.04. 12:39:26

@Bikli néni: valami hasonlót készültem én is, csak kissé rövidebben. plusz a HP a végefelé már nem annyira gyerekeknek szólt. valaki (de lehet többen) úgy határozták meg, hogy azok jártak nagyon jól könyvélmény szempontjából, akik a szereplőkkel együtt nőttek fel (vagyis az első könyvet ~10 évesen olvasták, az utolsót meg 18 körül).

Jester 2014.06.04. 12:49:30

@doggfather: És mennyi ilyen lesz még.. felépítenek egy karaktert, aki értelmetlen halált hal. hajjaj...

Csigataposó 2014.06.04. 13:06:39

@Bikli néni: A pdfeket kuldom miutan megrkezett szamlamra a vetelar. :P

Egyebkent Martin ugy ir hogy az olcso krimikkel ellentetben ahol az utolso oldalon jon a hu baz nagy csavar soha nem sejtett leleplezes, hogy nala az osszes ilyen red wedding szepen elo van keszitve fol van epitve ezert aztan amikor jon a bumm akkor az nem ilyen WTF ez most hogy, hanem a hogy nem lattam en ezt elore hatas ut inkabb. Legtobb "varatlan fordulata" eleg jol elokeszitett, sorsszeru. Ezert ha olvasod/nezed tortenetet azert azoknal a szereploknel akik elso evad ota jelen vannak lehet egyfajta ivet fejlodest latni hova tart sorsuk. Persze meg valtozhat boven van ra oldalszam, de jelenleg elegge ugy nez ki hogy 7. konyvben HJ sarkanyhatrol fog Masokat irtani Daernyssel.
//Mielott valaki megsertodik ez nem spoiler, hanem talalgatas//

Dekatlon 2014.06.04. 13:15:20

Dehogy volt időhúzása Missandei-s rész. Netto esztétikai élmény! Áldoztunk a szépségnek pár percet. :)
Nade hogy egy királynő fonogassa a szolgája haját? Ez arrafelé a kávézás? Ezt csinálják a jányok pletyizés közben?

Csigataposó 2014.06.04. 13:15:59

@Knapp75: Valoszinuleg sosem igerte. Es sosem mondta, hogy ove a gyerek csupan elfogadta, hogy azt hiszik. Errol volt egy sztori, hogy ugy Nednek volt egy eljegyzese egy masik nemes kisasszonnyal akinek lazadas soran megolte batyjat, plusz mar sebtiben veghezvitt egy politika hazassagot ezert az urholgy levetette magat egy toronybol es gyerek tole van mert mar eljegyzes alatt is volt ec-pec. Erre Catlyn egyszerr rakerdezett akkor Ned nem valaszolt hanem visszakerdezett, hogy ezt hol hallotta majd a valasszal lement a katonak szalasara es gondoskodott, hogy tobbet ez ne legyen tema a katonak reszeg iszogatasnal se.

2) Szokesert fejlevagas jar nincs enyhito korulmeny ezert lenyegtelen mi okbol szokott. Mar erkezese elott tobben kihallgattak es begyujtottek minden hasznalhato informaciot, sajnos bolondnak nyilvanitottak ezert nem vettek komolyan.

Dzséndó 2014.06.04. 13:35:17

Bar tudnam,honnan ez a sok agresszio a kommentekben? Csak nem a zarojelenet hatott ennyire a maccsokra? elvezem,amikor esszeruen,kreativan otletelgettek,meg helyreigazitok tevedeseket,de ez a mindenttudo hangnem mar nem tetszik. szerintem nem trollkodik aki nincs oda a konyvert-csak gondolom,kiverte a biztit,h leszolta azt.ezert jar egy ejnye,de akadjunk mar le a szapulasrol! A konyvet olvasok velemenyet kulon ertekelem,(bar nig nincs meg az isszes,en bele nem kezdek),mert jobban beleastak magukat a karakterek eletebe es jobb ralatasuk van a sztorira,+ mar sejthetik az iro kov.lepeset,ami a filmrol nem biztos h lejon... Tiszteljuk mar egymast,ha egyszer mar kozos az erdeklodesunk!

Csigataposó 2014.06.04. 13:44:30

@Felagund: Lenyeg a pletykakra egyszer rakerdezett Catlyn es nem valaszolt csak pletykakat elhalgattatta.

Csigataposó 2014.06.04. 13:47:19

@zizi77: De, sot 6.-bol is jo par fejezetet. Meg interjukat martinnal meg casting hireket (5. evad spanyolorszag uj forgatsi helyszin igy Dorne and Martells are coming. :)
Ugyhogy felhivanm figyelmed arra hogy Melissandre. Az 5 konyv vege kapcsan.

XocoLatte 2014.06.04. 13:56:21

@Dzséndó: Az a tőr úgy került a figyelem középpontjába, hogy a merénylő azt akarta használni, amikor Bran betegszobájába besurrant azzal a nyilvánvaló céllal, hogy örökre elnémítsa, csak nem kalkulált vele, hogy Cat is ott lesz és a vérfarkas megvédi kisgazdáját. Aztán utána hazudta Kisujj Cat-nek, hogy felismeri a tőrt, mivel hogy az övé volt, csak egy fogadáson elvesztette és Tyrion volt a fogadás nyertese, vagyis a tőr immár az Imp-é kellett legyen.

XocoLatte 2014.06.04. 14:15:58

@Bunny Munro: Ezt a derogáló kijelentést magamról kategorikusan cáfolom. Ezzel az email címmel és nickname-mel 2011 május végén regisztráltam, a GoT második évad alatt és akkor csatlakoztam a hv ezen topikjához. Azóta ugyanezen a néven és viszonylag ritkán szóltam hozzá, pontosan arra tekintettel, mert nem olvastam a könyveket és kérdezni sem volt sokszor ildomos a többség azonnali, ledorongoló-kioktató reakciója miatt. Kivétel ez alól a Jaime vs. Cersei "nemi erőszak" témaköre volt és a mostani.
Utóbbi beszólásomat már megbántam, mert a fanboy és fangirl csapatból csupán agresszív pocskondiázást váltott ki, a végére már teljesen öncélúan, ezért nem is foglalkozom már velük. Kivéve ezt az alaptalan mocskolódó hsz-t, amely túlment minden határon. Felszólítalak, hogy bárhonnan is vetted az alapját, vond vissza. Köszönettel.

tommygun 2014.06.04. 14:16:18

@zizi77: az írónak az a dolga hogy az életnek keretet adjon. Moziban is szerkesztett filmet nézünk, nem webkamerát, és ha krimit akarsz olvasni gondolom nem egy helyszínelési jegyzőkönyvet veszel elő. Még a jó történelmi könyveknek is van íve. Én úgy látom hogy a hirtelen halál és a cliffhanger a két kedvenc eszköze, ezt a kettőt variálja a végtelenségig, de miután már sokadszor oldja meg az egyik cliffhangert egy másikkal előbb-utóbb unalmas lesz. Úgyis tudjuk hogy akármi történik akárkivel, semmi sem fog megoldódni, kivéve ha Martin kifogy az ötletekből és szokás szerint a hirtelen halállal jön. Legalábbis most így vagyok a sorozattal és a továbbiak ismeretében csak sajnálom a sok rajongót akik még várnak valamit. Mindenre a sorozat még rátesz egy lapáttal, mert az HBO pont a sztori végtelenítésében érdekelt, hogy egy nézettséget hozó csöcsös-beles, naturalista középkori Dallas-szá silányuljon az egész.

Felagund 2014.06.04. 14:24:17

@tommygun: Ha a végtelenítésben lennének érdekeltek, nem sietnének ennyire a történettel (mert pl Sansa kb most fejezte be a történetét az ötödik könyvvel bezáróan (amiben mondjuk nem is szerepel), Bran jó eséllyel be fogja az ötödik könyvet az évadzáróig, Theon eheti jelenete szintén ötödik könyves volt, stb...), se nem nyilatkoznák, hogy max 7-8 évadot látnak benne ;)

zizi77 2014.06.04. 14:41:12

@Csigataposó: arra én is gondoltam, de ki akartam várni, hogy tényleg úgy lesz-e. :)

szepi79 2014.06.04. 14:46:03

@Felagund: legalább ezek a sorozatos történetszálak azoknak is érdekesek lesznek, akik már olvasták a könyveket:D és majd ott fogják lepisszelgetni a sorozatnézőket, hogy kussoljon, mert még nem tart ott a 6. kötetben :D

capacete 2014.06.04. 14:53:02

@XocoLatte: A regénynek nincsenek műfaji szabályai, legalábbis a XX. század óta biztos, hogy nem gondolkodunk abban, hogy van egy lista, aminek egyes pontjait ki kell pipálni azért, hogy valamit regénynek hívhassunk. Az már nehezebb kérdés, hogy mik azok a szempontok, amik alapján egy regényt jó színvonalúnak hívhatunk.
Nem probléma az, hogy neked nem tetszenek a könyvek, de az, ahogy kifejezésre juttatod a kritikádat erősen súrolja - sőt, inkább átlépi - a trollkodás határait. Leírhatod, hogy nem tetszik, leírhatod, hogy miért nem tetszik, de kritikátlanul szidni egy olyan topicban, amit jelentős részben a könyv rajongói is látogatnak értelmetlen és öncélú...

capacete 2014.06.04. 14:54:18

@mojoking77: Megkockáztatom, hogy az egész szezonban a 10. rész zárójelenete lesz a legütősebb. Valami ezt súgja... :)

Dzséndó 2014.06.04. 15:00:08

@XocoLatte: Koszi,mostmar beugrott a tor esete,h igy reszleteztetek!
Nekem meg az is egy fuggo szal-talan- h a ribi Shae anno az ivosjatekban elejtette,h nemesi szarmazasu-ez is megerne egy fejezetet. Oberyn,bar nagypofaju volt,de ritka egyenes-mint Tyrion kb-de ebben a vilagban ez nem kedvezo ugyebar,ha nem tud szartkavarni,akkor felo,h kiirjak...
Ami meg nem vilagos,hiaba kockaztam ki a Vertolgyes viziokat,valahogy nem.tudom osszarakni,mirol szolnak,pedig nyilvan verfontos lenne!...
Nekem eszembe jutott,h Deny es Ser IanGlenn(nem ugrik be a filmbeli neve) kiterveltek ezt a kegyelmi levelest dolgot,h nagy latvanyosan a csaj eluzi,a pasi.meg megy kipuhatolni Westerosra h mik a lehetosegek hogy vegre atkelhessenek foglalozni a sarkanyokkal.Az a baj,h sose sikerul eltalani,mi.lesz a kov lepes,de otletelni azert jo :)

capacete 2014.06.04. 15:00:12

@Dzséndó: Röviden: nagyon rosszul emlékszel.

tommygun 2014.06.04. 15:00:35

@Felagund: igen, és akkor most hova is jutott a száluk? Benne van egy Bolton pofáraesés ígérete amiből vagy lesz valami vagy nem, de nem vagyunk semmivel sem előrébb. Ez a rész nekem pont olyan volt mint az egész sorozat: 10 perc lényeges, a maradék töltelék.
Amúgy majd sok év múlva érdekes lesz megnézni hogy a két médium hogyan hatott egymásra, mert olyan még tudtommal nem volt hogy folyamatban levő könyvből folyamatban levő sorozatot készítettek volna. El tudok képzelni pld egy ilyen párbeszédet:
- Hey, George, tudnunk kéne mi lesz Daenerys-sel mert sürget Emilia ügynöke.
- Jaj tök jót találtam ki: hatszáz oldalon keresztül előkészítek neki egy sorsdöntő csatát, de Danny pont az előestéjén leesik a sárkányáról és kitöri a nyakát, és akkor jön egy Ser Robin nevű bravosi tolószékkészítő a sztoriba, aki igazából Robert király és Melisandre fattyának az unokaöccse aki húsz éve a Falról szökött meg és egyszer látta Brienne-t meztelenül, de ez csak fokozatosan derül ki, majd a nyolcadik könyv végén amikor a Vasbank ügynöke kideríti hogy Sansa és Ygritte igazából leszbikus unokatestvérek, mert ugye szóltatok hogy nagy rajtatok a nyomás hogy afro-amerikai szereplők után leszbikus szál is kell különben beperel valamelyik LGBT szervezet...
- Ne hülyéskedj már, a népnek Emilia kell, nem egy tolószékkészítő. Biztos hogy jól meggondoltad?
- Hááát végül is megírhatom másképp is, bár nem így akartam...
- Zárjuk rövidre, mondd az összeget...

zizi77 2014.06.04. 15:03:47

@capacete: na igen! Remélem nem csúsztatják át a köv. évadra, mert akkor sikítok!

Meth, Not even once 2014.06.04. 15:03:58

@capacete: Szerintem a 10. részben annyi minden finomság lesz (Királyvár, Sandor-Arya, Brienne, Bran), sőt még a Dany-s résznél is lehet egy kis érdekesség. Ha ez mind benne lesz, akár az egész sorozat legjobb epizódja is lehet :)

Dzséndó 2014.06.04. 15:04:11

@capacete: mire is?
mert az ivosjatekban biztos vagyok. lehet h a konyvben ez nem is volt,csak a sorozatban.mindjart az elso par jelenetben ahol a noci megjelent.

Felagund 2014.06.04. 15:06:07

@tommygun: Ezen a "honnan hova jutnak az egyes karakterek szálai"-körön már túlvannak a producerek Martinnal, innentől akkor is lesz sorozat töretlenül, ha a kegyetlen mikulásbácsi ítéletnapig se készülne el a könyvekkel.

Martin meg egy elég szuverén egyéniség, kiválóan tudja magát függetleníteni a mindenféle rajongói (és sajnos a kiadói) elvárásoktól, én nem féltem a könyvsorozatot (max attól, hogy az öreg előbb patkol el, mint hogy megírná – amit ne adjon az ég...)

szepi79 2014.06.04. 15:08:04

@tommygun: viccen kivül, nekem most beleütöttél a fejembe egy szöget :D mi lenne, ha a könyvnek más lenne a vége, mint a sorozatnak? martin bá lediktál valami hamukát a producereknek, kb. a 6 könyv végére kifut a sorozat, és majd a 7 kötet tök máshogy végződne :D

Dzséndó 2014.06.04. 15:09:02

a filmesek viszont mar bebiztositottak magukat,ha az oreg nem tudna befejezni,m beavatta oket a finaleba. De az is lehet,h mar megirta a kovetkezo konyvet is,csak huzza a felhajtas vegett a nepet :)

Felagund 2014.06.04. 15:14:32

@szepi79, első ezen a néven: Martin elég nagy troll, én simán kinézem belőle... :D

capacete 2014.06.04. 15:16:39

@capacete: Bocsánat, én emlékeztem rosszul, mégis Joffrey volt.

XocoLatte 2014.06.04. 15:19:25

@Felagund: Nem tudom, ezért csak hangosan gondolkodom: lehetséges, hogy amit most siekrült kiemelniük a sorozat készítőinek az eddigi könyvekből, az volt kb. a "lényegi" történés a könyvekben, természetesen úgy, hogy maradjon a következő évadra is még -- és utána már ők sem tudják, mi lesz? Azt több riportban is fejtegette az író, hogy szerinte a 4. és 5. kötet párhuzamos időtengely mentén haladása miatt a sorozatban ezeket nem lehet majd egymás után tenni 1-1 évadra, vagyis lehet, hogy kb. megfelezik a két kötet időtartamát és úgy adódik ki majd még 2 évad. Ennyi lauffal pedig az író majd csak befejezi a 6. kötetet, mire a 7. évad forgatókönyírásának neki kell állni.

capacete 2014.06.04. 15:20:21

@Dzséndó: Elejétől olvastam a kommenteket, arra reagáltam, hogy úgy emlékeztél, hogy Jaime küldte a tőrt, hogy Tyriont gyanúba keverje.

XocoLatte 2014.06.04. 15:21:16

@Dzséndó: ellenkezőleg, az író felkínálta a tavaly(?) befejezett megelőző történet könyvét mintegy prequel-ként arra az esetre, ha beelőzné őt a sorozat.

capacete 2014.06.04. 15:21:17

@Meth, Not even once: Én Királyvárra szavazok, bár lehet, hogy a Brienne-es részt rakják majd be Benioffék.

Hevn 2014.06.04. 15:23:21

@Nikorene: van egy harmadik lehetőség is, véleménynyilvánítás.
Mert ugyebár véleményből sem csak pozitív van, de a negatívat is le szokták mondani az emberek (bizonyosan te is véleményeztél már negatívan valamit, hát ez is hasonló lehetett), főleg az interneten korában, ahol a kommentelhető cikkek, blogok jóformán buzdítanak is arra, hogy írd meg róla a véleményed.

XocoLatte 2014.06.04. 15:23:26

@Meth, Not even once: Ne feledkezzél meg Tyrion lefejezéséről sem...

Felagund 2014.06.04. 15:24:15

@XocoLatte: Pont ezt mondtam, hogy a fenti szereplők már az ötödik könyv végét is elérték, vagyis a további történetük szükségszerűen 6-7. könyves történés kell legyen (vagy valami teljesen alternatív storyline...), és az ötödik évad 99%-os eséllyel meg fogja előzni a hatodik könyvet, vagyis ezeket a karaktereket vagy parkolópályára rakják (Brant és Sansát? Muhaha, soha!), vagy a csak jegyzetként meglevő anyag alapján írják tovább a forgatókönyvet.

mojoking77 2014.06.04. 15:25:32

@capacete: biztos, de ezt itt ne feszegessuk. Majd ket het mulva....

zizi77 2014.06.04. 15:25:59

@XocoLatte: az is lehet, de mivel sok szál már a mostani évadban is szerepel a 4-5 kötetből, így lehet, hogy az 5. évad kifut az 5. könyv végéig. Majd meglátjuk! :)

tommygun 2014.06.04. 15:27:42

Részemről egy Sansa vs Danny cicaharcra tippelek végkifejletként :)

Meth, Not even once 2014.06.04. 15:28:20

@capacete: Szerintem Királyvár, Arya benne lesz, ezekkel a storyline-okkal már nem fognak várni a következő évadig. Bran pedig egészen biztos, hiszen onnan kapta a nevét az utolsó rész. De én azt remélem, hogy a Brienne-es részt is belerakják annyira jó lenne :D

tommygun 2014.06.04. 15:31:37

Ugyanis szerintem Tyrionnak volt egy kulcsmondata egy vagy két résszel korábban Sansával kapcsolatban: "ő nem gyilkos... még" ("She's not a killer... yet"), ebből sztem tutira vehető hogy Sansa egyszer majd nagyon bekeményít.

XocoLatte 2014.06.04. 15:33:35

@Dzséndó: Csak az utolsó fejtegetésedhez: az egyértelműen látszott, hogy a menlevél a Hand of the King sértetlen pecsétjével volt lezárva, tehát vélhetően Tywintól származik (kérdés: az őt megelőző Segítők közül is írhatta-e valaki /Ned?: á, nem; Tyrion?: hmm/, csak eleddig elfektették /Varys?/. Mivel most sem az érdekelt kapta kézhez, egyértelmű, hogy az eredeti rendeltetésétől eltérően, hátsó szándékkal került napvilágra, és ez nyilvánvalóan a Királyvár környezetéből származhat. Bár szép fantáziadús csavar az elméleted, szerintem távol áll a tényleges helyzettől. Dany valóban soha többé nem akarja látni sem Ser Jorah-t és akkor még finom voltam.

Felagund 2014.06.04. 15:35:56

@Meth, Not even once: Igazából az a helyzet, hogy hirtelen kb féltucat jelenetet tudnék mondani (de nem fogok _és ugye más sem_), ami iszonyat ütős lenne a tizedik rész végén, szóval eléggé a bőség zavara áll fenn :D

capacete 2014.06.04. 15:37:30

@XocoLatte: Mivel a 3. részt kétfelé bontották, én el tudom képzelni, hogy a 4. és az 5. részt 3 évadra tagolják, azalatt Martin befejezi a 6. részt és elkészíti a 7. rész részletes cselekményvázát. Azt viszont elképzelhetetlennek tartom az utóbbi idők "tempója" mellett, hogy a 7. könyv előbb jelenjen meg, mint a sorozat záróévadja...

capacete 2014.06.04. 15:41:28

@Felagund: Bran közel sem érte még el az 5. könyv végét, azt majd az 5. sorozatban fogja csak. Az északi események közül még semmit sem mutattak, pont az időhúzás miatt tettek be egy olyan szálat, ami a könyvben nem is szerepel. Egyébként Benioffék majd most tündökölhetnek igazán, amikor hozzá kell írni a könyvben nem szereplő dolgokat, pont azért, hogy ne hagyják le a könyveket.

mojoking77 2014.06.04. 15:42:51

@capacete: A 6. szepen keszulget, elvileg jovo ev elejere igerte az oreg. Gondolom lassan a vegso koncepcio is megvan a fejeben, csak neki kell ulnie, es elvarrni a meg elvarratlan szalakat. Ez viszont ritkan okoz gondot neki szerintem... :)

Felagund 2014.06.04. 15:43:44

@capacete: Az egy könyv-egy (két) évad felosztást már tavaly óta el lehet felejteni, miután a producereke azt nyilatkozták, hogy innentől nem a könyvek határait fogják tartani, hanem arra törekszenek, hogy egy évad alatt minden karakternek egy követhető és lezárt történetíve legyen, még ha ez azt is jelenti, hogy a szálak eltolódnak egymáshoz a könyvbeliekhez képest...

capacete 2014.06.04. 15:44:32

@Meth, Not even once: Királyvár 100%, hogy benne lesz, a mostani részben volt erre egy utalás: "some die over the chamber pot" :)

Meth, Not even once 2014.06.04. 15:45:47

@tommygun: Én amúgy azt sajnálom, hogy a próféciákat meg a jóslatokat kihagyják a sorozatból. Sansáról is jósolt egy öreg boszorkány valamit Arya-nak, amikor még Berric Dondarrion brotherhoodjánál "vendégeskedett", ami jóslat egyik része már valóra is vált - "I dreamt of a maid at a feast with purple serpents in her hair, venom dripping from their fangs." - Ez Joffrey megmérgezése (ugye a könyvben a méreg Sansa hajhálójában volt), és még volt ennek a jóslatnak egy második része, ami szintén Sansáról szólt, amit most nem írok be, mert végülis nem volt a sorozatban, azt meg nem illik ide írni :)
Meg amúgy rengeteg ilyen álom, prófécia, jóslat van a könyvben, annyira jó, hogy GRRM hogy játszik ezekkel.

capacete 2014.06.04. 15:48:57

@Felagund: Persze, de ez azért van, mert a 4. és 5. könyv igazából egy félbevágott könyv, mindegyikben a szereplők felével, így logikus, hogy a kettőt egyben kell feldolgozni. A két mamutméretű könyv viszont simán kitesz 3 évadot, bár az igaz, hogy pl. Sansa szálát már gyakorlatilag kimerítettük, és Branben sincs már sokkal több. Ugyanakkor viszont Északon igencsak pörögnek az események és a vikingeket is hanyagoltuk ebben az évadban, szóval azt is be kell majd valahogy mutatni. Mindegy, én bízom Benioffékban, eddig szerintem hihetetlenül jó munkát végeztek...

Felagund 2014.06.04. 15:49:45

@capacete: Erre most csak azt tudom mondani, hogy a válaszom a két link alatt van:

winteriscoming.net/2013/10/16/three-eyed-raven-cast/
winteriscoming.net/2013/11/13/octavia-alexandrus-role-revealed/

MINDENKI MÁSNAK SPOILER, ÉRTEM????

Felagund 2014.06.04. 15:50:44

@Felagund: Ó, hogy a tinyURL is szopogatná ítéletnapig az öregördög fehéren izzó piszkavasát...

Bikli néni 2014.06.04. 16:04:54

@Csigataposó: @Csigataposó: Ööö, ha olvastad a könyveket és ezt az elméletet komolyan gondolod, akkor azt kell mondanom, egyikünk marhára félreértett valamit olvasás közben. De persze, nem kizárt, hogy én voltam. Meg persze simán megtörténhet ettől még.
OFF, azt hallottátok, hogy az öreg bejelentette, NYOLC könyvet akar írni, mert a hétbe se fog beleférni? Most 66 éves asszem, átlag 5-6 évente kilök egy könyvet, szerintetek megtudjuk valaha a végét? :) :S

capacete 2014.06.04. 16:19:10

@Felagund: Ez nem cáfol semmit. Attól még, hogy ezek a karakterek felbukkannak mondjuk a 10. részben, attól még az 5. évadban nyugodtan végig lehet vinni az 5. könyv történéseit. A 6. évadra mondjuk már nem marad elég anyag, de ez legyen Benioffék gondja.

Felagund 2014.06.04. 16:26:46

@capacete: Brannek összvisz 3 fejezete van a Dance-ben. Szerinted az hány részre elég az ötödik évadban?

Felagund 2014.06.04. 16:43:34

@szepi79, első ezen a néven: Hát, én ezt azért nem venném készpénznek, lévén másodkézből jövő információ, de mindenesetre némileg nyugtalanító.

(az meg eszükbe se jusson, hogy igazából kilenc az a nyolc...)

Felagund 2014.06.04. 16:44:46

@szepi79, első ezen a néven: Ebben a pillanatban láttam meg a hírt, amiben pont erre reagál:

"“My plan is to finish in seven,” Martin says. “But my original plan was to finish in three. I write the stories and they grow. I deal with certain things and sometimes I find myself not at the end of a story. My plan right now is still seven. But first I have to finish Book Six. Get back to me when I’m half-way through Book Seven and then maybe I’ll tell you something more meaningful.”"

capacete 2014.06.04. 16:49:01

@Felagund: Ebben az évadban is kb. négyszer bukkant fel, annak jó része is a sorozathoz hozzáköltött történet volt. Bőségesen elég lesz... :)

Felagund 2014.06.04. 16:49:55

@capacete: Még akkor is, ha a háromból kettőt jó eséllyel ellőnek a tizedik részre? :D

Meth, Not even once 2014.06.04. 16:51:31

@Felagund: Igen, azt megerősítette máshol is, hogy a hét a cél:
“I have a story to tell; the number of books is almost irrelevant,” he says. “I’ll do that in as many books as required. I’m still projecting it as seven.”

Amúgy írja meg a 7.-et, zárja le a történetet, aztán írogasson rövid történeteket Westerosból, úgy mindenki boldog lesz.

Felagund 2014.06.04. 16:53:39

@Meth, Not even once: Ámen.

Egyelőre még mindig hét könyvre szól a szerződése, szóval akkor kezdek el igazán aggódni, amikor nekiáll tárgyalni egy nyolcadikért - bár amekkora sztár, tuti megkapja...

mojoking77 2014.06.04. 16:56:58

@Meth, Not even once: Az a baj, hogy jelenleg ott tart a beszelgetes, hogy akarmilyen erdemi valasz gusztustalan spoiler lenne, amit en (es mindenki mas, aki olvasta a regenyt!!!!), kerulne...

sixx · http://comment.blog.hu 2014.06.04. 16:57:11

1. nem kéne spoilerezni. az a spoiler, amiről a sorozatban még nem volt szó.
2. ne személyeskedjünk. ez rám is vonatkozik.
3. ne vitázzatok már ízlésről, mi ez, puzsér facebookja?

capacete 2014.06.04. 17:00:14

@Felagund: Dehogy fognak, felbukkannak, oszt' megtörtént a nagy reveláció...

capacete 2014.06.04. 17:02:32

@sixx: Én egy spoilert sem láttam, mert az csak nem minősül annak, hogy izgalmas dolgok történnek majd Királyvárban (meg persze mindenhol máshol)...

Nikorene 2014.06.04. 17:05:13

@Hevn: Úgy látom még mindig nem érted a különbséget blog és blog között... Mégis csak a szellemi kapacitásoddal lehet a probléma. Megpróbálom minél egyszerűbben elmagyarázni, aztán befejeztem, mert kissé parttalannak tűnik.
Adott egy blog, azon egy poszt ahol a bloggoló valamiről leírja a véleményét, valamit megpróbál elmagyarázni, valamiről ítéletet mond, mint pl. egy politikai blog. A poszttal lehet egyet érteni, meg nem, lehet az ítéletről véleményed ilyen vagy olyan. Ilyenkor teljesen normális, hogy a blogot felkeresve hozzászólsz a poszthoz, és megosztod másokkal a véleményedet. Ilyenkor persze előfordulhat, hogy valaki nem ért egyet és vitába száll veled. Megesik. :) Sajnos túl sokszor még az indulatok is elszabadulnak.
Viszont nézük ezt a blogot, itt a poszt nem arról szól, hogy az adott sorozat jó, vagy nem, nem véleményt tükröz egy-egy poszt (persze óhatatlanul csempésződik némi szubjektivitás is a posztokba, főleg humor formájában), hanem a poszt az adott sorozat egy-egy részéről szól (és nem a könyvekről :) ) értelem szerűen leginkább olyanoknak, akik látták a sorozat adott részét, ergo valamilyen szinten érdekli őket a sorozat, esetleg kedvelik a sorozatot, hiszen azzal töltik az idejüket, hogy megnézik, és még el is olvassák az adott rész hogyvoltják, esetleg végigolvassák a kommenteket és hozzászólnak. Ez már akkora időráfordítás, ami nem valószínű, hogy egy ellenérdekelt egyéntől spontán jön, hacsak nem hülye avagy troll.
Én se megyek át a Brátok közt egy-egy részéhez bekommentelni, hogy mennyire nem szeretem azt a sorozatot, mert sajnálom rá az időt, és mert tiszteletben tartom azok ízlését, akiknek esetleg tetszik.
Ráadásul a vélemény nyilvánításnak is lehet PC módja, akkor is ha értelmetlen az adott posztnál, meg lehet olyan, amilyen a tied volt.
A leírtak fényében továbbra is fenntartom azt álláspontomat, hogy csak trollkodni jöttél.

Nikorene 2014.06.04. 17:07:02

@sixx: ha ez nekem is szólt, akkor sorry, befejeztem az okítást. Az utolsó hozzászólásom már születőben volt, amikor a tied kikerült. :)

Thoras 2014.06.04. 17:14:37

@Nikorene: Persze, hogy csak egy troll, ezért nem is értem minek válaszolsz neki. Az ilyenek pont azért kommentelnek, hogy választ kapjanak, és amikor ez megtörténik, akkor örömködve rángatják a pöcörőjüket, hogy "háde hogy felháborítottam, hehe", és remegő kézzel állnak neki odaböffenteni valami újabb hülyeséget. Ezekkel csak egyet lehet tenni: nem reagálni rájuk semmit. Ez kiborítja őket. Röviden: Ne etesd a trollt!

Dzséndó 2014.06.04. 18:58:59

kicsit csalodas volt a szarvas zombi-fomufti igy visszagondolva. viszont aki a babat vitte,meg a leszurt is nagyon jol megkrealt egy remleny! Amugy a kisbabas-elcipelos resz gyomorszorito volt,de eleg izlesere sikerult.
Sajnos a Masok motivacioja- es a vertolgyos viziok sem vilagosak nekem a sorozatot nezve. egy kis eligazitasra vallalkozik valaki spoiler nelkul?

vargatom 2014.06.04. 19:00:37

@Csigataposó: Ha Martin szereti a kiszámíthatatlan fordulatokat, akkor pont azt zárhatjuk ki szinte teljes bizonyossággal, hogy itt valami klasszikus népmesei végkifejlet jön majd. Tehát hogy a nekünk szimpatikus karakterek a sárkányokkal jól legyőzik a Másokat, és pár veszteséget elszenvedve ugyan, de ők öröklik Westerost is és minden jobbra fordul végre.

Ha a felvetett témákból indulsz ki, akkor inkább egy emberiség kontra sárkányok_ÉS_Mások szembenállás a valószínű, és egy ilyen végjátékban bizony már nem is egy mostani kedvenc karakter kerülne az "ellenséges" oldalra...

vargatom 2014.06.04. 19:05:22

@Meth, Not even once: A jóslatok, víziók ugyanazért maradnak ki, mint Ned rémálma az első kötetből, vagy az összes többi flashback és visszaemlékezés. A lelkes olvasók már így is kikövetkeztettek belőlük egy csomó olyan fordulatot, amit Martin szívesebben tartott volna titokban, és a sorozat körüli felfokozott pörgés csak még gyorsabban vezetne hasonló eredményre.

Ezzel párhuzamosan a szerzők sok mindent viszont teljesen egyértelműen megmutatnak vagy kimondatnak, amire Martin a regényekben csak célozgat. Kezdésnek pl. Renly és Loras viszonya, vagy most Joffrey gyilkosának személye.

vargatom 2014.06.04. 19:07:07

@Dzséndó: Ezek egyelőre a könyvekből is kábé ilyen szinten ismerhetőek csak meg. Sőt, azt a könyv még nem is mutatta meg, hogy konkrétan mi történik Craster elrabolt fiaival - ugyanakkor itt-ott felemlegetett legendákból lehetett már sejteni, hogy van valami közvetlenebb kapcsolat is az emberek és a Mások között.

Meth, Not even once 2014.06.04. 19:19:32

@vargatom: Mondjuk Joffrey gyilkosának a személye (számomra) a könyvben is egyértelműnek volt. De értem mire gondolsz, a Loras - Renly cuccon kívül ott volt az, hogy Stannis megtöcskölte Melisandrét, hogy Ramsey kiherélte Theont, ilyesmik.

vargatom 2014.06.04. 19:21:52

@tommygun: Mások is írták már, hogy a halálok többsége egyáltalán nem hirtelen, nagyon is logikusan következik az eseményekből szinte minden szereplő végzete és többnyire ők maguk is elég komoly szerepet játszanak benne.
Hirtelennek inkáb csak a néző/olvasó gondolja, aki biztos szimpatizálni kezdett a szereplővel, beleélte magát a helyzetébe - és ezek miatt ugyanúgy nem látja reálisan a történéseket, mint a kitalált figura.

vargatom 2014.06.04. 19:28:05

@Meth, Not even once: Mondjuk pont a vége lemaradt ;) szóval hogy a sorozat írói nagyon tudatosan alakítanak a forrásanyagon, meg szerintem ha lehet inkább kerülik a töltelék jeleneteket is (minden forgatott percük drága).

Ott van pl. Bran epizódja Craster házánál - végül is összefutottak Jonnal úgy, hogy nem mutatkoztak meg előtte, és Bran megszállta Hodort is, csak a könyvben ehhez volt egy plusz helyszín. Így meg a sorozat spórolt díszletben és helyszínre kivonulásban, nyert ellenben egy kis pluszt azzal hogy a lázadó Varjaknak volt egy karizmatikus vezére és kaptunk egy csatajelenetet meg extra feszültséget is Meera kapcsán.

A fentiek miatt gondolom egyébként hogy Missandei és Grey Worm közös jelenetei is vezetnek majd valahova, csak itt is előzik kicsit a könyveket a sorozatban...

Meth, Not even once 2014.06.04. 21:23:38

@vargatom: Szerintem a Missandei - Grey worm románc az csak amiatt kell, hogy a romantikus érzületű nézőknek is jusson valami, hisz erre az évadra kb. semmi ilyen szál nem maradt. Robbékat megölték, Jon a kötelességet választotta Ygrette helyett, még a Tyrion - Shae vonalnak is lőttek. Szóval lehet nem ez a sorozat fő vonzereje, de szerintem a készítők úgy érezték, hogy egy ilyet bele kell csempészni (és a Dany - Daario vonalat romantikus kapcsolatnak eladni merész lett volna).

Leguanember 2014.06.04. 23:52:42

Üdv!
Kicsit a vágy beszél belőlem, de lehet, hogy Bran következő sorozatbéli történetszála abból fog állni, hogy általa láthatunk az eddig mellőzött flashbackekből egy combos ízelítőt? Elég komoly lenne.

Ez meg ideillik:
www.isgeorgerrmartindead.com/
:-)

Csigataposó 2014.06.05. 00:15:19

@Bikli néni: Ha az otodik konyv vegere gondolsz akkor azt Martin mar egy inerjuban elspoilerozta, hogy nem ugy van az.
2) A konyvek cime tuz es jeg dala tehat varhato lesz egy epikus tuz vs jeg parviadal ergo cc masok vs sarkanyok de majd meglatjuk ha valaha is elkeszul.

Smile64 2014.06.05. 09:08:16

Még ha előzik is a könyveket a sorozatban, Missandei és Grey Worm akkor is csak sorozat. A könyben nincs semmi ilyesmi.
Na persze ez nem baj, csak úgy mondom.

XocoLatte 2014.06.05. 09:19:18

@Meth, Not even once: Valamelyik interjúban kb. 2000 oldalnyi még megírandó anyagra tett utalást.

zizi77 2014.06.05. 11:21:04

@XocoLatte: akkor vagy még el se kezdte, vagy tényleg 8 kötet lesz. :)
Az viszont bíztató, hogy tudja, kb. mekkora terjedelembe fog elférni a maradék sztori. Ezek szerint, mégiscsak tudja mit fog írni. :)

Smile64 2014.06.05. 16:52:13

Nem biztató, mert nagyjából ugyanezt hitte két kötettel ezelőtt is, Csak annyi a különbség, hogy azóta már tudja, hogy akkor tévedett. :)

vargatom 2014.06.05. 20:12:29

@Smile64: Ismételten: a könyvekben Dany és Barristan nézőpontjából ismertük csak meg a körülöttük zajló eseményeket, kis ügyességgel bármi eltitkolható előlük és így az olvasó sem értesül róla. Kábé mint Renly és Loras közös jelenetei, vagy hogy mi is történt Theonnal amíg kimaradt a könyvekből. Főleg az utóbbi volt egy elég komoly és megrázó leleplezés...

Persze lehet hogy tényleg egy új szál ami nem vezet majd sokra, de ugyanígy lehet belőle valami fontos is, amit Martin a könyvekben máshogy - vagy sehogy se - vezet fel.

Smile64 2014.06.05. 20:38:00

@vargatom: Mármint úgy érted, hogy Grey Worm meg Missandei románcozik, csak nem tudunk róla, mert Dany és Ser Barristan se tud róla?
Az ugye megvan, hogy Missandei a könyvben egy gyerek? Kb. 10 év körül van, mikor Dany először látja. Az ötödik könyv végére talán már 11 is megvan.

vargatom 2014.06.05. 20:45:18

@Smile64: Ez a 11 éves ez mondjuk kiment a fejemből, jogos a felvetés - de hát (ráérő) ember legyen a talpán aki ezt mind észben tudja tartani ;)

Ugyanakkor:
1. GW amúgy se tudna vele mit kezdeni
2. Dany is vagy 13 lehetett a könyvben amikor Drogóhoz adták
3. Egyébként meg a sorozatbeli Missandei sztem eleve több különböző könyvbéli karakter összevonása, beleértve Dany dothraki szolgálólányait - szóval a könyvben valaki mással is "kavarhat" GW

Illetve van még kihagyott férfi karakter is, akit helyettesíteni kell később, pl. Strong Belwas - vagy Dario vagy GW tudja majd átvenni a szerepét...

Smile64 2014.06.05. 20:52:31

@vargatom: Na ja, ráérő ember, aki már többször is végigolvasta ezeket a borzasztó, olvashatatlan könyveket. :)

Felagund 2014.06.05. 22:19:32

@vargatom: A könyvben Grey Worm egy különösebb jellemvonások nélküli robot, ez filmen nyilván nem hat túl jól, tehát valahogy muszáj megmutatni, hogy neki is van emberi oldala, ergo - románc.

Lehetne elegánsabb is, de ez van...

zizi77 2014.06.06. 08:44:53

@vargatom: na Theon felbukkanása nekem is nagy meglepi volt a könyvben, mert azt hittem halott. Erre vagy 2000 oldallal később előkerül, mint Bűzös! :)

rábaszhespics Koncsíta 2014.06.08. 09:36:02

Bocsi, nem olvastam végig a kommenteket, de az feltűnt, hogy sokan találgatják, hogy az öreg hogyan fejezi be a sztorit. Ami számomra azért érdekes, mert miért is vagyunk mi kíváncsiak más agyszüleményére, miért nem tudjuk mi befejezni fejben a félbehagyott sorozatokat? :)
Úgy utálom, amikor egy sorozatot nem fejeznek be normálisan.
Az öreg úgy is írhatta volna a könyveit, hogy mi lett volna ha szálak ágaznak szét benne. :D (még kb. 10000 oldal...hehehe)
Mondjuk.... mi lett volna ha pld. nem hal meg Joffrey, hogyan futna tovább a sztori?
Vagy mi lett volna ha.... Robb és Eddard Stark-ot nem nyírják ki benne.. stb.

Gottcha 2014.06.08. 23:08:55

@XocoLatte: Pont ettől a kuszaságtól életszagú az egész, ha meggondolod a történelemben is ez van. Főleg ha a középkorról van szó. vannak olyan személyek, országok akikrők, amelyekről többet tudunk másokról kevesebbett. Akkoriban is, ott is a pénz és a befolyás irányított mindet mint a GoT-ba és néha kiszámíthatatlan pillanatokban győztek az elnyomottak, ideig-óréig nyeregben is voltak, utána megint visszajött a befolyás.
süti beállítások módosítása