Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 4x07 - Poszáta (18+)

2014. május 20. 09:00 - sixx

Screen Shot 2014-05-19 at 22.35.00.png

Királyvár

Ezen a héten a királyvári vándorcirkuszból csak pár szereplők kapunk, és nagyjából ők is mind egy dolgot tesznek: elmennek Tyrionhoz, mert beszédük van vele. Itt van menten Jaime, akit baszkurál a lelkiismeret, hogy nem tudja megakadályozni testvére kinyírását, amiben kedves nővére és hőn szeretett apja szervezett le. Tyrion kicsit nyűgös, mert Shae-ről nem hitte volna, hogy képes így elárulni, amire Jaime természetesen egy sokatmondó nyögéssel felel, kellett neked beleszeretni egy kurvába, baszki. Hát ezen már nem sokat lehet alakítani, mondja Tyrion, de hát itt vagy nekem te bajnoknak, bátyám.

Na, ezzel lesz egy kis probléma, mondja Jaime, mert ballal kurvára nem tudok vívni, mint ahogy azt a Bronnal folytatott párviadalok alatt fényesen kiderült. Hát jó, akkor majd Bronn vív helyettem, mondja Tyrion, miután nyel egy nagyot, és kivel kell majd megküzdenie? Remélem, Ser Merynnel, azt nagyon szívesen látnám Bronn kardja hegyin. Hát izé, nem egészen, vakarja a fülét Jaimie, hanem a Hegy. A nagyobbik darab Clegane-tesó, a vérszomjas barom, akit menten meg is mutatnak, ahogy edz a palota kertjében, és nem túl lelkes parasztokat szel ketté egyetlen csapással. Cersei jön hozzá, hogy kicsit feltüzelje, és bokáig jár a bélben. Szó szerint.

Bronn is elmegy Tyrionhoz, és ninda ne, új ruhája van. És kap egy feleséget is. Kastéllyal. Cersei nem volt fukar a zsoldos lefizetésekor, na. Tyrion mondja neki, hogy jó, megduplázza, de csak aranyat tud felkínálni, meg a barátságát, mást nem. Bronn vállat von, nem viszem a bőrömet ennyiért vásárra, és eleve, ha barátok vagyunk, mondd már, mikor mentettél meg utoljára? Na, szevasz. A harmadik látogató nem más, mint Oberyn herceg, aki egy nagyszerűen eljátszott jelenetben elmeséli Tyrionnak, hogy ad egy, szerinte nem szörnyeteg, látta gyerekként, kicsit nagy vót a feje, de kinek nem az? és ad kettő, a család aztán nagyon lelkes, hogy kinyírja Tyriont. És majd ő lesz a párbajhős, mert bosszút akar állni a Hegyen.

Screen Shot 2014-05-19 at 23.42.32.png

Valahol vidéken

Két kóborló párosunk érdekesebbike, a Véreb-Arya-duó úton van Sasfészekbe, és a vidéken mire lelnek? Egy csetepaté nyomaira, füstölgő házra és egy súlyosan sebesült faszira, aki nyög valamit az elmúlásról és most biztos nagyon büszke rá az egész családja, de mi nem, mert csak az idő ment azzal, hogy nem volt már akkor halott, amikor rátaláltak. A Véreb vár egy kicsit, hogy a szöveges produkciónak is tapsolhasson a rokonság, majd szépen szíven szúrja a csávót, amúgy is hasi sérülése volt, azt meg nem szokás megúszni. Ebben a pillanatban a hátára ugrik valaki a semmiből, és elkezdi harapni a nyakát, amit a Véreb nehezményez egy kicsit és kitöri a nyakát.

Screen Shot 2014-05-19 at 22.47.26.png

Előkerül egy másik rohadék is, őt Arya egyből megismeri, te vagy aki meg akart pocsíkolni és megölni amikor a Fal felé mentünk, és nem feltétlenül ebben a sorrendben. A Véreb röhög, biztos rajta vagy a lány halállistáján is. Arya jelzi, hogy nem tudja az illető nevét, az meg megmondja, mire Arya egy jól irányzott szíven szúrással végez vele, de előtte még kiderül, hogy Joffrey halott, és a Véreb fejére vérdíjat tűztek ki. Aztán tovább bandukolnak, majd megállnak, hogy pihenjenek, a Véreb meg összevarrhassa a nyakát. Arya elborzadva nézi, egy így nem lesz jó, el fog fertőződni. És elégetné a sebet, de a Véreb úgy pattan fel, mint akit megcsípett egy mutáns kullancs, tüzet ne, hallode. Aztán elmeséli, hogy miért ilyen a feje, a Hegy gyerekkorában tűzbe nyomta, mert elvette tőle egy játékát. Kedves faszi volt már akkor is. És az apja megvédte, mármint a Hegyet, és eltussolta a dolgot.

Screen Shot 2014-05-19 at 23.32.20.png

A Falon

Havas visszatér, és elmeséli mi van odakünn, sőt, terve is van? betemetni az alagutat, mert akkor nem tudnak átjönni rajta Mance csapatai. Ser Boros Janos Slynt és a hozzá hasonlóan korlátolt agyú Alliser Thorne ebbe nem megy bele, és megszégyenítik Havast. Aki egyre idegesebb.

Screen Shot 2014-05-19 at 23.09.34.png

Meereen

Eljön az, amire mindenki számított, és Dany, némi hezitálás után magára rántja Daariót, amiből nem mutatnak semmit, csak a faszi pucér seggét, mert Emilia Clarke nem hajlandó vetkőzni többet a sorozatban. Másnap meg elzavarja Yunkaiba, hogy ölje meg az összes rabszolgatartó szemétládát. Ser Jorah a lépcsőházban összefut Daarióval, majd lebassza Danyt, egyrészt a védekezés nélküli összevissza kúrásért, másrészt meg a Yunkai-tervért, mert így nem lehet megbocsátást tanítani a felszabadított rabszolgáknak. Dany először durcás, aztán belátja, hogy Ser Jorah-nak igaza van, és Daario után küldi.

Screen Shot 2014-05-19 at 23.20.52.png

Sárkánykő

A banya fürdik és közben Stannisnéval megbeszélik, hogyan dugott Stannisszal, és mire jók a kis főzetei. Tessék:

Valahol vidéken 2

Brienne és Pod egy fogadóban Meleg Pitével futnak össze, aki az agyukra megy a folyamatos pofázásával, de amikor Sansa Stark nevét megemlíti Brienne, azonnal elhallhat. Pod mondja is a gazdának, hogy lehet, nem ártana óvatosabban a neveket hajigálni ilyen ellenséges környezetben. Másnap éppen nyergelnek, amikor Meleg Pite elmeséli nekik Aryát, és azt hogy Fal felé ment, amikor a legutóbb hallott róla. Sansának nem nagyon van máshová mennie, fejtegeti Pod, mint a Sasfészekbe, bár ebben nem feltétlenül biztos. Egy szimbolikus fontosságú útkereszteződésben aztán Brienne dönt, de hogy milyen irányba megy tovább, az majd csak két hét múlva derül ki.

Screen Shot 2014-05-19 at 23.37.27.png

Sasfészek

Szegény Sansa felépíti Derest hóból, de ezzel csak annyira megy, hogy Robin herceg széjjelrugdossa, mert egy gyökér, és még senki nem baszta pofán, amikor bunkózik. Na, ennek most vége, mert Sansa lendületből szájba vágja, mire bőgve elszalad. Kisujj végignézte a dolgot, és odalép Sansához, és ekkor két dolog történik: Kisujj tart egy előadást, amiben közli, hogy csak Sansa muterját szerette, de őt nagyon, majd lesmárolja Sansát, dettó nagyon. És Lady Arryn mindezt végignézi.

Perszehogy következménye lesz, Lady Arryn a trónterembe hívja Sansát, ahol megmutatja neki a Holdajtót vagy mi a faszt, és hisztizni kezd, hogy hát ő ölt is azért, hogy Kisujj az övé legyen, és nesze, az meg itt smárol Sansával, és lehet ideje lenne repülni egyet. Kisujj az utolsó pillanatban megállítja az elmebeteg nőt, majd megöleli, és aszongya neki, hogy valaha csak egy nőt szeretett - Lady Arryn tesóját, Sansa anyját. És belelöki a nőt a kútba, szevasz Lady Arryn. Sansa meg továbbra is a szopórolleren.

Címkék: trónok harca
253 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dekatlon 2014.05.20. 14:51:13

@doggfather: lehet bármilyen erős, ha jámbor játékmackó arca van. Kb. annyira félelmetes látvány, mint egy ló.

Dekatlon 2014.05.20. 14:52:37

@Meth, Not even once: ez a faszi nem brutális. Az északi kopasz kannibálok, na azok brutálisak. Az csak nagy meg erős.

zizi77 2014.05.20. 14:58:18

@Brail Kast: Dany 13 volt, bár itt most lényegtelen. Sajnos én nem tudok elvonatkoztatni a könybeni adatoktól. Mint ahogy Joffrey is egy szadista kiskölyök, holott a színész már felnőtt, és teljesen más személyiség.

Meth, Not even once 2014.05.20. 14:59:24

@Dekatlon: A brutális jelentés: durva, kegyetlen, kíméletlenül erőszakos. Lehet, hogy a csávó nem tűnik annak, a karakterét viszont így akarják ábrázolni, és én úgy vagyok vele, hogy hajlandó vagyok annak tekinteni, mert ezt követeli meg a sztori.

zizi77 2014.05.20. 15:00:07

@Dekatlon: azért nem mennék a 10 méteres körön belülre, ha fegyver van nála. :)

Dekatlon 2014.05.20. 15:08:37

@Meth, Not even once: miközben nem vagy "hajlandó" szívtiprónak tekinteni Dany Daarióját? :) Pedig tőle is azt követelte volna meg a szerep.
Ez az óriásmackó nem brutális. Nagy, meg erős. Őt kérném meg, ha arrébb kell tenni egy lakókocsit, de nem brutális.
@zizi77: ugyan már, az azért lenne csak nála, mert megkérte valaki, hogy hozza ;)
A faroklevágós pszihopata, na azzal konkrétan egy bolygón se szivesen tartózkodnék, nem hogy 10 méterre...

Felagund 2014.05.20. 15:09:50

@Brail Kast: Most volt 27 (már Emilia Clarke) ;)

zizi77 2014.05.20. 15:11:25

@Dekatlon: én már csak ilyen beszari vagyok! :)

Cold Heart 2014.05.20. 15:14:57

@Thorwald:

aki lecsapta a ló fejét, az 216 volt, a mostani "csak" 206
nekem az első generációs Hegy adta leginkább vissza a karaktert.

woolmark 2014.05.20. 15:26:43

A legjobb rész volt eddig. A Sandor által leszúrt haldokló emlékezetes végszavaival.

Meth, Not even once 2014.05.20. 15:31:35

@Dekatlon: Daarioval az a bajom, hogy ott mást írtak meg az alkotók a szerepének, mint amilyennek lennie kell. Úgy kéne lennie, hogy Dany nem tudja ennyire kezelni a helyzetet, teljesen belezúg meg ilyesmik, Daario meg pökhendi stílussal kezeli az egészet. Most az egész teljesen más. Tehát a Hegynél látom, hogy a készítők jól akarták megoldani, csak nem sikerült 100%-ban (de hát semmi sem tökéletes), Danynél meg szerintem rosszul írták meg az egész kapcsolatot.

Dekatlon 2014.05.20. 15:39:49

@Meth, Not even once: Igy könyv nélkül, Dany - Daario kapcsolat inkább befolyásos üzletasszony - kertész kapcsolatra hajaz. Amiben az a zavaró, hogy miért pont ez a kertész?

zizi77 2014.05.20. 15:41:10

@Meth, Not even once: igen elvileg Dany úgy viselkedik Daarioval, mint egy csitri/mivel az is/. Itt meg nagyon is irányítja a stricit.

Felagund 2014.05.20. 15:42:47

@Meth, Not even once: Jajj, ne haragudj, de úgy imádom ezeket a "de ez nem olyan, aminek lennie kéne" dolgokat :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.05.20. 15:49:07

@XocoLatte: Nálam semmi, sőt a sok női szereplő közül messze ő a leggyengébb kinézetre. A hülye paróka és szín, mega az alkata sem jön be. Sokkal jobb nők is vannak / voltak a sorozatban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.05.20. 15:53:09

@szepi79, első ezen a néven: Az első két évadban olyan fullba nyomta a kretént, hogy a többi szereplőhöz képest totál irreális az, hogy még életben van. Egy éhező csapattal megfenyegeti a várost és túléli...? Aha... Én ott helyben felkoncolom, sárkányokat meszerzem és jóccakát...

zizi77 2014.05.20. 15:58:07

@molnibalage: azért a sárkányok nem kiscicák, hogy ahhoz dörgölőznek, aki éppen ott van. Még Dany se bír velük mindig.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.05.20. 17:07:07

@zizi77: Akkor meg kinyírom mindet. Akkor még kölykök voltak a dragók, ki tudja, hogy lehet idomítani őket vagy sem.

75. Vladys 2014.05.20. 17:50:35

Danynél a legjobban az zavar hogy elfoglalja a városokat. Reális esetben ezeket a városokat már rég leigázta volna egy diktátor, ha ilyen 10 perc aknamunkától elesnének, mint ahogy eddig ábrázolva volt a dolog.

chrisred 2014.05.20. 18:24:50

@75. Vladys: Ezeket a városokat már régesrégen leigázták a diktátorok (a Mesterek), belülről már régen szétrohadtak, csak egy lökés kellett nekik.

75. Vladys 2014.05.20. 18:28:06

@chrisred: Egy Kisujj, vagy Tywin szerű karakter már rég leigázta volna ezeket a "diktátorokat".

chrisred 2014.05.20. 18:33:20

@75. Vladys: Ha külső hatalmakra gondolsz Essoson, az ottani "Tywineknek" pont az volt az érdekük, hogy a Rabszolga-öbölben az állapotok változatlanul fennmaradjanak.

Felagund 2014.05.20. 19:05:28

@75. Vladys: A valyriaiak nagyjából ezt is tették, övék is volt egész Essos, aztán ahogy beütött a krach, a birodalom felbomlott, és maradtak a kisebb-nagyobb városállamok...

75. Vladys 2014.05.20. 19:35:33

@Felagund: @chrisred: Túl sokáig álltak egymagukba ezek a városok ahhoz, hogy senkinek ne jusson eszébe elfoglalni mindet.

Meth, Not even once 2014.05.20. 20:17:24

@75. Vladys: 300 évig egész pontosan, ez alatt amúgy biztos foglalták már el őket, de a jelenlegi helyzet az az, hogy városállamként működnek. Ez azért jó mindenkinek mert:
- A dothrakiak nekik tudják eladni a portyázás során szerzett rabszolgákat, ezzel finanszírozva a saját háborúikat - meg amúgy is ostromhoz a dothraki seregek nem igazán alkalmasak.
- A szabad városok egyrészt messze vannak, másrészt innen szerzik be a rabszolgáikat (nem véletlenül hívják Rabszolga-öbölnek), nem nekik kell összefogdosniuk őket/dothrakiakkal üzletelni.
- Ők ha elkezdenének háborúzni egymás közt az egyrészt a kereskedelem felfüggesztődéséhez vezetne, és nekik a rabszolgakereskedelem a legfontosabb iparuk, másrészt odavonzaná a kalandra vágyó dothraki khalasarokat.
És azt se felejtsd el, hogy Dany hogy foglalta el a városokat: az elsőnél trükkel megszerezte a kor talán legjobb harcosait, és ostromolnia sem kellett, már a falakon belül voltak. Yunkainál már ez a kiváló minőségű sereg tudott bejutni - belső rabszolgák segítségével, Meereenben pedig egyszerűen fellázadtak a rabszolgák. Ezt csak valaki olyan tudta megcsinálni, aki deklaráltan a rabszolgaság megdöntésére törekszik, így azért látható, hogy ezt nem tudta volna akárki megcsinálni.

Gandalf Garaboncias 2014.05.20. 21:09:24

@capacete: Tény, hogy több színészcsere után végül Manu Bennett lett Azog A hobbitban, de a legelső jelölt erre a szerepre Conan Stevens volt, és annak idején mindenhol az volt a hivatalos magyarázat a Game of Thrones kapcsán, hogy Azog szerepe miatt mondta vissza a második évadot. Azután A hobbitban lecserélték forgatás közben (majd később az "utódját" is, így lett Manuból Azog), és kárpótolták Bolg szerepével. Végül Conan Stevens Bolg szerepéről is le lett váltva (a Smaug pusztaságában már Lawrence Makoare "játszotta" motion capture-rel)... Bővebben minderről: atolkienistperspective.wordpress.com/2013/12/16/azog-bolg-and-yazneg-the-trios-tangled-design-history/

A Poszáta-epizód kapcsán:
Nem egészen értem, hogy Kisujj hogyan reméli megúszni a gyilkosság vádját. Oké, hogy Sansát könnyű hallgatásra bírni, de mégis valami magyarázatot azért nem ártana kitalálnia (és legalább részben bizonyítania) Lady Arryn halálára. A könyvbeli megoldás itt szóba sem jöhet. Vagy arra számít, hogy mindenki megkönnyebbülten lélegzik majd fel, hogy hála a Hétnek, végre megszabadultunk a szipirtyótól, akárhogy is történt? Azért valami elsimítás nem árt...

A másik, amit nem értek, az a sárkánykői jelenet. Ennek meg mi értelme volt?

Egyébként mókás, hogy a kommentek között eddig több szó esett a női szereplők bájairól, mint magáról az epizódról. :0DDDDD

rábaszhespics Koncsíta 2014.05.20. 21:17:03

Igen, igazatok van a könyvtől teljesen kezd eltérni a film. :)
A könyvben 3 nyílvesszővel nyírtak ki egy faszit a filmben meg csak egyel ..höhö
Én nem izgulok, hogy mi lesz 2hét múlva. :)

turulpina 2014.05.20. 21:21:51

Na, mondtam h Oberyn v nem mondtam.

vargatom 2014.05.20. 22:28:25

@Leadfoot: Izé, az mi volt hogy a tévénézők várakozásaival szembefordulva kitalálta, hogy akkor ő most invázió helyett inkább uralkodni fog? :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.05.20. 22:28:46

A sorozat kezd egyre jobban távolodni a könyvektől és az történések sorrendje is erősen megváltozott, az egyik szál még a 3. könyvnél már, a másik a 4. könyv elején, a harmadik pedig a 4. könyv közepén.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.05.20. 22:34:06

@Leadfoot: Az nekem is egyértelmű volt már a könyvet olvasva is, hogy azon az ajtón valaki ki fog repülni pár oldalon belül, Sansa vagy Lisa.

vargatom 2014.05.20. 22:49:51

@Pisti, az aragorn: Melissandre mostani jelenete előre lett hozva az ötödik könyvből, és kisés fura hogy elég kevés visszhangot kapott - lényegében elismeri, hogy szinte semmiféle mágiával nem rendelkezik, ehelyett szimpla bűvésztrükkökből áll csak az eszköztára.

Ennek nyilván ellentmond Stannis árnyékfattyúja, és ott van a három tűzbe vetett pióca és az azóta elhunyt három "trónbitorló". Ezt a sorozatnak még fel kell oldania, de gyanítom hogy erre már csak a következő évadban térnek vissza.

Az mondjuk egy érdekes adalék, hogy pont Stannis felesége előtt fedi el magát; ugyanakkor így még erősebben érzékeltetik, hogy milyen magabiztos és meggyőző személyiség. Az asszony mindezek után is marad végletekig elkötelezett híve.
És lassan ideje elkezdeni aggódni a beteges kislányuk miatt is...

vargatom 2014.05.20. 22:54:01

@Étteremkritikus: A könyvek nem egészen időrendi sorrendben haladtak előre, a sorozatban viszont érdemes jobban összehangolni az egyes cselekményszálak fontosabb lépéseit.

A szerzők ezen kívül nagyon szeretik úgy beosztani a történéseket, hogy a legjelentősebb fordulatoknál maradjon legalább egy epizód a következmények bemutatására is; de azért igyekeznek a klasszikus cliffhangert is bedobni az utolsó epizód végén. Ezek a megfontolások is mind megkövetelik az eltérő időzítést.

Valamint az is sokat számít, hogy egy-egy új évadban csak korlátozott számú új helyszínt (=színészeket és díszleteket és jelmezeket) hozhatnak be. Martin szabadon dobálhat ide-oda karaktereket Westeroson amikor csak akar, egy tévés produkciónál viszont nagyon nem mindegy, hogy mennyifelé kell szétdobni a fix költségvetést.

Felagund 2014.05.20. 23:35:48

@vargatom: Ragaszkodás az eredeti forgatókönynvhöz? :D

Felagund 2014.05.20. 23:38:01

@Pisti, az aragorn: a nyolcadik rész trailerében van egy jelenet, amiben Sansa és Kisujj a Völgy uraival beszélnek, valószínűleg meggyőzik őket, hogy mindenki egészséségre az a legkedvezőbb, ha megegyeznek abban, hogy Lady Lysa véletlenül megbotlott...

vargatom 2014.05.20. 23:46:24

@Felagund: A tévénézőknek ez szerintem akkor is egy váratlan - és több mitn genyó - csavar volt. Mindenki arra számított, hogy felpakolja a seregét meg a sárkányokat, és rajtaüt a fővárosban intrikáló nagy arcokon, erre kitalálja hogy marad a fenekén(...) ??

Ettől még szerintem a könyvekben is egy logikus és Dany szempontjából elég bölcs lépés volt, Westeros profi játékosai pillanatok alatt bedarálták volna a mostani képességeivel. Az idő neki dolgozik, a sárkányok szinte a végtelenségig tudnak nőni és még szinte elpusztíthatatlanok is lesznek. A hódító Targaryenek sárkányaival is szinte kizárólag a belviszály végzett, a kölykeik meg egyre degeneráltabbak lettek.

vargatom 2014.05.20. 23:47:37

@Felagund: Nem akarok spoilerezni, de a könyvekben volt egy plusz részlet is, amit nagyon kiváncsi vagyok hogy a sorozat hogyan fog helyettesíteni.

vargatom 2014.05.20. 23:57:11

Ja igen, és aki csak úgy legyintget Arya dolgaira, annak jusson eszébe, hogy a színésznővel ellentétben a sorozatbeli karakter még mindig csak egy 11-12 éves, nemesi származású kislány.

Most meg először a halálról beszélget egy haldoklóval, aztán meg szinte csak úgy mellékesen és bármiféle reakció nélkül szívenszúr egy embert.
Szerintem az itt kommentelők közül senki sincs, aki ezt végig bírná csinálni, vagy akár csak felületesen át tudná élni.

Felagund 2014.05.21. 01:04:20

@vargatom: Nem nagyon tudsz spoilerezni, miután az itteni történetszál totál meg van kavarva az eredetihez képest, vagy ha mégis, akkor ugyan küldd már át nekem is a forgatókönyvet, légyszi :D

Dekatlon 2014.05.21. 01:33:11

Ezen itt, meglett ember létemre, konkrétan elérzékenyültem: www.youtube.com/watch?v=GqjTp2QbA2g

Count di Luna 2014.05.21. 03:05:00

@Felagund: Tyrion megkérdezte a nászéjszakán, hány éves, a sorozatban 14-et mondott. És Sophie még nem volt 18, amikor forgatták ezt az évadot.

chrisred 2014.05.21. 06:34:23

@vargatom: Nem mondott semmi ilyesmit, csak azt, hogy trükköket is használ.

chrisred 2014.05.21. 06:39:17

@Dekatlon: Hát igen, ennek a résznek a hollywoodi cukormáza nem kizárólag Gregor Clegane pufók, mackós bájában merült ki, hanem Bronn és a Véreb ("Jaj, pont a bátyám!") érzékeny lelki életét is bemutatta. :)

Netuddki. 2014.05.21. 09:04:09

"mert Emilia Clarke nem hajlandó vetkőzni többet a sorozatban."

Ó, van az a pénz! Egyszer-2szer már vetkőzött, fog még...

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.05.21. 09:21:12

Hál'istennek, a Sárkányok Anyja végre kapott egy sárkányt...
Egyébként miért "Poszáta" a rész címe (és nem pl. Így neveld a sárkányodat), spoilerezés nélkül meg tudná valaki magyarázni? Mert ebben a részben csak Lady Arryn repült.

zizi77 2014.05.21. 09:43:27

@politologus: nem Kisujj jelképe a poszáta? Vagy az más madár?

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.05.21. 10:13:42

@politologus: Szerintem az üvegmadár miatt, amit Kisujj hozott ajándékba, és valszeg pont azért elég jelentős a címadáshoz, mert Lady Arryn is repült utána. De lehet, hogy valami sokkal egyszerűbb magyarázata van.:)

Tóthi 2014.05.21. 10:33:23

Kisujj címerállata.

szepi79 2014.05.21. 11:28:52

@kovi1970: pedig én úgy emlékszem, elég határozottan jelentette ki, hogy nem fog többet vetkőzni (lehet csak ebben a sorozatban). a sorozat fix büdzsével dolgozik, szóval végtelen mennyiségű pénzt nem tudnak neki adni, újracastingolni nyilván nem fogják a szereplőt, ahhoz túl népszerű. majd csinálnak pár extra bordélyházas jelenetet random jómellű wannabe szinésznőkkel, és akkor lesz csöcs is, meg a káposzta is megmarad.

Meth, Not even once 2014.05.21. 11:43:56

@Littlewood: Igen a Poszáta a Baelish ház címerállata (Kisujj nyaktűjén is az van), az a üvegmadár amit a múlt részben adott a kisgyereknek az egy sas volt, ami az Arryn ház jelképe.

Meth, Not even once 2014.05.21. 11:47:12

@chrisred: Amúgy a könyvben is végig lehetett érezni, hogy a Vérebnek van egy ilyen jó oldala. Legalábbis én mindig úgy éreztem, hogy valójában nem a pénz miatt segít Aryanak, és még korábban Sansát is segítette, és próbálta is megszöktetni, amikor elmenekült a Blackwater Bay-i csatában, sőt, ő volt az egyetlen királyi testőr, aki nem ütötte meg soha.

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.05.21. 13:38:00

@zizi77@Tóthi: @Meth, Not even once: Köszi! Kezdem respektálni Kisujj figuráját (ez mondjuk mindig rossz jel, mert az ilyenek meghalnak), de zavar, hogy a hangja Batman-hörgésre emlékeztet...

zizi77 2014.05.21. 13:44:09

@politologus: hát a tisztelet nálam kicsit túlzás lenne. Nekem amolyan Jockey figura.

Felagund 2014.05.21. 14:01:11

Egyébként a mockingbirdre nem tudom, hogy miért a "poszáta" fordítás terjedt el, talán a Hunger Games sara, a Mimus nemzetség magyarul gezerigó, bár elismerem, hogy az legalább olyan hülyén hangzik :D

Gyula_80 2014.05.21. 14:11:19

Amikor meg a wolverine-t nem rozsomáknak fordították, akkor meg az volt a baj.

Dekatlon 2014.05.21. 14:17:09

@Felagund: vajon miért van ennyire beakadva náluk ez a mockingbird? Tud valamit? Hunger Games alapján hangutánoz.

Dekatlon 2014.05.21. 14:19:18

@Gyula_80: mostanában azért szokás rozsomáknak hívni. Főleg, hogy a legjellemzőbb tulajdonsága (neeem, nem az hogy regenerál, hanemhogy magányos), pont ellentétes a farkasok falkaszellemével.

Felagund 2014.05.21. 14:51:16

@Dekatlon: A vicc az, hogy a poszáta nem, de a gezerigó igen, konkrétan nincs saját éneke, hanem a környék hangjaiból szedi össze, és azt rakja össze éneknek, így imponál a (leendő) párjának - szerintem eléggé találó allegória Kisujjra: mindenkinek azt mondja, amit az hallani akar :)

A poszáta amúgy szerintem az első könyv fordítójának a "sara", de a _gezerigó_ (!!!) helyett szerintem is még mindig jobb :D

Lángharcos 2014.05.21. 15:05:40

@Felagund: Lehetett volna szajkó.. vagy simán rigó..

Felagund 2014.05.21. 15:06:26

@Dekatlon: Bár elvileg van olyan madár, hogy 'sokszavú poszáta', ami akár még stimmelhet is, csak az istennek nem találom a latin nevét, hogy be tudjam azonosítani :D

Felagund 2014.05.21. 15:08:12

@Lángharcos: Na, ez itt már fordító-szakmai kérdés, mert valamilyen szempontból jó mind a kettő, mert az egyik hangot utánoz, a másik meg kicsi és viszonylag egyszerűen néz ki, de akármelyiket is választod, az allegória egyik fele elvész...

chrisred 2014.05.21. 15:13:37

@Meth, Not even once: Hát igen, meg azt is, hogy sajátkezűleg fojtaná meg azt, aki szerint neki van jó oldala. :)

Dekatlon 2014.05.21. 16:47:12

@chrisred: Segitett már a Rózsa lovagnak is, amikor valami tornán a Hegynek elgurult a gyógyszere, és felszeletelte a saját lovát, majd megpróbálta a lovagot is, mert az jó móka.
A Véreb simán beállt megvédeni, aztán amikor az hálálkodni próbált ezért, elküldte az anyjába :)

Felagund 2014.05.21. 16:58:02

@Dekatlon: Emlékeim szerint csak azt kérte ki magának, hogy 'ser'-nek szólította :)

Gyula_80 2014.05.21. 17:35:53

@doggfather: pontosan. Amikor a Wolverine kijött, a magyar forgalmazó a Farkas címet adta neki, mert úgy gondolták, az, hogy Rozsomák röhejesen hangzik. Itt meg láttam pár kommentet, hogy miért poszáta, miért nem találtak ki helyette valami jobbat. Erre utaltam csak.

tommygun 2014.05.21. 21:58:53

Kicsit unott poszt egy nem kicsit filler részről... félek hogy Tyrion sorsa lesz az utolsó nagy drámai csúcspont, aztán unalomba fullad az egész mintha Martin maga sem tudná már eldönteni hogy merre is menjen a történet.

pocokman 2014.05.21. 23:43:10

@tommygun: Martin tudja hogy merre megy a történet, nyilatkozta egyszer hogy pontosan tudja hogy mi lesz a vége.

szotty 2014.05.22. 00:07:14

@pocokman: Na jah csak írja hamarjában mert mi is tudni akarjuk
+lehet, hogy tudja hova akar eljutni csak azt nem hogyan :)

Tehéntőgy 2014.05.22. 11:42:01

@szotty: Ez kicsit túl van drámázva az olvasók részéről (persze érthető). Már az első kötet függelékében meg voltak nevezve olyan szereplők, mint Euron Greyjoy, vagy Areo Hotah (!), utóbbiról a negyedik kötetig ugye egy büdös szó sem esik a főszövegben. Szóval Martinnak finoman szólva részletes tervei kell hogy legyenek - miközben persze nyilván improvizál is egy csomót. (Egyszer nyilatkozta egy interjúban, hogy mikor az első könyvben a Catelyn/Tyrion szálat írta, érmefeldobással döntötte el, hogy a két zsoldosból, akit összeszedett Cat a fogadóban, melyik haljon meg a hegyi klánokkal küzdve, és melyikből legyen Tyrion bajnoka :-))

Tehéntőgy 2014.05.22. 11:57:23

@vargatom: Csak azt ismeri el, hogy a hétköznapi "varázslatai" csak látványos trükkök, azt nem mondja, hogy egyáltalán nincs varázsereje :-) Ez azért már Stannis kamukardjából is látszott (ugye Thoros minden egyes lovagi tornán elhasznált egy ugyanilyet, mert Robert király nem sajnálta az ivócimborájától a pengéket meg egy kevés futótüzet rá, hogy frenkizni tudjon, aztán mégis kiderült, hogy a papnak van érzéke egyfajta mágiához, függetlenül attól, hogy a lángkard csak bohóckodás).

vargatom 2014.05.22. 12:05:49

@Tehéntőgy: Hát ha már behoztuk a könyves vonalat, akkor az lenne a teljes és talán még nem spoileres magyarázat, hogy kb. Dany sárkányainak a megszületésétől kezdve elkezdett visszatérni a mágia Westerosra (bár a White Walkerek megjelenése is valószínűleg kapcsolódik ehhez).

Melissandre esetében is az derül ki, hogy sokáig kizárólag ezekkel a trükkökkel tudott csak élni - de aztán egyszercsak elkezdtek működni a régi időkből visszamaradt bűbájoskodások is.
Ugyanez történt Essosson a warlockokkal is (akiket Dany megsütött a sárkányaival) és ezért tért meg Thoros is újra, hátrahagyva az ivászatot meg lovagi tornákat.

Arra viszont nem emlékszem pontosan, hogy előbb csatlakozik Stannishoz és utána jön meg a mágia, vagy fordítva...

tommygun 2014.05.22. 12:40:10

@pocokman: Ha én lennék a dramaturg és a Tyrion tárgyalását követő eseményeket kéne epizódokba adaptálnom, szerintem inkább felmondanék. Már most is olyan lett a sorozat mint a meggyes rétes a menzán: sok méter nyúlós tészta és itt-ott egy szem meggy hogy az illúzió megmaradjon. Mostanra mát Tyrioné az utolsó szál ami érdekes maradt és az összes többi kezd unalomba fulladni. Mintha Martinnak észbontó tehetsége lenne az összetett karakterek megalkotására, de aztán a hirtelen halál lenne az egyetlen amit ki tud nekik találni. Ami talán még mindig jobb mint vég nélkül húzni a sorsukat amíg irrelevánssá nem válik (spoilerezés nélkül Brant, Dannyt, Aryát, Havas Johnt tudnám felhozni példának - ezek mind fontos kulcsszereplőként kezdték, aztán mostanra kezdenek érdektelenné válni.) Lehet hogy másképp látnám ha a könyvsorozat már egyben lenne, de ahogy most áll, komolyan nem tudom hogy Tyrion tárgyalása után még miből lehetne felépíteni egy új évadot.

Dekatlon 2014.05.22. 14:02:19

@tommygun: Arya azért még érdekes. Meg ez a Kisujj dolog is érdekes, meg Dzsémi is érdekes. Meg Havas János is érdekes lesz, ha összefut valahogy megint Ingriddel.

chrisred 2014.05.22. 15:26:41

@Dekatlon: Hát igen, Havas Jon éppen most készül megküzdeni százezer északról érkező vaddal, ez talán rejt magában némi izgalmat. :)

pocokman 2014.05.22. 16:24:20

Van ebben még bőven potenciál az ötödik évadra, de nem fogok spoilerezni inkább :) Bár attól én is tartok, hogy az ötödik évad még több szálon fog futni, de ne legyen igazam.

tommygun 2014.05.22. 18:01:13

@Dekatlon: a továbbiak ismeretében inkább azt mondanám hogy kb eddig voltak érdekesek... szerintem az a történet gyenge pontja hogy szinte minden főszereplő csak egy darabig érdekes, aztán vagy meghal hirtelen vagy elkezd kóborolni a vadonban. Ott van pld Bran meg Danny, az elején kulcsfontosságúak voltak, most meg ha feltűnnek a legszívesebben átugranám a részüket mert tudom hogy úgysem történik velük semmi ami előre vinné a sztorit.

tommygun 2014.05.22. 18:04:08

@tommygun: sztem a Sansa & Kisujj duó sem jobb, mert egyikkel sem lehet igazán azonosulni - Sansa annyira fájóan buta hogy olyan már nincs is, Kisujj meg talán a legegyoldalúbb karakter (hiába nagy intrikus ha sem utálni sem kedvelni nem lehet).

tommygun 2014.05.23. 01:48:32

@Felagund: szerintem bizony nem tartozik a legjobban kidolgozott karakterek közé.

Felagund 2014.05.23. 09:47:05

@tommygun: Izé, kifejtenéd? Oké, hogy ne nagyon ismerjük meg, mert nem nézőpontkarakter, de amellett, hogy "geci intrikus", az emberi oldalából is elég sokat megismerünk (már legalábbis a könyvekben)

Dekatlon 2014.05.23. 11:34:57

@Felagund: azért a reménytelen szerelméről, meg a kissebbségi komlexusáról a filmekben is sokat megtudtunk

tommygun 2014.05.23. 13:29:01

@Felagund: ezzel együtt nem egy húzókarakter akivel azonosulni tudunk vagy utálhatunk. Persze lehet hogy csak én vagyok így vele.

Felagund 2014.05.23. 13:31:16

@tommygun: Lehet, de ki mondta, hogy annak kell lennie?

Nem egy fantasy regényt olvastam már, ahol a főszereplőnek nem volt ilyen szinten (se) kidolgozva a jelleme és a motivációi :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.05.23. 13:51:20

@vargatom: Én nem. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a tanácsadói ebben megállítanák, mert semmi esélye sincs még a sárkányokkal sem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.05.23. 14:02:02

@tommygun: A filmben is 14 éves és életében két helyen járt eddig. Winterfell, ahol nem igazán értintették az élet nagy kihívásai és túszként a King's Landing-ben, ahol meg mindenki hazudik szinte, és gyak. senki nem volt vele, mint barát. Mitől lenne okos...? Örül, hogy él...

Tehéntőgy 2014.05.23. 16:29:16

@vargatom: Ez egy jó kérdés, kicsit egyébként homályban van, hogy miért csatlakozott Stannishoz, meg miért hiszi, hogy ő a kvázimessiás, túl azon, hogy látott egy víziót (amúgy csak elmélet, de nekem tetszik: valami olyasmit láthatott, hogy Sárkánykőn jelenik meg Azor Ahai/vagy valami jelentős figura, akit ő AA-nak hitt, és felébreszti a kősárkányt - de ez igazából nem Stannisra vonatkozott, hanem Danyre, aki menekülés közben Sárkánykőn született, és _megkövült_ tojásokból keltette ki a sárkányokat :-) ).

tommygun 2014.05.23. 17:46:37

@molnibalage: Szóval, Sanza Stark karakterfejlődése:
1. évad: ártatlan és szenved
2. évad: ártatlan és szenved
3. évad: ártatlan és szenved
4. évad: ártatlan és szenved
5. évad: inkább kimegyek sörért amikor jelenete van

vargatom 2014.05.24. 01:08:21

@molnibalage: Dany egész eddigi útja arról szólt, hogy óriási kockázatokat vállalt, és szinte mindegyikből egy nagyságrenddel megerősödve került ki. Magányos kvázi-rabszolgából egy kis törzs főnöke, aztán a sárkánykölykök, aztán egy kisebb hadsereg, aztán még zsoldosok, most már flotta - nem lenne annyira nehezen emészthető lépés, ha Westerosban partra szállva hirtelen melléállna egy erősebb nemesi család, és aztán az esélyt meglátva a Lannistereket gyűlölő rengeteg kisebb csapat is. Hógolyó-effektus, jó megvalósítással simán eladható.

Plusz a rajongók elvárásait sem feltétlenül a racionalitás vezérli. A leányzó éveken át készül a nagy akcióra, a többség nagyon ki van éhezve valamiféle beteljesülésre. Persze nyilván ilyenkor kell még legalább egy kicsit tovább hergelni őket ;) de ebben az esetben mondjuk nem a tipikus tévés megoldások diktálják a sztorit, hanem Martin...

vargatom 2014.05.24. 01:14:06

@Tehéntőgy: Melissandre valós motivációi valószínűleg nem csak holmi próféciákból származnak, de pont ezért nem is szabad idejekorán felfedni őket.

Ez úgy általában a többi méltatlankodó véleményre is válasz egyébként, a Red Wedding egy három köteten át felépített eseménysorozat tetőpontja volt, azt meg azért nagyjából tudjuk hogy az ötödiket is valahol egy nagyobb csomópont előtt vágta el (sőt jó pár megírt fejezet került át a hatodikba). Az unalmasnak titulált szereplők szinte mind egy-két lépésnyire vannak egymástól és a találkozásaik elég biztosan komoly konfliktushelyzetek lesznek, de ahhoz hogy ezeknek a feloldása elég erős lehessen, kell az alapozás. Spoilereket nyilván nem akarok ide beírni...

Meg persze az ötödik köteten sokat gyengített az, hogy pár lépéssel a robbanások előtt lett vége és így lényegében befejezések és feloldások nélkül maradt.

Tehéntőgy 2014.05.24. 09:15:22

@vargatom: Nagyrészt egyetértek, egyébként meg szerintem Martin fő írói erőssége pont a lassú, mesélve építkezős karakterábrázolásban/világépítésben van. Persze, élvezem én is a hirtelen halálokat, váratlan fordulatokat, meg mikor összeállnak a száz oldalakon elszórt információszilánkok, és megérted xy mellékszereplő motivációit stb. de a könyvek igazából nem ettől erősek, ez "csak" nagyon olvasmányossá teszi őket. A mindenkori politikai szál meg persze szörnyen izgat, de folyton emlékeztetem magam, hogy minden ellenkező látszat ellenére ez a másodlagos, a regények politikatörténete van a szereplőkért, nem fordítva. Már csak azért is, mert mint politikai uralkodó osztály a komplett westerosi nemesség (mindenki máshogyan, persze, de) kretén és alkalmatlan, kötetről kötetre jobban amortizálják a kontinenst, a közelgő kvázivilágvége árnyékában - mint emberek viszont érdekesek. (És nem épp megnyugtató, hogy a köznép sem jobb semmivel:-) )

vargatom 2014.05.24. 23:34:26

Azért én elég jónak érzem a párhuzamot a sakkjátszmával, amikor is ugye a matt eleve csak akkor lehetséges, ha az ellenfél semmit sem sejt addig amíg már késő. Csak itt ugye Martin az olvasókkal játszik, tehát őket kell megvezetnie első látásra kevésbé izgalmas bábu-tologatással.

Egyébként az első három könyv megítélésében biztos sokat számít az is, hogy a mai olvasók többsége későn kezdte és ezért egymás után tudta ledarálni őket, nem volt közben sok éves várakozás. Ha rögtön a negyedik után jött volna az ötödik és már a hatodikon is túl lennénk, biztos más lenne a közvélekedés (meg egyébként is mindig az elégedetlenek a hangosabbak)

Dekatlon 2014.05.27. 10:59:03

Azt mondják lesz nagy csata ebben az évadban. Elkezdtem gondolkodi, hogy ugyan hol kik között? Mert eléggé állni látszik a front.
Az én tippem: a vadak nekimennek a falnak, epikus képsorokban. De ott összesen 100 védő van. Mit lesz ott a nagyszabású?
süti beállítások módosítása