Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 4x17 - What Matters Most (Megfizetsz a vétkeidért)

2014. május 14. 15:00 - Gabba

Az ohioi Marlon kertvárosában középkorú férfi köszönti a reggeli kocogás közben arra haladó szomszédasszonyt, de alig fél perccel később összeesik és meghal. A panzióban Artie értesül az esetről és kiküldi Mykát és Pete-et a helyszínre, az áldozat neve Terry Chambers, ő volt a kerületi ügyész. Steve hatalmas ládát tologat, megérkeztek a személyes holmijai, hivatalosan most költözik be ő is a panzióba. Artie és Steve orrát friss péksüti illata csapja meg, hohó, Abigail csak nem rászánta magát, hogy süt-főz nekik? Sajnos nem, csak a közeli pékségből rendelte – magának, viszont ha valamelyik férfiember elvállalja a mosogatást, akkor azt megkínálja belőle. Claudiát is előcsalogatja az illat, de Artie közli, nincs idő reggelizni, menjenek Steve-vel New Yorkba, ahol egy 15 éves srác, Nick Powell összegraffitizett egy falat, de nem bandatagekkel, hanem bonyolult matekképletekkel. Steve engedélyt kér, hogy maradhasson, kipakolna és elvállalja a semlegesítő folyadékot tároló tartály tisztítását is, ami épp most esedékes. Artie beleegyezik és karját nyújtja Claudiának: Akkor mi ketten megyünk, a múltkor is milyen jól megoldottuk Beethoven órájának problémáját. Rendben, máris indulhatunk, Zsákos Bilbó, mosolyog rá tündéri kedvencünk.

WhatMatters01

Pete és Myka megérkezik Crown Heights-ba, Marlon kertvárosába, komoly hely, sorompóval és biztonsági őrrel védett, Pete borzongva néz szét: Olyan az egész, mint egy 50-es évekbeli tévésorozat díszlete. Leparkolnak a néhai ügyész háza előtt, de még ki sem szállhatnak, amikor a helyi önkényes mérvadó, a nyugállományú Cassel ezredes hajt melléjük, és rájuksípol: Itt nem szabad megállni, álljanak be a vendégparkolóba! (Ez milyen már, síppal a szájában vezet, nooormális? Egy hirtelen fékezésnél lenyeli és Hacki Tamás nyomdokaiban ő is felléphet a Ki mit tudon.) Nem hatja meg sem a titkosszolgálati jelvény, sem Pete emelt hangon előadott érvei, végül Mykának sikerül lecsitítania társát és elgurulnak a vendégparkolóba, Pete gúnyosan tiszteleg Casselnek. Kiderül, hogy Pete azért ideges, mert reggel az üzemorvosnál kezdett, aki szerint Pete tesztoszteron szintje alacsony, és ez szexuális étvágytalansághoz, sőt terméketlenséghez is vezethet. A ház felé sétáló ügynökökhöz szőke nő lép oda, Janice Malloy, akit a Lostban még Libbynek hívtak, de az már régen volt. Előadja magát, mint jólértesült helyi hírharang és elújságolja, hogy pár napja valaki betörte az ügyész kocsijának szélvédőjét, bizonyám. Amúgy itt lakom a 26-os szám alatt, ha szükségük lenne valamire, mondja búcsúzásul, szavait főleg Pete-hez intézve. (Ha rám hallgatsz, öcsém, ezt a lehetőséget kihasználod a tesztoszteron szinted emelésére, súgom a monitornak.) Ezalatt odahaza a raktárban Abigail és Steve belép a trutyitartályt tároló helyiségbe, ahol iszonyú büdös fogadja őket, mintha valami dög bomlana odabent. Főcím.

WhatMatters02

Chambers házában az ügynökök kihallgatják Rodge-ot, az ügyész mostohafiát, de a srác semmi szokatlanról és ismeretlen tárgyról nem tud beszámolni. Myka mobiljára megérkezik a boncolás eredménye, eszerint az ügyész szervezetében kivégzésnél használt mérgeket mutattak ki, nocsak. A nyilvántartás szerint Chambers az elmúlt pár év alatt hat embert ítélt halálra, lehet, hogy valaki így állt bosszút rajta? Az utca másik házához ekkor nagy szirénázással mentőautó érkezik, Pete odarohan, de nem újabb haláleset történt, hanem valami pikánsabb: a kanapén hiányos ruházatú párocska ücsörög, oldaluknál összenőve, mint a sziámi ikrek. Pete ugyan nem röhög, de majdnem, amíg kihallgatja őket, a nő szerint a srác csak azért jött át, hogy segítsen neki a weboldala karbantartásában, és ő ezért tartotta a karjában. Sok ruha ehhez nem kell, mert nagyon meleg van, különleges tárgyakról meg aztán végképp semmit sem tud egyikük sem. Az azért kiderül, hogy a nő férje, Gerry (aki természetesen nem azonos a kanapén ücsörgő karbantartott karbantartóval) a néhai ügyész mellett dolgozott, de a közelmúltban kirúgták, hoppá, itt az első nyom.

WhatMatters03

New York Cityben Artie és Claudia megvizsgálja a graffitit, a hosszan sorakozó képletek csak alig valamivel bonyolultabbak, mint az én matekérettségim példái. Egy homeless lép oda hozzájuk, aki szerint Nicknek nincs családja, jó ideje az utcán él, meg is mutatja a közeli takaros dobozt, a srác lakhelyét. Claudia felkeresi a kórházban Nicket, a szoba fala is tele van írva mindenféle számításokkal. Nick elmondja, hogy egyfajta transz tört rá és annak hatása alatt írta tele a falakat, közben úgy érezte, mintha a teste és az elméje különválna. Fél attól, hogy visszakerül a nevelőintézetbe, Claudia, aki annak idején szintén intézetben élt egy ideig, megnyugtatja, hogy mindent megtesznek ennek elkerülésére. Artie félrevonja Claudiát: az MRI vizsgálat szerint a rohamok alatt hatalmasra nő Nick agyának elektromos tevékenysége, olyan, mintha kisütnék, ezért igyekezniük kell megtalálni az ereklyét, mert a srác ezt nem fogja sokáig bírni.

WhatMatters04

A raktárban kiderül, hogy a nagyon büdös szag a semlegesítő tartályából jön, csökkenteni kell a nyomást és utána kitisztítani a szűrőket, egyszerű ez. Steve munka közben bevallja Abigailnek, hogy furcsa érzése van a beköltözés miatt, mert ezzel ő is véglegesen állományba került ugyan, de ha a társaira néz, azt látja, hogy mindegyikük magányos, nincs állandó kapcsolata. A lírai beszélgetés közben egy nagy adag trutyi kilövell a csőből és beteríti Steve-et, mehet zuhanyozni. Később Abigailen a vallomás sora, ő az egyik páciensét vesztette el, ezért úgy döntött, felhagy a munkájával, utazgatni kezdett és közben fotózásból élt. Adwin Kosan régenssel Burmában találkozott és ő vette rá, hogy csatlakozzon a raktár csapatához.

WhatMatters05

Vissza Crown Heights-ba, Rex, a biztonsági őr elkíséri Mykáékat a kirúgott Gerry házához. A csávó Chambers nevének hallatán menekülni akar, de Pete könnyedén elkapja, na valld csak be szépen, mit tettél vele! Gerry elismeri, hogy ő törte be a szélvédőt bosszúból, de nem ő ölte meg az ügyészt. Sőt arról sem tudott, hogy Susan, a felesége másvalakivel tartatja karban magát, ó, boldog tudatlanság! A háttérben figyelő Rex egyszer csak forróságra kezd panaszkodni és kirohan a házból, közben zöldesen égő lángra gyullad, ügynökeink csak poroltóval tudják eloltani a szerencsétlent. A mentő elviszi Rexet, a bámészkodó nézők között ismét feltűnik Janice, aki behívja magához az ügynököket teázni. (Teázol? – Nem, van nálam esernyő.) Elmondása szerint Rex házában pár hónapja tűz volt, a biztonsági őr most a helyi közösségi házban lakik. Pete figyelő arccal hallgatja a nőt, de közben stikában betöm nagyméretű arcába pár sütit az asztalon található tálról. (Komolyan, ez a csávó mindenbe belerág, mint nálunk a tengerimalacok.)

WhatMatters06

Ügynökeink behatolnak Rex átmeneti szállására, ahol megtalálják a tűzesetről készült jegyzőkönyvet. E szerint néhány aljzatban bórsav maradékot találtak, Pete, aki anno nagyon figyelt kémiaórán, máris vágja, hogy a bórsav zöld lánggal ég, akárcsak az előbb Rex. Agyalni kezdenek, itt valami ok-okozati ereklye lehet a háttérben, ugyanis: az ügyész a halálos ítéletei miatt méregtől halt meg, Susan a paráznasága miatt összenőtt a csábítójával, Rex meg a biztosítási pénz felnyalása reményében tüzet idézett elő magánál, ezért hasonlóképpen égett meg. Na és ki ilyen nagy erkölcscsősz ebben a zárt közösségben? Nyilván Cassel ezredes, a sípolók gyöngye, gyerünk hozzá! Az elképzelés jó, de az ügynökök mégis lyukra futnak, mert Casselt a nappalija padlóján találják, amint éppen valami mérges gáztól fuldoklik. Gyorsan kivonszolják a szép ződ gyepre, ahol az ezredes jobban lesz és bevallja, hogy ’91-ben, az Öböl-háború idején egységével egy egész kuwaiti falut elgázosítottak, mert azok nem akarták kiadni a rejtőzködő lázadókat. Szerinte ezt valaki megtudta, és most bosszút akart állni rajta.

WhatMatters07

Nézzünk vissza Artie-ékra, akik biztonságos helyre szállítják Nicket, Artie pedig nekiáll elemezni a képletekről és levezetésekről korábban készített felvételeket. Ezek pont olyanok, mint azok a kvantitatív elemzések, amiket a befektetési bankárok szoktak készíteni, jön rá. Nick ismét transzba esik és új képleteket kezd írni, Claudia arról faggatja, mit lát közben. Irodát, fekete táblát, kék bögrét, asztali órát antiloppal, sorolja a srác szaggatottan. Hogy megszüntesse a görcsöket, Artie gyorsan a fiú arcára teríti Sztálin alvómaszkját, erre lenyugszik Nick és azt sem mondja, hogy nyikk. (Gondoltam, ezt itt is elsütöm, nem csak a Grimm évadzáróban, bocs.) A maszkról amúgy azt kell tudni, hogy a szovjet diktátor csak ebben tudott elaludni. Artie felhívja a raktárt, Abigail szerint a fejlődésben lévő kamaszok agya rendkívül terhelhető és nagy teljesítményekre képes, ezért szúrhatták ki Nicket célpontnak. Közben Claudia laptopon utánanéz a környéken működő befektetési cégeknek, az Armstrong nevezetű logojában antilop van, a magához térő Nick fel is ismeri, ezt látta a transz alatt. De miért kívánok most vodkát?, kérdezi enyhe zavarban, mire Artie: Ez a maszk mellékhatása, bár most nekem is jól esne egy stampedlivel.

WhatMatters08

Mikor az est leszáll, Artie kiszáll az Armstrong cég központi épületéhez. A kódtörő ketyerével behatol az épületbe és keresgélni kezdi a kérdéses irodát a tejüveg ajtóval, előtte íróasztallal, ahogy Nick leírja Claudiának az éppen rátörő roham alatt, de sajnos mindegyik iroda ajtaja tejüveges és íróasztal van előtte. Szerencsére Nick zenét is hall, Wagnertől A valkűrök lovaglását, ez már az Apokalipszis, most c. klasszikusban is nagyon bejövős volt. Az épületben Artie is meghallja a zenét és így rátalál az irodára, ahol egy bróker furcsa szemüveggel a fején gyors tempóban írogat a táblára. Ahá, Orville Wright repülős szemüvege, gondolhattam volna!, rikkantja Artie, ezzel lerántja a csávóról a szemüveget és gyorsan bezacskózza, mire a szálláshelyen Nicknél elmúlik a roham.

WhatMatters09

A másik vonalon nyomozva Mykáék is becsörögnek a raktárba, Steve máris nézi, milyen ereklyék jöhetnek szóba. A 3. raktár ügynökeinek feljegyzése szerint számos ereklye jött létre akkor, amikor az Úr elpusztította a bűnös Szodoma és Gomora városokat. Szodomát például só temette el, amiben a tárgyak konzerválódtak, sőt pár emberi arc lenyomata is megőrződött (mint tudjuk, a Szodomából történő menekülése közben változott Lót felesége sóbálvánnyá). Közben Pete megtalálja a városi tanács üléseinek jegyzőkönyvét, amiből kiderül, hogy az eddig áldozatok mindegyike tagja volt a tanácsnak. Az utolsó név a listán John Fosteré, nyilván ő lesz a következő célpont, Pete máris rohan a lakására.

WhatMatters10

Közben Myka átnézi a jegyzőkönyveket és észreveszi, hogy Janice Malloy kérelmét már háromszor utasították vissza. A szőke ugyanis szobrot szeretett volna állíttatni férje emlékére, aki Crown Heights egyik alapítója volt, de a tanács minden alkalommal elhajtotta a nőt. Myka gyorsan csörgeti Pete-et a hírrel, oké, vettem, jelez vissza Pete és Terminátor módban betöri Foster lakásának ajtaját. Höjj, mégis csak van itt tesztoszteron, konstatálja elégedetten, a ház azonban üres, nincs otthon senki. Mykának azonban még valami beugrik: Janice sütijeit mintha látta volna valamennyi áldozat lakásán. Igen, isteni volt, mert nemcsak édes, hanem kicsit sós is, mondja Pete, igen, és só temette maga alá Szodomát, emlékezteti Myka. Pete hirtelen nagyot döbben: Ó, bakker, de hát abból a sütiből én is ettem! Alighogy ezt kimondja, görcs rántja össze a testét és kizuhan az ablakon át az udvarra, az eséstől a lába is szerencsésen eltörik, klassz.

WhatMatters11

Így aztán Myka egyedül indul Janice lakására, ahová épp akkor ér, amikor a szőke a sütivel megkínálja Fostert. Titkosszolgálat, ne egyen belőle!, kiáltja Myka a meglepetten pislogó Fosternek. Janice kést ránt és Mykára támad, közben a férje által tett jó dolgokról kiabál és sérelmezi, hogy a tanács nem akarta megörökíteni az emlékét. Myka sikeresen elszedi tőle a kést, majd felkapja a kérdéses ereklyét, a Szodomából származó sómaszkot, és gyorsan bedobja a semlegesítő tasakba. Pete törött lába azonban nem gyógyul be, mi a fene van már? Együtt rájönnek, hogy vallomást kell tennie neki is, mint korábban Casselnek. Pete könnyek között nagy nehezen bevallja, hogy amikor alkoholista volt, részegen beültette maga mellé a legjobb barátját kocsikázni és nagy sebességgel nekiment egy fának. A barátja ugyan megúszta élve, de mindkét lába eltört, Pete akkor megfogadta, hogy soha többé nem iszik. A vallomástól megkönnyebbül és a lábában is összeforr a csont, szuper.

WhatMatters12

Claudia felajánlja Nicknek, hogy töltsön el pár hetet náluk Dél-Dakotában, a háttérben Artie mosolyogva bólint. A panzióba egymás után befut a két csapat, Claudia mindenkinek bemutatja Nicket. Na és milyen volt Ohioban?, kérdezi Artie, á, csak a szokásos, válaszol Pete röviden. Előkerül a konyhatündér Steve, lasagnét sütött, a társaság egy emberként veti rá magát a kajára. Előkerül Abigail egyik fotója is, ez is klassz, nosza tegyük ki fő helyre a falra, intézkedik Artie. Nick azonban kimarad az általános jókedvből, mert ő az emeletre vezető lépcsőn állva titokban SMS-t ír valakinek: Hittek nekem, bent vagyok. Nabazmeg 1. Az utolsó képkockákon pedig a másnap reggel magába zuhantan ülő Mykát látjuk, akivel az orvosa épp most közölte, hogy petefészekrákja van. Nabazmeg 2.

WhatMatters13

Címkék: warehouse 13
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.05.14. 16:47:57

Köszönöm a hogyvoltot, nagyon vártam már, főleg a nabazmeg 1 és 2 miatt. Bevallom őszintén a petefészekrákot elsőre fel sem fogtam, azt a részt konkrétan háromszor visszanéztem, hogy jól értem-e :(
A linkekért, és a szép zöld gyep említéséért külön hála :)

"erre lenyugszik Nick és azt sem mondja, hogy nyikk. " A jó szóvicc itt is annak számít, nem csak a Grimm-nél :)

"Pete ugyan nem röhög, de majdnem, " Én bezzeg röhögtem, nem is kicsit :D

Az Abigail és Steve beszélgetés nekem nagyon bejövős volt, tetszett ahogy megnyíltak egymásnak, bár Abigail nem mismásolhatott miután rájött, hogy Steve egy két lábon járó hazugságvizsgáló .

Amilyen gyanakvó és összeesküvés-elméletes szoktam lenni amúgy, egy pillanatig nem gyanakodtam Nickre, valahogy ki is ment a fejemből, hogy Charlotte elküldte pár résszel ezelőtt Claudia képét valakinek, hogy ő a célpont. Utólag belegondolva teljesen logikus választás volt, hogy egy ilyen srácot keressenek, akiben magára ismer Claudia, és könnyedén bejut közéjük.

Gabba 2014.05.14. 17:32:35

@nughop: én meg nagyon vártam a kommentet :)

Mykánál lehet, hogy előszednek valami gyógyító ereklyét, de a Claudia elleni manőver nagyon mocskosnak tűnik, azzal nem tudom, hogy bírkóznak meg.

Még három rész van hátra, lesz miért izgulni.

(a Balaton téged nem öntött ki?)

W.Jack. 2014.05.14. 18:02:20

@Gabba: :)

A gyógyító ereklye gondolata bennem is felmerült, illetve abban is reménykedni kezdtem, hogy talán Helena mégsem "vonult nyugdíjba" a soriból, hanem előkerül Myka betegsége kapcsán esetleg újfent.
A Claudia elleni akció nagyon megtervezett, átgondolt, és maximálisan rámentek arra, hogy mi Claudia gyenge pontja, és mire nagyon fogékony, Nem voltak jó megérzéseim Charlotte-tal kapcsolatban és az nagyon beigazolódni látszik most. Érzékelhetően közeledünk az évad vége felé, kezd tetőzni az izgalom.

Nem öntött ki, sőt még a szél sem kapott fel :) De már két napja óriáspókként szövöm körbe kötélből font hálóval a ladikokat, és ma már ki sem látszanak a sok puffertől. Mindettől függetlenül: ilyenkor is mesésen szép a Balaton :)

Gabba 2014.05.14. 20:24:37

@nughop: Charlotte the harlot, van egy ilyen száma a tudodkinek
süti beállítások módosítása