Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 4x06 - Istenek és emberek törvényei

2014. május 13. 09:10 - sixx

Braavos

Hajót látunk felülről, ahogy bevitorlázik egy öbölbe, egy bazinagy kolosszus lábai között. Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy mégis, hogy a picsába építették fel ezt a nagyterpeszben álló, kétségkívül látványos szobrot az öböl bejáratához a braavosi zsiványok? Stannis és Ser Davos miatt vagyunk itt, a Vasbankhoz jöttek, pénzt kunyerálni. Stannis nem az a türelmes fajta, így amikor már vagy 4 órája szopatják a bankárok a háta mögé odavetített csarnokban, elkezdi csikorgatni a fogát, az meg nem jó jel. Davos ettől beparázik, mert tudja, hogy ha a főnök szája eljár, baj lesz.

Jönnek a bankárok, és rámutatnak Stannisnál, hogy semmije nincs, csak a nagy szája, minek adjanak neki pénzt? Mi a garancia, hogy visszakapják? Stannis végig Davost nézi, és látszik a fején, hogy azt számolja, hány darabban eteti meg vele a fülét, hiszen így még soha nem alázták meg. Davos menti a menthetőt, és az utolsó utáni pillanatban megmutatja milyen kemény király Stannis: leveszi a kesztyűt a jobb kezéről, és csonka ujjakkal bemutat a Vasbanknak, nesztek bazdmeg, ez egy kényszeresen becsületes fasz, ha a 67 éves Tywin meghal, ő az egyetlen aki uralkodhat Westerosban, és mint olyan, vissza fogja fizetni a Vastrón tartozását. Mert a Cersei-irányította Tommen erre nem lesz képes.

A következő jelenetben Davos a fekete kalózember haverhoz megy egy bordélyházzal kombinált fürdőbe, és nem hagyja, hogy két kurvával hetyegjen kedvére (és szar vicceket meséljen nekik), letesz a medence partjára egy doboz lóvét, nesze, holnap jössze velünk az embereiddel csatába. A kalóz inkább dugna, de mindegy, Davos megjegyzi, hogy egy láda aranyat otthagyott a feleségénél.

Rémvár

Yara Greyjoy nem örült annak, hogy a tesója farkát egy helyes kis lakkozott fadobozban kapta meg postán (az a csoda, hogy nem lopták el), annak meg pláne nem, hogy Ramsay Snow, Roose Bolton zabigyereke olyanokkal fenyegeti, hogy majd jól megnyúzza élve a Vas-szigetek összes, északra támadó fiát és lányát. Mint ahogy azt a párat meg megnyúzta, akit maguk mögött hagytak, helyőrségnek. Yara a vár felé közelítve a hajón tüzeli a legénységet, kiszabadítjuk az öcsit, legyakjuk Ramsayt, jó lesz. Ramsay mindeközben dug egy alaposabbat, mutatjuk.

Yara és kalózai hipphopp bejutnak a várba, ott hentelnek egy rövidebbet, és keresik Theont, akit, mint kiderül, nem a tömlöcben, hanem a pincében, egy kennelben tartanak, vadnak tűnő kutyák társaságában. És olyan szinten ki van készülve, hogy amikor a nővére lekardozza magát hozzá, és leveri a lakatot a ketrecéről, nem akar menni sehová. Mert ő már Bűzös, és nem Theon. A pszichózisa teljes, a nővérét gonosz szellemnek nézi, és vergődik, ami arra pont elég, hogy Ramsay lejusson a pincébe. Kardozás, kiabálás, patthelyzet. Theon a zűrzavarban bemenekül a ketrece sarkába és ott szűköl, Yara ezen kicsit megütközik, aztán amikor Ramsay ráereszti a kutyákat, menekül. És kijelenti hogy faszom, nekem már nincs öcsém.

Ramsay, aki nem mellesleg a sorozat (nem a könyv) egyik legaljasabb, legszadistább karaktere, felhozatja Theont a kennelből, ereszt neki egy kád meleg vizet, és int, fürödj le, Bűzös, megérdemled. Szerencsétlen foglya leveti a gönceit, a háta, a mellkasa szanaszét kaszabolva, és remeg, mint a nyárfalevél (Alfie Allen nagyszerűen játszik a jelenetben), de beleereszkedik a kádba, ahol Ramsay megmossa a hátát. És kér tőle valamit: el kell játszanod, hogy te vagy Theon Greyjoy. Na, erre kíváncsi leszek.

Screen Shot 2014-05-13 at 5.46.57.png

Screen Shot 2014-05-13 at 5.47.10.png

Meereen

Nehéz az élete a mereeni kecskepásztoroknak és Danynek is: előbbinek azért, mert mióta három süldő sárkány garázdálkodik a vidéken, nem lehet legeltetni, hiszen a kecskéket Dany gyermekei menet közben grillezik meg, utóbbinak meg azért, mert uralkodnia kell. Mármint nem magán, hanem a városon, ami azzal jár, hogy naponta 214 kérvényező járul elé mindenféle piszlicsáré ügyekkel. Az egyik például azt szeretné, ha az apját levennék a keresztről, amire Dany kissé hebehurgyán, csak annak alapján szegeztette fel, hogy úgy nézett ki, mint egy nemes. Mondjuk az is, csak éppen nem vett részt a rabszolgák szadizásában, de hát ahol fát vágnak, ott forgács is hullik. Dany kicsit megrogy lelkileg a dologtól, de engedélyt ad a fiúnak, hogy eltemesse az apját. És uralkodik tovább.

Királyvár

Oberyn herceg a Kistanács tagjaként kurvára unja magát, de szerencséjére Tywin nagyon hamar lezavarja a hivatalos köröket, hiszen siet elítélni a legkisebb fiát. Az ügyek között szerepel a Véreb feltűnése (100 ezüstös vérdíj a fejér, mondja Tywin) és Dany sorsának alakulása: egyre nagyobbak a sárkányok és egyre több katonája van. Ez egy kicsit aggasztja Tywint, így Varyst megbízza azzal, hogy most hogy Ser Jorah Mormont már nem kapható királynője elárulására, találjon valami módszert arra, hogy kinyírhassák a csajt, még mielőtt elindul az inváziós flottája. Mielőtt elkezdődhetne a tárgyalás, Oberyn és Varys a trónteremben beszélget egy kicsit, és a Dorne-i herceg két kérdésből rájön, hogy Varysszal nagyon vigyáznia kell.

Jaimie lemegy Tyrionért, és láncra vereti Tywin parancsára, amit Tyrion gúnyos mosollyal fogad, na ja, majd pont egy törpe fog egymagában itt balhézni, mi? A tárgyalást a trónteremben rendezik, ahol Tommen gyorsan kimenti magát, hiszen királyként pártatlanak kell lennie, és lelép - Tywin meg beleül a Vastrónba, oda, ahová mindig is vágyott. A tárgyalás egy virtigli koncepciós per, minden tanú szövegösszefüggésből kiragadott mondatokat idéz Tyriontól, azaz Ser Meryn, Pycelle mester, Cersei és Varys is, és ez hihetetlenül idegesíti Tyriont, viszont remekül elszórakoztatja Oberynt, aki átlát a szitán, ami nem olyan nehéz, hiszen minden vallomásról süt, hogy koholmány.

Tywin szünetet rendel el, ami pont arra jó, hogy Jaimie megpróbálja meggyőzni arról, hogy kinyírni Tyriont nem olyan fasza ötlet, hiszen így igencsak kihal a Lannister-vérvonal: ő ugye a Királyi Gárda tagja, és nem lehet felesége (muhaha, az apja pontosan tudja, hogy Tommen kinek a fia), Tyrion az egyetlen, aki tovább örökítheti a Lannister-géneket (na jó, vannak mág rokonok, de azokat hagyjuk). Felajánlja az apjának, hogy kilép a gárdából, hazamegy Kaszter-hegyre és megházasodik, ha megkegyelmeznek Tyrionnak. Jó, de bűnösnek vallja magát, én meg megkegyelmezek neki, és megy a Falra. Deal? Deal.

A tárgyalás második körében az addig kissé egykedvű, és ártatlanságát többször is bizonygató Tyrion világa hirtelen a feje tetejére áll, mert a vád behívja a koronatanút, Shae-t. Cersei, te nyomorult geci, te, csak elkaptad, mielőtt elmehetett volna. Tyrion a kiborulás szélére sodródik, miközben Shae-t hallgatja, aki az addig hallott vallomásokat összekombinálva kijelenti, hogy Tyrion azért nyírta ki Joffrey-t, hogy Sansa lefeküdjön vele, a motivációja tehát a bujaság volt, nahát. Oberynben csak ott motoszkál a kisördög, oszt ezt honnan tudod, lányom? Hát, én voltam a kurvája. És dugott ahol ért.

Tyrionban ezen a ponton szakad el valami, és halkan könyörögni kezd, hogy Shae, hagyd abba, de már késő, és a vallomás folytatódik, a Tywin és Cersei írta forgatókönyvből meg van még két oldal, ha már betanulta Shae, el is mondja a sorokat. Tyrion mérget lopott Pycelle-től, és belekeverte Joffrey italába, hallottam, ahogy kitervelik Sansával. Tyrion agya elborul és amikor Tywin megkérdi, hogy bűnös-e (közben Jaimie elborzadva figyeli az eseményeket, mert most jön rá, mekkora geci az apja valójában és Shae manipulálásával még most is képes egy újabb leckét adni Tyrionnak a kurva=nem jó témakörben), azt üvölti, hogy igen, de nem a gyilkosságban, amivel vádolják, hanem abban, hogy törpének született.

A jelenet káprázatos, Peter Dinklage és Charles Dance játékát látva teljesen elfelejti az ember, hogy egy sorozatot néz, a tragédia teljes és húsbavágó. Tyrion a hálátlan városlakóknak odavágja, hogy bárcsak hagyta volna, hogy Stannis levágja őket, és ha tényleg lenne mérge, akkor megmérgezne mindenkit. A rezzenéstelen arccal bámuló Cerseit is sikeresen kiborítja, amikor odavágja neki, hogy olyan örömöt okozott neki Joffrey halála, mint ezer kurva, és mintegy mellékesen fattyúnak nevezi a halott királyt, amit hallva Cersei arca végre megrándul egy kicsit. Tywin igyekszik uralni a helyzetet, de már késő, Tyrion odafordul hozzá, és azt követeli, hogy az isteni törvényeknek megfelelően bajvívásban bizonyíthassa, hogy nem bűnös. Na, ez érdekes lesz.

Jövő héten ez lesz:

Címkék: trónok harca
234 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.13. 15:15:07

@Felagund: ez elhangzott, hogy 2/3ad kell? nem egyöntetű döntés a bíráktól?

Felagund 2014.05.13. 15:16:27

@doggfather: Na mondjuk ez jó kérdés, de felteszem azért kell páratlan számú bíró, hogy szavazategyenlőség ne alakulhasson ki...

profilo 2014.05.13. 15:18:01

A sorozat,az eddigi levetített 36 rész leggyengébbje volt a tegnapi.

Röviden:
-Stannis elzarándokolt az IMF-hez pénzt tarhálni.
-Theon nővére megpróbálja kiszabadítani őt,de a „Vas Szülöttei” nem túl acélosak és visszakergetik őket halszagú,koszos kis szigetükre.
-Viharban Született Daenerys kezdő uralkodó még és láthatóan nagyon messze a haladó,Vesterost fingató szinttől.
-A Királyvárban a sztálini időket idéző koncepciós per folyik.A törpét szivatják,de nem hagyja magát.

sixx · http://comment.blog.hu 2014.05.13. 15:18:43

@felhasznév: nagyon igénytelen komment, az elütés ugyanis nem egyenlő a helyesírási hibával. Mint ahogy az, hogy az "Ez" és a "sorozat" közül kimaradt az "a" sem helyesírási hiba.

szepi79 2014.05.13. 15:22:44

@Felagund: nade mivel párbaj lett kérve, kb. már mindegy, mihez hány bíra kell :D

turulpina 2014.05.13. 15:37:47

@Felagund: lehet, én nem olvastam a könyveket, csak próbálom összerakni az infókat.

És az hogy 3. rész óta részt vesz a tárgyalásban és előkészületeiben, valahogy erre enged következtetni.
Egy agresszív fegyverforgató az események közepére helyezve, nekem amolyan színpadi, elsütésre váró fegyvernek tűnik.

De persze jövőhét ilyenkor többet tudunk.

Felagund 2014.05.13. 15:41:39

@turulpina: Bírának berakni pusztán a harci képességei alapján szerintem könyvtől függetlenül nincs sok értelme, az meg amit leszűrsz ebből, az a tiéd, sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarom :)

"Szerencsére" a könyvek egyre kevésbé jelentenek valamit a sorozatra nézve, következő évadra már mindenki csak vadul fog találgatni, "olvasottságtól" függetlenül :D

Meth, Not even once 2014.05.13. 15:52:37

@turulpina: Szerintem azért választotta be Tywin a bírák közé - meg a Kistanácsba - Oberynt, mert így tesz egy gesztust Dorne felé, hogy beleszólhatnak a kormányzásba. Az nem nagyon vált be, hogy csak Lannisterek vannak, így egy koalíciósabb országirányítást hoz létre Tywin, Lannister-túlsúllyal az igaz, de a fontosabb megmaradt családok bevonásával.

fehérfarkas 2014.05.13. 16:05:06

@doggfather:
A szobrot meglátva nekem egyből az ókori világ 7 csodájának egyike, a rodoszi kolosszus jutotott az eszembe, hogy azt jól lekopizták :)
(30 m magas szobor, ami Helios istent formázta meg, és a kikötő bejáratánál állt; ie. 226-ban egy földrengés rombolta le, és emiatt csak a darabjait találták meg a tengerben;
itt van néhány kép, ahogy sok sok évszázaddal később az európai művészek elképzelték milyen lehetett:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Colossus_of_Rhodes.jpg
fc07.deviantart.net/fs70/f/2012/198/0/f/colossus_of_rhodes_by_giovanino-d57e2nv.jpg
aajpress.files.wordpress.com/2012/11/colossus_of_rhodes.jpg
3.bp.blogspot.com/-wz7A43s7bvQ/UFekVAthqUI/AAAAAAAAAF0/wjMaw7vtljU/s1600/1888588135_23d078934a.jpg)

fehérfarkas 2014.05.13. 16:10:34

@Leadfoot:
Azért szeretném, ha Tyrion megmenekülne, mert az egyik kedvenc karakterem. Az elején, az első évadban még nagyon rühelltem, de aztán az egyik kedvencemmé vált (lehet, hogy ebben nemcsak a forgatókönyv van benne, hanem a színisz szerepalakítása is) :)
Bár mondjuk a sorozattól már megszoktam, hogy amikor az ember egy karaktert megkedvel, akkor pár résszel arrébb meghal.

Felagund 2014.05.13. 16:11:56

@Meth, Not even once: Szerintem eleve tudta, hogy sok együttműködést nem várhat Oberyntől, csak azért válogatta be, mert a kihagyását értékelhette volna súlyos sértésnek, ami végképp úgy hiányzott Tywinnak, mint lufiárusnak a nyílzápor...

Leadfoot 2014.05.13. 16:18:06

@fehérfarkas: Ha esetleg meghal, már előre várom a kiborulós-szitkozódós videókat, amilyenek a Red Wedding meg Nedd halála után fölkerültek. :-D

vontod75 2014.05.13. 16:18:51

@Felagund: Zrínyi is ebben bízott :)

Felagund 2014.05.13. 16:27:32

@Leadfoot: Minden évadra kell egy ilyen :D

(bár idén már ugye meghalt Joffrey, szóval lehet, hogy már úgy tekintik, hogy letudták a penzumot :D)

@vontod75: Azért a negyvenkilós kutya és a 200 kilós vadkan nem ugyanaz a súlycsoport :D

szepi79 2014.05.13. 16:36:01

@Felagund: én nem értek a lovakhoz, de a tegnapi kutyákból én kinézek 50-60 kilót simán. persze még az se ugyanaz a súlycsoport.

Tehéntőgy 2014.05.13. 17:16:16

@dorcsimpi: Erre nagyon nehéz spoilermentesen válaszolni, de ha nézőként Tywin jellemében érzel ilyen inkonzisztensnek tűnő dolgokat, akkor maradjunk annyiban, hogy Charles Dance annál is jobban játszik, mint gondoltam :-)

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2014.05.13. 17:17:11

@Meth, Not even once: hm. Gondolj bele, hogy ki a fenét tudott volna még Tywin beválasztani. Épeszű Lannister nincs több jelen (Jamie nem opció, Cersei vádló, Tyrion meg a vádlott, a többi Lannisternek meg még ennyi politkkai súlya sincs), Tyrell-ek bent vannak, még egy sok lenne belőlük. A nagy családok közül a Starkok kvázi kihaltak, a Baratheonok ellenség, A Greyjoy-ok dettó.
Szóval Oberyn nagyon is logikus, ugyanakkor kvázi kényszerű választás volt.
Ha ő nem vállalta volna, na az lett volna a remek helyzet. Ki jött volna?

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2014.05.13. 17:18:30

@Vészmadár: javítás: mármint a megmaradt igazzy Baratheonok, azaz kb. egyedül Stannis. :)

Felagund 2014.05.13. 17:38:46

@Vészmadár: Ha még nagyon meg akarták volna erőltetni magukat, akkor szóba kerülhettek volna a Tully-k (helyett a Freyek), vagy az Arrynok, de mivel ugye minél hamarabb kellett a tárgyalás, ezért "hozott anyagból" kellett megoldania, eszerint pedig Mace és Oberyn volt a két egyértelmű jelölt.

Amúgy vicces, mert a Mace-t alakító színész azt nyilatkozta, hogy amikor megérkezett a setre, a világon semmi instrukciót nem kapott, kezébe nyomták a forgatókönyvet, hogy ez a szöveg, és csá. Ez kicsit furának tűnt, de összességében azt kell mondani, hogy baromi jó döntés volt, mert Mace zseniális, ahogy látszik rajta, hogy fogalma sincs, hol van, csak próbálja fenntartani a tiszteletreméltó nemesúr látszatát :D

Cervisia 2014.05.13. 17:49:15

@XocoLatte: A Vastrón által felvett kölcsönt miért a Lannisterek fizetnék vissza? Biztositéknak meg ott a hét királyság. Gondolom a kockázatokat tekintve van akkora a kamat, hogy bármelyik fél nyer, a végén pluszban lesznek.

Meth, Not even once 2014.05.13. 17:50:02

@Vészmadár: Jogos, kényszerű helyzet volt, ugyanakkor gesztus is, ezzel elismeri Tywin, hogy a Martelleknek van beleszólása az államügyekbe. Ami gesztus mondjuk érthető, mert kb. egyike a maradék három nagy háznak, akik nem pusztultak ki, nincsenek nyílt lázadásban, és az utód nem egy pszihopata kisgyerek.

Felagund 2014.05.13. 18:01:41

@Cervisia: Mert a Baratheon-ház azon tagjai, akik még nem haltak meg, lázadónak vannak bélyegezve :D

Cervisia 2014.05.13. 18:15:29

@Felagund: Attól Tommen még mint király felel érte. Ha teszemazt lemond, hogy elvegyen egy essosi nőt, akkor az adósság a következő királyé lesz.

Felagund 2014.05.13. 18:19:32

@Cervisia: Egyébként a korona a Lannistereknek is masszívan el van adósodva, szóval nyilván elsődleges érdekük, hogy ne boruljon be teljesen az államkincstár, mert akkor a saját pénzük után is futhatnak (ami ugye annál gázabb, merthogy a saját forrásaik kezdenek elapadni...)

borzlány 2014.05.13. 18:20:06

Ramsay karakterétől még csak nem is hányok, hanem undorteljesen, szőrfelállósan, gyomorgörcsösen borzongok. Milyen beteg agyú Martin bá, ha ilyen figurát ki tudott találni?!

XocoLatte 2014.05.13. 19:41:10

@Cervisia: nézd, mivel egy ideje a Vastrón menedzsment kizárólagos Lannister biznisszé vált, azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy igen, a Lannisterek fogják visszafizetni.
Persze nem a saját családi vagyonjukból, főként, hogy a Vastrón (még Robert uralkodása idején) nyakig eladósodott feléjük is.

XocoLatte 2014.05.13. 19:45:35

Amúgy a Davos által emlgetett "mi lesz, ha Tywin meghal" eshetősége tekintettel annak 67 éves korára, nem is olyan meredek. Tudvalevő, hogy a régmúltban az átlagéletkor aligha volt 60 évnél több.

Felagund 2014.05.13. 20:03:58

@XocoLatte: De ebben jócskán benne volt az is, hogy olyan jó 40% eséllyel nem élted meg a második születésnapodat, ha azt túlélted, onnan már jócskán nőttek az esélyek, ha valaki elélt hatvanéves koráig, majdnem ugyanannyi esélye volt a 90-re, mint manapság ;)

Bikli néni 2014.05.13. 20:58:36

A párbajhoz: szerintem elég nyilvánvaló, hogy Cersei bajnoka a Hegy lesz. Ki más lenne, retteg tőle egész Westeros, ha biztosra akarnak menni, őt küldik.
És ki lesz az ellenfele? Oberyn nyilván nem véletlenül érkezett Királyvárba, kb. minden jelenetében Joffrey halála előtt a Hegy kinyírásáról vekengett. Ha ő lesz az ellen, nem hagyja ki. Amúgy nem tudom, mennyire érett meg benne, de sztem némileg szimpatizál Tyrionnal, ha másért nem, hát mert látja, hogy 1. nem hülye, 2. az egész Lannister-család gyűlöli, és ez amolyan "ellenségem ellensége a barátom" fíling lehet. Elsőre persze nem tűnik egy nagy harcos embernek, eléggé nyüzüge és leginkább a dákó használatához érthet :D, de azért abban a kupis jelenetben elég nyilvánvalóvá tette, hogy a közelharcban legalábbis eléggé lebecsüli őt az ellen.
És itt visszautalnék Daario és a porbahugyozós meereeni Dávid és Góliát csatájára, ott is jött az ürge nagy-nagy fegyverekkel meg lovon, de az alattomos közelharc ellen mindez szart se ért.
Simán nyerhet Oberyn a Hegy ellen. Szerintem.

XocoLatte 2014.05.13. 21:22:16

@Bikli néni: Spoilert fakasztani nem ér, és ez már-már provokatív volt...

XocoLatte 2014.05.13. 21:23:48

@Felagund: Igazad van, de Davos olyan kézenfekvő arckifejezéssel mondta, hogy 67 éves, ergo vén xar, maholnap kalap neki, hogy gondoltam érdemes volt felvetni.

Meth, Not even once 2014.05.13. 21:24:10

Amúgy szinte mindenki elhalad egy fontos rész mellett: első jelenését tette Hizdahr. Én azért kicsit öregebbnek meg kevésbé jóképűnek képzeltem el, aki azért ennyire nem tud hatni Danyre.

Blips150 (törölt) 2014.05.13. 22:32:38

Az egész rész jó volt bár a Theon "kimentős" jelenettől többet vártam volna.... Amit Davos mond Stannisről, na az szép volt :) A Dany-s jelenetet elég feleslegesnek találtam, mondjuk olyan szempontból nem hogy lássuk hogy ő a nő a háznál. :D A tárgyaláson én csak kapkodtam a fejem hogy ki a fasz, mi a fasz, hű meg ha. De Peter Dinklage tényleg megérdemelne ezért a jelenetért egy Emmy-t. Hogy Tyriont viszik-e tovább (mármint hogy lesz-e fight vagy sem) azt csak remélni tudom. :) Most az HBO-n néztem, máskor letöltöm de mivel nem régen van nálunk HBO így úgy voltam vele hogy miért ne. :D

XocoLatte 2014.05.13. 22:50:10

@Meth, Not even once: Mivel én még nem olvastam könyveket (nem tanultam meg olvasni csak írni), ez nekem kb. annyit mond, mintha azt mondtad volna, ki nyerte tavaly a Megasztárt.

XocoLatte 2014.05.13. 22:51:15

De nyugodtan kímélj meg további spoilertől, meg amúgy sem nagyon izgat. Khaleesi-t úgyis én fogom az árbocra tűzni, meglássátok... :)

Cervisia 2014.05.13. 23:31:26

@XocoLatte: Nagyon emlegették, lehet szivrohamot kap az öreg a tárgyaláson? :) És akkor ki lenne a családfő, Jamie, vagy mivel kiesik mint Kingsguard, hirtelen Westeros leghatalmasabb főura lenne Tyrion? :D

vargatom 2014.05.13. 23:41:47

@XocoLatte: A Templomos lovagrend nagyon rövid idő alatt iszonyatosan megszedte magát, mert a pápa vám- és adómentességet biztosított nekik, és egy idő után a rendnek csak tört része volt harcos. Lényegében ők találták fel a bankolást is.
Ez lett aztán a vesztük - a francia király olyan sok pénzzel tartozott nekik, hogy végül koholt vádakkal máglyára küldte a nagy részüket, és még a vagyonuk nagy részét is lenyúlta.

Szóval nem kell rögtön az IMF-et emlegetni, annál sokkal pontosabb történelmi példa is létezik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.14. 08:21:35

@fehérfarkas: köszi, nem te vagy ma az első aki kinézi belőlem, hogy nem ismertem ezt a szobrot. ;)

Bikli néni 2014.05.14. 09:07:08

@XocoLatte: Bocs, abszolút semmi spoilerezős szándék nem volt bennem, és szerintem ez marhára nem is volt az. Leírtam, hogy SZERINTEM mi várható, annak tükrében, hogy EDDIG mit rágtak a szánkba a sorozatban. Akinek ez a verzió szimpi, az erre számít, akinek meg nem, az másra, kész.
Amúgy jó páran ötleteltek a párbajozók személyéről, felmerült másoknál is Oberyn és a Hegy neve is, én is erre szavazok, és meg is indokoltam, hogy miért. Ezen lehet megsértődni, de az magánügy. Ha spoilerezni akarok, azt nem ide írom, sosem tettem, ezután se fogom. Leírtam egy gondolatmenetet, egy lehetséges forgatókönyvet, mint mindenki más, lehet mellette vagy ellene érvelni.

dorcsimpi 2014.05.14. 09:59:35

@Littlewood: @Tehéntőgy:
Na látjátok, erre nem is gondoltam, hogy a színész ennyire el tud vinni... kösz!

Lagavulin16 2014.05.14. 10:11:06

Tényleg, nem Ser Loras Tyrell-nek, mint a vádló Cersei jövőbeli férjének kellene a vád bajnokának lennie? Maga is tehetséges lovag, bár az is igaz, hogy a jövőbeli Lannister-Tyrell paktum egyik fontos kapcsaként talán nem olyan egyszerűen feláldozható.

Ingyonbingyom 2014.05.14. 11:43:10

Sixx! Nem tudsz segíteni? Aki ezt a sztorit az eddigi vonalvezetésből telibe trafálja, annak Hollywoodban a helye, ott is elkél a segítség a forgatókönyv-íróknak...

Felagund 2014.05.14. 12:18:56

@Lagavulin16: Elméletileg ott lehet a szóbajöhető bajnokok között, de Bronn simán kicsontozza, Loras alapvetően "emberek lóról lelökdösése egy hosszú póznával"-műfajban jó ((c) Olenna nagyi), közelharcban már Brienne is hülyére verte :D

Meth, Not even once 2014.05.14. 14:23:22

@Felagund: Mondjuk Brienne röhögve győzte le Jaimet is, pedig akkor még két keze volt (jó-jó elcsigázta a rabság, de akkor is).

Knapp75 2014.05.14. 14:47:56

@Bikli néni: Egyáltalán tudjuk, hol van most a Hegy?

Egyébként aki olvasta a könyveket, az ne játssza már el itt Nostradamust meg Sherlockot, mintha csak találgatna, hanem próbáljon már ember maradni és arról írni, amiről a sorozat szólt eddig!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.05.14. 15:09:27

@XocoLatte: A modern kor egyik nagy vívmánya, hogy a bűnösséget és nem az ártatlanságot kell biztonyítani. A GT világában a jog olyan amilyen, köze nincs ahhoz, ami még csak a római jogos is súrolná, bohóckodás az egész. Ott, ahol az erő - párbaj - is lehet ártatlanság jele, mert az "istenek úgy akarták", ott felesleges jogról hadoválni. A gazdagnak van pénze jó bajnokra, akkor addig ártatlan, amíg jó bajnoka van...

Gyula_80 2014.05.14. 15:13:38

A Nostradamusoknak meg a Sherlockoknak üzenem, hogy ez már kb. fél éve nem meglepi, 1:09-nél, ugye
www.youtube.com/watch?v=xZY43QSx3Fk#t=68

Felagund 2014.05.14. 15:24:17

@molnibalage: Ez egyébként tévedés, a(z egyébként méltatlanul rossz hírben álló) inkvizíciós eljárás során már a középkor legsötétebbnek mondott szakaszaiban sem lehetett valakit kizárólag tanúvallomásokra alapozva elítélni ;)

zizi77 2014.05.14. 15:41:34

@Felagund: végülis, ha a nő annyit nyomott, mint 1 kacsa, akkor megvolt a bizonyíték, hogy boszorkány. :-)

Tehéntőgy 2014.05.14. 16:12:59

@molnibalage: Ebben semmi különösen barbár nincs, sztenderd érett középkori jogi állapotok, Magyarországon is voltak perdöntő istenítéleti bajvívások még az 1300-as években is, annyira gyakran, hogy voltak hivatásos bajvívók, akik részben ebből éltek (és nem csak büntetőpereket, hanem birtokvitákat is döntöttek el így). Persze, a mai fogalmaink szerinti joghoz kevés köze van, de a lincselésnél azért jobb :-)

Tehéntőgy 2014.05.14. 16:24:27

@Knapp75: Perpill. Harrenhallban a helyőrség parancsnoka, szabadidejében a Folyóvidék népét istápolja :-). (Ezért voltak az emberei a fogadóban, ahova betért az évad első részében Arya és ifj. Clegane)

Bikli néni 2014.05.14. 17:57:25

@Knapp75: Kizárólag arról írtam, amiről a sorozat szólt eddig, ha nem megy a szövegértés, azt mélységesen sajnálom.
Indifferens, hol van most a Hegy.
Amúgy lásd még @Gyula_80: belinkelt videóját, amit valószínűleg MINDENKI látott már, aki nézi a sorozatot, és ami hónapok óta nyilvános.
3 hete még azért ugattatok volna le, ha beírom, hogy hú bakker, Tyriont meg fogják valamiért bilincselni?
Amit felhoztam példának, az MIND benne volt az eddigi részekben. Nézd vissza az idézett részeket, ha nem hiszed.

Knapp75 2014.05.14. 18:04:13

@Bikli néni: Olvastad a könyveket vagy sem?

XocoLatte 2014.05.14. 18:47:38

@Bikli néni: Szerintem nagyon nem indifferens, hogy merre kószál a Hegy, ugyanis a párbajjal nem várhatnak 2 hétig, amíg előkotorják valahonnan a birodalom másik végéből. A sorozat szerint márpedig elég messze kószál, ha jól emlékszem.

A nem kevéssé gunyoros megjegyzésemet éppen azért tettem a hozzászólásodra, mert azt mindenhogyan lehetett értelmezni, csak úgy nem, mint aki ne tudná, mi következik, ha a sorozatkészítők a könyv szerint mennek.

Azonban Gyula_80 igazat szólt, amikor a 4. évad trélerjében arra a kb. 20 képkockából álló részletre utalt: noha emberfia meg nem mondja, hogy rendes sebességű lejátszás mellett kik bajvívnak, ha valaki türelmesen kikockázza, akkor esetleg felismerheti a két szereplőt. Vagyis, a tréler készítői és a következő epizód előzetesének készítői nem egészen egyeztettek, lehet, hogy nekik is szólni kellett volna. De most már mindegy.

XocoLatte 2014.05.14. 18:51:22

@vargatom: az IMF emlegetése egyszerű tréfálkozás volt, nem kellett volna ennyire komolyan venned. Köszönöm, amit a középkori bankrendszer kialakulásáról írtál, mélyen elhantolt emlékeimet tudtad vele felpiszkálni.

Meth, Not even once 2014.05.14. 20:19:08

@Bikli néni: Én pl. direkt soha nem nézem meg a trailereket, nehogy lespoilerozzon valamit abból, hogy mi hogy lesz a sorozatban (bár olvastam a könyveket).

Bikli néni 2014.05.14. 21:01:39

@Knapp75: Olvastam, két évvel ezelőtt. Ami nálam nem jelent semmit, tekintve, hogy direkt sosem kommentáltam itt se a jó(!), se a téves tippeket, habár milliót olvastam itt az évek alatt. Ettől még NEM spoilereztem (vagy ha igen, akkor előttem is kb. mindenki megtette, aki a párbaj szereplőire utalt, aztán jövő héten csak az lesz a spoileres köcsög, aki egyik vagy mindkét nevet az egyébként nem túl nagy halmazból helyesen megtippelte). Én ÉRVELTEM. Nem mondom el többet, ha háromból nem fogtátok fel, akkor leírhatom még akárhányszor, akkor se fog menni. Ha spoilereztem volna, akkor elmondtam volna kerek perec, kik párbajoznak, és milyen végkimenetellel. De akkor menjünk bele kicsit mélyebben a dolgokba:

@XocoLatte: Na tessék, eszerint megdől a komplett elméletem, mert ha a Hegy nincs ott, akkor nyilván nem ő fog párbajozni, és nyilván Oberyn indokai se annyira játszanak. Vagyis, ha így van (márpedig fentebb leírta valaki, hogy a Hegy Harrenhall-ban van), akkor a spoileres elméletem máris kuka, no lámcsak :D

Ami az előzetest illeti: aki olvasta a könyvet, az vélhetőleg levette, hogy a vékony pali napsárga köpenyben értelemszerűen Oberyn Martell lesz, aki meg nem, annak meg az látszott, hogy valami új szereplő, aki kapcsolatokat ápol az udvar magas rangú embereivel, aztán fightol valakivel (hogy kivel, az ebből a villanásból valóban nehezen, vagy leginkább sehogy sem vehető ki, és persze nem kötelezően a következő részben lesz). De nyilván most már a könyvet nem olvasók is tudják, ki szerepel az ominózus jelenetben.

De oké, vegyük sorra az eshetőségeket. Kik párbajozhatnak?

1) Jaime Lannister. Pro/utalás: meg akarja menteni Tyriont, láttuk sokat gyakorolni Bronnal, láthattuk, hogy azért fejlődget, ha nem is az a Kingslayer, aki régebben volt, ezt talán nem ok nélkül mutogatták nekünk. Contra: még messze nem elégséges a vívótudománya, egyébként meg királyi testőr, Tyrion mellett nem állhatna ki, ellene meg nem akarna (talán ellene se tehetné), amúgy meg bárki legyakhatja, és ezt Tywin az utódlás miatt nem kockáztathatja meg.

2) Bronn. Pro: elég jól vív, egyszer már kockára tette az életét Tyrionért, megteheti még egyszer. Contra: Bronn egy ideje teljesen eltűnt a színről. Ez se spoiler, csak józan paraszti ész, de ha valakinek nem lenne gyanús, hogy Bronn állítása szerint feltette Shae-t a hajóra, a nő meg mégis begrasszált, mint koronatanú, az nagyon naiv. Nem írok konkrétumot, hogy ne bőszítsem sixx-et, de volt ebben a részben egy nagyon-nagyon fontos kulcsjelenet, ami a könyvben konkrétan sosem történt meg. Tehát elképzelhető, hogy akár több pénzért, akár, mert kényszerítették rá, elárulta Tyriont. Ő se logikus választás, meg szvsz Martinnak (meg a forgatókönyv-íróknak) nagyobb fantáziája van annál, semhogy kétszer ellőjék ugyanazt, amit láttunk már az első évadban is.

3) A Hegy. Pro: kétségtelenül ő Westeros legfélelmetesebb harcosa, nem véletlenül hívják Hegynek, ha nekem kéne bajnok és biztosra kéne mennem, akkor tuti őt választanám. Kérheti Cersei, de akár Tyrion is, miért ne. Contra: most meg kiderül, nincs is Királyvárban, vagyis bármilyen jó harcos, ha egyszer elérhetetlen, ő is kevéssé valószínű.

4) Oberyn Martell. Pro: felbukkanása Királyvárban nyilván nem ok nélküli, nem is csinál titkot abból, hogy a Lannistereken való bosszúállás, illetve a Hegy méltó megbüntetése hajtotta ide. Szimpatizál Tyrionnal. Közelharcban kiváló (lásd bordélyházas jelenet), bár ez nem látszik rajta (mármint a színészen, aki alakítja). Éééés, láthattunk tőle egy harcjelenetet az introban. (Attól, mert azt valaki nem nézte meg, ez még nem minősül spoilernek, bocs. A lehetősége mindenkinek megvolt rá. Aki ezen fennakad, kb. olyan, mintha a hogyvolt elolvasása után, de a rész megnézése előtt osztaná sixx-et, hogy elspoilerezte az aktuális részt.) Contra: ránézésre nem egy harcos alkat, egyébként pedig imád élni. Nem az a fajta, aki csak úgy ok nélkül elmegy a halálba. Főleg, ha egyébként nem is érdekelt a párbaj végkimenetelét illetően.

5) Ilyn Payne, Meryn Trant és egyéb no name emberek: a nevesített emberek még csak említés szintjén is statiszták a filmben, szvsz elég hülyén jönne ki, ha egy olyan Trantet küldenének harcolni, akiről ránézésre a nézők 99%-ának fogalma nem lenne, hogy ki az. Plusz ő is a királyi testőrség tagja, elképzelhető, hogy a részvétele kizárt. Ugyanígy a többi névtelen, arctalan bajnoknak - kivéve, ha Martin ismét meglépi azt, amit az első évadban, hogy jön egy random önfeláldozó ember Tyrionért, aki kihúzza a szarból. Erre azért elég kicsi a valószínűség.

Nahh, remélem, nem hagytam ki senkit, aki számításba jöhet.
A fentiek alapján NEKEM a Hegy-Oberyn volt a legvalószínűbb, de mivel a Hegyet Harrenhallban hagyták, ismétlem, bármi lehet, Oberyn a történetvezetés eddigi volta miatt továbbra is adja magát.
A spolierezés miatt vekengőknek meg elmondanám, hogy az, hogy ki fog párbajozni kivel, másodlagos kérdés a párbaj kimeneteléhez képest, ugyebár.

XocoLatte 2014.05.14. 21:23:21

@Bikli néni: Jaj, de pattogós hangulatba tetszett kerülni. Benefit of the doubt, elhiszem, hogy nem akartál spoilerezni, ettől még jöhetett úgy át, hogy erősen sugalmaztál valamit. Deal? Peace?

Jaime a kézhiánya miatt ép ésszel nem állhat ki bármelyik oldalon sem, ennyi esze neki is van (ki szeret meghalni valaki más miatt?). Mivel az apjával már kötött egy nehéz alkut, szerintem ő ezzel el is ment a falig, noha valóban kezd nagyon úgy kinézni, hogy a Cersei-hódolata utálatba kezd átmenni és fordítva Tyrion vonatkozásában. Párbajra nem fog menni, noha elképzelhető, hogy Tyrion a szerencsétlen, jobb híján, őt is megpróbálja felkérni, miután Bronn már nem elérhető számára.

Bronn valóban ügyesen el lett tüntetve, utoljára akkor láttuk, amikor Podrickot felrakta a lóra Brienne mellett. Az, hogy oltári nagyot hazdott Shae-t illetően, már Tyrion számára is napnál világosabb, ennek köszönhetően valószínűleg azt is kisakkozta, hogy valaki (Tywin, Cersei) többszörösét fizette neki, mint amennyit tőle addig kapott. Sellsword, rigth? Vagyis Bronn ezek alapján eleve kizárható akár mint hipotetikus felkért bajvívó Tyrion mellett.

A Hegy mindenképpen érdekes, mert bármelyik oldal is kérné fel, személyesennem tudja, mivel sem Tommen beiktatásán, sem a per alatt nem volt Királyvárban, és az utolsó sorozatnézők számára elérhető információk alapján valóban messzi vidéken tartózkodik, as we speak. Lehet, hogy a sorozatkészítők megfeledkeztek erről (gaffe), és a következő epizódbanegyszer csak hopplá, előbújik Cersei háta mögül, de ez akkor is gaffe lesz.

Oberyn: teljesen meglepő volna, ha bármelyik oldal számára kiállna, a Lannistereket gyűlöli, és ez egy Lannister családi gyilokdráma, bárhogyan is tekintjük, bár azt már ő is levette, hogy Tyrion nem bűnös.Tywinnal kötött egyezsége 2 epizóddal korábban egyértelműen determinálja viszont őt arra, hogy ha a Hegy látóközelbe kerül, akkor akár az élete árán is elégtételt fog követelni rajta a húgáért és a gyerekeiért, ezt Cersei-nek is egyértelműsítette.
Vagyis, ha valóban részese lesz a párbajnak, akkor azt nem a vádló vagy a vádlott fél miatt teszi majd, hanem a saját bosszúja miatt, feltéve, ha az ellenfél a Hegy lehet.

XocoLatte 2014.05.14. 21:29:53

@Bikli néni: "Nem írok konkrétumot, hogy ne bőszítsem sixx-et, de volt ebben a részben egy nagyon-nagyon fontos kulcsjelenet, ami a könyvben konkrétan sosem történt meg."

Tudod, azt már tisztáztuk, hogy nem érdekelnek a könyvek, mert olvashatatlanok számomra, ezért szerintem a TV-sorozatban már lement jelenetről miért ne beszélhetnél? Mármint, hogy melyik jelenet volt szerinted kulcsfontosságú? A miértet ne taglaljad, az majd mindenki saját kútfőből összerakja, ha akarja.

Tempus-Anh 2014.05.14. 21:40:36

Amikor a tárgyalás szünetében Jaime odalép Tyrionhoz és arra kéri, tartsa a száját, mert az apjuk a Falra fogja küldeni mindenképpen és nem a halálba.

Tempus-Anh 2014.05.14. 21:44:16

Ill. a Jaime és apja közti párbeszéd, amíg Tywin uzsonnázik..

zizi77 2014.05.14. 21:47:44

@Bikli néni: azért spoiler amit írsz, mert mivel mindenki tudja, hogy olvastad a könyvet/én is/, így nyílván tévúton nem kezdesz el találgatni. Szóval így kicsit átlátszó az, hogy csak agyalsz a lehetőségeken. Engem mondjuk nem zavar, mert én tudom, hogy mi lesz. :-)

Bikli néni 2014.05.14. 21:57:50

@XocoLatte: A könyvben Shae nem jelenik meg a tárgyaláson, Tyrion továbbra is abban a hitben van, hogy a nő eltűnt a fővárosból.

@zizi77: Nem. Én vettem már részt itt olyan konteókban is, amiről pontosan tudtam, hogy nem igaz, de izgalmas dolog végigvinni a sorozat vonalvezetését. Épp azért, mert sose csináltam belőle titkot, hogy olvastam a könyvet, és senkinek nem akarom lelőni a poént. Még a könyvkibeszélős topikban is odaírom, ha az 5. könyvből spoilerezek, pedig az még csak nem is tilos ott. (És ha olvastad a könyveket, akkor tudnod kell, hogy semmiféle naaagy és váratlan fordulatot nem lőttem le.)

Szóval mindenki nyugodjon meg, amit leírtam, az vagy spoiler, vagy olyan logikus gondolkodás, amit az olvasás hiányában is leírtam volna róla (a Sorozatjunkien is elmélkedtem pl. minden héten a TWD kapcsán, pedig a képregényeket nem olvastam, és ott tényleg lövésem nem volt, hogy mi fog történni), de két dolog tény marad:
- amit leírtam érveket, az mind visszakereshető az eddig nyilvános képkockákon,
- két éve olvastam a könyveket, és a kibeszélős fórumon írtak alapján döbbenek rá hétről-hétre, mennyire felületesek az emlékeim bizonyos karakterekről és történésekről.
Ennek fényében tessék a helyén kezelni a fentieket, és ha sixx úgy gondolja, hogy spoilereztem, töröljön ki nyugodtan.

Knapp75 2014.05.14. 22:17:28

@Bikli néni: Már elnézést, de a kényszeres szófosásod nem fogom elolvasni...
Ilyen hosszan írni, az nem komment műfaj, hanem felveti egy önálló blog szükségességét! ;)
Akkor legalább mérhető lenne, hogy mennyien kíváncsiak rá.

Fingom nincs, miért okoskodsz és "találgatsz", ha olvastad a könyvet.
Máshol, más témában nem lenne jobb "bizonyítani" a pazar logikádat?
Vagy már minden rejtély megoldódott a világban, így kénytelen vagy azon agyalni, amit már eleve tudsz?! (tudom, tudom, két éve olvastad és az olyan, mint ha nem is...) :)

Az meg nagyon vicces, hogy Martin világában "logikusan" levezetsz bármit, miközben pont a váratlan fordulatokkal sokkol minket folyamatosan, a sorozatból az sem tudható biztosan, hogy lesz-e párbaj. ;)

Tempus-Anh 2014.05.14. 22:25:03

A könyvben Shae megjelenik a tárgyaláson,
Tyrion ellen vall és azzal nevetteti meg a nagyközönséget, hogy pikánsan elmeséli, amint Tyrion "Lannister óriásom"-nak nevezteti magát vele. Egyébként ebből a jelenetből kiderül, hogy a törpe szereti a lányt.

Bikli néni 2014.05.14. 22:42:17

@Knapp75: Ahhoz képest, hogy nem olvasod el, amit írtam, elég jól kivesézed. A hozzád hasonló csekély értelmű medvebocsoknak vezettem le, hogy mik a lehetőségek, kvázi összefoglaltam a korábbi hsz-okat. Amúgy definiáld már nekem légyszíves a "komment műfajt"! Belefért az írható karakterszámba. De persze nem kell elolvasni, én is át szoktam ugrani néhány ember agymenéseit.
Igen, azt látom, hogy fogalmatlan vagy, úgyhogy rád nem pazarlok több szót. De ha te is olvastad volna a könyvet, akkor azért lenne róla némi elképzelésed. Mármint, hogy miért okoskodom.

@Tempus-Anh: Nocsak, mégis nekiálltál a történetnek? Netán a sorozatot is nézed végre? Meglepő fordulat, hogy nem csak a levegőbe beszélsz.

sixx · http://comment.blog.hu 2014.05.15. 08:23:59

elég legyen már a cicaharcból. egyelőre nem volt semmi spoileres komment, a túlérzékenységtől meg a faszom kivan már, már az is baj, ha valaki olvasta a kibaszott könyveket? le kell tagadni, vagy mi?
@Knapp75: szerinted én, amikor találgatok a hogyvoltokban, nem tudom PONTOSAN, hogy mi fog történni? dehogynem, hiszen olvastam a könyveket. viszont úgy írom meg a posztot, ÚGY TESZEK, mintha most látnám először, és mintha nem lennének infóim a folytatásról. ugyanezt csinálja Biklinéni is. Az meg kurvára a te bajod, ha nem nézel trailert, és egy fél éve közismert, az évad eddigi epizódjaiban már sokszor felemlegetett dolgot (Hegy vs. Oberyn) úgy kezelsz, mint spoilert.

Tempus-Anh 2014.05.15. 08:58:16

@sixx: Ezek szerint úgy kell tenni, mintha nem olvastuk volna a könyveket, ezt szívesen halljuk :) A legjobb az, ha valaki nem olvasta a könyvet, mégis tud spoilerezni. Ők a látnokok. :) Én pont fordítva teszek: megnézem az epizódot és utána keresem meg az illető részt a könyvben és olvasom el. GRRM nekem túl nagy falat, khm. Mondjuk a jelen epizód arcon landolás volt részemről, ugyanis sem a Daenerys-es, sem a Ramsay-es rész (amely kissé Zrínyi kirohanására emlékeztetett, félpucér, karmolásos-kefélés utáni változatban) sehol nem volt, a Varjak lakomájá-ba is átkaccsintottam pedig...

sixx · http://comment.blog.hu 2014.05.15. 09:05:04

@Tempus-Anh: nem ezt mondtam, hanem azt, hogy én így írom a hv-t.

Tempus-Anh 2014.05.15. 09:18:07

@sixx: Értem én, köszönöm. Én pedig nagyon szívesen olvasom mindannyiszor.

zizi77 2014.05.15. 10:16:17

@Tempus-Anh: igen azt írták, hogy a 4. és 5. könyvből is emelnek be részeket. Gondolom az 5. évad is a 4-5 könyvből lesz párhuzamosan. Csak aztán Martin bácsi kijöjjön már a 6. résszel!
Nagyon várom! :-)

Knapp75 2014.05.15. 10:40:50

@sixx: Most akkor ez a párbaj köztudott dolog volt mindenki számára?! Csak mert Bikli Néni arról győzködte a tisztelt olvasókat több ezer karakterben, hogy pusztán logikai alapon jutott idáig... :D
Akkor egyetértünk abban - bár más-más okból - hogy felesleges az ezzel kapcsolatos szócséplés.

Mindegy, magából abból jelenségből lett elegem, hogy némely könyvolvasó okoskodásra használja a hatalmas tudását. Valóban Bikli Néninél tettem szóvá, bár nem is kifejezetten neki, ám mivel túlérzékeny, azóta az én szövegértési problémáimról szól a párbeszédünk. hehe

Olvastam a könyveket, emlékszem is rájuk, felőlem lehet spoilerezni is, bár a magam részéről inkább kussban maradok a folytatás boncolgatását illetően , mint mikor azt szerettem volna elérni, hogy a gyermekeim, vagy a felnőttek, akiknek oktattam, maguktól jöjjenek rá valamire.
Ha csak pofázol nekik, az magadról szól, nem róluk.
(ezért lett a kommentelés lényegében az önkielégítés legnépszerűbb formája napjainkra, nem véletlenül űzöm én is rendszeresen. hehe)

Szerintem azért kell az önmértékletesség a könyvolvasók részéről, hogy akaratlanul se vegyük el mások örömét.

Azért viszont elnézést kérek Bikli Nénitől illetve mindenkitől, mert a hangnem nem volt ideillő! ;)

Knapp75 2014.05.15. 10:49:13

@Bikli néni: "Igen, azt látom, hogy fogalmatlan vagy, úgyhogy rád nem pazarlok több szót. De ha te is olvastad volna a könyvet, akkor azért lenne róla némi elképzelésed. Mármint, hogy miért okoskodom."

Az a természetes, ha nem derül ki, hogy olvastad-e a könyveket vagy sem.
A könyveket egyébként olvastam, nem volt benne, hogy miért okoskodsz. :)

(ez az "olvastam a könyveket" felsőbbrendűségi érzés nem tudom, honnan jön, de azért inkább erre vágjunk fel, mint arra, hogy nem olvasunk... ;) )

Dekatlon 2014.05.15. 11:36:07

No, én nem olvastam. Viszont láttam a köv. rész trélerét (itt a hogyvolt alján), amiben a Hegy egy kurva nagy karddal szeletel valakit/valamit. Mivel feltételezem nem egy furcsa disznóvágás nem kapcsolódó képkockáit vágták be... lesz párbaj. Csak mert ilyen brilliáns a logikám.
Tehát ezt a kérdést tekintsük eldöntöttnek. Az viszont továbbra is érdekes, hogy ki ellen?

zizi77 2014.05.15. 11:39:17

@Dekatlon: mondjuk szerintem az pont nem a párbaj, de az tény, hogy a Hegyet látjuk. Amúgy egy újabb színésszel, mert eddig egy véznább volt.

Dekatlon 2014.05.15. 11:52:30

@zizi77: Nem, nem a párbaj, mert akkor már az eredményt is tudnánk: nyer a hegy :) Valószínűleg azt a random szerencsétlent (törpét) kaszabolja le, aki kegyelemért könyörög. De mi a töcsért mutatnák pont őt? Véletlenül? Ebben nem hiszek.

Felagund 2014.05.15. 12:05:47

@Dekatlon: Az egy kivégzés volt, az előtte való képen látszik a szerencsétlen csóró, akit elébe löknek, és akit aztán a Hegy - nem kifejezetten előírásszerűen - kivégez.

Más téma: ezt a részt szeretettel ajánlanám mindenki figyelmébe, aki szerint Sibel Kekilli nem jó színésznő. Az álszent képmutatással vegyített szemforgatás olyan magasiskoláját hozta, hogy a gyomrom forgott tőle...

Dekatlon 2014.05.15. 12:52:12

@Felagund: Igen. Az nem a párbaj volt. Nem tudom egyértelműbben leírni, hogy n e m a p á r b a j v o l t. Én is tudom.
De véletlen nem mutatják azt a Hegyomlást. Az hogy mutatják kaszabolni, az úgy tippelem, egy jel. Aztán legfeljebb jól átvertek vele. :)

Felagund 2014.05.15. 12:53:37

@Dekatlon: Biztos bemelegített épp :D

Dekatlon 2014.05.15. 12:55:47

@Felagund: nem előírásszerűen? Hát meghalt, nem? Úgy ki lett végezve, abba hiba nem volt :D

Felagund 2014.05.15. 12:57:13

@Dekatlon: Tudtommal karddal keresztben, nem pedig hosszában szokás darabolni :D

Dekatlon 2014.05.15. 12:57:34

@Felagund: Részlet (hehe) kérdés.

Tempus-Anh 2014.05.15. 13:47:44

@Dekatlon: A hegyomlás nem mindig csak a hegynek rossz...

Tempus-Anh 2014.05.15. 13:49:52

@zizi77: Köszönöm szépen, akkor a Sárkányok táncába is belekukkantok. Az még virgo, úgyhogy először meg kell néznem, hogyan tartandó és melyik felől nyílik...:)

Felagund 2014.05.15. 16:52:23

@zizi77: Sőt, pl Bran az évad végével minden valószínűség szerint be fogja fejezni az ötödik könyvet...

szepi79 2014.05.15. 17:17:47

@Tempus-Anh: " sehol nem volt, a Varjak lakomájá-ba is átkaccsintottam pedig... "

kicsit érdekesen van megírva a 4-5. könyv, ugyanis nagyjából (*mindjárt kifejtem) ugyanazon az idővonalban játszódik: A varjak lakomája a királyvár és a vele szoros kapcsolatban álló eseményeket foglalja magába; a Sárkányok tánca pedig a "maradékot", vagyis Essos, a Fal és az azon túli események, Dorne, meg Stannis és a Boltonok tevékenykedéseit (mármint nem közöset!).

*viszont a Sárkányok utolsó 300 oldala már "közös", itt vegyesen vannak mindenhonnan a történések.

ha te még igy is megtalálod az adott jelenetet a könyvekben, akkor minden elismerésem, le a kalappal előtted. :D

Tempus-Anh 2014.05.15. 18:14:13

@szepi79, első ezen a néven: Köszönöm a támpontokat, igyekszem majd kiigazodni. Bár, mint említettem, GRRM nekem nagy falat, kissé kevés az időm (meg a türelmem) hozzá. :)
Amit eddig sikerült megemészteni belőle az azért érdekfeszítő és kellemes élmény volt.

Meth, Not even once 2014.05.15. 18:16:09

@Tempus-Anh: A Danys jelenet majd a Sárkányok táncában lesz, az egész negyedik könyvben nincs egy Daenerys fejezet sem (szepi itt felettem leírta, hogy miért).

Kan Csóka 2014.05.19. 17:27:27

Megcsinálnám Daeneryst....
meg még egypárat a bordélyból...

rábaszhespics Koncsíta 2014.05.19. 19:05:07

Már bocsi, de itt sokan a kisembert éltetik, ez rendben van. ÉÉÉs Joffrey? Annyira jól játszott a gyerek, hogy ki tudtam volna nyírni. :)
Tudom a könyvről kuss van, de a könyvbéli törpe és a filmbéli közt nekem nagy különbség van.
A filmbélit kedvelem, a könyvbélit nem annyira.

Tehéntőgy 2014.05.20. 08:27:52

@rábaszhespics Koncsíta: De a könyvbéli figura életszerűbb... egyébként szvsz dramaturgiai szempontból érthető, hogy filmen egyelőre kihagyták az olyan epizódokat, ahol Tyrion tettei/érzelmei legalábbis megkérdőjelezhetőek morális szempontból (pl. Masha Heddle, az Agancsosok, Ezüstnyelvű Symon), így drámaibb lesz, ami... szóval ami jön :-) Az komolyabb eltérés, hogy Tyrion valójában nem egyszerűen törpe, hanem látványra kifejezetten visszataszító, fizikailag undorító törpe, Dinklage viszont jóképű - a könyveket olvasva mindig emlékeztetnem kell magam erre, mert félrevisz, ha az (amúgy kiváló) színészt képzelem fejben a történetbe.

rábaszhespics Koncsíta 2014.05.20. 20:50:39

@Tehéntőgy:
Igen, igazad van. Fájin kis törpe/kisembör a Dinklage...és mennyit jelent egy jó szerep a másság elfogadásához.
Őszintén szólva nekem a könyv nem tetszik annyira, kicsik a betűk, sok a blablabla...stb. a film jobban tetszik. :)

Bicepsz Elek 2014.12.29. 22:05:12

Szegeny hulye Mace Tyrellt megcsicskaztatjak a filmben, pedig a konyvben kikovetelte maganak a minimum masodik helyet, es meg ket embere reszt vett a tanacsban. Itt ezt nagyon elb..tak!!!

Bicepsz Elek 2014.12.29. 22:37:00

@Tempus-Anh: Azta filmesek tettek bele. De elfelejtettek, hogy abszolut hulyeseg, hogy a " madarsz.ros szigetekrol" athajozik Westeros masik oldalara(amit csak delrol kepes tengerjaro hajoval), "csak azert", hogy kiszabaditsa a "toketlen" occset. Reg lekapcsoltak volna masreszt minimum 3-4heti hajozas.

Bicepsz Elek 2014.12.29. 22:52:55

@Felagund: Ezert sz.r a film!! A konyvben mar Tywinnak is trukkoznie kell a Tyrellekkel szemben. Mace Tyrell meg Tyrion fejet akarja, mert elb..ta a lanya eskuvojet(es hogy az unokaja legyen a kovetkezo kiraly). Oberyn egyreszt elokelo, masreszt a Tyrellekkel utaljak egymadt, ergo nem elfogult a birosag!!
Az nem tudom kinek mennyire jott le, hogy Shae vegig Tywinnak kemkedett, mar a tabortol kezdve.

Felagund 2014.12.30. 00:31:51

@Bicepsz Elek: Próbálok a sorozat készítőinek szempontjából gondolkozni:

Mace Tyrellt kb öt résszel azelőtt hozták be egyáltalán, az összes info annyi volt róla (az anyja által), hogy egy ostoba, felfuvalkodott tulok. Ebből szerintem sokkal könnyebben tudtak egy teljesen inkompetens figurát csinálni, mint egy jól felépített valakit, aki még egyfajta harmadik erőként Tywin ellen fel tud lépni. Röviden: a sorozathoz szükséges számos egyszerűsítés egyike, amik - sajnos vagy nem sajnos - elkerülhetetlenek...

Shae meg szerintem csak dacból "állt át" Tywinhoz, különben minek volt a nagy féltékenységi jelenet...
süti beállítások módosítása