Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 4x05 - Első ezen a néven (18+)

2014. május 06. 09:00 - sixx

Királyvár

Ül Tommen, a gyerekkirály a kurva kényelmetlen Vastrónon, és miközben a szepton a fejére helyezi a kicsit nagy, bár átalakított koronát, másra sem tud nézni az ünnepségre megjelent tömegben, mint a kissé malacorrú vidéki szépségre hajazó Margaery-re, aki ugye az előző részben a nagyanyja tanácsára bement a hálókamrájába, hogy megrángassa a pöszörőjét, csak a nyomorult macska meghiúsította a nagyszerű tervet. Tommen ettől még sikerrel beleesett a nőbe, és immáron királyként már a macskát is kiparancsolhatja az ágyából, hogy leváltsa a nőre. A trón elé járuló potentátok fogadása közben is csak Margaeryt nézi, aki az oldalhajóban álldogál, egészen addig, míg Cersei észre nem veszi, és bele nem áll a látóterébe. Savanyú arccal.

Margarey nyel egyet, bazdmeg, lebuktam, Cersei meg elindul felé határozott, ámbár nem sietős léptekkel, és beszél a fejével. A társalgásból az derül ki, hogy a) Cersei pontosan tudta, mekkora gyökér Joffrey, b) Margaery királyné akar lenni, c) a Tyrell és Lannister családok közötti köteléket szorosabbra fonják, d) Tommen egy ártatlan, rendes gyerek, akit nem kéne megrontani. Tywinn örül Tommen beiktatásának, és Cerseivel szépen lefektetik a következő hetek menetrendjét, kis gyász, aztán esküvő, mondjuk 2 hét múlva, rá 2 hétre meg hozzámész a Viráglovaghoz. És nem lesz 77 fogásos vacsora, óvatosan duhajkodunk.

Screen Shot 2014-05-06 at 5.12.45.png

Cersei egyből leveszi, hogy van egy kis probléma a kincstárral, hát ja, van. A Lannister-bányák két éve egy gramm aranyat nem hoznak, így a Vasbankból élnek, annak tartozni meg egy ideig oké, de fizetni kell, mert megnyúznak élve. Ilyen ez a Vasbank. És ezért kell sürgősen nagyon szorosra vonni a Tyrell-Lannister köteléket. Cerseinek más ötlete is van a pénzszerzésre és a kötelék szorosabbra fonására, vagy csak szimplán aggódik a Dorne-ba küldött lányáért, mert Oberynt keresi fel a kertben, aki éppen verset ír, mert ő ilyen sokoldalú. Hogy van a lányom? Jól.

Meereen

Dany is megtudja, hogy annyi Joffreynak, és ennek kicsit örül azért, miközben egy földig érő fehér selyemruhában álldogál a meereeni trónteremben. Annak is örül, hogy Daario, hogy őtet meghódíthassa, mindenféle faszságot csinál, például elfoglalja a meereeni flottát a zsoldosaival, de ez nem mutatja ki, mert a többi vezér előtt nem lehet - nem adott rá parancsot, Daario ezt viszont úgy értelmezi, hogy arra sem adott, hogy ne foglalja el a 93 hajót, és eleve, Dany szereti a hajókat, szóval nesze, sok hajó.

A flotta át tud szállítani úgy 10 000 katonát Westerosba, ami nem tűnik túl acélos expedíciós hadseregnek, igaz, Királyvár talán meglehet belőle, de Ser Jorah rámutat, hogy az országot kell meghódítani, nem egy várost. Ráadásul, mint az várható volt, az előző két felszabadított városban kitört a balhé, az egyikben visszaállították a rabszolgaságot, a másikban meg egy mészáros üli torát, és négyszáz számra öldököl, ejnye. Dany ettől kicsit megrogy, baszki, Jonah, hogy lehetnék Westeros ura, ha kiderül, hogy a Rabszolga-öböl 3 városa felett sem tudok uralkodni? Jó kérdés, helló.

Screen Shot 2014-05-06 at 5.20.52.png

Sasfészek

Kisujj és Sansa Lady Arynn citadellája felé bandukol egy keskeny völgyben, amiről Kisujj elmondja, hogy kurvajó, mert három katona fér el egymás mellett mindössze, így fentől kényelmesen le lehet mindenkit szedni, nem is csoda, hogy senki nem foglalta el a citadellát ezer éve. És Sansa lesz szíves a feltűnően vörös haját szépen kendő alá tenni, mert nem kell, hogy kiderüljön, hogy ő kicsoda. Mert inkognitóban jár erre, Kisujj unokahúgaként. A csuklyás Sansát valamiért harmincöt éves kurvának sminkelték, innen is csókoltatom, aki ezt elkövette.

Screen Shot 2014-05-06 at 5.24.41.png

A citadellába felérve Kisujj egy üveg(kristály?) madárral kedveskedik Robinnak, Lady Arynn kissé sérült, de ettől még kibaszott gyökér fiának, aki kisvártatva kibassza az ajándokot a padlóba vájt lyukon, ahol, mint mondja Tyrion is távozott volna korábban, már ha engedik, ugye. Lady Arynn dettó nem a stabilitás és a racionalitás élő szobra, Kisujjra úgy néz, mint aki ott, a helyszínen akarja magába húzni, Sansát meg persze megismeri, és mondja neki, hogy sebaj, előtte nem kell titkolózni. Oszt Tyrion megpocsíkolt-e, kérdi elborzadást színlelve, nem, úrnőm, semmi ilyen nem volt. Akkor jó.

Robin elviszi Sansát egy tárlatlátogatásra, és ahogy bezárul az ajtó mögöttük, Arynn ráveti magát Kisujjra, dugjál meg te mostan engemet itt, de erősen. Kisujj láthatóan kényelmetlenül érzi magát a trónteremben, és a kúrás az utolsó, amire gondol, a nő ráadásul folytatja, vegyél nőül, de hirtelen. Jó, majd este, de zuhanyoznék. Ugyan, koszosan is szeretem a faszt, mondja, vagyis csak gondolja Arynn, és szépen Kisujj fülébe súgja, hogy hát nem ezért adtam a mérget a férjemnek és írtam azt a levelet Cate húgomnak? Oh.My.God. Szóval az egész eddigi történet, amit tulajdonképpen Jon Arryn halála váltott ki, Kisujj ötlete volt. Nabazdeg. Kisujj veszi a lapot, itten házasulni kell, ellenkező esetben labilis mátkája világgá kürtöli a kis összeesküvést.

Jó, esküdjünk, mondja, Lady Arynn meg nyitja a trónterem másik ajtaját és már hívja is a szeptont, hogy adja őket össze. Annyira fel van ajzva, hogy a szentembernek kijelenti, Kisujj úgy meg fogja baszni éjjel, hogy Királyvárban is halljék majd a sikoltozását. A szepton nem örül, Kisujj meg nyel egyet, itt valamit virítani kell éjjel, mert baj lesz. Nem lesz, rendesen megcsinlja, ahogy azt Sansa, meg a vár minden lakója végighallgatja éjjel. Arynn később fut egy mániákus-féltékeny kört Sansánál, miért akar téged mindenáron megvédeni Kisujj? Tán csak nem dugtok? Sansa szegény meg azt feleli nagyon rafkósan, hogy ugyan már ő csak egy buta lány, ezt mondja Kisujj is állandóan, és nem dugtak, sőt, ő szűz. Helyes, mondja Arynn, Robin örülni fog, amikor elvesz. Hoppá.

Screen Shot 2014-05-06 at 6.07.17.png

Valahol úton

Arya sorolja a kis mantráját egy tábortűz mellett, a Véreb meg ideges lesz, mert nem tud aludni tőle. Minek mondogatod ezt? Mert megölöm mindet. Na ja, a testvérembe beszállok. De most már kussoljál. Arya nem tud addig elaludni, míg fel nem sorolja mindet, na jó, sóhajt a Véreb, akkor toljad bazdmeg. Már a végén vagyok, mondja a lány, és kimondja az utolsót: Véreb. Sandorunk szeme ettől akkora lesz, mint egy csészealj. Másnap reggel Arya lent gyakorol a folyóparton, a mesterétől tanult mozdulatokkal, amiket Véreb kiröhög, oszt kitől tanultad? A legjobb kardvívótól, aki egy bottal vette fel a harcot a Királyi Gárdával. És mire ment vele? Hát meghalt. Pompás bajnok lehetett, jegyzik meg Véreb, na mutasd mit tudsz. Arya erre izomból hasba szúrná, de a páncéling megakadályozza.

A barátod halott. Merynn meg nem. Azért, mert volt páncélja meg egy kurva nagy kardja.

Screen Shot 2014-05-06 at 6.09.33.png

Közjáték: Brienne és Pod halad északnak. Pod nem tud lovagolni. Brienne-nek nem kell apród. Brienne nyulat fog. Pod egyben süti meg, megnyúzás nélkül. Pod elmeséli, hogy kinyírta Tyrion támadóját a csatában. Brienne megenyhül.

Screen Shot 2014-05-06 at 6.08.56.png

Craster kunyhója

Tudom, hogy erődnek fordítják, de egy közepesen sem stabil fáskamra az egész, szóval hagyjuk már. Locke felderíti a terepet egy fa mögött bujkálva, és végignézi, ahogy Rast egy nőt hurcol el a fák közé, hogy a rémes hidegben dugja meg. Ő inkább belopózik a lázadók táborába, és rálel a foglyul ejtett Brannre, aki ugye neki fontos ebből az egész kis kalandból, mert Roose Bolton holtan akarja látni a Stark-fiúkat. Jojen nagyon szarul van, megkockáztatom, még egy részt nem él meg, mindenesetre most még egy látomást megoszt Brann-nel, látom a nagy Szívfát, és tégedet ottan a háromszemű hollóval. Na, oda köll menni.

Screen Shot 2014-05-06 at 6.20.21.png

Locke nem most nyírja ki Brannt, mert visszamegy Havashoz, és beszámol, 11-en van az ellen, be vannak baszva és nőket inzultálnak. Na, akkor menjünk, és gyilkoljunk. Jó, de Karlra tessen odafigyelni, mert nagyon kemény csávó. Hát, Karl éppen keménykedik, Meerával, mert bejön neki a göndör haja. És meg akarja erőszakolni. Jojen erre beszól neki, hogy látom ám dolgokat, amik meg sem történtek még. Nahát, hagyja abba a nemi erőszak előkészítését Karl, oszt mit? Azt, amit tenni fogok a nővéreddel? Meg amit az embereim is? Hát, nem, hanem azt, hogy ma neked annyi lesz, és a tested égni fog. És ekkor kintről csatazaj gyön, megjöttek Havasék.

Screen Shot 2014-05-06 at 6.22.02.png

Rövid, de annál brutálisabb csata kezdődik, Locke viszont nem vesz részt benne, inkább bemegy Brannhez, belevág a lábába, bólint, ez lesz a béna, mondja, majd a hátára veszi, és elindul vele az erdőbe, hogy megölje. Brann ránéz Jojenre, az bólint, Brann szeme fehér lesz, és beleköltözik a dettó láncra vert Hodorba, aki viszont annyira erős, hogy elszaggatja láncát, utánik megy, felemeli Locke-ot a levegőbe, és egy kézzel összeroppantja a gigáját.

Közben zajlik a csata, és perszehogy Havas megy Karlt legyakni. Pillanatok alatt kiderül, hogy Karl nem véletlenül volt menő bérgyilkos, két tőrrel a kezében szopatja Havast, aki földre is kerül, valíriai acél ide vagy oda, és csak azért nem hal bele a kalandba, mert Craster egyik lánya és/vagy felesége egy lándzsával kicsit megszúrja. Ezen Karl felbőszül, megfordul, de mielőtt a nőt kinírhatná, Havas felpattan, és a kardját egy határozott mozdulattal átdöfi a fején, hogy a szájén jön ki. Ha nincs csöcs, van helyette brutális, véres jelenet, this is not tv, this is HBO. Karlnak annyi, és mivel Hodor kinyírta Locke-ot, ugye Brann menten összefut Havassal, de nem, mert Jojen meggyőzi, hogy neki el kell innen mennie északnak, a nagy fához.

Havas, a felszabadító, azt javasolja Craster nőinek, hogy menjenek velük vissza a Falra, mert ez a vidék meglehetősen veszélyes, és Mance is itt lesz pillanatokon belül, de a nők inkább nem mennek(?), és felgyújtják az egész kunyhókomplexumot. Csak bejött Jojen látomása.

Jövő héten ez lesz:

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.05.06. 09:08:59

jajdejó, én pont azon filóztam, hogy hol az erőd, mert csak düledező viskókat látok. mondjuk ettől még nem gondoltam, hogy tényleg azok vannak csak, sokszor alig látni valamit, minden sötét, koszos emberek fekete ruhában, max fáklya-, gyertya- vagy tűzfénynél bolyonganak éjszaka. egy-egy kültéri felvétel simogatás a szemnek :)

Moria 2014.05.06. 09:18:35

Brannek azert marha rosszul all ez a vallig ero hullamos haj...

Leadfoot 2014.05.06. 09:45:03

Kérem, a könyvolvasók ne erősítsék meg, és ne is cáfolják, de van egy olyan érzésem, hogy Jon Snow nem fogja túlélni az évadot. Világos, hogy minimum 1 főszereplő kinyiffan, és szerintem ő lesz.
Már a múlt héten is akartam ezt írni, és mikor elkezdték Karllal böködni egymást, azt hittem, itt a vége.

Tájfájter 2014.05.06. 09:50:52

az előzőhöz képest már szinte tökéletes rész :-)

- Dany szála kellett, itt látszik, hogy leesik neki miért is tököl még keleten. Valaki írta, hogy közben a régi népe teljesen eltűnt mellőle, nem látni a kaleszárját sehol.

- Brienne és Pod kettőse vicces lesz, habár Arya-Hound párost nem fogja tudni lekörözni.

- Lannisterek megint alkotnak végre.

- Kisujj meg a főgeci az egész sorozatban, ha ő nem kavarja anno a szart, akkor nem is lenne sorozat :)
És az ő eddigi ténykedései tök más értelmezést nyernek ezáltal.

Amit viszont nem értek, hogy a lázadók ha már elkapták Jon Snow farkasát, meg Bran-ét is, akkor miért nem nyírják ki rögtön őket? Pár nyílvessző és kész.
Szóval ez kicsit gyenge lábakon állt, de végre visszakerült a "rendes" mederbe :-)

XocoLatte 2014.05.06. 09:56:53

A királyvári párbeszédes jelenetek ezúttal is erősek voltak, leginkább a két nőé volt élvezetes.
Marge puncija már nagyon viszket, lassan bármit beletuszkolna, bár tudom, hogy a megjátszás és képmutatás egyik nagymesterétől bármi kitelik... Még szeretnék 1-2 esti mesés jelentet vele és a hirtelen naffiúvá cseperedett Tommyboy ágyában...

Apropó, ágyjelenet: csak én vagyok úgy vele, hogy eleddig nem voltak szégyellősek a készítők a pucér szexjelenetek tárgyában, ezért kifejezett csalódást éreztem, hogy nem mutatták amint Kisujj félholttá csinálta a hibbant banyát. Aki mellesleg igazi klinikai eset, szegény Sansa most úgy érezheti magát, mint csöbörből vödörbe.

Pod nem volt eddig ennyire bénának ábrázolva, és mint tudjuk, nem kell szégyenkeznie, ha a női vágyak kielégítéséről van szó, ezért nagyon nem értem, mi kezdett szövődni ő és Brienne között. Persze Brienne mértéktelenül csalódott, hogy nem Jaime vetkőzteti a páncélból, ez érthető...

Dany cselekményszála kezd kifejezetten unalmassá válni, ezen még sajnos az sem tud változtatni, hogy ezt az előnyös és átlátszó fehér selyemlepedőt rakták rá, legalább mutathattak volna egy közelit amint a teraszon ácsorog az átmenő fényben. Fingom nincsen, miért, de bármikor látom, azonnal gerjedési jeleket kezdek magamon tapasztalni.

Leadfoot 2014.05.06. 09:59:29

@Tájfájter: Na és hova tűnt a második farkas?

Cersei nagyon erős volt ebben a részben, az ereimben is megfagyott a vér, ahogy beleállt Tommenék szemezésébe. Maergery is nyelt egyet finoman, gondolom, eszébe jutott Cersei kis ígérete, hogy megfojtatja álmában, az meg nem kellemes dolog.

Az Arynn csaj karaktere is jó, a színésznő is megfelel a kissé (na jó, nem kissé) tébolyodott nőszemélyhez.

Na de Kisujj arca, ahogy Lady Arynn vegzálja... egyszerűen hatalmas.

XocoLatte 2014.05.06. 10:01:07

@Leadfoot: Én nem olvastam a könyveket, de azért nem Jon Snow volna az első tippem az ebben az évadban megpurcanók listáján. Ott van pl. Tyrion vagy Tywin, esetleg .

Leadfoot 2014.05.06. 10:03:25

Jól értelmeztem, hogy a sárkányok anyja határozatlan gyakorlatilag letett a Vastrón megszerzéséről? Valahogy ezt vettem ki a szövegéből, hogy jó lesz neki az a környék is, ahol épp van, majd uralkodik ott, na bumm.

A CGI sárkányok kurva drágák lehetnek, mert folyton csak a vinnyogásukat hallani. Az előző részben azt hittem a párviadalos résznél, ahogy ott hetvenkedett a hugyozós bajnok, hogy majd hirtelen lecsap egy sárkány, és jól megzabálja.

Atiati 2014.05.06. 10:11:44

Jól emlékszem megint új infó van a filmben a könyvhöz képest? Vagy ott is elmondták Kisujj szerepét?

csizsikpizsik 2014.05.06. 10:14:44

@Leadfoot: Mint könyvolvasó érdeklődöm, minek veted fel ha nem akarod tudni? :)

Bunny Munro 2014.05.06. 10:17:11

@Atiati: elmondták, de a következő könyvben

akrosztikon 2014.05.06. 10:24:49

@XocoLatte: Én örülök, hogy nem voltak szexjelenetek, mert azok általában nem viszik előre a történetet és nem árnyalják a szereplők jellemét sem. Persze van egy-egy kivétel. Pl. Jaime és Cersei jelenete Joffrey holtteste mellett.

Meglepő módon Bran szála kezd kifejezetten érdekes lenni, mert persze Arya és Hound, illetve Brienne és Pod szála mókás, de nem valószínű, hogy ők komoly hatással lesznek sok más ember életére, míg Bran azért jelentősen befolyásolhatja a viszonyokat Északon, ha fejleszti még egy kicsit a mentális képességeit.

Atiati 2014.05.06. 10:25:54

@Bunny Munro: Akkor ezen átfutottam valahogy.

Cecan Basescu 2014.05.06. 10:27:05

Csak én vártam, hogy Kisujj mikor hajítja a lyukba Lady Arynn-t meg a félkegyelmű kölkét? Vagy ez túl triviális lett volna? Ott van Sansa és csak ez a félbolond rusnyaság választja el tőle, aki ráadásul még keményen alá is tehet, ha felnyomják az idegeit.

akrosztikon 2014.05.06. 10:30:27

@Cecan Basescu: Szerintem Kisujj azonnal meg fogja ölni vagy öletni mindkettőjüket, amikor már nem lesz szüksége rájuk vagy kifejezetten veszélyeztetni fogják a terveit. Az, hogy életben vannak, csak azt jelzi, hogy még szüksége van rájuk valamiért.

Tájfájter 2014.05.06. 10:35:06

@Leadfoot:

Szerintem meg Dany-nak leesett, hogy amíg nem gyűjt elég hajót neki a csávója, meg nem nőnek meg a sárkányok akkorára, hogy lovagolhasson rajtuk, mint ősei tették, addig pont gyakorolhatja a királynő szerepet a Meereen-i homokozóban :-)

És ha úgy gondolja, hogy már megy neki a királynősdi 1-3 városon, akkor majd elfoglalhatja a szomszéd kontinenst.

Legalább kicsivel több esze van, mint a bátyjának volt :-)

Gandalf Garaboncias 2014.05.06. 10:38:37

Azt én sem értettem, hogy a lázadó varjak miért tartják fogva és etetik a rémfarkast, pedig ki is nyírhatnák.

Cecan Basescu 2014.05.06. 10:46:51

@akrosztikon: Nem tudom mi szüksége lehet még rájuk, nekem inkább úgy tűnt kényelmetlen lett volna magyarázkodni a várban lévő katonáknak, hogy Lady Arryn megcsúszott a vizes padlón. Csak most ugye alaposan keresztbe tett neki az esküvő, pláne ha bohóc került a fiókba.

XocoLatte 2014.05.06. 10:53:16

@Leadfoot: A másik farkast Bran-ék vitték magukkal az epizód végén. (nem mutatták, de ez a szándékolt jelentése annak, amit Bran mond, amikor utasítja Hodort, hogy keresse meg a fenevadat).

XocoLatte 2014.05.06. 11:02:53

Kate Dickie hibátlanul játssza a hibbant banya szerepét, a csöcsei mutogatása úgy tűnik elég volt neki a második évadban (pedig jó kemény didkói vannak). Gondolom, Kisujj logikája most abból áll, hogy megerősíteni a saját pozícióját mint Lord of the Vale, szerezni pár hűbéres nemesi támogatót, közben jókat dugni a hibbant nővel, egyengetni Sansa sorsát (miközben még inkább a kegyeibe/bizalmába férkőzni egy későbbi frigy reményében), majd szépen lassan megszabadulni a hibbant banyától és fiú örökösétől, majd elvenni Sansát.

szepi79 2014.05.06. 11:05:50

@Tájfájter: "- Kisujj meg a főgeci az egész sorozatban, ha ő nem kavarja anno a szart, akkor nem is lenne sorozat "

frászt nem. Kisujj csak a(z egyik) katalizátor, itt annyi feszkó volt jobbra balra, hogy mindenképp lett volna pofozkodás:
- Cersei és a tesó szaporítóprogramjára rájöhetett volna más is, nem csak a legeslegelső epizódban megmérgezett Jon Arryn, és amint ez megtörténik, Stannis és Renly ugyanúgy nekiment volna a Lannistereknek Robert halála után (kivéve, ha előbb kiderül a dolog, mert akkor jó sok szőke fej került volna karóra)
- Dany-t ugyanúgy megdugja Conan, stb., az ő eseményszála változatlan
- A falon és azon túli történések is pont ugyanazok lennének

Annyi lett volna a különbség, hogy a Starkok nem keverednek bele (Lisa levele nélkül), vagy legalábbis nem ennyire. Maximum mentek volna segíteni Stannisnek a háborújába.

Felagund 2014.05.06. 11:21:02

Összességében színvonalas, de érezhetően filler rész volt, de legalább három évad kihagyás után újra láthattuk Kate Dickie-t, aki szerintem egészen zseniálisan adja a nem kicsit pszichotikus anyukát.

Egyébként viszont vicces, hogy a Sasfészek milyen alapos "átépítésen" esett át az első évad óta :D

Ellenben viszont könyörgöm, rúgják már ki a fight choreographert, annyira életszerűtlenek a harcjelenetek, hogy fáj nézni, a Karl-Jon küzdelemnek normális esetben a 15. mp-ben kellett volna befejeződnie, ott, hogy Jon kicsontozva hever a padlón... (Mert ugyebár már a Vörös Vipera is megmondta, hogy zárt térben a hosszúkard nem jó választás...)

szepi79 2014.05.06. 11:24:08

@szepi79, első ezen a néven: ja, meg a dorne-i kurvázós csávó is szintén itt pattogna a megerőszakolt & meggyilkolt húga miatt. Szóval van itt konfliktus bőven. Az az egésznek a kiindulópontja, hogy a Targaryenek leigáztak mindenkit a faszba 300 éve, és ez mindenkinek megfelelt. Aztán túl hirtelen lett vége, és amikor kiirtották őket, a győztesek ott álltak, és azt próbálták kitalálni, hogy most mi a pöcs legyen, mert idáig nem jutottak el a tervezésben. Született egy ad-hoc megoldás, ami 15-20 évvel később látványosan beborult, és azt nézzük most mi :D

Dekatlon 2014.05.06. 11:28:00

@Felagund: Simán nyert is Karl, ahogy kell. Csak picit próbálta kiélvezni, játszadozott, aztán megbökte a lány.

Felagund 2014.05.06. 11:30:35

@Dekatlon: Az oké, de ez csak a drámai történetvezetés miatt történt, egyébként olyan szuboptimálisan vívott, hogy én nem tudom, hogy lett ő a Bolhavég legjobb bicskása...

(mehetnék részletekbe is, de inkább nem untatok senkit, de eléggé eklatáns példa, amikor az egyik tőrrel kötésbe teszi Jon kardját, majd utána, ahelyett, hogy eljátszana egy 2.0-ás Jory Casselt, részúr a pengére még egyszer és azzal is kötésbe kerül)

Felagund 2014.05.06. 11:32:25

@Dekatlon: És most akkor ne is beszéljünk arról, hogy a kinti csatában (már azon túl, hogy a sztahaonvista fekete testvérek a 11-ből legalább 25 lázadót levágnak), a vívójelenetek összes klasszikus hibáját hozzák (széles mozdulatok, "bénult kéz", satöbbi).

Lehet, hogy csak én vagyok túlképzett ehhez az egészhez, de a harcjelenetek már az első évad óta nem igazán tetszenek...

Dekatlon 2014.05.06. 11:36:13

@Felagund: Hát mert nem akarta még megölni. Felmérte, hogy ő a jobb, aztán nekilátott szórakozni.
Pohárból inni praktikusabb, mint koponyából, én már annál a jelenetnél sejtettem, hogy ezt a csávó nem a letisztult megoldások embere :)

Felagund 2014.05.06. 11:37:17

@Dekatlon: Alas, poor Jeor, I knew him, Horatio...

NAR 2014.05.06. 11:44:16

@Cecan Basescu: Ha Kisujj ledobja az Arryn-okat, akkor ott van a Völgy helytartó nélkül, a helyi főurak választanak (nem feltétlenül békésen) maguk közül egy vezetőt, az pedig Kisujjat repteti meg. Arról nem is beszélve, hogy a Lannisterek azért küldték oda Kisujjat, hogy betörje Lysa Arrynt, nem pedig hogy megölje. Szóval egyelőre szüksége van rájuk, elsősorban a gyerekre, mint törvényes örökösre.

Felagund 2014.05.06. 11:50:45

@NAR: Onnantól kezdve, hogy a nászt elhálták - és ezt ugye bárki tanúsíthatja a vár mintegy tízmérföldes körzetében - Kisujj számít a Völgy Urának, az esetleges halála után pedig a debil kissrác (akivel persze bármi történhet addig).

Aztán persze a Völgy urai vagy elfogadják, vagy sem, de azért gondolom látszik már most, hogy Kisujjat nem kell félteni, van neki mindig B (valamint C, D, E, F, G) terve ;)

Meth, Not even once 2014.05.06. 12:01:37

Amúgy Kisujj nélkül kb. nincs az Öt király háborúja.
- Az ő sugallatára mérgezte meg Lysa Jon Arrynt, ami miatt Ned Starknak délre kellett mennie.
- Ő vezeti el Ned Starkot Gendry-hez, ami által végül rájön a jó öreg Ned, hogy Joffrey nem éppen Baratheon. És ugye Stannis-nak Ned küldi el levélben e felfedezést, ezzel megadva neki a jogot a lázadásra.
- Ő hazudja azt Catelynnek, hogy Tyrioné az acéltőr, amivel meg akarták gyilkolni Brant, ami végül ahhoz vezet, hogy Starkné elfogja az Ördögfiókát, ami végül is kirobbantja a háborút, hiszen Tywin ezek után küldi Zúgó alá hadseregét.
- Ő kovácsolja össze Renly halála után a Tyrell-Lannister szövetséget, amivel megnyerik a háborút Stannis ellen (vagy legalábbis most nagyon úgy néz ki) - és ugye ezért megkapja Harrenhall-t és a Folyóvidék főura lesz.
- Az ő segítségével mérgezik meg Joffrey-t a Tyrellek, és ő menekíti ki Sansát - aki jelenleg Winterfell örököse, hiszen az emberek úgy tudják Rickon és Bran meghaltak.
- És végül hozzámegy Lysa Arryn-hoz, így gyakorlatilag a Vale főura lesz (bár jogilag nem, de valószínűleg simán tudja befolyásolni Lysát meg a kisköcsögöt).

Tehát a sorozat kezdetén egy "mezei" Master of Coin volt, gyakorlatilag semmi birtokkal, mostanra pedig a hét királyságból kettőnek az ura, és még egynek a kulcsa a kezében van (Sansa).

profilo 2014.05.06. 12:03:30

@Leadfoot:

Hát barátom legyen elég annyi,hogy ebben a sorozatban nem sok színésznek adatik meg ,hogy évadokon keresztül játsza a rászabott karakterét.Ez nem Dallas,hogy egy Bobbyt feltámasszanak...(bár lesz itt is ilyen,de oly örömteli módon).

profilo 2014.05.06. 12:05:06

@profilo:

azaz ...."de nem oly örömteli módon"
akartam volt írni....

Meth, Not even once 2014.05.06. 12:05:12

@Felagund: Szerintem nem ő számít a Völgy urának jogilag, mert ez a jog már átruházódott a kisköcsögre, amikor Jon Arryn meghalt. Lysa nem jogutódja Jonnak, így a házassággal nem tudja átadni a jogot Kisujjnak. Ez olyan, hogyha Cercei most ha férjhez megy Lorashoz, akkor nem Loras lesz a király.
Szóval így csak gyámként tudja - jogilag - érvényesíteni a jogait, amíg Robin (vagy a könyvben Robert) Arryn nagykorú nem lesz. Persze a valóságban nyilván úgy befolyásolja a kisgyereket meg az anyját ahogy akarja.

Felagund 2014.05.06. 12:11:41

@Meth, Not even once: ellenben ugye a gyerek debil és beteges, ki tudja, milyen betegséget kaphat el ;)

NAR 2014.05.06. 12:18:56

@Felagund: Persze, de ekkor is egy oldalági Arryn (akikből azért biztos akad a Völgyben pár) előnyben lesz Kisujjal szemben az öröklést tekintve, szóval a fiú élve kell Kisujjnak.

NAR 2014.05.06. 12:21:43

@Meth, Not even once: A Hét Királyságból melyik kettőnek ura? Harrenhal és a Völgy?

Meth, Not even once 2014.05.06. 12:22:09

@Felagund: Na ez a jó kérdés, ha meghal a gyerek, akkor ki örökli a Vale-t? Ugye ezzel kihalna az Arrynoknak ezen ága, és ilyenkor mi van? Visszamennek a családfában addig, amíg nem találnak egy még élő rokont? Vagy a Völgy urai szavazással választanak maguknak új urat? (Ez eset akár még jó is lehetne Kisujjnak, hiszen ő is a Völgy uralma alá tartozó részről származik, és van egy kis birtokai is ott). Esetleg Királyvár jelöl ki új urat?

Felagund 2014.05.06. 12:23:00

@NAR: Hát, a könyvben (tudom, tudom!!!) le van írva, hogy az Arrynok gyakorlatilag a kihalás szélére lavírozták magukat, az egyetlen távoli örökös egy Harrold Hardyng nevű srác (Akit ezért "Örökös Harry"-nek is nevezenek), de a sorozatban (még?) ő nem lett bevezetve...

szepi79 2014.05.06. 12:26:14

@Meth, Not even once: "Amúgy Kisujj nélkül kb. nincs az Öt király háborúja."

5 királyé biztos nem, de 3é talán :D

"Tehát a sorozat kezdetén egy "mezei" Master of Coin volt, gyakorlatilag semmi birtokkal, mostanra pedig a hét királyságból kettőnek az ura, és még egynek a kulcsa a kezében van (Sansa). "

szerintem ezzel elkúrta a dolgokat. pénzfőtanácsosként is volt valamennyi hatalma, de sosem annyi, hogy emiatt célpont lett volna. varys volt az egyedüli ember, aki felismerte benne a problémát. viszont befolyása sokkal több volt, és látszólag senkire nem jelentett veszélyt. plusz a pénzmesterség nem is volt egy irigyelt szakma, tyrion se örült, amikor megkapta a titulust. most viszont kisujj nagybirtokos lett, akinek már van oka félteni a pozicióját.

Meth, Not even once 2014.05.06. 12:28:34

@NAR: Harrenhallal együtt megkapta a Folyóvidék főurának a címét, ami eddig ugye a Tullyknál volt, csak ők sajnálatos módon fellázadtak, így ezt a címet nem érdemlik meg. (A sorozatban asszem nem volt benne, de Zúgót a Freyek kapják, de a főúri címet már nem kapják meg vele együtt, azt Kisujjra ruházta át Joffrey).

stevieg18 2014.05.06. 12:30:22

Wow. Olyas valakiként, aki nem olvasta a könyvet nem picit meghökkentő jelenet volt a Sasfészekbeli. Nem tudom Kisujj tetteit mennyiben befolyásolta az, hogy Catelyn volt a mindig is imádott nője, de ha akár valamennyire is, hogy képes volt egy ilyen nagyszabású tervbe fogni hogy valahogy a közelébe férjen és Westeros leghatalmasabb embere legyen, akkor igen kíváncsi vagyok meddig fog élni Tywin, Roose Bolton és Walder Frey a három nemes akiknek közük volt Catelyn csúfos halálához...

NAR 2014.05.06. 12:30:31

@Felagund: Amikor az Árpád-ház kihalt, akkor is előkerült Károly Róbert, akinek csak a dédapja volt árpád-házi király, szóval elég messzire menve biztos találnak közös őst, ha nagyon akarnak :-)

Felagund 2014.05.06. 12:31:39

@NAR: De csak mert nem volt kéznél az elhunyt király anyjának férje :D

Felagund 2014.05.06. 12:38:17

@NAR: És ahogy most utánanéztem, Harry kétszeresen is nőágon leszármazott (az anyjának az anyja volt Jon Arryn húga). szóval ha ő számít örökösnek, az már igencsak elkeseredett állapotot jelez, de ismét jelezném, hogy ez a TV-sorozat lefolyására abszolút semmilyen hatással nincs (de persze lehet)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.06. 12:40:32

csak én untam ezt a részt? Ilyen még nem volt, de már közben elkezdtük öcsémmel megbeszélni annyira nem volt semmilyen se. :S

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2014.05.06. 12:40:34

@szepi79, első ezen a néven: így van, Varys már viszonylag hamar felismerte, hogy Littlefinger nem épp tiszta módszerekkel játszik és ha jól emlékszem, a második részben teszi közzé ezt a véleményét Tyrionnak.
kíváncsi leszek, meddig tudja Littlefinger fokozni a hataloméhségét, nekem tisztára egy medieval Lézerjaninak tűnik (és bocs a pol-ért). tulajdonképp az elmúlt pár év történéseinek jó része az ő lelkén szárad.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2014.05.06. 12:43:48

@stevieg18: ahogy írod, egyikükre sem tennék. pláne Walder Freyre nem, ugyanis Littlefinger előző részben megismert taktikája szerint mindig a szövetségeseivel baszik ki és durván, hogy még csak gyanú alá se kerüljön.

szepi79 2014.05.06. 12:44:57

@stevieg18: "Nem tudom Kisujj tetteit mennyiben befolyásolta az, hogy Catelyn volt a mindig is imádott nője"

szerintem a becsvágya mellett csak ez vezérli. azt azonban nem tudom, hogy mit akart Catelyntől, mert simán benne van az is, hogy nem megszerezni akarta a nőt magának, hanem megbosszulni az évtizedeken át tartó viszonzatlan szerelmet. Ha pedig a bosszú volt a célja, akkor benne lehetett a keze nemcsak Joffrey esküvőjében, hanem a Frey lagziban is.

Dekatlon 2014.05.06. 12:45:56

Azért Kisujj, ha kell, odateszi magát. Tényleg rendesen megénekeltette a hibbant libát :)

Meth, Not even once 2014.05.06. 12:48:36

@doggfather: szerintem ez direkt volt nyugis rész, mindenki egy kicsit lenyugodott benne. Dany maradt Meereen-ben, nem hurcolja tovább a rabszolgáit hülye célokat kergetve, Bran teljesen elfogadta a küldetését, hogy megtalálja a Three-eyed-ravent. Cercei elfogadta, hogy Margery királynő lesz, és hogy Joffrey egy pszihopata volt. Már-már úgy tűnik, hogy a birodalom kezd kigyógyulni a háborúból. Persze aztán lehet hogy ez csak vihar előtti csend.

Nikorene 2014.05.06. 12:50:48

@Felagund: No és mivan, ha Kisujjnak és a banyának fiúgyermeke születik? Akit mondjuk nem nevel a Kisujj retardáltnak? Sztem akkor ô jön az öröklésben, bár ebben nem vok biztos. De ha igen, akkor odáig kell a gyerek, meg az anyja, utána már egyikse :)

Nikorene 2014.05.06. 12:51:20

@Nikorene: Ez megmagyarázná azt is, hogy hogy bírja Kisujj megrakni azt a banyát :)

Felagund 2014.05.06. 12:52:20

@Nikorene: A szituáció mindenképpen elég kényes ahhoz, hogy nyilvánvalóan szükség van a Völgy lordjainak támogatására, de tegye fel a kezét, aki szerint egy ilyen feketeöves intrikusnak, mint Kisujj, ez ne menne könnyedén :D

Nikorene 2014.05.06. 12:54:29

@Felagund: akkor meg fôleg, ha a Harry se apai ágon örökös, akkor egy közvetlen nôi ági fiúgyermek simán beelôzi jobbról.

Tájfájter 2014.05.06. 12:57:31

@szepi79, első ezen a néven:

- nem tartom kizártnak, hogy John Arryn-t is Littlefinger vezette rá arra, hogy Robert örökösei Lannisterek inkább, és hogy a bordélyokban (amik éppen Littlefingeré) van még pár királyvér :)

Habár a kezdetekkor éppen egyszerre indulnak az események, de ha nem kavar bele valaki az állóvízbe, akkor lehet, hogy Varys-ék sem veszik a bátorságot, hogy a Dany-éket pártolják és kiházasítsák Drogo-hoz, akkor meg nincsenek sárkányok se, és ki tudja, hogy az üstökös van a sárkányok miatt, vagy a sárkányok keltek ki az üstökös miatt, de akkor egy csomó misztikus esemény nem indul be :)

Amúgy csak egy dolog a biztos: Winter is coming :)

szepi79 2014.05.06. 12:58:04

[OFF]
@sixx: esetleg lehetne a vv6ról is ilyenformán területekre felosztva írni, konyha, udvar, cigiskanapé, háló... a vicc kedvéért, úgyis utolsó hét van.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.05.06. 13:07:02

Engem még mindig zavar, hogy Tommen nem elég fiatal. Valószínűleg a Margaerys jelenetek miatt nem merték teljesen gyereknek hagyni, pedig úgy sokkal hatásosabb lenne. Nem igazán értem, hogy ahol élesben megy a kasztrálás, népirtás és vérfertő, miért pont ebben szemérmeskednek. Talán azért, mert akkor kiskorú színészt kellene bevetni, és annak sérülne a lelkivilága? Jobb nem jut eszembe.

Kisujj viszont baromira el van találva a sorozatban. A hideg futkos a hátamon az eredeti hangjától. Kiválóan átjön a sunyisága, és az, hogy minden áron a lehető legmagasabbra akar kapaszkodni.

Felagund 2014.05.06. 13:10:16

@Littlewood: Ennek szerintem borzasztó egyszerű oka van: rettenetesen nehéz olyan nyolcéves gyerekszínészt találni, aki tudja hozni a sorozat megkívánta színvonalat. Szerintem még ez a mostani is necces, de még elmegy, bár irgalmatlan mennyiségű beszédtechnika órára kell még járnia :D

zizi77 2014.05.06. 13:10:19

@Nikorene: elméletileg semmi köze nem lenne a sasfészekhez, mert semmi vérszerinti rokonság nem kötné az Arrynokhoz. Kisujjnak a kiscsákót mindenképpen meg kellene tartania bábnak, hogy a völgy urai ne kezdjenek versengeni a címért. Amúgy Sansát se akarja igazán, max. megbosszulni a visszautasítást az anyjától. De, hogy Lysát nem fogja sokáig elviselni, az tuti.

zizi77 2014.05.06. 13:12:28

@Littlewood: gondolom a pedofiliát nem venné be a nép gyomra. A múltkor a nemierőszaktól is elhatárolódott Martin.

Dekatlon 2014.05.06. 13:14:44

@zizi77: miközben nagyon sok nemi erőszak van mutatva/sejtetve az egész sorozat alatt. De hogy egy főszereplőt? Aaaazt nem!

De hülye világban élünk.

zizi77 2014.05.06. 13:15:48

@zizi77: persze az inkább a történeti hűség miatt volt.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.05.06. 13:17:19

@zizi77: ezt értem, de ahogy a faroklevágás fiktív, úgy a kölyök enyhe molesztálása is az lenne.

@Felagund: ez elképzelhető, nem mintha Tommennek hatalmas színészi kihívásoknak kéne megfelelnie.:)

zizi77 2014.05.06. 13:18:07

Szerintem jó így Tommen, ahogy van. Nekem pont elég naívnak tűnik, és hát a menyasszony is vagy harminc a tizenöthöz képest.

Dekatlon 2014.05.06. 13:19:04

Terhes nőt hasbaszúrni? Simán.
Csecsemőket felszeletelni? Mi az hogy.
Cakkos végű jogaral halálrabaszni kurvákat? Naná!
Nyúzni-kiherélni embereket? Máglyán elégetni akár gyerekeket? Persze-persze.

De majdnem megerőszakolni egy főszereplő milfet? Hát attól elhatárolódunk.

Közszolga 2014.05.06. 13:20:18

" Varys-ék sem veszik a bátorságot, hogy a Dany-éket pártolják és kiházasítsák Drogo-hoz"
Ez már kiderült a filmsorozatban?

zizi77 2014.05.06. 13:21:52

@Littlewood: most nagy pedofil botrányok vannak, én sem feszegetném a határokat, még elméletben sem.

Meth, Not even once 2014.05.06. 13:21:57

@Dekatlon: Azért látszik, hogy a sorozat kicsit "prűdebben" bánik a szexualitással, nyilván azért, mert a jelenlegi társadalmi elvárásokkal nem mehet nagyon szembe. A könyvben mindennapos, hogy éppen kivirágzott 12-13 éves lányokat adnak 35-40 éves férfiakhoz - azért Dany szexjelenetei egy 13 éves színésznővel elég brutálisak lettek volna a 21. századi gyomrunknak. Mint ahogy kihagyták a Quarth-i divatot, amiben ugye a nők egyik melle mindig kilóg a ruhából, ami szerintem tök jó abból a szempontból, hogy egy másik kultúrában lehetnek deszexualizálva a mellek, és jó egy más, fiktív kultúrát látni. Mondjuk lehet hogy ezt azért nem rakták bele a sorozatba, mert akkor senki sem figyelt volna a Dany-s részek alatt, hogy ki mit beszél :D

sixx · http://comment.blog.hu 2014.05.06. 13:23:09

Na akkor még egyszer: könyves fejtegetést ne itt. Könyörgöm, ne kelljen már kibaszni innen embereket, mert nem értik meg ezt a kurvára egyszerű dolgot. Ne. Pofázz. A. Könyvekről.

zizi77 2014.05.06. 13:25:30

@Dekatlon: mint korrigáltam, inkább a történet miatt határolódott el. Amúgy szerintem simán beleférne nála.

Felagund 2014.05.06. 13:26:17

@Littlewood: Minden beszélő szereplőnek (már most értem ez alatt az összesen kettőnél több mondatot mondó karaktereknek) hoznia kell egy bizonyos színvonalat, és ezek szerint Calum Wharry, akinek az égvilágon semmilyen tapasztalata nem volt a GoT előtt, ezt nem hozta.
Amúgy pl Beric Dondarriont is tök más játszotta az első évadban, amikor csak egy mondata volt, de amikor a Brotherhood egy saját külön történetszálat kapott, akkor recastolták a színészt - persze ki tudja, pontosan miért, David Michael Scott sem az a nyeretlen kétéves, már ami színészmesterséget illeti, de valószínűleg egy nagyobb darab, viharvertebb, karizmatikusabb embert akartak mutatni a készítők, ezért esett a választás Richard Dormerre.

Egyébként az új srác, Dean-Charles Chapman ezelőtt az egyik Lannister-unokatestvért játszotta, akit Karstark apu - megszegve minden genfi egyezményt - legyilkolt, úgyhogy személyében köszönthetjük az első "újraéledt" szereplőt :D

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.05.06. 13:27:23

@Dekatlon: Valami ilyesmit akartam én is mondani.:)

@zizi77: persze, nekem sem az hiányzik, csak még mindig nem szoktam meg a filmgyártás szokásos hozzáállását, hogy a dugás nagyobb bűn, mint a gyilkolás. Kb = nagyobb felzúdulást kelt, ha erőszakkal bedugják, mint ha levágják. Valószínűleg azért, mert mai világunkban az előbbi gyakoribb, mint az utóbbi, így az utóbbit tiszta fikcióként kezelik, az előbbit meg lehetséges valóságnak. Vagy passz.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.05.06. 13:29:34

@Felagund: nem is tudtam, hogy újrahasznosított színész a kissrác. Végül majd biztos megszokom, csak Daario mellett ő a másik, akiről egész más elképzelésem volt.

Felagund 2014.05.06. 13:30:15

@Littlewood: Ezzel egyébként Martin is poénkodott, hogy azzal semmi baj nincs, hogy baltákkal hasítanak szét fejeket, de az, hogy péniszek hatolnak be vaginákba (ami ugye nagyjából minden pillanatban tízezerszám történik a világon), az gáz :D

zizi77 2014.05.06. 13:32:35

@Littlewood: az amcsik amúgy is iszonyat álprűdek. Szülőként én se szeretnék gyereket szex jelenetben látni. Már a tudat is elég gáz.

Varbaro 2014.05.06. 13:33:00

Krall + Snow párbajáról nekem az jutott eszembe, hogy nerf a rugóknak, ha nem háttal áll parryzta volna a csajt is... elsőre még megmentette a cheat death, de aztán krittelt az execute.
:V

zizi77 2014.05.06. 13:33:33

@Littlewood: na igen, talán nem elég pufi. :-)

Felagund 2014.05.06. 13:35:21

@Varbaro: Ebben igazából az a legszomorúbb, hogy még értem is :D

Dekatlon 2014.05.06. 13:35:25

@Felagund: Ennek gyönyörű példája, amikor a mexikói bandahábodúban lefejezett pucér női torzón a hírekben a mellét takarták ki. (mondjuk a szemét tényleg nem lehetett, de akkor is)

szepi79 2014.05.06. 13:35:38

@Littlewood: "Talán azért, mert akkor kiskorú színészt kellene bevetni, és annak sérülne a lelkivilága?"

nekem ez még az első évadban jutott eszembe, amikor Lysa nyílt színen szoptatta meg Robint. Hogy a csávókámnak hány év terápia kell majd ennek a feldolgozásához 40 éves korában. de egyébként valószínű pont ez van a dolgok mögött. mert a vérfertőzés egy dolog, meg a csecsemőgyilkosságok, de nehogy egy 14 éven aluli szexbe keveredjen, mert fel kell gyújtani mindent.

@zizi77: "gondolom a pedofiliát nem venné be a nép gyomra. A múltkor a nemierőszaktól is elhatárolódott Martin. "

nekem az nem tűnt annyira erőszaknak. oké, tiltakozott kicsit a csaj verbálisan, de egyébként hagyta magát. ha ellenére lett volna a dolog, szólhatott volna az őröknek (jaj megbotlottam, fáj a lábam, kisérjenek el a hálómig), vagy tettlegesen is tiltakozhatott volna. elvégre a fickó most vesztette el a _jobb_ kezét, összesen csak bal keze van, amivel ügyetlen, egyszerre nem lehet egy kézzel lefogni egy nőt, levetkőztetni, magadat is és belehatolni. (nem, nem próbáltam, nem tapasztalatból beszélek, csak nehezen tudom elképzelni)

Meth, Not even once 2014.05.06. 13:40:22

@Varbaro: Jon Snownak biztos jó talentja van, Arms warriként kirakta az Improved execute-ot is.

Felagund 2014.05.06. 13:40:44

@szepi79, első ezen a néven: Erről mindig az a mélyértelmű mondás jut eszembe, miszerint hogy könnyebb futni, felhúzott szoknyával, vagy letolt gatyával? :D

Blájen, a vörös tengerészgyalogos 2014.05.06. 13:41:06

@XocoLatte: Dany kapcsán vagyunk ezzel így egy páran :D

Lady Arryn szerepe kapcsán Kisujj terveiben nem gondolkodsz rosszul: ez kvázi középkor, minden a címekrők, azok jogosságáról, és az irántuk támasztott igényekről szól.

Én majd a Mások szálra leszek igazán kíváncsi...

zizi77 2014.05.06. 13:43:55

@szepi79, első ezen a néven: hát Martin szerint az volt, szerintem is. Egyébként nem voltak őrök, mert mindenkit kiküldtek. De, mint írtam, pont azért mondta ezt Martin, mert Ő eredetileg nem erőszakról írt.

szepi79 2014.05.06. 13:51:20

@Felagund: úgyúgy :D

@zizi77: őrök voltak, csak kinn az ajtó előtt, egy hangos kiáltásra be tudtak volna jönni. szerintem cersei egyszerűen hagyta magát. mint amikor egy 10éves házasságban az asszonynak nincs igazán kedve hozzá, de belemegy, mert úgyis dugtak már ezerszer, meg hamarabb vége.

tomraider 2014.05.06. 13:53:24

@szepi79, első ezen a néven: A szoptatásos jelenetnél trükköt/maszkot használtak. Azért élesben tényleg egy kicsit merész lett volna.
winteriscoming.net/2012/06/29/a-closer-look-at-special-makeup-and-prosthetic-design/
"They also designed Lysa Arryn’s prosthetic breast, featured in the notorious breast-feeding scene in season 1, using actress Kate Dickie’s body as the actual model for the false breast. Fantastic work, I would say, since so many people to this day still believe it was real!"

Felagund 2014.05.06. 13:53:25

@zizi77: Martin egyébként egy szót sem írt arról, hogy ez erőszak volt-e vagy sem, egyszerűen csak közölte, hogy azért más a jelenet, mint a könyvekben, mert a két karakter dinamikája is teljesen más.
Semmilyen olyan félmondatot nem tudok belőle citálni, ami bármiféle rosszallást fejezne ki...

Egyébként itt olvasható az ominózus nyilatkozat: insidetv.ew.com/2014/04/21/george-r-r-martin-thrones-rape/

Dekatlon 2014.05.06. 14:04:12

@Felagund: a tömegek reakciója az érdekes, kb. Stark lefejezése meg a Vörös nász volt az, amin kiakadtak, meg most ezen a hmm. "részvétlátogatáson", de itt se azon, hogy a gyereke ravatalán, hanem hogy milyenmár húzódozott, juj nemi erőszak.

zizi77 2014.05.06. 14:12:00

@szepi79, első ezen a néven: erre már én is gondoltam, hogy a végére beletörődött, de azért ez messze van az eredeti " ja de jó, hogy visszajöttél" fílíngtől!

Felagund 2014.05.06. 14:13:53

@zizi77: Mert eleve nem is olyan fíling volt, de ezt már asszem a legutóbbi három rész kapcsán kiveséztük már :D

zizi77 2014.05.06. 14:14:02

@Felagund: magyarra már úgy volt fordítva, hogy elhatárolódik a filmbeni megjelenítéstől, mert ezt nem beszélték meg vele. Itten volt a cikk a zindexen.

zizi77 2014.05.06. 14:16:19

@Dekatlon: mert az emberekben kialakult a jóról és a rosszról a kép. Lefejezés, vörös nász- jó emberek haltak meg. A ravatalon meg csak a kisköcsög volt, akit mindenki így látott a legszivesebben.

zizi77 2014.05.06. 14:18:48

@zizi77: igen ez már lejárt lemez, valóban.

zizi77 2014.05.06. 14:19:51

@Felagund: az előbbit persze nem magamnak címeztem. :-)

szepi79 2014.05.06. 14:23:49

@zizi77: igen, de a beletörődött is messze van az erőszaktól.

@Felagund: bocs, azoknál a HVknál nem olvastam a komment szekciót, de akkor pótlom.

Felagund 2014.05.06. 14:25:11

@szepi79, első ezen a néven: Nos, ja, maradjunk annyiban, hogy igen széles a paletta a konszenzuális szex és az erőszak között :)

Dekatlon 2014.05.06. 14:36:34

Cersei ahogy apucinak lazán bedobja, hogy hát ő nem kéri a törpi halálát, aztán a következő mondatban meg kifejti, hogy miért igen. Kezd magára találni, a pöcsfej fia meg az ambivalens viszonyuk legátolta rendesen. Lehet még pályára kerül.

Legokocka 2014.05.06. 14:36:50

Sose gondoltam Hodorról, hogy ő ennyire erős. Mármint persze, oké, nagydarab meg minden, na de egy kézzel embereket emelgetni a levegőbe....

zizi77 2014.05.06. 14:39:28

@szepi79, első ezen a néven: hát erről kérdezzük meg a feleségedet/ha van/. Részemről, ha nincs kedvem, nem örülök, ha b@szogatnak. :-)

zizi77 2014.05.06. 14:41:03

@Legokocka: pedig egy terminátor veszett el benne. :-)

XocoLatte 2014.05.06. 14:42:40

@Felagund: szerintem meg ne melegítsük már fel ezt az amúgy is túllihegett dolgot -- ugyanazon törvények alapján, ami szerint ***esetleg*** megállna egy erőszakos nemi közösülés tényállása (nagyon neccesen), a vérfertőzés minősített, évtizedes tényállása szó nélkül állna meg -- vagyis mi a f@szról szól ez az egész? Egy évtizedek óta vérfertőző nemi viszonyt folytató ikerpár legújabb civakodását semmilyen bíróság nem tekintené alapnak "nemi erőszak" kimondására, ellenben mindkét szereplőt lecsukná vérfertőzés miatt.

Felagund 2014.05.06. 14:45:27

@Legokocka: Nos, sokmindenkinek szerencséje volt, hogy Hodor egyébként egy végletekig jámbor valaki, aki a légynek sem vét (kivéve, ha egy morcos Bran van a fejében :D)

XocoLatte 2014.05.06. 14:47:09

@Dekatlon: ezzel az indoklással egy alapvető probléma van, mivel semmiféle bizonyítéka nincsen Tyrion bűnösségére, egy perben is gyenge érv lesz az, hogy "csak mert így sejtem". És ezt szerintem már mindhárom kulcsember utalás szintjén elejtette neki (Jaime, Tywin, Oberyn).

szepi79 2014.05.06. 14:48:08

@Legokocka: dühös volt (vagy Bran volt dühös. ez itt kicsit zavaros). az adrenalin nagyon megnöveli az ember erejét. hogy egy közepesen ismert médiaszemélyiséget idézzek: "láttál már mérges embert futni? hoooly shit!!!"

szepi79 2014.05.06. 14:56:38

@zizi77: nincs még feleségem. olyanom már volt, hogy exemmel a szakitás után muszájból még együtt laktunk 2 hónapig (sőt, minősitett eset, egy ágyban aludtunk), majdnem minden este próbálkozott, én párszor engedtem neki, nem nagyon élveztem a dolgot, legtöbbször orgazmusom se volt. de erőszaknak nem állítanám be a történteket.

@XocoLatte: ez igaz, csakhogy Tywinnek nem érdeke, hogy Tyrion megússza. mondta már neki többször, hogy nem fogja hagyni, hogy ő örökölje a családi birtokot, mindig is Jaime-t szánta örököséül. ez a per pont kapóra jön neki.

Felagund 2014.05.06. 14:59:54

@XocoLatte: Egy olyan világban, ahol a bűnösséget pusztán tanúvallomásokra alapozva ki lehet mondani, ez nem lehet akadály ;)

zizi77 2014.05.06. 15:06:02

@XocoLatte: mivel Tywin inkább ráhúzná a vizest, a nászúr meg azt csinálja, amit anya mond, csak a biszex Martell marad kérdéses. A törpének nincs túl sok esélye a felmentésre.

XocoLatte 2014.05.06. 15:06:11

@Felagund: vitatkoznék -- az álprűd amerikai publikum csinálta a legnagyobb hepajt ekörül az "erőszakos" izélés körül, ergo, az amerikai törvényeket és ítélkezési gyakorlatot nyugodtan vehetjük alapnak a kérdésben. Nos, megnézem azt a bírót és esküdtszéket, amelyik abban apillanatban nem üvölt "mistrial"-t, amikor kiderülne, hogy a kérdéses erőszaktevő ikerpár férfitag titokban kúrta a nőt 2 évtizede, nemzett neki 3 gyereket ezalatt az idő alatt és a teljes időszak alatt abszolút konszerzuális, sőt, lángol szerelem-alapú volt a pár között a szex.

Pont ez alapján állapítható meg, hogy az egész felhördülés a legmocskosabb álprűd feminista faszság legújabb megnyilvánulása és semmi több.

Felagund 2014.05.06. 15:07:21

@XocoLatte: Elég érdekesen keveredett össze Tyrion bűnössége és a Jaime-Cersei affér :D

szepi79 2014.05.06. 15:10:26

@XocoLatte: szerintem itt Felagund már tyrionos tárgyalás esélyeit latolgatta, nem a szomorú haláleset kapcsán történt aktust.

XocoLatte 2014.05.06. 15:17:58

@zizi77: szerintem nem lesz ennyire egyértelmű -- a tettest esetleg megkérdezik, hogy mivel mérgezte meg az áldozatot? Mi lesz Tyrion válasza? Hogy fingja nincsen! Azért az vicces volna, ha Pycelle mester mondaná meg, mi volt a felhasznált méreg... Szerintem bármennyire is szorult helyzetben van szerencsétlen Tyrion, nem vennék mérget (hehe) a per kimenetelére.

Dekatlon 2014.05.06. 15:18:02

@XocoLatte: Nem kell Cerseinek bizonyíték, és ő ezt pontosan tudja. Ha meggyőzi apucit, hogy Tyrion jobb holtan, az bőven elég. Bizonyítékot meg majd legfeljebb csinálnak. Nem ez lenne az első eset.

XocoLatte 2014.05.06. 15:19:16

@Felagund: bocsánat, vak-e vagyok-e?

XocoLatte 2014.05.06. 15:20:29

@Dekatlon: de akkor minek is a per? Mert nemesemberről van szó, annak meg jogában áll a per (trial)?

Felagund 2014.05.06. 15:22:12

Mondjuk ugye a dolog annyiban bonyolódik, hogy Tywin közben rájött, hogy Jaime mint örökös abszolút felejtős, vagyis ha elítéli Tyriont, akkor az egyetlen (olyan, amilyen, de az egyetlen) örökösétől fosztja meg magát...

XocoLatte 2014.05.06. 15:22:40

@XocoLatte: mivel (hála Istennek) nem olvastam könyveket, nem egészen tiszták ennek a pernek a szabályai, ha vannak egyáltalán neki.

XocoLatte 2014.05.06. 15:25:31

@Felagund: Tywin-nak férfiági leszármazott kell unokailag, ez egyértelmű, ez a család érdeke. Jaime elutasította az efféle ötletelést (nyilván nem mondhatta meg, hogy már csinált hármat Cersei-nek), marad Tyrion, mint unokagyártó, persze Sansának kérdéses, hogyan fog gyereket csinálni valaha is.

zizi77 2014.05.06. 15:28:12

@Felagund: végülis Tommen is örökös, igaz, hogy most király is lett. Tyrion bármit csinálhatna, akkor sem jöhet szóba Tywinnál.

XocoLatte 2014.05.06. 15:29:59

@Felagund: az előzőhöz még hozzáteszem, hogy Jaime is alapban érdekelt az öccse életbentartásában, kb. ugyanezen gondolatkör miatt. Még ha örökre ki is esik ezzel Cersei combjai közül.

Felagund 2014.05.06. 15:32:13

@zizi77: Tommen örökös, csakhogy a neve Baratheon, nem pedig Lannister ;)

@XocoLatte: Jaime egyszerűen csak kedveli az öccsét, legalábbis nem akar neki rosszat, de az kiderült az előző részből, hogy azért álarcos-köpenyes-hősies mentőakciót azért ha egy mód van rá, nem szervezne neki...

XocoLatte 2014.05.06. 15:32:34

@zizi77: Tommen egy nagy lópikulát örököse a Lannister családnak! Ő Baratheon utód hivatalosan!. És kizárólag ezen az alapon van bármi keresnivalója a trónon. Lannisterként egy dolgot tudna tenni a fennálló törvények alapján: take the Black as a bastard....

Dekatlon 2014.05.06. 15:35:31

@XocoLatte: Tyrion legutóbbi "perében" se éppen volt az a tőr, amit rákentek, hogy az övé.

Dekatlon 2014.05.06. 15:38:02

se éppen az övé volt...

XocoLatte 2014.05.06. 15:41:58

@Dekatlon: EZ a per is ugyanolyan lesz? Trial by combat? Hm, akkor Bronn megy újra az Impért? És ki lesz az ellen?

Dekatlon 2014.05.06. 15:52:24

@XocoLatte: az valami kis helyi ítélőszék volt, ez meg a legfelsőbb bíróság

Dekatlon 2014.05.06. 15:53:08

Csak arra utaltam, hogy a valós bizonyítékok hiánya nem egy leküzdhetetlen akadály arrafelé (sem)

pokolfiú 2014.05.06. 15:54:39

@XocoLatte: ha tyrion, nem lett volna ennyire lovagias, meghálja a nászt sansa bekapja a legyet, azt most nem csak észak úrnője de a lannisterek örököse is a sasfészek szeretetét élvezné,
tywin tudja is ha sansa megözvegyül, akkor oda észak

Dekatlon 2014.05.06. 15:57:16

@pokolfiú: ez viszont tényleg lehet, hogy visszatartja.

Felagund 2014.05.06. 16:11:13

@pokolfiú: Északot a Boltonok révén lett (illetőleg majd esetleg lesz) pacifikálva, nem igazán életszerű, hogy Tyriont bármilyen északi Stark-hű úr elfogadja, csak azért, mert Sansa a felesége, ahhoz ő túlságosan Lannister. A Boltonokat sem szeretik kifejezetten Északon, de még mindig több esélyük van, mint bárki Lannisternek lenne.
Sansa azonmód szűnt meg értékes túsz lenni, amint mind a kedves papát, mind a bátyját hidegre tették...

@XocoLatte: Nos, ha erre nagyon kíváncsi vagy, nézegesd meg az elérhető trailereket alaposan ;) (és már ezzel is lehet, hogy spoileresebb voltam a kelleténél, de mivel _minden_ trailerben volt belőle legalább egy-két kocka, ezért megkockáztatok ennyit...)

zizi77 2014.05.06. 16:16:12

@XocoLatte: szerintem tywin inkább látná Tomment örökösként, mégha nőági is, mint valamelyik uncsitesót. De mivel ez a jövő zenéje inkább ne feszegessük a témát. Lehet, hogy SPOILER!
Kár olyanon agyalni, ami még ötször meg lesz kavarva.

Mangerd 2014.05.06. 17:49:23

Amikor Kisujj átadta a madárkát, egyből a régi vicc jutott eszembe:
-Miért vesznek a kisgyereknek csokit?
-Az anyja pics@jáért...

És tényleg így volt, még ha nem is volt teljesen őszinte Kisujj öröme, de a banya helyette is örült a törődésnek :D

Felagund 2014.05.06. 19:11:26

Gyors rövidhír:

Az epizódot a legelső amerikai vetítésen 7,155 millióan látták, ez all time rekord és értelemszerűen átlépte a bűvös hétmilliós határt...

vanazugy 2014.05.06. 20:40:48

@XocoLatte: szerintem az egesszel csak azt akartak erzekeltetni, hogy Cerceit is le lehet alazni es valljuk be, ez azert jol esett. Ha neki Amerikaban nagy a nepszerusegi indexe, annak az okara en kivancsi lennek.

vitaygeorgina 2014.05.06. 22:25:44

@XocoLatte: ha valaki álprűd, akkor nem is prűd, csak úgy tesz, mintha az lenne? Vagy ez a szó már újbeszél nyelven van?
Mellesleg szeretnélek felvilágosítani, hogy attól, hogy valakik között huzamosabb ideig rendszeres, mindkét fél beleegyezésével történő szexuális kapcsolat van, attól még előfordulhat, hogy aztán az egyik egyszer csak megerőszakolja a másikat. Nem hiszem, hogy a bíró nem büntetné az erőszakolót felet csak azért, mert korábban erőszak nélkül is volt köztük szex.

Bebj 2014.05.07. 00:32:29

@Felagund: Szerintem Északon most jobban utálják a Boltonokat a Vörös Nászban való közvetlen részvételért, konkrétan minden északi családból otthagyta valaki a fogát az árulásuk miatt. Ráadásul Roose Boltonnak Frey a felesége is, meg az sem használ a népszerűségüknek hogy embereket nyúztak évezredeken át :). Az ilyen szövetséges a távolban hasznos lehet, de ha közvetlenül feletted uralkodik, az már más tészta. Persze valszeg tudja mindenki, hogy benne voltak a Lannisterek is, de csak közvetve, mégsem ők végezték a piszkos munkát (ahogy azt még a múlt évad végén megbeszélte Tywin és Tyrion).

Ráadásul ha hallják a híreket Joffrey megöléséről, mármint hogy Tyrion ölte meg a királyt, az még plusz szavazatokat is hozhatna neki :D - persze ez nem sokat jelent, ha a börtönben senyved az ember.

Tywin inkább csak felhasználni akarja őket a Vasemberek elleni háborúra, arra számítva, hogy egy idő után annyira meggyengülnek a felek, hogy bárkit ki lehet nevezni Észak Őrzőjének. Ahogy Roose is mondta a borotválós jelenetben a 2. részben, a kinevezésen túl egy ujját nem mozdítja azért, hogy visszafoglalják a területeket. Divide et impera Lannister módra.

Meth, Not even once 2014.05.07. 00:46:43

A Jaime-nemi erőszakos vitát lezárandó:
Cercei mondta, hogy nem, ezek után a mai, 21. századi európai-amerikai normák szerint ez bizony nemi erőszak. Abban a korban, amikor a GoT játszódik, ha ez házastársak közt történik, akkor az nem erőszak, de nem házastársak közt történt, szóval ez jogilag ott is az, bár Jaime és Cercei valószínűleg nem így fogják fel, mivel valamilyen szinten házastársaknak tekintik magukat.
A lényeg, hogy ezt a sorozat írói nagyon elrontották, nem gondoltak bele abba, hogy ez mennyire érzékenyen fogja érinteni az átlag nézőt, azt a nézőt aki már kezdte megkedvelni Jaime-t, erre benyomnak egy ilyet, amire a jelenlegi közgondolkodás szerint kb. nincs bocsánat.

Felagund 2014.05.07. 02:28:12

@Bebj: Így van, de ennek megvan az a következménye is, hogy a Bolton seregek messze a legerősebbek az északi házak közül, szóval senki nem mer nagyon ugrálni ellenük...

@Meth, Not even once: Énszerintem meg nem kéne értelmetlen (és képmutató) kopromisszumokat kötni, aminek során a népszerűség oltárán feláldozzák a világ (és a karakterek) hitelességét. Az emberek tanuljanak meg absztrahálni, vagy nézzenek network sorozatokat, mert csak az való nekik :P

XocoLatte 2014.05.07. 08:55:34

@vitaygeorgina: Hm, szeretem ezt a hangnemet, kifejezetten. Főleg, hogy személyeskedésbe csap át. De lelked rajta.

Az amerikai álprűdéria arról szól, hogy az amerikai társadalom alapvetően hazug és szemforgató mindennapos kimondatlan szabályok mentén éldegél és a média az egyik legfőbb irányítója ennek. Közben az anonim vagy bűnügyi statisztikák szerint ott is kb. ugyanannyit dugnak félre, kurváznak, fogyasztanak pornót, folytatnak pedofil és egyéb deviáns szexet, mint bárhol máshol, sőt. Ennek ellenére a 3-betűs szavak, a kisebbségek nevének kiejtése politikailag és társadalmilag inkorrektnek számít.
Hadd ne folytassam, 2 évtizede sikerült ott leélnem 3 évet, ráadásul az ebből a szempontból talán egy fokkal rosszabb Deep South egyik jeles nagyvárosában és már akkor torkig voltam a kibaszott képmutatásukkal.
A Cersei-Jaime körül felvert nyálhab ennek a kibaszott képmutatásnak a legújabb terméke.
Ha nem baj, én ezt a témát befejezem, még ha személyeskedő sértegetésbe is kezdenél. Csak szólok.

XocoLatte 2014.05.07. 09:03:16

@Felagund: Inkább olvasgattam kicsit a témaspecifikus wikin vagy micsodán, háááát... nagyon kíváncsi vagyok, hogyan lesz kivitelezve a következő epizódban mindaz a hoppácsak élmény, ami a könybéli történetben van, és mennyire lesznek könyvhűek a sorozat készítői... De a hoppácsak élmény akkor is garantált!

Dekatlon 2014.05.07. 09:57:47

@vitaygeorgina: igen, aki álprűd, az nem valódi prűd. A valódi prűd tényleg visszataszítónak látja a szexualitást úgy általában, vagy esetleg csak bizonyos formáit. Az álprűd titkon nem, viszont azt hírdeti, hogy igen. Ez nem újbeszél, ez a jó öreg magyar nyelv. Örülök, hogy segíthettem.

Meth, Not even once 2014.05.07. 10:41:30

@Felagund: Csak az a baj, hogy itt épp feláldozták a karakter hitelességét az erőszakkal, aminek kb. teljesen felesleges volt. Ha van dramaturgiai szerepe, akkor igen, szerintem is rakjanak a sorozatba nemi erőszakot, azért nem Network.
Amúgy érdekes, hogy amikor Craster erődjében erőszakolták a nőket a lázadó fekete testvérek, arra nem volt tömegfelháborodás.
Mellesleg szerintem annak tagadása, hogy a Jaime-Cercei eset erőszak lenne, klasszikus kognitív disszonancia - megkedveltünk egy karaktert már-már azonosultunk is vele, erre berakják a készítők ezt. Hogy ezt az ellentmondást feloldja az ember - mármint, hogy a kedvelt karaktere megerőszakolt valakit - védekező mechanizmusba kezd, tagadja azt, hogy ez nemi erőszak volt. Hasonlót tapasztalok magamon is, hiszen én is bírom Jaime-t, csak én nem a nemi erőszakot tagadom, hanem azt mondom, hogy ezt a készítők elrontották, úgyhogy ezt a részt én ignorálni fogom, amikor megítélem Jaime-t.

XocoLatte 2014.05.07. 10:58:36

@Meth, Not even once: ha már pszichológiai mélységekbe szántunk, azt is próbáld meg hasonló perspektívából nézni, hogy hogyan viszonyul ugyanaz a kognitív éned a tényhez, hogy ezek ketten ikertestvérek, mégis egymást dugják amióta csak igényük támadt erre, 3 gyereket hoztak össze, egész eddigi életüket hazugságban élik emiatt, gonoszul és számítóan viselkednek mindenkivel szemben -- Cersei részéről én semmit nem láttam, amitől számomra szimpatikus volna, kizárólag a színésznő tetszik (40 évesen kifjezetten MILF kategória). Jaime karaktere is alapvetően ellenszenves, hiába a nagytempójú kimosdatási folyamata, Brienne és a többivel.
Szóval, szerintem se nem szimpatikusak, se nem azonosulható karakterek, miből származna kognitív disszonancia?
A készítők szerintem csak azt akarták ezzel a jelenettel hangsúlyozni, hogy a két eddig ellenszenves figura eltávolodik egymástól, Cersei marad az ellenszenves negatív főhős (fucking bitch), aki az eddig éppúgy ellenszenves szépfiútól megkapja, amit érdemel.
A készítők úgy látják, hogy Jaime-nek "joga" volt megdugni a nőjét, de mindezt úgy rendezték, hogy kihangsúlyozzák mindkét figura végtelen amoralitását azzal, hogy a saját gyerekük hullája mellett képesek egymásnak esni.

Dekatlon 2014.05.07. 11:07:51

@Meth, Not even once: annak a karakternek a hitelességét, aki gyerekeket dobált ki az ablakon? Ez egy összetett karakter. Van benne szerethető, meg nem szerethető, pont ettől hiteles. A jellemébe szerintem simán beleférne az erőszak.
És ahogy Cerseit alakító szinész eljátszotta, tényleg erőszak. Csak épp nem annak volt szánva. Tudod, dramaturgiailag. Tépelődésnek volt szánva, "akarja is, meg nem is" helyzetnek. Ott volt a tragédiája, ott volt az épp elutasított, de azért még nagyon közel lévő (ex)szerető/testvér. Ellentmondásos helyzet na. Az erőszak az egyik véglet, a belelegyezés a másik véglet, ez meg a kettő között. Pont akkora tévedés erőszaknak hívni, mint konszenzusos szexnek. (Bocs, ha ismétlem magam, ezt már leírtam abban a hogyvoltban is.)
Az általad említett védekező mechanizmus inkább úgy igaz, hogy a többnyire női erőszakkiabálók saját emlékből, vagy saját ersőzaktól való félelmükből durván túldimenzionálják a látottakat, és igyekeznek beleverni a férfiak fejébe, hogy az erőszak rossz, és a nem az nemet jelent.

zizi77 2014.05.07. 11:15:54

@XocoLatte: pont ezért is az eredetinél kellett volna maradni, mert Cersei ugyanolyan elvetemült mint Jaime, és kár volt erőszaknak beállítani. Amúgy talán a vérfertőzést azért fogadjuk már jobban, mert eleve ez volt az alapszitu, és azon a sokkon már évekkel ezelőtt átestünk.

Meth, Not even once 2014.05.07. 11:51:00

@XocoLatte: Lehet, hogy neked nem szimpatikus Jaime, de számomra az, meg gondolom mások számára is. Szerintem alapvetően nem "gonosz" úgy mint Cercei, itt gonoszság alatt gyűlölködést, kegyetlenséget értek. Egyetlen dolog számít (számított) neki, Cercei, ez volt az alapja mindennek amit csinált, Bran kilökésétől kezdve az unokatestvérének ketrecben való meggyilkolásáig. Ez nem menti fel, de azért ha választani kéne, hogy egy gyereket kilöksz az ablakon, vagy téged és a szerelmedet, a gyerekeitekkel együtt kivégeznek, azért én is elgondolkoznék azon, hogy most mi legyen. Ettől nem lesz "jó" karakter Jaime, csak emberi.
Szóval csak azt akarom mondani, hogy lehet, hogy neked nem származik ebből kognitív disszonancia, másoknak viszont származhat.

Meth, Not even once 2014.05.07. 11:57:22

@Dekatlon: Amúgy kicsit érdekes arról vitatkozni, hogy egy eljátszott jelenet az most erőszak-e vagy nem. Annyi minden belezavar az alkotó szándékába, a színészi játéktól kezdve a vágásokig gyakorlatilag bármi.
Ami szerintem igazán érdekes, hogy most miért kapták fel ezt a jelenetet ennyire, amik volt már itt főszereplők közti erőszak-szerű dolog, még egyből az 1-2. részben Dany meg Drogo első együttléténél.

Felagund 2014.05.07. 12:28:27

@zizi77: Ez egy tudatos változtatás következménye, ami szerintem úgy összességében reálisabb, mint a könyves verzió, ahol helyből egymás karjaiba zuhannak, függetlenül attól, hogy mind a két karakter min ment át az azt megelőző időben (röviden: rengeteg szopás, és az egymás nélkül eltöltött talán leghosszabb idő, ráadásul igen zivataros időszakban mindkettejük számára). Az úgy inkább klásszik romantikus sztori, ez szerintem inkább realista.
Kinek nem volt olyan kapcsolata, amiben egyszer csak rájött, hogy "valami megváltozott", és hiába volt akármilyen ideális viszonyuk előtte, valami miatt nem tud úgy tekinteni a társára, mint azelőtt, és tudat alatt megszületik a döntés, hogy ez így nem mehet tovább. Ettől még a kapcsolat egy jó ideig agonizálhat, mindketten próbálhatnak tenni a megmentéséért, de elkövetkezik egy időszak, amikor már mindketten tisztában vannak azzal, hogy ez biza menthetetlen. Az én olvasatomban Jaime és Cersei ebben a fázisban voltak (már Jaime visszaérkezése óta), és az ominózus jelenet tulajdonképpen a "szakítós szex" volt, egy mindkettejük (és a nézők) számára érzelmileg felkavaró epizód, ami megadta azt a szükséges lökést, hogy - tettben bár, de - kimondják, amit mindketten éreztek egy jó ideje (vagyis Jaime visszaérkezése óta), mégpedig hogy ennek bizony vége.
Elég jól megfigyelhető, hogy azóta az összekényszerülő szakított pár minden jellegzetességét hozzák: szigorúan távolságtartó modor és azalatt mennek a bújtatott szurkálódások százával...

Naszóval egy szó mint száz, szerintem ez egy nagyon jól végiggondolt, tudatos és következetes jellemfejlődési ív volt, amiben ez a befejezés szerintem maximálisan belefért, és nagyon jól reflektált az egész kapcsolatra Cersei "akarom is meg nem is" viselkedése (egyébként Jaime is pont így volt vele, csak ő ezt kifelé inkább verbálisan jelenítette meg). Természetesen azok az egybitesek, akik csak a konszenzuális-nemi erőszak végpontokat képesek látni, most kiakadnak (a feljebb részletezett okokból amúgy is képmutatóan és (ál)prűden)

Felagund 2014.05.07. 12:32:33

De egyébként komolyan nem értem, hogy miért kell még mindig ezen pörögni...

Dekatlon 2014.05.07. 13:01:18

@Felagund: pedig valamiért 4-5-en még mindig ezen pörgünk :)
Amúgy tök jogos felvetés, hogy Drogo első akciója, ami egy ijedt szűzlány nem épp gyöngéd meghágása volt, az miért nem verte ki a biztosítékot?

Felagund 2014.05.07. 13:03:12

@Dekatlon: Talán mert Khal Drogo nem igazán volt (akkor még) semmilyen szempontból jófiúnak beállítva? :D

(Egyébként emlékeim szerint az is kiverte a biztosítékot akkoriban, csak mivel akkor kb harmadannyian nézték a sorozatot, mint most, gondolom nem volt ekkora a hype :D)

Dekatlon 2014.05.07. 13:09:31

@Felagund: Vagy mert az egyértelmű volt? Ott nem nagyon volt azon a véleményen senki, hogy nem is volt erőszak.

Felagund 2014.05.07. 13:10:20

@Dekatlon: Bár a könyvpuristák ott is pörögtek, hogy "de az nem úgy volt a könyvben!" :D

Tehéntőgy 2014.05.07. 13:26:36

@szepi79, első ezen a néven: Illetve még annyi, hogy Renly lázadásának valójában semmi köze sem volt Jaime/Cersei akcióihoz, ő nem tudta, hogy az unokaöccse nem az unokaöccse, egyszerűen el akarta rabolni a trónját (az eredeti terve ugye az volt, hogy Cerseit kipicsázva a hatalomból Margaery Tyrellt Roberttel veteti el, ezt verte keresztbe Robert halála).

Dekatlon 2014.05.07. 13:38:48

@Felagund: hát hogy? Az ijedt szűzlány tolt fel Dargonak három feltüzesített sárkánytojást? :)

zizi77 2014.05.07. 13:40:53

@Felagund: persze a könyvben is elhidegülnek egymástól, mert Jaime rájön, hogy Cersei mekkora vipera, Jaime meg már nem a sebezhetetlen félisten. Viszont ettől még lehetett volna egy "vígasztalj meg" szex, és nem kellett volna feleslegesen Jaime feljődését megsemmisíteni. Így is elég morbid lett volna szerintem. De tényleg lépjünk túl ezen. Valószínű mi sem vitatkoznánk már ezen, ha nem lett volna ez a médiahiszti körülötte. :-)

zizi77 2014.05.07. 13:42:08

@Dekatlon: na azért én ott is nyeltem egy nagyot, de Danynek még tiltakozni sem volt esélye.

Felagund 2014.05.07. 13:42:42

@Dekatlon: Bár az ominózus fejezet Dany nézőpontjából van írva, szóval mindig lehet azzal jönni, hogy igazából Stockholm-szindróma, meg megszépítő messzeség, meg mittomén, de ott Dany eleinte (érthetően) húzódozott, majd végül engedett az őt magához képest kifejezetten szépen megközelítő Drogonak (aki előtte még elkápráztatta a nyelvtudásával is - mind az egy szóval :D)

Tehéntőgy 2014.05.07. 13:46:22

@XocoLatte: Először szóbeli, hagyományos tárgyalást tartanak, ha ezt a vádlott elveszíti (ahogy Tyrion a Sasfészekben, ill. a Véreb a Testvériség által tartott peren elveszítette), akkor nemesemberként kérhet párviadal általi ítélethozatalt, aminek a végeredményét istenítéletnek tekintik. Itt egyébként hagyományosan magának a vádlottnak kell vívnia a vádló ellen (ahogy a Véreb is maga állt ki a párviadalra az előző évadban Beric Dondarrionnal), ha valamiért valamelyik fél nem képes erre (nemesasszony, súlyos beteg, törpe :-), septon stb.) akkor állíthat maga helyett bajnokot (így vívott a sasfészekbeli istenítéletnél Tyrion helyett Bronn, Lysa Arryn helyett Ser Vardis Egen).

XocoLatte 2014.05.07. 13:51:30

@Felagund: Szuperül összefoglaltad, ámen!

XocoLatte 2014.05.07. 13:52:17

@Tehéntőgy: De valami tanúállítási jogról is volt szó, ami további csavar ezen a jól bevált mintázaton...

Felagund 2014.05.07. 13:52:31

@Tehéntőgy: Annyi pontosítás, hogy bárki hívhat magának bajnokot, ennek megvan az a jelzésszerű aspektusa is, hogy ha van valaki, aki akár az életével is kezeskedik azért, hogy valakinek igaza van, annak lehet, hogy tényleg igaza van :)

(Ennek egy minősített esete a Trial of Seven, ahol hét-hét fő csapott össze a vádló és a vádlott oldaláról. Ha valakinek nem sikerült hét főt kiállítani, az azt sugallta, hogy nem bíznak elegen és eléggé az igazában (meg persze számos másban is, de itt csak ezt az aspektust tekintették). További olvasmánynak javaslom Martintól a Kóbor lovag című, szintén Westeroson játszódó kisregényt (kicsi, amennyiben nem ezer oldal, hanem csak kb 200 :D)

XocoLatte 2014.05.07. 14:09:13

@Dekatlon: ráadásul egy fényévekkel szimpatikusabb azaz azonosulhatóbb főszereplővel szemben elkövetve -- noha, mind a korhű, mind a mai napig élő vallási gyökerek szerint a férj, aki megvette az aráját (értsd: megfizette a feleség mondott árát), onnantól kezdve ura és parancsolója (értsd: megfellebezhetetlen Mestere) a nőnek, ez a joga a nő apjáról reá száll. Mind a zsidó, mind az Ószövetség szerinti keresztény (értsd: a 4. században elkövetett erőteljes hamisítás előtti), mind a 30-as években elkezdett ugyancsak erőteljes ferdítési irányzat előtti mohamedán vallás egyértelmű ebben a tekintetben, és a férj ezen jogát nem valamiféle hímsovén szadista álláspontra vezeti vissza, hanem a társadalom (vagy törzs) illetve ennek legkisebb funkcionális egysége, a családok évszázadokon keresztül történő fennmaradása biztosítása céljából.

palpeti21 2014.05.07. 14:25:15

@XocoLatte: Annyi csak,hogy Drogo nem fizette ki Viseryst, csak pár résszel később... :)

Tehéntőgy 2014.05.07. 14:29:55

@Felagund: Hú tényleg, olvastam pedig, de valahogy nem listáztam magamban, mint részletesebben megismert istenítéleti párviadalt. Bár elég ritka, elvileg a Kóbor lovagbeli eset óta nem is volt Westeroson hetes próba, és előtte sem sokáig.
@XocoLatte: A tanúk meghallgatása a szóbeli per része, mindkét fél felsorakoztathat tanúkat, akikről úgy gondolja, hogy mellette tudnak szólni az ügyben.
Egyébként szándékosan olyan a westerosi igazságszolgáltatás meg általában véve vett jog, hogy egyszerre nagyon merev, mindenféle ősi tabukkal és szigorú törvényekkel, meg rendkívül képlékeny, gyakorlatban inkább hagyományos szokásjogon meg a bírók személyes belátásán vagy akár ad hoc döntésein alapuló rendszer (ti. a középkori jog is ilyen volt).

Knapp75 2014.05.07. 14:51:36

Akinek szimpatikus Jamie karaktere, az pörgesse végig magában a történetszálát úgy, hogy közben mondjuk Locke arcát képzeli a helyére.
Hja, Jamie az, aki megmentette a fél várost, miközben sz@rik a saját gyermekeire Brant meg szívfájdalom nélkül megpróbálta megölni. Azért tűnik csak szimpatikusabbnak, mert ellenszenvesebb emberek vannak a környezetében. (na meg egy jó arcú, remek színész játssza a karaktert)
A nővére talán azért is engedte végül az oltári szexet, mert éppen előtte kérte meg, hogy ölje meg Tyriont. Kardot nem tudott hozzá adni, hogy motiválja, csak hüvelyt...

Néha az az érzésem, hogy a hogylesz blogot olvasom a rendkívül tájékozott hozzászólóknak "hála", kicsit sok itten a zöldlátó... (ez akkor jutott eszembe, mikor Jojen is spoilerezni kezdett Karlnak. Na a Reed kölyökkel sem mennék moziba.)

Felagund 2014.05.07. 15:02:11

@Knapp75: Nem szarik, hanem a saját (és Cersei) jól felfogott érdekében el van tiltva tőlük. Valamint nem a fél, hanem az egész várost (plusz az apja seregét) mentette meg ;)

zizi77 2014.05.07. 15:06:50

@Knapp75: azért nem osztom a nézeted, mert a könyvet olvasva, baromira nem köti az ember archoz, főleg mem színészi játékhoz a karakter gondolatait. Márpedig a könyvben is egyértelmű a pasi jellemfejlődése. Persze egy önelégült f@sz volt. De most kezdi megismerni a másik oldalt is, ahol esendőek, és kiszolgáltatottak az emberek. Hidd el, komoly változások történnek a személyiségében. Abban persze igazad van, hogy minden viszonyítás lérdése. Vannak nála jobbak is, de egyre több a rosszabb.

Knapp75 2014.05.07. 15:34:32

@zizi77: Hja, kiszolgáltatottként valahogy jobban együtt tud érezni a kiszolgáltatottakkal, de számomra nem egy jellemfejlődés, ha ehhez egy csonkolás kell.
Az sem az, ha az egyetlen dolog, ami 40 éven keresztül valóban érdekelte - Cersei pinája - már nem elérhető és ennek hatására elgondolkodik cseppet.
Igazából Martin belőle is többdimenziós karaktert próbált faragni, kb. olyan módszerrel, mint azt az amerikai pankrációban teszik: ma "rossz" valaki, a következő héten másik sminkben, másként fésült hajjal már pozitív hős... (vagy fordítva)
Ezt kajálják a népek.
(a könyvben mondjuk nézőpont karakterként könnyebb is szimpatikussá válni, szerintem Lockénak is lett volna rá esélye! ;) )

@Felagund: a jól felfogott érdekekről ne beszéljünk 3 vérfertőző kapcsolatból született gyermek után. :)
Ha ilyen racionálisan közelítették volna meg a "problémát", akkor nem keverednek ilyen kapcsolatba, de legalábbis nem lesznek közös gyermekeik, sőt, Jamie pont, hogy nem is maradt volna Cersei közelében. (valahogy Roberttől csak nem akart gyermeke születni vagy megmaradni Cerseinek, tehát tudtak ellene tenni, ha nagyon akartak...)

Dekatlon 2014.05.07. 15:57:28

@Knapp75: Hát az összezárt lábak módszere. Csak simán nem dugtak Cersei meg Robert. Aki annyira tajrészeg volt, hogy elhitte, hogy igen, csak ő nem emlékszik. :)

zizi77 2014.05.07. 15:58:16

@Knapp75: azért azt ne felejtsd el, hogy a fater követelményin kívül, arany élete volt. Mindent megkapott az élettől, amit akart. Így nem nehéz felületesnek maradni. Persze fordult a kocka, amikor kiderült neki sem nőnek vissza a testrészei, és így már nehezebb az élet. Gyorsan megtanul az ember máshogyan gondolkodni, szerintem. Pont a megváltozott nézőpont miatt látja azt is, hogy Cersei mennyire felületes/mint ő volt/, és már nem is annyira vonzó számára. Amúgy addig valóban minden cselekedete Cersei-ért volt. A kapcsolatuk gyakorlatilag az anyaméhben kezdődött, és amint érettek voltak, szexeltek is. Elvileg két test, egy lélek voltak. Egyébként Cerseinek azért nem született gyereke Roberttől, mert ha jól tudom, egyszer sem közösültek. Cersei leitatta, aztán, ha muszáj volt, megoldotta a hüvelye nélkül is a dolgot. Ezért is kellett Robertnek annyi nő, amivel pótolhatta Cersei elzárkózását. Szóval nem igazán volt fogamzásgátlás, max. tea, amitől elvetélt az illető. Viszont gyereket meg kellett szülnie, mert kellett a trónörökös. Az aranyhaj nem volt gond addig, amíg ki nem derült, hogy Robert génjei erősebbek.

Felagund 2014.05.07. 16:08:15

@zizi77: Robert "étvágya" előtte is igen nagy volt :D

Amúgy meg mindig elcsodálkozom, hogy mennyire vicces és ironikus, egyben mennyire mesteri Martin apó a karakterek pozicionálásával, mert nézzük csak a Lannistereket:

Jaime: a Hét Királyság egyik legjobb partija, gazdag, jóképű, kiváló kardforgató – kizárólag Cersei-hez vonzódik
Cersei: a Hét Királyság egyik legvonzóbb asszonya – a férje csak kötelességből (avagy megszokásból) ér hozzá, mert élete végéig Lyanna emlékébe szerelmes
Tyrion: rusnya törpe, a legtöbben undorodnak tőle különböző mértékben – Westeros kurváinak a felén végigment már

:D

zizi77 2014.05.07. 16:13:26

@Felagund: ezek szerint csak a szép emberek engedhetik meg maguknak a szerelmet. Hogy ettől boldogok-e persze más kérdés.
Tyrion is volt szerelmes, talán azt próbálja feledni a töménytelen qrvával.

Knapp75 2014.05.07. 16:35:31

@Dekatlon:
@zizi77:

A filmben Bran betegágyánál Cersei arról mesél Catelynnek, hogy ő is elvesztette egy gyermekét korábban, akinek barna fürtöcskéi voltak... (ez mondjuk mintha a könyvben nem lett volna benne)

Mondjuk Lóbelt tapasztaltabb pinabubus volt annál, hogy 15 éven keresztül csak elhitesse vele Cersei a közösülés megtörténtét.

zizi77 2014.05.07. 16:49:42

@Knapp75: a könyvben pedig ez áll. Jaimet is ezzel nyugtatja, mert az meg baromi féltékeny.

zizi77 2014.05.07. 16:51:03

@Knapp75: egyébként az is igaz, hogy Robert se szerette Cerseit, így lehet hogy nem is nagyon hiányzott neki.

Meth, Not even once 2014.05.07. 17:40:17

@zizi77: Ha jól emlékszem Robert meg Cercei kétszer szexeltek. Egyszer a nászéjszakájukon (ez biztos, hogy megtörtént Cercei meg is mondja Eddardnak), egyszer meg még valamikor később amikor Cercei nagyon nem tudta lerázni magáról, és Robert érvényesítette férji előjogait. Asszem van is egy ilyen félmondat, amit Cercei mondott, hogy a nászéjszakán kívül egyszer sem tudta őt Robert felizgatni.

zizi77 2014.05.07. 17:46:59

Erre már én nem emlékszem, de azért elég szegényes házasság ahhoz, hogy gyakorlatilag nullának tekinthessük. :-)

Count di Luna 2014.05.07. 18:52:53

@Felagund: Nincs paletta, csak a Thicke-féle faszok szerint. Vagy igen, vagy nem, és bármi, ami nem lelkes "igen", az nem.

Felagund 2014.05.07. 18:53:41

@KingofHell: És a szélsőségeseket is akasszuk fel!

Dekatlon 2014.05.07. 20:07:07

@KingofHell: Faszok? Eltévedtél bogaram?

Dekatlon 2014.05.07. 20:13:23

@KingofHell: érdemben válaszolva, van paletta. Ebben is, minden másban is, a világ nem bináris, csak az egybites feldolgozási kapacitásúak számára. Vagy akarsz moziba menni, vagy nem, persze. Aztán meg van hogy csak kicsit, vagy igen, de inkább mennél étterembe. Rábeszélésről hallottál? Erről szól a tv-shop. Túl nagy pénz az, hogy elintézd egy ilyen mondattal, hogy nincs és kész :)

zizi77 2014.05.07. 21:27:27

@Dekatlon: ebben csak az a különös, hogy az átlag nő szerint van igen meg nem, bizonyos férfiak szerint meg többféle igen van, az is ami nemnek hangzik. Érdekes módon általában nők lesznek nemierőszak áldozatok, így valahogy kicsit a pasik magyarázkodásának tűnik ez a "nem is volt az igazi nem" dolog. Nem szeretnék ilyen pasival egyedül maradni, hogy őszinte legyek.

Dekatlon 2014.05.08. 03:34:14

@zizi77: ferdítsz.
Állítás 1: nem csak igen és nem létezik, plusz van olyan is, hogy rábeszélés
Állítás 2: több nőt erőszakolnak meg, mint férfit.
Szerinted azért nem igaz az első állítás, mert igaz a második. Igen, igaz a második, csak épp az összefüggést nem bizonyítod.
a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

zizi77 2014.05.08. 08:27:30

@Dekatlon: akkor pontosítok:
A pasik szerint van több lehetőség, így akár erőszakot is tesznek a nőkön, akik szerint csak igen és nem van. Az áldozat szerint vagy akarja vagy nem, az elkövető meg magyarázza, hogy az nem is volt igazi nem. Én nő vagyok, vagy akarom vagy nem. Ha már bele vagyok kényszerítve, mondjuk, hogy a férjem ne sértődjön meg, az már erőszak. Persze ha már úgy kell rábeszélni valakit a szexre, akkor régen rossz, és ezért számít erőszaknak, hiszen látja, hogy igazából nem akarom. / ez most nem a mi szexuális életünkről szól, hanem általánosságban gondolkodom/
Én még nem találkoztam olyan nővel, akit nem bánt, ha bele van kényszerítve valamibe. Pl. A szexbe. Ettől erőszak.

XocoLatte 2014.05.08. 08:50:41

@zizi77: Ne haragudj, de ha már, hadd kérdezzem meg: mi van, ha közben gondolod meg magadat? Vagy utólag? Akkor is nem a nem, ugye?
Nem személy szerint neked szól, de előfordult már a történelemben, hogy egy nő utólag állította be az aktust nem kívánatosnak, és tett feljelentést. És a pasi akkor is nagy szarba került a mai "modern" jogfelfogás és közgondolkodás miatt.
Pontosan emiatt --és még véletlenül sem a teljesen egyértelmű nemi erőszakos esetekről beszél itt senki-- ingoványos terület az, amikor egy pasi már járt a lába között egy nőnek, de a nő (tök mindegy, miért) meggondolta magát. Hatványozottan igaz ez, amikor egy feleség gondolja meg magát. Az egynejűség hivatalos jogi támogatottsága miatt ez ennek a helyzetnek az abszurduma.

XocoLatte 2014.05.08. 09:08:39

A régi jog egyértelműen az Írás alapján állt ezekben a helyzetekben. Ha egy nő házasságon kívüli szexuális aktust folytatott egy férfival, akkor
- hivatásos kurva volt, és kész
- kurvának bélyegezték, és halálra ítélték és kész (jó esetben hivatásos kurva vagy apáca lehetett belőle)
- a családja feje, az apja, rábeszélhette a férfit, hogy vegye feleségül a nőt, annak minden jogi és társadalmi vonzatával együtt, és kész
- ha erőszak volt, és ez bizonyítható volt, akkor a férfit halálra ítélték és megkövezték és kész, a nő pedig mehetett apácának
- ha konszenzuális(!) szex történt és ez bebizonyosodott, akkor mindkét fél halálra ítéltetett és megköveztetett és kész;

A baj ott kezdődött, amikor a házasság előtti szex elfogadottá kezdett válni, és egy nőnek nem a szüzessége és ezzel együtt a házasság kezdett a legfontosabb dolog lenni az életben.
Nagyon messzire vezet ez az egész, de úgy gondolom, hogy a modernkor embere éppen ezek miatt, a házasság szentségének, a család mint egység szentségének, mint a társadalom (törzs) alapkövének a szétbombázása miatt került olyan lejtőpályára, aminek a vége az atomjaira hullott, kurva sok hangzatos, elméleti joggal rendelkező modern férfi és női rabszolgák társadalma.

Tóthi 2014.05.08. 09:39:30

@XocoLatte: Oké, dobjátok el a mobilt/laptopot/autót, bontsuk le a házakat, költözzünk sátrakba, ti húzzatok vissza földet túrni/íjjal vadászni, mi meg majd jól vigyázunk a családi tűzhelyre, jó lesz?

Olyan nincs, hogy a fejlődésnek csak bizonyos előnyeit fogadjuk el. A tudományos haladás társadalmi változásokkal is jár. Az elmúlt évtizedekben a nyugati országokban például a hagyományos házasság válságával, de ez a kérdés is megoldódik előbb-utóbb, felváltja valami új. (Ahogy az emberiséget elnézem, leginkább egy világégés, de meg is érdemeljük.)

Részemről például örülök neki, hogy nem apám keresett számomra férjet néhány tevéért, és ebben az érzésben néhány nagyon elvakult kivételtől eltekintve a nők többsége osztozik velem. És (sic!) ha egy pasi "bejut a lábam közé", de úgy ítélem meg, hogy nincs ott jó helyen, akkor bármikor mondhatom, hogy NEM. Pont ez különböztet meg egy guminőtől. Normális családokban ugyanis a feleség nem a használati tárgy szinonimája, hanem önálló akarattal rendelkező emberi lény.

Abban igazad van, hogy az igennek és a nemnek is egyértelműnek kell lennie, utólag erőszakként beállítani egy aktust rohadtul nem korrekt. Még akkor se, ha az illető "hagyd magad, hamarabb szabadulsz" alapon ment bele, mert ha belement, ne reklamáljon. Ha viszont kinyilvánítja nemtetszését, akkor azt a férfinak el kell fogadnia, akkor is, ha áll az árboc.

XocoLatte 2014.05.08. 09:45:00

A teljesn OFF irányban elment diskurzust jó volna visszarántani mederbe.
Megkísérelem.

Jon Snow és Bran történetvonala a sorozatban érdekesen alakul, nem igazán érthető, miért volt szükség több ponton is a könyhöz képest eltérésekre, mikro eleddig kizárólag dramaturgiai jelentőségük volt, illetve, véleményem szerint ez a Craster-kunyhós találkozási lehetőség elég bénán lett elpukkantva. Már az önmagában vicces számomra, hogy míg Bran látja, azaz akár szemkontaktusba is kerül Jon-nal, addig Jon vaklégy módjára nem képes ugyanezen az alapon felismerni az "öccsét", akivel egy évvel korábban még nagyon is bensőséges, szoros érzelmi kapcsolata volt. Nagyon nem életszerű. Főleg, hogy ha jól tudom, ellentétben a könyvvel, Jon kifejezetten ki van élezve arra, mind érzelmileg mind taktikailag, hogy Bran-nel összefuthat a Falon túl.

XocoLatte 2014.05.08. 10:00:28

@Tóthi: szerintem tényleg nem itt kellene mindezen rugózni, mert egyrészt nem sok értelme van, másrészt, régesrégen OFF topic az egész.

A Törvények semmibevételével és kény-kedv-haszon-kellem szerinti figyelembevételével/értelmezésével/ignorálásával valóban nagyon messze került a mai emberiség a régi normáktól. Elsősorban morális értelemben, másodsorban az egyén mint szabad ember/rabszolga valódi értelmezésében, harmadrészt a család/törzs/nemzet fogalomköre szerint.

Csak egy aranyos, de vérkomoly példa, és felőlem befejezetem ezt a terméktelen vitát: felnyerítettem, amikor az amúgy vegytiszta propaganda céllal készült legutóbbi amerikai halivúdi háborús akciófilm (Lone Survivor, hideref.org/?http://www.imdb.com/title/tt1091191/) végén szájbarágták (mert sajnos kellett) az átlagfogyasztónak, hogy a nem-tálib pasthun nyelvet beszélő afgán falulakó férfi, egy valóban szabad Egyén, miért védte meg, akár az élete árán is az amerikai zsoldost a tálib rosszarcok ellen -- évezredes Törvények, amelyek alapján ezek a "sátorlakók" még ma is élnek, egyértelműen előírták számára a vendégjog szerint ezt a magatartást, ugyanúgy, mint sok egyéb faszságot, a mai "modern", amorális fogasztói rabszolgatársadalom tagjai szemszögéből nézve.

Dekatlon 2014.05.08. 10:05:30

@zizi77: igazából örülnék neki, ha igazad lenne, mert sokat egyszerűsítene a világon, de sajnos nincs. Nem hogy a szexben, de egy sima éttermi ételválasztásban sincsenek legtöbbször tiszta helyzetek. Ennél ezt is, azt is, ezt jobban, de azárt belekóstolnál abba is.
Hányszor hallottam ilyen egyezkedést, hogy te ezt kérjél, és akkor én azt, és majd eszünk egymáséból stb.

"Ha már bele vagyok kényszerítve, mondjuk, hogy a férjem ne sértődjön meg, az már erőszak. Persze ha már úgy kell rábeszélni valakit a szexre, akkor régen rossz, és ezért számít erőszaknak, hiszen látja, hogy igazából nem akarom."

Az általad leírtak alapján Kisujjt ebben a részben megerőszakolták.

zizi77 2014.05.08. 10:41:03

@XocoLatte: ha menet közben, akkor abba kell hagyni, ha utólag, az nyílván késő bánat. Természetesen nem hazudozásokról van szó. Mindent ki lehet forgatni, de nem az a cél elvileg. :-)

zizi77 2014.05.08. 10:51:44

@Dekatlon: végülis igen, csak annyi a különbség, hogy mi láttuk, hogy nem tetszik Kisujjnak a dolog, de semmi jelét nem adta az asszony felé, hiszen neki azt kell játszani, hogy megveszik a csajért. Egyébként az étteremben a fogások nem tudnak tiltakozni, hogy megegyék-e őket vagy sem. Ha osztozni nem akarsz, akkor azt is meg lehet mondani. Ha valaki ennek ellenére belenyúl a tányérodba, szúrd meg a villáddal. Én se szeretem, ha beletúrnak a kajámba. Étteremben eleve olyat választok, amit ritkán eszek, ezért szeretem kiélvezni. :-)

Dekatlon 2014.05.08. 11:40:04

@zizi77: Aha. Szoval most Kisujj hibája, hogy miért nem jelzett egyértelműbben. Világos. :D
Azt írod, "bele van kényszerítve, hogy a férje ne sértődjön meg". Egy ilyen helyzetben lévő nő is simán megpróbálja eljátszani (ahogy Kisújj is), hogy ő benne van, mert attől is megsértődhet a másik ugye, ha nincs benne. Ha a sértődős férj beveszi ezt az eljátszást, akkor ő erőszaktevő.

Dekatlon 2014.05.08. 11:43:22

De ha egy nőre mondják, hogy az ő hibája, hogy miért nem jelzett egyértelműbben, hajajaajjj, az maga a férfisoviniszta fertő!

XocoLatte 2014.05.08. 12:08:23

@Dekatlon: Szerintem kanyarodjunk már vissza a topik témáihoz...

Felagund 2014.05.08. 12:23:49

@zizi77: Egyébként gondolkoztam ezen a látszólag összebékíthetetlen paletta vs bináris berendezkedésen (istenem, miért, miéééért? :D), és arra jutottam, hogy a kettő igazából koegzisztál, csak éppen teljesen más környezetben.
A bináris modell a szórakozóhelyi alkalmi szex kódexe (belső rím, figyelitek!! :D) - tetszel, jöhetsz, nem tetszel, hagyj békén. Ha tovább nyomulsz, az erőszak, hívom a biztonsági orkot, vagy a kétajtós szekrény haveromat. Most azt leszámítva, hogy szerintem civilizált ember nem dug meg olyasvalakit, akit alig fél órával azelőtt ismert meg, ez egy tök működőképes modell az adott környezetben.
Az általunk emlegetett "paletta" viszont már egy jól bejáratott kapcsolatban működik. Szinte sosincs olyan, hogy mindkét fél ugyanannyira akarja, az egyik épp fáradt, a másiknak a feje fáj (muhaha), le kéne hozzá fürödni, de nincs rá erő, most épp nincs kedve hozzá, mert inkább olvasna, stb., stb. Ezek kompromisszumok, amik csak egy-egynek számítanak abban a sorban, amit az emberek kapcsolataikban meghoznak, és meglehetős paranoia kell ahhoz, hogy egy ilyen kompromisszum meghozatalát valaki erőszaknak titulálja.
Jaimie-ék egyébként nyilvánvalóan ebbe az utóbbi kategóriába tartoznak. Ettől függetlenül nem vitatom el, hogy Jaime közeledése nem kicsit erőszakos volt, és Cersei nem igazán volt felkészülve erre ott és akkor, de a tiltakozása azért nem egészen azt erősítette meg bennem, hogy 100%-ig el kíván határolódni Jaime-től.
Plusz amit feljebb is írtam...

zizi77 2014.05.08. 12:28:33

@Dekatlon: akkor,ha a nő eljátsza, hogy akarja, akkor nem erőszak. Kisujj is eljátsza, hogy akarja, így a csaj észre sem veszi, hogy csak kihasználják valamiért. A gond ott van, ha anyu aludna, apu elkezni piszkálgatni, anyu szemmel láthatóan inkább aludna, majd pár perc múlva feladva az egészet, inkább essünk túl rajta alapon, enged. Mivel itt apu nem tiszteli anyut, hiába látja, hogy nem akarja mégis erölteti, ez már erőszak. Bíróság gondolom nem venné annak, de hidd el, ezek nyomokat hagynak a nők lelkében, mégha a férfiak szerint nincs is az nekik.

zizi77 2014.05.08. 12:32:30

@Felagund: hiába bejáratott a kapcsolat, ha rákényszeríted az akaratod a másikra, az erőszak.
Persze beleférhet a házasságba, kérdés a többi szinten hogy mennek a dolgok, és ez milyen sűrűn fordul elő. Szerintem.

Felagund 2014.05.08. 12:33:42

@zizi77: Nos, Jaime-éknél ez egyedi és egyszeri eset volt, mint látható...

XocoLatte 2014.05.08. 12:34:49

@Dekatlon: nem, mert Osha.
Apropó, hova tűnt Osha a kisfiúval? :D

zizi77 2014.05.08. 12:35:32

@zizi77: egyébként itt szemmel láthatóan Jaime erővel nyomta le Cerseit, bár lehet hogy élvezik a szado-mazót. Erre már nem emlékszem a könyves emlékekből.

Dekatlon 2014.05.08. 12:38:59

@zizi77: Csak épp apu hiheti azt, amikor anyu belemegy, hogy tényleg belemegy. Mert neki nem annyira "szemmel látható", mint neked.
Ha apu látja, hogy anyu nem akarja, és mégis kergeti a macit a málnásba, az az én olvasatomban is erőszak.

zizi77 2014.05.08. 12:44:15

Szerintem abból, hogy fáradt vagyok, most inkább ne, és fekszem mint 1darab fa, eléggé észreveheti apu, feltéve, ha magán kívül másra is figyel, hogy most nem kéne eröltetni.

Vertel 2014.05.08. 12:50:42

Mint nő írom a következőket , csak hogy ne legyen félreértés.

Ha én nemet akarok mondani, akkor nem csak szóban mondok nemet, hanem gesztusokkal is elutasítom az illetőt.
Cersei ezt tette? Nem.

Mert én például nem csókolgatom azt, akivel nem akarom és nem kapaszkodok bele tíz körömmel - ahogy a jelenet bő 80%-ban Cersei -, hanem inkább szabadulni próbálok.
Nem kell készíteni a köveket, mert természetesen nem azt mondom, hogy igazából lelkesen benne volt, nem is azt, hogy Jaime viselkedése nem elítélhető, csak annyit állítok, hogy ha valaki nézi a jelenetet - tényleg nézi a szemét is használva, nemcsak a fülét -, akkor nem szimpla, egyszerű, vitathatatlan elutasításról van szó Cersei részéről.

zizi77 2014.05.08. 12:59:14

@Vertel: 10 nap távlatából, kicsit már megkopott az emlék, de nekem úgy tűnt testileg is tiltakozott. Megnézem majd újra! :-)

zizi77 2014.05.08. 13:00:10

@zizi77: viszont nem csak én láttam erőszaknak, szóval...

zizi77 2014.05.08. 13:07:44

Na megnéztem. Nekem ez még mindig erőszak. Jaime már rajta feküdt, de Cersei még akkor is próbálta lelökni magáról.

zizi77 2014.05.08. 13:10:59

@zizi77: nem 10, bocsi. 17 nap

Vertel 2014.05.08. 13:18:53

@zizi77: Igazán egyértelműen csak akkor próbálta.

Nem tudom, érdemes-e (csak akkor, ha ugyanaz a verzió, mert különben csúszik az egész időben is), de én főleg ezek alapján írtam azt, amit:
Kb. 14:53, 15:49.
15:03/04 Kezek, főleg a bal a tarkón. Ez nem elutasító gesztus - legalábbis az én olvasatomban.
15:08/11 körül: Arc. Aztán a kéz is.

zizi77 2014.05.08. 13:23:48

Na ja így nehéz. Első csók után ellöki. Majd Jaime magához cibálja, letépi a ruhát, Cersei körmöket mélyeszt Jamie arcába, és próbál szabadulni, csak a halott gyerekhez van préselve. Én nem így szexelek az biztos.

zizi77 2014.05.08. 13:26:51

@zizi77: egyébként úgy még nehezebb védekezni, hogy még attól is félni kell, nehogy valaki észrevegye!

Vertel 2014.05.08. 13:27:10

@zizi77: Jobb kézzel mélyeszt körmöket az arcába, de figyeld a másik kezét közben.

zizi77 2014.05.08. 13:29:19

És még az is látszik, hogy Jaimet egyértelműen a nő megtörése motíválja és nem a kiéhezettsége. Na ez meg külön zavaró nekem!

zizi77 2014.05.08. 13:31:43

@Vertel: esküszöm, qrvára akarom látni, amit Te, de sajnos nem megy. Főleg mert a 7hónaposom most kaparta ki a bal szemem. :-)

Vertel 2014.05.08. 13:50:01

@zizi77: Parancsolj (már ha jó lesz a link):

kepfeltoltes.hu/140508/CJ_www.kepfeltoltes.hu_.png

Mozgóképen jobban látszott, de már így is eleget szórakoztam vele, és bőven többször láttam azt a jelenetet, mint terveztem.
A véleményemet pedig már leírtam, szóval azt hiszem, ez a téma nekem ennyi volt.

Felagund 2014.05.08. 13:51:49

@zizi77: Tegyük hozzá, hogy ha így is van, Cersei meg pszichológiai eszközökkel tette ugyanazt az elmúlt hetekben, és mindjárt helyben is vagyunk a klasszikus helyzetben, hogy szegény nők vs köcsög férfiak, mert csak a fizikai inzultus inzultus :P

Dekatlon 2014.05.08. 14:18:39

@zizi77: Szóval ha az egyszeri buta férfi nem veszi le azt, amin ti már (nők!) egy ideje bekarikázott testbeszéd-elemek közbeiktatásval vitatkoztok: tehát, hogy a testbeszéd elutasító, avagy sem, akkor szerintem az az egyszeri férfi lehet hogy egy érzelmi idióta, és sivár lelkű véglény, de nem erőszaktevő. :)

zizi77 2014.05.08. 14:18:54

@Felagund: nem, Cersei egy hülye pics@, nem szimpatizálok vele, csak gáz, ha valamit csak erőszakkal lehet elintézni. Szerintem

XocoLatte 2014.05.08. 14:19:43

@Vertel: ezen a screen shot-on úgy tűnik, nem kicsit szenvedélyes mozdulattal Cersei nyelve Jaime szájpadlását tapogatja éppen, miközben ballal erőteljesen húzza a faszi tarkóját maga felé, míg a jobbjával a pasi állát rögzíti, gondolom, hogy még mélyebbre hatolhasson és Jaime manduláit is tisztára nyalja...

Dekatlon 2014.05.08. 14:20:09

@Vertel: Az a nyakfogás elég bíztató, hogy ne mondjam izgató eleme a dulakodásnak, teszem hozzá zárójelben, ha már kikockáztad...

XocoLatte 2014.05.08. 14:24:53

@Dekatlon: vagy csak a forgatókönyvíró és a rendező túl sok kávét ivott (vagy nem) és kicsit benézte az egyik felvételt, amit aztán a vágószobában sikerült jól úgy összevágni, hogy a teljes jelenet alatt Cersei testbeszéde és színészi játéka minimum ambivalens.
Ez a jelent úgy szar, ahogy van, elszúrták. Jobb lett volna, ha Jaime simán leteperi a picsát, esetleg letaszítja a holttestet a ravatalról és oda nyomja le, letépi a rhát a nőről és magáévá teszi. ÍGY egyértelmű erőszak lett volna.

zizi77 2014.05.08. 14:25:10

@Vertel: na igen, itt jön be a képbe az, hogy mi függ a színészektől, meg a rendezőtől. A visszhangból ítélve erőszaknak akarták megjeleníteni a szitut. Az, hogy közben a színészek ezt hogyan oldják meg, abban már ugye lehet hiba. Mivel ez egy fiktív felvétel, akár a mikrofon is belóghatna. Szóval nekem ez erőszak volt, főleg mert így is akarták ezt előadni.

zizi77 2014.05.08. 14:27:06

@XocoLatte: de akkor lehet, hogy nem erről beszélünk még ennyi idő után is, és micsoda reklám ez is! :-)

Dekatlon 2014.05.08. 14:27:37

@XocoLatte: igen. De úgy min tipródnánk itt? :) Nyilván egy eljátszott jelentet, és nem a valóság. De az a csaj azért annyira van jó szinász, hogy ha azt az utasítást kapja, hogy menekülj, mert téged most itt megerőszakolnak a fiad ravatalán, azért ilyen mozdulatsort nem dob be :)

zizi77 2014.05.08. 14:30:47

@Dekatlon: akkor vajon miért beszélnek erőszakról?

XocoLatte 2014.05.08. 14:31:03

@zizi77: szerintem a felhergelt bérműfelháborodók és feminista trollok kb. akkor is beszélni fognak róla, amikor végre végetér a sorozat.
Mi, a többiek pedig már 2 hete is szerettük volna ezt az értelmetlen diskurzust abbahagyni és elfelejteni az egészet.
De néhány kitartó troll miatt sajnos nem tudjuk.
Ezért bátrokodtam már többször is ma kérni, hogy lapozzunk!

XocoLatte 2014.05.08. 14:35:01

@Dekatlon: A csaj rendben van. Azonban én már első nézésre is kiszúrtam, hogy több take-ben vették fel a jelenetet és Cersei viselkedése-játéka nem teljesen homogén a felvételek között. Ami még rendben is lenne, ha a vágószobában az inhomogén felvételek nem kerülnek a végleges jelenetbe.
Mindazonáltal műbalhé az egész, mint azt már százszor kifejtettem.
És trollkodásnak minősítem, ha még bárki ezen rugózik tovább.

zizi77 2014.05.08. 14:37:51

@XocoLatte: lapoznék én, csak valaki mindig válaszol! :-)

zizi77 2014.05.08. 14:43:18

@zizi77: engem speciel azért zavar, mert Jaime fejlődését húzza vissza. Amúgy egy erőszakkal több vagy kevesebb már igazán nem oszt, nem szoroz a sorozatban. Ennek viszont szerintem igenis van jelentősége a történet szempontjából. A többi fejtegetés már csak az itt írt kommentekre reagálva született. De legyen, többet nem írok a témaban. És igen feminista vagyok, mert embernek tartom magam. Hogy nagyzolok, mi? :-)

Dekatlon 2014.05.08. 14:47:10

@zizi77: mert nagyon NAGYON érzékenyek erre a népek. A nők negyede él át (más kutatás szerint még több) valamilyen erőszakhoz köthető dolgot életében. Ezért a saját emlékeiket, jobb esetben csak félelmeiket látják bele.

Dekatlon 2014.05.08. 14:48:16

@XocoLatte: lapoznék én, csak _valaki_ mindig kérdez ;)

zizi77 2014.05.08. 14:50:25

@Dekatlon: erre már nem reagálhatok! :-)

zizi77 2014.05.08. 14:52:07

Nem tetszik Dany szemöldöke, túl sötét a hajához. Csak hogy új témát dobjak be! :-)

XocoLatte 2014.05.08. 14:53:59

Feljebb már próbáltam ÉRDEMI új témát bedobni (Jon és Bran "talállkozása"), esetleg arra egy reagálás, valaki?

zizi77 2014.05.08. 15:03:17

@XocoLatte: szerintem azért rakták bele, mert Bran hobbitos vándorlása kicsit kezdett uncsi lenni. Jon nem készül arra, hogy itt találkozna Brannel, hiszen neki elvileg kerülni kéne a tömegeket, viszont Bran szorult helyzetében azonnal reménykedni kezd benne, hogy ott van Jon is. Nyílván így könnyebb kiszúrni a "tömegben". Más kérdés, hogy Jojen közben meggyőzi, a családi találkozónak nem most jött el az ideje.

zizi77 2014.05.08. 15:05:18

Az senkit nem zavar, hogy Jonnak elvileg világos a haja, és baromira nem fekete? Vagy így jobban hasonlít a gúnyához?

Vertel 2014.05.08. 15:08:41

@zizi77: Fekete a könyvben is, csak az első kötet elején rontották el egyszer a fordításban, de azután következetesen sötét hajúként említik.

Dekatlon 2014.05.08. 15:10:22

@zizi77: én is embernek tartom magam, akkor feminista vagyok? Csak így logikailag :)

Meth, Not even once 2014.05.08. 15:10:45

@zizi77: Engem főleg az zavar, hogy Tyrion és Jaime haja évadról-évadra barnul, pedig szőkéknek kéne lenniük, főleg Tyrionnak, neki még világosabb a haja elvileg, mint a többi Lannisternek.

XocoLatte 2014.05.08. 15:11:06

@zizi77: a jelenetben volt egy olyan kameraállás, amikor Bran, azon túl hogy fennhangon próbálta is szólítani Jon-t, a szemkontaktus lehetősége is egyértelmű volt, vagyis direkt látómezőbe kerültek egymásnak, csak Jon a kardozással volt elfoglalva, ezért a szemkontaktus nem jött létre. Jojen utána beszélte le Brant a dologról.

Dekatlon 2014.05.08. 15:11:27

@zizi77: hát nekünk se a szemöldöke tetszik :D

zizi77 2014.05.08. 15:12:21

@Vertel: akkor én ott építettem fel magamban a képet. Viszont megdől számomra egy teória a származását illetően. :-(

zizi77 2014.05.08. 15:13:08

@Dekatlon: ami odafelé igaz, nem mindig igaz visszafelé is. :-)

XocoLatte 2014.05.08. 15:13:37

@Meth, Not even once: ez nekem is feltűnt a második évad legelején. Mármint Tyrion barnulása. Amúgy a szőke elég hányadékul állt neki.
Nem úgy Cersei vagy Dany szőkesége (ami paróka), mindkettőjüknek nagyon jól áll az arcához (szemöldök ide vagy oda). Mondjuk mint nőci, nálam mindkettő bejövős...

Dekatlon 2014.05.08. 15:14:12

@XocoLatte: találkozás: túl volt játszva. Ha jó messziről lát egy alakot kardozni, aki akár a tesója is lehet, aztán vágyakozva nézi, miközben Hodor tovább biceg vele, az úgy jó lett volna. De így beletolták a képünkbe, hogy "lássátok már vazze, mekkora dráma, ezek majdnem találkoznak".

Vertel 2014.05.08. 15:14:22

@zizi77: Dehogy dől az meg! Már ha ugyanarra gondolunk (R+L). Voltak közöttük is sötét hajúak, jópár, ha az egyik szülő az volt.

zizi77 2014.05.08. 15:21:05

@XocoLatte: hát ezért mondom, hogy Jonnak eszébe nem jut, hogy ott lehet Bran. Jon körül több helyen ég a tűz, erőssen küzd, míg Bran a földön fekszik, sötétben, több fával maga előtt. Csoda, hogy nem veszi észre?

zizi77 2014.05.08. 15:23:32

@Vertel: igen, erre gondoltam. Na majd egyszer csak kiderül az is. :)

Felagund 2014.05.08. 15:28:16

@zizi77: Ez a magyar fordítás egyik hibája (a számos közül ;)), Jon baja sötétbarna.

Egyébként én örülök, hogy a "Stark gyerekek sose találkoznak"-kánont nem törték meg, bár ugye a könyvben is elég sokszor elég közel voltak hozzá...

Dekatlon 2014.05.08. 15:33:38

A Véreb meg, hogy a szivére vette, hogy ott volt Arya listája végén? Szerintem ez nála a szeretet egyértelmű jele :)

zizi77 2014.05.08. 15:34:20

@Felagund: sajnos az angolom nem elég jó ahhoz, hogy eredetiben olvassam, így kénytelen vagyok a fordításra hagyatkozni. Ezek szerint, néha nem kéne. :(

Felagund 2014.05.08. 15:36:38

@zizi77: A barátnőm (aki amúgy angol szakos, tolmács-műfordító irányultsággal) csinálta meg azt, hogy párhuzamosan olvasta a könyvet magyarul és hallgatta hozzá a hangoskönyvet angolul, és tett egy cetlit arra az oldalra, ahol félrefordítást hallott.
A könyv aggasztóan megtelt cetlikkel :D

zizi77 2014.05.08. 15:38:36

@Dekatlon: bírja a kiscsajt az egyértelmű. Igaz jobb dolga sincs most, mint, hogy a jutalomért pesztrálja.

zizi77 2014.05.08. 15:39:49

@Felagund: ezzel most nem nyugtattál meg. Ezek szerint én tök más könyvet olvastam, mint Ti. :(

Felagund 2014.05.08. 15:43:13

@zizi77: Jó, annyira nem kritikus, max ilyen kis apróságok, amik azért összességében nem létfontosságúak, csak igen alapos az én pici szívem :D

Emlékeim szerint nem volt olyan jellegű értelemzavaró félrefordítás, mint pl a Gyűrűk Urában, hogy egy generáció hitte azt, hogy Trufa ölte meg a Boszorkányurat a 'he' és a 'she' tisztázásának hiánya miatt :D

zizi77 2014.05.08. 15:51:53

@Felagund: ezt a sztorit nem is hallottam. Én már szerencsére az új fordítást olvastam.

Dekatlon 2014.05.08. 16:01:38

@zizi77: "Nem emberkéz által esik majd el", szólt a jóslat. Ez "Far off yet is his doom, and not by the hand of man will he fall." ) A man ember/férfi jelentése okozza a galibát.

Dekatlon 2014.05.08. 16:04:21

@zizi77: mert ugye egy nem ember és egy nem férfi pofozza a végén.

Felagund 2014.05.08. 16:08:34

@Dekatlon: A hobbitok "technikailag" emberek, de pont itt valóban zavaró volt :D

Dekatlon 2014.05.08. 16:12:46

@Felagund: Viszont ha férfikéznek fordították volna, probléma megoldva, mert női kéz ott csak egy volt. (Illetve kettő, na, de érted : ) )

Felagund 2014.05.08. 16:26:29

@Dekatlon: A jóslatokban mindig az a jó, hogy minimum kétértelműek :D

Dekatlon 2014.05.08. 16:31:34

@Felagund: Jah pl. ez: "Ezzel a hadjárattal egy birodalmat fogsz eltörölni", mint később kiderült, a sajátját.

vanazugy 2014.05.08. 16:34:35

Azt valaki elmagyarazna, hogy Bran miert nem Locke fejebe bujt es engedte el magat?

Felagund 2014.05.08. 16:36:24

@vanazugy: Valószínűleg azért, mert a vargolás nem megy csak úgy random bárkivel, azonnal, hanem kell hozzá egy kötődési folyamat (de csak tippelek)

vanazugy 2014.05.08. 16:42:06

@Felagund: ja, ertem. Ez a konyvben ki van fejtve?

Dekatlon 2014.05.08. 16:42:51

@vanazugy: általában egy bizony állat fejábe tudnak bebújni, a kicsávó már csak azzal is istenkirály, hogy neki megy Hororral is. A random fasziba beköltözés varázslat nincs még meg neki.

Dekatlon 2014.05.08. 16:45:02

@vanazugy: a filmben is ki van. Amikor először megy bele Hodorba, mert az ordibál, és lebukhatnának a másik varázslótanonc rendesen elképed, hogy hű, te tudsz ilyet emberrel is? Mintha ott mondaná, hogy csak a nagyon egyszerű Horoddal megy egyelőre.

vanazugy 2014.05.08. 16:45:10

@Dekatlon: de nyilvan a vegen Masokba is fog tudni ki be jarkalni ;)

Felagund 2014.05.08. 16:46:26

@vanazugy: Az ötödik könyvben van róla egy elég részletes fejezet, de mostanság már félve nyilatkozom a könyv alapján bármiről :D

(Egyébként jobban utánagondolva lehet erőszakkal is vargolni, de az még egy tapasztalt bőrváltónak is nagy erőfeszítésébe kerül, és a célpont akaraterejének mértékétől függően küzdeni is fog ellene, vagy effektíve beleőrül. Bran meg ugye csak afféle autodidakta, Hodor pedig szellemileg elég "könnyű préda" :) - mindenesetre a könyvben a vargolás jobban megviselte, abszolút nem értette, hogy mi történt vele, megijedt és teljesen befordult egy időre)

vanazugy 2014.05.08. 16:46:44

Bar ahogy ezt a Martint megismertem, meg siman ki is nyirhatja. Utalom ezt a tulzott olvaso szadizast.

Felagund 2014.05.08. 16:49:06

@Dekatlon: Ja, tényleg, a toronyban, ezt el is felejtettem...

vanazugy 2014.05.08. 17:08:18

@Dekatlon: aha, koszi. Nekem ez a film alapjan nem volt ilyen nyilvanvalo. Csak meglepodtek a gyerekek Bran meg kipipalta, ez is megy akkor.
Szoval akkor tehat nem valoszinu hogy az ot esetlegesen megtamado Masokat fogja igy leszerelni?

Felagund 2014.05.08. 17:11:38

@vanazugy: Az azért erős mindfuck lenne, meg aztán egyszerre csak egy célpont lehet :)

líder máximo 2014.05.11. 23:39:42

@Felagund: @sixx: hello sixx, nem szoktam nagyon kommentelni ide, de imádlak olvasni és a kommenteket is igyekszem végigpörgetni.Mint sorozatnézőnek egyszerűen elveszi néhány fasz a várható szórakozásom, hogy sokat sejtetve kommentelgetnek, tippelgetnek ide, gyakorlatilag szétspoilerozzák a sorozatról szóló kommentfolyamot, a könyvek alapján. Egyik ilyen fasz ez a Felagund, ráadásul a stílusa is szívlapát. Baszd már ki légyszives őt a picsába, 3 évad TH hogyvoltja alatt türelmes voltam vele, de a 4évad első 5 részében is folyamatosan csinálja, most szakad el a cérnám, Kösz!
süti beállítások módosítása