Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Emberi tényező 1x11 - Zavar

2014. május 02. 15:00 - candyperfumegirl

Geek Rudy és Robotzsaru szobatársi idilljével nyitunk, Geek éppen töredezettségmentesítést futtat az alvó Robotzsarun, és felfedez pár furcsa fájlt a memóriájában. Valami kórházi ágyon fekvő és kis kocsit tologató kisgyereket, aminek a láttán Rudy nagyon ráncolja a homlokát, egyelőre nem tudjuk meg, miért. Robotzsaru morcosan ébred, te baszkuráltad az áramköreimet, miközben aludtam? Mihez nyúltál még hozzá, amihez nem kellett volna? Ekkor érkezik Kenenx, és két jól megválasztott odaszúrásból valahogy az jön ki, hogy Robotzsaru szívesen megborotválja őt álmában, ha azzal örömet okozna, azt hiszem, érdemes lenne lapozni inkább. Most amúgy is menni kell dolgozni, dupla műszak van, mert Grumpy Pault is ők helyettesítik, aminek Kennex szerint az az oka, hogy Grumpy kórházban van egy elfertőződött faszpiercing miatt. Jól indul az epizód.

disrupt01.png

Lássuk, mi lesz a hetieset, egy házaspár igen elit otthonában járunk, villa, kisebb erdő méretű kert, 50 méteres mödanszié, robotkomornyik, rongyrázás 2048 stílben. Férjtől megtudjuk, hogy fenyegető leveleket kapnak, és ettől mindketten idegesek, pedig az a DOLOG már egy éve történt, ideje lenne túllépni rajta. Feleség el is megy úszni a rendkívül sunyi ábrázatú hologramos (kiderült közben, hogy nem robot) komornyik felügyelete alatt, majd rázárul a medence teteje, és amikor férj ezt látva mentené, bezárva találja magát. Nincs más megoldás, ki kell törni a kerti ajtót, amit a biztonsági rendszer betörésnek érzékel, és ellencsapásként kétszer hátba lövi a ház urát. Nagyon durva, a biztonsági rendszer ellenük fordult, de ezt ugye a sunyiképű hologram komornyik nem csinálhatta magától, bár az szép feldolgozása lenne a „the butler did it” klasszikus krimifordulatnak, de itt valószínűbb, hogy valaki szépen belepiszkált a programozásba.

disrupt02.png

Érkeznek Kennexék, és a helyszínelő rendőr kérdésére, hogy miért nem Grumpy Paul jött, Kennex egy újabb kórházas sztorit ad elő, és gyűjtést is kilátásba helyez. Persze mindenkinek mást fog mondani Paul távollétéről, egyik sztori kreatívabb, mint a másik, hamarosan eljutunk a szifiliszes szexrobot minősített esetéhez is. Dolgozzunk inkább, most megkapjuk az eset háttérinfóit is végre, hogy tisztábban lássunk. Egy Aaron nevű srác egy éve betévedt a ház kertjébe, és a biztonsáégi rendszer agyonlőtte őt is, ezen persze a fél világ kiakadt, a házaspár azóta fenyegetéseket kapott, és most gyakorlatilag ugyanúgy végezték ők is. Robotzsaru gyorsan átlátja, hogy ha ez egy ilyen SmartHouse (SOHA nem lennék hajlandó beköltözni egy ilyenbe), akkor van egy szemtanúnk, kérdezzük, meg a házat, mit látott. Cool. Samtől, a hologramos komornyiktól megtudjuk, hogy a biztonsági kamerák nem működtek, a fenyegetések meg többezres nagyságrendűek voltak, így elég nehéz lesz leszűkíteni a gyanúsítottak számát.

disrupt03.png

El kéne látogatni a SmartHouse-okat gyártó biztonsági céghez is, hátha ők is tudnak mondani valami okosat. Itt már egy Sam android fogadja őket, egy robot mégis hasznosabb, mint egy hologram, az iHouse 6-hoz már ő lesz az alaptartozék. Robotzsaru rögtön nekiszegezi a vezetőségnek a kérdést, hogy elég nagy veszélyt rejtenek magukban ezek az okosházak, mennyire biztonságos a rendszer, nem tudja akármilyen jöttment hobbihekker feltörni? Főnök erre csak hárít, ugyan már, leszarjuk mi azt, miután jó áron eladtuk, ez van benne burkoltan a válaszban,amúgy meg ők is kaptak fenyegető leveleket az Aaron srác halála miatt, nevezetesen a DISRUPT elnevezésű csoporttól. Na végre valami.

disrupt04.png

Itt fontos megjegyezni, hogy ebben az epizódban a változatosság kedvéért Robotzsarunak vannak folyton flessei, mindig a kórházas kisfiús jelentre, olyan ötpercenkénti rendszerességgel. Közben Jócsaj már a halott srác anyukájával beszélget, és mivel ő az első számú gyanúsított, a kérdések burkoltan arra irányulnak, hogy ért-e vajon a hackeléshez annyira, hogy megmanipuláljon egy ilyen csúcsszuper biztonsági rendszert. A válasz nem, anyuka elég egyszerűnek tűnik, nem a bosszú, hanem a szomorúság határozza meg az életét, a gyilkosság idején is templomban volt (tehát még léteznek templomok, most legalább ezt is megtudtuk), és a fia tiszteletére tartott misén vett részt. Jócsaj azt próbálja most kipuhatolni, kinek fájhatott még annyira Aaron halála, hogy bosszút akarjon állni, de anyuka szerint senkinek, nem voltak a fiának barátai, csak a gép előtt ült egész nap. Ezt máris cáfolja a következő jelenet, Kennexék autózás közben áramszünetbe szaladnak, és a hirtelen elsötétült házfalakra nagy „Igazságot Aaronnak!” feliratokat vetítenek ki az ügyes hackerek.

disrupt05.png

A szuperújkori cyberterrorizmust pedig nagyon komolyan kell venni, a rendőrségen mindenki pörög ezerrel, a Disrupt csoport máris magára vállalta ezt a húzást. A vezetőjük egy CrispinX nicken futó hacker, de Kennexnek, Kapitányasszonynak, Jócsajnak meg a többi főszereplőnek ezen a ponton megáll a tudomány, úgyhogy beszélni kell valakivel, akinek van némi hacker tapasztalata. Naná, hogy Geek Rudyhoz futnak, akinek mond is valamit a CrispinX nick, meg a Disrupt is, de az egy békés csoport, szerinte nem állhatnak a gyilkosságok mögött. Kennexék ezt elengedik a fülük mellett, attól még meg kéne ezt a Crispint találni de hirtelen, Rudy segíts. Rudy szerint ezek a hackerek már nem chips- és sörszagú szobákban, kinyúlt melegítőben héderező geekek, hanem nagyon is élnek társasági életet. Hacker partikat szoktak tartani, ahol iszonyú technozenei aláfestés mellett megy a nyilvános faszméretegés, ki tud több biztonsági rendszert feltörni tetriszezés közben, meg ilyenek.

disrupt06.png

Na ide kéne most beépülni, de mivel Kennexről és Jócsajról messziről látszik, hogy zsaruk, Geek Rudy álcát javasol. Kennex kap egy bőrkabátot felhajtott gallérral meg némi szemfestéket, magára erőltet még egy kis ausztrál (?) akcentust a rend kedvéért, Jócsaj lila parókában és borzasztó sminkben nyomul. És már mennek is a villogó rudakkal hadonászó hackerek közé a bulikába, üvölt a szar gépzene, minden szembejövőt megkérdeznek, hol van CrispinX, és a jelenet annyira Alias utánérzés, hogy mindjárt elsírom magam a gyönyörűségtől. Van náluk egy csudálatos táblagép is, amit Rudy felturbózott és azt mondta, az ilyen cuccra harapnak a hackerek, ezzel bárkit könnyedén meg lehet ilyen körökben vesztegetni. A dolog működik is, az egyik geek simán rámutat egy másikra, az ott CrispinX, tessék. CrispinX egy kölyök, egy Nico nevű fiatal tehetség, és már viszik is magukkal bilincsben.

disrupt08.png

Geek Rudyhoz meg Robotzsaru érkezik, mert ár nagyon aggasztják a flessek, olyanok, mintha ezek az ő gyerekkori emlékei lennének, ami ugye egy robot esetében lehetetlen. Rudy erre azt mondja, hogy voltak a memóriádban olyan fájlok, amik nem az alaptartozékaid, mert amíg ki voltál kapcsolva, én néha felébresztettelek unalmas óráimban, hogy beszélgessünk, sakkozunk, kurvát hívjunk, meg ilyesmi. De ezeket a fájlokat Geek Rudy törölte, meg különben is az emlékek innen nem származhatnak, de amikor Robotzsaru elmegy, Rudy gondterhelten néz utána, mit titkolsz Rudy?

disrupt09.png

A kis cyberterrorista Nico vallatása közben nem hoz sok eredményt, azt mondja, őt csak az áramszünetes tiszteletadással bízták meg, de semmi máshoz nincs köze, a gyilkosságokhoz végképp nem. Közben újabb gyilkosság történt, a biztonsági rendszereket gyártó cég ügyvédjét ölték meg, ellene is a háza fordult, a tűzjelző hibásodott meg, tüzet érzékelt, és elszívta az oxigént. Ez viszont pont Nico vallatása alatt történt, végig figyelték, így már le is vehetjük a gyanúsítottak listájáról. Robotzsaru kiszúrja viszont, hogy az ügyvéd is kapott fenyegető leveleket, Aaronnak ugyanazzal a fotójával, amivel a házaspár, és most végre Kennex is tesz egy jó megfigyelést. A fotó nem az, amit a média kapott a gyilkosság után, ez egy személyes kép, idegen nem juthatott hozzá, tehát a tettes a srác közeli ismerőse, sőt ha szerencséjük van, rajta is van a fotó eredetijén, amit úgy néz ki, hogy kettévágtak.

disrupt10.png

Most lesz szükség Nico tudományára, aki mentességért cserébe majd addig ügyködik a gépen meg keresgél a social mediában, míg meg nem találja a teljes képet. Ez a feladat kb. 5 másodpercet vesz el a kis hackerünk életéből, meg is van a teljes kép, Aaron mellett egy rövid hajú kiscsaj, akiről Robotzsaru máris nyomja a háttérinfókat. Emilynek hívják, pár éve kirúgták a suliból, elköltöztek a családjával, de lelépett, és eltűnt személyként van a nyilvántartásban. Eléggé összeállnak a dolgok, meg is van a gyilkosunk?

disrupt11.png

Emily eközben már ezerrel spammeli a biztonsági társaság igazgatónőjének a postafiókját Aaron fotóival, meg „biztonságban érzed magad?” tárgyú üzenetekkel, nem fest jól a dolog. Sőt, már a cég belső biztonsági rendszerébe is betört, és az épület persze, hogy egy gigantikus SmartHouse, Emily meg Nico szerint csúcshacker, igazgatónő így elég nagy szarban van. Valami miatt már csak ő van egyedül az épületben, meg persze a Sam androidok, de mivel minden computervezérelt dolgot a kis ügyes Emily irányít éppen, ez sem túl jó jel. Kennex és Robotzsaru már húznak is a helyszínre, és ami egy klasszikus macska-egér játék lenne egy másik sorozatban, az itt egy ki az ügyesebb hacker jellejű harccá alakul. A helyszínen Robotzsaru és Kennex keresik az igazgatónőt, de ők most csupán karakterek a két geek videójátékában. Emily zárja az ajtókat, Nico nyitja, első kört Nico nyerte. Emily viszont most aktiválja a Sam robotokat és Kennexék ellen küldi őket, ráadásul beállítja, hogy már csak pár percig legyen oxigén az épületben.

disrupt12.png

Ez így elsőre eléggé öngyilkos akciónak tűnik, mert Emily is a házban van, úgyhogy Robotzsaru most őt keresi, hátha a lelkére tud beszélni. Meg is van, csak egy robotot kell ártalmatlanná tenni, és lehet a kis bosszúállóval foglalkozni. Közben Kennex a Sam robotok elől bujkál, és elege van az erőfölényből, csináljon már Nico valamit, hogy kiegyenlítettebb legyen a verseny. Erre Nico a női nézők elsőszámú kedvencévé lép elő hirtelen, mert csinál egy seregnyi Kennex hologramot, akik együttes támadást mérnek a robotokra, és simán győznek, cool. Az igazgatónőt pont akkor találja meg, amikor egy robot fojtogatja, de Hologram Kennexek lelövik könnyedén, királyság van. Most kéne nagyon sürgősen eltűnni innen, mert már kevesebb, mint egy percig van oxigén a házban, de Robotzsaru még mindig a lelki tréninget gyakorolja Emilynél. A rendőrségen Jócsaj és Nico könyörög nekik, hogy húzzanak már a vérbe, de Robotszarunak nem kell oxigén, ő csak Emilyvel foglalkozik, és meg is van az eredmény, fegyver le, lehet letartóztatni.

disrupt13.png

Kiderül, hogy Emily a neten ismerkedett meg Aaronnal, összehaverkodtak, és azon az estén, amikor Aaron meghalt, éppen hozzá tartott, mert végre találkozni szerettek volna. Jócsaj ezt elmeséli Aaron anyjának is, majd mutat egy rakás fotót meg üzenetet Aaron barátairól, akiknek hiányzik, na ki mondta, hogy az Interneten nem lehet barátságokat kötni? Van még egy nyugtalanító jelenetünk itt a végére, Geek Rudyhoz Kennex érkezik, hogy megbeszéljék Robotzsaru flesseit. Rudy azt mondja, hogy azok a képek olyanok Robotzsaru memóriájában, mintha emberi emlékek lennének, és valaki szándékosan tette őket oda valamilyen céllal. (Dr. Frankenstein esetleg?) A gondterhelt arckifejezésekből ítélve pedig ez elég veszélyes egy robotrendőr esetében, és megegyeznek abban, hogy erről egyelőre kussolnak, de Robotzsarut szemmel kell tartani, mert ki tudja, mi fog még kisülni ebből.

disrupt14.png

9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.02. 20:14:11

Hosszabb a leírás mint a sorozatrész, asszem inkább megnézem :)

lorelai21 · http://thepeoplewithdisabilities.wordpress.com/ 2014.05.03. 12:21:11

Jó lett! :) Kár, hogy nem lesz több évad... Most már az életben nem tudjuk meg, hogy mi a tarka tök a Fal, pláne hogy mi van a túloldalán, meg satöbbi...
Amit nem értettem ebben a részben: a húdeokos házba nem lehetett volna inkább valami kábítófegyvert építeni, mint tényleges tűzerőt? Nem hinném, hogy ennyi pénzből ne lehetett volna ezt "feltalálni"...

candyperfumegirl 2014.05.03. 15:00:00

@lorelai21: igen, azt én is erősen eltúlzottnak éreztem, hogy konkrétan agyonlövi a behatolót a rendszer (és hogy nem hiba volt, hogy éles lőszer volt). Persze lehet, hogy a 2048-as közbiztonságban az ilyen biztonsági rendszerek jobban fogynak, mint azok, amik csak kábítólövedéket használnak.

teddybear01 2014.05.04. 06:48:33

Valamit még nem értek, és számomra a filmből sem derült ki: Mi a fenét keresett abban a házban Aaron? Miért tört be?
Egy nyomozás során az ilyesmit kell először kideríteni.

teddybear01 2014.05.04. 06:51:04

Másrészt a hologram Kenexek mivel lövik le a robotkomornyikot? A hologramfegyver ugyanis jól néz ki, de csak ennyi. Nem lő ki golyót.

lorelai21 · http://thepeoplewithdisabilities.wordpress.com/ 2014.05.05. 12:29:47

@teddybear01: találkozni akart a lánnyal, és lerövidítette az utat a kerten keresztül (lehet, neki nem szóltak, hogy ilyet nem illik...). Legalábbis én így értettem!

Haibane 2014.05.06. 09:03:19

Egy darabig néztem ezt a sorozatot aztán már fájt a sok logikátlanság. Ezt a részt nem is láttam, de a poszt alapján van, amit nem értek. Mégpedig:
"Emily a neten ismerkedett meg Aaronnal, összehaverkodtak, és azon az estén, amikor Aaron meghalt, éppen hozzá tartott, mert végre találkozni szerettek volna. "

Tehát korábban nem találkoztak... de a neten meg van közös kép???

candyperfumegirl 2014.05.06. 09:49:52

@Haibane: Photoshop vagy hologram. :) Komolyra fordítva: nem tudom, lehet ez logikai baki, de az is könnyen lehet, hogy én értettem félre, és nem akkor találkoztak volna először.

candyperfumegirl 2014.05.06. 09:50:37

@lorelai21: jaja, én is így, meg sötét volt, talán így nem vehette észre, hogy ez a kert nem az a kert....persze ettől még belógott :)
süti beállítások módosítása