Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

13-as raktár 4x15 - Instinct (Ösztön)

2014. április 30. 15:00 - Gabba

Nagy az izgalom a rendőrőrsön a wisconsini Boone városában, mert egy zaklatott fószer rohan be a rendőrök közé: Vallomást akarok tenni, én lőttem le, hol van Briggs nyomozó, kiabálja. Itt vagyok, aranyapám, már hozom is a karperecet, lép elő a szakállas nyomozó az irodájából és elvezeti a fogdába a delikvenst. Nem sokkal később megérkezik a csávó ügyvédje is Hofgen főügyész kíséretében, az ügyvédnő szerint kizárt, hogy védence csak úgy megváltoztatta volna korábbi vallomását, az ügyész szerint viszont nem. De hát nem is volt ellene elegendő bizonyíték, tiltakozik az ügyvéd, mire előrelép régi ismerősünk, Helena, és megerősíti az ügyvéd állítását. A fekete démon Emily Lake néven dolgozik itt, mint megtudjuk (ez utalás a 3. évad záróepizódjának címére, ugyi), és miközben DNS mintát vesz a gyanúsított kezéről, észreveszi, hogy a csávó körmei szokatlanul hosszúak, viszont vizsgálat közben újra eredetei méretükre húzódnak vissza. Mi lehet ez, fordított manikűr? Főcím.

Instinct01

A raktárban Artie a függőágyában heverészik, amikor enyhe földrengést észlel, na ez már megint mi, hát már olvasni sem lehet itten?, kiabálja, de senki sem felel. A többiek ugyanis mind a panzióban vannak, zabpelyhet reggeliznek és arról panaszkodnak, hogy Abigail nem főz. Nem hát, mert terapeuta, és minket figyel, mérgelődik Claudia. Végszóra belép Abigail csodálatos kék hálóköntösben, basszus, ilyet tényleg felvesznek nők, de vajon miért, fut végig a borzongás a hátunkon. Mi ez a lókaja, ki a reggelifelelős?, kérdezi az új panziós, de válasz nincs, mert becsörög Artie a földrengés hírével. Mi itt nem éreztünk semmit, válaszolják egy emberként az ügynökök, akkor induljatok máris, találkozunk a HAL-nál, utasítja őket a szakállas. Közben Myka mobilja csörög, Helena hívja és beszámol a boone-i buliról. Myka és Pete máris indul Wisconsinba.

Instinct02

Helena elmeséli nekik, mi minden történt vele az elmúlt hónapokban. Emlékszünk, utoljára a 4x08-ban találkoztunk vele, amikor Mrs. Frederic utasítására magával vitte az asztrolábiumot, most kiderül, hogy miután visszaadta a cuccot a Testvériségnek, szabadúszóként itt kezdett el dolgozni, mint törvényszéki orvosszakértő. Ez mindig is érdekelt, és megnéztem néhány sorozatot is, hogy felfrissítsem az ismereteimet, mondja mosolyogva, mire Pete felkap egy méretes kést és közbekérdez: De ugye a Dexter nem volt köztük? Helena rátér a mostani esetre, a gyanúsított Richard Purcell a haverjával megölt egy boltost, de mivel nem volt ellenük elég bizonyíték, elengedték őket. Most viszont Purcell váratlanul vallomást tett, Helena szerint csakis valami ereklye hatására. Kihallgatják Purcellt, akin látszik, hogy nagy félelem gyötri, de csak annyit tudnak meg tőle, hogy társa a gyilkosság éjszakáján nem volt vele, de azt nem tudja, merre járt. Akkor beszéljünk a társával, Schulz-cal, határozzák el az ügynökök, mert nem tudják, hogy Schulz a város másik részében éppen valami székhez kötözve ordít és mered előre valami szörnyűséges látványra. Arca furcsán eltorzul, és rövid időn belül holtan esik össze.

Instinct03

Ezalatt a raktártól jókora távolságra a sivatagban Artie szalmakalapban hadonászik valami hosszú botféleséggel. Megérkeznek Claudiáék, szintén hasonló szerkóban, nagyon viccesen néz ki az egész társaság, a téma viszont komoly, a vicces szerkó meg védőruha. Fény derül ugyanis a pilotban elhangzott mondat jelentésére (Be kellett fejeznem a halat, ugyebár ezzel köszöntötte Artie első találkozásukkor az ügynököket), ami azóta is kínzó kérdésként gyötört minket, mert nem tudtuk, mit jelent. Most viszont végre vége a bizonytalanságnak: a HAL ugyanis nem más, mint FISH, azaz: Frequency-Interference Surveillance Holograph, magyarul olyan álcázó projektor, ami mindenféle illetéktelen megfigyelőrendszer elől elrejti a raktár épületét oly módon, hogy az éppen aktuális környezet képét vetíti ki hologramként. Artie a hosszú nyél segítségével materializálja a láthatatlan kütyüt, ami leginkább repülő csészealjhoz hasonlít, lenyitja a panelt és lekérdezi az adatokat. Ezek szerint viszont a raktár környezetében nem volt sehol földrengés, tehát csak az épületen belül lehet az epicentrum.

Instinct04

A raktárban fokozódik a helyzet, a polcok között sétálva Claudia formás fenekét újabb és újabb elektromos kisugárzás csapja meg, akárcsak a múltkori részben, nagyon pajkos ez az épület, szívesen cserélnék vele. A belső érzékelők révén Artie megállapítja, hogy a Yukon szektorból indulnak a rezgések, és odaérve azt látják, hogy egy mennyezetig érő örvénylés rázza a tetőszerkezetet. Artie révén további új infókkal leszünk gazdagabbak: a raktár illesztéseit Thomas Edison tervezte úgy, hogy az épület a növekvő számú ereklyék befogadása érdekében szükség esetén tágulhasson. És azért építették a hegy oldalába, mert így a növekedéshez a hegy anyagát tudja felhasználni. Steve szerint a semlegesítő folyadékot kellene valamilyen eszközzel feljuttatni a marha magas tetőgerendákig, ez jó ötlet, nézzetek szét a Schoningen fegyverrészlegben, mondja nekik Artie. Odafelé menet Claudia elmondja Jinksynek, úgy érzi, a raktár egy ideje haragszik rá, valszeg amiért az orchideás esetnél leszúrta Artie-t.

Instinct05

Wisconsinban Pete-ék megtalálják Schulz holttestét és jelentik az esetet Hofgen főügyésznek. Az azonban nem törődik vele, csak azt kapta a csávó, amit megérdemelt, az ügy lezárva, mondja. Myka rámutatna, hogy Schulzot a kérdéses időpontban egy másik államban vették őrizetbe, tehát nem lehet köze az itteni gyilkossághoz, Hofgen azonban durván elhajtja az okoskodó ügynököket, védjék inkább az elnököt és ne avatkozzanak az ő dolgába. Mykáék hívják Artie-t, hallott-e már halálra rémítő ereklyékről, a szakállas szerint több száz ilyen van, pl. a zuhanyrózsa a Psychoból, nyomozzanak tovább. Pete vállalja, hogy beszél a lelőtt boltos családjával, Myka meg felkeresi Helenát, segítsen hozzáférni a rendőrségi felvételekhez.

Instinct06

Kiderül, hogy Helena összeköltözött egy Nate nevű férfival, akinek van egy Adelaide nevű kislánya, a fekete démon múltjáról és valódi személyéről persze nem tudnak semmit. Mykát is úgy mutatja be, mint régi egyetemi barátnőjét, akivel hosszú évek óta nem találkozott. Némi beszélgetés után Myka és Helena visszamegy a rendőrőrsre, ahol az éjszakai ügyeletes kekeckedése ellenére sikerül bejutniuk és átnézik a biztonsági kamera felvételeit. Ezen látható, hogy a parkoló felől érkező Purcell valami ősember-szerű alakból változik vissza normál emberré, még mielőtt berohant volna az épületbe. Sőt az is látható, hogy Briggs nyomozó kezében a bilinccsel ácsorog az irodája ajtajában, mintha csak Purcellre várt volna. Az ügynökök betörnek Briggs lakására, ott azonban nem találnak semmilyen ereklyét, találnak viszont pár információt Helenáról, ezek szerint Briggs gyanakszik rá valamiért. Újra hívják Artie-t, akinek már támadt konkrétabb elképzelése: talán valami prehistorikus leletről van szó, ami nemcsak az áldozatokra, hanem Briggsre is hatással van.

Instinct07

Briggs eközben felkeresi Nate-et és közli, tudja, hogy a barátnője valódi neve nem Emily Lake, de rá kell jönnie, hogy Nate erről mit sem tud. Jobb lesz, ha a nője figyelmezteti az ügynökbarátait, hogy húzzanak el a városból mielőbb, közli fenyegetően Briggs, és nyomatékul előkap valami állkapcsos állati koponyát. Nate szeme elé tartja, aki ettől páni félelembe esik, az arca is kezd ősemberi vonásokat felvenni. Ekkor befut Helena (szó szerint) és gyors ütésváltás után földreviszi Briggset, a győzelmet azonban nem tudja kiélvezni, mert Nate kezd egyre rosszabbul lenni, alig kap levegőt. Ezt kihasználva Briggs elmenekül, a pont ekkor érkező Myka és Pete szerencsére időben bezacskózza a koponyát, és Nate újból rendesen tud lélegezni.

Instinct08

Bent a házban Pete rácsatlakozik a raktár adatbázisára és lekérdezi az állatkoponyát. Kiderül, hogy egy őskori hiéna állkapcsáról van szó, az állat ősemberekre támadt, akik páni félelmükben alig tudtak elmenekülni előle. Nate meglehetősen kikészül attól, hogy Emily valójában Helena, hónapokig éltek együtt, és neki erről semmit se szólt. A szomszéd szobában ugyanekkor Helena arról panaszkodik Mykának, hogy az ő nyugisnak eltervezett élete most megint dugába dőlt, ez mindig így van, valahányszor valami raktáros dologgal akad össze. Nate telefonján becsörög Briggs, a rohadék a rendőrigazolványa felmutatásával elhozta Adelaidet az iskolából és most a kislányért cserébe kéri vissza a koponyát, a találkozó helyszínét majd elküldi SMS-ben. Pete és Helena felváltva igyekszik megnyugtatni Nate-et, ezalatt Myka kocsiba pattan és magával viszi a koponyát és Nate mobilját is, fasza, így legalább a többiek nem tudják meg, hol tartják fogva a kiscsajt. Persze Helena nem hagyja annyiban a dolgot, a kertben vizsgálni kezdi a Briggs cipője által hátrahagyott nyomot, hoppácska, hát nem egy leszakadt árcédula van itt a földön? Az üzlet neve ugyan nem látszik, de Nate-nek beugrik, hogy a rendőrségtől nem messze van egy túrabolt, amit nemrég zártak be, ilyen bakancsot ott lehetett kapni, nyomás! Gond viszont, hogy a hiénák falkában szoktak támadni, ennek a Briggsnek is nyilván van egy társa, erről viszont Myka nem tud, siessünk hát! Majd mindent elmondok neked, ha ennek vége lesz, mondja Helena Nate-nek.

Instinct09

Myka behatol a bezárt üzletbe, és már húzná elő a pisztolyát, amikor hátulról előlép Briggs társa: Hofgen az, a főügyész, vazze! Myka próbálja magát kidumálni és felhozza, hogy Hofgen megölte Schulzot, pedig annak semmi köze nem volt a boltos meggyilkolásához. Briggsben még él a jó zsaru vonal és ezen kellőképpen fel is húzza magát, a két faszi üvöltözni kezd egymással, ezt kihasználva Myka kirúgja Hofgen kezéből a fegyvert és elrohan a raktár hátsó részébe. Megérkezik Helena és Pete, a fekete démonnak rövid közelharc után sikerül ártalmatlanná tennie Briggset, Hofgen azonban előkapja szerszámát, a rettenetes koponyát és Pete felé tartja. Baltaarcú ügynökünk vonásai lassan eltorzulnak és egyre inkább kezd egy kőkorszaki baltára emlékeztetni, ám ekkor oldalról Myka érkezik a segítségére. Lesokkolja az ügyészt és a koponyát gyorsan bezacskózza, Pete, ahelyett hogy megköszönné, figyelmeztetően csak ennyit mond: Semmi ősemberes poén! Adelaide is előkerül sértetlenül, Helena (aki persze saját lányát látja benne) boldogan átöleli és bevallja, hogy a valódi neve nem Emily, hanem Helena.

Instinct10

Na de hogy áll a raktár megmentése? Clau és Jinks talál valami régi gránátvetőt, amibe kedvenc vörös ügynöknőnk már bele is applikált egy trutyival töltött lövedéket. Steve vállalja magára a lövést, az örvény azonban eltéríti a lövedéket, még szerencse, hogy Claudia egyből kettőt készített. Magasabbról kell lőni, mondja Artie, tessék, itt van Roy Fransen műugró trambulinja, erre mássz fel, de nagyon vigyázz, ez halálcsapda! Fölösleges így biztatnod, morogja Steve, miközben kezd felmászni a fokokon. Az egyik fok aztán annak rendje-módja szerint kitörik, Steve kétségbeesetten kapaszkodik, a gránátvető kiesik a kezéből és lezuhan. Artie sietne segíteni, de rálép egy törött deszkadarabra, amitől kimegy a bokája, így hát megint a nők kezében van a balfasz férfiak megmentésének feladata. Miközben az örvény felé mennek, Claudia hosszú monológban bevallja Abigailnek, hogy neki azért nem mert beszélni a kudarcairól meg arról, hogy a raktár az utóbbi időben többször fenéken lőtte, mert attól félt, hogy elmondja a Régenseknek és akkor ő nem lehet a raktár gondnoka Mrs Frederic után, pedig szeretne az lenni, de nagyon. Abigail rámutat, hogy a raktár esetleg így próbált Clautól segítséget kérni, jé, erre nem is gondoltam, világosodik meg kedvencünk. Így már elszántan lép be az örvény közepébe, célra tart és kilövi a gránátot. Siker, a tomboló energiahullámok eloszlanak, Claudia diadalmas mosollyal, bár enyhén szólva csapzottan vonul le a színről, miközben harsányan szól Pinktől a Trouble. Ezek után Steve lementése a magasból és Artie bekötözése már csupán rutineljárás.

Instinct11

Wisconsinban hazatér a kiccsalád, Pete és Myka elbúcsúzik Helenától. Ez neked már az otthonod, maradj velük, de azért még találkozunk, mondja Myka, de legközelebb elég lesz, ha iszunk egy kávét, nem kell mindig megmentenünk a világot, ugratják egy kicsit egymást. Mindig a barátod leszek, mondja végül Helena, majd némileg szomorkás mosollyal figyeli, ahogy Pete és Myka kocsiba száll és elhajt.

Instinct12

Címkék: warehouse 13
13 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kapitánylány 2014.04.30. 15:30:01

köszönöm szépen a hogyvoltot, remek mint mindig! :)
tetszett ez a rész, csípem Helena-t, úgy érzem utolsó szerepei egyike ez
jól érzem, hogy elkezdődött az egész sorozat zárása? mert olyankor szoktak megölni főszereplőket, elővenni régieket, hogy elbúcsúzzanak tőle...

Gabba 2014.04.30. 18:04:34

@Kapitánylány: sajnos úgy néz ki, kifele áll Helena rúdja, de azért a sorit még nem zárják, elvégre odakint most megy az 5. évad

a mostaniból még öt rész van, úgyhogy lassan készülhetünk egy üjabb WTF élményre

W.Jack. 2014.05.06. 13:54:12

Lassan utolérem magamat a sorozattal, és az olvasással is :) Köszönöm szépen a hogyvoltot, szokás szerint örömmel olvastam, jó lett nagyon.
Már majdnem kezdtem elszontyolodni, hogy sehol egy link, amikor a vége felé csak találtam egyet :)
@Kapitánylány: @Gabba: Javítsatok ki, ha rosszul gondolom, de a címben szereplő ösztön az nem csak a félelemre utal, amit az ereklye váltott ki az emberekből, hanem Claudia megérzéseire is, jobban mondva arra, hogy rá kellett bízni magát az ösztöneire, hogy megmentse a raktárt. Jobban mondva én ezt láttam bele :) Érdekelne, hogy ez nagyon messziről előrángatott, vagy lehet benne igazság?

Pácsó Ármándó 2014.05.06. 18:25:25

Köszönöm a hogyvoltot! A vége tetszett a legjobban!

@nughop: Szerintem van benne igazság, Claudia nem egy ösztöneire hallgató nő

W.Jack. 2014.05.06. 18:54:26

@Pácsó Ármándó: Ha már a legjobban tetszős végére került a szó :) Szeretem azokat a részeket, amiben sok Helena - Myka jelenet van, nekem az előző évad záróepizódja is kedvencem volt, bár az másképpen volt ütős, mint most ez a rész.
Arra a részre visszagondolva beugrott, hogy Helena és Myka között is lehetett volna valami máskor, más körülmények között ösztöni szinten. De lehet, hogy ezt most tényleg csak én magyarázom már bele :)

Pácsó Ármándó 2014.05.06. 19:01:45

@nughop: Helena és Myka között? Gondolod? És miért tetszenek neked a közös részek, A különbözőségük miatt? Vagy ez a lehetett volna szál miatt?

W.Jack. 2014.05.06. 19:23:30

@Pácsó Ármándó: Nem, nem a különbözőség miatt, hanem mert nekem úgy tűnik, hogy köztük valami szoros kapocs van, és nagyon egy húron tudnak / tudnának pendülni. De ez csak ösztönös (hihi:) női megérzés részemről. Nem tudom elmagyarázni, de valamiért nagyon ezt éreztem a 3x12-nél.

Pácsó Ármándó 2014.05.06. 19:31:57

@nughop: Lehet, hogy majd később tervezik ezt kibontani az írók.
"ösztönös (hihi)" :-) Az ösztönösség is része az emberi természetnek, ugyanúgy ahogy a hibázás, a durc és a megbocsájtás is. Szerintem :-)

Gabba 2014.05.06. 22:20:09

@nughop: öööö, ismerős a nicked, mintha már kommenteltél volna egyszer valamikor....
(irgendwo, irgendwann)

@Pácsó Ármándó: szerintem téged is olvastalak már valahol

W.Jack. 2014.05.06. 22:23:11

@Gabba: Micsoda egy jó kis Nena szám jutott most az eszembe :)

Gabba 2014.05.07. 07:45:12

@nughop: azért írtam :)

az ösztönös felvetésed igaz lehet, én ugyan csak a koponya által kiváltott primitív félelemre gondoltam, de Claudia megérzése is belefér

Pácsó Ármándó 2014.05.07. 17:29:17

@nughop: Ó, az nekem is a kedvencem volt!

@Gabba: Az élet és tudományba szoktam írni, a tigrisek természetéről! :-)

Gabba 2014.05.07. 19:32:22

@Pácsó Ármándó: az is lehet, de én mntha a Brehmben láttam volna :)
süti beállítások módosítása