Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Feketelista 1x01 - Pilot

2014. április 17. 15:00 - sebimatt

Technikai problémákkal ugyan, de elstartolt a Feketelista a Viasat3-on. A nyitójelenetben egy kalapos férfi vár az FBI épülete előtt. Valaki odaáll mellé és megjegyzi, jó érzés lehet újra otthon lenni. Majd meglátjuk. feleli a titokzatos alak és elindul az épület felé. Odabent az igazgatóhelyetteshez szeretne eljutni, így be is jelentkezik a recepción, majd miután átadta útlevelét beáll a hall közepére és lecuccol. Közben a recepciós kapcsol, hogy ő Raymond Reddington, az egyik legkeresettebb bűnöző és lezárja a termet, amit ellepnek a kommandósok, Red pedig tök nyugodtan letérdel és tarkóra teszi a kezét.

vlcsnap-2014-04-17-12h04m19s239.png

Ugrunk az FBI titkosított létesítményébe. Megérkezik Cooper, az igazgatóhelyettes, akit a Dollhouse-ból ismerős Harry Lennix alakít. Röviden megtudjuk, hogy Red tényleg ő maga, minden stimmel vele kapcsolatban még arról is mesélt, mikor meg akarták ölni. A dirihelyettes összehívatja a hírszerzés nagykutyáit, közben egy másik ügynök, bizonyos Ressler jóvoltából még többet tudunk meg Red életéről. Osztályelsőként végzett a tengerészetnél, de 1990-ben nyoma veszett, aztán négy évre rá ismét felbukkant, ezúttal már bűnözőket segítve, amolyan ügyletközvetítőként és ahhoz lojális, aki a legtöbbet ajánlja. Mikor már bechipezték és minden rendben van, Red megjegyzi, hogy nyílván megérkezett Cooper, mert érzi a kölnije bűzét és belekezd mondókájába. Kezdjük is az ötmilliós kérdéssel: Miért adta fel magát? Felsorol három terrorcselekményt, amik első blikkre nincsenek összefüggésben, azonban mégis egy ember, bizonyos Ranko Zamani felelős értük. Red és az iroda is őt akarja, szóval mondjuk, hogy megegyeznek az érdekeik. Ez mind szép és jó, de Zamani hat éve hulla, vágja rá Cooper. Akkor egy hulla lép az USA területére épp most, közli Red és tényleg egy reptér kamerájának felvételén ott virít a szerb, tehát mégis csak él. Figyelek és fülelek, szól a rabnak Cooper. Ok, itt az alkum: segítek elkapni Zamanit, de mostantól csakis Elizabeth Keen-nel beszélek. 

Liz ekkor még otthon ébredezik DÉLBEN, majd mikor ez tudatosul benne, seperc alatt összekapja magát és már az ajtóban beszél férjével. Nem fogja hagyni, hogy a munkája közéjük álljon, és örökbe fognak fogadni egy gyereket történjen bármi, most viszont ideje indulni, mert bőven késésben van. Ebben a pillanatban érkezik egy helikopter pár fekete kocsival egyetemben és Ressler közli a nővel, hogy azonnal vele kell mennie. Az irodában Cooper üdvözli, majd megkéri, mondja már el, mi folyik itt, de Liz nem nagyon tud mit mondani. Átvilágították, lenyomozták, meg minden, de semmi köze Redhez. Frissen végzett profilozó, ez lenne az első napja, szóval nem tudja, mit akarhat tőle. Cooper megkéri, profilozza magát és Liz neki is áll mesélni magáról, de a férfi félbeszakítja, mondván az önéletrajzát olvasta, ő a profiljára kíváncsi. Ennek megfelelően a nő bevallja, hogy könnyen zárkózottá válik, hajlamos nárcisztikusságra, a kollégái lekurvázták és mindenáron meg akarja érteni a bűnözök elméjét. Ezután arról érdeklődik Cooper, mit akarhat a nőtől Red, mire az csak találgatni tud: biztosan azt hiszi, manipulálhatja, mert még új.

Innen irány a titkos létesítmény, amit Ressler csak postahivatalnak hív. Redet kiengedik a kalitkájából, és Liz is megérkezik, itt az ideje beszélgetni. Liz Zamaniról kérdezni a férfit, de ő egyre csak őróla beszél, azt sugallva, hogy már rég a látókörében volt. Ezt hallva Liz érdeklődik miért pont ő, hiszen nem több egy senkinél, mire Red megjegyzi, hogy szerinte nagyon is különleges. Végül aztán Red rátér a lényegre is. Bizonyos Daniel Ryker tábornok lányát Zamani el fogja rabolni, majd 36 órán belül le akar lépni vele, és ha nem sietnek a lány meg talál halni. Liz még faggatná, de Red újra rá tereli a szót, mondván hogy a nő révén kaphat majd egy második esélyt az élettől és hogy nem is olyan különbözőek, mint ő azt hiszi. Végül még beszél pár szót Liz családi múltjáról, mire a nő kibukik, és Cooperéknél érdeklődik, honnan tud ez ilyen sokat róla, de nem is ez a lényeg hanem, hogy küldjenek egy egységet a lányért, mert szerinte tuti el fogják rabolni. Ressler nem rajong az ötletért, mondván ő öt éve dolgozik Red ügyén, de Liz csak szemére veti, hogy nem ért el túl sok mindent ez idő alatt és kiviharzik a szobából. Felhívja Tomot, hogy elmondja neki a történteket, de Tom egyre csak az örökbefogadás miatt aggódik. Végszóra megérkezik a SWAT, szóval ideje búcsúzkodni és indulni tábornok lányát menteni.

A Beth nevű lányt gyorsan elhozzák a balett óráról és már vinnék is valami biztonságosabb helyre, de útlezárásba ütköznek, meg kell fordulni és hogy-hogy nem beléjük rohan egy kamion és az ártatlan útépítőkről is kiderül, hogy terroristák, majd pár gázgránátos kábítás után már viszik is a lányt. A jófiúk közül érdekes mód csak Ressler van talpon, a Lizre célzó alakot is ő szedi le, majd míg a nő kikecmereg az elgázosított kocsiból ő a csónakon menekülő rosszarcok után veti magát a vízbe, de sokat nem ér el vele.

A következő jelenetben Liz már Rednél érdeklődik a lány holléte felől, de az nem tud semmit, mondván ő mindent elmondott, a többi rajtuk múlik. Erre a nő Zamanihoz kér segítséget, mire Red alkut ajánl: mond valamit ha Liz is mesél valamit neki, ez esetben a tenyerén lévő seb történetét. A nő elmondja, hogy egy tűzesetben sérült meg, majd Red kérésére meg is mutatja neki a sebet. A rab az örökbefogadásról kezdene beszélni, de Liz leállítja és újra Beth elrablásáról kérdezi. A lényeg, hogy úgy tekintsenek az esetre, mint egy bűnöző, mondja Red. Nemsokára beengedik a műveleti központba, ahol elregéli, hogy nem Zamani a kulcs, hanem egy Kémikus nevű alak. Emiatt Liz egy támadásra gyanakszik, de Red leállítja, annyival, hogy túl objektívek, tegyék személyessé a dolgot. A profilzó ekkor összerakja a képet: Zamani Nipah vírustól szenved, amit egy biológiai fegyvereket tároló raktár felrobbanása után szedett össze Boszniában, amit éppenséggel a tábornok bombázott le, ezzel megölve a családját, most pedig a Kémikus által összerakott vegyi fegyverrel akar bosszút állni rajta. Az FBI mozgásba lendül, Red pedig még elárulja, hogyan is találhatják meg Zamanit: van egy Fogadós nevű haverja, aki tudja, hol bújkálhat a Kémikus és ha ő megvan Zamani is meglesz. És a Fogadós hol van? érdeklődik Liz. Na azért már adniuk is kell valamit: nincs több bilincs, se ketrec, hanem a kedvenc hotelében lakhat, hogy azt higgyék, szabadon van. Az FBI belemegy, így előkerül a Fogadós, majd a Kémikus is, Red pedig élvezi az életet a szállodában.

Mikor hazaér, Liz megörül a hírnek, hogy megkapták az örökbefogadási jogot, de rövid az ünneplés, mert Tom tiszta véresen egy székhez kötve várja és Zamani is előbújik az egyik sarokból. A szerb megköszöni a Kémikus letartóztatását, így legalább nem kell fizetni neki, de aztán kérdezgetni kezdi Lizt, hogy mit tudnak még a tervéről. Ő elmondja, hogy sejtik a bomba létezését, de a többi csak találgatás és nyugtatná férjét, de Zamaninak elege lesz és tövig beleállít egy kést Tom combjába. Liz erre csak anyázni tud, de a szerb még ejt pár szót arról, hogy Red haverja milyen megszállott vele kapcsolatban. A beszélgetést azzal zárja, hogy terve sok életet fog követelni, szóval állítsa meg most és mentse meg őket, vagy hagyja elmenni és mentse meg csak a férjét és késével ezúttal hasba döfi Tomot. Liz persze Tomot próbálja menteni és hívja a 911-et.

A kórházban ellátják a férfit, de még mindig rossz bőrben van. Liz ettől teljesen bepipul és felviharzik Redhez, aki épp rejtvényt fejt, mikor a nő érkezik. Liz mindent elmond a történtekről és Redet vádolja, mire az csak faggatni kezdi, hogy mit mondott neki. Dühöngve elmondja, hogy szó volt a veszteségekről, meg vegyületekről. Ebből Red leszűri, hogy a bomba még játékban van és akármi is történik a férje most tökre nem fontos. Itt Liznél végképp elszakad a cérna és a férfi tollát belevágja annak nyakába és elmondja mi fog történni: vagy elárulja neki, hol van Zamani vagy hagyja meghalni. Red tök nyugisan beleegyezik, de még így is van ereje ködösíteni Liznek, ezúttal a férjével kapcsolatban. Otthon Liz még megpróbálja kiszedni a vért a szőnyegből nem sok sikerrel.

Másnap Liz bemegy a kórházba és Ressler rövid győzködése után beszélne Reddel, de természetesen már csak az ablakból láthatja, ahogy az elsétál.  A férfi a Lincoln emlékműnél találkozik Zamanival. Érdeklődik, hogy ment a dolog Lizzel meg a férjével, mire érkezik a válasz, hogy minden úgy történt, ahogy ő azt kérte és azt is elmondja Zamani, hogy aznap amerika visszakapja a kórt, amit rászabadítottak. Ressler a chip alapján követi Redet egy ház tetejére, de kiderül, hogy aki után loholt az Zamani, ráadásul valami detonátor féleséget nagyon szorongat a kezében. Ressler lelövi, de ami a szerb kezében volt az csak egy fiola Red chipjével.

Ezalatt Red felhívja Lizt és ketten összerakják, hogy a robbantás az állatkertben lesz. A helyszínen Liz meg is találja Bethet és a bombát, ami 3 percről számol vissza. A férfi jelentkezik telefonon, mondván akármi történik, ne érjen a bombához, a haverja már úton van, aki meg is érkezik, de egy szót nem beszél angolul. Liz Bethet próbálja nyugtatgatni, míg az ukrán babrál a vezetékekkel. Először felgyorsítja a számlálót, de aztán az utolsó pillanatban leállítja, felkapja, nyom egy csókot Liz fejére és eliszkol. Ekkorra Red is előtűnik. Liz parázik a bomba miatt, mire Red csak annyit mondd, hogy az ukrán több hasznát veszi, mint ők. Végszóra befut az erősítés is.

vlcsnap-2014-04-17-12h20m27s194.png

Az irodában Cooper érdeklődne az ukrán után, de Red nem mondd egy szót sem és úgy összességében nem érti mi a baj. A bomba nem robbant fel, a lány megmenekült és Zamani is halott. Ressler szerint mindez csak színjáték volt, hogy az infóik által megszerezze a bombát, de Red köszöni szépen, neki nem kellenek az infóik ő meg van a sajátjaival. Cooperék mennének már, de Red még hozzáteszi, hogy jó móka volt ez az egész és ismételjék meg, hisz a szerb csak az első név volt a listán. Na, ez már felkelti Cooper érdeklődését, Milyen lista is ez? kérdi. Ez az ő kis magánlistája, amit nevezzenek Feketelistának, mert az olyan izgi. Ressler szerint jó a saját listájuk is, de Red leoltja, hogy a Top 10 csak kampányfogás, az övén viszont csupa olyan név van, akiket nem keresnek, mert nem is tudnak róluk és ha szeretnék a neveket, akkor az ő szabályai szerint játszanak: Két éjszakát sosem tölt ugyanott, rendes, kódolt chipet kér, nem valami vackot mint legutóbb, saját emberekből állított testőrséget, mentességet, és persze csak Lizzel hajlandó beszélni.

A profilozónak nem sikerült kiszednie a vérfoltot a szőnyegből, így inkább kivágja az egész véres részt és talál alatta egy rejtett rekeszt egy ládával, ami dugig van pénzzel, egy pisztollyal és Tom arcképével ellátott hamis útlevelekkel. Teljesen maga alá kerül, így meg is látogatja Redet a dutyiban, de nem szól egy szót sem, a férfi már tudja miért jött. Találtál valami érdekeset a férjedről, igazam van Lizzy? kérdezi és csak mosolyog magában.

Címkék: feketelista
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.04.17. 16:14:06

Köszönöm a posztot, örülök, hogy lesz hogyvolt erről a soriról. Igaz én már előrébb járok, mert ezt is németül kezdtem nézni, de attól még jövök rendszeresen olvasni, meg megvitatni, ha lesz kivel :)
süti beállítások módosítása