Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Így jártam anyátokkal 2x17 - Arrivederci, Fiero

2014. április 16. 13:00 - sawyer_15

Nos, a sorozatzáró résztől én speciel máig nem tértem teljesen magamhoz, de tekintsünk el attól a valahol gyomortájékon jelentkező kellemetlen izétől, amit okozott és helyette a sorozathoz illően ugrándozzunk kicsit az időben, ezúttal vissza pár évet, és tegyünk úgy, mintha. Nem lesz könnyű. Nyitókép: Ted és Marshall furikáznak, és baromira örülnek maguknak, meg annak, hogy még egy mérföld, és Marshall élete értelme eléri a kétezret. Csak remélni tudom, hogy ez alatt nem Lily múltját és műszaki jártasságát dekódolja. Thanks god, nem, helyette a Fieroját becézgeti, miközben Ted egy Robi rotációs kapa teljesítményével ekézi a nyugdíjas verdát: öregszaga van és furcsa hangok jönnek belőle hátul, csak pár gyöngyszem az analógiából.

01.png

Mindegy, mielőtt Fierot kiállítják a szekérmúzeumban, a nyugdíjas-búcsúztatóra Marshall megszavaz pár kubai szivart, egyenesen a kínai negyedből, pont a 2000 mérföldes alkalomra szánva. A szivardoboz eredetéhez nem férhet kétség, amit jól bizonyít, hogy két kínai evőpálcika kerül elő belőle, de legalább ízléses szalvétába csomagolva. Erre Ted is csak Üvegtigris Gaben örökbecsű konklúzióját tudja levonni, „na, ezzel speciel átbasztak”. S még nincs vége a hányattatásoknak, a röhögéstől Marshall belerongyol egy akkora kátyúba, hogy lerobbannak. Ezt a szerepet vagy egy kátyúdublőrre osztották, vagy a Róbert Károly körútról importáltak egyet a jelenet kedvéért.

02.png

Ted-apu a háttérben elnarrálja a heti Coelho-parafrázist: Gyakran nem azt kapjuk az élettől, amiről álmodoztunk, emiatt próbálunk megőrizni pár apróságot, amik a régi énünkre emlékeztetnek. Egy tetkó, egy köldökpiercing, Marshall számára pedig a Fieroja jelentette a kapaszkodót a múltba. Minél inkább távolabb került az álmától, a környezetvédelemtől, annál jobban ragaszkodott élemedett korú kocsijához. Nem éppen apróság, de még mindig valóban jobban passzolt Marshallhoz, mint egy nonfiguratív varrat a bal lapockán.

03.png

Egy fasza kis autószerelő műhelyben folytatjuk, Ted tízlittyós fazékkal önti Marshallba a lelket, ha valahol, hát ebben a műhelyben összefércelik a Fierot, nézd a falon a sok díszes oklevelet, ja, arról, hogy a segédszerelő megevett egy félkilós steaket, ez is valami, legalább ők is jók valamiben. A forgatási helyszín elképesztően hiteles amúgy, nemhogy egy fél köbcenti motorolajszag nem árad a képernyő pórusaiból, de sehol egy bögyös-faros Miss Május a kilencvenvalahányas Playboy-ból, a kellékes akkor járt autószerelőnél, amikor a joviális Putyin gáláns engedékenységet mutatott területi kérdésekben.

04.png

Tedék éppen annak örömködnek, hogy így legalább lemaradnak a szalvétahajtogatásról, mert Lily legújabb őrülete esküvő fronton, hogy mindenki kézzel hajtogatott szalvétadarvakba törölje majd az éjféli töltött káposzta maradványait. Korai volt az öröm, kivágódik az ajtó, és Lily képében helybe jön az origami party, Barney és Robin sem úszták meg, lehet kezdeni a redőzést-visszahajtást, szárnyaljanak a darvak. Valahogy senki nem kezd veszett hullámzásba.

07.png

Átesünk egy kis polimizáláson, hogy Marshall számára a Fiero egy kiscsaj, vagy kissrác, vagy esetleg az LMBT-fesztiválok transzvesztita szekciójának vezérszónoka. De csak azért, hogy Robin rákérdezhessen, mióta tart ez a sajátosan boldog viszony, és belecsaphassunk a Fiero flashbackekkel zsúfolt élettörténetébe. Ha valaki meglepődött, magára vessen. Na, akkor indítókulcs kézben, adjuk rá a gyújtást: Marshall 16 évesen kapta a Fierot a korábban megismert lapaj bátyjaitól, és ez nem volt kedves húzás a részükről, meséli olyan arccal, amitől megsavanyodik a tartóstej. Flashback. A pattanásos, bundesfrizurás Eriksen testvérek úgy néznek ki, mintha a Borussia Dortmund ificsapatának edzéséről lógnának el éppen, Marshall-junior kinézetén a fogszabályzó fémes csillogása sem javít sokat.

06.png

A tesók a Fiero kulcsért cserébe azzal szopatják Marshallt, hogy utolsó próbatételként hozzon nekik 12 kávét a közeli drive-in gyorskajáldából. Egy kitétel, ők határozzák meg, milyen ruha lehet rajta. Marshall junior még veszettül nem érzi, hogy éppen most vágják keresztül a palánkon feszesre húzott szopóálarcban, mert annyit kérdez, Tényleg csak ennyi???, ahelyett hogy egy lemondó sóhaj kíséretében elkezdene vetkőzni. És lőn, Marshall mindösszesen két sor fogszabályzóban gurul be a kiadó ablakhoz. A meztelen Marshallból mi már kaptunk egy adagot pár résszel ezelőtt, így nem lepődünk meg annyira, mint a pultos, miközben kipakolja a 12 kávét… tartó és fedél nélkül, mert két colos srác fél órája felvásárolta az összeset.

09.png

Marshall olyan módszeresen bástyázza körbe magát a kávékkal, ahogy Bajnaiék eredményváróját kordonozta el a VII. kerületi önkormányzat. De hiába próbálna lábujjhegyen hazavánszorogni a Fieroval, a két lesben álló báty előugrik a gyorskajás bodé rejtekéből, Marshall pedig a saját bőrén tapasztalja meg a forró kávé perzselő frissességét. Innen ered a nincs kaja/nincs pia a Fieroban szabály. A számláló 72108 mérföldet mutat, a magnóból az I’m gonna be bömböl a The Proclaimers előadásában.

10.png

Vissza a szervízbe (megint rácsodálkozom, hogy az egész műhely mennyire steril, ide a rozsdásat, hogy a felvétel előtt egy órával még a Grace klinika forgatásán mosakodtak be itt a rezidensek szívbillentyű-műtéthez), Barney elrontja a hajtogatást, a daruja leginkább egy hormonzavaros kölyökrinocéroszra hasonlít, az meg baromira nem illik az esküvői hangulatba. Lily lehajszárítozza a fejét, közben ledarál egy félperces völgy- és hegyhajtásokkal súlyosbított használati utasítást, Barney olyan őszinte értetlenséget tükröz, amelyhez foghatót csak a Széles Gábor facebook üzeneteit olvasgatók élhetnek át.  

11.png

Ted sztorija következik, felvezetésként vitába kezd Marshallal, a kajaszabály hülyeség, meg is halhattunk volna miatta, példának hozza a 100 ezres fiaskót, amit Marshall következetesen Fiero-askóként emleget, én kérek elnézést, Geszti biztosan ott sertepertélt a forgatókönyvírásnál. Jöhet a flashback: első év az egyetemen, téli szünet, Ted és Marshall még nem voltak igazán jóban. Koleszszoba, borzas Ted szemüvegben, a srácok olyan batikolt pulcsikban, amiért Woodstockban békejel medállal a nyakukban ment volna ölre még a betépett hippisereg is.

12.png

Marshall felajánlja, hogy kitérővel hazaviszi Tedet, jól jönne a benzinpénz. Ted lepattintja, egyrészt a szülei élnek Ohioban, ő a pillanatban él, ami Ted retro fejével párosítva kimeríti a vizuális oximoron fogalmát. Másrészt, nem megy haza szünetre, mert szeretné, ha Karennel – aktuális randomlány - működne a távkapcsolata, hálaadás óta nem látták egymást. Oké, hívj, ha meggondolod magad. No way, Karen pipa lenne, ha nem találkoznánk. Látatlanban büdös nagy szivola lehet a csaj.

13.png

A kocsiban folytatjuk, ahool Ted morózusan mormogja maga elé, hogy közös döntés volt, mégha Karen jött is elő az ötlettel. (Szivola, mondom.) Kicsit diskurálnak Lily-ről, Marshall nagyzol, nem fekszem az első csirke elé, nem lehet ketrecbe zárni, bla-bla. Az út eleje tipikus kocsizás, mennek a mérföldek (99788), szól a zene (I’m gonna be, I’m gonna be…), egyfolytában ugyanaz a szám. Ted feje a harmadik ájmgonabí után annyira elkeseredett lesz, amilyet Kálomista Gábor vágna, ha egy első sorközepi székbe szíjazva kellene végignéznie egy Shilling Árpád-féle színházi maratont.

15.png

Marshall szopatja még egy kicsit, ez a dal a legjobb a világon, az egyetlen amit szeretek. Csak joking, beszorult a kazetta, nem lehet mást hallgatni. Jön egy blokk, ahol éneklik a számot, gyűlölik, megszeretik megint, majd elegük lesz, végül apátiába süllyednek, kicsit afféle kutya-macska barátság ez, mint ami Gyurcsány Ferenc és a nyugdíjas szavazók között vibrál.

16.png

Aztán elkezdett szakadni a hó, Tedék meg veszettül eltévedtek a Fieroval, útban Ohioba. Merthogy Ted kis utakat akart kipróbálni, és Marshall ellenkezése dacára, hirtelen ötlettől vezérelve lekormányozta a Fierot a sztrádáról, egy „Na, ki nem elég spontán, Karen?!” mordulást még odabiggyesztve a manőver végére. Ezzel aztán keményen visszavágott a csajának, senki nem lenne most a helyében, de Tedék helyében sem, mert a szakadó hóesésben fogytán a benzin, kint harapnak a mínuszok, a tejfölben azt se látják, van-e még aszfalt a gumik alatt. Kaja alig, kettőjüknek soványka, siránkozik Ted, Marshall hidegvérrel megnyugtatja, hogy ebből nem lesz vita, mert kidobott mindent a se-kaja-se-pia a Fieroban szabály miatt.

17.png

Megállnak végül életük leghosszabb éjszakájára, és miközben majd megfagynak, Ted felajánlja Marshallnak, hogy ha ő hal meg előbb, a melák bármit megtehet a túlélésért: „Egyél a húsomból, vágj fel, mint Han Solo tauntaunt.” Nem akarom túlragozni Ted Messiás-tudatát, de Krisztus a „Vegyétek, egyétek, ez az én testem” szöveggel alapította meg az eukarisztiát kétezer évvel korábban, igaz, az nem egy kétüléses napfénytetős sportautóban történt, szóval ennyi t a párhuzamról. Marshall válasza lélekemelő: Ted, remek barát vagy, de te semmi ilyesmit ne merj csinálni a testemmel. Marshall, de akkor meghalok. Nehéz döntés volt. A rész legjobb párbeszéde, esküszöm.

18.png

A két srác kicsit marakszik, vagy inkább cicaharcol egyet, közben Ted szemüvege összetörik, ahogyan kinézett benne, ez eddig a legjobb fejlemény neki és a nézőknek egyaránt. Közben olyan hideg van, hogy a jegesmedvék V-alakban stoppolnak dél felé, a srácok meg realizálják, hogy csak egy módja van a túlélésüknek, ha összebújnak. Szívszorító pillanatok következnek, Marshall Lily-t siratja, fogadkozik, ha túléli, feleségül veszi, majd Tednek is meaculpázik egy sort a szemüveg miatt. No para, csak divatból hordtam. Mondjuk Ted még a szemüveg nélkül is annyira 80-as-90-es évek, mintha most indulna a Hóbortos hétvége castingjára, kezében egy VHS-re másolt portfólióval.

19.png

A fűtést bekapcsolják pár percre, a Fiero sajátos elektronikus huzalozása folytán ezzel párhuzamosan ordítani kezd az I’m gonna be. Ezúton köszönet az alkotóknak, hogy nem a Gipsy King Bamboleojával szimbolizálták a korszak zenei zsákutcáit, mert akkor a képernyő előtt is kirázott volna a hideg. Ted elmondása szerint teljesen azt hitték, ott fagynak kockára, a reggeli világosságban azonban kiderült, hogy egy város közepén, közvetlenül egy motel előtt dekkolták át az éjszakát egymás karjaiba merülve. Jön egy tag, bekocogtat az ablakon, és elhajtja őket, tűnés buzeránsok felkiáltással. Nem a tolerancia a kisváros turisztikai vonzereje.

20.png

Vissza a jelenbe, ahol Lily meghatva, Ted elérzékenyülve: „ott lettünk legjobb barátok”; Barney beszólva: „extrákkal, ha jól értettem”. A szerelő szólítja Marshallt, a műhely szent epicentrumában, ahová csak rokonok és hozzátartozók léphetnek be, vázolja a diagnózist, a többiek kintről figyelik, egy kis ablakon keresztül. Tiszta Vészhelyzet hangulat, mondom, hogy a forgatási helyszínen fél órával korábban még vastagbélműtéthez segédkeztek a tehetséges statiszták. Marshall összeomlik. Jólesne neki egy ölelés, cukkolja tovább Barney Tedet az összebújós sztori miatt.

21.png

A kórkép alapján legalább 3000 dolcsi összeragasztani a Fierot, de még akkor se biztos, hogy menni fog. Marshall nosztalgiázik egy sort, mi mindent élt végig a Fieroval, a számos önfeledt órából, és emlékezetes történetből felvillant párat, az öngyilkos macska, stoppos Waldo, és a hajléktalan, aki betörte az ablakot, majd odahányt a hátsó ülésre. (Nem akarok elveszni a részletekben, de a Fiero nem egy kétüléses kocsi???) Utóbbira Lilynek gyanúsan torkán akad a lelkiismeret, Robin próbálja visszatartani, de a vöröske könnyíteni akar a lelkén a kocsi utolsó perceiben. Marshall számonkér, Lily meg belekezd a vallomásba, mielőtt leszedik a Fierot a lélegeztetőgépről.

22.png

Flashback: Lily és Robin hihetetlen kalandjai a Fieroval. A két csaj thai kaja után sóvárgott, másfél óra kiszállítás, így rövid dilemmázás után nem bírnak ellenállni, sutba vágják a se kaja-se pia a Fieroban szabályt, irány a thai kajálda. Majd óvintézkedésképpen letekert ablak és dupla csomagolásban kért pad thai a nagy terv, ami akkor dől dugába, amikor Lily az elsőt fékezi hazafelé. Mindent beborít a teriyaki szósz meg a fafülgomba, Lily arcáról túlérett szőlőfürtként lógnak az üvegtésztába ragadt tofudarabkák. Lily kiborul, mi lesz most, satay szósz mindenfelé (értsd: még a képzeletbeli hátsó ülés miatt is aggódik, ahová a fizika jelen állása szerint egy fékezéstől akkor sem kerülhetne semmi, ha lenne hátsó ülés).

23.png

Robin higgadt marad, és eljátssza Mr. Wolfot, a problémamegoldót, pöpec kis főhajtás a Pulp Fiction előtt, köszi, jó volt. A tom yum leves felitatása után Robin a szag eltüntetésére koncentrál, szivarok ki, pálcikák a helyére be, majd a két csaj eltolja a szivart, amitől csak rosszabb lesz a helyzet. Robin széles vigyorral egyetért, ő csak nem bírt ellenállni a szivarnak, és berántotta Lily-t is a buliba. Ja, borzasztó ötlet volt, olyan szag van, mintha idehányt volna egy hajléktalan. Két csaj egymásra néz, a szemekben fény gyúl, ha a Fieronak lelke lenne, most lehelné ki menten.

24.png

A többi elképzelhető, Marshall már csak arra kíváncsi, hogy miért kellett betörni két ablakot is. Hát, a csajok belejöttek és kimaxolták a törés-zúzást. Marshall felháborodott, Lily a bűntudat mellett is örül, hogy akkor lettek a legjobb barátok Robinnal. Szerelő faszi a túláradó szentimentalizmus eklatáns példánya: wow, micsoda kocsi, összezúzhatom végre? Barney Marshall fülébe duruzsolva sugallja a választ, jól tudod, mit kell tenned. Általános megrökönyödésre ezzel a bezúzásra céloz.

25.png

Barney gyűlöli a kocsit, az ő visszatekintését Ted tolmácsolja. A helyi Bkv-sztájk idején Barney Tednél kuncsorgott egy fuvarért masszázsra, aki hamar levágja, hogy Barney annyira tud vezetni, amennyire Fekete Pákó penge a zöngés mássalhangzókra épülő nyelvtörőkben. Barney próbálja tagadni, de hamar kiderül, hogy leragadt a dudáknál, de fogalma sincs, hol a gázpedál, a kuplungot pedig leginkább délkelet-ázsiai szigetnek hinné.

26.png

Ted eltökélt, hogy megtanítja vezetni. Barney a négyes metró építési sebességét éppen hozza a töküres a parkolóban, miközben szétparázza magát. A kétségbeesését az eléje ténfergő kóbor eb sem csökkenti, már a sikítófrász kerülgeti, miközben az ásítva hentergő kutya felé araszolva éppen csak lemarad egy komótosan csuszpitoló sánta sündisznó mögött. Ted a sokat látott oktató higgadtságával ad tanácsot, lépj a fékre a következő fél órában bármikor. Barney erre bekapcsolja a rádiót, Proclaimersék továbbra is az 500 mérföldről zenélnek, amely távolságot ezzel a tempóval Barney több évezred alatt sem fogja elérni.

28.png

Barney végül pár perces múlva félretekeri a kormányt, egy karfiol előbb megtanul vezetni esküszöm. Élünk, csoda történt, tombol a srác, a szörnyeteg miatt meg is halhatam volna. De ekkor, ahogy a sors adott neki még egy esély, megfogadta, hogy innentől kezdve nem hagy ki semmit az életből. Szóval végülis nem változtat semmin. Nehezen, de tartja magát hozzá. True story.

29.png

Marshall meghozza a döntését. A Fiero sokat jelentett mindenkinek, egyaránt szemtanúja volt barátságok születésének, kalandok megélésének, félelmek leküzdésének. Tehát meg kell szabadulniuk tőle. Erre a verdiktre megdermed a levegő, síri a csend, még a vajazókés a megállna a beszélgetőtársak kezében, épp csak azért nem áll fel senki mosdót keresve, mert nem jutnak szavakhoz. Marshall indokol, szép élete volt, méltósággal távozzon. De mi lesz a 200 ezerrel? Marshall magára húzza a Ted-apu jelmezt pár perc erejéig, és szónokol egy sort: Erről szól az élet, nem ott kötünk ki, ahova indulunk, ő távol van a környezetvédelemtől, Tedből nem vált filozófus, Robin is biztos csalódott valami miatt. Majd lesz új kocsi, új élményekkel. Marshall búcsút vesz a kocsitól, megpaskolja a műszerfalat, a Fiero pedig búcsúajándékként kidobja a kazettát, Proclaimersestül, ájmgonnebi-500 mérföldestül.

30.png

Ted is elérzékenyül, vigyük el a Fierot az utolsó fél mérföldre, megérdemli, 200 ezer mérföld az már olyan dicsőség lenne, mintha kiállítanák a Nemzeti Múzeumban közvetlenül Orbán hátizsákja mellett, a rivaldafényből juthat rá is pár fénynyaláb. A társaság elkezdi izomból tolni a kocsit, feszülnek a bicepszek, de a Fiero nem mozdul egy tapodtat sem. A szerelő cinikusan bedörmögi hátulról, Hé, okostojások, a hátsó tengely kiakasztva, ez a kocsi nem megy már sehová. Oké, határeset, elfogadjuk, mindenki elégedett. A kocsiért kapott pénzből két napig ittak a bárban, jó barát volt, áldás roncsaira. Egészen fasza kis filler rész volt, már amennyiben értelmezhető ez a kategória egy sitcomnál.

31.png

Záróflashback. 66 ezer mérföld, BundesMarshall még csak a Fiero másodpilótája, és először mutatja meg az egyik hórihorgas bátyjának a frissen gyorsmásolt kazettáját, tesó, hallottad már ezt a számot, most szereztem, és sosem fogom megunni, soha-soha-soha. Nem akarok rosszmájú lenni, de az I’m gonna be traktusait fahangon kántáló Marshall egészen félelmetes képet fest, olyasmi, mintha a James Bond mitológia Vasfogújába oltott Zámbó Krisztián kelne életre a vásznon. Brrr.

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.04.16. 21:29:18

:DD a helyedben tuti belinkeltem volna azt a számot!
És mit össze nem izgultam magam a számláló miatt, esküszöm jobban paráztam, mint Marshall. A flashbackek szintén 'anyád' kategória voltak.

fofofo 2014.04.17. 15:43:44

Igen, itt még működtek a flashbackek. Most nézem az utolsó évadot a CC-n, hát ott már nem annyira. A poszt szokás szerint, most itt nem kezdem el idézgetni a legjobb poénokat, mert bőven lenne mit. Esetleg a gyakoriságon lehet egy picit javítani?

Kapitánylány 2014.04.17. 18:11:02

egyébként most kezdtem egy darát az összes évaddal, de míg az első két évadban minden rész érdekes volt, addig a 3-tól már kezdtem belepörgetni egyes részekbe, és onnantól kezdve sajnos nem volt megállás :(

Kapitánylány 2014.04.17. 18:25:21

@Pácsó Ármándó: na majd egyszer beülünk egy autóba és elindulunk valahova és ezt a számot énekeljük! :P

Pácsó Ármándó 2014.04.17. 18:33:54

@Kapitánylány: De olyan rikkantósan! :-)) Ha kell, még valami sör/bor félét is hajlandó vagyok felhasználni! Persze nem én vezetek! :-)

Kapitánylány 2014.04.17. 21:26:50

@Pácsó Ármándó: csak rikkantósan, máshogy nem lehet... :-) majd holnap letesztelem mekkora a tűréshatára a "sofőrömnek" :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.04.18. 06:16:14

@Kapitánylány: :DDD Bolond! Ez a nap máris jól indult, köszike :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.04.18. 06:27:48

@Kapitánylány: Sőt mi több, köszönetem jeléül még a forró teámat is hajlandó vagyok megosztani veled ezen a csípős reggelen :)
á, túl kedves húzás ez részemről, nagyon szokatlan érzés, nem is fogom gyakran csinálni :)
Remélem, érzed mennyire kivételezek veled :)
süti beállítások módosítása