Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 4x02 - Oroszlán és rózsa

2014. április 15. 11:35 - sixx

Screen Shot 2014-04-15 at 6.13.57.png

Dreadfort (mostantól: Rémvár)

Azzal nyitunk, hogy Ramsay Snow és egy csaj egy szerencsétlen szőkenőt kerget az erdőben, az meg az aljnövényzetnek és a rendező szemétségének köszönhetően csetlik-botlik, pedig nem kéne, mert két kutya is van a nyomában a szadista üldözők mellett, és ismerek olyan álmoskönyvet, amiben mindez nem túl jó ómen. Tansy, akinek mindössze annyi a bűne, hogy Ramsay Snow farkát magába engedte, meg is botlik, megkapja a kötelező nyilat a combjába, és összerogy, és miközben ott fetreng egy patakparton, és vicsorgó kutyák várnak arra feszülten, hogy szétszedjék, mint bolond a hógolyót, Ramsay és a csaja mögött megjelenik egy púposnak látszó ember, aki Theon Greyjoy, és úgy megy Ramsay után, mint egy hű, bár igencsak sántító kiskutya. Ramsay ráereszti a kopókat a csajra, mert egy ótvaros nagy szadista állat.

Roose Bolton hazatér, és nagyon nem boldog. Megkapta az Északot Tywinntől a Vörös nászért cserébe, de úgy nehéz lesz errefelé uralkodni, ha a Greyjoyok tartják uralmul alatt a Cailin-árkot. És mivel akarta visszaszerezni? Hát Theont adta volna cserébe. De így, hogy Ramsay pár darabot levágott belőle és egy kicsit megnyúzta, nem fog menni. De hát csak betanítottam, védekezik Ramsay, és eleve, a családunk címerében is ott a nyúzott ember.

Az én címeremben, nem a tiedben. Te nem Bolton vagy, hanem Havas.

Screen Shot 2014-04-15 at 6.35.42.png

Ramsay ettől kicsit ideges lesz, és elmagyarázza, hogy ő beszélt a Greyjoyokkal, és azok kiröhögték a túszt a stratégiailag fontos helyszínért cserébe-javaslattal. Bolton ettől befeszül kicsit, a Freyektől elhozott, rám erőltetett, iszonyú kövér nejemet úgy kellett becsemészni a saját váramba, ami lehet, hogy szürke, sötét és nyirkos, de csak az enyim, baszki, és most miattad szívok, mert a vidéket a Vas-szigeti kalózok uralják. Ramsay erre tart egy ki bemutatót abból mire jutott Theonnal, akit persze Bűzösnek szólít: leül és megborotváltatja magát vele.

A jelenet iszonyú feszült, amikor Theon megtudja, hogy Robb Stark meghalt, és Bolton szúrta szíven, megáll a kezében a beretva, de nem vágja el Ramsay torkát sajnos, pedig rohadtuk drukkolok neki. Bolton viszont végre tisztában lesz azzal, hogy Rickon és Brann nem halt meg, és a vidéken kóborolnak, így utánuk küld egy rakás embert, pontosabban a Falhoz, ahol Havas Jon van, aki szerinte rejtegetheti mostohatestvéreit. Theon meg csak néz maga elé, és az van az arcára írva, hogy csak el kellett volna vágni Ramsay torkát. Bolton a fattyának is ad egy feladatot: foglald szépen el a Cailin-árkot, és talán átgondolom a helyzetedet.

Sárkánykő

A vörös rébék megéget egy pár, a régi istenekben hívő embert. Ser Davos nem örül, Stannis a fogát csikorgatja. Este a vacsora alatt Stannisnak baja van a hússal, ami romlott, és inkább halat enne, a felesége meg elmeséli, hogy egyszer Stannis könyvekből főzött neki levest, mert annyira nem volt kaja a szigeten. A vörös rébéket ez nem nagyon hatja meg. Stannis felesége közben akkora híve lett a Fény istenének, hogy Stannis torz arcú lányát is feláldozná, de a szigorú arcú Stannis erről hallani sem akar. Na jó, mondja az asszony, akkor Melissandre menjen oszt beszélgessen vele. S lőn, a vörös rébék megy és egyistenhitet oktat egy gyertya mellett.

Screen Shot 2014-04-15 at 8.03.46.png

A Falon túl

Bran, aki már úgy megnőtt, mint egy borjú, de még mindig Hodor hátán közlekedik, álmot lát, farkasosat, és zabál benne. Mármint nem ő, hanem Summer, a farkasa, és a Reed-gyerekek figyelmeztetik rá, hogy nem szabad sokáig egy állat bőrében tartózkodni, mert káros az egészségre. A kaját meg nem a tudat, hanem a gyomor emészti, ezt csak halkan. Bran kicsit hisztizik még, de amikor közlik vele, hogy MINDEN rajta múlik, és minden elvész ha ő elvész, akkor a fejéhez kap. Az erőben bandukolva meglátják Summert egy fehér fa mellett, aminek a törzsén egy arc látszik, és amikor Bran megérinti, akkor lát háromszemű hollót, a fatert, havas Vastrónt, és sárknyokat és egy hangot hall: keress engem. Magához tér, és már tudja, hová kell mennie.

Screen Shot 2014-04-15 at 8.09.33.png

Királyvár

Jaime és Tyrion kajálnak, illetve csak a törpe, mert a félkezű még csak ismerkedik az aranyozott végtaggal és eközben fel is borít egy pohár bort. Tyrion oldaná a hangulatot, és ő is kiönt egyet, a háttérben egy ismeretlen takarítőnő forgatja a szemét idegesen. Tyrion nem érti, miért nem esznek az emberek az udvarban mostanában, se Sansa, se Jaime, pedig vaddisznó van terítéken, amire Cersei is rákapott.

Screen Shot 2014-04-15 at 6.19.49.png

A kezdet vesztetted el, nem a gyomrod.

Milyen igaz. Jaime vinnyog, hogy nem tudja megvédeni a királyt úgy, hogy tulajdonképpen a seggét nem tudja kitörölni, és kösz bazdmeg, bevillan a kép, ahogy hátranyúl az aranyozott vaskézzel. Tyrion nem akarja, hogy az egyetlen ember, aki nem akarja kinyírni, távozzon az udvarból, így arra kapacitálja a bátyját, hogy tanuljon meg vívni a bal kezével. Hát az ne annyira egyszerá, mint kiderül, mert kell hozzá egy tanár is, megbízható, aki nem pofázik. Hm, Tyrionnak pont van egy ilyen ismerőse, Bronn a neve, és nagyszerű a humora.

Ugrunk is egy sziklákkal körülvett teraszra, ahová Bronn dugni viszi egy lovag nejét, és ha őt nem hallják, ahogy üvölt Bronn farkán lovagolva, akkor a kardozást sem fogják. Mindezt Bronn közli a bizonytalan, de ettől még simán beképzelt Jaime-vel, aki a balkezes lecke előtt fintorogva néz az életlen gyakorlókardra, baszki, kilenc éves korom óta nem volt a kezemben ilyen szar. Bronn erre mondja neki, hogy ha rendes pengével vívnak, nem lesz, aki kifizesse, így inkább nem kéne forszírozni a valíriai pengét. Vívnak, Jaime ballal nem egy Királyölő, na.

Tyrion másnap Varysszal találkozik, aki reggeli helyett a kastély kertjében kóborol mi van Varys, nem a királlyal reggelizel, kérdi.

Varys: Külhoniak nem reggelizhetnek a királlyal.
Tyrion: Bárcsak külhoni lehetnék.

A beszélgetés viszont nem erről szól, hanem arról, hogy Shae lebukott, és Cersei már tud is arról, hogy a csaj Tyrion külön bejáratú kurvája. És ha Cersei tud róla, akkor Tywin is fog, és akkor Shae arcára hamar örök vigyor kerül, már ha szerencséje van és az öreg Lannister nem erőszakoltatja meg a teljes hadsereggel. Tyrion felfogja a dolog súlyát, de egyelőre nem tehet semmit, mert menni kell Joffrey-nak nyalni, egy reggeli nászajándék átadás keretén belül, ami persze egy Joffrey-showba megy át, és a tévétörténelem legidegesítőbb karaktere nem is okoz csalódást, és akkora gyökér, hogy ihaj. Cersei a faternak közben odasúgja Shae láttán, hogy ez az a kurva, akiről beszéltem, atyám, az meg visszaszól, hogy jól van, az esküvő előtt hozd fel a toronyba.

Screen Shot 2014-04-15 at 7.54.53.png

Tyrion egy bazinagy könyvet ad Joffrey-nak, amiben négy legendás király uralkodásáról van szó, és jól jöhet még a kis faszkalap pályafutásához. A kapzsi, aranyt és csillogást becsülő nyikhaj persze fintorog a könyv láttán, de megerőlteti magát (mert Tywin ránéz, de úgy), és kedvesen megköszöni, amin mindenki megdöbben, én is. Tywin átadja Joffrey-nak az új kardját, amit látva Sansa rádöbben, hogy az apja pallosából készült és kicsit szarul érzi magát. Joffrey ezzel nem foglalkozik, és szétvágja a Tyriontól kapott könyvet. Darabokra. És a hülye pöcs Sansának odaveti, hogy ha legközelebb használom, olyan lesz, mintha Ned Starkot fejezném le megint.

Screen Shot 2014-04-15 at 7.59.36.png

Tyrion délben megy is a nőjéhez, fel a szálláshelyükre, ahol egy nagyszerű jelenetben elhajtja magától, először csak finoman, utána durvábban, nekem gyerek kell, te nem szülhetsz, mert kurva vagy, ott egy hajó a kikötőben, Bronn majd feltesz rá, oszt mehetsz isten hírével Pentosba, ott jó dolgod lesz. Peter Dinklage nagyszerű itt is, a Shae-t alakító expornós viszont kb. annyira hiteles, mintha rám adták volna azt a tógát vagy tunikát vagy miafaszt.

Esküvés jön, grandiózus. Tyrion nem túl lelkesen tapsol, Sansa hányingerrel küszködik, és megjegyzi, hogy na, új királynénk van. Tyrion erre csak annyit mond, hogy még mindig inkább Margaery, mint Sansa. A ceremónia után buli, közben kurva sok nagyszerű kis beszélgetés, például a Töviskirályné és Tywin között, aminek során a néni nem től finoman emlékezteti Tywint arra, hogy a) a Lannisterek sokkal tartoznak a Vasbanknak, és b) ő fizette az esküvő felét. Oberyn herceg is bemutatkozik Cerseinek és Tywinnak, előbbi a csaját simán lefattyúkurvázza, mert nagyon elemében van, Oberyn meg óvatosan jelzi, hogy ő itten bosszút állni jött, mert milyen az már, hogy nőket és gyermekeket lehet ölni csak úgy. A Töviskirályné Sansával is beszélget, és megjegyzi neki, hogy micsoda ízléstelenség és tragédia az, ami a Vörös nászon történt, mert esküvőn embert ölni az hallatlan. Bronn közli Tyrionnal, hogy a csaját feltette a hajóra, és látta, ahogy a hajó elment. Tyrion nem nyugszik meg. Megkapjuk az obligát pinát is, köszönjük, tessék:

Screen Shot 2014-04-15 at 8.21.04.png

Az esküvői buli feszült hangulatban indul, a zene lehangoló, és Joffrey a szokásosnál is rosszabb kedvében van, márpedig ilyenkor kell neki valaki, akit bánthat. Margaery próbálja tompítani a dolgot, és a király nevében felajánlja, hogy a buli utáni maradékot a város szegényei kapják meg. Cerseinek nem tetszik a dolog, de jó pofát vág hozzá. És ha már pofák: Ser Loras meglátja Oberynt és elkezd vele szemezni, amit meg Jaime vesz észre és váltanak néhány szót, nagyjából azon a vonalon, hogy ne vedd el Cerseit, mert megül, és ha nagy nehezen teherbe ejted, akkor a gyerekedet is. Loras meg erre visszaszól, hogy te sem fogod elvenni Cerseit, jelezve, hogy pontosan tudja, Joffrey kinek a fia. Nagyszerű.

Screen Shot 2014-04-15 at 8.24.41.png

Cersei is egyre gecibb, és amikor Brienne megy tiszteletét tenni Margaerynek, egy rövid, de nagyon szemét beszélgetésben kiosztja, igazán érdekes lehet egyik táborból a másikba ugrálni, és közben szerelmesnek lenni a testvérembe. Brienne kis híján kap egy infarktust. Pycelle mester is előkerül és meg akar dugni egy fiatalabb csajt, de Cersei nem hagyja, és arra utasítja, hogy a maradékot adja a kutyáknak, ne a szegényeknek, mert csak. Cersei legalább akkora gyökér, mint a fia. Ser Dontos igyekszik egy zsonglőrmutatvánnyal Joffrey kedvére tenni, de tök béna, így a király ezt azzal hálálja meg, hogy megdobáltatja a násznéppel. Aztán feláll, és beindul a pöcsfej-henger.

Egy törpeshow-t rendelt, amiben az öt westerosi királyaspiránst játsszék el a kisemberek, miközben mindenki szörnyülködve nézi az ízléstelenséget, és senki nem néz Tyrionra, aki viszont megőrzi higgadtságát, ezzel halálra idegesítve a királyt, aki azt várta, hogy majd toporzékolni fog. Az előadás végén, Joffrey megkérdi Tyriont, nem akar-e beállni a törpecirkuszba, de ő nagyszerűen hárít, de beszól egy jót Joffreynak, aki ugye egy csatában nem vett még részt, életében nem harcolt meg semmiért, és azt is kilátásba helyezi, hogy ha esetleg Joffrey megy le a kis kardjával a törpék közé, ott még a végén seggbe kúrják. Nem kellett volna, mert a pöcsfej ettől igazán ideges lesz, viszont visszaszólni semmi elméset nem tud, csak Tyrion fejére önt egy pohár bort, amit Cersei nem kis elégedettséggel bámul. Mindenki más szörnyülködik persze az újabb trollkodáson. Legkínosabb esküvő evör.

Joffreynek viszont így nincs bora, hát utasítja Tyriont, hogy legyen a pohárnoka. Nagy megtiszteltetés mondja Tyrion erre, és perszehogy ez is bőszíti az unokaöccsét, aki innentől kezdve kimaxolja a trollkodást, először a földre ejti a kupáját, majd berugdossa az asztal alá, ahová Tyrion bemászik érte, de Sansa felveszi előle. Tyrion hálásan néz a nejére, bort tölt a kupába és átadja Joffreynak, akinek viszont ez sem elég, és arra utasítja, hogy boruljon térdre, de Tyrion erre nem hajlandó. A legjobb pillanatban érkezik egy agyagba sütött pite, ami eltereli a násznép figyelmét a minidrámáról, aminek tuti tragédia lett volna a vége.

Screen Shot 2014-04-15 at 8.57.39.png

Joffrey a kardjával felvágja a pitét, vagy miafaszt, amiből fehér galambok emelkednek az ég felé, de egyet sikerült kettévágnia a valíriai acéllal (vagy eleve döglött galambok voltak benne?) Jó, akkor együnk, mondja Joffrey, Sansa meg odasúgja Tyrionnak, hogy lépjenek le innen, de hirtelen. Egyelőre nem lehet. Joffrey az étket száraznak tartja, és bort kér hozzá, amit Tyrion nyújt át neki, a kis aranykupájában. Joffrey iszik, de nem lesz jobban, levegőért kapkod és harákol, az arca eltorzul és a földre rogy, ez itten kérem szépen egy mérgezés, véres hab és nyál folyik orrán-száján, Cersei sikolt, mindenki döbbenten áll, még Tyrion is, Sansát meg Ser Dontos rángatja el az asztal mellől, gyere úrnőm, mert itt meghalsz.

Cersei őrjöng, a fia meg haldoklás közben még egy utolsó geciséget elkövet, és Tyrionra mutat vádlón. És a sorozat legjobb karakterét lefogja a Királyi őrség. Tyrion, baszki, ebből nem fogsz jól kijönni.

Ez lesz jövő héten:

Címkék: trónok harca
198 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NAR 2014.04.15. 15:31:20

@mbm: Elég sok "főgonosz" van, de Joffrey volt talán a legutáltabb közülük. Most majd lehet a Bolton fattyú ellen szurkolni 2-3 évadon keresztül.

NAR 2014.04.15. 15:34:51

@kisgalád: Azért van még legalább két ember az udvarban, akik nem parancsolnak fegyvereseknek (tehát a méreg természetes eszközük), illetve ellenérdekeltek a Lannister-Tyrell szövetségben... A könyv alapján sem 100%-ig tiszta, hogy ki mindenki volt benne a merényletben.

kisgalád 2014.04.15. 15:39:11

@Dekatlon: Nem Joffreitól kell félni, hanem a kedves nagypapától. Meg ugye királyt ölni minden álmoskönyv szerint is veszélyes. Szóval szemtől szemben elintézni nem lett volna jó ötlet, főleg mert van hatalma, nem neki, a családjának. Elvégre most verték szét Renlyt, Stannist, és a Starkokat.

Katarzist meg nem adott Joffrei kinyírása nekem se, mert nem ő a fő probléma, meg amúgy se egy nagy kaliberű főgonosz, szimplán idegesítő. Bár itt amúgy sincs kifejezett főgonosz, úgyhogy katarzist max. a tél utáni tavasz hozhat.
Kiválóan lett megoldva a kis szaros haldoklása, tetszett a látvány, csak sajnos rövid volt.

mbm 2014.04.15. 15:40:54

@NAR: Nálam mindig is Cersei volt a number one ilyen szempontból

Atiati 2014.04.15. 15:41:05

@kisgalád: Ez esetben nem igazán világos, hogy minek kellett a nyaklánc (vagy hajháló) Sansának amikor ezt ő is magával hozhatta volna. Ráadásul ezzel bejön a képbe Dontos is és még valaki akit most nem spoilerezek.

NAR 2014.04.15. 15:45:34

@Atiati: Ha Sansa ékszeréből származik a méreg, akkor alapos gyanúba keveredik ő is meg a kedves férje is. Sansa olajozott lelépése miatt nem egyértelmű, hogy tisztán Tyrell-ügylet volt a mérgezés - valaki más is tudta előre, hogy balhé lesz és le tud lépni a csaj.

Felagund 2014.04.15. 15:45:52

Amúgy igen, ha az ember _nagyon_ figyelmesen nézi az epizódot, simán rá lehet jönni, hogy ki volt a hunyó, ez nagy plusszpont a készítőknek egy olyan világban, ahol a tévések vagy nem mutatnak semmit, vagy direkte szájbarágósan, külön premier plános snittel mutatják meg, amit meg akarnak.
Ez így szerintem kifejezetten elegánsan volt megoldva :)

kisgalád 2014.04.15. 15:47:25

@NAR: Igaz, de olyan sokan nem lehetnek benne, tekintve, hogy a királygyilkosság előkészületét nem szoktuk lájkoltatni a fészbúkon. Ha már 3 ember tudja, 1 elárulhatja.
Igen, a könyvben se jelentették még ki egyértelműen (mert ez egyben a Tyrell-Lannister szövetség vége is lenne). De elég sok minden utal rá, ami engem mint vén Agatha Christi olvasót meggyőz.
Az egyetlen amire sokáig nem tudtam rájönni, hogy ki küldött bérgyilkost Branre. Végigvettem a karaktereket/indítékokat/lehetőségeket, de nem jött ki. SPOILER(Nem csoda a gyilkos indítéka nem logikus, mondhatni őrült). SPOILER OFF.
Az biztos, hogy nem Tyrion, mert egyrészt okosabban csinálná, minthogy így elkapják, másrészt meg Joffrei és Cersei is rá gyanakszik, és az ő fantasztikus helyzetfelismerő képességük eleve biztosíték arra, hogy tévúton járnak.:) Persze a logikájuk kikezdhetetlen: aki törpe az gyilkos is. (Mellesleg ez a logika jellemezte a mélyen tisztelt emlékezetű intelligenciacsúcsa jajjdenemes Chatellyn Starkot is)

kisgalád 2014.04.15. 15:50:48

@Atiati: Ne spoilerezd, nem tudom én se milyen mélyen van benne a keze az illetőnek, de nem hiszem hogy nagyon, nem állt érdekében. Minél tovább ül Joffrei a trónon, annál jobban elássa magát. Bár tény, hogy Cersei legalább olyan gyors lesz, ha nem gyorsabb. Márpedig az illető érdeke a minél nagyobb káosz. De akkor már kicsit sokan vannak a királyölős buliban. Kérdés, hogy Dontos hány embernek hajlandó dolgozni a napi betevőért. Pardon beivóért.

kisgalád 2014.04.15. 15:54:32

@Atiati: Nyaklánc/hajháló: hátha motozás lesz, vagy valaki felismeri mi az. Végül is egy barátságos családi eseményen bármi lehet. Mellesleg előny, hogy Sansa nyakában/fején volt a gyilkos méreg, így még inkább a bosszúálló törpe és exStark neje lesz a gyanúsított, hisz mindkettőnek lett volna oka rá. Csak Tyrion jobban csinálta volna, Sansának meg annyi agya sincs, hogy kieszelje, plusz nem is elég könyörtelen hozzá.

sixx · http://comment.blog.hu 2014.04.15. 15:55:57

Próbáljunk meg az elméleti síkon kapirgálni, ne legyenek spoilerek bitte.

Atiati 2014.04.15. 16:00:09

@kisgalád: Ez igaz is lenne, azonban Dontos egyből jött Sansáért, hogy kihozza onnan. Tehát ő adta a gyilkos eszközt és ő is hozta el onnan, amely alapján nem az vehető ki, hogy neki célja lett volna hogy bemártsa.

NAR 2014.04.15. 16:22:04

@kisgalád: Joffrey uralkodása Tywin jobbkezességével és a Tyrell-szövetséggel stabilitást hozhat, tehát akinek érdeke a sz*rkavarás, annak jól jöhet a Tyrell-Lannister szövetség felbomlása. Bár persze ehhez igazán Tywin-t kellene eltenni láb alól, nem Joffrey-t...

De optimistán úgy is felfoghatom, hogy kivételesen valaki a birodalom érdekét nézte és úgy döntött, hogy Joffrey nem érheti el a nagykorúságot.

NAR 2014.04.15. 16:24:39

@Atiati: De, mert ezzel végleg ellehetetleníti Sansát Királyvárban. Sansa nem tud arról, hogy neki bármi köze lenne a gyilkossághoz, nagyon fog örülni a megmentőjének (még ha a valóságban a megmentője tette nagyobb pácba).

Egyébként fogynak a népek Arya listájáról :-)

Tehéntőgy 2014.04.15. 16:29:10

@kisgalád: Catelyn ez esetben főleg azért dühítő, mert elég nyilvánvaló, hogy abból jött volna ki legjobban (ő is, meg egész Westeros is) amit kapásból elvetett: ha egyszerűen Robert király elé tárja a problémát és a tárgyi bizonyítékot... De hát épp ezek a dolgok teszik széppé a történetet :-)

Felagund 2014.04.15. 16:29:40

@NAR: Sansa szerintem kifejezetten örül, hogy elkerülhet onnan, szerintem nagyjából bárhova :D

Meth, Not even once 2014.04.15. 16:34:43

@Llew: Akkor gyors seregszemle:
Jelenleg a Völgy és a Martellek serege teljesen sértetlen, bár az Arrynoknak katonailag nem annyira jelentősek (max. 10-15 ezer ember). A Tyrellek nem vesztettek sokat, kb. 35-40 ezer katonájuk maradhatott - az eredeti kb. 60 ezres sereg egy része Stannis mellé állt, és ott halt meg, illetve a Királyvár ostromának megtörésénél is veszthettek embereket. A Lannisterek két 30 ezres sereggel kezdték a háborút, az egyik ugye Zúgónál szinte teljesen megsemmisült, később kiállítottak még egy 20 ezreset is, de őket is legyőzte Robb. Így most Tywinéknak kb. 30-35 ezer emberük lehet. A Folyóvidék seregei gyakorlatilag teljesen megsemmisültek, arrafele kb. minden földet felprédáltak, az urak nagy részének is annyi. Az északiak is eléggé megszenvedték a háborút, Robb 20 ezres seregéből kb. csak 2 ezer tért vissza. Stannisnek sem lehet több másfél ezer embernél meg talán 1-2 tucat hajónál. Akik még durvák azok a Martellek, nekik 50 ezer fős érintetlen seregük van délen.
Ezen kívül a Greyjoyoknak lehet kb. 150-200 hosszúhajója, ebben nem vagyok biztos. És hát persze Daenerysnek 8000 makulátlanja, a Második Fiak zsoldoskompániával lehet 10-12 ezer kiképzett harcosa (és mellé hatalmas rabszolgatömeg).

Atiati 2014.04.15. 16:51:17

@Meth, Not even once: A Martell ház 50 ezres serege erősen felfelé van becsülve. Egyedül biztos nem mernének belevágni egy nagyobb háborúba még ilyen helyzetben sem. Persze most nem az Oberyn-féle emberekről beszéltem.

Felagund 2014.04.15. 16:52:41

A Martellek serege nagyon ütőképes - a hazai terepen, gerillaháborúban, de északabbra már nem annyira vitézkednének...

Lac1 2014.04.15. 17:13:52

És valóban, amikor visszajátszottam a jelenetet, tisztán látszik, hogy Sansa nyakláncáról az egyik kő hiányzik :)

tinypic.com/view.php?pic=2i1cchf&s=8#.U01MoKK7JHY

Meth, Not even once 2014.04.15. 17:16:02

@Felagund: @Atiati: Jogos, a hadseregük nagyrésze lándzsás, lovasságuk meg gyakorlatilag nincs is, viszont defenzívában kb. verhetetlenek lennének.

Felagund 2014.04.15. 17:43:13

@Meth, Not even once: A Völgy seregét meg szerintem lefelé becsled, oké, hogy hegyvidék, de kábé az ősi andal lovagi kultúra központja, ráadásul állandóan háborúskodni kell a hegyi klánokkal, egyszóval ütőerő szempontjából én második helyre tenném őket a Tyrellek után...

Llew 2014.04.15. 17:56:31

@Meth, Not even once: @Felagund:
egy Martin által jóváhagyott szám alapján a Völgy ~45 ezer embert tud kiállítani, amiből minden negyedik lovas ezzel mennyiségben is és minőségben is Észak előtt állnak, közel a Lannisterekhez.
gameofthrones.wikia.com/wiki/Military_forces_of_the_Seven_Kingdoms

Plusz a helyzetükből adódóan ezt az erőt javarészt nyugodt szívvel el is vihetik otthonról, mert a Véres Kapu még a Cailin ároknál is jobb védelem, és nekik nem igen kell egy Greyjoy féle hátbatámadástól tartaniuk. Bolton hiába észak ura, nem maradt jelentős serege, a Folyóvidéken még annyi sem. A Lannistereknek a maradékkal meg túl nagy területet kell ellenőrizniük. A Völgynek csak meg kell várnia míg a Lannisterek-Tyrellek egymásnak esnek, aztán kijönni és lenyomni a győztest.

Meth, Not even once 2014.04.15. 17:59:36

@Felagund: Szerintem viszont a földrajzi adottságokból adódóan kevesebben élnek ott, ezért jóval kisebb a seregük is. Bár a harcosaik a hegyi klánok miatt valószínűleg harcedzettebbek, mint mondjuk a Tyrellek, de szerintem inkább defenzívában lennének sikeresek a hegyvidék és a bevehetetlen Sasfészek miatt.

Meth, Not even once 2014.04.15. 18:03:22

@Llew: Mondjuk az is kiváló kérdés, hogy mit tesz az, hogy a Völgy majd kijön, mármint abban az értelemben, hogy a Lord egy félhülye hatéves, az anyja meg egy paranoiás idióta. Ha a saját testvérének sem segített a Lannisterek ellen, akkor nem hiszem, hogy egyedül nekimenne Tywinnak. Mondjuk az is igaz, hogy Kisujj feleségül tervezi venni Lysa Arrynt, és mondjuk ő nem épp az az ember aki bármitől visszariadna ha hatalomról van szó.

Felagund 2014.04.15. 18:17:29

@Llew: Ez egy érdekes összevetés, és nagy vonalakban reálisnak is gondolom, de a Tyrelleknél a kettő az egyhez gyalogos-lovas arány teljesen hihetetlennek gondolom, még ha a könnyűlovasságot is belevesszük, Európában még a leggazdagabb uralkodók sem tudták a banderiális seregeikben ezt az arányt 4-1-nél jobbra faragni, már csak a lovagi hadviselés sajátosságaiból adódóan (miszerint a lovag nem önmaga volt, hanem tulajdonképpen egy egész egységnek számított, amiben volt ő maga, nehézfegyverzetű lovasként, ehhez jött még általában 1-2 könnyűlovas, és korszaktól, illetve az illető vagyonának mértékétől függően 2-5 íjász és lándzsás...)

Felagund 2014.04.15. 18:19:49

És ugye ehhez jöttek még hozzá a random besorozott parasztok...

Llew 2014.04.15. 18:23:58

@Felagund: teljesen jogos annyi ló a világon nem lenne, ha az arány passzolna, akkor a kétharmada lovas, ami már több, mint más házak egész serege. Akkorára meg nem is lenne szükség, mert már csak egy 15-20 ezres csupa lovasság bedarálna minden más hadsereget

Felagund 2014.04.15. 18:28:27

@Llew: Nem a ló a probléma, hanem a felszerelés... A mongolok remekül megvoltak olyan hadseregekkel, amiben gyakorlatilag az ostrommérnökök voltak az egyedüli gyalogság, és minden harcosnak 3-4 lova is volt, csak ők ugye könnyűlovasságban utaztak alapvetően :)

Llew 2014.04.15. 18:42:44

@Felagund:
Na de ha ki tudnak állítani ~10 000 lovagot, meg mondjuk még ugyan annyi közepesen felszerelt lovast, plusz némi könnyűlovasságot, akkor már kész vertek mindnekit

Egyébként dorne miért van így lehúzva? oké, gyéren lakott, de könnyű lovasságal ők is lazán elvolnának a sivatagban.
Kicsit elmentünk a résztől.

Felagund 2014.04.15. 18:50:40

@Llew: Most ahogy így utánabogarásztam, a franciák tudtak egyszer kiállítani Crécy-nél kb 10-12,000 man-at-armst (aminek egy bizonyos része volt lovas, pontosan nem tudni, mennyi) - aztán ott is mire mentek vele :D

De igen, kezdünk offolni :D

XocoLatte 2014.04.15. 19:17:21

@Dekatlon: Hiába volt meg az esküvő, a nászéjszaka már hibádzik, és a frigyet el kell hálni, anélkül a házasság érvényteleníthető minden további huzavona nélkül.
Nem olvastam a könyveket (nem is fogom, nincsen annyi szabadidőm és türelmem), tehát fogalmam sincsen, hogyan kezelik ezt a kérdést ott, de úgy vélem, Margaery királynői státusza erősen megkérdőjelezhető, amit a látottak alapján Cersei már a frigy utáni órákban meg is kezdett, tehát nem is fog leállni.

XocoLatte 2014.04.15. 19:37:43

@Lac1: Bocs, ha vitatkozom, de a linkelt képen pont nem állapítható meg, hogy hiányzana akármelyik is.
Mindenesetre a kehely megjárta Sansa kezét, volt rá esélye, ugyanakkor Sansától ez olyan mértékű csodát jelentene, hogy sajnos nem nézem ki belőle. HA hiányzana is egy kő a nyakékről, azt valaki más távolította el (mielőtt Sansa aznap felvette magára), és alkalmas pillanatban becsempészte a borral töltött kehelybe vagy a flaskába.

vontod75 2014.04.15. 19:39:44

Vörös milf meg leszokott a piocakrol. Inkabb emberaldoz. Most mar azert elkezdenek imadkozni a Greyjoyok helyeben.

blindsideTackle 2014.04.15. 19:50:18

@Felagund: folytassátok, én élvezettel olvasom

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.04.15. 19:52:04

@Felagund: engem nem zavar az offolás, és végül is nem is az. Inkább esélylatolgatás, ami simán belefér az elméletgyártásba.:)

Más: Oberyn ebben a részben is tök jó volt szerintem. Tényleg van valami kegyetlenség az arcában, nincs olyan anyatejes képe, mint mondjuk Havas Jonnak.

XocoLatte 2014.04.15. 19:55:32

@XocoLatte: Még annyit, hogy én is megnéztem a kérdéses jelenteket, Sansa nyakláncán eredetileg is 5 db ékkő volt, a lagzi elején is annyi van rajta, amikor a nagyi odamegy hozzá egy kis simogatásra, és a végén is annyi van rajta, amikor Dontos sürgeti a lelépésre.

XocoLatte 2014.04.15. 20:00:22

Pöcsfej haldoklási jelenete priceless volt, kár, hogy olyan rövid volt, bár így igazán ütött. Csodálom, hogy sixx nem tartotta említésre méltónak, hogy közben milyen kellemes betekintést nyerhettünk Cersei cickóira két snittben is, persze nyilván ennek észleléséhez már az én eltévelyedett szexmániásságom kell... :D

mbm 2014.04.15. 20:15:35

@Felagund: Hattínnál pl. a Jeruzsálemi királyság serege 1200 lovagot, 4000 könnyűlovast és 11-14000 gyalogost számlált, pedig ha valahol volt kultúrája a lovagi harcmodornak, az a keresztes államok.

mbm 2014.04.15. 20:19:26

@Llew: Mivel kevés a termőterület, így kevés a paraszt, és az ő robotjukból tudja a földesúr megműveltetni azokat a földeket, ahol takarmányt termesztenek a lovak részére, vagyis a ló maga nagyobb és ritkább érték, mint északabbra.

seamus gonzalez 2014.04.15. 20:32:23

Erről a részről mindent elmond, hogy Bronn kapta a legkedvesebb szöveget ezzel az "addig igyál, míg úgy érzed, helyesen cselekedtél" dumával...
Egyébként Joffrey egész olcsón megúszta ezzel a kis mérgezéssel, míg Theonnak a farka után lassan a személyiségét is eltávolítja Westeros (most már) egyes számú pszichopatája.

Felagund 2014.04.15. 20:33:43

@XocoLatte: Ó. Asszem meg kell néznem a részt még egyszer... :D

supanova 2014.04.15. 20:37:54

@XocoLatte: Nem, mert a nyakláncnak eredetileg hét köve van. (Minden hetes vagy hármas esetleg tizenkettes, az ötös nem túl mágikus vagy mesebeli szám :) ) A biztonság kedvéért lecsekkoltam az előző részben,mikor Ser Dontos odaadja.

Meth, Not even once 2014.04.15. 20:53:14

Amúgy azt se felejtsük, hogy a Lannisterek a Baratheon földeket is a kezükben tartják (Sárkánykő kivételével), mivel a királyi birtokok mellett a koronához tartozik immár - Renly meghalt, Stannis elárulta a koronát, így a Királyvári álláspont szerint Tommen a legidősebb Baratheon, így a Viharvidéknek is ő az ura.

XocoLatte 2014.04.15. 20:53:27

@supanova: Akkor is tök biztos, hogy a lagzi alatt a nagyi csevelyekor illetve a végén már csak 5 kő van rajta, azaz 2 hiányzik...

Felagund 2014.04.15. 21:10:33

@XocoLatte: remélem nem számít főbenjáró spoilernek, de tessék :)

imgur.com/gallery/0EQr6

Meth, Not even once 2014.04.15. 21:17:56

@Felagund: Az spoiler, hogy Dontos kitől kapta, az még nem derült ki a sorozatban.

Felagund 2014.04.15. 21:19:26

Jogos.

@sixx: töröld, légyszi, ha erre jársz!

blindsideTackle 2014.04.15. 21:39:14

az egész legitimitás kérdést az olvasói szemszögből, ismerve az információkat miszerint
-Robert királynak hűséget esküdtek az urak, jogos király
-Robert királynak nem született törvényes gyereke (Gendry a legidősebb, és az egyetlen saját)
-> a jogos örökös egyértelműen a legközelebbi férfi rokon -> Stannis

Meth, Not even once 2014.04.15. 21:46:33

@blindsideTackle: Na de várjunk csak, pontosan kinek is a jogos királya? Balon Greyjoynak hűséget esküdtek a Vas-szigetek urai, Robb Starknak pedig az északi és a folyóvidéki urak, és neki még van élő testvére (még ha Bran, Rickon és Arya "hivatalosan" nem is élnek, Sansa akkor is), így ha az urak hűségesküjét nézzük, akkor Stannis max. 4 királyságnak a jogos uralkodója.

blindsideTackle 2014.04.15. 21:56:22

Lázadók a törvényes király ellen, nincs joguk csak úgy önállósodni, a jog szerint még mindig Stannis mind a 7 ura

kisgalád 2014.04.15. 21:56:36

@Atiati: Sansa semmitől nem lesz annyira gyanús, mint a meneküléstől. Aki elfut kvázi beismer. :)) Tehát Sansának most nincs több választása, mint megbízni Dontosban vagy abban aki esetleg mögötte áll. Mert nyilván nem családi ékszer volt a lánc, hacsak a megboldogult mama nem szerette ennyire a lysi könnyet.:) Sansa most teljes kutyaszorítóban van, de aggódjon érte a hóhér. Az ilyen plázapicsát mindig van egy-két marha aki megmentse.:))
@NAR: A Lannister-Tyrell szövetség alapja nem más, mint hogy Margery egy Lannister (ópardon Baratheon) királyfi felesége lesz. Ez most is megoldható. (Mikor a könyvben ideértem, még meg se száradt Joffrei száján a hab, már azon gondolkoztam, ki most az örökös: könnyű volt: Tommen. És befolyásolja-e ez a Tyrell szövetséget: nem, sőt jobban járnak, mert Tommen nem tart vak komondort.:))
Az első részben is volt figyelmeztető jel: mikor Olenna nagyi elküldte a Tyrell lányokat nyakláncot csináltatni és kettecskén maradt kedvenc unokájával, Margery meg (mivel még nem olyan dörzsölt vén tyúk) azt hitte lazíthat, és tett egy megjegyzést Joffra. Abban kb. benne volt az az utálat-viszolygás-megvetés amit érzett. Persze nagyi rögtön rászólt, hogy nem lazíthat még itt se, kettesben se, egy pillanatig se, mert nem eshet ki a boldog-szerelmes menyasszony szerepből....
@Tehéntőgy: Catelyn és a józan ész nem említhetők egy napon. Sansán is látszik, hogy anyja lánya, a mama nevelésével súlyosbítva, ahogy szegény Robb is igazi Tully volt. Az egész család képtelen az értelmes gondolkozásra (gondoljunk Edmure nagybácsira). Az egyetlen sikerült ember közöttük a Fekete Hal, nem csoda, hogy kvázi kitagadták.:)

XocoLatte 2014.04.15. 22:04:26

@Meth, Not even once: Sansa, mint a merénylet réveteg, mit-sem-sejtő, butuska eszköz-hordozója? Remélem, a sorozatban is kifeslik ez a történet-szál, kellemes hoppá élményt varázsolhat a nézők részére.
Azonban a Tyrell-nőcik stratégiájukat rossz időzítéssel és taktikával elszúrhatták, mivel az el nem hált nászéjszakára hivatkozva Cersei és Tywin úgy hajíthatja ki Margaery-t a Lannister családból mint macskát szarni, hacsak egy picike gyanú is felmerül bármelyikükben.
Tyrion és Sansa beáldozása mint scapegoat nagyon ügyes húzás, de Tywin nem biztos, hogy annyira elvakult mint Cersei.

XocoLatte 2014.04.15. 22:12:14

@kisgalád: Ha a két Tyrell nő eleve kalkulált azzal, hogy Tommen lehet számukra a befutó vej/férj, akkor is érdekelne, hogyan akarják a kiskorú király mellé automatikusan kijelölhető régens királynő Cersei befolyását és hatalmát ellensúlyozni, amikor Tywin mint Hand is a Lannister család közvetlen befolyását/hatalmát erősíti, nem is kicsit.
Akárki is mozgatja a háttérből a szálakat (nem fogom ide leírni a nevét), annak a stratégiája ki kell terjedjen Tywin és Cersei eltávolítására is, hogy célhoz érjen.

Meth, Not even once 2014.04.15. 22:12:20

@XocoLatte: Igazából a Margery-Joffrey házasságának okai most sem múltak el teljesen, a két legerősebb család szövetsége mindkettőjüknek jövedelmező. Erre a szövetségre jelentett veszélyt a Joffrey pszihopatizmusa általi rizikófaktor, így talán Tywin nem is annyira bánja a kis gyökér halálát. És ha ezért a szövetségért be kell áldozni esetleg Tyriont, akkor meg fogja-e tenni ezt Tywin? Beáldozni a saját fiát - bármennyire utálja is - a Tyrell-szövetség miatt? Viszont a Tyrelleket meg nem vádolhatja meg vele nyilván, és valakinek lakolnia kell a királygyilkosságért.

XocoLatte 2014.04.15. 22:14:11

Visszanézve az epizódot, hatalmas volt látni Varys kifejezetten aggódó, majdnem rosszullétbe forduló ábrázatát az egész lagzi alatt -- mivel ő általában mindenről előre tud, gondoljátok, hogy a lagzi kifejletéről is volt neki fülese?

Felagund 2014.04.15. 22:20:08

@Meth, Not even once: Istenigazából nem tudok olyan személyt mondani, aki ne profitált volna a halálából - talán csak szegény Tyriont leszámítva...

XocoLatte 2014.04.15. 22:20:23

@Meth, Not even once: Látod, arra nem is gondoltam, hogy az egyre irányíthatatlanabb/kiszámíthatatlanabb Joffrey teherré kezdett válni Cersei/Tywin számára is, így Tommen felhasználásával könnyebben és hatékonyabban érhetik el a céljaikat. Ugyanakkor még mindig fenntartom, hogy a Tyrell család egy királynéval nem tudja ellensúlyozni a régens királynő és a Hand befolyását.

XocoLatte 2014.04.15. 22:25:28

Csak érdekelne, hangos gondolkodás kapcsán, hogy Oberyn-nek vajon jut még szerep, vajon hajlandó lesz megmozgatni a kisujját a Cersei/Tywin eltávolítás érdekében?

Llew 2014.04.15. 22:28:12

@XocoLatte: azt nem feltétlen, de jelenleg a két család közül a Tyrelleknek van háborútól mentes hátországgal ellátott, kevésbé sérült és legfőképpen nagyobb hadseregük. Nem utolsó sorban őket nem útálja mindeki a hét királyságban szemben az oroszlánokkal. Szóval jelen esetben a Lannistereknek nagyobb szüksége van a szövetségre mint a Tyrelleknek, utóbbiak pedig ezt szépen ki is használják.

Llew 2014.04.15. 22:28:45

@XocoLatte: nyilván nem egy dugásért jött a városba

Meth, Not even once 2014.04.15. 22:31:15

@XocoLatte: Szerintem amúgy épp ezért van szüksége mind a Lannistereknek, mind a Tyrelleknek a szövetségre. A Lannistereknek politikai és pénzügyi befolyása van, a Tyrelleknek meg hatalmas hadserege és - a tél közeledtével egyre fontosabbá váló - élelemkészlet (vagy ételretmelőerő, vagy hívd ahogy akarod), amit a háború nem érintett. Így az élelemért - amit pl. Margeryék osztogatnak Királyvárban - és a háborús segítségért cserébe a Lannisterek politikai pozíciókat juttatnak a Tyrelleknek (Cercei - Loras házasság (aki a könyvben Loras egyik testvére, de ez most mindegy), Margery - Joffrey, illetve Mace Tyrell kap egy helyet a Kistanácsban).

XocoLatte 2014.04.15. 22:35:15

Tears of Lys mint méreg Jon Aryn halálában volt használva (Varys meséli Ned Starknak). Nem tudom, hogy ha ez a nyaklánc-ékkő sztori igaz, akkor a kék ékkövek is ezt a mérget tartalmazták-e. Nekem túl gyors hatásúnak tűnt, mint pl. a cianid.

XocoLatte 2014.04.15. 22:55:30

... vagy ugyanaz a méreg, amelyiket Melissandre, a vörös MILF ellen próbált meg bevetni Stannis öreg felcsere, de visszafelé sült el a dolog, a vörös rébék simán túlélte, az öreg meg pillanat alatt megfulladt. Ez a méreg is Lys szigetéről származik és mivel kristályos formátumú, jól álcázható pl. ékkő gyanánt.
Mindenesetre Sansa hihetetlen tompa kell legyen, ha nem veszi észre, hogy a nyakláncáról Oleanna leszed egy követ...

Meth, Not even once 2014.04.15. 23:02:07

@XocoLatte: Sansa olyan költői, a szíve Arany, az agya Tompa :D

Felagund 2014.04.15. 23:12:24

@XocoLatte: Ez nem a Tears of Lys, hanem a Fojtgató nevezetű szubsztancia, a Lys Könnyei ennél nagyságrendekkel diszkrétebb, ha Jon Arrynnál is ezt használták volna, akkor elég nehéz lett volna természetes halálnak álcázni... ;)

supanova 2014.04.15. 23:18:24

@XocoLatte: Két ember van az udvarban, aki mindig mindent tud. Varys tudta, mi fog történni. Az epizód elején meg is jegyezte, hogy el fog húzni innen (melegebb éghajlatra), mert már nem neki való ez a hely.

mbm 2014.04.15. 23:21:28

@blindsideTackle: Hát de pont, ha Robert attól király lehet, hogy a rendek felesküdtek rá, Robb miért ne lehetett volna Észak jogos királya, ha rá is felesküdtek az északiak meg a folyóvidékiek? Stannisre senki sem esküdött fel, illetve már térdet hajtottak másnak, leszámítva a Sárkánykőhöz tartozó nem túl népes tábort.
Alapvetően nem a rendek eskütétele legitimál egy uralkodót, inkább fordítva, az ő hatalmuk függ a királytól.

Knapp75 2014.04.15. 23:28:54

@Felagund: A rajongói oldallal már nem foglalkozol?
Ott legalább külön fórumtémák vannak a spoileres és a spoiler mentes társalgásnak...

Felagund 2014.04.15. 23:30:21

@Knapp75: Néha ránézek, de mostanában munka okán sajnos nincs időm arra, hogy rendesen karbantartsam :(

(de határozottan bátorítok mindenkit a gameofthrones.hu fórumának meglátogatására - fizetett hirdetést hallottak :D)

XocoLatte 2014.04.15. 23:38:27

@supanova: Igen, és Tyriont is próbálja figyelmeztetni, igaz, burkolt módon.

Ki a másik? Kisujj?

mbm 2014.04.15. 23:44:09

Egyébként érdekes, hogy úgy látszik, Westeroson egyetlen morális gát van, amit szinte senki sem tud megszegni (szemben az isteni és emberi törvényekkel, ősi szokásokkal meg hasonlókkal), az pedig a család szentsége. Aki a vérrokonom, azt nem ölöm meg, és pont. Ezt a szabály tényleg csak a legaberráltabbak képesek megszegni (pl. Joffrey).

Count di Luna 2014.04.16. 03:45:03

@XocoLatte: Ugyanaz. Az öreg halála elég súlytalan a sorozatban (pedig a színész remek, megérdemelt volna több játékidőt, ha nagyobb szerepben akarja valaki látni, a 2008/09 körül készült BBC-s Hamletben ő Polonius).

Atiati 2014.04.16. 08:31:23

"Oberyn herceg is bemutatkozik Cerseinek és Tywinnak, előbbi a csaját simán lefattyúkurvázza, mert nagyon elemében van, Oberyn meg óvatosan jelzi, hogy ő itten bosszút állni jött, mert milyen az már, hogy nőket és gyermekeket lehet ölni csak úgy."

Ebben még fontos rész, hogy csak úgy mellékesen megjegyzi Cerseinek hogy náluk vendégeskedik a lánya.

Atiati 2014.04.16. 08:34:32

@vontod75: Szép összefoglaló, elsőre nem néztem, de másodjára már nekem is feltűnt. Persze ehhez nem árt tudni előre, hogy mi lehet mérgezett, ebben azért segít a könyv.

Valandil 2014.04.16. 08:36:50

@NAR: Pedig nagyon is egyértelmű, pontosan kiderül, hogy ki volt a hunyó.

Bikli néni 2014.04.16. 08:42:41

@XocoLatte: A nyaklánc (vagy a könyvben hajháló) sztorival nekem egyetlen problémám van, holott nyilvánvaló, hogy az arról származó kő okozta a pöcsfej halálát.
Pasiknak magyarázom, szerintem a női olvasóknak világosabb lesz :) Szóval, adott egy nemesi származású hölgy (most már asszony), akinek vélhetően szebbnél szebb, értékesebbnél értékesebb nyakláncai meg ruhái vannak. Ráadásul ez a király esküvője, amin ő a családtagok asztalánál ül! Nos, ha ti Sansának volnátok, felvennétek egy ismeretlentől kapott középgagyi bármit magatokra, mikor ezerszer szebb/értékesebb dolgaitok vannak, amiknek a viselése ilyen eseményen íratlan szabály?
Szóval furcsa ez az egész, önmagában az, hogy Sansa éppen aznap éppen ezt a láncot választotta, meg az is, hogy a nagyi (vagy bárki más) felismerte a köveket, azért egy királygyilkosság szerintem nem úgy néz ki, hogy jéééé, szembejött egy alkalom, nosza. Szóval fura ez nekem, na.

Bikli néni 2014.04.16. 08:48:16

@XocoLatte: Azért azt ne felejtsd el, hogy egy dolog, mennyivel befolyásosabb a Cersei-Tywin tengely a Tyrelleknél, azonban annyi agya legalább Tywinnak biztos van, hogy míg Cersei egy közutálatnak örvendő hisztérikus szarkavaró picsa, addig Margeary a köznép kedvence, osztogat, szegényekkel együtt érez stb, és az udvar eléggé ingatag lábakon áll az elégedetlen királyvári polgárok tömegei miatt. Szóval Tywinnak ha egy csöpp esze is van, rá fog jönni, hogy Margeary befolyása igenis értékes és jelentős, ha meg akarják őrizni a békés pozíciójukat a városon belül.

Atiati 2014.04.16. 08:53:23

@kisgalád: Na de Sansa nem tudja, hogy mérgezett volt, sőt még itt a sorozatban is csak utaltak rá. Tehát ebből a szempontból ő úgy gondolhatja, hogy nincs különösebb oka emiatt menekülni. Más kérdés hogy már egy jó ideje le szeretne lépni, ez csak egy remek alkalom.

XocoLatte 2014.04.16. 10:17:34

@Bikli néni: Valóban, egy ennyire előre kalkuláló, tervező páros, mint Oleanna és Margaery szerintem sem hagyna egy számukra olyan fontos merényletet egy ennyire esetleges mozzanat létrejöttére bízni, mint hogy a plázamaca-agyú, rettenetesen naiv és a történet idején pszichésen és fizikailag is elgyötört Sansa vajon viselni fogja-e az előző napon kapott ajándék nyak(haj)- éket?
Hacsak, bármennyire is plázamaca külsőségek alapján, mégis valamennyire beavatták Sansát is a dologba, felhasználva a mélységes gyűlöletét Joffrey ellen.

XocoLatte 2014.04.16. 10:22:37

Másik lehetőség, hogy képesek voltak Sansát valamiféle hipnózis-szerűség révén kontrollálni, azaz, tutira menni a nyaklánc(hajháló) alkalmas pillanatban alkalmas helyszínen való elérhetősége kérdésében. És mivel őket sem kell félteni a gátlástalanság tekintetében, tervük része, hogy a Tyrion/Sansa párost mártsák be és áldozzák fel, elterelve saját magukról a gyanú árnyékát is.

Dekatlon 2014.04.16. 11:00:13

@Bikli néni: vagy hatott Sansára a "részeg lovag utolsó kincse legyen méltó helyen" mese, esetleg Margery ráerősített egy nőcis beszélgetésen, hogy tényleg, mekkora királyság lenne azt hordani, vagy a nagyi elmagyarázta, hogy bosszút állhat a pöcsfejen, és megölheti az esküvőjén, ha viseli ezt a bizsut (részleteket nem kell tudjad, aranyoskám, csak viseld)

Bőven volt lehetőségük biztosítani, hogy a cucc ott legyen.

Tehéntőgy 2014.04.16. 11:23:43

@Bikli néni: @XocoLatte: Egyrészt (túl azon, hogy valójában nem, illetve _nem úgy_ buta, mint egy plázapicsa) kb. egyvalamiben biztosak lehettek Sansa kapcsán:hogy ha a kétségbeesett helyzetében megkap valami keveset az álmaiból az igazi lovagságról, ráadásul fordított, és emiatt valódinak tűnő kiszerelésben (kb. "lám, milyen naiv voltam régen, a lovagregényes álmaimmal, pedig hát az igazi lovagság nem a csillogó, de brutális királyi testőrök meg lovagi tornák világa, hanem szegény Ser Dontos kopott ruhái alatt lakik, ó én részeges, hős Florianom" :-)) arra harapni fog. Másrészt a könyvben nem az előző nap kapja meg az ékszert, hanem jóval korábban, még a feketevízi csata után, összerakható, hogy az egész merénylet már régóta tervben volt, csak a kiszemelt elkövetőt tartott egy ideig meggyőzni, hogy ez az érdeke...

borzlány 2014.04.16. 11:28:27

Sansa nem plazapicsa agyu, csak tul sokat nezte a romantikus sorozatokat, ja nem, tul sok lovagos eneket hallgatott. Ahhol a hos lovagok elnyerik a szivuk holgyet, stb. Ezert bizik meg Dontosban, aki egyreszt meg mindig lovag, masreszt Sansa anno megmentette az eletet, tehat logikus hogy halas neki. Ezen kivul olyan kevesen kedvesek hozza, hogy azokban automatikusan megbizik.
Dontost meg baromi konnyu ravenni barmire nemi palinkaval.

Bikli néni 2014.04.16. 12:21:30

@XocoLatte: @Dekatlon: @Tehéntőgy: @borzlány:
Én nem gondolom, hogy Sansa plázapicsa lenne, bár kétségtelen, hogy a romantikus középkori álomvilágban él.
Az viszont hétszentség, hogy ő semmilyen formában nem volt beavatva a Joffrey ellen készülő merényletbe. Nem ült volna ott ilyen nyugodt fejjel, meg egyébként se alkalmas rá sztem. A nyakláncviselésre vonatkozó elméleteket elfogadom. Mondjuk érdekes, ahogy az öreglány leszedte(?) a nyakláncáról azt a követ, szerintem azért ezek oda vannak rögzítve, nem lehet csak úgy feltűnés nélkül letépni. Őszinte leszek, én a könyvben nem jöttem rá, hogy ki áll emögött a merénylet mögött, és még most, az ötödiken túl se vagyok benne igazán biztos.
Bár annyi eszük lehetne, hogy nyilván nem Tyrion volt, azért logikus, hogy mindenki őt gyanúsítaná, el se tudna menekülni meg semmi, szóval ennek semmi értelme.

Ami viszont engem ettől függetlenül itt és a könyvben is idegesített Sansa korlátoltságát illetően, hogy egyszerűen képtelen volt észrevenni, hogy Tyrion minden tőle telhetőt megtesz, hogy enyhítse a szenvedéseit, és mégis úgy otthagyja, mint eb a szarát. Azért a kupa felvétele (ha nem a mérgezés része volt) szép mozzanat volt tőle.

borzlány 2014.04.16. 12:28:39

@Bikli néni: Ez abszolút így van, szart se tudott az egészről. Engem is idegesít, hogy Tyrion őszintén jót akar neki, ő meg észre se veszi, mert törpe és ronda, nem pedig szép, ééérted :P
Sztem egyértelmű a könyv alapján, hogy kik állnak a mérgezés mögött. Csak nem merek itt belemenni :)

Bikli néni 2014.04.16. 12:29:12

Ja, és egy tök másik szál, de Shae-ről érdekes mód mindenki hallgat :D
Azért az kizárt, hogy Bronn csak úgy feltette a hajóra, a csaj meg elhúzott és már Pentosban sütteti a hasát. Azért Tywinnak volt egy megjegyzése, ti. még az esküvő előtt vigyék fel a toronyba, mi pedig a hajóra rakós jelenetből nem láttunk semmit.
Sibel Kekillit fogjuk mi még Királyvárban látni, erre egy komolyabb összeget rá merek tenni.

Bikli néni 2014.04.16. 12:31:50

@borzlány: Akkor írd meg nekem fészen légyszi :) Mármint, hogy kik állnak a mérgezés mögött. (Ha nem egyértelmű: encs vagyok ;))

Mondjuk ha Tyrion törpe és ronda, Sansa meg az ilyen Loras kiállású palikra bukik, akkor is át kellett (volna) értékelnie magában, hogy mégis csak az ilyen Dontos-féle potrohos szeszkazánok azok, akik (látszólag) a sorsáért aggódnak.

Felagund 2014.04.16. 13:18:15

@Bikli néni: És mint tudjuk, Bronn csak addig lojális, amíg nem kap egy jobb ajánlatot ;)

zizi77 2014.04.16. 14:25:37

@borzlány: Sansa a házasságát is büntetésnek tartja. Annyian bántották már itt, hogy Tyrion jószándékát se hiszi el. Mivel menekülni akar ebből a házasságból is, így nem csoda, hogy simán lelép/a könyvben amúgy is Dontos már megígéri neki a szöktetést, és többször is találkoznak az istenerdőben/. Arról már nem is beszélve, hogy mivel Tyrion felesége, aki most "áruló" lett, és mivel már a családja is az volt, nem tennék sokat az életére. Még ha nem is lenne Tyrion most gyilkos, akkor se úszná meg, hogy előbb-utóbb asszonnyá tegyék. Akkor meg inkább meg is halna. Szerintem.

zizi77 2014.04.16. 14:26:50

@Bikli néni: Shae témát ne feszegessük még. :-)

mbm 2014.04.16. 15:33:28

@Bikli néni: @borzlány: Sansának nem az a legfőbb baja Tyrionnal, hogy törpe meg ronda, hanem Lannister, azoknak a legközelebbi rokona, akik több részletben legyilkoltatták a családját, és ők kényszerítették rá a házasságkötésre is. Amikor Tyriont is alázza Joffrey, akkor már más a törpe fekvése, mivel eszébe jut Sansának, hogy nem feltétlenül kell együtt kezelnie őket.

fran7 2014.04.16. 22:32:00

Vajon miért nem kedveli Sansa Tyriont. Mert rönda, mint a bún? Mert alkoholista, bordélylátogató, ki tudja milyen nemi baokkal megfertőzött léha figura? Mert a családja kiírtotta az övét? Mert folyamatosan megalázták? De legalább nem kellett összefeküdnie vele. A könyvet olvasva, nem értem a nagy Tyrion rajongást, de ez legyen az én bajom.
Másrészt ezt a trönöröklési vitát nem értem. Egyrészt ugye a könyv fő poénjai közül az egyik, hogyha megfelelő időben Ned Stark felül a Vastrónra, akkor Martinnak nem kell megírni a könyveket. Ez a könyv kulcsmomentuma. Bár talán ez ezután fog kiderülni, így a múlt is lehet spoileres. Másrészt ebben a sorozatban nem emlékszem flashbackekre. A trón azé, aki megszerzi. Lásd Károly Róbert királyunk. Harmadikra csak jól megkoronázták.
Ja még valami Stannist viszonylag kedveltem a könyvben. Itt, kedves felesége, bemutatta, hogy a szép emlékek, milyen keservessé tudnak válni.

kisgalád 2014.04.16. 23:51:58

@Bikli néni: Shae-ről hallgatunk mélyen, mert bármilyen módon is kezdenénk beszélni róla, az spoileres lenne előbb-utóbb. Inkább előbb.:DDD Majd 2-3 rész múlva. Egyébként eddig a könyvhöz képest a Shae-szál némi eltérést mutat, de remélem a végkifejlet nem, mert úgy izgalmas.

@fran7: A Tyrion-rajongás oka az ember a látszat mögött. Ja, már régóta nem jár kocsmáról kocsmára se, nemi betegségről szó se volt, kurvázni kurvázik: van 1 azaz 1 darab nő, akit kitart és akihez hűséges. Mert neki ez nem ismeretlen fogalom, ahogy a jóság és a józan ész se az.;) Már ebben bőven túltesz a komplett Lannister famílián. Sansának nem kell, mert Lannister, meg törpe is (ez utóbbit igen szomorún kifejtette Margerynek is a múlt évadban), és mert sose fog lovagi tornát nyerni.
A trónhoz meg nem elég simán ráülni, nem árt hozzá a rendek (illetve itt a klánok) támogatása. Nem véletlen, hogy Carloberto-t is 3szor kellett koronázni, mire minden összeállt.:)
Stannist én is nagyon kedvelem, főleg a Hagymalovaghoz fűződő kapcsolata mutatja meg milyen ember is. De azért remélem sose ül fel a vastrónra, nem királynak való.

fran7 2014.04.17. 00:17:59

@kisgalád: Spoilerek nélkül nehezen tudom elmagyarázni, miért is nem kedvelem igazándiból Tyriont. S ami a legnehezebb a könyv ismerete nélkül nem igazán lehet értelmezni, mi is a valós motivácija egy személynek. Mondjuk Cerseiről a negyedik könyvben derül ki, mi volt az alapmotivációja.a cselekedeteinek.

Felagund 2014.04.17. 00:25:19

@fran7: Azért ez nem egészen igaz, ha Ned felült volna a trónra, akkor a westerosi nemesek nem hajtottak volna neki térdet automatikusan, ahhoz azért bizonyos egyéb kvalitásokat is fel kell tudni mutatni :)

A sorozatban nem nagyon jutott rá idő, de a könyvben elég jól leírják, hogy Robert egyik legjobb képessége (már a harci jártasságán túl) az volt, hogy rendkívül jól tudott barátkozni és embereket maga mellé állítani.
Aztán ez elmúlt... :D

kisgalád 2014.04.17. 08:22:23

@fran7: Oké, akkor elmesélheted az évad végén, vagy a következő évadban. :DD Nekem 5 könyv elolvasása után egyre szimpatikusabb.
Szerintem a sorozat is ügyesen mutat rá egy-egy személy motivációjára, köszönhetően a jó színészi játéknak, meg az olyan jeleneteknek, párbeszédeknek, amik a könyvben nem voltak, de itt kifejezetten segítenek tisztázni dolgokat. Főleg mert sok könyvbeli jelenetet ki kell hagyni/le kell rövidíteni mert filmen nem mutatna olyan jól mint a könyvben. Nekem egyre jobban tetszik minden évadban a sorozat adaptálása.

ui: @sixx: a Hannibálról nem lesz hogyvolt? Mert elég ütősen kezdett a sorozat.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2014.04.21. 17:34:51

remek végigolvasni az ötleteket a merénylők (mert az egész világos, hogy nem egyedül volt) kilétéről. ugyan jómagam is az ötödik könyv vége felé tartok, de most már láthatóan nem is kerül elő ez a mérgezés, mint téma (bőven van más, amin rágódni lehet).
az alábbi ötleteim vannak az indítékokról:
- Olenna Redwyne, Margaery érdekében (hiszen már a Tyrellek érkezésekor az első kérdése Sansához, hogy igaz-e mindaz, amit Joffrey-ról híresztelnek (mármint hogy egy szadista állat))
- Little Finger, elsősorban Cersei ellen, másodjára saját/Vale érdekében (Vale szempontjából egy erős Tyrell-Lannister hatalom nem célszerű)
- Oberyn és a Martellek, ennek ugyan ellentmond, hogy Oberyn ill. a Martellek létező udvari kapcsolatait a Lannister/Baratheon páros felszámolta
persze egyes szereplők még össze is foghatnak, szerintem Olenna és Little Finger érdekei e ponton kifejezetten egybeesnek. akit viszont sehogy sem tudok hová tenni, az Varys: annyira semlegesen helyezkedik és Tyrionon kívül senkinek sem szólja el magát, hogy nem tiszta a célja (persze későbbi könyvek ismeretében az lesz, de most itt meglepően szürkeségben marad).
süti beállítások módosítása