Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Doctor Who classic - 7x04 Spearhead from Space/4

2014. március 27. 11:00 - Arkhia

Megint csak bocs a hosszú szünetért, a jövőben megpróbálom elkerülni az ilyeneket. Remélem, azért még mindenkinek rémlik, hogy is álltunk legutóbb a próbababa-harcban, akiknek mégsem, utánanézhetnek itt.

Hogyvoltozásom során most először tudom értékelni a nyitójelenetet (ami ugye az előző vége) a műanyag Scoobie-val, ebből is látszik, hogy ilyet nem kéne csinálnom többet. Valódi Scoobie nagyon kiakad (meg tudom érteni), de többet nem látunk, mert váltunk a UNIT-laborra, ahol a Doktor és Liz az UFO szakértőéktől elhozott gömbön kísérleteznek (és terhelik túl az áramkört) a Brig asszisztálásával. Együtt kisütik, hogy a gömbben lévő valami egy intelligencia része, ami jeleket küld a többi részének. Fizikai formája nincs, de ha már itt van, tud szerezni magának – itt jön képbe a műanyaggyár, ahova mennének is, ha a valódi Scoobie helyett nem a másolat telefonálna, aki letiltja az akciót. A tábornok ettől még nem adja fel, a belügyminiszteren keresztül tervezi megoldani a dolgot, de ez időbe telik. Bosszankodik egy sort, hogy Scoobie hagyta magát lekenyerezni egy másolattal a Madam Tousseaud-ba, a Doktornak pedig azonnal leesik, miről is szól voltaképp ez az egész.

spearhead-from-space.jpg

El is mennek Lizzel a panoptikumba, ahol találnak egy szobát, amiben csak az ország vezetői vannak, mind műanyagból, itt azért kicsit kikerekedett a szemem, ez most az, amire gondolok? Próbababáék nagyban játszanak. Meg is találják Scoobie-t a többi másolat között, tegnap este hozták, a valódi tegnap délután volt a gyárban, neszténék jó eséllyel indulnak a piaci versenyben. Vagy indulnának, ha nem valódi embereket pakolnának be a kiállítóterembe műanyagnak álcázva, egy pontosan járó karóra egy bábu csuklóján több mint gyanús. A Doktor megpróbálja elérni a tábornokot, de ő meg a belügyminisztert, úgyhogy egy eshetőség marad: kivárni a zárórát.

8567_5.jpg

Váltunk a műanyaggyárra, ahol telefonos és főigazgató beszélgetnek egy tartály mellett, amiben az intelligencia többi része éppen testet csinál magának – azért ez így elég durván hangzik. Kell a rajparancsnok is, majd a Scoobie-másolat segítségével visszaszerzik, főigazgató akadékoskodik, de ledorongolják, a másolatok tökéletesek (ezzel azért vitatkoznék).

Sajna úgy néz ki, csak én vagyok így vele, a UNITos katonáknak semmi sem tűnik fel, balhéznak egy kicsit, de végül átadják a gömböt. Mégiscsak nagyon kellett volna az az értesítés a kiállított Scoobie-ról.

Közben a Madam Tousseaud-ban eljött végre az a záróra, a teremőr távozik, a Doktorék meg előbújnak a függöny mögül, bedöglött a riasztó? Liznek nem igazán tetszik, hogy egy rakás talán-műanyag-talán-ember figurával kell zseblámpánál szemeznie, frászt is kap egy kicsit, ezt azért szokni kell. A Doktor megnyugtatja, ezek csak műanyagok, mínusz Scoobie. Valaki jön (nagy itt a forgalom), visszabújnak a függöny mögé, telefonos és a tökéletesen hipnotizált főigazgató azok, olyan ez, mint valami paranormális bújócska. Telefonos egy idegen létforma közelségét érzékeli, de főigazgató a vállát vonogatja, csak ők vannak itt, a másolatok meg Scoobie. Csak nekem tűnt itt úgy, hogy a telefonos arra jutott, hogy akkor Scoobie nem ember? Ha igen, akkor sem vacakol vele sokat, kinyittatja az ajtót, a másolatokat pedig nem kell aktiválni, mennek azok maguktól, elfoglalni a helyüket. A terem fele lelép, mondtam már, hogy jesszusmária? Most mondom.

A Doktorék kibújnak a függöny mögül, és belefutnak az itt maradt főigazgatóba (vagy visszajött, vagy visszateleportált, de igazából fogalmam sincs, hogy csinálta), akinek önálló gondolatai nemigen akadnak, de a Doktor azért megpróbálja visszaráncigálni a hipnózisból (vagy mi ez, mert nem egészen az, inkább elmeirányítás). Talán sikerülne is neki, ha nem jönne vissza a telefonos (most akkor becsukták azt az ajtót, vagy sem? vagy két ajtó van?), és el nem vinné magával, a Doktorékat továbbra sem észrevéve.

image-7AC8_51E5E1E2.jpg

Akik vágás után már egymás szavába vágva győzködik a tábornokot, hogy gyorsan meg kell támadnia azt a gyárat, mert a hasonmások holnapra átveszik az ország kulcspozícióit. Ezzel telefonosék is számolnak, a másolat-Scoobie vállalja, hogy majd ő foglalkozik a UNITtal. A rajparancsnok csatlakozik az intelligencia többi részéhez a tartályban, telefonos pedig közli, hogy hajnalban aktiválják az autunokat.

Ugrunk egy kicsit, már fél öt van, a Doktorék úgy néz ki, egész éjszaka dolgoztak valamin, amihez nagyon sok vezeték kell, Liz mindjárt elalszik. Akárhogy is, fél öt az hajnal, a próbababák kitörik a kirakatokat, és még az árcédulát sem levéve hentelni indulnak. Ha akkoriban minden kirakatban szem nélküli babák álltak, nagyon örülök, hogy később születtem.

Spearhead_from_Space.jpg

spearhead from space bd 03.jpg

A UNIT központba futnak be a hírek, elég precíz próbababákkal van dolgunk, rendőrséget, kaszárnyákat, ilyesmiket támadnak, ellehetetlenítik a kommunikációt, Liz jelzi, hogy a rádió is süket (először azt hittem, szét akarja verni, de ez is olyan lehet, mint a régi lemezjátszók javítása, rávágsz és jó lesz).  A sokvezetékes valami egy fegyver, Liz valami gömböt hiányol a működéséhez, de a Doktor optimista, mint mindig. Be kell jutni a gyár területére – ha csak a parancsnokság embereit lehet elérni, hát azokkal.

8567_2.jpg

Főigazgató megpróbálja szétverni a nesztén-tartályt, kevés sikerrel. Telefonos rajtakapja, és közli vele, amit mi már tudunk: ők a nesztének, gyarmatosítják a bolygókat, most épp a Földet, de nyugi, őt megkímélik, mert segített nekik. Nagyon vigasztaló, pláne, hogy mikor tovább próbálkozik a tartály szétverésével (nulla siker) pirosnyakkendőshöz hasonlóan teljes megsemmisítésben lesz része.

Közben UNITék megérkeznek, a Doktor látható élvezettel robbantja fel a zárat. A Scoobie-másolat megpróbálja letartóztatni őket pár átvert katonával, de a fegyver működik (közben valahonnan gömböt is szereztek rá), és elég nyilvánvalóvá teszi, ki mennyire műanyag (eredeti Scoobie magához tér, kiállítva). A Brig átveszi az irányítást, a Doktor és Liz fegyverestől belopóznak a gyárba, semlegesítik a járőröző próbababát, aminek társai közben harcba szállnak a UNITosokkal, akik nagyon buzgón lyukasztgatják őket, de nem mennek vele sokra, visszavonulni kényszerülnek.

DW3.jpg

A Doktor besétál a tartályhoz (Liz kinn marad a fegyverrel, amiből kilóg egy vezeték, azt viszi magával a Doktor), csevegni kezd telefonossal a nesztén-biológiáról, ami nincs, csak kollektív agy. Csoportonkénti élet, akkor úgy kell elpusztítani, telefonos szerint ők elpusztíthatatlanok, hogy is volt az az elsüllyeszthetetlennel? Kinn megy tovább a kissé egyoldalú csata, telefonos meg egy „Senki sem pusztíthatja el a neszténeket!” felkiáltással felnyitja a tartály tetejét, és balra el. A fegyver meg persze most adja be a kulcsot, Liz próbálja megszerelni, de a tartályból kimászó, műanyag kígyószerű nesztén-alak rátekeredik a Doktor nyakára, és majdnem megfojtja. Én csak azon csodálkozom, hogy fért el ez az izé bent, vagy valaki beledobott egy kis élesztőt is?

8567_4.jpg

Az utolsó pillanatban sikerül megszerelni a gépet, a neszténeknek annyi, a kinti próbababák összecsuklanak. Nagy mosolygás odabent is, telefonosról végre lejön az emberi álca, ő is csak egy (most már) deaktivált próbababa.

UNIT-laborban megy a háromszemélyes kiértékelés, Liz magyarázza a gép működési elvét, mindenki nagyon elégedett, a Brig azért elgondolkozik rajta, hogy ezek az izék jöhetnek-e még egyszer, a Doktor megnyugtatja, persze hogy jöhetnek. Számíthatnak a segítségére? Hát hogyne, csak kérne pár holmit – műszereket, felszerelést, Lizt asszisztensnek (de inkább companionnak, a DW-hagyományokhoz híven), és kezdené mondani, hogy az összes cucca az a ruha, ami rajta van, de aztán rájön, hogy még az se. Úgyhogy szeretne valami ehhez hasonlót, meg egy olyasmi kocsit, amit lenyúlt (Bessie is coming!). A Brig beleegyezik, de előbb a papírokat kell intéznie, és kéne valami név – Dr. John Smith.

És itt vége a klasszikus sorozat 7. évad 1. történetének, legközelebb már jönnek az ősszilúrok.

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2014.03.27. 13:16:21

Juj, de jó! Ezekből semmit nem láttam, de nagy élvezettel olvasom őket.
süti beállítások módosítása