Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 4x02 - A Cold Wind Blowing (Hideg szél)

2014. március 22. 09:00 - Gabba

Viharban és zuhogó esőben küzdi magát előre az Oberon, Baines kapitány is segít a kormányosnak tartani az irányt, a teljes legénység sou’westerben, házmagas hullámok dobálják a hajót, fröccsen a tajték, egy adag ki is loccsan a monitorom elé, ja nem, csak fellöktem a söröspoharat. James eközben új raktárt (nem a 13-ast, he-he) bérel ki Braganza hordóinak, ezek szerint újra üzleti kapcsolatba került a portugállal a 3. évadbeli haragszomrád után. A bérleti szerződést Robertnek is alá kell írnia, közben James aggódva lapozza az újságot, mert már napok óta dúl a tengeri vihar és az Oberonról semmi hír. Robert oda se figyel, mert ő meg a saját parlamenti beszédéről szóló tudósítást keresi lázasan. Végre megtalálja, de a várt egészoldalas beszámoló helyett csak nyúlfarknyi bekezdés szól róla (hiába, kis politikus, kis farok), a többi cikk mind a rezsidémonnal és a jobban teljesítő Angliával foglalkozik. Robert ezért jobb híján Jamesnek ismétli el történelmi horderejű interpellációját a munkásosztály sanyarú helyzetéről és az erősödő szakszervezeti mozgalmakról, de Onedinünk nem ér rá ilyesmikkel foglalkozni, fuvart kell felhajtania, ott is hagyja a pöffeszkedő politikus pózában puffogó bátyját.

Cold Wind01

Az Oberon végül szerencsésen kiköt, Baines legalább annyira megörül a hazaérkezésnek, mint Gabba a hónapokra eltűnt higeona kommentelőnk újbóli felbukkanásának. A kikötőbe siető Jamest megállítja a fogatán trónoló zsíroskapitalista Daniel Matthews textilnagykereskedő. Mellette a feltörekvő gőzhajótulajdonos, Henry Briggs ácsorog, aki éppen árajánlatot tesz Matthewsnak. Bár a gőzös tarifája kétszerese a James által kínált vitorlásénak, a textiles mégis Briggset választja, mert május 20-ig a szállítmánynak meg kell érkeznie Bostonba és gőzössel biztosabban tartható a határidő. Vegyen gőzhajókat Onedin, ha nem akar tönkremenni, int leereszkedően Matthews Jamesnek és elhajt. Gőzhajónak Jamesnek ugyan ott van az Anne Onedin, de egy most kézhezvett távirat arról értesíti, hogy a hajó kazánja megrepedt, így bizonytalan ideig kénytelen Corkban vesztegelni.

Cold Wind02

James beszámoltatja Bainest az útról, nem történt semmi baj? De, az epémmel volt valami, mert a szakács túl zsírosan főzött, válaszolja Baines, de Onedin most nem vevő a humorra. Mindenkinek gőzhajó kell, panaszolja James, ráadásul kiderül, hogy az Oberon fenéklemeze megsérült a viharban, legalább egy hétre szárazdokkba kell vontatni javításra. Briggs felkeresi Jack Frazert, na hogy áll az általam megrendelt Caledonia, kész van már? Frazer szerint a biztonsági ellenőrzések sok időt vesznek igénybe, ezért türelmet kér, de Briggsnek az nem nagyon van, mert a késés miatt elveszítheti a textilszállítmányt, inkább kibérelne egy másik Frazer gőzöst, de Frazer szerint mostanában nem nagyon van szabad hajójuk. Az irodába belibeg Elizabeth, akitől megtudjuk, hogy a múltkori részben megismert jóképű Harvey végül a Frazer társaság megbízását fogadta el és kapitánysága alatt hamarosan kihajózik a Princess Alexandra nevű gőzös. A szőke szépasszony amúgy kacér pillantásokkal méregeti Briggset is, szerintem Lehár Ferenc róla mintázhatta a víg özvegy figuráját.

Cold Wind03

James felkeresi Mr. Parryt, az ő bányagépeit kellene elszállítani Fokvárosba, és mivel az Anne Onedin sérült, James árengedményt ajánl, ha az Oberonnal mégsem érne oda időben: a tonnánkénti 1 font 15 shillinges fuvardíjból késés esetén tonnánként és naponként 6 pennyt enged. Perry gondolkodási időt kér, pont ekkor érkezik Elizabeth, aki valami jótékonysági est miatt keresné Mrs. Perryt, és szomorú arccal (na persze) sajnálatát fejezi ki Jamesnek a gőzös balesete miatt. A kedves bátyja már úgyis távozni készült, Mrs. Frazer, tuszkolja Perry az ajtó felé Jamest, aki bosszús arccal le is lép. James megbízást ad Robertnek, hogy a javítás után azonnal szerelje fel az Oberont, mert útra készen akar vele állni, de Robert most is inkább a politikával foglalkozik. Londonba készül parlamenti ülésre, és ismét szórni kezdi a rizsát: a parlament a nemzet pulzusa, a kormányzó Munkáspárt csak kárt okoz, a szakszervezetek mozgolódnak stb. stb., James ismét kénytelen otthagyni a magától eltelt bátyót.

Cold Wind04

James a matróztoborzó iroda mellett elhaladva odaszól a várakozóknak, hogy legénységet keres az Oberonra, de a matrózok nem nagyon törekednek hozzá, mindegyik a jobban fizető gőzösökre akar elszegődni. James újra panasznapot tart Bainesnek, minden zsíros fuvar a gőzhajóknak jut, a vitorlások csak a maradékot kapják, hát kapják be. A számból vette ki, uram, mondja Baines, azt javaslom, Ön is vegyen 1-2 gőzhajót. Mr. Parry felkeresi Frazer szeniort és elmondja James árengedményes fuvarajánlatát, Frazer elégedetten mosolyog, meg van szorulva a vetélytárs, he-he. Mindazonáltal 2 font 15 shillinget kér tonnánként, plusz hat hónapos opciót a többi Parry-féle szállítmányra, a kereskedő nem túl lelkesen, de végül elfogadja az ajánlatot. Érkezik Briggs, na akkor melyik hajót tudja nekem bérbeadni, Frazer? Hát szabad hajóm momentán nincs, sajnálkozik Frazer, mire Briggs marha dühös lesz és befenyegeti: Ajánlom, hogy most már készüljön el azzal a kib…ombázott Caledoniával végre, mert nekem gőzös kell, ha maga nem képes határidőre vízrebocsátani, akkor elmegyek és a Mahart-tal kötök üzletet!

Cold Wind05

Briggs mérgesen elrohan, a nem sokkal utána érkező Elizabeth a nagy forgalomban bízva, na meg hogy a jóképű Briggs se maradjon teljesen fuvar nélkül, rábeszéli Frazert, hogy vegyen fel kölcsönt a hajógyár bővítésére, hiszen olyan nagy a kereslet, hogy bármennyi gőzöst el tud adni. De hogy a bátyámnak is jusson valami, javasoljuk Jamesnek, hogy vigye el ő Matthews textilszállítmányát Bostonba, így legalább a családban marad a haszon, teszi hozzá Sz Sz. Felkeresi Jamest és neki is vázolja az elképzelést, a barkókirály azonban nem adja fel olyan könnyen az elveit: Az a Matthews hagyta, hogy a kocsija mellett loholjak, dolgozzon vele, akinek hat anyja van! Elizabeth még duruzsol neki egy ideig, végül aztán James felpattan, és „igazad van, az üzlet az üzlet” felkiáltással elsiet.

Cold Wind06

A Caledonia kazánja sikeresen kiállja a nyomáspróbát, így végre vízre kerülhet, de Briggsnek ez sovány vigasz, ismét beront Frazer irodájába és ismét mérges. Most hallom, hogy Onedin vitorlása rekordidő alatt ért Bostonba, engem ugyan elütött attól a szállítmánytól, de most már én jövök! Gratulálok, a Caledonia révén magáé lett az óceán leggyorsabb gőzhajója, kellemkedik Frazer. Briggs siet a kikötőbe, ahol Matthews szokás szerint a kocsijában terpeszkedve beszélget Onedinnel, és elújságolja, elkészült a Caledonia. Matthews ezt hallva beülteti maga mellé és elhajtat, James a barkóját rágcsálva dühösen néz utánuk. Elmegy a tőzsdére, ahol a folyamatosan csökkenő szénárak láttán mindenkitől azt hallja, hogy ilyen olcsó áron lassan már vitorlással sem lesz kifizetődő szenet szállítani, ráadásul a szénen kívül másféle rakomány nem is nagyon marad a vitorlásoknak. E téren az egyik legnagyobb vesztes az idős George Fowey, aki meglévő hat tagú vitorlásflottája bővítésére még egy hetediket is rendelt a Frazer gyártól, de eddig csak az első részletet tudta érte kifizetni. James részére a boy táviratot ad át, de egyelőre fogalmunk sincs, mi áll benne.

Cold Wind07

A hajózási klubban Briggs a Caledonia vételárának utolsó részleteként éppen kiállítja az 5000 fontról szóló csekket Frazer szeniornak, amikor James lép oda hozzájuk: Elkészültek az Anne Onedin javításával, a Lloyds is ellenőrizte, biztonságos, ezért úgy döntöttem, eladom, mostanában úgyis mindenki gőzöst akar venni, úgy vélem, 5000 font méltányos ár érte. Briggs és Frazer csak pislog, ez hülye, ha már van egy gőzhajója, miért nem inkább fuvart vállal vele? Briggs úgy dönt, megveszi a hajót, így most már két gőzöse van, ez ellen Frazer sem tiltakozik, hiszen így Briggs hitelképessége megnő és a két gőzös generálta profitból könnyebben ki tudja majd fizetni a Caledonia utolsó részletét is. A csekkel a zsebében James átül a csőd szélén álló Foweyhoz és visszautasíthatatlan ajánlatot tesz neki: 5000-ért megveszi mind a hat hajóját, a pénzből Fowey kifizetheti a Frazer felé fennálló tartozását, a maradékból meg vehet magának egy kis birtokot vidéken és ott élheti békében nyugdíjas napjait. Fowey egy darabig ellenkezik, de aztán belátja, hogy ennél jobban nem nagyon járhat és rábólint az ajánlatra. Ebben a pillanatban befut (szó szerint) a klub titkára fontos bejelentéssel: a dél-walesi szénbányászok sztrájkba kezdtek, a szénkitermelés bizonytalan ideig szünetel.

Cold Wind08

Robert visszatér Londonból és éppen azt magyarázza Frazernek és Elizabethnek, hogy a sztrájkra már régóta lehetett számítani, mert a szakszervezetek egy ideje nagyon mozgolódtak. Sőt, a hírt én még azelőtt megtáviratoztam Jamesnek, hogy az az újságban megjelent volna, mert nekem a család a legfontosabb, teszi hozzá. Frazerék értetlenkedve néznek rá, mire Robertnek is leesik a tantusz végre: Csak nem azt akarjátok mondani, hogy James nem mondta el nektek? Jönnek a hírek a sztrájkmozgalom terjedéséről, már nemcsak Walesben, hanem az észak-angliai szénbányákban is leállt a munka. Frazer régi kapcsolatait kihasználva igyekszik a kikötői raktárakban fellelhető összes szenet felvásárolni, a szerencsétlen Briggs viszont hiába rohangál, úgy jár, mint Bíró Marcsa, aki szintén későn futott. Ráadásul a gusztustalan zsírdisznó Matthews ismét itt kocsikázik a kikötőben és gúnyosan kérdezi tőle, ki tud-e hajózni szén híján a Caledonia?

Cold Wind09

Elizabeth felkeresi Mr. Parryt, sajnos a szénhelyzet miatt emelni kell a fokvárosi fuvar díját 2 font 15 shillingről 4 fontra. Parry kis híján szívbajt kap, na de nagycsöcsös asszonyom, fix tarifára kötöttünk szerződést! Igen, de az apróbetűs részben ott áll, hogy ha közben a szén ára emelkedik, akkor mi is emelhetünk a tarifán, mosolyog Sz Sz. Belép James és szomorú arccal (na persze) sajnálatát fejezi ki Elizabethnek a szénhelyzet okozta gondok miatt. A kedves húga már úgyis távozni készült, Mr. Onedin, tuszkolja Perry az ajtó felé Sz Sz-t, aki bosszús arccal le is lép. James új ajánlattal áll elő: három nap múlva ki tud futni az Osiris Fokvárosba és elviheti Parry bányagépeit tonnánként 2 font 10 shillingért. De maga eredetileg 1 font 15-ért vállalta, veti ellen Parry, de James leoltja: Igen, csakhogy maga azt az ajánlatomat nem fogadta el! Most ennyi az ár, érdekli vagy nem? Parry végül kénytelen elfogadni az ajánlatot.

Cold Wind10

James meglátogatja Robertet, aki hitetlenkedve hallgatja öccsétől az üzleti manőver összefoglalóját. James nemcsak a potom áron megvásárolt Fowey-féle vitorlásokat adta el busás felárral, hanem 2000 fontért visszavásárolta Briggstől az Anne Onedint is. Összességében 6000 font tiszta haszonra tett szert a szénmizériának köszönhetően. És ehhez még kérek tőled 2000-et kölcsönbe, teszi hozzá James, Robert csak hápog. James a pénzzel felkeresi Frazert és megbízást ad neki két, extra nagy vízkiszorítású vitorlás megépítésére. Nagy méret, nagy profit, mondja magabiztosan, mire Frazer kijelenti: De a gőzhajóé a jövő, a vitorlás még legfeljebb 10 évig lehet versenyben. Még legalább 10 évig, annyi nekem elég, válaszolja hetykén James. Majd a kikötőbe siet a kihajózni készülő Osirishez, a rakparton ismét találkozik a zsírdisznó Matthews-zal. A textilkereskedő még a kocsijából is kiszáll, úgy rohan James után, hogy megegyezésre bírja, neki hajó kell, mert a raktárai tele vannak áruval. James hátra sem fordulva otthagyja, de aztán a kikötő egyik félreeső sarkában megáll és vigyorogva nézi, ahogy az Osiris vitorlát bont.

Cold Wind11

Címkék: onedin család
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.03.22. 09:41:34

Köszönet a hogyvoltért, éreztem én, hogy nem kell irigykednem, hogy nem láttam szerda este, mert olvasni is éppen olyan élvezetes lesz!
Zseniálisakat mosolyogtam (raktár, rezsicsökkentés, Lehár, ) közben dúdolgatom, hogy "virágéknál ég a világ" és értetlenkedek, hogy miért pont a Mahart-tal, akkor már legyen inkább Balatoni Hajózás :)

És amit fontos: ez valójában csak a harmadik komment, az első helyet lefoglaltam higeonának, a másodikat _Mollynak :)

2014.03.22. 10:17:45

Szerettem őket nézni mert, igazi aljas, profitorientált, kapitalisták voltak.:)

Gabba 2014.03.22. 11:24:25

@nughop: nem minden a Balaton körül forog ám :)

@Diorella Queen: és olvasod is vagy csak nézed? :)

W.Jack. 2014.03.22. 11:29:41

@Gabba: Pedig én úgy tudom, hogy még a Pannon Csillagdában is tanítják a pelsocentrikus világképet, miközben a napkitöréseket lehet megcsodálni a távcsőkupolából, sőt tervezik, hogy legyen a planetáriumi részen egy kisfilm is erről :)

De értettem: elfogult vagyok, bocsánat érte :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.22. 11:37:09

@nughop: Néha engedj már mást is kibontakozni, senki nem veszi el Tőled Gabbát, és a legszebb idegenszavakat is csak Te használod :D Imádlak, kacsintok ;)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.22. 11:48:39

@nughop: Az a zöldfelsős, vállkidobós felsőd nagyon tetszett, hamar lecserélted. Sajnáltam pedig.

W.Jack. 2014.03.22. 11:56:00

@aggyistenbiri: Könnyen kezelhető és szófogadó vagyok :) Bár ezen részem a valóságban éppen gipszbe van burkolva, és az összes többi részem ezáltal szobafogságra kárhoztatva, de egye fene, akkor nem neheztelek rá :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.22. 12:05:21

@nughop: Na köszi! (és majd Gabba NEKEM jön egy köszivel :DDDD )
Ez a képed szekszi, én megtartanám a helyedben :) És ennyi volt a hozzászólásom a poszt alatt, mindenkitől elnézést a belepofázásért :)

W.Jack. 2014.03.22. 12:44:43

@aggyistenbiri: Most már végképp off leszek, de ha a szexisség a cél: akkor szerintem izmos, napbarnította matróz vitorlát húz, és akkor ez maradhat is végleg :)

W.Jack. 2014.03.22. 14:29:23

@aggyistenbiri: :) Nem, nem értetlenkedek. Viszont most tényleg már operetti magasságokba emelem az offolást, és elnézést érte, de.... Soha nem gondoltam egyetlen avatar kapcsán sem, hogy szexis lenne, egyszerűen tükrözte az éppen aktuális hangulatomat. Most viszont, hogy leírtad ezt, nyilván át kell értékelnem a helyzetet, mivel annak az embernek, akit szeretek, így is elég nagyokat kell nyelnie amiatt, ahogyan itt kommentelek néha (holott tudja, hogy ez nálam ösztönös, és élőszóban is ebben a stílusban csapom le a magas labdákat). Szóval innentől legalább képek terén visszafogom magamat, és köszi, hogy ezt most észrevetetted velem, mert nem láttam a fától az erdőt.

Tessék mondani különben meg, kedves Margit-krokodilcápabagoly-ex és azonos idejű"grüssgott"biri mit szól ehhez: tényleg a gőzösöké lehet a jövő, vagy szurkoljunk a vitorlásoknak? James avagy Robert, azaz hajós vagy politikus? Egy krokodil szemével nézve vajon ki tetszik valójában Sz.Sz-nek?

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.22. 14:55:06

@nughop: Eszembe sem jutott kérni Tőled, hogy visszafogd magad.Megdicsértem az avatarod, minden hátsó szándék nélkül. Másik kérdésre válaszolva, mi Krokodilok csípjük a pöfögő lassan haladó hajókat, könnyebb követni őket a hulladékért. A krokodilok Robertnek szurkolnak, amúgy.

W.Jack. 2014.03.22. 16:02:22

@aggyistenbiri: Tudom, hogy nem Te kérted, csak én kombináltam tovább :)

Ha már szétoffoltam az eddigieket, akkor írok egy kis témába vágót is:
Valójában az első gőzösök külső megjelenési formájukban nagyban hasonlítottak a vitorlásokra, ugyanis a gőzgép és meghajtási technika nem volt még annyira tökéletes, hogy teljesen le lehetett volna mondani a vitorlázatról.
Egészen az 1860-as évekig olyan kisnyomású gépeket használtak, amelyek a befektetett energiának kevesebb mint 5 százalékát alakították át meghajtási teljesítménnyé. Nagyjából erre az időre tehető az úgynevezett kompaund-gépek építése is. Ezekben már két eltérő méretű henger kapott helyet, a gőz először a kisebb átmérőjű, nagynyomású hengerben mozgatta meg a dugattyút, de emellett elég ereje maradt a kisnyomású hengerben elhelyezett dugattyú mozgatásához is. 20 évvel később az elv gyakorlati megvalósítását már 3 illetve 4 hengerre terjesztették ki. Ezzel nem csak jelentős mértékű tüzelőanyag-megtakarítást értek el, hanem a hajó járása / mozgása is stabilabb lett.

1850-ben építettek először olyan gőzhajót, amelyen nem a vitorlásokra jellemző ívelt klipperhajlású orrformát alkalmazták, hanem függőleges orrtőkét. Az 1870-es évektől pedig már kiegészítő felső fedélzet is került rájuk, lakóhelyiségekkel.
Idővel aztán teljesen feleslegessé vált a kisegítő vitorlázat is, néhány kisebb vitorlát csak azért tartottak meg, mivel az ezekre nehezedő szélnyomás csillapította a kellemetlen, dülöngélő mozgást.
A hajótestek elég sokáig fából vagy vasból készültek, legelőször 1877-ben használtak acélt a hajógyártásban.

A típusát tekintve azonban egészen az 1880-as évekig csak egyetlen gőzhajótípus létezett, és általában az adott helyzet függvénye volt, hogy a belső teret emberek vagy áruk szállítására tették alkalmassá, sokáig csak a fedélzeti nyílásokon keresztül lehetett bejuttatni az árukat a raktérbe.

Ami azonban a vitorlás és gőzhajók terén azonosságot jelentett James korában , hogy a világkereskedelem felpezsdült, és ezért a nagy kereskedőházaknak egyre több időt kellett szánniuk a kereskedelmi ügyletek lebonyolítására. Az addig egy kézben tartott tevékenységek - kereskedelem, áruszállítás, személyszállítás, posta - kezdtek elszakadni egymástól. Így alakultak meg az első hajózási társaságok, amelyek az áruk szállításához elkülönített rakteret kínáltak.
A gőzhajók nagy előnye a vitorlásokkal szemben nem is annyira a sebesség volt, hanem, hogy lehetőség volt olyan menetrend kialakításra, amelyet akár még tartani is tudtak, ha nem robbant fel a hajó :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.22. 16:55:14

Másolni bárki tud. Még én is :D

W.Jack. 2014.03.22. 17:58:25

@aggyistenbiri: Mázli, hogy egyetlen szóval sem állítottam, hogy saját kitaláció, és reggelre kelve álmodtam meg ezen információkat :) Persze nem biztos, hogy mindenkit érdekel a téma, engem szokott, és könnyen megjegyzem azt, amit olvasok, az csak egy dolog, hogy ez csak ritkán előny :)
Azt meg meg sem említem, hogy egyetlen kézzel (annak is csak kevés ujjával) nehéz írni :)
De igazad van, már pár kommenttel korábban megértettem a mondanivalódat, ez már csak bónusz szócséplés volt, amit műveltem.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.22. 18:33:01

@nughop: Mázli egy kézzel olvasni :) És ezt mindig elmondani ilyen hosszan, hogy rajtad kívül nem olvas senki sem :D

W.Jack. 2014.03.22. 18:56:19

@aggyistenbiri: Kedves Biri, tényleg csak azért írok még egyszer itt, mert szeretném, ha jól értenéd azt, amit mondani / írni szeretnék:
1. Mindig is úgy gondoltam, hogy ide zömmel olyan emberek kommentelnek, akik sokat és értően olvasnak könyveket, és azt intelligens humorral ötvözve tudják továbbadni, a saját véleményüket megfogalmazva az olvasott, átélt, tapasztalt élményeket is beleszőve.
2. Soha nem gondoltam, hogy senki más nem olvas (éppen a fentiekből kiindulva) , csak szerintem alapvetően különbözőek az emberek, és biztosan vannak írók, könyvek, akik, amik az egyik embert érdeklik, a másikat nem.
3. Abból adódóan, hogy egyik ember sem teljesen ugyanolyan, mint a másik, van, aki toleránsabb, van, aki érzékenyebb, van, aki ért az első szóból, van, akinek sokszor el kell mondani, hogy megértsen valamit.
4. Igen, én az extrém módon szenzibilis kategóriába tartozom (nyilvánvalóan védem a kis világomat attól, amit nem feltétlen kell beengednem), és igen, eléggé értek az első szóból, és sajnálom, hogy ahelyett, hogy a tavalyiak mintájára elhúztam volna a fenébe, elkezdtem reagálni, és ezzel létrejött a 22-es csapdája ezt tényleg, őszintén sajnálom.
Emiatt elnézést kérek elsősorban Gabbától, meg természetesen Tőled is (és a többiektől is) mert valóban felfogtam már órákkal ezelőtt.
Persze mindezt megírhattam volna privát is, de nem tartom korrekt dolognak privát bocsánatot kérni, miután az ember nyilvánosan volt hülye. Ezért gondoltam csak, hogy itt követlek meg, ha sértve érezted Magadat amiatt, amit írtam, holott nem állt szándékomban.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.22. 19:33:07

Hosszú, nincs túl sok kedvem elolvasni. de biztos igazad van.

Gabba 2014.03.22. 19:54:53

@nughop: de mi történt, hogy gipszes lettél? elcsúsztál a jégen?

W.Jack. 2014.03.22. 20:02:57

@aggyistenbiri: Akkor rövid leszek, Yolland grófot / Rejtőt plagizálva: " Nem volt igazam.....Sőt, még sajnálatosabb esemény történt: önnek volt igaza"

W.Jack. 2014.03.22. 20:09:50

@Gabba: Az a helyzet, hogy errefelé kell az építkezésekre a beton, így itt gipszbe öntik a túl beszédes népeket :)
Valójában a tegnap reggeli kocogásnál át akartam ugrani egy, a kerékpárúton keresztben heverő faágat, közben elakadtam egy oldalsó ágban (vagy szimplán csak béna voltam:)) és sikerült a könyökömre érkeznem. Mivel még soha semmim nem volt eltörve, jó darabig el sem hittem, hogy ez törés, azt gondoltam, hogy egyszerűen csak nagyon fáj :)

Gabba 2014.03.22. 20:19:04

@nughop: ezek szerint nem csak a lelked törékeny :)

W.Jack. 2014.03.22. 20:24:23

@Gabba: Nem csak :) Nekem lelki oszteoporózisom van :)

_Molly 2014.03.23. 00:29:59

@nughop: Olyan aranyos vagy, köszi.:) De hogyhogy nem láttad szerda este? Ez azt jelenti, hogy valahol adja a tévé? Hol?Hol?

Az ismeretterjesztésért ismételten köszi, nagyon érdekes volt!:) - De mindenekelőtt: mielőbbi jobbulást!!!

_Molly 2014.03.23. 00:31:50

Gabba, ez az írásod aztán tényleg nagyon tele lett poénokkal, gyakorlatilag egy intellektuális inkontinencia az egész!;P

Ha a legjobb részeket akarnám kiválogatni, akár az egészet is ideidézhetném, úgyhogy inkább csak ami most így hirtelen beugrik:

"fröccsen a tajték, egy adag ki is loccsan a monitorom elé, ja nem, csak fellöktem a söröspoharat"

"nyúlfarknyi bekezdés szól róla (hiába, kis politikus, kis farok)"

"a többi cikk mind a rezsidémonnal és a jobban teljesítő Angliával foglalkozik"

"A szőke szépasszony amúgy kacér pillantásokkal méregeti Briggset is, szerintem Lehár Ferenc róla mintázhatta a víg özvegy figuráját."

"na de nagycsöcsös asszonyom, fix tarifára kötöttünk szerződést! Igen, de az apróbetűs részben ott áll, hogy ha közben a szén ára emelkedik, akkor mi is emelhetünk a tarifán, mosolyog Sz Sz."

Ezeken jókat nyihogtam, köszi!:)))))))

Arra a részre pedig, amikor az a pöffeszkedő Matthews hagyta, hogy James a kocsija mellett loholjon, még ma is jól emlékszem, annyira nagyon durva volt! Így talán még soha senki nem alázta meg James Onedint, nagyon rossz volt nézni.:(((
Nagy elégtétel volt, amikor már az a faszi rohant a James után.:)))

Pácsó Ármándó 2014.03.23. 08:22:37

koszi a hv-t ! jol ett! sz .SZ csinos :)

W.Jack. 2014.03.23. 08:26:58

@_Molly: :) Szia Molly!!!! De jó, hogy előkerültél, hiányoltalak már nagyon!
Szerintem sajnos sehol nem ment éppen:(, egyszerűen csak úgy rémlett, hogy Gabba szerda este nézi azt az Onedint, amiből szombatra új poszt lesz, és ezen a szerdán felmerült bennem, hogy talán jó lenne nézni is néha, nem csak olvasni.
Főleg mert az általad leírt jelenetet szívesen megnéztem volna:) "Arra a részre pedig, amikor az a pöffeszkedő Matthews hagyta, hogy James a kocsija mellett loholjon, még ma is jól emlékszem, annyira nagyon durva volt! Így talán még soha senki nem alázta meg James Onedint, nagyon rossz volt nézni.:(((
Nagy elégtétel volt, amikor már az a faszi rohant a James után.:))) "

Az ismeretterjesztést nagyon szívesen, igaz bármelyik Lékais, aki kicsit is odafigyelt hajóelmélet órákon, különb módon el tudta volna mesélni :)
Az én érdeklődési köröm hajók tekintetében eleve és aktuálisan is más jellegű, de Onedinéknél napelemes és mindenféle elektromos meghajtású vízi járműveket emlegetni dőreség lenne :)

Gabba 2014.03.23. 08:33:22

@_Molly: nem megy sehol, sajnos, csak pont szerdán leveleztünk nughoppal másik témában, és akkor említettem neki, hogy pont Onedint nézek.

Ha viszont lenne kedved házi feladathoz, megírhatnád, ha tudud, hogy Brian Rowlinson (Robert) miért tűnt el egy teljes évadra? Én nem találtam erről semmit.

higeona 2014.03.23. 09:53:28

Hű, @Gabba: , egészen meghatódtam! Hidd el, nekem is örömteli a visszatérés. :)

@nughop: Köszi a tiszteletbeli első helyet. És az ismeretterjezstést is, bár nem sikerült egy szuszra végigolvasnom.

@aggyistenbiri: Héééé, szia!

Gabba 2014.03.23. 10:12:37

@higeona: neked elhiszem :)

amúgy itt mindenki milyen egy időben ébredt...

_Molly 2014.03.23. 14:39:28

@nughop: "az általad leírt jelenetet szívesen megnéztem volna:)"

Hááát, ami azt illeti, én találtam egy bizonyos oldalt (
www.sorozatbarat.tv/ugras-a-videohoz/332811/Az_Onedin_csalad_online_sorozat_04_evad_02_resz), de túlságosan gyáva vagyok...

_Molly 2014.03.23. 15:08:23

@Gabba: "Ha viszont lenne kedved házi feladathoz"

Hát persze, szívesen! Máris rajta is vagyok az ügyön, de addig is elmondanám, hogy 2 db Robert Onedin volt a sorozatban:

1971-78-ig Brian Rawlinson, de közben 1972-74-ig, a 3. évad során James Garbutt vette át a szerepet. Tehát most, a 4. évadban tért vissza az eredeti Robert, aki a 2. évad uccsó része (hogyvolt.blog.hu/2013/06/29/az_onedin_csalad_2x14_race_for_power_kuzdelem_a_hatalomert_evadzaro ) után eltűnt, ki tudja, miért?

Utánanézek!

_Molly 2014.03.23. 16:40:09

Folyt.:
Brian Rawlinson íróként is (mint forgatókönyvíró, szerkesztő) is dolgozott. Az ő nevéhez fűződik - többek között - a 26 részes Churchill's People és a The Shadow of the Tower című tévés minisorozat is, amelyek 1972-ben, illetve '74 és '75 között kerültek adásba, ezek tehát elég sok tennivalót jelenthettek neki. Emellett egy 1972-től 74-ig forgatott másik sorozatban, az Új Scorland Yard című 6 részesben szintén benne volt színészként, igaz, csak 1 epizód erejéig.

Nem akarok rosszmájú lenni, de lehet, hogy "volt az a pénz", ami miatt ezek után mégis visszatért az Onedinhez.:)

Ha még találok valami infót, jelentkezem!

W.Jack. 2014.03.23. 17:02:14

@_Molly: Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy :) Én bátor vagyok, így már tudom ma este mit fogunk nézni :) Alaposan utánajártál és gyorsan el is készültél a házival , ügyes voltál.

@Gabba: Milyen igaz :)

Gabba 2014.03.23. 19:21:29

@_Molly: köszi az infót, nem csalódtam benned :)

aki meg ma éjjel nem tud aludni: az M1 újra leadja az Ondine c. filmet éjfél után

Pácsó Ármándó 2014.03.23. 19:49:04

@Gabba: Ó, ezt már láttam csak nem tudtam, hogy ez az! Nagyon tetszett, még az én sokat szenvedett kérges szívem körül is megolvasztotta a jeget! Jók ezek a vízilányok! :-)

fofofo 2014.03.24. 11:28:20

@nughop: jobbulást! idióta balesetekben és is nagy vagyok :)
@Gabba: azért ritkán szoktam irigykedni mások tehetségére (kivéve egy-két nagykártya pilótát), de azért téged egyre jobban irigyellek. nem igazság, hogy valaki ennyire tud írni!

Gabba 2014.03.24. 17:05:37

@fofofo: nagyon köszönöm, és még főzni is tudok :) kb. 3 félét

siklóernyőzni viszont nem tudok

most egyébként azért nem volt evészet, mert Bainesnek betett a zsíros kaja

fofofo 2014.03.24. 17:49:47

@Gabba: úgy látszik, telepatikus kapcsolat van a kapitány és köztem, mert nekem is betett a zsíros kaja. ezért nem is hiányoltam.

Gabba 2014.03.24. 17:57:24

@fofofo: akkor pirítóst kell enni főtt krumplival, a csülök pékné módra majd a kövi posztban lesz :)

W.Jack. 2014.03.24. 18:49:28

@fofofo: Köszi szépen, azon vagyok :)

@Gabba: @Pácsó Ármándó: Köszönöm az ajánlót, tényleg jó film, tetszett. A zenéje meg egyenesen zseniális.

Pácsó Ármándó 2014.03.24. 20:35:42

@nughop: Örülök! :-)
Mondtam már hogy jobbulást? :-)
Tied könyöködnek! :-)

W.Jack. 2014.03.24. 21:39:08

@Pácsó Ármándó: Megpróbálok alkalmazkodni:
Örülök, hogy örülsz! :-)
Mondtam már, hogy köszönöm? :-)
Tiéd jobbulást kívánó kezednek / billentyűzetednek! :-)

Komolyra fordítva a szót: tényleg köszönöm :)

Pácsó Ármándó 2014.03.24. 21:49:51

@nughop: Komolyra fordítva a szót, már Onídn kapitány is megmondta, hogy ne ugráljátok át reggel az ágas-bogast!

Gabba 2014.03.25. 00:18:33

@Pácsó Ármándó: pontosabban azt mondta: végy tíz deka bennfentes információt és egy darabig ne ugrálj

Pácsó Ármándó 2014.03.25. 06:43:05

@Gabba: Aha! Akkor így kell fordítani! Köszi! :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.25. 12:06:04

@nughop: :) Végül csak elolvastalak :) Elképzelhető, hogy pontatlanul fogalmaztam, javítóvizsgára jelentkeznék, Tanárnő. Szabad? :) Nekem (hangsúlyozom, nekem, aki egy pici pöttyi itt a palettán) néha zavaró, ha csetszobának használod a blogot. Csak erre akartam felhívni a figyelmed, semmi másra. Ettől függetlenül továbbra is bírlak, na de béke, az lesz-e köztünk vajon? Úgy izgulok :)

Pácsó Ármándó 2014.03.25. 12:33:36

@aggyistenbiri: Asszem augusztusban vannak a javitó/pótvizsgák, nem? :-))

W.Jack. 2014.03.25. 12:34:50

@aggyistenbiri: Köszönöm, hogy szántál rá időt, és elolvastad. Eléggé észrevehetően két malomban őröltünk, ami alapvetően nem baj.
Írtam, hogy már elsőre is vettem az adást, és tavaly (részben) hasonló kedves dolgok miatt hónapokig nem írtam egyáltalán.
Nem a megjegyzések zavartak / zavarnak, hanem az, hogy az offolás nem csak egyedül rám jellemző a hogyvolton, és már hagytam párszor szó nélkül, amikor jelezted, hogy zavaró, és szépen abbafejeztem azonnal. Most is ezt kellett volna tennem, azonban nem sikerült. Ezt a mai napig sajnálom, amúgy szoktam tudni kezelni a saját vacak kedvemet, és nem másokon kitölteni. Pár napja ez nem jött össze, amiért megint csak elnézést tudok kérni, az idő kerekét nem tudom már visszafelé forgatni.
Nem szoktam haragudni soha senkire, nem jó dolog negatív érzelmeket dédelgetni, azokat el kell engedni minél hamarabb :) Részemről béke volt eddig is :)

Ez most egy paradox dolog: chatszobaként használom a blogot ahhoz, hogy megígérjem nem teszek ilyet többet :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.25. 12:42:51

@nughop: Az a nagy különbség kettőnkben, hogy te tudod jól kezelni a szar kedvet, én még nem tanultam meg :) Nyilvános bocsánatkéréssel tartoztam, meg is tettem most. Remélem, megkapom.
@Pácsó Ármándó: Maga meg ne tunkolja itt a véremet, értve?!

Pácsó Ármándó 2014.03.25. 12:57:03

@aggyistenbiri: (Nem fáradtság, tényleg!) Bocsi az offért!

Pácsó Ármándó 2014.03.25. 20:35:03

@Gabba: Épp kérdezni akartam, miért nem gondolkodik James vegyes flottában? Gőzhajó és vitorlás? Kiegészítenék egymást és több lábon is állna a cége.

Gabba 2014.03.25. 21:39:05

@Pácsó Ármándó: sztem abban gondolkodik, de a piaci helyzet miatt momentán vitorlásból van neki több

Pácsó Ármándó 2014.03.25. 21:40:48

@Gabba: Most rendelt kettő újat, ugye? Bár meg tudom érteni azokat akik szeretik a vitorlásokat. Sokkal szebbek!!

Gabba 2014.03.27. 16:30:38

@Pácsó Ármándó: így van, nagyon figyelmesen olvasol :)

Gabba 2014.03.27. 19:02:53

@Pácsó Ármándó: ha már vitorlázni nem tudok... :)

Pácsó Ármándó 2014.03.27. 19:05:42

@Gabba: Hajószakácsnak is kell lenni valakinek, nem? Az se szaladgál a vitorlákat igazgatni :-)

Gabba 2014.03.27. 19:22:14

@Pácsó Ármándó: csak akkor, ha van sou'westere

Pácsó Ármándó 2014.03.27. 19:32:37

@Gabba: Az micsoda? :-) Olyan kapuciner..., izé..., kacpucni szerű?

Gabba 2014.03.27. 19:36:11

@Pácsó Ármándó: kapuciner, az az, Bécsben lehet kapni

Pácsó Ármándó 2014.03.27. 20:31:38

@Gabba: Az finom lehet! Vajon megy valaki Bécsbe mostanában?

Gabba 2014.03.27. 23:06:55

@Pácsó Ármándó: nem tudom, de Bainesnek hozhatna onnan egy adag wienerschnitzelt

Gabba 2014.03.29. 19:39:01

@nughop: @Pácsó Ármándó: nagyon jók vagytok, bár nem egészen értem, miért kell békát enni a kapucinerhez...

Pácsó Ármándó 2014.03.29. 19:45:51

@Gabba: Hogy én mennyit gondolkodtam azon, hogy mi lehet az a zöld izé!! Te meg ránézésből vágod, hogy béka! (Jabba nem valami békaszerű izét evett egy nagy dunsztos üvegből?)
Én meg olyan hülye vagyok, hogy meg sem néztem, hogy melyik is ez a topik és beraktam egy "13.raktáros köszi! képet" és viccen kívül ez nem direkt volt!!
Nem hiába, a tavasz, a tenger és a vitorlázók így hatnak rám! :-)

W.Jack. 2014.03.29. 19:53:04

@Gabba: Nem ettem meg :) valamiért mindig kapok a kávé mellé marcipán szívet , csokibékát, mosolyt :)
Persze a mostani sportarénás folkkocsma árukapcsolása, hogy minden sörpadhoz egy élő zenekar, tánccal, fergeteges jókedvvel sokkal tetszetősebb :)

Pácsó Ármándó 2014.03.29. 20:02:54

@nughop: Hát aki fiatal, az még bírja! :-)

Gabba 2014.03.29. 20:35:49

@Pácsó Ármándó: de Jabba a békához nem ivott kapucinert

Pácsó Ármándó 2014.03.29. 20:42:18

@Gabba: Lehet, hogy csak nem mutatták! :-)

W.Jack. 2014.03.29. 20:46:36

@Gabba: Tessék igazságosan elosztani akkor: béka - Gabba, kapuciner - Pácsó

@Pácsó Ármándó: Chatszobában elmesélem, hogy mi a különbség az itteni valóság meg a képed között :)

Pácsó Ármándó 2014.03.29. 20:51:55

@nughop: Ha ott kettesben lennénk, akár meg is mutathatod :-)))

Pácsó Ármándó 2014.03.29. 20:57:50

@nughop: Szerintem te lehetsz az a bal szélső szőke lány :-)

Pácsó Ármándó 2014.03.29. 21:39:01

@nughop: valóban nem ugyanaz :-) Mintha hidegebb lenne :-) az élő zene viszont király!
süti beállítások módosítása