Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Da Vinci démonai 1x08 - A szeretők - ÉVADZÁRÓ

2014. március 19. 09:20 - Smokey the bear

Az évad utolsó része eredettörténettel indul. Az öreg Medici, a Török, Ogbai és a Zsidó gyűlést tart egy Konstantinápolyhoz képest meglehetősen zord időjárású sziklaszirten. A nagy négyesből történetünk idején már csak a Török van életben. Valamit nagyon tud ez a fickó! A rend jövőjéről tanácskoznak, és szóba kerül egy Vinciből származó fiú, akiben ott van minden reményük. Eldöntik, nem avatják be a rend dolgaiba, hadd jöjjön rá magától. Ogbai egy asztrolábiumot (gy.k. tengerész csillagóra) ad a Medicinek azzal, hogy egyszer majd valaki jelentkezni fog érte. A Török utasítására egy titokzatos csuklyás alak kibelez egy angolnát, és a vérét egy lapra csöpögteti, amiből a Bölcsek mindent értenek. Én nem, pedig már egy Rorschach-teszten is túl vagyok. A lényeg, hogy négyük közül azok járnak jól, akik meghalnak. Aki életben van, amikor ez a jel újra feltűnik, az nagyon meg fogja szívni. Na, Török barátom, a csudaszép színű kaftánodban! Jön még kutyára dér!

origins.jpg

Leo és haverjai Firenze határában hédereznek, azon a helyen, ahol Észak-Olaszországhoz képest szinte alig láttunk napsütést az évad során. Jó, tudom, hogy nem ott készültek a felvételek, de azért erre nem ártana figyelni. Leo búcsút int a városnak és tökig kigombolt ingű barátainak, de azok nem hagyják lerázni magukat ilyen könnyen. Ők is mennek Levelek Könyvét keresni. Leo rájuk hagyja. Mielőtt útnak indulnak Leo még el akar egy kicsit beszélgetni Lorenzóval feltehetően szeretők-kémek-árulás témakörben. Vajon megemlíti, hogy egy nőn osztozkodnak? Indulás előtt azonban észrevesz egy sólymot, ami –mint mondja- tök szokatlan arrafelé; Törökország, Afrika az igazi hazája. Ebből persze nyilván az következik, hogy követni kell a madarat, ami majd elvezeti a Törökhöz.

guys.jpg

A Pazzik nyári rezidenciáján nagy a nyüzsgés. Mindenki Giulianót, a vőlegényt várja. Clarice attól tart, hogy a sógora szándékosan maradt le a buliról, mert nem fűlik a foga a mókához. Lorenzo azonban bízik az öccsében. Az ifjabb Pazzi az isten tudja milyen melléképületben rejtőző Riarióhoz megy panaszra. Fenébe az egésszel –pattog Francesco-, öljük meg azokat, akik itt vannak, Giulianót meg majd hozzácsapjuk a többihez, ha megjön. Riario megőrzi a hidegvérét, és figyelmezteti a ficsúrt, hogy ha a fiatalabb Medici kicsúszik a kezeik közül, akkor dugába dőlhet az egész terv, szóval jobb, ha marad nyugodtan a seggén. A T-Home nem a barátom, szóval, aki szinkronosan nézi, kommentben megírhatná, hogy úgy is ilyen jó Riario? Esküszöm, eredeti nyelven ez az ember úgy konspirál, mintha egy kenyérsütő használati utasítását olvasná fel papírból.

kill.jpg

Eközben Leo a sólymot követve megérkezik az első epizódban megismert római romokhoz. Ehhez mondjuk nem kellett volna madár, de hagyjuk. A tűz(fél)kör közepén ott csücsül a Török. Megtárgyalják, hogy megvan a két kulcs, az Abesszin pedig homályos útbaigazítást adott a Könyv hollétéről. Leo kicsit kibukik, amikor a Török közli, hogy ja, van annak már vagy ezer éve, hogy látták a könyvet, de HISZNEK benne, hogy létezik. Útjelzés-tanácsadás-manipuláció szentháromság nyomvonalán folyik a társalgás, amiben a török egyértelművé teszi, hogy Leo jobban teszi, ha követi a számára a Rend által kijelölt utat, különben sosem tudja meg, hol az anyja.

allclear.jpg

A Pazziknál tanyát vert az unalom, meg egy fészekaljnyi darázs. Loranzo sem olyan nyugodt már, de azért jó szándéka jeléül küld egy kínvigyort a Pazzik felé. Francesco a csodával határos módon erre nem harapja át a torkát, csak guvadt szemekkel izgágáskodik tovább. Az apja még visszatartja, nehogy a fiacskája célbadobósat játsszon hirtelen az ezüst eszcájggal. Lorenzo az áruló Dragonettit környékezi meg, hogy segítségét kérje fivére megtalálásban. Erre már Pazzit is odaeszi a fene, és jelentőségteljes mosollyal ő is arra kéri a parancsnokot, hogy keresse már meg az elkóborolt vőlegényt, és ami még fontosabb intézze el az ügyet megnyugtatóan.

A Török tovább osztja az észt a titkos szentélyben. Indul egy hajó, a Basilisk Firenzéből a Zöld-foki szigetekre. Ezt kell elérnie Leónak, ha jót akar. De előbb még menjen el Cosimo de Medici sírjához, és kerítse elő azt a navigációs segédeszközt, amit az epizód elején Ogbai odaadott az öreg főúrnak. Az érmetrükktől most nagy kegyesen eltekint a Török, és útjára engedi hősünket. Eközben Firenzében a Vanessa egy üvegbe pisil, és egy vajákos asszonytól megtudja, hogy nem férges, csak gyereket vár. Azért nem mindegy, na! Valakinek voltak kétségei az egyéjszakás kapcsolat kimenetelét illetően, hm?

notworms.jpg

Dragonetti is visszatér Firenzébe Bertino, a Giulianót kísérő rendőrtiszt holttestével. Az ifjabb Medicinek nem találták nyomát. Lorenzo még több embert küld a keresésére. Váltunk egy folyóparti halász kunyhójára, és nagy meglepetésre a nagyon is élő, közönségkedvenc Giuliano ébredezik éppen. Hurrá! A megmentő egy nagyon rendes ember, és ahelyett, hogy kirabolta volna, ellátta a sebeit. Giuliano most eszmél csak, hogy jó sokáig volt kiütve, és már ugrana is menten, hogy Firenzébe menjen, és figyelmeztesse a bátyját az árulásra. Menne, ha bírna.

g.jpg

Régen látott Verrochio mester érkezik Cosimo de Medici kriptájába, ahol már Leo várja. Az öreg tervezte a sírt, segíthet az asztrolábium megtalálásában. Kedélyesen körbe dicsérgetik egymást, majd Leo a trademark ujjremegéssel nekiáll rejtvényt fejteni. Mivel Verrochio nem tervezett titkos kamrát, ezért valahol máshol kell keresni. Némi, nem is olyan nagyon elrejtett ábra segítségével gyorsan meg is lesz a Medici szobor gyűrűjével nyitható titkos fiók. Elég nehezen hihető, hogy Verrochio nem tudott róla, vagy ha igen, akkor most meg kéne sértődnie, mert valaki más belepiszkált a munkájába. De ne firtassuk inkább. Megvan a műszer, irány a hajó!

Giuliano csak elindult hazafelé, lóháton, de elég szarul néz ki. Összetalálkozik Dragonettiékkel, ami –bár ő ezt még nem tudja - nem feltétlenül hosszabbítja meg a már amúgy is csak egy paraszthajszálon függő életét. Giuliano mindent elmond a parancsnoknak, amit megtudott. A sunyi Dragonetti egyelőre együttműködőnek tűnik. Egy őrt előreszalajt Firenzébe, hogy a jó hírt megvigye Lorenzónak, ő maga pedig vállalja, hogy hazakíséri az öcsit.

drago.jpg

Otthon Lorenzónak kisebb gondja is nagyobb Giuliano hiányánál. Leo most közölte vele, hogy elutazik, amit a Medici érthető okokból kibírt röhögés nélkül. Az sem segít a helyzeten, hogy Leo lebuktatja Urbino hercegét, akit a Levéltárban látott. Az egyetlen szövetséges tehát a pápa mellé állt, ez a nyamvadt festő pedig, akibe annyi pénzt ölt már bele eddig, még Lucrezia képét sem hajlandó befejezni. Leo mosolyogva emlékezteti, hogy ő szólt: sok munkát elfogad, de csak keveset fejez be. Lorenzo valami isteni csoda folytán nem csapatja le ott helyben a fejét. Ha már így szóba jött a szerető, az indokolatlanul nagyképű Leonardo megzsarolja Lorenzót, hogy csak abban az esetben marad Firenzében, ha a férfi átengedi neki Lucreziát. Ő már úgyis nős, akkor meg minek neki. Lorenzónak az álla a földet veri, a feltétel hallatán, de váratlanul betoppan a katona, aki Giulianóról hozott hírt, úgyhogy a vita elnapolva. Egyelőre.

A hírnök a Pazziék csicsás kertjében menő napszemcsiben ejtőző Riariónak is jelent. A gróf kicsit csalódott, hogy kettőből nulla az eddigi eredmény, azaz a Medici fiú és Lucrezia is életben maradt. Ha már így esett, még kivár egy kicsit, és inkább a Húsvéti misén öleti halomra a Medici családot. Úgy van, feleség és gyerekek included! Így úgy néz majd ki, mintha maga az Isten sújtott volna le rájuk. A kívánt eredményt biztosítandó, még megüzeni a beépített papoknak, hogy egy kis jófajta méreggel dobják fel, az amúgy is minden bizonnyal nagyon oldott húsvéti hangulatot. Végül megparancsolja a katonának, hogy kerítse elő Dragonettiéket, és ügyeljen rá, hogy Giuliano semmi szín alatt ne térhessen vissza élve Firenzébe. Riario kreatív kedvében van ma is.

sunglasses.jpg

Az imént emlegetett Giuliano egy pataknál pihenget egy kicsit, és Dragonettivel arról beszélgetnek, hogy vajon mi vihette rá Lucreziát az árulásra, elvégre a pápa csak a saját rokonait jutalmazza. Majd arra terelődik a szó, hogy a parancsnok nem osztogatás útján kapta a kinevezését, hanem a rátermettsége folytán, és lám a kis naplója is milyen hasznos volt. Ekkor esik le Giulianónak a tantusz: azért nem gyanúsította senki a nőt, mert az egyetlen, aki a feljegyzésekből rájöhetett a titkára már rég Róma szolgálatában állt. Dragonetti nem is tagadja az árulást, csak megvillantja kardját, és induljt parancsol a Medici fiúnak, akinek a patak ezúttal sem hoz szerencsét. Csak annyiban, hogy Dragonetti egyelőre az A tervet követi, miszerint a tesókkal egyszerre kell végezni.

heknows.jpg

Leo lefizet egy hajóst, hogy barátaival együtt a Basilisk-ra juttassa. Sikerrel jár, az egyetlen kitétel, hogy a hajnali indulást ne késsék le. Kicsit arrébb Riario és Urbino hercege haditanácsot tart. A szóváltás lényege, hogy pénz beszél, Montefeltro uraság pedig engedelmeskedik, mint a kisangyal. Ha nem teszi, a Vatikán beveti a jolly jokert, és kiátkozza a picsába. Riario még pár válogatott kínzást is kilátásba helyez a félszemű hercegnek. A pápa kegyetlen, ha nem az van, amit ő akar, és ő ezt a saját szemével látta. Mind a kettővel. Hehe. A gróf a hatás kedvéért távozóban még kacsint egyet a szerencsétlen Montefeltróra. Zseniális. Riario nem kaphatna egy spinoffot? Tudom Borgiák, meg minden, de én megnézném!

botheyes.jpg

Giulianóék úton hazafelé. Riario küldönce kivont karddal és nagy elánnal közeledik feléjük. Dragonetti elővesz egy nyílpuskát, és a várttal ellentétben nem a Medici fiút, hanem a katonát lövi le vele. A parancsnok köpönyeget fordított. Irány Firenze! Odahaza Leo pakol nagy serényen, amikor betoppan hozzá Lucrezia. Leo a fejére olvassa a vétkeit. Lucrezia hárít, ő mindent csak az apja miatt tett. Leo felhomályosítja a nemesasszonyt, hogy akkor bizony hiába, mert a fater inkább a börtönt választotta. A nő csodálkozik, és könyörgőre fogja a dolgot. Nyilván Lorenzónál már úgy is kifelé áll a szekere rúdja - és akkor még az optimista verzióval számoltunk- ideje lesz Leóhoz dörgölőzni egy kicsit. A férfi ellenáll, és az sem hatja meg, hogy Firenzével tehetne jót, ha megmenti a Medici családot. Leo jobbra el.

sins.jpg

Történés van a pápai udvarban is. Azaz inkább az alagsorában. Sixtus a Rabhoz érkezik látogatóba. Eldicsekszik vele, hogy Firenze hamarosan behódol majd neki. Ez csak a kezdet. Firenze után jön majd a többi város, és ha egész Itália behódolt, akkor jöhet majd egy újabb keresztes háború, ezúttal az Ottomán Birodalom ellen. Apró lépések ezek a szentté avatás rögös útján- legalábbis Sixtus így gondolja. Ha már itt tart, akkor megköszöni a fogolynak a segítségét, mert nélküle nem jutott volna idáig. A Rab cserébe kér valamit. Hogy mit, az nem derül még ki pontosan, az viszont igen, hogy kit rejt a csuklya. A szegény ember Gandalfját, a pápa ikertestvérét!

Firenzében délre húsvéti szentmisére harangoznak. A Pazzik az ajtóban még egyeztetik a részleteket. Jól állnak, bár Francesco kicsit aggódik da Vinci távolléte miatt. Az apja nyugtatgatja, majd elindulnak a misére ők is. Mérgezett ostya a helyén, ahogy Vanessa és a Medici család is, mínusz Giuliano. A kígyó Pazzinak még van pofája boldog húsvétot kívánni ellenfelének. Közben Leo a hajóhoz érkezik, de hiába sürgetik a barátai, hezitál. Mégis csak el kéne menni arra az átkozott misére, főurakat menteni. Indul is vissza, és kiadja az ukázt Zorónak, hogy tartsa fel a legénységet, amíg vissza nem ér. Lucrezia is a templomban van, és mire a pap a mérgezett ostyával a Mediciekhez ér, Giuliano is betoppan. Nagy öldöklés veszi kezdetét. Az összeesküvő papok irtják a nyájat. A nagy zűrzavarban az egyik pap leszúrja Giulianót. Dráma van! A papok alapos munkát végeznek, az ifjabb Medicin alig marad egy ép felület. Mielőtt végleg eltávozna az élők sorából Vanessa még pont el tudja neki mondani, hogy gyerekük lesz. Mondom én, dráma! Isten veled Giuliano! Egy értelmes, és szimpatikus szereplővel kevesebb.

Clarice és a lányok menekülőben. Orsini bíboros simán veszni hagyja őket, vérszomjas papjai meg már fenik rájuk a tőrüket. Hirtelen Lucrezia ugrik eléjük, és leszúrja az egyik papot, majd Clarice-szal közösen elmenekülnek a templomból. Nem jutnak messzire, mert Riario az árkádok alatt rejtőzködik, és elkapja Lucreziát, a kedves kuzint. Dragonetti is megérkezik, és Lucreziáért cserébe magával viszi Clarice-t és a lányokat. Állagmegóvás céljából, természetesen. Odabent Francesco és Lorenzo esik egymásnak. Lorenzo megsebesül a nyakán, de pont jókor lép közbe Leo, hogy megóvja az életét. Megvágja a Pazzit, és egy robbantásos trükkel eltereli a figyelmet , majd ők ketten bezárkóznak a kápolnába. Bekötözi Lorenzo sebét, aki nem győz hálálkodni, de csak addig, amíg meg nem látja Leo nyakában Lucrezia gyűrűjét. Rögtön vágja mi a helyzet, és azt ajánlja megmentőjének, hogy végezzen vele most, mert ha innen élve kijut, megöli mindkettőjüket. Riario is megérkezik Lucreziát magával cipelve, és berobbantja a kápolna ajtaját. Isten irgalmazzon a bentlévőknek! Meg nekünk is! Március 25-én jön az új évad, ne tessék nagyon messzire menni!

Minden, amit a sorozatról tudni lehet

A Da Vinci démonai a comment:com-on:

7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.19. 21:27:26

Fergeteges rész fergeteges hogyvoltja! Ijesztő, mennyire hasonlóan láttuk/néztük a dolgokat, sorra kellett kihúznom jegyzeteimből (igen, úgy nézem) a mondatokat. Itt már konkrétan be is tojtam tőled: "ő ezt a saját szemével látta. Mind a kettővel. Hehe. A gróf a hatás kedvéért távozóban még kacsint egyet a szerencsétlen Montefeltróra. Zseniális. Riario nem kaphatna egy spinoffot?" és még ugyanazt a képet is dobtad ide. És egyébként igen, Riarónak a szinkronja is jó, egy igazi jóféle genya intrikusnak igenis így kell beszélnie, semmi hisztéria, csak a szenvtelen hangnem. Ütősebb. Ellenben ott van Pazzi, szirénázik, toporzékol, nyakleves jár neki, nem szimpátia.
Dragonettiben én végig éreztem, hogy velünk van. Kedvelem.
Megtudtuk, ki is a Rab, hát hangosan felkiáltottam meglepetésemben.
A végjáték meg szörnyen izgalmas volt, a Vanessa-Gulianó kettősén meghasadt az a fekete kőszívem :( Még könnyeztem is, de ezt sosem vallanám be, soha senkinek.
Nahát! A rész alatt végig dobogott a szívem, és még vérnyomásom is volt. Ritka egy élmény volt.
De hosszú lettem, az jó, mert akkor senki nem is fogja elolvasni :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.19. 22:02:59

A FOX-nak is jár a dicséret, hogy semmi lacafaca, halad egyből tovább a 2. évaddal, mint egy tank, rendületlenül.

Smokey the bear 2014.03.19. 23:46:52

@aggyistenbiri: :D "olvastam költőtárs olvastam művedet, és nagy az én szívemnek ő gyönyörűsége" :)))) Részletes elemzés, ahogy kell:)
Giulianót sajnáltam én is (inkább dobtam volna Lucreziát a mókusok, azaz a papok elé), de így legalább helyreállt a lelki egyensúlyom, hogy a történelmi tényekkel csak nem megy azért teljesen szembe a sorozat. És ez jó, legalábbis nekem.
A Rabbal kapcsolatban meg már egészen vad elméleteim voltak (Leo időutazik), de ez a megoldás sem rossz, kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.20. 00:07:03

@Smokey the bear: Ennyire elvetemült (időutazós) elgondolások Rabbal kapcsolatban meg sem fordultak a fejemben. Ha Logaréciával zsarolták volna Lorenzomat, azzal kicsit többre juthattak volna az 'igazán gonoszok', de itt adott volt, hogy L-t tartják sakkban. Jó, de mivel, kivel? Kocsonyásra gondolkodtam az agyam, erre ma minden kínzó kérdésre a képembe tolták a választ, egy tök egyértelműt(!!!) hát csoda hogy kifeküdtem?? Borulok azóta is. Ezt az egészet de jól kitalálták :) Szemetek!

Hüpna · http://almosblog.blog.hu/ 2014.03.20. 20:15:39

@aggyistenbiri: jajj azzal a "pápa ikertesója a rab" húzással sajnos nekem nőtt a kliséfaktor. Elvégre kb a Vasálarcos sztorija óta tudjuk hogy ha egy gonosz zsarnoknak van egy jóságos ikertesója, az dramaturgiailag csak arra jó, hogy helyet cserélgessenek.
megjegyzem, Sixtus mentalitását meg tudom érteni...szegény egy évad óta csak egy nyugis relax-wellness fürdőt akarna venni, erre állandóan berontanak hozzá mindenféle alakok és hülyeségekkel zaklatják...ÉN is pipa lennék, pedig nekem csak fürdőkádam van :D

nicu71 2014.03.21. 01:51:05

A szinkront én is dicsérném,zseniális.Nem győzöm hangsúlyozni Pálmai Anna érzéki orgánumát,mely nélkül Lucretia olyan semmilyen lenne,mint a külseje.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.25. 22:28:02

@Smokey the bear: He? Micsoda izgalmak vannak már itt?!?! @Hüpna: Csukd be a szemed!
süti beállítások módosítása