Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 6x17 – In The Belly of the Beast

2014. március 12. 15:00 - Zenóbia

Juhú, mondja Beckett délután kettőkor pizsamában, mert a rendes emberek így vannak öltözve, amikor a hét közepén kivesznek egy szabadnapot. És lehetne ez még jobb is, ha nem szakítaná félbe az ágy felé rohanásukat a telefon, nyilván. A Vaslady nagyon szigorú, Castle otthon marad írni, vagy inkább lövöldözőst játszani, mert az ő szabadnapja még tart. Beckettének meg igen hirtelen szakad vége, mert a kábszeresek kipécézték csalinak. A sztori lényege az, hogy egy új terjesztő banda vette át az uralmat a város felett. A terület körbepisilése helyett azt a frappáns módszert választották, hogy elvágják a torkát fültől fülig a helyi dílereknek. Lófaszt se tudnak róluk, azon kívül, hogy a főnök Lazarusnak hívatja magát, és az a bevált rendszerük, hogy az ellátók nem találkoznak az eladókkal, így azok nem tudják őket beköpni, lévén azt sem tudják, kinek dolgoznak.

6x17_castle1.jpg

Akit beszerveznek, az sose többé nem szabadul tőlük, ez történt az orosz lánnyal is, Elenával, akit most valami véletlen folytán begyűjtöttek. A lány mindig csak üziket kapott, menj ide, vedd fel a csomagot, vidd oda, szevasz. Mígnem ma végre személyesen akarnak vele találkozni, de ő ahelyett, hogy megörült volna ennek a csodás soha vissza nem térő lehetőségnek, inkább öngyilkos lett, mint hogy elmenjen. Úgyhogy a lány kórházban, nekik meg kell valaki, aki hasonlít rá, és beszél oroszul. S lőn, Kate Beckett. Piros sál nyakba, szállodába be, liftbe be, már kapja is az arcába a pisztolyt a liftesfiútól, aki aztán nemes egyszerűséggel bebassza egy teherautó hátuljába. Kate eltársalog a mikrofonjával, de teljesen hiába, mert az zárt helyeken nem ad túl jól, a kábszeresek meg széttárják a kezüket, mert ők azt hitték, hogy ez most így jó lesz. Hát, nem lett az. A Vaslady ráuszítja az ügyre a fiúkat, mielőtt még Kate golyót kap a fejébe.

6x17_castle2.jpg

Úgy két óra rázkódás után megérkeznek, ki tudja hova, de a kocsiról zsákkal a fején száll le. Odabent, bárhol is van az az odabent, már nincs zsák, és még mindig azt hiszik, hogy ő Elena, aki valamiért különleges, és ezt nehezményezi is a liftesfiú, aki amúgy Mr. Harden. A főnök meg Mr. Jones, de ez még nem a Lazarus, hanem egy másik. A pasit simán meggyőzi, hogy ő Elena, mivel azt mondja, hogy ő Elena. Igaz, legalább oroszul. Így aztán szépen fel is ajánlanak neki heti ötvenezret, mint állandó és megbecsült tagnak a kompániában. Találkozót kér Lazarussal, addig gondolkodik, hány pár cipő jön ki ennyi pénzből hetente. A liftesfiú kételkedik, ha igaza lesz, ő lőheti le, szuper hír. Addig, míg ő kételkedik, Beckett megereszt egy hívást Espoéknak, a telefon természetesen lenyomozhatatlan, mert ezek nem kispályások. Elena Markov több volt, mint egy szimpla drogfutár, és Beckett álcája nem sokáig fog kitartani, hogy olyasvalakit kell eljátszania, akiről gőze sincs, hogy kicsoda valójában.

6x17_castle3.jpg

Erre világít rá Castle is a Vaslady-nek, aki azzal nyugtatja, hogy egyrészt keresik a fehér furgont, amivel elrabolták, másrészt kihallgatják Elenát, aki majd jól elmagyaráz mindent. Vagy nem, mert inkább megölte az őrt a kórházban, és meglépett, vagy valaki más ölte meg az őrt, és elvitte a lányt, de ez most igazából tökmindegy is, mert ha erre rájönnek, Kate eddig sem valami fényes álcájának végképp annyi. Az ablakából látja, hogy hoznak egy csomó embert a rezidenciára, szintén zsákkal a fejükön, vagy valami nagygyűlés lesz közös kokainszippantással, vagy az összes drogfutárt egyszerre fogják rituálisan feláldozni Lazarusnak.Kate-nek van annyi ideje, hogy szívhez szóló szerelmes levelet hagyjon Castle-nak a szellőzőben elrejtve, amit reméli, hogy sosem kell elolvasnia, de ha mégis, akkor ő volt a legjobb dolog, ever. Aztán már jön is érte a liftesfiú, és Lazarus hajlandó találkozni vele, amennyiben kinyír valakit, nesze, fénykép. Ezek szerint Elena bérgyilkos?

6x17_castle4.jpg

Harding házhoz is szállítja, és megvárja kint, míg végez, az okokról pedig nem mond semmit, mert minek, ha Lazarus azt mondja, hogy vágd le a saját lábad, akkor azt is megteszed, kérdés nélkül. Kintről látszik a torkolattűz, de Harding alapos, és a vérben tocsogó hullát is látni akarja, megkapja. Hmm, Beckett aztán tud improvizálni, azt meg kell hagyni. Ketchup és cékla lé, és némi levegő visszatartás volt az életben maradás záloga Mr. Potter részére, aki amúgy ügyvéd, és gőze sincs, miért akarná kinyírni egy drogbanda. Beckett meg majd üzen, ha tud, de gőze nincs, hol tartják fogva. Elena pont úgy vágta el az őr nyakát a kórházban, mint ahogy a drogfutárok nyakát vágták el korábban, ergo valóban ő a banda bérgyilkosa, éljen, és most már bármikor jelentkezhet is náluk, hogy hahó, itt vagyok. De hát már egyszer itt vagy, mondják majd neki meglepetten. Castle aggódik. Mi is.

6x17_castle5.jpg

Beckett lemoshatja a ketchup foltokat a szája sarkából, mielőtt találkozik a nagyfőnökkel, ez már csak azért is hasznos, mert mondogathatja magának a tükörben, hogy túl fogod élni, túl fogod élni, túl fogod élni, és a pozitív gondolkodás segít, Coelho is megmondta. Meg azért is, mert bejön egy csaj pisilni, és addig ő küldhet egy üzit a telefonjáról, bár nem tudom, hogy volt-e rá ideje valójában. A főnök a pincében lakik, a mumusok mind ott laknak. Meg a pénzszámolók is, baszki, van nekik mit számolni, azt nem lehet mondani, hogy nem megy az üzlet. Hát, ha innen kijut élve, az nagy manőver lesz, mert Lazarus épp kinyír valakit, mielőtt bemutatkozna, és az a valaki eléggé nagyon sikít. És nem csak ezért, hanem mert a faszi egy régi ismerős, Vulcan Simmons, aki sajnos nem felejt el arcokat, Beckettét meg főleg nem. Amikor legutóbb találkoztak, Kate éppen azzal vádolta meg, hogy megölte az anyját. Basszus, és Kate-en látszik, hogy tudja, akkor ez itt most a vége, mert innen ő élve ki nem megy, ugyanaz az ember fogja megölni, aki az anyját is megölte.

6x17_castle6.jpg

Előtte azért még jól megkínozzák, úgy negyvenhatszor nyomják be a fejét a jeges vizes lavórba, de Beckettben erős a düh, meg a szerelem, és ez életben tartja. Az sms a klotyós lány telefonjáról csak félig ment át, és a szám meg lenyomozhatatlan, nyilván az, egy tíz mérföldes kört sikerült behatárolni, de attól tartok, azt nincs idő átfésülni. Beckett csak nem választja a kegyes halált, de beszélni sem beszél, úgyhogy a végén Lazarus feladja, irány az erdő Liftesfiúval. Akinek hiába ajánl alkut meg láda aranyat meg bármit, mert Lazarus az atyaúristen, ha eddig nem említettem volna. Beckettet nem a társai mentik meg végül a biztos haláltól, hanem Elena bukkan elő az egyik bokor mögül a bicskájával. Lazarus küldte, mert jött eggyel Beckettnek, és élve kell neki. Jé, én is szoktam így hordani a hajam, csak én még nem tudom ilyen jól elvágni senkinek a nyakát. Van még hova fejlődnöm. Szóval, akkor kicsoda Lazarus, ha nem Vulcan?

6x17_castle7.jpg

Nyilván a kedvenc szenátorunk, ha jól tippeltetek, kaptok csokis sütit. Mármint ezt csak én mondom, mert ők nem mondják ki, legalábbis egyenlőre. A helyet teljesen kipucolták, mire odaértek a zsaruk, és Vulcant hiába kapták el pár házzal odébb, van alibije, az meg nem elég, hogy egy rendőrnyomozó mindent látott, bizonyíték nincs. Valami azért mégis, mert Beckett látta a pénzszámláló helységben, hogy milyen számlára küldik a legtöbb pénzt, Future Forward. Ami nem más, mint egy politikai bizottság, ide folyt be 160 milla az elmúlt fél évben a drogokból, és mosták tisztára. A pénz lenyomozhatatlan, és semmit sem lehet rábizonyítani Bracken szenátorra, aki drogokkal kövezi ki az utat az elnöki székig, istenóvjaamerikát. Beckett azért tudja, hogy most már kvittek, úgyhogy legközelebb ha összefutnak, az nyer, aki előbb rántja elő a fegyvert. 

6x17_castle8.jpg

Címkék: castle
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2014.03.12. 19:22:24

Ez a rész eszementségben még az eddig negatív etalonnak számító Linchpin-t is verte. Gyakorlatilag egyetlen, önmagának nem ellentmondó jelenete sem volt.

Stana pedig nagyon szép vizesen is, de - ez már egyértelműen az elmúlt évek káros hatása - a nagy dráma helyett én csak arra tudtam figyelni, hogy hány órányi pancsolás után fog elmázolódni a szemfestéke? Nyilván gyöngyhalászoknak fejlesztették ki, hogy ilyen jól bírta...

Viszont valahogy nem éreztem a lelkesedést a mostani hogyvoltból, vagy csak tompulnak az érzékeim?

2014.03.12. 21:21:50

@Neoprimitív: Akkor közös érzéktompuláson megyünk át, mert én is érzem némileg a lelkesedészuhanást :)
A hogyvót kiváló, és kellően szarkasztikus a rész baromságait tekintve.
Mindenesetre én elég jól elvoltam a résszel (lévén jobban tolerálom a logikai bukfenceket), de azt nem mondhatnám, hogy akár egy percig is izgultam. De ez lehet csak azért van, mert veterán sorozatfüggő vagyok?...

Ja, idézni akartam kedvenc mondatot, de most nehéz választani, mert nagyon sok jó van. Talán ez: "...addig gondolkodik, hány pár cipő jön ki ennyi pénzből hetente." Besírtam.

Neoprimitív 2014.03.12. 22:22:53

@Dogla: a logikai bukfenc feltételezné legalább nyomokban a logika megjelenését. Itt viszont tényleg még nyomelem szinten sem volt megtalálható. Olyan volt az egész, mint ha kitaláltak volna két jelenetet (Tatjána Beckett levelét megírja és a pancsolás), és a többi részt véletlen szerűen összehányt szövegekkel meg jelenetekkel töltötték ki, amelyeknél csak egyetlen cél volt, minél teátrálisabbak legyenek.

A befektetési jogász, aki a sötét lakásban, a tévé fényénél olvasgatja a kimutatásokat, és nincs egy k**va mobilja, hogy ketchup kenegetés helyett (de legalább is rögtön utána) kihívja a yardot? Az überbizalmatlan banda, aki a saját bérgyilkosától elveszi a mobilt, de aztán ott hagyja egy telefonnal egy üres szobában? Meg a prosti, aki úgy látszik megbízhatóbb volt, mert az övét meghagyták? A nagyontitkos főhadiszállás, ahol nincs bekamerázva az a szoba, ahol az ellenőrzésre váró kuncsaftot elhelyezik? Az egész Elena sztori - hogy került egyáltalán a rendőrségre? A narkós zsaru szövege: két áldozat még tini, a következő mondatban már közép vagy felső szintű dealerek. Espositoék, akik normál körülmények között a vécére sem találnak ki egyedül, fél óra alatt felderítik, hogy honnan hová áramlott a pénz, amit persze lehetetlen nyomon követni. (És ami megint nettó hülyeség/hazugság, a szuperPAC-ok nem anonimok, csak a választási anyagi korlátozások nem vonatkoznak rájuk.)

Eh, fölösleges sorolni, ez a rész arról szólt, hogy Stana legyen szép, meg vizes, meg meggyötört és a fene tudja miért, de kétszer is péklapáttal a nézők képébe tolják, hogy ő olyan szerelmes Castle-be, hogy olyan már nincs is.

Ralome 2014.03.12. 23:36:48

@Neoprimitív: "ez a rész arról szólt, hogy Stana legyen szép" - én minden résszel így vagyok már egy jó ideje :-)

Neoprimitív 2014.03.13. 06:30:17

@Ralome: persze, nálam is ez az ok, amiért nézem. De más részekben a készítők legalább megpróbálnak úgy csinálni, mint ha ezen kívül is lenne valami.

Stana nyilván hálás, hogy megint kapott egy olyan részt, amiért pl. a TVLine a Hét Alakításának választotta. Csak éppen nálam a nulla feszültségű forgatókönyv miatt ez nem jött át. Stana Katic-ot láttam, akinek el kell játszania, hogy most éppen kínozzák, nem Kate Beckett-et, akit kínoznak.

Az is biztos, hogy mivel több sorozatot is nézek, befolyásolnak az azokban látottak is. Úgy értem, egy hasonló felépítésű jelenetnél óhatatlanul beugrik, hogy azt máshol hogyan csinálták meg, főleg, ha az nem is volt rég. Itt kétszer is volt ilyen és a Castle mindkétszer tiszta, kiütéses vereséget szenvedett. Az egyik a vallatás, amelyikre Fusco jelenete a Person of Interest-ben fényéveket vert. A másik a "valakit ölnek a másik szobában" rész, amelyikhez a Justified idei évadnyitója társult. (Apropó: hová lett a hulla? Scotty felsugározta az Enterprise-ra?) És még csak azt sem lehet mondani, hogy na de a Castle nem igazán dráma, mert egyrészt ez a rész nagyon is dráma akart lenni, másrészt éppen a PoI és a Justified több poént dob be egy részben, mint mostanra a Castle egy fél évad alatt.

Zenóbia 2014.03.13. 09:36:58

@Dogla: @Ralome: @Neoprimitív: Na jó - na jó, lebuktam. :) ez a rész belőlem sem váltott ki semennyi beleérzést sem, bár nem is idegesített különösebben fel. Viszont, most még nekem is megfordultak a fejemben ilyen gondolatok, hogy ó vajh, mi a fenéért nem barikádozta el magát a szerencsétlen ketchupba burkolt ügyvédnél, míg meg nem érkezik az erősítés, végül is ketten lettek volna kettő ellen, és abból az egyikük egy rendőrnyomozó ugye. A másik jelenet amit viszont többször is visszanéztem, annyira kellett rajta röhögnöm, az volt, amikor a sötét erdőben épp viszi kinyírni a faszi, na, az pont úgy nézett ki, mint egy rossz vérfarkasos horror egyik jelenete. Hát, ennyi, de Stana viszont valóban szép! :) a köv. részre újult lelkesedéssel, ígérem. :)

Neoprimitív 2014.03.13. 14:06:21

@Zenóbia: Hm, ez érdekes. Úgy értem, én köztudottan kukacoskodóbb vagyok, mint te és Dogla és a Castle eddig elég ügyesen lavírozott azokon a vizeken, amelyek találkoztak a ti elvárásaitokkal. Érdekes, hogy egy ennyire fanservice rész mégsem váltotta ki azt a hatást, amit a készítők gondolom reméltek.

A sötét erdős résznél nekem az jutott az eszembe, hogy nézd már, reciklálták a Once Upon a Time inzertjét, abban van (volt? - már régen néztem) ilyen "kék erdőben jártam" képsor mindig.

2014.03.13. 16:01:42

"Apropó: hová lett a hulla? Scotty felsugározta az Enterprise-ra?" Ezért a mondatért extra köszönet, szerencsém, hogy most olvastam, mikor a főnököm már elment, mert hangosan felröhögtem. Igen, az nekem is feltűnt, hogy hulla csak úgy balra el, vagy ismeretlen helyre távozott...
Amúgy ha az összehasonlításod nézzük vallatási jelenet Castle kontra PoI, akkor a Castle tényleg az első gondolatnál elvérzik, viszont nekem eszembe sem jutott ahhoz hasonlítani (márminthogy nézés közben ilyesmik nem jutnak eszembe), de ha így utólag belegondolunk, akkor tényleg ég és föld a különbség, ezt aláírom. De mint mondtam magamtól én nem agyalok ilyesmin.

Ralome 2014.03.13. 16:39:08

@Neoprimitív: @Dogla: Jajj, ha már vallatás, a Beckett-féle kihallgatási forgatókönyvtől minden egyes alkalommal idegbajt lehet kapni:

Beckett: Miért ölte meg?
Gyanúsított: Nem öltem meg.
B: De ha egyszer mondom, hogy maga volt! Hol volt tegnap éjjel 1 és 2 között?
Gy: A sarki kávézóban.
B: A halott lakása két háztömbre van a sarki kávézótól. Miért ölte meg?
Gy: Mondom, hogy nem öltem meg.
B: Három tanúnk van, akik látták, hogy pofánvágta magát, mielőtt kiment a kávézóból. Aztán meg pont arra ment a motorjával, felvették a kamerák. Szóval maga nyilván ideges lett, utánament és jól megölte.
Gy: Igen, pofánvágott az a köcsög/ribanc, de akkor sem öltem meg.
B: A helyszínelők már a helyszínen helyszínelnek, biztos találunk valamit, ami bizonyítja, hogy maga ölte meg.
[snitt]
B: Nos, fiúk?
Ryan: Semmit se találtunk, meg egyébként is a másik irányba kanyarodott a motorral, ő biztos nem ölte meg.

Ha ez már rég rommá lett tárgyalva korábban, akkor bocs, de minden egyes alkalommal fel tudom húzni magam rajta :-)

Neoprimitív 2014.03.13. 16:39:19

@Dogla: Lehet, hogy a megjegyzéseimből úgy néz ki, de én sem egy összehasonlító ellenőrző listával nézem a sorozatokat. Ha egy jelenet ott és akkor működik, akkor lehet, hogy utána eszembe jut, hogy na, ezt azért XY már jobban megcsinálta korábban, de önmagában ez nem baj.

Akkor van baj, amikor ez már a nézés közben eszembe jut, és most ez volt a helyzet. Állandóan elakadtam valaminél, hogy "mi van?", aztán mire túltettem magam rajta és megpróbáltam újra visszatalálni a történethez, már jött is a következő.

Ahelyett, hogy a forgatókönyv átlendített volna a problémásabb pontokon (mert előtte már kapott a sztori egy lendületet), mindig újra és újra megakadtam, mint ha egy gátfutó mindegyik gát előtt megállna, és aztán helyből ugorva próbálná átvinni. Egy idő után aztán már fel is adtam. Onnan kezdve szabad utat kapott a gonoszabbik énem és már nem elmerülni akartam benne, hanem hátradőlve röhögni a hülyeségeken.

Neoprimitív 2014.03.13. 16:54:11

@Ralome: Nem tudom, volt-e már, de ez mostanra annyira rendszerszerű jellemzője lett a Castle-nak, hogy már fel sem tűnik. Igazából az összes nyomozás már inkább csak háttérzaj - mivel amúgy sincs bennük logika, nem is fárasztom magam azzal, hogy kit miért hallgatnak ki. Egy pár évvel ezelőtt még szóvá tettem, hogy szerintem a new york-i rendőrséget szénné perelnék, ha annyi embert vádolnának meg alaptalanul gyilkossággal (sokszor ismerősök, kollégák előtt), mint itt, de már túl vagyok ezen.

Neoprimitív 2014.03.16. 23:22:15

Most esett csak le, hogy Bracken elnökjelölt lesz. Már látom, amint - természetesen csak "hommage"-ként - a nagy leszámolásnál Castle egy "Get off my plane" felkiáltással kidobja az Air Force One fedélzetéről...

AaannnaaA 2014.03.16. 23:29:41

@Neoprimitív: De kis gonosz vagy így késő este :))

Neoprimitív 2014.03.17. 19:30:26

@AaannnaaA: De ugye tudod, hogy miért?
süti beállítások módosítása