Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Álmosvölgy legendája 1x05 - John Doe

2014. március 04. 09:00 - Szencsike

Egy 10 év körüli kislánnyal kezdünk az erdőben, faleveleket gyűjtöget és dudorászik. Egy kicsivel távolabb egy hasonlókorú fiúcska leskelődik, a ruhája elég régies. A lány észreveszi őt, játszani hívja, elkezdenek fogócskázni. Ám egyszer csak a kislány hipp-hopp eltűnik. A fiúcska mereszti a szemét, sehol senki, háta mögött egy katona vágtázik a lován és őt szemelte ki célpontnak. A gyerkőc kiér az erdő szélére, az úton egy teherautó húz el, a gyerek menekül tovább, mikor a katona eléri az útpadkát, egyszerűen szétporlad. Menjünk a kedvenc városkánkba, Crane új helyre költözik, Corbin seriff régi faházába a tónál. Abban az értelemben régi, hogy kevés benne a modern dolog, de épp eléggé minimál, hogy Crane boldoguljon benne.Lesz egy borotvája is, ha a műanyag borítással meg tud küzdeni, meg öblítőt is kap Abbie-től, de az alap tisztálkodási kérdéseket majd később tárgyalják, érkezik egy hívás, egy eszméletlen kisfiút találtak.

1.png

A helyszínen már várja őket Luke és beszámol a kölyökről Abbie-nek, sőt a másik kölyökről is kérdez, Crane bébiszittelése uncsi, igaz? Abbie válaszra sem méltatja, Luke érzelmi IQ-ja elég alacsony lehet, ha ezt meg merte kérdezni. Crane-nek feltűnik a gyerek állapota: az erek feketék és látszódnak, az öltözéke meg túlontúl régi. A kissrác felébred és mond egy fura kifejezést, Crane ugyanezen a nyelven kérdez tőle valamit, de a mentősök elviszik. A sráccal középkori angolul beszélgetett. Időutazó lenne? Másnap reggel az eltűnt gyerekek adatbázisában keresgélnek, talán így azonosíthatják őt. A háttérből Luke figyeli őket, nem túl bizalomgerjesztő a pillantása. A parancsnok is érkezik, a kissrácot ismeretlen személyként vették fel, vagyis a John Doe névre hallgat, más használható nincsen, leszámítva a nyelvhasználatot, egy gonosz lányt említett, és a vénákat. Mivel Crane beszéli az óangolt, ő kérdezi ki, a járványügyisek meg küldenek valakit, nehogy futótűzként terjedjen egy esetleges fertőzés. Privátban Luke-nak is van mondanivalója a főnökéhez: mit keres még itt Crane? Előbb gyanúsított, most meg tanácsadó, az emberek, és főleg az ő gyomra ezt nehezen veszi be. Szerencsére a főnök lerendezi a kotnyeles kollégát, Crane addig marad, amíg a gyilkosságokra fény nem derül, amúgy meg semmi köze ahhoz, hogy Abbie kivel és mit dolgozik.

2.png

A kórházban a járványügyisek átvették az irányítást, teljes izoláció alatt a kisfiú kórterme és majdnem a teljes részleg. Crane-ék egy videón keresztül beszélhetnek vele, a fővírusírtó egy kísérleti alanyt lát a kölyökben, Crane egy rémült gyereket, a jó doktor vegyen vissza az arcából. A kissrác neve Thomas Grey és tiltás ellenére ment az erdőbe és követett egy lányt. (Légyszi FOX feliratozz! ) Abbie arra tippel, hogy fogva tartották őt, ez Crane-nek fura, miért tanítanának neki a fogságban régi angolt? Talán ne tudjon segítséget kérni, tippel Abbie, a honnan jött kérdésre a gyerkőc azt válaszolja, hogy Roanoke. A járványügyis riaszt mindenkit, hogy a virginiai Roanoke városa lesz a következő műveleti terület, biztosítani kell a kórházat, Abbie a rendőrséget riasztja. Miután a járványügyis elvonult, Crane ingatja a fejét. Ez a Roanoke nem az a Roanoke. Amire a fiú gondol, az a britek elveszett gyarmata: Roanoke volt a britek első települése az amerikai kontinensen. John White az alapítója, a lánya szülte meg az első kisgyermeket a kontinensen, Virginia Dare-t. White elutazott Angliába ellátmányért, de mire 1590-ben visszatért, a településen senki sem várta őt. Így lett Roanoke az elveszett gyarmat. Abbie nem is hallott erről, ebben semmi meglepő sincsen, viszont a telepesek a mai Álmosvölgy vidékére költöztek, ezen meglepődjünk? Abbie természetesen nem hisz ebben az elméletben, Crane kevésbé szkeptikus. A parancsnok viszont elkeserítő hírekkel telefonál: a mentős, aki Thomast kezelte, elkapta a fertőzést és már a végét járja, néhány nővér szintén beteg. Mielőtt Crane belemerülhetne az elveszett városka történetébe, Abbie gyorsan kinyomja a hívást. A következő helyszín az erdő lesz, többet kell tudniuk a fiúról és talán vannak ott mások is.

3.png

A kórházban eközben a mentős egy rohamot él át és a halála előtt azt a lovas katonát látja, mint Thomas. Abbie-ék megérkeztek az erdő bejáratához, ahol a kissrácot megtalálták, közben néhány városlakó már menekül a vírus elől. A páros talál pár nyomot, igaz sokkal megbízhatóbb Crane-re hagyatkozni ez ügyben, mint Abbie okostelefonjának iránytűjére. Az őrsön a parancsnok Luke-ot és kollégáját hívja el egy ügyben. Luke továbbra is Crane-en lovagol, a kollégája elintézi azzal, ha a kapitány áldását adta rá, nem kéne ezzel tovább foglalkozni. Luke viszont nem olyan, aki abbahagyja. Az erdőben Crane old school keresésével rekonstruálják Thomas útját, de találnak mást is. A gonosz lány nyomai is megvannak, de egy ponton ezek eltűnnek. Abbie lelkileg már készíti magát, hogy az út végén semmi jó nem vár rájuk. A kórházban egyre több a beteg, a járványügyis a parancsnokkal megtárgyalja a fejleményeket. Valami furát fedezett fel a gyerekben: teljesen más a vérképe, mint manapság az embereknek, plusz nincsen beoltva semmi eddig ismert kórokozó ellen. Viszont a betegek sokkal rosszabbul reagálnak a vírusra, mint a gyerek.4a.png

Abbie és Crane egy tónál lyukadtak ki, benne egy apró szigettel, onnan kezdődnek Thomas nyomai és talán Roanoke is a közelben lehet. Bűvöli a tavat a férfi, hátha megnyílik előtte a víz, mint Mózesnek, de semmi, beáldoz egy hosszabb ágat, hátha a tó csak egy árnykép, de nem. A tó az tó, viszont néhány fán jelöléseket fedez fel és rálép az első fánál a vízre. Azta, tud vízen járni, ott van egy rejtett út, ami a sziget felé visz. Abbie-vel átsétálnak a szigetre, és Roanoke valóban ott van a maga 16. századi pompájában. A telepesek észrevették őket, köszöntik egymást, mintha vártak volna rájuk, nem lesz semmi baj, kivéve ha a lakosság fertőzöttségét nem számítjuk. Elviszik őket Thomasék lakásához, a helyi vezető kíséri őket és mesél. Roanoke-ot egy lovas, a Dögvész lovasa fertőzte meg, az első halottak között a kicsi Virginia is ott volt.

5.png

Egy nap a kislány szelleme visszatért és elvezette őket a mostani lakóhelyükre. Azért látszódnak a betegség ellenére egészségesnek, mert itt nem hatnak rájuk a tünetek. Viszont Thomas kijutott és elterjesztette a betegséget. A kórházba ugrunk vissza, egy apróbb, alig pár másodperces áramingadozás volt, de ez talán nem annyira veszélyes, mint az, hogy az egyik doktornő védőruháján egy apró szakadás keletkezik. A faluban a vezető azt kéri a párostól, hozzák vissza a srácot és mindenki meg fog gyógyulni. Crane fordítja az óangolt Abbie-nek, aki rájön, hogy a falusiakra Virginia szelleme vigyáz, Katrina is hasonló bűbájjal altatta el Crane-t. A lovas, aki a járványt hozta, a Dögvész=Viszály lovasa, ha időben lépnek, megakadályozhatják, hogy felbukkanjon. Mivel Thomas kijutott a faluból, a Lovas is kijuthat, ha találkozik a Halál/Fej nélküli Lovassal, abból baj lesz. Thomas apukája Crane-nel beszélget, nagyon hálás azért, amit a fiáért tesz, Abbie-nek egy kislány ad virágot, de a nyomozó köszöni, nem kéri, viszont lát egy Lovast, menni kéne.

6.png

A hazaúton ez a téma, ha a Hódító lovas elszabadul, a modern orvostudomány tehetetlen lesz. Az tény, hogy Virginia Dare vagy más valami a szigeten védi a telepeseket. A kórházba érve szembesülniük kell a terv nehézségével, a járványügyisek senkit nem fognak kiengedni a kórházból. Sajnos Crane észreveszi magán a betegség jeleit, még Thomas megtalálásának estéjén ért a gyerekhez. A járványügyisek azonnal reagálnak, mivel Crane tiltakozik, leszedálják. Ez annyiból jó, hogy Crane-nek újból van látomása: Erdő, újra találkozik Katrinával és sokan mások is vannak ott. A nő rosszat sejt, korábban Crane azért járhatott nála, mert megidézte és úgy hívta, most viszont Crane haldoklik vagy rosszabb, már halott, ha itt van. Luke megérkezett a kórházba, nem hagyta nyugodni Crane valódi kiléte, hát érdeklődött Oxfordban. Egy kedves hölgy hívta vissza és biztosítja, hogy Mr. Ichabod Crane náluk tanít, de jelenleg szabadságon van, mert közreműködik egy gyilkosság felderítésében Amerikában. Bárki segít Crane-nek, most nagyon hasznos volt. A parancsnok a hívás utolsó mondatait hallgatva találja meg Luke-ot, a srác egóján nagy a sérülés, ám a főnök dolgozni küldi, a főjárványügyissel a lakosság tájékoztatását kell megbeszélni.

7.png

Crane eközben megtudja, hogy Moloch purgatóriumában van, a lelkek várakoznak a továbblépésre. Abbie a valóságban meg beszámol az öngyilkos tervről, a parancsnok érthetően hallani sem akar a fiú elviteléről. Bosszúból Abbie-t Luke mellé osztja be az útlezárások elintézéséhez. Parancsnok el, Abbie gyorsan bebújik egy ajtó mögé, a főnök és Luke épp ekkor haladnak el az ajtó előtt. Abbie megnézi hova bújt, egy templom, jó vicc. Crane próbál minden infót kihúzni Katrinából, de ide harapófogó kell, lényeg, hogy veszélyes a hely. Abbie eközben bizonyosságot kér, valóban helyesen cselekszik, ha a gyereket visszalopja a falujába? A gyertyák nem gyulladnak fel, nem hallatszik semmilyen mennyei hang, rendezze ezt most ő. Távozni készül, közben egy hölgy belép és a szenteltvízbe nyúlva keresztet vet. Abbie-nek ekkor ugrik be, hogy a víz lehet a megoldás. Crane még mindig nem tudott meg semmit, de már nem is fog, mert a tudata visszatér a kórházba. Abbie mégis beszél a parancsnokkal, elmesélte neki Roanoke történetét, a sziget vize meggyógyíthatja Thomast és Crane-t és mindenki mást. A parancsnok beleegyezik a tervbe, az elterelő hadművelet: Crane és Thomas egyszerre kerül átszállításra egy másik karatén helyszínre, de Abbie ellopja a mentőautót és mehetnek a szigetre.

8.png

Az ápoltjaink az erdőben bolyonganak Abbie vezetésével, Crane beszámol Katrináról, de egyre rosszabb állapotban vannak Thomasszal, a Lovas egyre közeledik. Abbie ad egy adrenalin szurit, ami felpörgeti Crane-t és eljutnak a faluba, szorosan a nyomukban a Lovassal. Az emberek menekülnek, Crane beugrik a gyerekkel a kis szökőkútba, elmerülnek, mikor újra feljönnek, a Lovas épp Abbie-t gyilkolná meg, de csoda történt. A kisfiú és Crane meggyógyult, a Lovas elporlad, egy ideig biztos nem látjuk őt, sem a telepeseket. Ugyanis egy villanás után a szökőkút romokban, a falu helyén egy erdő áll. A telepesek végig halottak voltak, Thomast azért látta mindenki élőnek, mert az, aki szabadon engedte a fertőzést, ezt akarta. Viszont Abbie hitt saját magában és a döntésében, így elég erős volt, hogy megmentsen mindenkit. A parancsnok telefonoz, csoda történt, a betegség mindenkinél nyom nélkül múlik, a járványügyis banda a saját sikerük hitében gratulál egymásnak. A hívás után előfordul az ami eddig soha, Abbie önt lelket Crane-be. A lány azt hitte, a telepesekkel marad, de a mai események után, biztos benne, hogy Crane-nek Álmosvölgy az otthona. Crane fellelkesül a szavaktól, akkor irány haza, fel kell készülni, mert a Halál Lovasa még közöttük jár. Bizony, róla sem szabad elfeledkezni, a Lovas felkel az éjjeli portyára, és az utolsó jelenetben azt látjuk, hogy Álmosvölgy régi turista útvonala menti erdő porrá ég.

Minden, amit a sorozatról tudni lehet

Az Álmosvölgy legendája a comment:com-on:

5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.04. 21:46:21

Ez a rész picit szemétség volt. Lovagolok a baltámmal, és szétporladok az erdő szélén? De betegséget (halálosan) tudok terjeszteni. Most nem tetszett ez a rész.

Szencsike 2014.03.05. 09:29:47

@aggyistenbiri: Valamennyire egyetértünk, mert nekem is kicsit nyögvenyelősen ment az írás, olyan lassúnak éreztem, most túl sokat gondolkodtak. Azt sajnálom, hogy a Döglovast csak így elintézték....

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.07. 19:55:04

@Szencsike: Nem éreztem nyögvenyelősnek, sőt mi több, sok kérdésemre kaptam választ itt, elolvasva a HV-t (nagyon bocsika, hogy csak most).
Ami viszont fals maradt számomra, az Crane nyomolvasása, amit rókavadászatnál tanult nemesi apukájától (bakker, angol! a kopók és a hajtók terelik feléjük a rókát, milyen nyomolvasás?!)
És ahogy Abbie még mindig és de folyamatosan kételkedik, holott látott már 5 részen keresztül csodát, hát na az az, ami igazán bosszantó. Oké, a végjátéka a vízzel jó volt, de ha a következő részben megint elölről kezdi ezt a kétkedés dolgot, még jobban fogok haragudni.

Szencsike 2014.03.09. 14:24:56

@aggyistenbiri: Végül is reális, h nyomokat kerestek, ha meg akarták találni a rókát az erdőben, sosem vadásztam, nem tudom hogy megy, de ha elbújt a dög, akkor keressék,, függetlenül attól h volt-e kutya vagy sem. Ilyen alapdolgokat szerintem meglehetett tanulni, amúgy is hasznos lehet. Jóban volt a hajtóval vagy esetleg maga az apukája mutatta, h na kölyök ezt így kell csinálni :)
Abbie, Abbie... csak megjön az esze, ha lassan is, de meg jön.
süti beállítások módosítása